[ Veljko @ 23.04.2003. 12:14 ] @
| Imam Siemens 200Mhz/64Mb/2Gb Hd
Koju distribuciju i verziju dist da stavim na ovu "masinu" da bi mi solidno radio web i ftp server?
Po mogucstvu da bude sto lakse za instalaciju i da li je potrebno pored x-a da se instalira kde ili gnome?
p.s. potreban mi je php i mysql na web serveru |
[ AelTHeGriN @ 23.04.2003. 12:37 ] @
Ja bi ti definitivno preporucio slackware, to je najbolja distribucija za web servere. Verzija neka bude neka malo starija, nesto poput 8.0 ili 7.1. Ako vec moras imati graficko sucelje onda stavi window maker ili enlightenment.
[ caiser @ 23.04.2003. 12:54 ] @
Mozes da stavis koju kod distro hoces samo nemoj da dizes nove KDE ili GNOME verzije. Naravno, preporuka je Slack.
[ Veljko @ 23.04.2003. 13:40 ] @
Sta mislite da stavim WinNT 4 i Apche ?
Dal ce to u opste da radi?
[ dr ZiDoo @ 23.04.2003. 13:54 ] @
WintNT 4 i apache -- loše do zla boga.
Treba ti još mali milion service packova i svega ostalog i ponovo je securty loš.
Ne znam zašto bi na server instalirao X?Krajnje je nepotrebno nešto tako, a i svi programi koje si naveo nemaju nikakva grafička podešavanja koja zahtjevaju X, zato najbolje zaboravi X.
Što se tiče operativnog sistema...
Ako baš insistiraš da bude Linux neka bude Debian ili Slackware. Može i RH ili Suse ali...bolje ti je ovo prvo.
Razmisli o instaliranju FreeBSDa, mislim da ti je on najbolja solucija...
[ Goran Rakić @ 23.04.2003. 16:24 ] @
najnoviji slack, a apache i php iz source-a, naravno rekompajliranje kernela ne gine. Mašinica je sasvim solidna za mali load...
[ elitefan @ 23.04.2003. 16:28 ] @
Što se tiče distribucija, čini mi se da si dobio jasne preporuke, sa kojima se i ja slažem. Trebalo bi samo dodati, pošto si pisao za instalaciju, najjednostavije će ti biti sa red-hat-om recimo verzija 7.2 ili eventualno 7.3
Namjerno navodim RH zato sto i Debian i Slack imaju malo veće prohtjeve prilikom instalacije, a pošto si ti početnik, sa RH ćeš najbolje ući u meteriju. Isto ovo važi i za Suse, samo što ja nemam nikakva iskustva sa tom distribucijom.
Još bih dodao da X možeš instalirati, naravno ne KDE ili Gnome već dovoljan ti je WM, jer inače nećeš imati puno radosti sa X-om.
Još ovo, prilikom instalacije jednostavno izaberi šta ti treba od aplikacija za web server (PHP, MySql itd.) Ne moraš da se brineš oko zavisnoti programa, jer će ti instalacijona rutina sama dodati pakete koje eventualno nisi izabrao, a koji se obavezno moraju instalirati.
[ Goran Rakić @ 23.04.2003. 16:46 ] @
Idiotski je instalirati X na ovako slab hardver. Tj. možeš ga instalirati, ali ne vredi da ga pokrećeš ;), X će raditi ali će samo trošiti resurse, jer je nepotreban ako samo to želiš na sistemu. Mašinu fino umrežiš i onda joj pristupaš ;).
Instalacija Slack-a je neverovatno jednostavna, mene je RH uvek mnogo više zezao (instalirao sam 7.0, 7.2, 7.3, 8.0 ;) ).
[ elitefan @ 23.04.2003. 17:04 ] @
Naravno da nije pretjerano inteligento instalirati X na ovakvoj mashini. Ali decko je i sam napisao da je pocetnik, pa samim tim i neiskusan. Zbog toga moj prijedlog za X. Jer nisam siguran da ce se snalaziti u konzoli :)
Sto se tice instalacije rh, nikad ni na jednoj mashini nisam imao problema, a instalirao sam ih dosta, jer izmedju ostalog to mi je posao ;)
Takodjer sa Slack-om imam pozitivna iskustva, samo ga nebih preporucio nekom pocetniku, pa odatle moj savjet za rh.
Pozdrav Gorane
[ B o j a n @ 23.04.2003. 20:37 ] @
Citat: caiser:
Mozes da stavis koju kod distro hoces
Ovo je zabluda. Na pentium racunar koji je u i586 klasi se jednostavno ne moze stavljati *bilo sta*, posebno ne suse, mandrake ili redhat, koji imaju visoko optimizovane pakete za i686 arhitekturu.
Bilo koja druga distribucija koja ima bazicno optimizovane i386 pakete moze da se stavi. Opet, izbor zavisi od onoga sta najbolje umes da administriras. Sa druge strane windows nt4 ? Sto da ne ? Ako umes, i mozes, to ce raditi posao "low load" servera.
[ random @ 23.04.2003. 20:38 ] @
Mene samo zanima na koji način će mu X pomoći da konfiguriše http i ftp server?
[ B o j a n @ 23.04.2003. 20:43 ] @
pa mozda postoji neki X frontend za konfigurisanje apache+php+sta+vec ?
[ Miroslav Strugarevic @ 24.04.2003. 00:12 ] @
Definitivno slack :)
Moram malo da ga proguram :)
[ valajbeg @ 24.04.2003. 00:49 ] @
Hm.. win NT4 ti je sigurno najbolje rjesenje za tu masinu Apache.... i jos to sta ti treba:.
[ AelTHeGriN @ 24.04.2003. 03:01 ] @
Citat: [valajbeg]:
Hm.. win NT4 ti je sigurno najbolje rjesenje za tu masinu Apache.... i jos to sta ti treba:.
Hm, ne bi se ja bas sasvim slozio. Osim jednostavnije instalacije, sto mu NT nudi, a sto linux ne nudi. Mozda lakocu administracije, no s lakocom administracije ide i zakinutost u nekim drugim aspektima gdje linux definitivno prednjaci ( od sigurnosti, brzine, alata i mnogih drugih stvari )...
Posto je covjek vjerojatno pocetnik, NT je moguc izbor, no ako krene s linuxom, namucit ce se, nema sumnje, ali ce kasnije biti sretan zbog svog znanja i zahvalan linuxu za ono sto mu je pruzio 
A sad bas NT i Apache, iako ide, to je kao kruske i jabuke u dzemu;)
Ja jos uvijek ostajem pri svojem da je Slack najbolje rjesenje...
[ valajbeg @ 24.04.2003. 09:15 ] @
he momak "AelTHeGriN " zaletio si se... znam i ja sta je najbolje.. ali konkretno za njega i ovu njegovu kantu je to naj optimalnije... nezezaJ!.
[ Miroslav Strugarevic @ 24.04.2003. 11:20 ] @
Linux, NT, isti klinac.... Kao sto je B o j a n rekao nek stavio ono sto ume bolje da administrira.
[ Veljko @ 24.04.2003. 12:55 ] @
Hvala svima.
Slackware je pobedio ;)
[ elitefan @ 24.04.2003. 13:36 ] @
Odlican izbor :-)
Cestitam
[ Gojko Vujovic @ 24.04.2003. 13:59 ] @
Evo da dodam i ja svoje mišljenje, da ne stavljaš nipošto X-e na server mašinu. Posebno ne tako slabu!!
Sretno sa slackom :)
[ Miroslav Strugarevic @ 24.04.2003. 14:04 ] @
Bices zadovoljan... Happy slacking. ;)
[ AelTHeGriN @ 24.04.2003. 19:16 ] @
Citat: valajbeg:
he momak "AelTHeGriN " zaletio si se... znam i ja sta je najbolje.. ali konkretno za njega i ovu njegovu kantu je to naj optimalnije... nezezaJ!.
Ma nisam ni sumnjao da ti znas sto je najbolje, ozbiljno, samo se ja u ovom slucaju ne bi slozio da je to najbolje:)
Zbog cega bi to konkretno za kantu bilo najoptimalnije???
Za njega jos da radi lakoce administracije, no za kantu?
He cini mi se da si se ti ovdje malo zaletio:)
Inace, cestitam na odabiru...
[ Gojko Vujovic @ 24.04.2003. 19:24 ] @
Ljudi šta vam je, šta mu čestitate, pa nije mu se dete rodilo već je samo rekao "instaliraću taj i taj linux".. hahaha krvavi ste.. :))
[ caiser @ 24.04.2003. 21:06 ] @
Cut bre, mozda covek baci turu. ;)
[ L I L I T @ 24.04.2003. 21:27 ] @
Eh be Gojko ... stavljanje linđe na makinu je filing ravan rođenju deteta ...
možda čak i bolji ... ;)
[ Miroslav Strugarevic @ 24.04.2003. 21:49 ] @
Caiser, lik si... Ti bi da pijes,a ?;)
[ caiser @ 24.04.2003. 22:32 ] @
Pomogli smo coveku da se odluci, red bi bio. ;D
[ Miroslav Strugarevic @ 25.04.2003. 01:33 ] @
;-)
[ Gojko Vujovic @ 25.04.2003. 03:22 ] @
Citat: L I L I T:
Eh be Gojko ... stavljanje linđe na makinu je filing ravan rođenju deteta ...
možda čak i bolji ... ;)
A ti si rađala i stavljala na tuce, pa znaš? :))
[ Veljko @ 25.04.2003. 11:19 ] @
Citat: Gojko Vujovic:
Ljudi šta vam je, šta mu čestitate, pa nije mu se dete rodilo već je samo rekao "instaliraću taj i taj linux".. hahaha krvavi ste.. :))
Pa zato sto ljudi izgleda ne gotive bas Microsoft pa im je milo kad se neko odluci za Linux ;)
[ B o j a n @ 25.04.2003. 16:27 ] @
svrsh na linux instalaciju L;))
[ L I L I T @ 25.04.2003. 17:44 ] @
Citat: A ti si rađala i stavljala na tuce, pa znaš? :))
Pa isto ti se vata Gojko ... lindža je kao dete
moraš da ga paziš,održavaš i slično ... :p
Inače ne nisam još uvek rađala - al' hvala na pitanju dobro sam ;)
A ovoj priči stavljanja na tuce ...
ne znam stvarno šta da ti tu kažem - dođi pa vidi - oči ne lažu :p
Svakoj makini prija dobraaaa promena ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|