[ connan @ 18.09.2006. 23:49 ] @
Gde da skinem program za skidanje muzike sa gramofona.Cuo sam za Spin it again i Cool Edit,postoji li neki free download za njih ili neki drugi program.
[ Shon3i @ 19.09.2006. 11:20 ] @
Citat:
connan: Gde da skinem program za skidanje muzike sa gramofona.Cuo sam za Spin it again i Cool Edit,postoji li neki free download za njih ili neki drugi program.
Ukoliko trazis kvalitet, tesko ces ga naci u besplatnim programima i automatizovanim kao sto je Spin it again, Spin it again moze da ti zavrsi posao ali ce uvek da ti ostaneneki sum, pucketanje, takodje slican program je Nero SoundTrax, sa istom namenom. Jedini program koji mogu da ti preporucim jeste Diamond Cut 6 aka DC Six koji mozes naci ovde http://www.diamondcut.com/
[ calexx @ 19.09.2006. 11:32 ] @
Neko osnovno skidanje muzike će da odrade mnogi programi, samo izabereš da snima sa LineIn i muzika je tu. Važnije je da li hoćeš da to posle sređuješ, čistiš od eventualnih šumova ili je dovoljno da se ploča prebaci u digitalni oblik. Ja sam svojevremeno imao sličan plan, u priči su bile i kasete koje sam nekada snimao, ali sam u međuvremenu našao 90% od toga u nekom upotrebljivom obliku pa sam odustao. Mnogo posla, osim ako je u pitanju neki baš raritet.
[ Shon3i @ 19.09.2006. 15:23 ] @
Citat:
calexx: Neko osnovno skidanje muzike će da odrade mnogi programi, samo izabereš da snima sa LineIn i muzika je tu. Važnije je da li hoćeš da to posle sređuješ, čistiš od eventualnih šumova ili je dovoljno da se ploča prebaci u digitalni oblik. Ja sam svojevremeno imao sličan plan, u priči su bile i kasete koje sam nekada snimao, ali sam u međuvremenu našao 90% od toga u nekom upotrebljivom obliku pa sam odustao. Mnogo posla, osim ako je u pitanju neki baš raritet.
Cak i previse posla i vremena treba uloziti, ali iskreno mislim da je postprocesing audio kasete dosta komlikovaniji nego ploce, jer su kasete i deckovi u kucnim uredjajima obicno lo-fi pa kaseta jedva postize 11-14khz-a a da ne pricamo o uredjajima koji nemaju redukciju Dolby suma. Rekonstrukcija visokih frekvencija je moguca tj dodavanje odredjenih harmonika koje poboljasavaju kvalitet zvuka. Ja sam recimo zbog jedne pesme koju imam samo na kaseti (jednostavno nisam mogao da je nadjem nigde na internetu i ne verujem da je neko ima) upotrebio bar 5 razlicitih programa i raznih vts pluginova dok nisam dosao do toalnog uspeha. A glavnu ulogu igra Diamond Cut 6, program koji je bas stvoren za ovu vrstu radnje, ima cak 5 razlicitih filtera za redukciju sumova od kojih jedan radi na principu simulacije Dolby NR-a sto drasticno pomaze ako uredjaj nema takvu redukciju. Normalo Adobe Audition i Sound Forge ko sta vise voli, i verovali ili ne Nero WaveEditor ima inzvaredan filter pod imenom Band Extrapolation koji ima namenu da ubaci harmonike u vioke tonove. Posao je ogroman ali se isplati ukoliko se radi o nekoj unique pesmi, ali danas sve uglavnom moze da se nadje na p2p mrezama.

[Ovu poruku je menjao Shon3i dana 19.09.2006. u 17:14 GMT+1]
[ calexx @ 19.09.2006. 16:57 ] @
Citat:
Shon3i: Cak i previse posla i vremena treba uloziti, ali iskreno mislim da je postprocesing audio kasete dosta komlikovaniji nego ploce, jer su kasete i deckovi u kucnim uredjajima obicno lo-fi pa kaseta jedva postize 11-14khz-a a da ne pricamo o uredjajima koji nemaju redukciju Dolby suma.
Pa dobro, ovo je relativno pošto sam mislio na svoj deck (jesam li pominjao da sam svojevremeno nudio opkladu onome ko uspe da razlikuje zvuk sa ploče i to isto sa kasete?) i samo sam pomenuo kao nešto što liči na temu. Da budem iskren, posle više slušanja zvuk sa ploče se pogoršava ali sa (moje) kasete ne.
Citat:
Shon3i: Ja sam recimo zbog jedne pesme koju imam samo na kaseti (jednostavno nisam mogao da je nadjem nigde na internetu i ne verujem da je neko ima) upotrebio bar 5 razlicitih programa i raznih vts pluginova dok nisam dosao do toalnog uspeha.
Sada ostaje samo da napišeš o čemu se radi pa da vidimo može li to da se nađe. ;)
[ Shon3i @ 19.09.2006. 22:34 ] @
Citat:
Pa dobro, ovo je relativno pošto sam mislio na svoj deck (jesam li pominjao da sam svojevremeno nudio opkladu onome ko uspe da razlikuje zvuk sa ploče i to isto sa kasete?) i samo sam pomenuo kao nešto što liči na temu. Da budem iskren, posle više slušanja zvuk sa ploče se pogoršava ali sa (moje) kasete ne.
O gramofunu i njegovom frekventnom rasponu trenutno ne mogu da pricam, jer nemam nista snimljeno sa gramofona, i kad sam hteo da digitalizujem neke ploce ko za inat mi pukne igla (posle nisam imao zivaca da se vucaram po servisima i da bacam pare u vetar). Sto se tice kasetinog frekventnog raspona, nisam mogao da verujem svojim usima a ni ocima kad sam otisao kod jednog druga koji ima neki Teacoov dek za kasetu. Kvalitet zvuka je toliko dobar da ne mogu da opisem, ali tek posle aktiviranja 4 Dolby redukcije, a u Spectral View-u frequencije dostizu do punih 20khz i spektar je dosta gust a uopste nema sumova i distorzija. Jednostavno mi je bilo tesko da uocim razliku izmedju CD-a i kasete, razlika normalno postoji ali je neprimetna. Kaseta izgleda mnogo lose kada se pusta na lo-fi dekovima (sto je stvar i kod mene) koji ne mogu korektno da izraze visoke tonove, ja sam cak na mom deku uspeo da doguram na 16khz (jedva) tako sto sam pomerao azimut glave ali i to ne zvuci dovoljno dobro, a stvara dupo veci sum.

Citat:
Sada ostaje samo da napišeš o čemu se radi pa da vidimo može li to da se nađe. ;)
Uploadovacu sutra parce pesme.
[ connan @ 19.09.2006. 22:35 ] @
Ja sam muziku sa kaseta pebacivao na mp3 foramat u Sound Forge-u,i u principu sam zadovoljan.Ne znam da li bi sa tim programom postigao isti efekat kada bi muziku skidao sa gramofona.Nisam pokusavao,mozda je trebalo.
[ Shon3i @ 19.09.2006. 22:43 ] @
Citat:
connan: Ja sam muziku sa kaseta pebacivao na mp3 foramat u Sound Forge-u,i u principu sam zadovoljan.Ne znam da li bi sa tim programom postigao isti efekat kada bi muziku skidao sa gramofona.Nisam pokusavao,mozdaD je trebalo.
Da trebalo bi da dobijes isti efekat, Sound Forge je dobar program za obradu tako da bi trebalo da bude isto, ali gramofon ima drugaciji tip suma od kasete tj ima sum i plus pucketanje, U SF bi trebalo da ima dobar filter za otklanjanje pucketanja i suma tako da ako ti perfektan kvalitet nije bitan bices zadovoljan.

PS. jer mozes kada budes snimio neku pesmu da odseces jedno minut od neke pesme i ovde da je okacis da ja izfiltriram da ti pokazem sta mozes da dobijes.
[ MentalFloss @ 20.09.2006. 11:05 ] @
Ovih dana sam sve albume snimio na HD sa nekim programom PolderbitS - ima filter za otklanjanje pucketanja - posao je dobro obavio. Program je besplatan za nedelju dana a moze se produziti za jos jednu nedelju, taman dovoljno. Za taj program ima da se nadje i ono za ono.

Spremam se da pocnem da prebacujem trake i kasete, veliki je posao znam. Trakas je Akai 4-kanalni a kasetas takodje Akai - oba cista deka sa Dolbijem, moracu da povezujem preko pretpojacala. Interesuje me da li je Sound Forge shareware i ima li nekih ogranicenja u funkcionalnosti programa u odnosu na placenu verziju?
[ Shon3i @ 20.09.2006. 11:14 ] @
Citat:
Sound Forge shareware i ima li nekih ogranicenja u funkcionalnosti programa u odnosu na placenu verziju?
Iskreno nisam siguran ali mislim da imas 30 dana da ga koristis full.
[ calexx @ 20.09.2006. 18:51 ] @
Sound Forge® 8
Please Note: This trial version will allow you to use all product features for 30 days, except for export to certain formats that require third-party licensing (i.e. MPEG and MP3).
[ MentalFloss @ 20.09.2006. 22:38 ] @
Hvala za info:)
[ vindic8or @ 20.09.2006. 23:45 ] @
free:

http://audacity.sourceforge.net