[ Mikky @ 19.09.2006. 19:01 ] @
Pokrecem ovu temu kako bi pisali zanimljive price u vezi matematike koje ste culi ili procitali negde. Posto mnogi vide matematiku kao tesku nauku zbog silnih apstrakcija mislim da je ovo pravi nacin da pokazemo da nije bas tako i da moze biti podjednako zanimljiva kao i sve drugo. Izgleda da je u ljudskoj psihi da tesko prihvata apstraktne pojmove koji se tesko uocavaju u stvarnom svetu, dok nam se stvari iz realnog iskustva cine zanimljivijim i blizim. Evo pocecu ja prvi, ovo je jedna pricica koju je ispricao asistent iz matematike 2 na fizickom fakultetu u Beogradu - Ljubisa Markovic, jedan od najjacih likova koji mi je predavavao. I sam je rekao da od svega sto on ispise i isprica u toku kursa najvise studenata zapamti bas ovaj slikoviti opis o tome sta su vektorski operatori gradijent, rotor i divergencija (oblast teorija polja) Citat: Asistent: Vektorski operatori su preslikavanja koja pretvaraju vektorsko ili skalarno polje u neko drugo vektorsko ili skalanro polje. Gradijent preslikava skalarno u vektorsko, divergencija vektorsko u skalarno a rotor vektorsko u neko drugo vektorsko polje. Asistent: Dobro... sad kad znate to ajde sad zamislite vektorsko polje. Studenti: hm... Asistent: Jel znate vi sta je to vektorsko polje? Jeste culi nekad za to? Studenti: pa.. uh.. pa culi smo za to... Asistent: OK a jeste li culi za polje psenice? Ajde zamislite polje psenice, jel mozete to? Studenti: mozemo :) Asistent: E to vam je isto kao vektorsko polje, svaka stabljika psenice vam je jedan vektor sa strelicom na vrhu. E sad ovi vektorski operatori su vam kao neke masine, uzmete jedan vektor iz vektorskog polja, ubacite ga u masinu, ona tu nesto mulja, radi i izbaci vam novi vektor ili skalar. Jel jasno? Studenti: pa... ne bas Asistent: Zamislite da imate ono polje ali bez psenice, vi posejete semenke koje su kao tackice (skalari) i iz njih iznikne psenica (vektori). I tako dobijete vektorsko polje od skalarnog. To vam je gradijent. Studenti: ok... Asistent: Divergencija preslikava vektorsko polje u skalarno... Sad zamislite jedan kombajn koji ide kroz ono polje psenice i sece je. Kada kombajn prodje kroz to polje nema vise psenice nego samo posecene stabljike u obliku tackice u zemlji na mestima gde su bile... e te tackice su vam skalari. Jel jasno sad? Studenti: jeste :) Asistent: A sta bi bio rotor koji preslikava vektorsko polje u neko malo drugacije vektorsko polje? Studenti: hm.... Asistent: E pa to vam je kad uzmete neku zensku pa se sa njom izvaljate po onom polju, pa onda psenica vise ne stoji ravno prema gore nego iskrivljeno, svaka stabljika na svoju stranu. E to vam je rotor. Jel ste sad ukapirali? Studenti: daaaa :) Bogami ja sam iz prve zapamtio sta su vektorski operatori :) |