[ milan4matic @ 20.09.2006. 09:19 ] @
Tržišno vodeći svjetski ERP sistemi su nedovršeni i nekvalitetni.


Nekvalitetni:
1Labavo povezana parcijalna rješenja, a ne integralna, kakvim se predstavljaju:
- Na nivou podsistema, koji su nezavisno nastali, često u različitim firmama, pa su nakon kupovine, povezani na razne načine (prepisima podataka i sl.).
- Unutar podsistema – varijacije rješenja za pojedine poslovne funkcije postoje kao skup fiksnih, parcijalnih rješenja, bez generalizacije.
- Struktura ovih sistema nije projektovana – desila se sedimentacijom (kupljenih) podsistema i parcijalnih rješenja, za koje se vremenom ukazala potreba. Nerijetko, kupi se konkurentska firma, koja ima tržni uspjeh sa rješenjem za neku funkciju, pa se onda to rješenje dodaje postojećem sistemu.

2 Glomazni (na pr. SAP ima 14.000 tabela, PEOPLESOFT - 14.000 ekrana itd), te s tim u svezi:
- teški za shvatanje, uvođenje u rad i održavanje
- zahtjevaju neprekidni konsalting
- troše puno računarskih resursa.

3 Nefleksibilni – ako korisnik ne nađe u skupu ponuđenih parcijalnih rješenja ono koje mu odgovara, mora se prilagođavati ponuđenom, jer su sistemi projektovani kao veliki skup fiksnih varijanti, a ne kao
elastičan sistem, koji se može prilagođavati potrebama korisnika.

4 Neprimjenjivi za velike organizacije, sa manjim dislociranim jedinicama (na pr. državna uprava):
- neadekvatna podrška organizacijskoj hijerarhiji korisnika (nedovoljan broj nivoa, nemogućnost dinamičke promjene nivoa)
- neupotrebljivi za korištenje u manjim, dislociranim dijelovima organizacije.

5 Sa vrlo skromnim kvalitetom rješenja:
- sa principijelno lošim rješenjima i paradigmama (na pr. odvojeno kontinuirana i diskretna proizvodnja)
- sa loše riješenom strukturom i sadržajem baze podataka (na pr. SAP ima cca 700 atributa materijala, umjesto dinamičke alokacije atributa, 5 sistema i 7 baza za financije itd)
- sa niskim stepenom rafinacije podataka (isključivo prosta čitanja i listanja podataka, odn. SQL upiti),
- bez primjene bilo kakvih naprednih algoritama (optimizacije, stohastičke simulacije, grupna tehnologija, vještačka inteligencija itd).

- Nestabilna osnova za razvoj informacijskog sistema – «kada se kupi ERP software, iako je kupljen za trajno korištenje, najdalje za 3 godine počinje pritisak vendora da se kupi nova verzija. Pritisak se realizuje prijetnjom da će prestati podrška za kupljenu verziju» (v. M. Levinson: “How Bad Software Pays Dividends”, CIO Magazine, 15.10.2001).

Takođe, o kvalitetu rješenja najbolje govori činjenica da se kod korisnika vodećih ERP sistema, za izvještavanje rukovodnog kadra masovno koriste EXCEL tabele.
.

Slabosti ERP sistema kamufliraju se na razne načine:
- Prikrivaju se novim, kvaziznanstvenim terminima - na pr. skup parcijalnih rješenja, koja se predstavljaju kao integralno rješenje, naziva se “komponentizacijom”, "best of breed", sintetičkim aplikacijama i sličnim floskulama.

- Funkcionalnost koja nedostaje neadekvatnim “integralnim” rješenjima krpi se parcijalnim rješenjima i “konceptima” (ALE – Aplication Link Enable, CRM – Customer Relations Management, Data Warehousing, Data Mining itd) i onda se to prikazuje kao najnovija tehnološka dostignuća.

- Stari koncepti ponovo se otkrivaju kao potpuno novi, na pr. Supply Chain Management (još u 60-tim godinama prošlog vijeka taj problem je analizirao i ukazao na rješenja Jay Forrester u vrlo poznatoj knjizi “Industrial Dynamics”, ali i mnogi drugi).

- Ovakva rješenja onda se nazivaju “state of the art”! A zapravo, radi se o pogrešno koncipiranim dopunama loših rješenja informacijskih sistema. Umjesto da se istraže pravi razlozi za nedostatke informacijskih sistema i otklone ti nedostatci, odn. nađu odgovarajuća rješenja, primjenjuju se nadopune (na pr. OLAP, Data Warehousing itd), koje vode daljoj fragmentaciji, kompleksnosti i neefikasnosti rješenja.


Slabosti ERP sistema su prepoznate:
- Prema istraživanju u Australiji, ocjenjeno je da je svega 33% uspješnih ERP instalacija (Boston Consalting Group, 2000).

- Troškovi uvođenja ERP su veći od očekivane koristi (C. Stedman: «Survey: ERP costs more than maeasurable ROI», COMPUTERWORLD may, 1999).

- Nisu usamljeni slučajevi odbacivanja projekta nakon utrošenih velikih sredstava, na pr. veliki trgovački lanci u Kanadi Sobeys Inc, nakon što su utrošili 90 miliona $ na uvođenje SAP, zatim Nash Finch Co. nakon što su utrošili 76 miliona $ u istu svrhu itd (COMPUTERWORLD, February 2001), itd

- Slabosti “standardnih svjetskih rješenja” traju u ovim krajevima već više od 40 godina. Na pr. PICS (Production and Inventory Control System) i kasnije COPICS (Comunication Oriented PICS) od IBM, dugi niz godina vodeći svjetski software za upravljanje proizvodnjom, UNIS (UNivac Industrial System) firme UNIVAC i drugi, od 1960 god. decenijama su se, bez izuzetka neuspješno, uvodili u rad najvećih preduzeća u tadašnjoj Jugoslaviji.


U svakom slučaju, ovakvo stanje stvari je neuspjeh informatičke struke u najrazvijenijim zemljama, koje imaju dovoljno sredstava i marketinške vještine da decenijama plasiraju mediokritetska rješenja kao najviše domete, ali nisu u stanju isporučiti zaista adekvatna rješenja – kvalitetne, kompletne, integrisane upravljačke informacijske sisteme, o kojima se govori i piše već skoro 50 godina..
[ totovic @ 20.09.2006. 12:38 ] @
Lepo i uopšteno rečeno.
Veoma podseća na to da je prepisano ili iz neke knjige ili iz novinskog članka, i to izvučeno iz konteksta.
Naznačene loše strane, a zaobiđene dobre. Ne kažem da podaci nisu istiniti, već samo nisu kompletni, a neke činjenice su čak i pobrkane.
Ako bi bio ljubazan pa konkretnim primerima potkrpiš tvoje tvrdnje. Nadam se da imaš iskustva u dizajniranju ili implementiranju ovih ERP sistema. Ovo kažem, jer su isuviše složeni da bi se o njima mogla dati ovakva površna slika.
[ milan4matic @ 20.09.2006. 18:23 ] @
Kolega Totovicu,
mislim da nije bitno da li je txt iz nekog casopisa, studije ili mozda sa nekog okruglog stola, nego da prokomentrisemo ono sto je napisano. Mislim da na taj nacin svi ucimo, razumijemo poso.... Neko ce da reci da gore napisano ne stoji, neko opet nesto drugo ali da razmjenjujemo misljenja.

Ja sam se odlucio da malo napadnem SAP i ostale svjetske ponudjace ERP rjesenja informacijama koje cujem i procitam bilo u magazinima, internetu, news-u..... Kracem se u krugovima kojima je SAP jako blizak, i price su zaista zanimljive ali mi nikako nije jasno zasto tih komentara nema javno.

Evo lijepog primjera i Posta Srbije, licence uzete prije 4 godine, mislim da se radi oko 1000 licenci (price se da su nesto uspjeli i da prodaju), placalo se odrzvanje na te licence i ove godine cujemo da se krenulo tek sa implementacijom. Mnoge vec sad boli glava od toga i sigurno ce boljeti jos vise, zasto, sta je razlog, mozda povecanje vrijednosti Poste za 10% kako vole da kazu SAP-ovci ili ....bitno je da se proda, ili ....

Evo jos nekoliko citata....

Vodeći svjetski ERP paketi su tehnološki moderna, sveobuhvatna i pouzdana programska podrška. Kvaliteta i sofisticiranost ugradene programske podrške medutim je iznenadujuće osrednja. Prilagodavanje i ugradnja “gotovog” rješenja može potrajati od jedne do tri godine, što za posljedicu ima veliki nesrazmjer izmedu cijene osnovnog proizvoda i troška prilagodavanja konkretnom korisniku. Najveći razlozi za visoku cijenu informacionog sistema koji se gradi na ovaj način je potreba za istovremenim prilagodavanjem programskog rješenja organizaciji i prilagodavanja organizacije i poslovnih procesa programskom paketu. Potencijalni kupci ERP paketa mogu računati na dugoročnu zavisnost o dobavljaču uz dugotrajno i vrlo skupe konsulatantske usluge.

Konsultantske usluge u Srbiji se krecu minimalno od 400 EUR za juniore, od 600EUR seniore itd.

Odrzvavanje SAP-ovih licencenci na godisnjem nivou je 17%, i placa se SAP-u i to uglavnom kvartalno.

Idemo dalje....
[ milan4matic @ 20.09.2006. 18:24 ] @
Iako se rukovodstvo BH Telecoma ponosi ostvarenim rezultatima, potreban je značajan dodatni rad kako bi se praksa rukovodstva BH Telecoma dovela u sklad sa najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti, i kako bi se cijene GSM usluga umanjile, uz istovremeno povećanje dobiti, efikasnosti i kvaliteta usluga. BH Telecom uveo je SAP finansijski i računovodstveni sistem, koji im je trebao omogućiti najsavremenije izvjestavanje u skladu sa najboljom praksom njihove djelatnosti. Međutim, tesko da iko od zaposlenih zna kako koristiti SAP sistem, te on prema tome nije iskoristen u velikoj mjeri. SAP modul za fakturiranje nije uveden. Umjesto toga, koristi se stari, dorađeni sistem, koji je nekompatibilan i skuplji. Rukovodno osoblje saopstilo nam je kako namjerava postepeno uvesti SAP sistem i prosiriti program obuke za koristenje sistema tokom narednih 18 mjeseci. Podrzavamo ovaj napor, ali je potrebno ubrzati aktivnosti kako bi se iskoristile prednosti koje sistem nudi, u smislu boljeg rukovođenja poslovanjem. Međutim, sve dok se filozofija rukovodstva ne izmijeni, kako bi obuhvatila najbolju praksu u djelatnosti, prednosti koje sistem donosi preduzeću neće biti dovoljno iskoristene.
www.fbihvlada.gov.ba/engleski/u%20raspravi/BH%20Telecom-eng.pdf
www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/Uraspravi/BH%20Telecom-bos.pdf


....
[ range @ 21.09.2006. 10:45 ] @
Iz teksta bih zakljucio da si verovatno bivsi radnik IT sektora preduzeca koje je kupilo SAP. Sem ovog uvodnog teksta koji samo jednu manu ERP sistema navodi kao kljucnu, a to je glomaznost, sve ostalo sto si pomenuo su teskoce uvodjenja ERP sistema u drzavna preduzeca. Takodje, nije retka situacija da preduzece kupi ERP u cilju povecanja sopstvene vrednosti pred privatizaciju, bez prave zelje da unapredi svoje poslovanje.
Sam kvalitet sistema je pipavo pitanje. Ne bih da komentarisem "udobnost" ABAP-a za programiranje, zatim zastarelost Netweaver Java platforme... Da li je moguce da se smanji broj tabela u samoj bazi bez uticaja na fleksibilnost; verovatno moze... Moglo bi tu da se kaze sto sta, ali po meni takve rasprave ne vode nicemu. Mozemo da pricamo o tome da je OS X bolji od MS win-a, ali dokle god on ne bude imao primat nad istim, windows je nuzno zlo. Reci mi da li ti logicno zvuci da automobilski motori i dalje funkionisu na principu starom vise od veka? Imas primera svuda oko sebe...
Poenta je da kod uvodjenja ERP sistema je presudna zelja firme da se SAP uvede, i sposobnost konsultantske firme da posao obavi. Cak i ovakvo resenje kakvo si ti opisao u postovima unapredjuje poslovanje bilo koje srpske (bosanske, hrvatske...) firme n puta.
[ totovic @ 21.09.2006. 10:47 ] @
Citat:
Ja sam se odlucio da malo napadnem SAP i ostale svjetske ponudjace ERP rjesenja informacijama koje cujem i procitam bilo u magazinima, internetu, news-u..... Kracem se u krugovima kojima je SAP jako blizak, i price su zaista zanimljive ali mi nikako nije jasno zasto tih komentara nema javno.


Veliki broj kritičkih komentara se objavljuju javno, kao i razlozi zbog kojih nastaju. Problem je u tome da nemožeš univerzalno napasti sva ERP rešenja za iste probleme. Činjenica je da neki softveri imaju probleme koje si naveo, ali neki drugi ih nemaju. To naravno ne znači da i oni nemaju neke druge skrivene boljke. Ali sveobuhvatno gledano, oni donose mnogo više dobrih, nego loših strana. Primjenjivanje OLAP-a, CRM-a i sl. ne vodi daljoj fragmentaciji, kompleksnosti i neefikasnosti rješenja, već su to programske aplikacije potpuno druge namene. Bilo bi suludo sve to staviti u jedan paket, jer ne treba sve to bilo kom korisniku, a uz to bi i cena bila enormna.

Citat:
Evo lijepog primjera i Posta Srbije, licence uzete prije 4 godine, mislim da se radi oko 1000 licenci (price se da su nesto uspjeli i da prodaju), placalo se odrzvanje na te licence i ove godine cujemo da se krenulo tek sa implementacijom. Mnoge vec sad boli glava od toga i sigurno ce boljeti jos vise, zasto, sta je razlog, mozda povecanje vrijednosti Poste za 10% kako vole da kazu SAP-ovci ili ....bitno je da se proda, ili ....


To je drugi problem za koji ne možeš da kriviš proizvođače ERP sistema, već korisnike. Veoma nizak nivo obrazovanja korisnika onemogućava implementatore da kvalitetno odrade svoj posao. Takođe problem je i iz kojih razloga menadžment kupuje ERP, dali žele da poboljšaju poslovne procese i povećaju efikasnost, a time i profit, ili samo žele da podignu vrednost svoje firme, radi bolje prodaje. Za te razloge naravno nije odgovoran proizvođač softvera, a oni strašno utiču na to da li će implementacija biti uspešna.
[ totovic @ 21.09.2006. 12:35 ] @
Citat:
milan4matic: Iako se rukovodstvo BH Telecoma ponosi ostvarenim rezultatima, potreban je značajan dodatni rad kako bi se praksa rukovodstva BH Telecoma dovela u sklad sa najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti, i kako bi se cijene GSM usluga umanjile, uz istovremeno povećanje dobiti, efikasnosti i kvaliteta usluga. BH Telecom uveo je SAP finansijski i računovodstveni sistem, koji im je trebao omogućiti najsavremenije izvjestavanje u skladu sa najboljom praksom njihove djelatnosti. Međutim, tesko da iko od zaposlenih zna kako koristiti SAP sistem, te on prema tome nije iskoristen u velikoj mjeri. SAP modul za fakturiranje nije uveden. Umjesto toga, koristi se stari, dorađeni sistem, koji je nekompatibilan i skuplji. Rukovodno osoblje saopstilo nam je kako namjerava postepeno uvesti SAP sistem i prosiriti program obuke za koristenje sistema tokom narednih 18 mjeseci. Podrzavamo ovaj napor, ali je potrebno ubrzati aktivnosti kako bi se iskoristile prednosti koje sistem nudi, u smislu boljeg rukovođenja poslovanjem. Međutim, sve dok se filozofija rukovodstva ne izmijeni, kako bi obuhvatila najbolju praksu u djelatnosti, prednosti koje sistem donosi preduzeću neće biti dovoljno iskoristene....


Ti ovde ne govoriš ništa loše o SAP-u, već o rukovodstvu firme koja je odlučila da ga implementira. To je malo brkanje lončića.
[ totovic @ 21.09.2006. 12:39 ] @
Citat:
...Prilagodavanje i ugradnja “gotovog” rješenja može potrajati od jedne do tri godine, što za posljedicu ima veliki nesrazmjer izmedu cijene osnovnog proizvoda i troška prilagodavanja konkretnom korisniku. Najveći razlozi za visoku cijenu informacionog sistema koji se gradi na ovaj način je potreba za istovremenim prilagodavanjem programskog rješenja organizaciji i prilagodavanja organizacije i poslovnih procesa programskom paketu. Potencijalni kupci ERP paketa mogu računati na dugoročnu zavisnost o dobavljaču uz dugotrajno i vrlo skupe konsulatantske usluge...


To što ti govoriš, nije nesrazmera između cene osnovnog proizvoda i prilagođavanja, već osnovno nepoznavanje materije. ERP nije proizvod u tom smislu kao recimo automobil, da ga kupiš, uključiš i voziš. Suvišno je bilo šta govoriti na tu temu.
[ Annnna @ 22.09.2006. 13:55 ] @
Postoji jos jedno ERP softversko resenje kod nas, koje niste napomenuli.
To je CHARISMA ENTERPRISE, firme TotalSoft koja ima svoj office i u nasoj zemlji od skoro.Tako da kupovinom dobijate i implementaciju i odrzavanje od ljudi koji zive i rade ovde.
O firmi vise informacija imate na http://www.totalsoftuk.com/index.htm

Kod nas ovo resenje za sada koriste LAFANTANA i PHILIP MORRIS(samo Charisma HR).
[ totovic @ 23.09.2006. 17:43 ] @
Postoji još ERP sistema koji se implementiraju u našoj zemlji, ali ih ovde nismo nabrojavali.
[ str8yu @ 25.09.2006. 12:18 ] @
za nimljive su vam diskusije povodom ERP resenja...Sto se tice SAP resenja ko je iole malo upucen shvatio je da je glomazno ko @[email protected] slona ali i toliko efikasno.Jedino celokupno i relativno sveobuhvatno resenje SAP nudi.
Sto se tice implementacije posao je izuzetno tezak plus uslovi poslovanja nasih firmi i nsih zakona koje treba prilagoditi SAP resenjima. Jedina zamerka je sto je maloprodaja izostavljena ili je lose resena pa nije ponudjena ko resenje.
Zanimame kao to radi Oracle dal postoji neki pregled sistma koji SAP naravno nige ne daje.
Cene uvodjena ERP-a je velika al je i realna jelje posao izuzetno kompleksan i sap je krut sistem koji ne dozvoljava otstupanja ni milimetra od predvidjenih uslova.
[ totovic @ 25.09.2006. 13:31 ] @
Pored svih mojih hvala prema SAP-u, nije tačno da SAP jedini nudi sveobuhvatno rešenja.
A što se tiče maloprodaje, u našoj zemlji je maloprodaja, sa strane zakonodavaca totalno nestandardno rešenje, tako da niko nema nameru da pravi aplikaciju samo za naše tržište. Nadam se da ćemo uskoro početi da primenjujemo standarde koji važe svuda u svetu i da izbacimo raznorazne gluposti uz računovodstva.
[ range @ 25.09.2006. 15:37 ] @
Nije jedini, ali je najkompletniji ponudjac ERP sistema. Slaba je tu konkurencija; Oracle se nakupovao i nakupovao, meni barem jos nije jasna njihova strategija, da li ce razvijati jedan ERP od svih tih sistema koje su pokupovali? MS? I dalje je neozbiljan globalno, koji deo trzista je u fokusu sa NAV-om, koji sa Great Plains, koji sa Axaptom? Drugo, ja jos uvek nisam video neku multinac. kompaniju da funkcionise na MS ERP-u, cak firma gde trenutno radim hvali se jednim success story-em gde imaju napismenu potvrdu od MS-a da takvu implementaciju nijedan ERP iz Redmonda ne moze da odradi.
Postoje poredjenja SAP vs oracle vs MS vs JDE, cak su vise u formi strategije sta pricati klijentu ukolliko konkurencija nudi MS ili Oracle....
[ totovic @ 25.09.2006. 16:13 ] @
Tačno je da je SAP najkompletniji ERP na svetskom tržištu, ali nije jedini koji nudi kompletna rešenja.
[ milan4matic @ 26.09.2006. 08:25 ] @
Prije svega drago mi je da je diskusija krenula u dobrom smjeru. Zahvaljujem range-u i totovicu.

citat range:
Citat:
Poenta je da kod uvodjenja ERP sistema je presudna zelja firme da se SAP uvede, i sposobnost konsultantske firme da posao obavi. Cak i ovakvo resenje kakvo si ti opisao u postovima unapredjuje poslovanje bilo koje srpske (bosanske, hrvatske...) firme n puta.


Ok, slazem se da ERP reesenja unapreduju poslovanje bilo koje firme ali postavlja se pitanje za koje pare i da li je to na kraju zaista isplativo bilo kome raditi slusajuci uglavnom o neuspjehu implemenatcija ovih rjesenja. Ja razumjem da i firma treba da ima zelju da uvede npr SAP i "uglavnom" ta zelja postoji, ali mislim da je problem zapravo zaposlienih koji neznaju uglavnom da rade svoj posao, nerazumiju sta su poslovni procesi, nerazumiju sta znaci ntegracija.... i svi pokusaji da im se to priblizi su neuspjesni, odnosno uspjesni su kod onih kod kojih je obim-scope-projekta tako mali da cijele implentacija nevrijedi ni 10-ti dio onoga sto se plati.

Takodje, automatizacija i unapredjenje poslovanja po cijeni po kojo se radi SAP i njemu slicna ERP strana rjesenja zaista mislim da mogu tesko da opravdaju investiciju u tako nesto, kada je danas prosjecna plata u Srbiji 200 evra, a ukupna cijena implementacije jednog radnog mjesta se mjeri hiljadama evra.

citat iz jedne ponude navision resenja:
Citat:
Cena i trajanje implementacije variraju od projekta do projekta. U vrlo gruboj proceni, jedno ’radno mesto’ kreće se između 3.000 i 5.000 €, za instalacije koje ne uključuju proizvodni modul. Sa uključenim proizvodnim modulom cena je obično veća od 6.000 - 9.000 €, a za uvođenje je potrebno 6 do 9, pa i više meseci.


Ovde se radi o cijene jednog radnog mjesta NAVISION reesenja, koliko li onda kosta SAP-ovo radno mjesto.

jos jedan citat iz ponude ponudjaca NAVISION resenja vrijedan komentarisanja:
Citat:
NAVISION rešenje na većini tržišta pokriva ~ 80-90 % potreba preduzeća za poslovnom informatikom, dok je preostalih 10-20% (lokalno zakonodavstvo, specifičnosti tržišta, specifične potrebe preduzeća, …) u domenu Partnera.


Zanimljivi ovi procenti, i zaista me interesuje ko moze danas da kaze sta je zaista potreba jednog preduzeca a pogotovu da ga "natjera, ucjeni ili prevari" da je za njega dobro da promjeni dosadasnji nacin rada odnosno poslovni proces. Da mozda slucajno taj neko nije napravio kompaniju sto je bio "malo" drugaciji nego ostali prepisivaci i kopir strojevi na
ovim prostorima. Zasto tako sveobuhvatna rjesenja nemaju rjesenu maloprodaju, plate ... na pravi i nama primjeren nacin.

Pitam se ko danas zaista moze da iskorostiti ta sveobuhvatna i svemoguca rjenja. Da nemamo ovde zaista isti problem kao sa MS Word-om ciji potencijal nas 95 posto ne moze da iskoroti ni 10 posto. Zasto placamo ostatak, da mozda lokalna ERP rjesenja nisu nama sasvim dovoljna i kada se njihova sveobuhvatnot i mogucnosti prevladaju onda mozda okrene novi listi i kupi neko strano ERP rjesenja ciji potencijal bi onda zaista mogli da iskoristimo u sto vecoj mjeri.

citat range:
Citat:
Takodje, nije retka situacija da preduzece kupi ERP u cilju povecanja sopstvene vrednosti pred privatizaciju, bez prave zelje da unapredi svoje poslovanje. Sam kvalitet sistema je pipavo pitanje.


Kupovinom SAP-a povecava se sopstvena vrednost, hm, ovo je klasicna papagajska prica SAP-ovaca, jos samo da se kaze koliko oni imaju zaposlenih i koliko imaju klijenata i bila bi potpuna prica odnosno pocetak sve i jedne SAP prezentacije. Na zapadu mozda ali na nasim prostorima sigurno NE.

citat totovic:
Citat:
Primjenjivanje OLAP-a, CRM-a i sl. ne vodi daljoj fragmentaciji, kompleksnosti i neefikasnosti rješenja, već su to programske aplikacije potpuno druge namene. Bilo bi suludo sve to staviti u jedan paket, jer ne treba sve to bilo kom korisniku, a uz to bi i cena bila enormna.


Sta ako se desi da sve zavrsi u jednom paketu, sobzirom da ni SAP-u, ni Oracleu ili MS nije pao na pamet CRM, OLAP, DW/BI .... nego zapravo drugim igracima/vendorima koje su ovi veliki kupili i kupuju ovoh predhodnih godina.

citat totovic:
Citat:
Pored svih mojih hvala prema SAP-u, nije tačno da SAP jedini nudi sveobuhvatno rešenja.
A što se tiče maloprodaje, u našoj zemlji je maloprodaja, sa strane zakonodavaca totalno nestandardno rešenje, tako da niko nema nameru da pravi aplikaciju samo za naše tržište. Nadam se da ćemo uskoro početi da primenjujemo standarde koji važe svuda u svetu i da izbacimo raznorazne gluposti uz računovodstva.


hm, "niko nema nameru da pravi aplikacije samo za nase trziste", jako zanimljivo, a sta je sa lokalnim partnerima, sta je sa lokalnim zakonodavstvom i lokalnom poslovnom praksom jedne drzave ili drzava u regiji. Mozda je odogovor da "nemaju interesa jer smo mali", sto je opet nevjerovatan odgovor koji mozemo cesto da cujemo.

citat range:
Citat:
Nije jedini, ali je najkompletniji ponudjac ERP sistema. Slaba je tu konkurencija; Oracle se nakupovao i nakupovao, meni barem jos nije jasna njihova strategija, da li ce razvijati jedan ERP od svih tih sistema koje su pokupovali? MS? I dalje je neozbiljan globalno, koji deo trzista je u fokusu sa NAV-om, koji sa Great Plains, koji sa Axaptom? Drugo, ja jos uvek nisam video neku multinac. kompaniju da funkcionise na MS ERP-u, cak firma gde trenutno radim hvali se jednim success story-em gde imaju napismenu potvrdu od MS-a da takvu implementaciju nijedan ERP iz Redmonda ne moze da odradi.


Dobro, imali ili nemali success story jedni ili drugi da li zasita i mi moramo da budemo poligon za ove firme i da nam oni propisuju sta je dobro za nas ili ne, dali treba da radimo ovako ili onako, da mjenjamo zakone bez obzira bili oni dobri ili losi itd. Ova moja pisanija me podsjetina politicare, ameriku, MMF, kontakt grupe, NATO itd.

Jos jedno pitanje koje mislim da zaista zavredjuje paznju jeste i podrska i odrzavanje za svjetska ERP resenja. Rekli smo na cijenu licence SAP-u se placa jos 17% za odrzavanje koje podrazumjeva .. STA? Molim kolege SAP-ovce a i ostale koji imaju kontakta sa ostalim svjetskim ERP rjesenjima da kazu sta je u tih 17% na godisnjem nivou.

Takodje sta se desava sa troskovima konsalting usluga za koje znamo da ne moze ni jedan klijent (korisnici grijese jako mnogo, mozda nesto treba dodatno napraviti , neki izvjestaj, masku za unos, promjeniti postojecu masku, promjena u poslovnog procesa, promjena nacina rada....) i na koji nacin to procjeniti i budzetirati za jednu godinu. U kom omjeru na godisnjem novou je odnos recimo troskova odrzavanja prema proizvodjacu softvera (SAP, MS, Oracle..) i troskova konsultanskih usluga koje rade partneri - 1:3 ili ...

LP

[Ovu poruku je menjao milan4matic dana 26.09.2006. u 14:17 GMT+1]
[ range @ 26.09.2006. 11:19 ] @
Ajmo odpozadi...
Citat:

Dobro, imali ili nemali success story jedni ili drugi da li zasita i mi moramo da budemo poligon za ove firme i da nam oni propisuju sta je dobro za nas ili ne, dali treba da radimo ovako ili onako, da mjenjamo zakone bez obzira bili oni dobri ili losi itd. Ova moja pisanija me podsjetina politicare, ameriku, MMF, kontakt grupe, NATO itd.

Jos jedno pitanje koje mislim da zaista zavredjuje paznju jeste i podrska i odrzavanje za svjetska ERP resenja. Rekli smo na cijenu licence SAP-u se placa jos 17% za odrzavanje koje podrazumjeva .. STA? Molim kolege SAP-ovce a i ostale koji imaju kontakta sa ostalim svjetskim ERP rjesenjima da kazu sta je u tih 17% na godisnjem nivou.


Odgovor na ovaj prvi deo si sam dao u drugoj recenici. Kako smo tokom zadnjih 50 godina (da ne idemo dalje) dokazali svoju apsolutnu nesposobnost u vodjenju privrede zemlje, da mislim da treba neko da nam kaze kako to da radimo. Treba da preuzmemo resenja drugih, minimalno ih adaptiramo jer sigurno ono sto nemamo je know how kako treba raditi. I ovo ima maltene univerzalno znacenje za nas, kako u ekonomiji, tako i u pravu, politici...
Lepo sto si pomenuo odrzavanje. Za odrzavanje (pravilniji naziv je osvezavanje licence) dobijas nove verzije, zakrpe, itd... Ne znam zasto je ovaj nacin naplate odrzavanja cudan, niko ko se bavi softverom ne misli da zivi od proizvodnje istog vec od odrzavanja. Samo, imam za tebe jednu informaciju. Domace resenje koje se bavi platama firme Saga, godisnje se placa odrzavanje u iznosu od 23% vrednosti licence.

Citat:

hm, "niko nema nameru da pravi aplikacije samo za nase trziste", jako zanimljivo, a sta je sa lokalnim partnerima, sta je sa lokalnim zakonodavstvom i lokalnom poslovnom praksom jedne drzave ili drzava u regiji. Mozda je odogovor da "nemaju interesa jer smo mali", sto je opet nevjerovatan odgovor koji mozemo cesto da cujemo.


Ovo je pravi problem, nedovoljna lokalizovanost i nacin kako se lokalizaciji pristupa. Mogli bi da analiziramo plate, barem iz SAP-a. Procena da se lokalizuju lokalni propisi da bi obracun mogao da se obavi je izmedju 300 i 400 c/dana. Po ceni od 1200e za jedan c/d (posto to ne rade lokalni konsultanti) dobijate minimalnu vrednost za projekat (samo lokalizacije) od izmedju 350.000 i 500.000 evra. U to nije ukljucena obuka ljudi koji bi pratili propise i odrzavali sistem, s tim ova cifra bi lako mogla biti duplirana. E sad, SAP sam engine za obracun zarada masno naplacuje, plus ima posebne tarife u zavisnosti od broja zaposlenih. Trenutno u zemlji postoji jako malo implementacija, odnosno sam SAP nema interes da se 'bakce' s tim poslom ako se to nece isplatiti.
Ajde da vidimo partneri kako stoje s tim. Jedino sto je cena covek dana 500e, ali oni taj sistem i dalje moraju da prodaju po SAP tarifama, sto ga odmah cini skupim. Dalje, to zahteva postojanje stalnog HR tima koji to mora da odrzava, sto povecava troskove radne snage, s tim da HR modul uopste nije obavezan firmi koja hoce da uvede SAP, odnosno neizvesna je isplativost tih ljudi.
Sve te stvari koje su vezane za lokalizaciju ce se u dogledno vreme odraditi, ovo stanje u kom je trenutno nase trziste je normalno; kroz ovo su prosle i Madjarska i Slovacka, Rumunija je malo ispred itd... Ajde prvo ljudima da objasnimo prednosti integracije i jasne definisanosti poslovnih procesa jer to je najveci gain uvodjenja core SAP-a.

Citat:

Ja razumjem da i firma treba da ima zelju da uvede npr SAP i "uglavnom" ta zelja postoji, ali mislim da je problem zapravo zaposlienih koji neznaju uglavnom da rade svoj posao, nerazumiju sta su poslovni procesi, nerazumiju sta znaci ntegracija.... i svi pokusaji da im se to priblizi su neuspjesni, odnosno uspjesni su kod onih kod kojih je obim-scope-projekta tako mali da cijele implentacija nevrijedi ni 10-ti dio onoga sto se plati.


Ovo je pitanje edukacije, ogromne boljke naseg drustva. Da, postoje ogromni problemi neznanja iz kog proistice i otpor pri uvodjenju ERP-a. Ali reci mi, zasto bi se SAP time bavio? Jedna osoba se pita za taj projekat, a to je onaj ko ga placa. Ja sam pristalica varijante ako ne mozes/neces da naucis idi nedge gde se to nece traziti od tebe. Oni koji ostanu su oni koji ce nauciti i raditi svoj posao dobro. Surovije, ali mnogo efikasnije od metoda molim te nauci. I zato mnogo teze ide uvodjenje ERP-a u drzavna preduzeca nego u privatna. Ovaj tvoj komentar u vezi cene uvodjenja po radnom mestu i plate od 200e su vrlo u vezi. Kada vlasnik firme plati 10000e po radnom mestu za SAP, njemu je u interesu da radnika plati vise od 200e iz prostog razloga sto nezadovoljan radnik ce vrlo brzo traziti posao jer dosta vredi. Trenutno u Srbiji su vlasnici firmi u procesu shvatanja ove cinjenice. I sad pazi uvodjenje ERP-a => jasnije definisani procesi => skuplja firma, a sa strane radnika obuceniji radnik => skuplji radnik => bolja plata.
[ totovic @ 26.09.2006. 20:16 ] @
Citat:
Ok, slazem se da ERP reesenja unapreduju poslovanje bilo koje firme ali postavlja se pitanje za koje pare i da li je to na kraju zaista isplativo bilo kome raditi slusajuci uglavnom o neuspjehu implemenatcija ovih rjesenja. Ja razumjem da i firma treba da ima zelju da uvede npr SAP i "uglavnom" ta zelja postoji, ali mislim da je problem zapravo zaposlienih koji neznaju uglavnom da rade svoj posao, nerazumiju sta su poslovni procesi, nerazumiju sta znaci ntegracija.... i svi pokusaji da im se to priblizi su neuspjesni, odnosno uspjesni su kod onih kod kojih je obim-scope-projekta tako mali da cijele implentacija nevrijedi ni 10-ti dio onoga sto se plati.


Ako si ti uglavnom slušao o neuspešnim implementacijama, ne znači da su sve neuspešne. Ja sam ERP implementirao u više od 10 firmi, i nijedna implementacija nije bila neuspešna. A što se tiče zaposlenih koji neznaju svoj posao, moraće ili da ga nauče ili da promene posao. Učestvovao sam i u velikim projektima koji su takođe bili uspešni, tako da komentar o desetom delu vrednosti nije na mestu.

Citat:
Takodje, automatizacija i unapredjenje poslovanja po cijeni po kojo se radi SAP i njemu slicna ERP strana rjesenja zaista mislim da mogu tesko da opravdaju investiciju u tako nesto, kada je danas prosjecna plata u Srbiji 200 evra, a ukupna cijena implementacije jednog radnog mjesta se mjeri hiljadama evra.


Prosečna plata nema nikakve veze sa ERP sistemom, jer menadžment koji ima daleko veće plate treba da na što bolji način iskoristi svoja znanja, a upravo to im i obezbeđuje ERP.

Citat:
Ovde se radi o cijene jednog radnog mjesta NAVISION reesenja, koliko li onda kosta SAP-ovo radno mjesto.


Ne vidim šta je problem u ovim cenama, približno su tačne, varijaju od slučaja do slučaja. Kome se isplati, investira, kome se ne isplati neće.

Citat:
Zanimljivi ovi procenti, i zaista me interesuje ko moze danas da kaze sta je zaista potreba jednog preduzeca a pogotovu da ga "natjera, ucjeni ili prevari" da je za njega dobro da promjeni dosadasnji nacin rada odnosno poslovni proces. Da mozda slucajno taj neko nije napravio kompaniju sto je bio "malo" drugaciji nego ostali prepisivaci i kopir strojevi na ovim prostorima. Zasto tako sveobuhvatna rjesenja nemaju rjesenu maloprodaju, plate ... na pravi i nama primjeren nacin.


Niko ovde nikog ne ucenjuje, tera niti vara. Kompanije su pravljene na razne načine, da ne ulazim u to. Ali mora se prilagoditi na nove uslove poslovanja, a promene procesa se odvijaju po svetskim trendovima. Kome ovo ne odgovara, neće se ni upuštati u implementaciju. Ali da naznačim, obično menadžment firme traži da im se promene procesi i sistemi rada, verovatno zato što nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Ovo oko prepisivača, ne vredi ni komentarisati. Maloprodaja, plate i sl. se ne nalaze u izvornim sistemima iz razloga što se u svakoj državi radi na specifičan način, pa bi bilo suludo da se pravi stotine različitih rešenja. To se prepušta lokalnim partnerima, koji u najvećem broju slučaja prave odlična rešenja koja su integrisana sa svim modulima. Po kvalitetu partnerovih rešenja, se i biraju partneri.

Citat:
Pitam se ko danas zaista moze da iskorostiti ta sveobuhvatna i svemoguca rjenja. Da nemamo ovde zaista isti problem kao sa MS Word-om ciji potencijal nas 95 posto ne moze da iskoroti ni 10 posto. Zasto placamo ostatak, da mozda lokalna ERP rjesenja nisu nama sasvim dovoljna i kada se njihova sveobuhvatnot i mogucnosti prevladaju onda mozda okrene novi listi i kupi neko strano ERP rjesenja ciji potencijal bi onda zaista mogli da iskoristimo u sto vecoj mjeri.


ERP rešenja uglavnom i kupuju firme koje su probale domaća rešenja. Pošto im ona nisu bila dovoljna, odlučili su se za veće sisteme.

Citat:
Kupovinom SAP-a povecava se sopstvena vrednost, hm, ovo je klasicna papagajska prica SAP-ovaca, jos samo da se kaze koliko oni imaju zaposlenih i koliko imaju klijenata i bila bi potpuna prica odnosno pocetak sve i jedne SAP prezentacije. Na zapadu mozda ali na nasim prostorima sigurno NE.


Ja sam protiv implementacija ERP-a iz ovih razloga, ali to je realnost. Činjenica je da se vrednost firme diže na takav način.

Citat:
Sta ako se desi da sve zavrsi u jednom paketu, sobzirom da ni SAP-u, ni Oracleu ili MS nije pao na pamet CRM, OLAP, DW/BI .... nego zapravo drugim igracima/vendorima koje su ovi veliki kupili i kupuju ovoh predhodnih godina.


Prvo nije tačno da se ove apliakcije ne ubacuju u ERP sisteme. Ali definitivno je ne ugrađuju neke enterprise varijante. Kome je to potrebno, odlučuje se za njih. Ali u ERP sistemima sigurno postoje integrisani CRM i BI, zavisno od slučaja do slučaja.

Citat:
hm, "niko nema nameru da pravi aplikacije samo za nase trziste", jako zanimljivo, a sta je sa lokalnim partnerima, sta je sa lokalnim zakonodavstvom i lokalnom poslovnom praksom jedne drzave ili drzava u regiji. Mozda je odogovor da "nemaju interesa jer smo mali", sto je opet nevjerovatan odgovor koji mozemo cesto da cujemo.


Već sam rekao, ne prave se univerzalna rešenja, ali partneri koje pominješ ih uglavnom imaju.

Citat:
Dobro, imali ili nemali success story jedni ili drugi da li zasita i mi moramo da budemo poligon za ove firme i da nam oni propisuju sta je dobro za nas ili ne, dali treba da radimo ovako ili onako, da mjenjamo zakone bez obzira bili oni dobri ili losi itd. Ova moja pisanija me podsjetina politicare, ameriku, MMF, kontakt grupe, NATO itd.


Niti smo mi neki poligon, niti ovo zavređuje odgovor.

Citat:
Jos jedno pitanje koje mislim da zaista zavredjuje paznju jeste i podrska i odrzavanje za svjetska ERP resenja. Rekli smo na cijenu licence SAP-u se placa jos 17% za odrzavanje koje podrazumjeva .. STA? Molim kolege SAP-ovce a i ostale koji imaju kontakta sa ostalim svjetskim ERP rjesenjima da kazu sta je u tih 17% na godisnjem nivou.


Nije bitno dali je u pitanju SAP ili neki drugi sistem, za tu nadoknadu se dobijaju sve nove verzije koje ERP kuće umeđuvremenu izdaju. Nekada su u pitanju manje ili kozmetičke dorade, a nekada su u pitanju i velike inovacije.

Citat:
Takodje sta se desava sa troskovima konsalting usluga za koje znamo da ne moze ni jedan klijent (korisnici grijese jako mnogo, mozda nesto treba dodatno napraviti , neki izvjestaj, masku za unos, promjeniti postojecu masku, promjena u poslovnog procesa, promjena nacina rada....) i na koji nacin to procjeniti i budzetirati za jednu godinu. U kom omjeru na godisnjem novou je odnos recimo troskova odrzavanja prema proizvodjacu softvera (SAP, MS, Oracle..) i troskova konsultanskih usluga koje rade partneri - 1:3 ili ...


Korisnicima niko i ne kaže da je dovoljno samo kupiti aplikaciju, u ponudama se detaljno dobijaju svi potrebni parametri, koliko iznose licence, a koliko je potrebno radnih sati da bi se softver implementirao i korisnici obučili. Taj odnos 1:3 je možda u svetu, dok je kod nas daleko manji od 1:1 do najviše 1:2. Najćešće to zavisi od onoga što odrđena firma traži da se implementira, a taj podatak znaju unapred.
[ milan4matic @ 27.09.2006. 13:44 ] @
citai range:
Citat:
Kako smo tokom zadnjih 50 godina (da ne idemo dalje) dokazali svoju apsolutnu nesposobnost u vodjenju privrede zemlje, da mislim da treba neko da nam kaze kako to da radimo. Kako smo tokom zadnjih 50 godina (da ne idemo dalje) dokazali svoju apsolutnu nesposobnost u vodjenju privrede zemlje, da mislim da treba neko da nam kaze kako to da radimo.Ok, da li zaista neko treba da govori vlasnicima Grand kafe, Sinalca, Delte, Knjaz Milosa,...i otalih nasih uspjesnih firmi/kompanija kako treba da rade, ili su oni mozda malo neke stvari drugacije procjenili. Koliko sam zapazio na web sajtovima prestavnistava svjetskih ERP kompanija u SiCG ne pominju ove kompanije kako svoje reference, sto znaci da
koriste neka domaca rjesenja.


citat range;
Citat:
Za odrzavanje (pravilniji naziv je osvezavanje licence) dobijas nove verzije, zakrpe, itd... Ne znam zasto je ovaj nacin naplate odrzavanja cudan, niko ko se bavi softverom ne misli da zivi od proizvodnje istog vec od odrzavanja. Samo, imam za tebe jednu informaciju. Domace resenje koje se bavi platama firme Saga, godisnje se placa odrzavanje u iznosu od 23% vrednosti licence.


Drago mi je zbog SAGA-ing rjesenja, i to 23% na licencu, pa to je bolje i od svjetski kuca.

citat range:
Citat:
Ovo je pravi problem, nedovoljna lokalizovanost i nacin kako se lokalizaciji pristupa. Mogli bi da analiziramo plate, barem iz SAP-a. Procena da se lokalizuju lokalni propisi da bi obracun mogao da se obavi je izmedju 300 i 400 c/dana. Po ceni od 1200e za jedan c/d (posto to ne rade lokalni konsultanti) dobijate minimalnu vrednost za projekat (samo lokalizacije) od izmedju 350.000 i 500.000 evra. U to nije ukljucena obuka ljudi koji bi pratili propise i odrzavali sistem, s tim ova cifra bi lako mogla biti duplirana.


Za ove pare moze da se napravi jedan dobar core modula ERP-a, ili pak da se neko domace rjesenje unapredi do ....

citat range:
Citat:
Sve te stvari koje su vezane za lokalizaciju ce se u dogledno vreme odraditi, ovo stanje u kom je trenutno nase trziste je normalno; kroz ovo su prosle i Madjarska i Slovacka, Rumunija je malo ispred itd... Ajde prvo ljudima da objasnimo prednosti integracije i jasne definisanosti poslovnih procesa jer to je najveci gain uvodjenja core SAP-a.Ok, range sobzirom da je problem danas razumjeti prednosti integracije i jasne definsanosti poslovnih procesa, a opet ovaj post ce da se citati i biti citan u narednom periodu pokusaj da nam te prednosti malo priblizis i pojasnis.


citat totovic;
Citat:
Ako si ti uglavnom slušao o neuspešnim implementacijama, ne znači da su sve neuspešne. Ja sam ERP implementirao u više od 10 firmi, i nijedna implementacija nije bila neuspešna. A što se tiče zaposlenih koji neznaju svoj posao, moraće ili da ga nauče ili da promene posao. Učestvovao sam i u velikim projektima koji su takođe bili uspešni, tako da komentar o desetom delu vrednosti nije na mestu.


Ako nisu sve neuspjesne onda jeste vecina, i to je cinjenica svidila se nekom ili ne, jedini problem onih kojih su dali pare za to jeste da nemogu to da kazu pa se onda smjese i pricaju o uspjesnosti implemetacije u npr. JISA info casopisu. Dobar primjer price je npr Salford/J.D. Edvards.


citat totovic:
Citat:
Prosečna plata nema nikakve veze sa ERP sistemom, jer menadžment koji ima daleko veće plate treba da na što bolji način iskoristi svoja znanja, a upravo to im i obezbeđuje ERP.


Mislio sam da je mozda za neka preduzeca poput drzavnih preduzeca i instuticija bolje da rade rucno, jer imaju toliko zaposlenih da mogu da rade kao pre 100 godina.

citat totovic:
Citat:
ERP rešenja uglavnom i kupuju firme koje su probale domaća rešenja. Pošto im ona nisu bila dovoljna, odlučili su se za veće sisteme.


Ok, malo sam pregledo reference svjetskih ERP rjesenja u Srbiji i nevidim ja tu nekih domacih super uspjesnih firmi koje koriste ova rjesenja, a opet se pitam na cemu rade sve ostale kompanije. Koliko znam i u ovoj godini nekoliko velikih firmi, za koje mozemo reci da bi mogle da plate svjetsko ERP rjesenje se opredjelilo za domaci ERP softver.

citat totovic:
Citat:
Ja sam protiv implementacija ERP-a iz ovih razloga, ali to je realnost. Činjenica je da se vrednost firme diže na takav način.


Znaci samo oni koji planiraju da se prodaju treba da uvedu SAP zato sto eto podize se vrijednost firme, pa ce eto da se skuplje prodaju. Pa ovi iz SAP-a su napravili strasan marketing, jos samo da su uspjeli da nas ubjede da sto se vise licenci uzme vrednost firme jos vise skace.... do 50%, pa ljudi da li je to moguce. :-)


citat totovic:
Citat:
Nije bitno dali je u pitanju SAP ili neki drugi sistem, za tu nadoknadu se dobijaju sve nove verzije koje ERP kuće umeđuvremenu izdaju. Nekada su u pitanju manje ili kozmetičke dorade, a nekada su u pitanju i velike inovacije.


Sta ukoliko klijent ne zeli da placa odrzavanje, zasto bi ga placo, sta je razlog da ga placa vise, s cim se onda suocava u narednom periodu ukoliko ne zeli vise da placa odrzavanje licenci...

citat totovic:
Citat:

Korisnicima niko i ne kaže da je dovoljno samo kupiti aplikaciju, u ponudama se detaljno dobijaju svi potrebni parametri, koliko iznose licence, a koliko je potrebno radnih sati da bi se softver implementirao i korisnici obučili. Taj odnos 1:3 je možda u svetu, dok je kod nas daleko manji od 1:1 do najviše 1:2. Najćešće to zavisi od onoga što odrđena firma traži da se implementira, a taj podatak znaju unapred.


Uuuuuu sa ovim omjerom od 1:1 do najviše 1:2 nemogu da se slozim nikako, jer pogledao sam jako mnogo ponuda kod nas predhodnih godina i nisam zapazio ovaj omjer, zaista nisam. Takodje se nebi slozio da je sve transparentno prilikom ulaska u poso sa isporuciocom svjetsko ERP rjesenja.


Takodje nemam komentara na procjenu troskova za konsalting podrsku ERP rjesenja nakon implementacije za jednu godinu. Moze li komentar ovde, kakava su iskustva...

Jos jedno pitanje, vezano za konsultante i projekt menadzere. Ovaj poso rede ljudi i njihovo iskustvo u poslu uvodjenje i implementacije ERP rjesenja je zaista presudno. Interesuju me koliko zaista postojeci konsultanti na svjetskim ERP rjesenjima imaju iskustva i koliko zaista poznaju rjesenje koje rade? Edukacija i certifikacija za ta rjesenja kosta zaista mnogo, ali to je opet vezano za ERP, ne poslovne procese, poslovnu praksu....


[ str8yu @ 27.09.2006. 16:01 ] @
Lep post nema sta !!!!
Slazem se da nasa resena treba da uzmu primat u nasoj privredi nevezano za patriotizam i glupu frazu kupujmo domace nego sto su inostrana resena prilicno skupa za nase uslove a ne nude toliku isplativost i -povracaj kapital-
na primer SAP koji bez 50 000 nema ni govora o bilo kom paketu plus uvodjenje+ odrzavanje i hosting naravno ili dodatni troskovi za lokalni server + opet odrzavne tog servera i baze !!!!
da licence ne pominjem od 3 do 6 hiljada za obicnog usera ipak previse!!!!
Mislim da cela prica sa SAP/om treba da priceka jos koju godinu ili dok nas ne primoraju da zarad integracije u EU pocnemo da kupujemonjihova resenja!!!
[ totovic @ 27.09.2006. 18:30 ] @
Vlasnicima velikih firmi niko nema razloga da govori kako da rade. Ukoliko oni imaju potreba da traže tuđa iskustva u vidu velikih ERP rešenja, oni će te sami da traži. Da idem od firme do firme i da proveravam koji softver koriste, stvarno nemam vremena a ni razloga. Mnogi od njih i koriste neko od ERP rešenja, ali to ne razglašavaju na sva zvona. Koliko sam u toku, Knjaz Miloš se upravo priprema da implementira jedno ERP rešenje, dok je kompanija Delta M počela sa pripremama da u svoje kompanije započne implementaciju Navisiona (već su izabrali i partnera), Si&Si su implementirali BAAN...
A o uspehu navedenih kompanija neću da trošim reči, jer su do uspeha došle na različite načine. Na primer, Knjaz Miloš je svoj uspeh napravila pre okolnošću da su imali prava da koriste dar prirode skoro bez nadonade više decenija. Lično mislim da bi i ti mogao da napraviš isti takav uspeh, a možda i veći u takvoj situaciji. A kada se stvari srede, mora se izaći na tržišnu utakmicu, i tu se tek vidi da li im je ERP potreban. Ne bih da navodim druge firme i njihove načine na koje su postale uspešne. Činjenica je takođe i da veliki broj firmi iz te iste grupe već imaju implementirane ERP sisteme i to nisu uradili na silu, već svojom voljom.

Citat:
Mislio sam da je mozda za neka preduzeca poput drzavnih preduzeca i instuticija bolje da rade rucno, jer imaju toliko zaposlenih da mogu da rade kao pre 100 godina.


Ko im brani da rade ručno, a što se mene tiče, ja bih ipak pre otpustio višak zaposlenih, a posebno one koji ne umeju da rade svoj posao i koji ne žele da se usavršavaju.

Citat:
Ok, malo sam pregledo reference svjetskih ERP rjesenja u Srbiji i nevidim ja tu nekih domacih super uspjesnih firmi koje koriste ova rjesenja...


Spisak je popriličan (različiti ERP sistemi), npr.:
Dijamant Zrenjanin
Galenika A.D.
Hemofarm
Mostogradnja
Naftna industrija Srbije – NIS
OMV
Coca Cola
Delta M
Weinerstedish
Metalac G.Milanovac
Telefonija
SBB
PTT Srbija
Politika
Carlsberg
Si&Si
Soja protein
Jugohemija
Sintelon
SL Takovo
Bečejka
MK Commerce
Imlek
DIN
Galeb
Zepterbanka
NGB
EMA
Kolpa
Futura plus
Avala ada
Umka
FMP
Paraćinka
Agroekonomik
Promonte
Vrenje
C market
Banca Intessa
Verano
Žitopromet
Feman
Duvan...

Ovo je samo deo koji sam napisao iz glave, ima ih još, a veliki broj firmi u ovom trenutku se priprema da krene u implementaciju. S obzirom da je ovo ozbiljan korak, razumljivo je da i oni žele da provere što veći broj rešenja kako bi našli ono koje je najadekvatnije za njihov biznis.

Citat:
Znaci samo oni koji planiraju da se prodaju treba da uvedu SAP zato sto eto podize se vrijednost firme, pa ce eto da se skuplje prodaju...


Nije mi jasno dali ja ne umem da kažem ono što mislim, ili ti ne umeš da čitaš. Nemoj da izvrćeš moje komentare.

Citat:
Sta ukoliko klijent ne zeli da placa odrzavanje, zasto bi ga placo, sta je razlog da ga placa vise, s cim se onda suocava u narednom periodu ukoliko ne zeli vise da placa odrzavanje licenci...


Ne mora da plaća, ali nema pravo na upgrade.

Citat:
Uuuuuu sa ovim omjerom od 1:1 do najviše 1:2 nemogu da se slozim nikako, jer pogledao sam jako mnogo ponuda kod nas predhodnih godina i nisam zapazio ovaj omjer, zaista nisam. Takodje se nebi slozio da je sve transparentno prilikom ulaska u poso sa isporuciocom svjetsko ERP rjesenja.


To što nisi čuo je tvoj problem, ja sam implementirao ERP rešenj u tom odnosu cena. Nemogu da navodim primere, jer bih prekršio poslovnu tajnu. Naravno, dešava se da se probiju finansijski planovi, ali se to dešava uvek zbog nedovoljne primarne obučenosti korsnika ili dodatnih zahteva. Kada se dogodi da se terminski plan probije greškom implementatora, dodatni troškovi idu na teret partnera a ne na firmu koja je kupila softver. Moja iskustva su ovakva, ukoliko imaš neki konkretni suprotan primer, obavesti nas.

Citat:
Interesuju me koliko zaista postojeci konsultanti na svjetskim ERP rjesenjima imaju iskustva i koliko zaista poznaju rjesenje koje rade? Edukacija i certifikacija za ta rjesenja kosta zaista mnogo, ali to je opet vezano za ERP, ne poslovne procese, poslovnu praksu....


Većina konsultanata ima odgovarajuće znanje i iskustvo. Ako želiš da ti pošaljem moja iskustva, ti me obavesti, ali nemoj da očekuješ da ljudi ovde postave svoj CV.

Ako i dalje imaš samo nameru da pljuješ po ERP rešenjima, kaži da se ne zamaram odgovorima. A ako imaš nešto konkretno kaži, nemoj više na način: čuo sam, priča se, rekao mi jedan prijatelj, pročitao sam...

Ovde ima ljudi koji se ozbiljno bave ovom problematikom, tako da neozbiljni komentari nisu na mestu.
[ ventura @ 27.09.2006. 18:40 ] @
Citat:
totovic
Spisak je popriličan (različiti ERP sistemi), npr.:


Tu zaboravljaš firme sa specijalizovanim ERP rešenjima gde je baš baš svaki deo poslovanja uključen u jedinstveni sistem - npr. sportske kladionice.

[ totovic @ 27.09.2006. 20:41 ] @
Nisam zaboravio specijalizovane sisteme, kao što nisam naveo ni sve SAP, BAAN, Navision, Axapta, Max... implementacije.
Naveo sam samo neke od većih sistema, pošto je komentar bio da naše uspešne firme ne kupuju ERP sisteme.
Možemo temu da okrenemo i u tom pravcu.
[ milan4matic @ 27.09.2006. 21:37 ] @
citat str8yu:
Citat:
Mislim da cela prica sa SAP/om treba da priceka jos koju godinu ili dok nas ne primoraju da zarad integracije u EU pocnemo da kupujemonjihova resenja!!!


Gledajuci predhodne postove moze se izvuci ovakav zakljucak.

citat totovic:
Citat:
Knjaz Miloš se upravo priprema da implementira jedno ERP rešenje, dok je kompanija Delta M počela sa pripremama da u svoje kompanije započne implementaciju Navisiona (već su izabrali i partnera), Si&Si su implementirali BAAN...


Si&Si i BAAN ti je jako los primjer, od toga da su kupljene licence prije 3 ili 4 godine i da stoje negde u ormaru i kupe prasinu nije se makelo dalje, nista lose, cinjenica na koju nema niko pravo da se ljuti izuzev onih koji su kupili ove licence.

citat totovic:
Citat:
Nije mi jasno dali ja ne umem da kažem ono što mislim, ili ti ne umeš da čitaš. Nemoj da izvrćeš moje komentare


Nije mi bila namjera da izvrcem tvoje komentare.


citat totovic:
Citat:
Ako i dalje imaš samo nameru da pljuješ po ERP rešenjima, kaži da se ne zamaram odgovorima. A ako imaš nešto konkretno kaži, nemoj više na način: čuo sam, priča se, rekao mi jedan prijatelj, pročitao sam...

Ovde ima ljudi koji se ozbiljno bave ovom problematikom, tako da neozbiljni komentari nisu na mestu.


Slowdown decko, nema niko nameru da pljuje po ERP rjesenjima nego da malo komentarisemo i razmjenjujemo misljenja. Mislim da nismo na nekom tenderu ili prezentaciji pa treba samo da se hvalimo uspjesima, resenjima... treba malo da prokomentarisemo i drugu stranu medalje svidjela se ona nekom ili ne.


Stoga, sobzirom da se ozbiljno bavis ovim poslom, a i ostali koji citaju IS i ERP, sigurno imate da kazete nesto i o drugoj strani ovog posla, onoj koju cesto imate na terenu kod klijenta, problema oko novih verzija/upgrade, problema oko ugovaranja, problema o tumacenjima ugovora, u citanju ili ne citanju ugovora, o problemima promjene scopa projekta, o problemima u fazi odrzavanja softvera, o neopisivim zahtjevima/zeljama klijenata, .... znaci nesto konkretno, da cujemo iskustva...


Toliko.
[ totovic @ 28.09.2006. 06:57 ] @
Nijednog trenutka nisam rekao da prilikom implementacije ne nastaju problemi, samo sam kazao da ti problemi nisu do proizvođača ERP rešenja, ili barem nisu u velikoj većini slučajeva. To nije druga strana projekta to su redovni problemi i niko ih ne krije, čak ih obavezno prezentujemo budućim korisnicima kao rizike za usoeh projekata.

Najveći problemi nastaju ako korisnici u analizi poslovnih procesa na početku ne obrazlože sve tekuće ili željene procese do detalja, jer se u ovom poslu ništa ne podrazumeva. Na taj način kada se postavi kompletan sistem, počinju zahtevi da bi oni želeli da im to radi na neki drugi način, ili još gore traže potpuno novu funkcionalnost jer su oni mislili da se ona podrazumeva. To je jedan od osnovnih razloga zašto se probijaju projekti i što se tiče terminskih i finansijskih planova.
Naravno problemi nastaju i u radu sa korisnicima. Vrlo često se dešava da korisnici nemaju čak ni osnovni poznavanje računara (Windows, Office, neki čak neznaju da rukuju sa mišem), dok su prilikom ugovaranja njihovi direktori tvrdili da im zaposleni poseduju računarske veštine na visokom nivou. Problem je i osnovna obuka, gde korisnici ili ne slušaju dovoljno ili čak ne slušaju uopšte, razmišljajući da će oni ti lako, kada krene implementacija pa na njihovim pravim dokumentima. Onda se srećemo sa problemima da kad treba da krenemo sa praktičnim radom, korisnici nemaju nikakva znanja. O samoj želji korisnika da nauče nešto novo, ne vredi ni pričati (čast izuzecima). Kod mlađih to ide uglavnom lakše, ali kod starijih ima mnogo problema, tipa "Ja sam radio na ovakav način ceo život, a vi sada..."...
I zbog ovih razloga, takođe se probijaju termini, što je sasvim razumljivo.
Problema ima mnogo, to je realnost i u svetu, a posebno kod nas gde zadnjih 10-20 godina skoro niko nije ulagao u svoje usavršavanja. Najveći problem je zastarelost, kao što i mašina može da zastari, tako može i čovek da postane skoro potpuno neupotrebljiv za neke poslove. Razlika je što mašina sama sebe ne može da usavršava, dok čovek može. Ne treba odbijati nove stvari, samo zato što nam one kvare stare navike, ili zato što neznamo njihovu svrhu. Tu je najveći problem, jer obični radnici očekuju da im ERP olakša život, što je pogrešno. ERP treba da olakša život menadžmentu, tj. skupoj radnoj snazi; to je njegov osnovni zadatak. Od običnih radnika se očekuje da unose još veći broj podataka bez obzira da li oni vide logičnost u njima, jer o logici podataka odlučuju direktori.
Možemo još da pričamo na ovu temu.
[ milan4matic @ 01.10.2006. 08:16 ] @

Ok, krecemo u smjeru koji bi biodobar za novu temu, stoga ajde da se vratimo na pocetak ove teme i da pokusamo da cujemo koji su zaista danas nedostatci svetskih ERP resenja u njihovoj primeni ali u ovoj regiji (Srbija, Crna Gora, Bosna. Hrvatska)

Mozemo da govorimo i o nedostatcima svakog pojedinog ERP rjesenja.
[ totovic @ 02.10.2006. 18:02 ] @
Slažem se, ali da pored nedostataka govorimo i o prednostima. Takođe ne želim da komentarišem o tome da je nedovoljno obrazovanje zaposlenih - ERP nedostatak jer to nema veze sa nedostacima.
Ova tema se ne zove "Nedostaci ERP rešenje", već "Malo o vodećim ERP rješenjima na svjetskom tržištu – SAP,BAAN, ORACLE (eBS, J. D. Edwards...)", a to ne podrazumeva samo nedostatke već kompletnu analizu.
Pošto se ja bavim implementacijom ERP rešenja i možda sam malo i pristrasan, bilo bi dobro da čujemo nekog od korisnika istih.