[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 15.09.2006. 12:23 ] @
Grafička koja se ugrađuje u 24" model (NVIDIA GeForce 7300GT) nije očigledno bolja od modela koji se stavlja u 20" (ATI Radeon X1600).

Našao sam poređenje ova dva gornja modela na

http://www.techspot.com/review...7300gt_vs_ati_radeon_x1600pro/


s tim što se na gornjem testu upoređuju ta NVIDIA i ATI Radeon X1600 Pro, pa je NVIDIA ispala samo bolja kada se radi o igrama.

A nigde ne mogu da nađem koja je razlika između običnog X1600 i Pro verzije. Jel zna neko od vas?

[Ovu poruku je menjao madamov dana 22.09.2006. u 12:37 GMT+1]
[ hulja @ 15.09.2006. 12:29 ] @
ne znam za razliku
ali apple nudi opcijalno 7600gt za 24"
svi se slazu da je 7300gt slabija od 1600 pro ali veliki broj korisnika ionako ne koristi 3d opcije.\
ja bi licno u takvu zverinu definitivno ubacio 7600gt.
[ madamov @ 15.09.2006. 12:36 ] @
Apple kaže da su NVIDIA ipak bolje, barem za Doom i Quake. B)

http://www.apple.com/imac/graphics.html
[ madamov @ 15.09.2006. 12:41 ] @
Još jedan detalj, ne znam da li ste primetili magičnu reč PCI Express u specifikacijama za modele od 24", 20" i skuplji model od 17".

http://www.apple.com/imac/specs.html
[ NastyBoy @ 15.09.2006. 13:18 ] @
To shto je AMD kupio ATI nedavno je definitivan razlog za postepen (ali kompletan) prelazak na nVidia karte.
[ madamov @ 15.09.2006. 13:29 ] @
Citat:
NastyBoy: To shto je AMD kupio ATI nedavno je definitivan razlog za postepen (ali kompletan) prelazak na nVidia karte.

Vrlo verovatno.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 15.09.2006. 14:31 ] @
Citat:
madamov: Apple kaže da su NVIDIA ipak bolje, barem za Doom i Quake. B)

http://www.apple.com/imac/graphics.html


Imaš baš opširne grafikone poređenja ove dve kartice na onom prvom linku koji sam ostavio, i baš u tim igrama, koje si spomenuo, je nVidia bolja, ali u svemu drugome, pa i u FEAR-u i X3 (ako se dobro sećam) prednjači X1600.

Na grafikonima se nalazi i test overklokovanih jedinica.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 20.09.2006. 10:14 ] @
Smarao sam vas na drugoj temi o kupovini MacBook Pro-a, ali sam blagim naprezanjem sivih ćelija zaključio da mi se više isplati za iste ili malo manje para kupiti jaču mašinu kod nas.

iMac i ja..ljubav na prvi pogled :)

Dvoumim se između 20" i 24" modela.

Prvo da kažem za šta mi mašina uopšte treba.

Bavim se fotografijom..treba mi mašina koja može bez problema da otvori 20-30 jpg fotografija (50-60MB podataka), ili malo manje RAW fajlova. Win laptop koji koristim za te stvari već 2 godine se baš jadan uguši, pa moram da radim jednu po jednu. Problem jeste kod njega i 512 RAMa i spor hard, a i jači procesor od M 1.4 ne bi bio na odmet.

Igre ne igram..sećam se da sam poslednju odigrao pre 6 meseci..neka pucačina iz prvog lica..mislim da nije Battlefield i
Soldier of Fortune..ako ima neka 3. :) Pre toga sam voleo da upalim Neverwinter Nights i odmorim se malo :) Ali da se vratim na fotografiju :)

Svestan sam da će oba iMaca iz moje dileme savršeno raditi posao. 24" sam uzeo u razmatranje samo zbog većeg ekrana, jer mi je muka od ovog 15" na 1024x768 na kome moram da isklikćem 30x da bih video sve uglove fotografije na kojoj radim. Procesor im je isti, hardovi i RAM takođe, a grafike su podjednake..zavisi uglavnom o enginu koje igre se radi.

Ono što me muči nije cena obe mašine, obe su mi skupe, ali bi se mogao ispružiti još i za 24-ku, već činjenica da ne kupujem 24" monitor, koji ću kad mi mašina zastari prebaciti na neku novu, nego 24" kućište :)

Koliku slobodu nadogradnje ostavlja Apple kod iMac-a (ili uopšte kod svojih računara). Razumem, može memorija i hard. Pretpostavljam i grafička. A procesor? Ta varijanta naknadne nadogradnje je ipak mnogo jeftinija investicija od prodaje stare mašine za 30% i kupovine nove.

Zanimam me vaša slobodna procena, šta mislite koliko dugo će obe ove mašine moći da se nadograđuju i prate novije verzije OS-a i programa. Na koliko staru mašinu mislite da ćete moći staviti 10.5 na proleće i npr. CS3, a da ona ostane skroz funkcionalna. Mislim da sam sledeće 2 godine sigurno miran, ali pošto su u pitanju Macovi, mogu li da računam na više? Znam da se taj period iz godine u godinu smanjuje. Znam i da će jedni staru mašinu prodati, a drugi je dati na poklon nekom bližnjem, ali gledajući iz sadašnjeg ugla, pričamo o 2000€ koji bi trebalo da se otplate kroz 2-3 godine pa još i da zarade nešto za investiranje u neku novu, a ako ne govorim o isključivo komercijalnoj upotrebi, kako da razmišljam o materijalnoj opravdanosti.

Ovo su neka moja razmišljanja na glas, a voleo bih da čujem i vaša :)
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 20.09.2006. 10:24 ] @
I još nešto..gde u Bgd-u mogu da pogledam iMacove..postoji li neki show room?
[ madamov @ 20.09.2006. 11:25 ] @
Grafička će evidentno moći s obzirom da se na strani sa specifikacijama na Appleovom sajtu jasno vidi da ovi najnoviji iMacovi (svi osim najjeftinijeg modela sa monitorom od 17 inča) imaju PCI Express slot.

Što se procesora tiče, na prošlom sastanku mi je Pop rekao da izgleda da iMac i Mac Pro, možda čak i novi mini, imaju procesor u slotu, što će reći da će se možda moći menjati. No, s obzirom da je reč o Appleu, to moramo da uzmemo sa rezervom dok se neko stvarno u praksi ne uveri da je ova informacija istinita.
[ madamov @ 20.09.2006. 11:29 ] @
Citat:
I još nešto..gde u Bgd-u mogu da pogledam iMacove..postoji li neki show room?


Ne znam da li je neko od dilera već dobio ove najnovije iMacove, pretpostavljam da ti je naročito interesantan model od 24", ali se Macovi generalno mogu videti u Ozonu, naročito možeš da urgiraš kada dođeš na redovni sastanak naše male user grupe da te jedan od dilera odvede u svoju firmu da pogledaš šta ima novo. Naime, od kada je iz Ozona ukraden jedan mini pre par meseci, izbegavaju da postave mašine u galeriju. Takođe, u Maksima Gorkog drugi diler ima prodavnicu i u njoj valjda ima iMacova.
[ madamov @ 20.09.2006. 11:38 ] @
Zaboravih da odgovorim na ovo:

Citat:
Zanimam me vaša slobodna procena, šta mislite koliko dugo će obe ove mašine moći da se nadograđuju i prate novije verzije OS-a i programa. Na koliko staru mašinu mislite da ćete moći staviti 10.5 na proleće i npr. CS3, a da ona ostane skroz funkcionalna. Mislim da sam sledeće 2 godine sigurno miran, ali pošto su u pitanju Macovi, mogu li da računam na više?


Miran si i duže, ne brini. Na primer, tekuću verziju OS X zvanu Tiger možeš bez ikakvih patcheva, znači podržano od Applea, da pokreneš na iMacu G3 sa built in FireWire portom, što će reći na mašinu staru sedam godina. Šta više, ukoliko imaš bar 512 MB RAM-a ista će brže raditi sa Mac OS X 10.4 nego sa Mac OS X 10.3 (dokazano u praksi na raznim konfiguracijama od strane mnogobrojnih korisnika).

Što se 10.5 tiče, mislim da će da zadrže minimum na tom uslovu za FireWire, eventualno će tražiti G4 procesor. Za sada nema zvanične informacije po tom pitanju. Dakle, ako sada kupiš iMac sa Intelovim procesorom slobodno računaj da ćeš na njemu moći da teraš Leoparda i minimum bar još dve verzije Mac OS X, verovatno čak tri ili četiri.

I da dodam kao odgovor na ovo:

Citat:
Koliku slobodu nadogradnje ostavlja Apple kod iMac-a (ili uopšte kod svojih računara). Razumem, može memorija i hard. Pretpostavljam i grafička. A procesor? Ta varijanta naknadne nadogradnje je ipak mnogo jeftinija investicija od prodaje stare mašine za 30% i kupovine nove.


Postoje firme koje prave procesorske nadogradnje za Macove, Sonnet, xlr8 i slične, samo je uvek pitanje koliko se to isplati u određenom trenutku.
[ hulja @ 20.09.2006. 13:28 ] @
slatke muke :)
i ja sam hteo macbook laptop ali po svemu sudeci i ja cu uzeti imac definitivno.
ja sam resio da uzmem 20" model pocetkom sledece godine (verovatno ce do tada biti izvrsen i upgrade).
razlika u ceni je ja mislim sasvim u redu ako se uzme u obzir koliko par incha u toj klasi monitora pravi razliku.
da li je opravdano uzeti 24"?
mislim da je samo pitanje potreba u pitanju. ja koliko sam shvatio za sada samo 24" ima opciju upgrade-a graficke na 7600gt i to za mali iznos 125 dolara tj evra u evropi.
ako neces pokretati zahtevnije igre ne vidim kako bi to bilo opravdano.
makina nece zastariti na duze staze to je sigurno ali ja bi racunao na jedna drugi izdatak.
apple je uvek isporucivao malu kolicinu memorije. iako je sada 1gb u tim masinama ja cu uzeti imac definitivno sa 2gb
posto imam sada ibook g4 sa 1.25gb.
steta da se takva masina gusi manjkom memorije a aplikacije za obradu fotografija itekako ce ceniti ram.
e sada...problem kod ovakvog memory upgrade se svodi na dual channel funkciju tj. verovatno treba izvaditi oba modula i ubaciti 2 modula po 1gb.
to je jedini upgrade koji je bitan da ti masina od prvog dana "fercera" sa punim kapacitetom.
ako je nekupis u startu onda ces morati sam da ih menjas tj ostaces sa 2 modula pa je onda pitanje da li ces naci kupca itd.
razmisli da u startu trazis od dilera takvu konfiguraciju i samim tim smanjis cenu upgrade.

[ madamov @ 20.09.2006. 13:58 ] @
Citat:
e sada...problem kod ovakvog memory upgrade se svodi na dual channel funkciju tj. verovatno treba izvaditi oba modula i ubaciti 2 modula po 1gb.
to je jedini upgrade koji je bitan da ti masina od prvog dana "fercera" sa punim kapacitetom.


Za Intel Macove ne mora u paru, mada se preporučuje jer će mašina da radi brže.
[ zi:: @ 20.09.2006. 20:57 ] @
Hm, a sta ako neko vec ima monitor koji mu odgovara? Npr ja imam 20" LCD koji mi dobro sluzi ...

Razmisljam da kupim MacPro ... Koristio bih ga za masivnu obradu fotografija i za dosta matematickog racunanja.

Da li ste imali priliku videti u akciji MacPro i iMacove? Ima li bitne razlike u performansama?
[ henrik @ 20.09.2006. 21:01 ] @
Citat:
zi::
Da li ste imali priliku videti u akciji MacPro i iMacove? Ima li bitne razlike u performansama?


Moralo bi da bude, pošto u su u pitanju dve različite kategorije.
[ NastyBoy @ 21.09.2006. 00:02 ] @
Citat:
Da li ste imali priliku videti u akciji MacPro i iMacove? Ima li bitne razlike u performansama?

Pa za pochetak MacPro radi na Xeon chipovima, kojim btw ima dva komada, dok Core 2 Duo sistemi ne podrzhavaju vishe od jednog procesora. Koliko je realno u radu brzhi zavisi od toga shta cesh konkretno raditi - ali na CPU-intenzivnim aplikacijama koje znaju da iskoriste 4 core-a u MacPro-u ubrzanje ce se definitivno osetiti.
Ako mozhesh da se ispruzhish definitivno uzimaj MacPro!
[ zi:: @ 21.09.2006. 05:46 ] @
Hvala na odgovorima.

Jasne su mi razlike u hardwareu, video sam i benchmarkove. Zato sam i pitao da li ste videli kako rade u akciji? Nesto tipa na iMacu to-i-to leti, a na MacPro jos vise leti i slicno.

[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.09.2006. 10:08 ] @
Citat:
madamov: Ne znam da li je neko od dilera već dobio ove najnovije iMacove, pretpostavljam da ti je naročito interesantan model od 24", ali se Macovi generalno mogu videti u Ozonu, naročito možeš da urgiraš kada dođeš na redovni sastanak naše male user grupe da te jedan od dilera odvede u svoju firmu da pogledaš šta ima novo.


Pa, da..24-ka..hteo bih da vidim koliko je viša od mene..i da li mogu da je zagrlim :) Video sam kad je sledeći sastanak, ali sam nekako prevideo da piše subota, pa sam se razočarao što neću prisustvovati..ovako, verovatno ću i doći :) Bio sam kod (Mac)Mladena pre par dana..video sam Sinemu od 30" i bilo je WOW! :)

Citat:
madamov: Zaboravih da odgovorim na ovo:
Postoje firme koje prave procesorske nadogradnje za Macove, Sonnet, xlr8 i slične, samo je uvek pitanje koliko se to isplati u određenom trenutku.


Mislio sam više na upgrade u domaćoj radinosti :) Znači zbog protoka vremena, da se mašina osveži pažljivo biranim detaljima :)

Citat:
madamov: Miran si i duže, ne brini. Na primer, tekuću verziju OS X zvanu Tiger možeš bez ikakvih patcheva, znači podržano od Applea, da pokreneš na iMacu G3 sa built in FireWire portom, što će reći na mašinu staru sedam godina. Šta više, ukoliko imaš bar 512 MB RAM-a ista će brže raditi sa Mac OS X 10.4 nego sa Mac OS X 10.3 (dokazano u praksi na raznim konfiguracijama od strane mnogobrojnih korisnika).


Naježio sam se :) Već sam se odvikao od takvih vesti od kako sam prestao da ganjam Linuxe :)

Citat:
hulja: slatke muke :)
i ja sam hteo macbook laptop ali po svemu sudeci i ja cu uzeti imac definitivno.
ja sam resio da uzmem 20" model pocetkom sledece godine (verovatno ce do tada biti izvrsen i upgrade).


Na koji upgrade misliš? Core Quadro? :) Jer je Core Duo 2 završen.

Citat:
hulja
razlika u ceni je ja mislim sasvim u redu ako se uzme u obzir koliko par incha u toj klasi monitora pravi razliku.
da li je opravdano uzeti 24"?
mislim da je samo pitanje potreba u pitanju. ja koliko sam shvatio za sada samo 24" ima opciju upgrade-a graficke na 7600gt i to za mali iznos 125 dolara tj evra u evropi.
ako neces pokretati zahtevnije igre ne vidim kako bi to bilo opravdano.

Da, ako pričamo o zvaničnoj nadogradnji. Međutim, zbog prisustva PCI slota nisam uslovljen njihovom ponudom hardvera.

Citat:
hulja
makina nece zastariti na duze staze to je sigurno ali ja bi racunao na jedna drugi izdatak.
apple je uvek isporucivao malu kolicinu memorije. iako je sada 1gb u tim masinama ja cu uzeti imac definitivno sa 2gb
posto imam sada ibook g4 sa 1.25gb.
steta da se takva masina gusi manjkom memorije a aplikacije za obradu fotografija itekako ce ceniti ram.
e sada...problem kod ovakvog memory upgrade se svodi na dual channel funkciju tj. verovatno treba izvaditi oba modula i ubaciti 2 modula po 1gb.
to je jedini upgrade koji je bitan da ti masina od prvog dana "fercera" sa punim kapacitetom.
ako je nekupis u startu onda ces morati sam da ih menjas tj ostaces sa 2 modula pa je onda pitanje da li ces naci kupca itd.
razmisli da u startu trazis od dilera takvu konfiguraciju i samim tim smanjis cenu upgrade.


Svestan sam tog "problema". Ne znam koliko naši dileri imaju odrešene ruke kod takvog posla. Mislim da memoriju nije teško prodati ni kasnije, jer je u pitanju ona koja ide i u laptopove, ali svakako bi se više isplatilo da se zameni dok je nova. 2GB bi bila poželjna.
Razlika između jedne od 512 i 1GB je 6600 din..znači još 150€ za giga RAMa..mada je pitanje da li su dileri voljni za ovu izmenu. Dileri? :)

Čitajući sad ovaj edo o Mac Pro-ovima..meni nisu toliko neophodni, jer ću biti zadovoljan ako se neki zadatak obradi za 20 sec, umesto za 40, koliko mu npr. treba sad, bez obzira što Pro to odradi za 15 :)

Uh..baš lepo :)
[ madamov @ 21.09.2006. 10:18 ] @
Citat:
Mislio sam više na upgrade u domaćoj radinosti :) Znači zbog protoka vremena, da se mašina osveži pažljivo biranim detaljima :)


Kod Maca na domaću radinost možeš da zaboraviš osim u slučajevima koje smo već toliko puta pominjali: RAM, diskovi, eventualno grafička kartica.
[ madamov @ 21.09.2006. 10:20 ] @
Citat:
Hm, a sta ako neko vec ima monitor koji mu odgovara? Npr ja imam 20" LCD koji mi dobro sluzi ...

Razmisljam da kupim MacPro ... Koristio bih ga za masivnu obradu fotografija i za dosta matematickog racunanja.


Na Mac Pro ćeš sigurno moći da ga prikačiš, za iMaca ne znam, mislim da može kao dodatni monitor, ali nisam proveravao.
[ hulja @ 21.09.2006. 15:34 ] @
ljudi
sto se tice graficke nema zamene!
znaci samo za 20" je optional upgrade jos 128mb vrama.
i samo za 24" izbacivanje 7300gt i ubacivanje 7600gt ponovo od strane apple-a.
nema nikakve kucne radinosti osim custom built opcija prilikom kupovine.
[ madamov @ 21.09.2006. 15:50 ] @
Sa http://www.apple.com/imac/specs.html

Citat:
Graphics and Video
17-inch model with 1.83GHz processor
Intel GMA 950 graphics processor with 64MB of DDR2 SDRAM shared with main memory
17-inch model with 2.0GHz processor and 20-inch model
ATI Radeon X1600 graphics processor using PCI Express
128MB of GDDR3 SDRAM
Optional 256MB of GDDR3 SDRAM on 20-inch model
24-inch model
NVIDIA GeForce 7300 GT graphics processor with 128MB of GDDR3 SDRAM using PCI Express
Optional NVIDIA GeForce 7600 GT graphics processor with 256MB of GDDR3 SDRAM using PCI Express


Znači da se samo u modelu od 17" i 1,83 GHz ne može menjati grafička kartica. Ostali modeli imaju PCI Express slot, tako da, teoretski, ukoliko nađeš grafičku kartu koja radi na Macu, može. To što Apple nudi samo dve ne znači da neko treći neće napraviti grafičku karticu za iMaca. Što bi se reklo, ima u šta da se utakne. B) Kod prethodnih modela iMaca nisi imao gde. Barem ja tako shvatam ove specifikacije.
[ dusans64 @ 21.09.2006. 22:34 ] @
Ovo sam nasao na net-u posto planiram da postanem (ponosan ) vlasnik mac-a u skorijoj budicnosti.

Ukratko izgleda da samo 24" model moze da se upgraduje i da taj upgrade graficke moze da se izvede samo pri narucivanju, tj. nepostoji opcija da se kupi graficka i stavi u imac, niti je omogucen lak pristup slotu... ovde je rec o MXM (Mobile PCI Express Module) tehnologiji koja se koristi za laptop racunare. Vise informacija:

Apple MXM:
http://reviews.cnet.com/4531-10921_7-6636341.html
http://www.engadget.com/2006/0...s-a-modern-day-mezzanine-slot/

Vise o MXM tehnologiji:
http://www.nvidia.com/page/mxm.html
http://en.wikipedia.org/wiki/MXM
[ Dachaz @ 22.09.2006. 01:01 ] @
OK, može li neko na kraju da potvrdi da li se nakon kupovine 24" modela može promeniti grafička ili ne?
...pošto sam sad u fazi skupljanja svih mogućih sredstava za kupovinu istog, pa sam razmišljao da prvo kupim "base model" i onda upgrade-ujem jedno po jedno (uvaliti nekome onaj giga memorije ne bi trebalo da bude toliki problem).

Uzgred, zar ne bi trebalo da Leopard samo ubrza sadašnje mašine jer je 64-bitan? (pošto sam nešto na pola čitao o Tiger-u koji je čas bio 64-bitan, čas nije...)
[ hulja @ 22.09.2006. 05:58 ] @
ja bi racunao da posle kupovine ne mogu nista zameniti (mislim na graficke)
takodje ako u startu trazis 2gb rama verovatno ne bi placao punu cenu posto ce izvaditi mem iz kompa.
sve sto kasnije ti mozes budziti kostacete vise nego da si u startu narucio.
drugo ja ne vidim da je graficka uopste problem ako nisi hardcore igrac a onda je kupovina imac-a tj apple vrlo glupa.
[ hulja @ 22.09.2006. 06:01 ] @
a price 64 bita ili ne
ne bih ocekivao ubrzanje kao ni sto xp 64 niti viste 64 treba da ocekujes isto.
aktuelni broj casopisa bug je posvetio temu broja ovoj temi vrlo dobro stivo.
64 postoji zbog probijanja ukupne kolicine rama i sl.
cak sta vise na xp 64 bita app su bile i sporije osim app za matematicke proracune i naucnih app.
[ madamov @ 22.09.2006. 09:08 ] @
Ostaje nam da sačekamo da iMac 24" stigne i do nas pa da vidimo u praksi, tj. kada se isti otvori, da li može ili ne. I koliko će komplikovano da bude da se kartica ubaci.
[ Marko Simendic @ 22.09.2006. 09:13 ] @
A firmware? Koliko znam, na Macu rade samo specijalne verzije grafičkih kartica koje su, same po sebi, skuplje od istih takvih za PC...
[ Dachaz @ 22.09.2006. 11:08 ] @
Citat:
hulja:drugo ja ne vidim da je graficka uopste problem ako nisi hardcore igrac a onda je kupovina imac-a tj apple vrlo glupa.


Ma kak'i hard core igrač, vidiš da sam na Linuxu sada
No, mislio sam da će promena grafičke malo da pogura i Photoshop/iMovie/Final Cut (od čega ću jedino prvo redovno koristiti) - pa kad već pravim životnu investiciju...

Možda je malo off topic, ali da li ima potrebe za UPS-om i ako da, za kojim?
Lično nisam koristio UPS ni za jedan od mojih dosadašnjih PC-ova i ni jednom nije bilo ništa (trenutni radi 24/7 skoro dve ipo godine); ali sam negde na webu pročitao da se savetuje uzimanje UPS-a za Intel Macove...?
[ Marko Simendic @ 22.09.2006. 11:18 ] @
Citat:
Dachaz:
Možda je malo off topic, ali da li ima potrebe za UPS-om i ako da, za kojim?
Lično nisam koristio UPS ni za jedan od mojih dosadašnjih PC-ova i ni jednom nije bilo ništa (trenutni radi 24/7 skoro dve ipo godine); ali sam negde na webu pročitao da se savetuje uzimanje UPS-a za Intel Macove...?


UPS jeste zgodna stvar, ali ne znam zašto bi se preporučivao baš za Intel Macove... Ja sam, za svaki slučaj, uzeo regulator napona APC Line-R 1200, verujem da će bilo koji APC UPS raditi sasvim dobro. Takođe, pročitao sam negde da se Mustekovi UPS-ovi ne preporučuju za Mac.

Edit: a što se tiče grafičke, cenim da nije preterano bitna za Photoshop...
[ madamov @ 22.09.2006. 11:25 ] @
Svi Macovi imaju tzv. auto-switch napajanje, tj. ono koje podesi napon prema naponu koji dolazi iz zida tako da Maca utakneš u zid bilo gde u svetu i on će raditi na naponu koji ima električna mreže te zemlje, tako da je preporučljivo uzeti UPS, ako ne UPS onda barem onaj ispravljač napona ili već kako se zove.

Naime, pre par godina kada je došla zima, a EPS još nije remontovao postrojenja, dolazilo je do drastičnog pada napona u mreži tako da su se pojedini Macovi automatski prebacivali na 110V pa kada se mreža stabilizuje malko dovoljan je deo sekunde da "proleti" 220V pa da sprži napajanje, u nekim slučajevima i ploču. Još jedan razlog je što ako dobro pročitaš tekst garancije koji dolazi uz mašinu, tamo sitnim slovima piše da garancija ne važi ukoliko računar nije bio priključen na UPS.

Što se izbora tiče, mislim da može bilo koji, ali smo baš na prošlom sastanku raspravljali o tome i jedan Apple diler nam je rekao da nikako ne povezujemo Mustekov UPS na Maca jer je imao slične slučajeve gore opisanim. Kako sam ukapirao, sve je u redu dok ima struje u mreži, kada je nema i UPS krene da preuzima svoju ulogu dogodi se neki problem upravo vezan za Macovo autoswitch napajanje, onako kako sam ja laički shvatio, Mustek prvo pusti 110V jer vidi da je sa druge strane tako, Mac se prebaci na 110V a onda Mustek krene da pušta 220V.
[ madamov @ 22.09.2006. 11:30 ] @
Citat:
UPS jeste zgodna stvar, ali ne znam zašto bi se preporučivao baš za Intel Macove...


Nije samo za Intele, već za sve Macove, pa čak za sve mašine se preporučuje. Zdrava logika, platiš iMaca 2000 i kusur evra, onda ne ide da štediš na UPS-u. Kada sam renovirao stan u koji je trebalo pre par godina da se uselim, otprilike u isto vreme sam kupio Lampu 20", videh da u stanu nemam uzemljenje, primenio sam upravo tu logiku: "Bolje da platim električaru 500 evra za nove instalacije nego da mi struja zvekne Lampu." Tako je i sa UPS-om.
[ madamov @ 22.09.2006. 11:43 ] @
Spojio sam ovu temu i onu prethodnu "Poredjenja-grafickih-koje-Apple-ugradjuje-iMac" jer u principu pričamo o sličnim stvarima vezanim sa najnovije modele iMacova. Rekoh da vas obavestim da se ne čudite ako ste se zapitali otkud ovoliko poruka u temi. B)
[ exsold @ 04.10.2006. 08:59 ] @
Mustek ups ne valja ni za jedan racunar, pa samim tim ni za mac.
APC je zakon u tom svetu, jeste skuplji, ali vredi.
Moje licno misljenje je da su mnogo korisnija stvar regulatori napona, jer ups bas nece tako dobro ispeglati napon kao uredjaj namenjen bas za to. Jeste da nema baterije, pa ce u slucaju nestanka struje se racunar odmah ugasiti, ali zato dok ima struje ta struja ce biti 100% OK
[ Dachaz @ 23.11.2006. 00:52 ] @
Što se tiče onog mog pitanja oko apgrejdovanja grafičke u 24" iMac-u: nije moguće (tj. isključivo je BTO opcija).
Bar su mi tako rekli kad sam kupovao isti.
[ Džeronimo @ 23.11.2006. 03:41 ] @
Od kolko vati treba da bude UPS za 24'' iMac i kako se UPS uopšte i priključuje na njega (nikad nisam koristio UPS, tako da ne znam da l' ima neki šteker na njemu, pa se tu uključi kompjuter ili je to nekako drugačije)? Interesuje me i da l' može nešto da škodi kompjuteru ako se uzme malo jači UPS nego što je potrebno.

Interesuje me i ovo za memoriju... kolko košta ta zamena memorije pri kupovini, a kolko košta posle (recimo za 2 - 3 godine) da se menja memorija (mislim da mi je 1GB sasvim dovoljno, tako da ne znam da l' bih stavljao još memorije u makinu) i da l' se to na licu mesta zameni ili mora da se čeka (pošto nisam iz BGD, onda mi ne bi baš odgovaralo da čekam par dana... jer bih onda 2 puta morao da dolazim u BGD).
[ madamov @ 23.11.2006. 10:08 ] @
Ups se priključuje kao i na svaki drugi računar. Što se snage tiče, pogledaš koliko vati ima napajanje u iMacu pa specifikacije UPS-a i postupaš kao što bi postupao da imaš bilo koji drugi računar. Samo pazi da ne kupiš Mustekov UPS, kažu prodavci Apple opreme da su korisnici imali problema (čitaj: menjali napajanja) u mašinama koje su bile povezane na Mustekove UPS-ove.
[ Džeronimo @ 23.11.2006. 12:12 ] @
Citat:
madamov: Ups se priključuje kao i na svaki drugi računar

To znam, al' nemam pojma kako se to radi jer nikad nisam ni koristio UPS niti znam nekog ko jeste... a kad sam hteo da kupim UPS za PC, onda mi je jedan serviser reko da kao oni moraju da dođu kod mene i to da mi nameste (i da naplate uslugu) jer je procedura dosta komplikovana, pa sam odustao od kupovine UPS-a tad. Ne verujem da je procedura nameštanja UPS-a tolko komplikovana kao što mi je taj rekao (mislim da je samo hteo da zaradi)... al' pošto ću morati da uzmem UPS, onda me zanima kako se priključuje.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 23.11.2006. 16:14 ] @
Citat:
Džeronimo: To znam, al' nemam pojma kako se to radi jer nikad nisam ni koristio UPS niti znam nekog ko jeste... a kad sam hteo da kupim UPS za PC, onda mi je jedan serviser reko da kao oni moraju da dođu kod mene i to da mi nameste (i da naplate uslugu) jer je procedura dosta komplikovana, pa sam odustao od kupovine UPS-a tad. Ne verujem da je procedura nameštanja UPS-a tolko komplikovana kao što mi je taj rekao (mislim da je samo hteo da zaradi)... al' pošto ću morati da uzmem UPS, onda me zanima kako se priključuje.


Svaki ciga svoga konja hvali :)

Poslednji put kad sam video UPS, pre jedno 6-7 godina, uključivao se tako što kabl od struje ide u njega, umesto u računar, a kabl iz njega onda u računar :) Toliko o komplikovanosti instalacije.

Citat:
madamov: Što se snage tiče, pogledaš koliko vati ima napajanje u iMacu pa specifikacije UPS-a i postupaš kao što bi postupao da imaš bilo koji drugi računar.


Snagu napajanja ne vidim u About this Mac. Mora li se za to vaditi onaj njegov booklet? :)
[ Džeronimo @ 23.11.2006. 16:46 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: kabl od struje ide u njega, umesto u računar, a kabl iz njega onda u računar

Znači da je onako kao što sam i ja mislio da jeste :)

Još samo da se pojavi neko ko koristi UPS i da napiše od kolko vati je najbolje da se uzme UPS.
[ madamov @ 23.11.2006. 18:06 ] @
Piše valjda na mašini negde? B)
[ vukk @ 23.11.2006. 20:51 ] @
i najmanji UPS je dovoljan za jedan racunar (mislim da manji od 300 W nije u ponudi), s tim ako uzmes veci, duze ce da bude upaljen kad nestane struja ;-)))

naravno, na njega ne ukljucujes stampac ili tako nesto sto trosi dosta, . . . sto vise VA to bolje, naravno ako imas para . . .