[ k@taNa @ 21.09.2006. 14:22 ] @
Pozdrav...
Instalirao sam friski XP na komp, ali se on, ne znam iz kojeg razloga jako dugo boot-a..
Naime, nakon što se sistem napokon digne, sve radi fino, glatko i bez ikakvih problema..
U cemu je stvar?? btw komp je ibm thinkpad t41, 512 RAM, Centrino na 1.6 GHz, 40GB diska..
Hvala unaprijed..
[ lukkka @ 22.09.2006. 23:52 ] @
Bilo bi lepo da malo detaljnije objasnis problem kao na primer gde to najvise zadrzava dok butuje (windows XP logo ili welcome screen) ili mozda oboje, odradi "chkdsk /f" (bez navodnika) i obrisi sve iz foldera C:\WINDOWS\Prefetch za pocetak pa javi utiske
[ king.cobra @ 23.09.2006. 19:04 ] @
Ako ti najduze stoji Logo , verovatno je "problem" u nekom driveru ... probaj par stvari : vidi sta imas u startup-u, iskljuci nepotrebne servise (imas objasnjenje servisa koje sam ja svojevremeno post-ovao [pod imenom Shadowlord] u TOP temi http://www.elitesecurity.org/p237153) i ako mozes update-uj drajvere, posto imas laptop, pogledaj na sajtu proizvodjaca ....

Da mozes i da skines program bootvis , koji ce ti reci koliko se dugo ucitavaju stvari pri boot-u ... (off-topic : jel zna neko alternativu za bootvis?)

[ Bojanc @ 24.09.2006. 11:48 ] @
Proveri da li su ti uredjaji pravilno "dzamperisani" desava se i da to pravi problem sa dugim podizanjem sistema.
[ mercata @ 28.09.2006. 05:56 ] @
imam i ja isti problem.skoro sam stavio SATA2 hard instalirao XP a bootanje duže nego sa starim hardom.traba li nešto da se čačka oko onog "master, slave"?hard mi u BIOS-u stoji kao treći master?
[ ton_majstor @ 28.09.2006. 10:39 ] @
Pošto je laptop, nije lako reći.

Skoro je jednom mom komšiji krenuo da se "dugo diže". Zvao me u pomoć, pa smo krenuli odreda...

Sve smo probali, pa je na kraju IPAK pao reinstall. Par dana kasnije, opet ista pesma (čovek se samo igra i gleda filmove, nema Net). Čista mašina, samo par igara i plejera.

A onda je NAJZAD crkla grafička karta, zbog koje se sve to i dešavalo!

Kako znam? Pa, u trenucima očaja, doneo sam jednu matoru GF4 MX440 i dizao se kao katapult! Naravno, nije mogla da ostane unutra, pa sam vratio komšijinu. U****i Sapphire 9550. Nije trajao ni godinu i po dana.

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 29.09.2006. u 18:01 GMT+1]
[ gogo_drazindo @ 28.09.2006. 10:43 ] @
Da kažem da i ja imam isti problem.Na kompu imam instalirana 2 windowsa,na jednom učitavanje windowsa traje oko 4 min dok na drugom oko 1,5 min. Nema startnih nepotrebnih programa, isključio sam sve poznate nepotrebne servise, uradio ubrzavanje pomoću bootvisa ali ne pomaže ništa!
[ Slobodan Trebovac @ 28.09.2006. 21:37 ] @
Ovo takodje moze da se dogadja ukoliko ste mijenjali default-ni Windows XP boot screen i stavljali neki drugi, licno sam to osjetio na racunaru s kog sad pisem.
[ Toxter @ 29.09.2006. 12:57 ] @
Ne vidim u cemu je problem. Dugo se butuje pa sta.
Jedino ako imas potrebu da resetujes masinu svakih 5 min onda povlacim rec.
Citat:
Naime, nakon što se sistem napokon digne, sve radi fino, glatko i bez ikakvih problema.

Ako ti sve fino radi kad se najzad podigne sistem onda ja ne bih
nista cackao. Uostalom u cemu je smisao optimizacije butovanja!?

Pozdrav!
[ zoran_dojkic @ 29.09.2006. 15:11 ] @
Da si napravio Ghost snimak C particije kada je sve bilo u redu, sada bi lako rešio problem.
Pogledaj http://www.elitesecurity.org/p1301995 u slučaju da moraš da reinstaliraš Windows, jer ovo može da bude najava za tako nešto.
[ iMiki @ 29.09.2006. 18:32 ] @
Prvo provera kablova.
Mozda probati sa otkacenim cd-om.
Proveri u Device Manageru pod primarnu i sekundarnu IDE granu koji transfer mod se koristi. Za hard treba (Ultra) DMA (pa neki broj od 2 do 6) a za CD moze i PIO. Ako za hard stoji PIO, obrisi IDE grani i restartuj kom, instalirace se samo.

Kod SATA diskova se moraju instalirati drajveri pre instalacije Windows-a. Pokrene se instalacija i kada pita da li zelis da instaliras neke dodatne drajvere pritisnes F6 i ubacis disketu sa SATA drajverima, posle sve ide normalno. Kada instaliras cipset drajvere preskoci instalaciju SW drajvera.
[ Pali zari @ 29.09.2006. 20:41 ] @
najlakse resenje uzmi lepo autopacher(imas ga u digitalu) i instaliraj registry tweaks- speed i sve ce ti raditi normalno ,