[ Djoks @ 25.09.2006. 18:19 ] @
Pozdrav svima! Hteo bih u firmi da instaliram Wireless AP / router kako bi laptop-korisnici mogli setati iz prostorije u prostoriju i imati pristup mreznim stampacima, dokumentima i Internetu. Radi se o preduzecu koje ima prostorije u prizemlju i na spratu. Postavio bih AP u prizemlju na recepciji (sto dodje kao neka centralna tacka, imajuci u vidu da se do gornjih prostorija dolazi preko sirokih stepenica i velikog hodnika kroz staklena vrata). Probao sam da "mjerim pokrivenost" signala AP uredjaja MSI RGS2802 i nije se pokazala dobro. Signal bi se gubio dok bi se kretali prema krajnjim uglovima prostorija na istom spratu. Na gornjem spratu, najblize tacke recepciji bi imale neznatan prijem signala, dok bi se on - setajuci se po gornjem spratu - potpuno ugasio. Radi se, dakle, o fabrickoj anteni (onoj kratkoj) koja ide uz AP, i anteni koja se nalazi unutar IBM T43 laptopa (kao klijenta). Posto sam pomislio da je bolje da probam sa nekim kvalitetnijim uredjajem, narucio sam Linksys WRT54GL, pa cu probati sa njime. Medjutim - sta bi mi preporucili da nekako pojacam pokrivenost signala unutar zgrade? Da li ima neki jaci (cijena toliko ne igra ulogu - sve do 200 EUR) AP koji bi sluzio svrsi, ili bih morao da kreiram mrezu AP-ova (ali, kako sada stanje stoji, trebalo bi mi bar 4 da kvalitetnim signalom pokrijem sve tacke). Ima li kakvih predloga i sugestija? Hvala unaprijed! |