[ toxi_programer @ 26.09.2006. 18:27 ] @
-Dakle u pitanju je domaci, sveobuhvatni C tutrial koji sam ja napisao. Napisan je donekle po skolskom programu tako da je namenjen kao pomoc onima koji C uce u skoli ali bi sve trebalo da bude razumljivo i potpunom laiku.
-Valja napomenuti da jos nije do kraja napisan( oko pola posla jeste) ali ce biti uskoro. No i ovo sto vec sada mozete naci se po "skolskom" programu radi jos jedan-dva meseca pa i nije neki problem.
##


Tutrial je konacno zavrsen, link za download je
http://rapidshare.com/files/3232013/Srpski_skolski_C_tutrial.zip

[Ovu poruku je menjao toxi_programer dana 14.11.2006. u 18:55 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Mister_rap dana 24.07.2007. u 00:00 GMT+1]
[ daliborn @ 04.10.2006. 21:45 ] @
Tutorial je odličan ali mislim da bi bilo dobro da sadržaj sa drugog foruma prebaciš na ovaj kao i da word dokumenat objaviš na nekom javnom serveru jer se ne može nikako registrovati na forumu na kojem je postavljen dokumenat za skidanje.

Kako upravo počinjem da spremam ispit iz C jezika i učim paralelno iz više izvora na engleskom i srpskom mogu reći šta mi se svidilo u ovom tutorialu to je objašnjenje za gubitak preciznosti i prioritet operatora jer sam imao problema da razumijem taj dio. Sviđa mi se što su primjeri objašnjeni na detaljan i razumljiv način.
[ iggy91 @ 07.10.2006. 14:27 ] @
Tutorial je odlican, nemam zamjerki...

Samo ne verujem da si ga ti pisao, to je sve.
[ toxi_programer @ 08.10.2006. 14:32 ] @
Molim??? Nisam ga ja pisao??? Ovo me je vise nego uvredilo! Jbt. ja se trudim da uradim nesto sto ce drugima da pomogne, ne trazim nikakvu nadohnadu jer je to cin moje dobre volje i za to bivam prozvan da prisvajam tudji rad!?!!? Tuzno!
Meni ne preostaje nista do da se zahvalim na pohvalama koje su me inspirisale da pisem dalje ali onaj komentar da ja "kradem" tudji rad me ubija.

Ocekujem da ce tutrial biti gotov za nedelju-dve dana.

@iggy91
Molim te da mi kazes zasto mislis da ja nisam ovo pisao? Pa tutrial cak nije ni zavrsen ja ga jos uvek pisem. Naravno, da sam se u nekim trenutcima posluzio literaturom ali ni jednu jedinu recenicu nisam prepisao niodkud vec sam sve pisao "od nule".
Da li ti uliva ne poverenje to sto sam mlad? :(
[ NrmMyth @ 08.10.2006. 16:05 ] @
Cirilicu ne znam, pa mi je jako tesko snaci se na prvom linku, a u drugom nikako da nadjem attach.
Zasto ne stavis na rapidshare ili sl.
[ toxi_programer @ 08.10.2006. 18:09 ] @
U prvom postu, na kraju pise ATTACH i pored malim plavim slovim "text.zip"...
Eh prijatelju pa kako ne znas cirilicu? :(
[ NrmMyth @ 08.10.2006. 19:24 ] @
Hrvat.

Pokusati cu se snaci, hvala.

EDIT:
Nista. Pretpostavljam da moram biti registriran da bi pogledao temu u forumu na prvom linku.
Daj stavi na rapidshare, ako nije problem.
[ staticInt @ 08.10.2006. 19:43 ] @
Nisam nasao deo koji objasnjava pointere ili bolje receno, kako sve funkcionise ispod haube.
Na primer krenuo si sa objasnjavanjem petlje:

Code:

/*  PROGRAM broj_veci_od_500_while_nacin */
#include <stdio.h>

void main(void)
{
   //deklaracija promenljive
   int n;

   //uzmi broj od korisnika
   printf("Unesite broj veci od 500 -> ");
   scanf("%d", &n);

   //dok je god vrednost N-a manja od 500 trazi novi broj
   while( n <= 500 )
      scanf("%d", &n);

   //prikazi poruku o uspehu
   printf("Uneli ste ispravan broj! Svaka cast.\n");

}


Sve je to lepo ali sta znaci %d i &n, gledano iz ugla nekoga ko nema pojma kako sta funkcionise bice mu tesko da nauci sve iz ovog tutoriala, lepo je sto si hteo da napises nesto i pomognes ljudima ali mislim da si trebao napraviti opsirniji i bolji uvod u sve i da objasnis od pocetka kako sve funkcionise kako ljudi ne bi imali problema sa shvatanjem tutoriala, vazna stvar oko stvaranja tutoriala je to da moras svaku stvar koju napises da predhodno lepo objasnis, ne mozes tek tako upotrebljavati neke stvari koje predhodno nisi objasnio.
Eto to je moja kritika i nadam se da ces to dopuniti, u slucaju da u tutorialu to negde pise ja se izvinjavam jer stvarno nisam nasao.
[ toxi_programer @ 08.10.2006. 21:20 ] @
Danas sam dopunio tutrial, tj.malo pre. Poglavlja 5 i 6 ....

@staticInt
U poglavlju iz kojega si izvukao kod se objasnjava while petlja ne naredbe za komunikaciju sa korisnikom. Kao sto je u textu iznad koda navedeno, citalac ne treba da obraca za sada paznju ka scanf() ili nekoj drugoj funkciji vec na to kako radi petlja. Stoga je i receno samo da scanf() sluzi za uzimanje podataka i da ce kako ova funkcija radi i sve ostale relevantne informacije vezane za nju biti navedene znatno kasnije, tek u poglavlju 6 i celo to poglavlje je i posveceno opisivanju osnovnih stvari vezanih za komunikaciju sa korisnikom. I to bas iz razloga koje si upravo naveo, da bi se sto manje gradiva "preklapalo" jer to je neminovno ali i vrlo lose po onog ko uci.


-Vidis, kritika koju si uputio( naravno, razumem da zelis da pomognes) je neosnovana. Uvidjam da je tok kojim sam objasnjavao stvari dosta razlicit od toka kojim se upravljaju neke druge knjige ali ovo sam uradio jer mislim da se tako dolazi do najmanjeg moguceg preklapanja "gradiva" koje se trenutno uci i onog koje tek treba da se nauci.

Stavicu na RS u toku sutrasnjeg dana.
[ staticInt @ 09.10.2006. 11:04 ] @
Po meni prvo treba poceti sa pointerima i uopste elementarnim i osnovnim stvarima a tek onda preci na petlje, vecina ljudi izbegava da pise opsirnije o tome jer je komplikovana tema i trazi dosta znanja i rada kako bi mogla da se jednostavno objasni, samim tim onaj koji nista ne zna nece nista ni razumeti dalje ako ne zna osnove, ucis ljude mnozenju a ne znaju brojeve.
[ toxi_programer @ 09.10.2006. 13:58 ] @
Navedi jednu knjigu u kojoj coveku koji nikad cuo nije za programiranje a kamoli u "komplikovanijem" jeziku kao sto je C prvo objasnjavaju pointere( kao sto si sam rekao ubedljivo najtezu stvar) a na kraju petlje i ostale osnovne stvari. Gde je tu logika?
Sta ce mu pointer ako ne zna sta je petlja? Sta ce mu znanje da uzima podatke od korisnika kad ne zna kako da njima manipulise? Kako da mu objasnis sta je znakovni niz/adresa kad ne zna osnovne stvari vezane za promenljive? Jedino mesto gde se u tutrijalu preklapa gradivo je ono u kojem se objasnjavaju petlje, jer kako ces bez nekih IO funkcija to da postignes.I jos jelopo napomenuto da se za sad ne treba obracati paznja na te IO f-je. Ne vidim u cemu je problem...
[ staticInt @ 11.10.2006. 08:17 ] @
To sto u vecini knjiga to nije na pocetku objasnjeno ne znaci da je to dobro, to je jednostavno moje misljenje a ne treba da zna IO stvari dok ne razume kako funkcionise memorija, sta su pointeri i uopste kako sve to radi ispod haube, to je neki moj nacin na koji bih ja pisao.
Uglavnom pointeri nisu objasnjeni nigde u celom tutorialu i to je zamerka, nije toliki ni problem da se objasnjavaju posle IO dela i objasnjavanja funkcija i osnovnih operacija ali da deo koji objasnjava pointere postoji, jednostavno taj deo mora biti objasnjen kao i strukture.
[ toxi_programer @ 11.10.2006. 21:02 ] @
Uvazavam tvoje misljenje ali ne mogu da ga podrzim.
Ocito nisi uvideo da je tutrial jos u fazi pisanja tj. jos nije zavrsen. Ostalo je da se objasne pokazivaci, nizove, strukture, IO u fajl. Dakle neke relativno naprednije stvari. Upravo pisem poglavlje pokazivacima...
[ toxi_programer @ 23.10.2006. 15:10 ] @
Evo linka za download na RS-u:
http://rapidshare.com/files/1150134/text.zip

[Ovu poruku je menjao toxi_programer dana 30.10.2006. u 20:23 GMT+1]
[ vrbnik1 @ 27.10.2006. 20:41 ] @
Druze, svaka cast!

Ovo fino izgleda!
[ daliborn @ 12.11.2006. 10:12 ] @
Upravo sam pročitao prvi dio tutoriala, kada dolaze strukture na red?
[ toxi_programer @ 12.11.2006. 15:48 ] @
Tutrial cu zavrsiti za dan-dva. Medjutim o strukturama ima tek dve strane( izostavio sam unije, enumeracije i polja bitova).
[ toxi_programer @ 14.11.2006. 17:55 ] @

Tutrial je konacno zavrsen, link za download je
http://rapidshare.com/files/3232013/Srpski_skolski_C_tutrial.zip
[ sivin @ 20.11.2006. 14:01 ] @
Hmmm....

Pokušao sam da skinem ali nešto ne ide!
[ Nibble @ 20.11.2006. 15:36 ] @
Da da ne moze se skinuti fajl.Toxy uploaduj ponovo...
[ maksvel @ 20.11.2006. 18:36 ] @
Već sam pohvalio na drugom forumu, ali evo ponovo -> solidan posao, toxi!
[ toxi_programer @ 22.11.2006. 10:45 ] @
@sivin
@Nibble
Sve bi trebalo da radi OK posto ima oko 60 download-a... Ne znam sta da vam kazem - probajte ponovo mozda je bio neki problem sa RS...
[ toxi_programer @ 07.12.2006. 07:43 ] @
@sivin
@Nibble
Malo kasnim, ali jel ste uspeli da downloadujete fajl?
[ Nibble @ 07.12.2006. 15:24 ] @
Imam neku verziju tvog tutora kojeg sam nasao na nekom sajtu.Odlican posao toxy :) !
[ darence @ 11.01.2007. 22:18 ] @
Moze li neko da postavi opet taj tutorijal ovde, posto izgleda da ovi linkovi ne rade. Ne mogu da skinem
[ toxi_programer @ 17.01.2007. 09:35 ] @
Evo novog linka( radi sigurno ):
http://www.nena-reli.com/tutor...C/Srpski_skolski_C_tutrial.zip
[ ^Smesko^ @ 18.01.2007. 21:28 ] @
Pohvaljujem tutorial.Vrhunski je.Svaka cast na trudu! Poz.


[ COTS.Dreadlord @ 05.02.2007. 22:22 ] @
Preleteo sam ga okom i moram priznati da je bash korektan tutorijal, shto se tiche rasprave sa pochetka - shto se tiche tvog godishta jedino shto sam mogao zakljuchiti jeste da si rodjen 13.04.1989? >bio taj broj na kraju, a drugo nishta ne mogu asocirati sa tvojim godishtem - a kao shto se da videti iggy je 91 - tako cenim da je smeshno komentarisati o mladosti i ne adekvatnosti tutoriala...
[ ShadowMind @ 08.02.2007. 20:03 ] @
Tutorijal je fenomenalan! Svaka cast!

Mislim da jos fale binarne datoteke i liste i tutorijal ce biti kompletan, bas ono sto ulazi u osnovni kurs C-a
[ toxi_programer @ 11.02.2007. 19:57 ] @
OK, hvala svima za pohvale

Ono što je i pisalo na dnu tutorijala -> "Mozda cu ovaj tutrial prosiriti novim poglavljima ali sigurno ne uskoro...", će da se dogodi "uskoro", sa tim što tutorijal neće više biti u .doc formatu nego ću da napravim program koji će moći da prikazuje sadržaj svakog poglavlja zasebno, biće pregledniji i dodaću neke "bonus" sadržaje( npr. na kraju svakog poglavlja će biti par pitanja za proveravanje znanja, zadaci i tako to).


@ShadowMind
Dodaću poglavlje o binarnom I/O, thx.



Tako... Ako imate ideju šta još, od oblasti ili u program , da ubacim molim vas javite
[ hajduk7 @ 24.05.2007. 23:59 ] @
tutorial je stvarno dobar. Nego kad ces zavrsis poglavlje strukture to bi mi dobro doslo posto imam malu muku sa njima i nisi ubacio stringove.
[ cHeMiR @ 01.06.2007. 22:28 ] @
to care!!!
svaka ti cast!!!
[ Dahaka @ 02.06.2007. 11:16 ] @
Extra tutorial.
Meni pomogao da pocnem da ucim C
Vrh
Svaka cast
[ erc kragujevac @ 06.06.2007. 07:49 ] @
Ideja je super, ali ni na jednom ostavljenom linku ne mogu da izvrsim download.Moze li neko ponovo da uploaduje ili da mi posalje na [email protected] Unapred hvala i veliki pozdrav.
[ lestrigonac @ 07.06.2007. 12:30 ] @
I ja verujem da je tutorijal extra,ali ne mogu da ga downloadujem...bio bih zahvalan kada bi mi ga neko poslao na [email protected] ...Unapred hvala:)
[ ^Smesko^ @ 15.06.2007. 12:31 ] @
eeeeej,oces dopuniti nekad tutorial ? ili je mozda u medjuvremenu dopunjen (:
[ m4rk0 @ 19.06.2007. 09:34 ] @
Evo novog linka:
http://tutoriali.org/ tj.
ftp://ftp.tutoriali.org/Tutorials/C/Srpski_skolski_C_tutrial.zip

Ako niste regovani na sajtu sa gornjeg linka, onda da se ne bi mucili, prikacio sam tutorial u atachmentu.
[ raky_b @ 04.07.2007. 08:01 ] @
Svaka cas na trudu!
Sada imam sve na jednom mestu,pa se nadam da cu jos imati i volje to proucavati....a prvi rokovi su vec prosli
kontao sam uzeti knjihgu demistificirani c++,ali iako savrsena za ucenje,pre velika je da bi je neko sa zadovoljstvom uzeo i proucavao...
jos jednom hvala u ime svih nas nesretnih studenata,kojima su potrebna ovakva pomoc!
[ Mladen017 @ 20.07.2007. 18:37 ] @
Toxi veliko hvala za tutorial....pomocice mi jer sam pocetnik...hvala jos jednom...
[ toxi_programer @ 23.07.2007. 22:39 ] @
Hvala svima na pohvalama, vrlo mi je drago što vam se dopada!

Obziorm da sam do sada primio i veći broj e-maila sa temom pohvala i pitanja vezanih za tutorial, cenim da bi bilo korisnom zalepiti ovu temu( da bude "top" tema, ko kako to zove...) da se ne bi "zagubila" u moru drugih tema. Moderatori, može li to?
Takođe molba moderatorima jeste da isprave naziv teme piše ".... tutrial" a treba da stoji umesto toga "... tutorial".

Sad molba koja se ne odnosi na moderatore već na ostale posetioce . Ako ste u prilici, otvorite temu o tutorialu na nekom drugom forumu koji posećujete da bi više ljudi bilo u prilici da čuje za njega. Dovoljno je da navedete da se radi o tutorialu za C, ime autora i link za preuzimanje.

Što se tiče dopune, biće! Ne znam kada u poslednjih par meseci sam u gužvi uglavno pa ne stiže. U svakom slučaju bićete obavešteni
[ vbjelic @ 16.08.2007. 19:49 ] @
Ljudino svaka ti cast!!!!
Kako sam taraba totalna ufatio sam se ovog tvog tutorijala i krenuo polako.
Nego naletih na jednu nelogicnost.
Na 14. strani (btw. nisi numerisao stranice) u poglavlju 4.4.4 FOR petlja imas sledeci kod:

/* PROGRAM HELLO_WORLD_200_for */
#include <stdio.h>

void main(void)
{
int i;

for( i=200; i > 0; i++)
printf("Da nije ove poruke ekran bi bio prazan!\n");
}

Zar ne bi trebalo da bude "i--" umjesto "i++" ?
[ laserjat @ 17.08.2007. 22:56 ] @
Citat:
vbjelic:
/* PROGRAM HELLO_WORLD_200_for */
#include <stdio.h>

void main(void)
{
int i;

for( i=200; i > 0; i++)
printf("Da nije ove poruke ekran bi bio prazan!\n");
}

Zar ne bi trebalo da bude "i--" umjesto "i++" ?


Definitivno treba i--.Ovako upada u beskonacnu petlju.
[ toxi_programer @ 18.08.2007. 15:17 ] @
Upravu ste, moja greška. Izgubi se čovek od tolikog kuckanja, šta ćete

Ako naiđete na još neku grešku, javite. Ja sam takođe našao par malih grešaka.

Usput, ima li neko ko je zaintresovan da prebaci tutorial u PDF format, sa tim da formatiranje ostane isto, ukoliko je to moguće. Uradio bih ja to ali nit' imam program za tako nešto nit' znam kako se to radi. Ako ima dobrovoljac, neka se javi na PP pa kroz mesec dana( kad se dadam da ću dopuniti tutorial) da uradi to prebacivanje.
[ vbjelic @ 19.08.2007. 12:52 ] @
Nikakav problem! Ja cu ti to naparaviti sa Acrobatom, a i primjetio sam jos nekih manjih gramatickih gresaka (ne bitne totalno) ali od sada koju nadjem ce ti javim! Ako hoces moze se zastititi pass-om ali to inace ne pomaze puno posto se lako razbije password svaki.
Evo napravio sam dokument u pdf-u ali ne kontam kako da ga zakacim na ovu poruku?!? Ovdje se ne moze postaviti Attachment?
[ pkoraca @ 23.08.2007. 19:22 ] @
oo hvala na tutorijalu, super objašnjeno!
[ Chronoleon @ 07.09.2007. 18:44 ] @
Po menije bolje u txt formatu, iz pdf-s ne bih mogao da prekopiram cod u C.

Tixy, voli te celo moje odeljenje... :D
[ toxi_programer @ 24.09.2007. 19:03 ] @
Citat:
Chronoleon: Po menije bolje u txt formatu, iz pdf-s ne bih mogao da prekopiram cod u C.

Tixy, voli te celo moje odeljenje...


Heh
Još ako ideš u medicinsku ili neku sličnu
Šalim se
[ cobragangsta @ 25.09.2007. 00:17 ] @
Vidis da je bolje da imas znanja iz programiranja nego da si Zdravko Colic!
U medicinskoj te sigurno obozavaju samo nema ko to ovde da napise :)
pokusaj da napises nesto na temu penicilina.

@ vbjelic
kad vec spominjemo password...
kako se moze skinuti sifra sa nekog pdf-a.
Imam tu negde neku knjizicu koju sam uzeo od prijatelja, isprobavao sifrriranje i kasnije zaboravio sifru!
Tako da nemogu da pristupim znanjuuuuuu :((((((
[ masterpro @ 19.10.2007. 13:53 ] @
tutorial je extra samo napred
[ z00la @ 20.10.2007. 21:49 ] @
SVaka cast! extra je odradjeno !!
Hvala
[ cHeMiR @ 21.11.2007. 21:14 ] @
eh, ljudi pishu razno-razna sranja, pa to prodaju za fine parice...a ti ovo dajesh na veliko!!!

SVAKA CHAST BRATE !
da mogu da ti pomognem, vrlo rado bih to uchinio...verujem da ima takvih...
[ Vasiljevic @ 25.11.2007. 22:31 ] @
hvala puno drug
[ laki_srt @ 26.12.2007. 14:12 ] @
Moze neko da mi ga posalje na mail: [email protected], jer ne mogu da ga skinem sa ovog link?
[ toxi_programer @ 28.12.2007. 14:22 ] @
Hvala svima na pohvalama

Link za preuzimanje, koji sigurno radi jer je na mom hostingu, je http://www.todicsoft.com/aspx_...nload.aspx?Ime=srpskictutorial
[ ninjaz @ 10.01.2008. 23:22 ] @
Hvala!
[ markozelenovic @ 11.01.2008. 17:45 ] @
hvala ->
[ amanteo @ 18.01.2008. 00:01 ] @
Svaka cast Nemanja,prosto i genijalno kao piramida.
A sad posto si napravio ime,c++ u ruke pa ga rastavi
i sastavi kao c pa u stampariju.Malo je reci hvala,
uzmi neki dinar,ja bih kupio prvi primerak iz postovanja.
[ semiconductor @ 20.01.2008. 11:00 ] @
Lepo odradjeno...
nego... (izvini, ali takav sam... moram da nadjem gresku :)

Na strani 20, za listing
Code:
/*  PROGRAM Obim_Glob */


stoji:
Code:
rez = x * y;


Ovo nije obim nego povrsina cetvorougla.
Trebalo bi da stoji
Code:
rez = 2 * (x + y);

ili
Code:
rez = 2 * x + 2 * y;


Ceo kôd dobro radi posao, nego mozda se zbuni neko ko uci
matematiku :D
[ toxi_programer @ 26.01.2008. 10:59 ] @
Hvala na komplimenti.

@amanteo
Možda jednog dana...

@semiconductor
Ćuti bre, da ovo pročita moja profka matematike pa belaj da izbije. I ovako imam jedva dvojku!
[ Jatemi @ 28.01.2008. 09:03 ] @
Svaka cast!Dobro je da se iko trudi da pomogne, jer to je danas izgeda retkost...
Nocas sam downladovao tutorijal i mislim da uopste nije los...
Samo sto sam ja jedna lenja buba pa mi za ispit koj pocinje za par sati sada nece mnogo pomoci,
ali cu ga sigurno iskoristiti za sledece polaganje posto cu ovaj put da padnem...
Nadam se da ce uskoro biti zavrsen pa cemo moci autoru da sugerisemo sta bi mozda trebalo da bude tu i sta eventualno da izbaci(mada do sada nema nista)...pozz
[ neskokejdz @ 05.03.2008. 11:47 ] @
Majstore svaka cast za tutorial...
[ bratovuk @ 17.03.2008. 00:47 ] @
hvala na tekstu!
[ St.Dzonny @ 09.08.2008. 18:21 ] @
Super tutorial za pocetnike :) Svaka cast!
[ sorrow @ 10.08.2008. 17:03 ] @
Od mene samo velike pohvale.
[ boodyt @ 11.09.2008. 11:14 ] @
Svaka cast, mnogo mi je pomogao. Bas fino objasnis stvari, meni je bilo razumljivo dosta (znam samo osnove o c-u, sada znam vise :D).
Jos jednom svaka cast i mnogo hvala.
[ Borkke @ 09.10.2008. 08:45 ] @
Svaka cast care!!!
[ MajstorRA @ 17.02.2009. 21:19 ] @
Sve pohvale za tutorial. Odlican za pocetnike!
Da li autor jos uvek radi na njemu, jer ima nekoliko gresaka koje treba ispraviti ?

Recimo kod petog poglavlja Funkcije, 5.2 tacnije:

Code:
/*  PROGRAM Obim */
#include <stdio.h>

//prototip(ili deklaracija) funkcije
double Obim( double a, double b);

//funkcija main
void main(void)
{
    //deklaracija promenljivih
    double x,y, rez;

    //uzmi podatke
    printf("Unesite duzinu stranice A i B -> ");
    scanf("%lf %lf", &x, &y);

//pozovi funkciju Obim da bih izacunao obim tela zadanih //dimenzija
    rez = Obim(x, y);

    //prikazi rezultat
    printf("Obim pravougaonika stranica A i B je %.2lf! \n", rez);

}


//definicija funkcije Obim()
double Obim( double a, double b)
{
    double ret;

    ret = a * b;

    return ret;
}


Obim je 2*(a+b), a povrsina je a*b. I u definiciji funkcije je slovna greska: double rez, return rez, ne ret.

[ milojica1 @ 13.07.2009. 16:13 ] @
Tekst je stvarno odlican, vise razumem ovo nego neke knjige.Svaka cast i naravno hvala.


Da li od 4. poglavlja treba i ja da pisem programe, i ako da koji kompjaler je najbolji?
[ jecka80 @ 31.08.2009. 23:10 ] @
Sve pohvale za tutorijal, ja upravo spremam programiranje za ispit i dosta mi je pomogao!!!
[ aleksandar_h80 @ 05.09.2009. 10:08 ] @
Svaka cast za tutorijal! Meni je stvarno pomogao.
[ eloiza @ 06.09.2009. 05:42 ] @
Vidim da svi od reda hvale Vaš rad.

Ali što se mene tiče - apsolutni sam početnik što se tiče programskog jezika C.

Pošto sam nekad pravio programe u Basic-u na COMODORE 64 i nešto u FORTRAN-u na fakultetu, da li može neko da mi objasni kako doći do programa za kreiranje programskog jezika C-a, kako raditi ili proveravati funkcionalnost C tj. drugim rečima koji je program najbolji i najjednostavniji za nas totalne početnike. Koliko vidim, to ne piše u Vašem tutorijalu.

Unapred se zahvaljujem.
[ X Files @ 06.09.2009. 08:08 ] @
Na primer:
http://www.elitesecurity.org/p1914937
[ Vergilije @ 23.01.2010. 17:45 ] @

Sve pohvale za tutorijal i veliko hvala od pocetnika!

Ispod je tut u pdf formatu, ako neko vise voli
[ sale_v @ 04.02.2010. 09:37 ] @
svaka cast
[ Towe1e @ 17.03.2010. 18:59 ] @
Sviđa mi se ovo,poslužiće mi :).Odličan rad,prijatelju :D!Sve pohvale....
[ ferdinand1802 @ 11.10.2010. 19:43 ] @
Bravo majstore,svaka čast!!!
[ Borke92 @ 05.05.2011. 12:02 ] @
Hvala puno
Imaš piće od mene uvek
[ midgard @ 06.05.2011. 11:25 ] @
Hvala :)
[ srdjann92 @ 22.05.2011. 00:35 ] @
Puno hvala, upravo počinjem sa programiranjem
[ ptak 13. @ 09.07.2011. 15:48 ] @
Hvala puno za tutorijal, krecem za koji dan da vrsljam po C-u pa se nadam da cu u septembru otkaciti Algoritme i programiranje :) sudeci po komentarima uz trud i vredan rad kao i ovaj tutorijal sigurno hocu :)
[ stevasrs @ 14.11.2011. 18:11 ] @
Stvarno svaka cast...a ja 'teo da upisujem razne kurseve...bravo...
[ ciwi @ 30.11.2011. 21:08 ] @
Bravo šefe, svaka ti čast... Nama programerima u pokušaju (znači totalni početnik) si olakšao mnoge stvari, makar sam početak.
Nego... Jedno pitanjce: Na samom početku u primerima "Hello world" u trećem redu ti stoji: void main(void). Ja sad ne znam da li je do mog kompajlera (Dev-C++) ili do nečega drugog ali kada radi debug, traži mi da promenim "void" u "int" - znači "int main(void)". Nemam pojma da li tako treba ali mi na ovaj način radi. Možda je stvar u tome da si ti objašnjavao C a ovo je kompajler za C++. Imaš li neku ideju zašto je tako?
I još nešto ako nije problem: kompajler je budala: kada izvrši program, prozor u kome se "odvija radnja" odmah se gasi tako da ne stignem ni da vidim neki rezultat, osim ako nije u pitanju beskonačna petlja ili ako nije potreban neki unos (broj > 500). Ima li leka tome.
Još jednom - svaka čast.
[ X Files @ 30.11.2011. 21:16 ] @
int main(void) je po najnovijem standardu. Drugim recima, treba obezbediti i povratnu vrednost funkcije.
[ ciwi @ 30.11.2011. 22:15 ] @
Citat:
int main(void) je po najnovijem standardu. Drugim recima, treba obezbediti i povratnu vrednost funkcije.

Hvala na brzom odgovoru, nadam se da će mi jednog dana biti jasno objašnjenje (kada budem ukapirao šta čemu služi).
Nego... ima li rešenja za moje drugo pitanje... oko onog prozorčeta koje se odmah gasi kada se izvrši program? Još se ubeđujem sa kompajlerom i nisam pobedio.
[ X Files @ 01.12.2011. 10:43 ] @
Rešenje je u TOP temi:

Kako privremeno zaustaviti konzolni program-da se ne zatvori odmah nakon starovanja
http://www.elitesecurity.org/t260467
[ Jordan90 @ 10.12.2011. 12:17 ] @
Ne znam zasto mi neki od primera ne funkcionisu???
Npr,switch naredba ili ovi uslovni izrazi????
Sve ispisem kako treba,ali program izbacuje gresku??
O cemu se radi?
Pise: The system cannot find the file specified..[\b]
Sta to znaci???
PS. Koristim kompajler VC++ 2010..
[ Mihajlo Cvetanović @ 10.12.2011. 21:58 ] @
Nisi napisao sve što piše. Možda je problem sa #include, možda je nešto drugo. Dok ne napišeš kompletnu poruku koju dobijaš nećemo tačno znati u čemu je problem.
[ Jordan90 @ 26.01.2012. 19:23 ] @
Nije mi jasno par stvari iz ovog tutorijala...
1. Zasto se kod deklaracije neke char promenljive stavlja *?????? Konkretno u skripti od 8.4 autor stalno pise char *text. Jel moze neko da mi objasni?(Pokusao sam bez toga i ne funkcionise program)

2. Kod funkcije malloc,nije mi jasno.... ja na samom pocetku definisem text = malloc(sizeof(char)*15) i ubacim neki string od 10 znakova i to je ok,a kad promenim
text = malloc(sizeof(char)*5) opet normalno ispisuje string od 10 znakova.... U cemu je onda poenta ako se nista nije izmenilo?? I gde da proverim velicinu programa?

Hvala .
[ tuks @ 11.05.2012. 19:55 ] @
Citat:
Jordan90
1. Zasto se kod deklaracije neke char promenljive stavlja *?????? Konkretno u skripti od 8.4 autor stalno pise char *text. Jel moze neko da mi objasni?(Pokusao sam bez toga i ne funkcionise program)


Zvezdica označava da je u pitanju pokazivač (pointer)
Pokazivači sadrže adrese promenljivih. Evo ti jedan primer

Code:
int a; //deklaracija neke promenljive a
int *b; //deklaracija pokazivača b

b = &a; //pokazivač b dobija vrednost adrese od a (&a se čita "adresa od a")

*b = 5; //ovo znači - pročitaj vrednost pokazivača b (u ovom slučaju ta vrednost je adresa promenljive a) 
// zatim tu vrednost koristi kao adresu na koju ćeš da upišeš broj 5
// to znači da je na adresu od promenljive a upisan broj 5, odnosno a = 5


Teško je početnicima da skapiraju pokazivače ali su veoma korisni, za funkcije, što tebe sada i buni
Ako na ovo misliš

int MalaSlova(char *text);

To je funkcija čiji je ulazni argument pokazivač tipa char. Ne znam koliko dobro si upoznat sa funkcijama, ili sa stringovima. Hajde pokušaću na jednom primeru da ti objasnim, ako uspem, nisam ni ja neki pro

char tekst[10]

Ovo je deklaracija niza čiji su elementi tipa char, odnosno slova, znakovi, bilo šta iz ASCII tabele. Takav niz se zove string.
Karakterima u ovom nizu se pristupa preko indeksa. Prvo slovo je tekst[0], drugo slovo je tekst[1] itd.
Samo naziv niza bez indeksa je POKAZIVAČ koji sadrži adresu prvog slova u tom nizu.

Zato funkcije koje za argumente primaju stringove se definišu kao pokazivači. Znači imamo ovu funkciju

int MalaSlova(char *text);

Hoćemo kad je pozivamo da ona proveri da li string sadrži mala slova. Ako nam se string zove tekst123, funkciju ćemo pozvati ovako:

MalaSlova(tekst123);

Na taj način smo funkciji prosledili ADRESU PRVOG ELEMENTA NIZA (adresa u memoriji računara na kojoj se nalazi prvo slovo stringa), pošto smo rekli da je string bez indeksa zapravo pokazivač. Funkcija dobija adresu na kojoj se nalazi prvi element niza (prvo slovo u stringu) i dalje radi svoje.
To je zato što je string zapravo niz slova koji se završava NULL znakom ili '\0'. Znači mi funkciji ne dajemo sva slova, nego joj dajemo adresu od koje će da krene da čita, i ona će čitati dok ne naiđe na taj nul znak




Aj da pokušam još malo bolje da objasnim

Kada definišeš neki niz, recimo char tekst123[5], on dobija svoju adresu u memoriji, koja je recimo (lupam) 223415 i od te adrese rezerviše naredne 4 adrese (jer smo ga definisali kao niz sa 5 elemenata). Znači prvi element tog niza tekst123[0] se nalazi na adresi 223415. Drugi element tekst123[1] se nalazi na adresi 223416, treći element se nalazi na adresi 223417 itd.

Ako smo deklarisali niz ovako char tekst123 = "abcd", onda će vrednost prvog elementa, odnosno tekst123[0] biti karakter 'a', a vrednost samog niza tekst123 će biti ADRESA, odnosno, na primer broj 223415. Na toj adresi se nalazi slovo 'a'

Iz tog razloga funkcija kao argument treba da primi adresu, da bi znala odakle počinje niz, jer ne možeš funkciji dati sva slova, nego joj kažeš koja je adresa prvog slova, i onda od te adrese nastavi da čita dok ne naiđe na '\0'

Da smo argument funkcije definisali kao char bez zvezdice, odnosno int MalaSlova(char text), argument bi bio jedan karakter, i kad bismo pozvali funkciju ovako: MalaSlova(tekst123), argument funkcije (char text) bi primio adresu stringa tekst123 (recimo 223415) i to pretvorio u ASCII vrednost, što ne bi uspeo i ko zna šta bi se desilo...

Citat:
2. Kod funkcije malloc,nije mi jasno.... ja na samom pocetku definisem text = malloc(sizeof(char)*15) i ubacim neki string od 10 znakova i to je ok,a kad promenim
text = malloc(sizeof(char)*5) opet normalno ispisuje string od 10 znakova.... U cemu je onda poenta ako se nista nije izmenilo?? I gde da proverim velicinu programa?


Zaleteo si se, ovo je već advanced, prvo doooobro nauči pokazivače i nizove

String će se ispisivati dok ne naiđe na nul karakter '\0'. Znači ispisuje se znak po znak dok se ne dođe do tog praznog znaka. Iako je memorijski prostor skroz popunjen karakterima, ako nema '\0' na kraju, nastaviće da čita vrednost sledeće lokacije i tako sve dok ne dođe do tog \0 karaktera

Time što si napisao printf("%s", tekst), ili puts(tekst), time si ti programu rekao "kreni da čitaš od adrese tekst i ispisuj karakter po karakter dok ne dođeš do karaktera '\0' "


Nadam se da si bar kolko-tolko razumeo nešto od ovoga što sam napisao, jer sam se vala pomučio :D znam kako je, i ja sam student

Dakle da rezimiramo. Da bi programu rekao na koji string misliš, moraš mu dati adresu na kojoj se nalazi prvo slovo u stringu, i on će čitati dok ne naiđe na '\0'

(ako sam pogrešio negde, neka me neko ispravi)

edit: Možeš zapravo i da definišeš funkciju kao int MalaSlova(char text[]). Možeš se kroz string kretati indeksno (text[0], text[1], text[2]...) ili adresno (text, text+1, text+2...) nego nisam napisao da te ne bunim


[Ovu poruku je menjao tuks dana 12.05.2012. u 02:09 GMT+1]
[ Nedeljko @ 26.05.2012. 00:28 ] @
Obzirom da veoma cenim vrednost ovog rada, hteo bih da uputim neke primedbe kako bi se poboljšao.

1. Ključne reči int, char,... su u naslovima napisane velikim slovima, a C je osetljiv na razliku između velikih i malih slova.
2. int je celobrojni, a ne decimalni tip.
3. Nema neoznačenih celih brojeva (unsigned).
4. #include nije naredba već direktiva.
5. Nema makroa.
6. Nema rekurzija.
7. Nema pokazivača na funkcije.
8. Nema typedef deklaracija (HITNO).
9. Nema arkus funkcija.
10. fabs i fmod nisu funkcije zaokrugljivanja na ceo broj.
11. Funkcija tan se zove "tangens".
[ toksa @ 16.03.2013. 20:32 ] @
Pozz,
nisam hteo da otvaram novi topic pa cu ovde postaviti nesto na sta sam naleteo. Naime, vec neko vreme trazim dobru knjigu za pocetnike a odnosi se na programiranje u C-u i evo na sta sam naleteo:
http://www.2shared.com/file/Uh...uteBeginnersGuidetoC2ndEd.html
Knjiga je na engleskom ali me je odusevilo to sto ima objasnjenje bukvalno za sve (sto meni/nama pocetnicima mnogo znaci). Toliko me je odusevila da imam zelju da je prevedem :)
Ja licno imam njigu C ansi standard ali u njoj nema objasnjenja kao sto su u ovoj knjizi. Zamolio bih vas da pogledate i da kazete Vase misljenje o ovoj knjizi. Dali nesto vredi ili...? Iz razloga sto ste Vi, kao programeri, upuceni u dosta toga pa mi treba misljenje. Dali da ucim iz nje ili da trazim nesto drugo?!
Knjiga je u MOBI formatu tako da je citam pomocu SumatraPdf programa.
Ocekujem vase misljenje,
hvala unapred
[ cobragangsta @ 03.07.2013. 23:31 ] @
Citat:
toksa: Pozz,
nisam hteo da otvaram novi topic pa cu ovde postaviti nesto na sta sam naleteo. Naime, vec neko vreme trazim dobru knjigu za pocetnike a odnosi se na programiranje u C-u i evo na sta sam naleteo:
http://www.2shared.com/file/Uh...uteBeginnersGuidetoC2ndEd.html
Knjiga je na engleskom ali me je odusevilo to sto ima objasnjenje bukvalno za sve (sto meni/nama pocetnicima mnogo znaci). Toliko me je odusevila da imam zelju da je prevedem :)
Ja licno imam njigu C ansi standard ali u njoj nema objasnjenja kao sto su u ovoj knjizi. Zamolio bih vas da pogledate i da kazete Vase misljenje o ovoj knjizi. Dali nesto vredi ili...? Iz razloga sto ste Vi, kao programeri, upuceni u dosta toga pa mi treba misljenje. Dali da ucim iz nje ili da trazim nesto drugo?!
Knjiga je u MOBI formatu tako da je citam pomocu SumatraPdf programa.
Ocekujem vase misljenje,
hvala unapred



Ima li sanse da se ponovo uploaduje ova knjiga pa da damo misljenje?
Ili makar tacan naslov i autor da se napise.
[ Leoo @ 22.10.2014. 13:43 ] @
Kada sam trazio knjigu za ucenje programskog jezika C, naleteo sam na ovaj rad. Neke stvari prilikom ucenje koristim i iz njega, zelim da da dam jednu sugestiju. Kada bi ste u svoj rad ukljucili dosta primera, i jos par tema koje nedostaju, mislim da bi bio zaista odlican rad. Moja verzija vaseg rada se nalazi u Word formatu i zove se "Srpski, skolski, C tutorial (tutrial (-: )", mozda postoji neka novija verzija vaseg rada ?
[ Nazi00 @ 11.11.2018. 17:40 ] @
Ja i dalje ne mogu da skinem taj pdf fajl,nijedan link mi ne radi,pomoc...
[ Whitewater @ 11.11.2018. 22:00 ] @
ni ja nisam uspeo da ga nadjem. Ali ima sasvim dosta literatura ako znas engleski...
[ Branimir Maksimovic @ 11.11.2018. 22:05 ] @
Tu onda treba i kurs engleskog ;p
Inace ne vidim kako ce neko dobiti posao C programera, ako ne zna engleski bar donekle ;p
[ Whitewater @ 11.11.2018. 22:11 ] @
meni je palo na pamet da mu treba na srpskom jer ne zna engleski ali siguran sam da u Srbiji ima prevedenih knjiga na srpski. Cini mi se da sam negde video prevedenu K&R
[ Branimir Maksimovic @ 11.11.2018. 22:12 ] @
Sve poznatije knjige sigurno su prevedene i ima u prodaji, ali treba da obilazi knjizare jer se rasproda.
[ Whitewater @ 11.11.2018. 22:16 ] @
recimo: https://www.google.com/url?sa=...g=AOvVaw0z44msp-Ei0zyUsWGWsxnA
[ mjanjic @ 12.11.2018. 00:13 ] @
Ima gomila materijala na srpskom na sajtovima raznih fakulteta, recimo na ETF-u na strani Katedre za računarsku tehniku i informatiku, C se radi iz predmeta Programiranje 2 i Praktikum iz programiranja 2.

Nisam zagledao detaljno materijal, tako da ne mogu da kažem kakav je. Gledao sam par knjiga za C++ dostupnih na Singipedia sajtu, šteta što nema takva i za C.


Google izbacuje gomilu interesantnih rezultata na upit "c programiranje", ali recimo ovde ima dosta interesantnih primera sa kodom (.c fajlovi se prikazuju slično kao u editoru koji prepoznaje kod): http://poincare.matf.bg.ac.rs/~filip//list-c-src.pl?dir=p1m/c-src

A i ovde ima 100 urađenih primera: http://www.its.edu.rs/reseni-primeri-iz-programskog-jezika-c-3/
[ Doktor Hlad @ 12.11.2018. 08:52 ] @
/delete

P.S. Sto mrzim kad izvuku temu iz proslog veka...
[ Nazi00 @ 12.11.2018. 10:22 ] @
Hvala na linkovima,nije problem engleski poznajem ga 80 posto,ali kada dodje samo jedna rec koju ne razumem iznerviram se jer moram da je guglam i zato izbegavam stranu literaturu,za sad bar..