[ Popac86 @ 26.09.2006. 23:56 ] @
| Imam Necov 1520A dvd rezac, i nikako ne mogu da ga nemastim da radi u dma modu.Pronasao sam neke forume ali uglavnom niko nije uspeo da sredi ovaj problem, ili su ga resili reinstalacijom grane,menjanjem windowsa,promenom secondary-master,brckao sam nesto i po registrima,Ali kod mene nista od toga ne pomaze.Da li je moguce da to jednostavno ne moze da se sredi i da je jedino resenje novi Dvd rezac,ili ipak moze na neku foru ili neki pomocni softver?Citao sam na nekim forumima da je to do winXP-a, i da ce mozda resenje biti vista,ne znam da li se isti problem javlja i kod drugih windowsa kao sto je milenijum ili 2000, mada ja to nikad ne bi koristio...
[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 27.09.2006. u 15:22 GMT+1] |
[ JOJO847 @ 27.09.2006. 09:54 ] @
Desava se desava...zasto - ne znam. Kao sto i sam kazes bilo je tih "fora" ali ako nista ne pomaze onda je za probati format c:\ pa windowse nanovo :( Prije toga je zgodno napraviti image c particije (ako ne pomogne da vratis u prijasnje stanje)
[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 27.09.2006. u 15:22 GMT+1]
[ Popac86 @ 27.09.2006. 12:19 ] @
Nece,vise puta sam menjao windows i nece.Jedino sto ga jos nisam probao na nekom drugom racunaru pa da vidim kako ce tamo da se ponasa.
[ kUjKoJa @ 27.09.2006. 12:59 ] @
dagađa se često.. čak vrlo često
rešenje (makar privremeno) možeš da nađeš ovde
http://winhlp.com/WxDMA.htm
samo otvori ovaj "resetdma.vbs", restartuj računar, i on će da resetuje sve ATA kanale na default vrednosti
[ Popac86 @ 27.09.2006. 15:02 ] @
Pratio sam ovaj tvoj link sto si mi postavio ali nigde na toj stranici ne mogu da pronadjem taj resetdma.vbs, mozes li mi molim te reci gde se konkretno nalazi na toj stranici.
[ JOJO847 @ 27.09.2006. 18:33 ] @
ni nakon nove instalacije windowsa nece? Opa, jesi gledao u biosu da nije za taj kanal dma disablan? Jel ostatak ide uredjaja ima problema sa dma? Ima li jos nesto s tim nec-om na kanalu spojeno?
[ Popac86 @ 27.09.2006. 19:05 ] @
Imam asusov cd-rom na istom kanalu kao i dvd rezac i on radi u dma modu bez problema.
[ ranikolahdd @ 27.09.2006. 19:34 ] @
pogledaj pin iznad onog praznog mesta u gornjem redu ide konektora na cd-u mozda je raskliman
[ kUjKoJa @ 28.09.2006. 08:29 ] @
Kako bre nemožeš da nađeš?
Citat:
Quick solution
If you're not interested in the details, but just want to fix this problem as quickly as possible:
1. Click here.
2. Despite any warnings click on the [Open] or [Execute] buttons as required to execute the file resetdma.vbs.
3. If the program found any ATA channel to reset, reboot your computer and test all drives.
Znači samo klikni na "here", otvori fajl koji ti se nudi, ili ga snimi, pa ga posle otvori, restart i to je to...
Meni se isto zaglupljuje računar, pa bukavlno na nedelju dana radim ovo :)
[ Popac86 @ 28.09.2006. 14:52 ] @
kujKoJA
Pa nisam nasao jel sam ocekivao da taj .vbs fajl izgleda malo drugacije nesto kao .exe fajl a ne kao textualni fajl.Skinuo sam ga, probao i kad sam restartovao racunar vise nisam mogao da dignem windows,ponovo restart,racunar me pita kako da udje ponovo u windows (normal,safe mod,poslednja ispravna konfiguracija)ja biram normal i opet nece.Zatim opet reset i sada biram opciju poslednja ispravna konfiguracija,usao je u windows ali nista se nije promenilo. Ne sumnjam ovaj .vbs fajl jel sigurno nesto radi cim je meni zakucao windows a evo i zasto je zakucao...
ranikolahdd
Otvorio sam racunar, i pogledao malo pinove na ide kontroleru iza nec-a, kao sto mi je ranikolahdd rekao da obratim paznju i imao sam i sta da vidim.Jedan od pinova je bio potpuno uvucen, mozda ako je virio nekih 2 mm. Uzeo neki alat i izvukao ga jos nekih 2-3 mm, vratio ide kabal, probao i eto resenja.Radi u udma2 modu bez ikakvih problema.
Eto sta se desava kad se drugarima cesto pozajmljuje dvd-rezac i samo malo nepaznje i eto sr...a.
Na ovo bi trebali svi da obrate paznju koji iz windowsa ne mogu da rese problem sa modom, sto je i normalno, ako nije softver onda je hardver.
Hvala svima koji su ucestvovali na forumu i koji su pokusali da mi pomognu !!!
[ ranikolahdd @ 28.09.2006. 15:48 ] @
no frks eto i mene neko da ne pljuje
[ Vill @ 29.09.2006. 09:30 ] @
Pored Nikolinog saveta evo ga jos jedan, primenite ga i vasi problemi "ce
biti ko rukom odneseni"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi\Scsi Port 0]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi\Scsi Port 1]
Modify..
DMAEnabled = 1 (DWORD value)
Go to..
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002]
Delete..
MasterIdDataCheckSum
SlaveIdDataCheckSum
Delete..
MasterDeviceDetectionTimeout
SlaveDeviceDetectionTimeout
Create..
ResetErrorCountersOnSuccess = 1 (DWORD value)
Hvala puno Nikola, da nisi napisao post, totalno je poruka bila izmesana, e sad je kako valja, u svakom slucaju, bekap registra je pozeljan, ali ovo sam proverio i primenio na mnoooogooo racunara, i radi kao singerica, mnogo je dobro.
[Ovu poruku je menjao Vill dana 30.09.2006. u 07:16 GMT+1]
[ ranikolahdd @ 29.09.2006. 19:13 ] @
to ako se s***e win?
[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 30.09.2006. u 09:27 GMT+1]
[ Popac86 @ 02.10.2006. 21:41 ] @
E a pazite sada ovo, bio kod drugara da mu preinstaliram win i kad se zavrsila instalacija hteo sam da mu sredim modove i evo iznenadjenja.Naime kada idem ono menage,ide ata/atapi dupli klik na primary channel, uopste mi ne izlazi kartica advanced(isto je i na secondary chanel).Bios je na default,svez win,instalirani drajveri za cipset, o cemu se ovde radi?Hard mu je maxtor(80Gb) i on je sam na grani a citac i necov dvd rezac su na drugoj.U pocetku se gusio racunar ali sam uspeo da resim taj prblem sa "resetdma" sto mi je postavio kujkoja i sad lepo radi ali zasto jos uvek nemam karticu advanced setings pa da vidim aktivan mod i da rucno podesim dma.
[ gsimon @ 03.10.2006. 07:37 ] @
Citat: Popac86: E a pazite sada ovo, bio kod drugara da mu preinstaliram win i kad se zavrsila instalacija hteo sam da mu sredim modove i evo iznenadjenja.Naime kada idem ono menage,ide ata/atapi dupli klik na primary channel, uopste mi ne izlazi kartica advanced(isto je i na secondary chanel).Bios je na default,svez win,instalirani drajveri za cipset, o cemu se ovde radi?Hard mu je maxtor(80Gb) i on je sam na grani a citac i necov dvd rezac su na drugoj.U pocetku se gusio racunar ali sam uspeo da resim taj prblem sa "resetdma" sto mi je postavio kujkoja i sad lepo radi ali zasto jos uvek nemam karticu advanced setings pa da vidim aktivan mod i da rucno podesim dma.
koji cipset je na ploci ?
[ Popac86 @ 03.10.2006. 14:28 ] @
Intelev cipset, ploca asusova a oznaka mislim da je p4b533 tako nesto koliko sam ja na blic pogledao i zapamtio.Cipset je sigurno intelov,za oznaku samo nisam siguran ali ako je potrebno mogu da ga zovem i da ga pitam.Znam sigurno da ima b u oznaci.
[ JOJO847 @ 03.10.2006. 21:37 ] @
probaj napraviti unistal te grane pa reset masine
[ Popac86 @ 04.10.2006. 21:52 ] @
Ne, unistal nije resenje.
[ Nenad Vranjanac @ 04.10.2006. 23:06 ] @
da li si probao da u biosu forsiras dma? da li koristis 80-pinski hdd kabl?
(izvinite ako je bilo pomenuto, ali nisam uspeo da ukontam)
[ Popac86 @ 05.10.2006. 14:11 ] @
Bios mu je podesen na default.I radi mu dma mod,to nije problem, problem je u tome sto nema karticu advanced tako da moze da se vidi aktivan mod i rucno da se prebaci ukoliko je pio.
Za kablove ne znam tacno koji su, to sam i ja nesto razmisljao, pogledacu pa cu vam javiti ali verovatno tek sutra kad budem otisao do njega.
[ Nenad Vranjanac @ 05.10.2006. 21:42 ] @
ali bios ne treba da bude default/auto.
ja sam recimo morao rucno da izaberem i podesim na dma u biosu (stavio sam dma 2)
[ zoran @ 07.10.2006. 01:02 ] @
CDrezač mi "dobio" prešao u PIO mode. Režim za DMA mi je sivo i ne mogu da ga uključim. Performanse su mu sada očajne , vreme potebno da snimi disk je oko 15 minuta .Greška je negde u soft u XP ,
Reinstalirao sam CD ali ne ide ,menjao kablove i svašta i opet neće. Imam i drugi XP na istoj mašini i na istom hdd i na njemu je to sve OK , tako da je greška negde u podešavanjima. Problem u hardveru definitivno nije!
Ovih dana izgleda da optički uređaji bulazne ;)
Jel može još neko da potvrdi da modifikacija registri baze deluje? Ili da pogledam u drugom xp registri bazu kakvo je stanje što se tiče brojki i slova.
[ JOJO847 @ 08.10.2006. 10:12 ] @
cek, to se desilo samo od sebe ili oduvijek cim si prikljucio taj cd rw? Aj probaj reinstalirati ide kanal na koji je spojen (uninstal pa reset pod ide ata atapi controllers). Usput zvirni u BIOS da DMA za taj kanal nije disablan.
[ Miso Kovacevic @ 08.10.2006. 10:22 ] @
Meni se to desilo kad sam instalirao nove drajvere za plocu. Samo ne mogu da sjetim da li sam reinstalirao stari drajver ili win. Probaj da reinstaliras drajvere za plocu.
[ zoran @ 09.10.2006. 05:28 ] @
Niste me dobro pročitali.
Imam 2 XP oper.sis. na istom hdd . Na jednom imam taj problem sa PIO , dok na drugom je sve ok. Što hoću reći da je hardwer ok. Ranije je bilo dobro , primetio sam pre neki dan kada sam snimao neki disk . Odmah sam pogledao u karticu i vidim PIO ! mode , znao sam da takav problem postoji i eto imam ga sad i ja .
Probao sam reinstalaciju CD rezača , imam i DVD režač on radi dobro. DVD je na master , a CD na slave.Oba su na sekundarnoj grani. Premeštao sam i kablove i ništa.
Tu nema igrica i sličnih zajebancija , ponekad samo updejtujem neki soft.Radi se na tom XP svakodnevno.
Dok na onom drugom XP ima svašta , njega mučim , a na njemu je sve ok što se tiče optičkih uređaja.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|