[ Zoran Rodic @ 27.09.2006. 16:52 ] @
nikad lepsa glavica kupusa
http://www.redbooks.ibm.com/redpieces/abstracts/sg246380.html

Kako smo konstatovali da rusite sistem kvartalno, a niste uspeli da dokazete suprotno, naprotiv, predlazem da prihvatite pruzenu ruku od strane IBM-a
Njima je valjda za verovati

http://www.linux-watch.com/news/NS6131985793.html
Ima ovde svasta da se procita
[ zrachko @ 27.09.2006. 17:49 ] @

Ovo te zaista natera da se zamislish.

Hvala alkion, sutra instaliram Linux.

P.S. degojs wtf is your problem man?
[ tdjokic @ 27.09.2006. 18:09 ] @
Citat:
alkion: nikad lepsa glavica kupusa
http://www.redbooks.ibm.com/redpieces/abstracts/sg246380.html

Kako smo konstatovali da rusite sistem kvartalno, a niste uspeli da dokazete suprotno, naprotiv, predlazem da prihvatite pruzenu ruku od strane IBM-a
Njima je valjda za verovati

http://www.linux-watch.com/news/NS6131985793.html
Ima ovde svasta da se procita

Joj, kako si ti "naivan" - sad ces dobiti gomilu objasnjenja da ta knjiga nije za 'prosecnog korisnika', onog nesrecnog Dzoa, da on ne mora da zna koji modem ima, jer to OS "mora" da prepozna, (a ako ne prepozna onda hm..., pa cemu sluze Windows forumi?), da niko "nije lud da kuca 'kobasice' u komandnoj liniji", da niko nema vremena da cita "tamo neke knjige" nego hoce da mu racunar radi cim ga raspakuje (i eventualno ubode u struju :-) ) i slicno.

Mislim da ce Windows pre da sruse neka sicusna resenja, nalik na ovo:

"NimbleX is a Slackware-based mini-distribution, bootable from mini-CDs or USB storage devices. It provides a customised KDE desktop and includes the usual applications for browsing the Internet, writing documents, listening to music, playing movies and many others. It even offers basic server functionality." Vazno je samo da se dopadne Dzou, a onda - gotovo! Kaze - tvrdi disk nije neophodan, zamisli molim te! http://nimblex.net/
[ tdjokic @ 27.09.2006. 18:13 ] @
Citat:
zrachko: Ovo te zaista natera da se zamislish.

Hvala alkion, sutra instaliram Linux.

Ali pre toga obavezno poseti sajt http://nimblex.net/. Dugo nisam sreo tako prijatan sajt kao taj. Ne moras taj Linux cak ni da instaliras, koristis mini-CD ili USB i mozes da pristupis postojecem sistemu (za nedajboze) i bez znanja passworda i slicno. Manje od 200 MB za download.
[ Zoran Rodic @ 27.09.2006. 18:25 ] @
Pa cujte, tiha voda breg roni
Eto Minhen krece sa 100 komada a 2008 valjda ce 4 od 5 biti pod, hm, jelte, linuxom
Niko ne sme da cimne screenshot win properties da vidimo koliko to traje prosecan win
Ibm sprema sjajnu kupus salatu, za dijetalce
Pa valjda su sve to razlozi da se zamisle, makar potajno, nocu sami u sobi u mraku, naprave swap , / i /home pa krisom sa drugim user name postave pitanje ...
ako se predomisle uvek je tu njihov cika BILL sa uvek sjajnom podrskom
http://support.microsoft.com/?kbid=247804

Kako naivan gospodine Djokicu?
Pa ventura probao, degojs ... ej malo li je
[ ventura @ 27.09.2006. 18:39 ] @
Citat:
alkion
Kako smo konstatovali da rusite sistem kvartalno, a niste uspeli da dokazete suprotno, naprotiv

Jel mi mislimo na istu temu?

[quote]alkion: Pa cujte, tiha voda breg roni
Eto Minhen krece sa 100 komada a 2008 valjda ce 4 od 5 biti pod, hm, jelte, linuxom

Minhen?

Ma daj, nemoj da se blamirate... Pa to je najgora blamaža koju si mogao da spomeneš... 5-6 godina se već priča o tom Minhenu, evo sad će, svakog časa, a nikako da se desi, a MS u međuvremenu 5 verzija windowsa izbacio...

Citat:
alkion:
Niko ne sme da cimne screenshot win properties da vidimo koliko to traje prosecan win

Kakav screenshot želiš?

Mene ova rasprava sa linux zealotima podseća na rasprave "kreacionisti vs. evolucionisti", gde linux ekipa predstavlja kreacioniste koji tražeći grešku u nauci pokušavaju da dokažu da su njihove nebuloze ispravne.

[ tdjokic @ 27.09.2006. 20:50 ] @
Evo ga jos jedan malisan, za one koji traze da im sve radi "iz kutije":

http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20060925&mode=1

"while i appreciate and sympathise with the reason why big commercial distro's don't ship with drivers and codecs, at the end of the day I downloaded Sabayon and found it to be marvellous, 3D just worked, XGL just worked, DVD's just worked, Xvid/Mastroska videos just worked, and MP3's too!"

[ Zoran Rodic @ 27.09.2006. 21:52 ] @
Cekaj, ako smo u zacetku IT zivota u Srbiji , sto svakako jesmo, jel Vi stvarno mislite da je za Srbiju dobro da joj se Microsoft upetlja u svaku poru kao pijavica ili da sopstvenim snagama uposlimo domace mozgove, firme ... privuce odbegle i napravimo nesto posteno od ove zemlje.
Pritom, ta operacija kosta mnogo manje nego bilo kakva druga sa M$
Pa jel to vi mislite da se EU preganja sa MS zbog zastie potrosaca
Kur moj
Dojadilo im toliko apanje para
To je kao droga, treba malo vremena da se skines kao u slucaju Minhena
A onda pocinjes novi zivot

utopija?
a?
Al eto bar sam rekao
[ bojan_bozovic @ 28.09.2006. 05:35 ] @
@alkion

Tako je brate,mi cemo windows na napisemo, i Office i jedan RDBMS brzi od Oraclea, jebacemo im kevu ;-)

PS: ironican sam, naravno.
[ Zoran Rodic @ 28.09.2006. 09:40 ] @
Zvuci paradoxalno ali nema linuxa bez para
Nije ni cudo sto je Torvalds napisao hello world, minix here kad njegova vlada studentima daje stipendiju jedno 10 godina,za neka istrazivanja, pa su oni tako lepo rastereceni i mogu da istrazuju sta im se prohte.
Da je hteo mogao je i da razradjuje uticaj pastrmke na fdisk.
Ko bi rekao Svedjani i Jazz.
Ali je Jazz u Svedskoj pod patronatom drzave i naravno, i posle 20 godina takve politike, samo izvezbano uvce moze da osteti razliku u feeling-u. Studiras muziku, placa te drzava i mozes da sviras jazz ili da pravis novi Distro.. OS … sta hoces. I takva je cela skandinavija
BTW odakle dodje Linux i odakle dodje MySQL.
Briga drzave, daje rezultate.
I u jednom trenutku, imace velike koristi od toga
Obrazovan kadar, strucne timove …
E sad, sta nas student dobija kao motiv da prcka nesto samoinicijativno?
Nista
Secam se da je Mladen Lazarevic http://www.elitesecurity.org/korisnik/profil/Tigerheart svojevremno bio aktivan u izradi “srpske” distribucije.
Trenutno, vidim ne radi mu ni sajt, a poenta je da covek radi od jutra do sutra i nema covek vremena. Da mu neko plati, imao bi svakako da pravi i NBGD linux . Ako nisam u pravu, neka me demantuje, ako covek ima vremena i ovo da posecuje.
A ako je neko hteo i mogao, to je onda on.
Mozete da pricate sta hocete, ali opstanak MS-a i pronalazak druge solucije, polako postaje politicko pitanje.
Sumnjam da Nemacka ima losu viziju kada je pustila Minhen kao probni balon.
Sumnjam i da IBM ne gleda bas bistro u buducnost.
Zivi bili pa videli, ali za koju godinu dolazice delegacije u Minhen na Seminare i Savetovanja na temu Migracija
Zna to i Bill pa zato ide u penziju, jer on je covek iz IT industrije a ovo polako prevazilazi njegov politicki uticaj, ma koliko para imao.

[ milanche @ 28.09.2006. 11:06 ] @
Postoji jedan vrlo mali problem:

OS zavisi i od sitnice zvane hardware.

Sto se samog softvera tice, vrlo lako je busati se i dizati nosic u vis spram zlog Mikrosofta.
To zaista bez problema mogu da rade dobro sponzorisani talentovani studenti.

Medjutim, problem je sto je zli Mikrosoft (ciju gigantsku moc kreiranja tehnicke vizije i
sprovodjenja iste u realnost malo ko vidi, za razliku od love i monopola) predobro uhvatio ogromno
trziste proizvodjaca hardware-a u svoje ruke, i kako stoje stvari nece ga pustati iz ruku uopste.

To je teren gde treba da se dobije bitka.

Kako to da resimo ?

(...proizvodjaca mnogo, a sve treba da radi sa bilo kojim komadom hardware-a....)

Tu vec gomila sposobnih entuzijasta sponzorisanih deset godina nema sta da trazi.

Jer, iza industrije hardware-a stoji bar jos jedno tri ogromne industrije koje ne mogu
da cekaju niti mogu da stanu - oni moraju da rade i da imaju zagarantovane okvire
profita. I hoce da u svakom trenutku znaju sta tacno rade i po kom standardu.

[ Zoran Rodic @ 28.09.2006. 11:28 ] @
Potenciras na hardversku podrsku u vidu drivera ili sta?
Aj sad da ne ponavljam ali ako pricamo o poslovnim resenjima, podrska za KungFu mp3 player nije bas neki adut.
Pogledaj uvodni text Mitovi i legende o linux kernelu ali ajde da se sad ne nadskakujemo ;) jer si verovatno procitao

Druga stvar je zanimljiva
Potenciram da ovo postaje politicko pitanje
Ako EU jasno stavi do znanja MS-u da nije bas pozeljno resenje za buducnost, proizvodjaci ce umeti to na vreme da prepoznaju. Jer da ne umeju da gledaju u buducnost, pukle bi odavno
Teza pada u vodu, ukoliko nisam u pravu glede politicke konotacije, ali gledajuci sve te sitne tuzbice, zalbice ... kazne, penale ... sve vise mi lici na lagano saterivanje u cosak.
Ako ovako nastave ne bih se zacudio da traze i javno publikovanje izvornog koda.
[ milanche @ 28.09.2006. 12:00 ] @
Mislim na neki kompleksnije ustanovljen red i poredak u domenu hardware-a, device drivera,
kao i arhitekture softvera iznad toga.

Postoji li neka vrsta hardware certification procedure koja bi bila fokusirana na Linux ?
Ko je administrira ?

Postoji li neka vrsta softverske arhitekture koja bi garantovala da ispravan hardware + device
driver napisan prema pravilima biva integrisan u postojeci softver bez ikakvih problema, bez
obzira na konfiguraciju masine i bez obzira na proizvodjaca hardware-a ?

Koliko je daleko momenat kad ce se u tehnicke radnje odlaziti u kupovinu bez da se pre toga
gleda na webu da li je hardware podrzan na odredjenoj distribuciji ?

Kada se ocekuje da ce postati dovoljno da na omotu kutije pise nesto nalik na 'OS: ..., Linux'

Ko god hoce da diktira trziste, mora da pridje ovim stavkama krajnje ozbiljno i bez ijednog
detalja ostavljenog po strani, kao Nemci kad prave Mercedes. Stavise, to cak prestaje da bude
pitanje talenta i inteligencije, nego drila, discipline, i posvecenosti pravljenju kvalitetnog proizvoda.

Mikrosoft je taj deo zadatka obavio vec odavno.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 28.09.2006. u 13:10 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 28.09.2006. 12:14 ] @
milanche nemoj sad o windows drajverima i sertifikaciji istih - WHQL je MS izum da izvuce lovu od hw vendora, jer jel, oni ne umeju drajver da napisu i istestiraju. Normalno se to ne radi. Navedi mi OS sem Windowsa na kome se to radi (your choice, OSX, QNX, AIX, HPUX, OpenVMS, Solaris). I ne veruj svemu sa Microsoftovog sajta,marketing je jedno a stvarnost drugo.
[ Zoran Rodic @ 28.09.2006. 12:42 ] @
Citat:
milanche:
Ko god hoce da diktira trziste, mora da pridje ovim stavkama krajnje ozbiljno i bez ijednog
detalja ostavljenog po strani, kao Nemci kad prave Mercedes. Stavise, to cak prestaje da bude
pitanje talenta i inteligencije, nego drila, discipline, i posvecenosti pravljenju kvalitetnog proizvoda.

Pa to i privlaci moju paznju, odlican si primer naveo
Kao sto primecujes ovde se upravo radi o Nemcima a Minhen svakako malo simpaticno turisticko mestasce pod Alpima sklono testiranju.
To mi i govori da iza ovoga ne stoji sama Nemacka vec da tu postoji neki jaci konsenzus

Ma to sa hardverom, mozes posmatrati iz razlicitih uglova.
baci jos jednom oko na Mladenov link
cuj, vojna industrija pravi ratove da obrne kapital i sad da sumnjam da ce neko da se premislja da otkaci MS ako namirise ustedu + dobru zaradu
Pare su pitanju, a ne ideali o linux revoluciji
[ milanche @ 28.09.2006. 15:54 ] @
Citat:
bojan_bozovic: milanche nemoj sad o windows drajverima i sertifikaciji istih - WHQL je MS izum da izvuce lovu od hw vendora, jer jel, oni ne umeju drajver da napisu i istestiraju. Normalno se to ne radi. Navedi mi OS sem Windowsa na kome se to radi (your choice, OSX, QNX, AIX, HPUX, OpenVMS, Solaris). I ne veruj svemu sa Microsoftovog sajta,marketing je jedno a stvarnost drugo.

Ja sam tokom godina provedenih u industriji stekao potpuno, ali potpuno dijametralan utisak:

Da se razumemo, ja na Linux gledam sa simpatijama, i mislim da ima dosta dobrih razloga da se poznaje u detalje.
Ali, puko prenebregavanje toga sto je postignuto u okvirima Windows okruzenja je jednostavno pogresna i kontraproduktivna
stvar.

Radio sam bar u dve firme u kojima su device drivere pisali oprobani zmajevi sa visegodisnjim iskustvom u toj disciplini.

U oba slucaja, WHQL je bilo nesto sto nikome nije padalo na pamet da izbegne, iako su odredjene procedure trajale i
po nekoliko meseci, iako to kosta, iako su drivere pisali fenomenalno iskusni i kvalitetni ljudi.

Tokom 2000-te sam bio tesno povezan sa vrhunskim device driver timom koji je finalizirao dva proizvoda firme Dazzle
Multimedia (http://www.dazzle.com - camera capture/desktop video editing, firmu kasnije kupio Pinnacle Systems),
narocito tokom procesa sertifikacije. Kao rezultat, sto znam pouzdano jer sam pomagao da se istestiraju neki specijalni
scenariji, driver je postao daleko stabilniji, i pokrio je slucajeve odredjenih BIOS-a i masina koje jednostavno nismo imali u
vidu, ali su bili na listi za testiranje.

Sto se ostalih OS-ova tice, navedite mi sledece:
- listu od bar deset razlicitih vendora koji prave hardver za date platforme
- na kojoj od pobrojanih platformi znate da se koriste
- video capture card,
- video tuner card,
- MIDI controller,
- multichannel, full duplex audio DSP kartice
- mocnije video kartice
- na kojoj od platformi je slucaj da bez problema softver vendora X odmah prepoznaje i moze da drajvuje hardver proizvodjaca
Y u vise od 90 posto svih slucajeva i scenarija.

[ bojan_bozovic @ 28.09.2006. 21:47 ] @
Nema multichannel audio kartica od third party vendora za te OS, ali hands down, nesto nebitno poput Ethernet i Myrinet kartica. kao i podrske za hotplugging, sto je jelte nebitno,ima. Tatung npr.pravi *Sparc mainframeove, ali nema veze. Kad nema mission critical hw poput gaming audio kartice, to nije bitno.
Sada, je li bitno da li je jedan ili deset drajvera napisano? taj jedan, naravno, ne mora da bude nesto izuzetno vazno poput multichannel audio kartice.

http://h21007.www2.hp.com/dspp...ailPage_IDX/1,1703,992,00.html

PS: Zbog"eksperata"poput tebe, kojima je mission critical hw neka audio kartica (i to bar da je nesto pro za audio produkciju, ne nego gaming kartica), mozda i necu vise pratiti advocacy. Deco, pre no sto pocnete da solite pamet,naucite nesto.. Ignorance is bliss.:(

[ milanche @ 28.09.2006. 22:24 ] @
Citat:
Zbog"eksperata"poput tebe, kojima je mission critical hw neka audio kartica (i to bar da je nesto pro za audio produkciju, ne nego gaming kartica), mozda i necu vise pratiti advocacy. Deco, pre no sto pocnete da solite pamet,naucite nesto.. Ignorance is bliss.:(

Osim vas mlogo pametnih i mi cigani treba od necega da zivimo...a sta ti to dodje 'pro za audio produkciju' - moze malo da
mi objasnis ?
[ vladdy @ 28.09.2006. 22:51 ] @
Linux moze da preotme Windows dominaciju na polju desktop-a samo ukoliko poboljsa lakocu instaliranja i upotrebe.

Sve dok se ovde pominju xorg konfiguracije i slicno, nema tu 'leba kod usera.
Pa zamisli da dajes korisniku support i da kazes: "ajde ti sada otvori text editor i promeni ovo u ono" ...
Naucili bi se eventualno bas kao sto su se naucili koliko-toliko na control panel, ali rucno podesavanje je za njih korak unazad. Ma koliko im vi govorili da je tako bolje, sigurnije, preciznije i sta ne jos, i dalje je to gora solucija nego gui i wizardi.

Posebno govorim za SAD, gdje su svi navikli da ubace cd i da iskoci wizard. Oni mi radije imali taj wizard i usporen i bug-ovit i kojekakav, nego da se zezaju sa .cfg fajlovima i slicno.

Plus, kakva je prednost user-u sto ima 20+ text editora ukljuceno na Linux cd-u, 5 grafickih okruzenja i ostalo, zar vi stvarno mislite da su oni bas toliko probirljivi. Daj notepad, IE i da sljasti i idemo dalje :)

Problem je sto je Linux imao 10+ godina za to (od Windows 95 otprilike) i jos uvek nije ni blizu desktop resenja, dok je Microsoft u medjuvremenu sredio liniju servera, business solutions (.net framework, sql server, visual studio, ...), web tehnologije (ASP.Net 2.0) i jos gomilu stvari kako bi imao znacajan udio i u sw/serverskom svijetu.

I sve to sa naljepnicama na case-u :) i agresivnim cijenama.

Sada ce biti veoma tesko za Linux,ako ne nemoguce.

Nemam namjeru za bilo kakav flejm.

Pitanje za linux-ase sto spominju viruse i sh!tware, zar ne mislite da bi se pojavio bar isti, ako ne i veci broj virusa za Linux ukoliko bi Linux imao % marketa koliko trenutno ima Microsoft i korisnike kakve sada ima Windows ? Naravno imajuci u obzir da je Linux open source, kao i jacinu Microsoft u polju software engineer-inga.
[ bojan_bozovic @ 28.09.2006. 23:00 ] @
Mission critical igrice moraju da rade, nego sta.

Evo ti odgovor.Mislim da ton_majstor radi na tome i to mi je preporucio, samo para nema.

http://www.m-audio.com/

@vladdy

Jos da kazes zasto bi Unix trebalo da se priblizava Windowsu? Da se to odradi treba potpuno nov desktop environment, kao sto su u Apple-u uradili, a ono sto je najblize tome, KDE, OSS zajednica ne moze da odrzava i debaguje najzad. Sta se time dobija?Manje "robova" "zlog"Microsofta? WTF?
[ vladdy @ 28.09.2006. 23:14 ] @
zasto?

Pa kako mislis da preuzmes korisnike?

Pazi, predug je put prevaljen za obicnog korisnika i oni sada de-facto NECEda predju na nesto sto nije ISTO ili BAR SLICNO kao ono sto trenutno koriste (Windows OS).

Naravno kad kazem slicno, mislim na GUI a ne kernel koji na kraju krajeva njih ne zanima.

Developer-i idu tamo gde je trziste, zato i ima toliko broj kvalitetnih desktop aplikacija za Windows vs. *Nix

Osim naravno ako ne radis za community (citaj za dz.) a "ko igra za raju i zanemaruje taktiku, ..."
[ tdjokic @ 28.09.2006. 23:31 ] @
Citat:
vladdy: Linux moze da preotme Windows dominaciju na polju desktop-a samo ukoliko poboljsa lakocu instaliranja i upotrebe.

U pravu si u celini. Znaju to i ovi sto prave distribucije i trude se sve vise, da se ponovim:

"I downloaded Sabayon and found it to be marvellous, 3D just worked, XGL just worked, DVD's just worked, Xvid/Mastroska videos just worked, and MP3's too!"

a radi se o nekoj novoj, svezoj, distribuciji, namenjenoj bas tim korisnicima koji bi samo vizard i gotovo, i ona nije jedina. Uvek ce ostati odredjeni procenat korisnika na Windowsu ali ce ih mnogo preci na Linux. Na forumima, koje sam sticajem prilika posecivao i vise nego sto treba, srece se mnogo prosecnih ljudi, koji prelaze na Linux uprkos potrebnim "zrtvama", da tako kazem. Izuzetno retko se jave neki u stilu "Sta, bre? JA da instaliram drajver za winmodem? Ma, nema sanse, bacam ja ovaj vas Linux!" U vrh glave 1 promil.

Neki, kao Xandros, menjaju totalno izgled i nazive programa, da bi bili blizi Windows mentalitetu. Recimo, imaju integrisane drajvere za prilican broj winmodema i bas wizard za podesavanje, nista gori od Windows wizarda.

MS je sebi nacinio svojevremeno medvedju uslugu, guseci konkurenciju, umesto da je lazno podrzava, da bi je lakse kontrolisao. Sada je njegov kolac toliko veliki, da je nekome dosta da dobije pola mrvice od toga svojom distribucijom Linuxa i njemu se posao isplatio, dobija vise nego da robuje tamo nekom lokalnom sefu i slicno. Autor Distrowatch sajta, Ladislav Bodnar, zivi samo od toga i cak daje neke umerene donacije pojedinim Linux projektima.

Ja koristim uglavnom distribuciju Kurumin, koja ima samo portugalski jezik, jer autor, Morimoto (Brazilac sa japanskim prezimenom?) nece da je prevodi na engleski (portugalski znam par reci, ali mi se ta distribucija prilicno dopada, toliko da mi je postala glavna). E, sad razmisli koliko je njegova "mrvica" vec velika, a koriste je uglavnom u Brazilu. Toliko velika, da nece ni da prevodi na engleski. Dobro, nije samo lenjost u pitanju - on ima ogroman broj skripti, valjda one generisu one lepe GUI wizarde, a njih je tesko prevoditi, sa svim uputstvima i slicno, ali - gladan nije. Puno radi, pise i knjige i slicno. Sve to, sa takoreci anonimnom distribucijom!
[ bojan_bozovic @ 28.09.2006. 23:33 ] @
Citat:
Pa kako mislis da preuzmes korisnike?

Kada i ako OSS zajednica bude imala ljudske resurse i organizaciju komercijalnog sw vendora, tj.nikako.

Citat:
Pazi, predug je put prevaljen za obicnog korisnika i oni sada de-facto NECEda predju na nesto sto nije ISTO ili BAR SLICNO kao ono sto trenutno koriste (Windows OS).

U pravu si.nek im je sa srecom Windows. Zaboga, ljudi iz hobija rade, market share nije bitan, sem ako nisi Red hat. Market share nije bitan developeru vec distro makeru koji zaradjuje debele pare na tudjem radu. E pa distro makeri,kad je tako, zaposlite programere.

Citat:
Developer-i idu tamo gde je trziste, zato i ima toliko broj kvalitetnih desktop aplikacija za Windows vs. *Nix

Zavisi za sta ti komp sluzi. Za desktop, u pravu si. za server, nisi. IBM webSphere? Tivoli i Domino LDAP? DB2 baza? Oracle? sve to radi na Linuxu.
[ Vladokv @ 28.09.2006. 23:48 ] @
Na linuxu se sporo radi. Treba vremena i za jednostavne stvari, a cilj kompijutera je da ti pomogne da sto brze zavrsis posao sto kod linuxa sporo. Pokretanje stvari iz shell-a je sporo i zastarelo. Kao u vreme DOS-a. I na linuxu ima programa zatvorenog koda koji se placa. Ima programa za windows sa open-source-om ali malo. To je do onih koji prave softver, a ne do sistema.

Linux gura neke ideale, ali kao sto jedna izreka kaze > budale ginu za ideale
[ bojan_bozovic @ 28.09.2006. 23:57 ] @
Pokretanje iz shella? WTF? da li si ikada koristio ikoji window manager na unixu? Nema nijednoga koji ti ne omogucava da podesis menije kako ti godi. Ko to ne zeli raditi, pa se zali da sve iz konzole mora, bolje Windows da koristi

Mozda je za tebe pokretanje sw iz terminal emulatora zastarelo, ali to ne moras raditi. Stoji da je to dodatna funkcionalnost, uz to da je unix shell mnogo funkcionalniji od dos prompta (job management npr.), i zato mi se windows resenje ne svidja. Ako komp koristis kao desktop to ti je dodatna stvar, koju ne moras koristiti. I OSX ima isti, pa ga Mac korisnik mozda nikad ne vidi.
[ vladdy @ 29.09.2006. 00:03 ] @
tdjokic

Nije pitanje dal neko prezivljava od toga. Siguran sam da bi autor K Linux-a preizvljavao radeci i nesto drugo jer je covjek dovoljno dobar da moze da napravi svoj operativni sistem, ne ulazeci u kvalitet istog jer ne znam Kurumin.
Nema na engleskom? pa mora da zivi u nekoj dzungli u Brazilu :)
Fino je to, sto sjedis na plantazi i kuliras i pises svoj OS na svom jeziku, pare i slava te ne zanimaju, ali ovde pricam o malo vecim igracima.

Salu na stranu, ovde nije pitanje da li ce neko preziveti od linux-a. Ljudi prezivljavaju i bez osnovne skole, i to neki i vise nego dobro, pa normalno da ce sa takvim znanjem da "prezivi".

Stvar je sto niko od njih nije sposoban da napravi PROMJENU na OS marketu. Bill Gates je napravio sto je napravio, vlasnici Google itd itd. Za sada ne postoji apsolutno niko ko bi napravio nesto revolucionarno (prava rijec??!) i uzdrmao Microsoft sa desktop trzista.

Zar je nemoguce da neko od njih ne moze da uzme $100 mil (cifra totalno nebitna), siguran sam da bi i Sun i IBM uletili i zapocne ozbiljan Linux desktop projekat koji bi dao znacajnije rezultate. Sve ove male distribucije, sve za dzabaka, malo mi to zvuci neozbiljno.
Siguran sam da bi se za 2-3 godine te pare isplatile i krenulo profitabilno. Pa zar mislite da ljudima nije dosta MS monopola, drske politike te kompanije i mora propusta u njhivom proizvodima.
Cini mi se da potencijal itekako postoji, dal' je moguce da niko nece da zaradi ?? Red Hat i SUSE ??? hm ...

Citat:
U pravu si.nek im je sa srecom Windows. Zaboga, ljudi iz hobija rade, market share nije bitan, sem ako nisi Red hat.

Zar nije ovo forum profesionalaca a ne hobista.

Citat:
Zavisi za sta ti komp sluzi. Za desktop, u pravu si. za server, nisi. IBM webSphere? Tivoli i Domino LDAP? DB2 baza? Oracle? sve to radi na Linuxu.

Pa tema je vezana za desktop i moj cijeli text je vezan za desktop, a ne za server zar ne ?

Nema potrebe za off-topic a vjeruj mi da sam vrlo upoznat sa non-Microsoft server aplikacijama.
[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 00:14 ] @
Cekaj, citiraj gde spomenuh da je ovaj ili onaj clan [es] hobist? Ima hobista medju [es] clanovima, ali ni na koga nisam pokazao prstom. Govorio sam o OSS programerima koji to rade iz hobija. Linus? Radi u Transmeti? Ali kada pise kernel on je hobist. kada pise sw za Transmetu onda se time profesionalno bavi ($$$). Theo? I on je hobist, bez obzira na njegove kvalitete kao programera.

Radi se o sledecem, Linus ili Theo sem malo moralne satisfakcije, nemaju nista od toga ako linux ili OpenBSD desktop market share ode na 50%. red hat i slicni, e, njima je to u interesu.

Da linux desktop nije utopija, veruj mi, i veliki distro makeri i vrlo veliki igraci poput IBM-a i HP-a bi se sjatili tu da namlate pare. Red Hat se odrece svoga desktop proizvoda i sada imaju samo RHEL. Server je nesto drugo. To sto neki Brazilac pravi svoj Kurumin nije relevantno.

Nemojte da se nadate da ce Wine izmeniti stvari,i omoguciti lak i bezbolan prelaz na neki buduci Linux. OS/2 Win32 emulacija je bila tako dobra da se nikome nije isplatilo da pise softver za OS/2

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 29.09.2006. u 01:25 GMT+1]
[ vladdy @ 29.09.2006. 00:26 ] @
Bas kao sto brazilac koji pravi svoj OS nije relevantan, i slazem se i objasnio sam gore zasto, tako ni hobisti programeri i njihovi "hobi programi" nisu relevantni.

Kada sam rekao ES forum profesionalaca, mislio sam da se prica o IT profesionalcima, a ne na clanove.

Pa ja ne mislim da je Linux desktop utopija, cak naprotiv, ali mislim da je OSS utopija kao i besplatan operativni sistem.
Samo treba da preraste iz hobija i GPL-a u nesto ozbiljnije.
[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 00:28 ] @
IBM je ulozio milijarde dolara u OS/2. Nece i u Linux/2. na greskama se uci.

Moram se ograditi, stanje je kakvo je, a ako za pet, deset godina bude drugacije, dace bog pa cemo pricati. Ako PDA pocnu zamenjivati desktop PC-je to npr. ima da uzdrma trziste da eventualno i ne-windows OS imaju neku sansu.
[ vladdy @ 29.09.2006. 00:37 ] @
PDA nikada nece zamijeniti desktop PC. Nikada ... previse je fizickih ogranicenja za to.

Mozes li sebe zamisliti kako radis na PDA (handheld) cijeli dan. I tako sedmicu, mjesec, godinu dana ...
[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 00:40 ] @
Imam Sony glasstron naocare na njemu. Nema misa, npr. vec samo touchpad. ne treba tastatura, komp prepoznaje moj glas

pa docking station, ako treba mnogo da se kuca i Glasstron, a moze i 42" HDTV TV umesto monitora ako Glasstron bas ne moze zadovoljiti, recimo i neko drugi treba da vidi sta je na ekranu.

Dakle buducnost, Star trek, stogod.

Pre 20 godina sam radio na C64 i PC/XT i Spekiju, CPC i slicnome. Tada je ram PC kompjutera bio do 640Kb, najcesce. Sada je skoro L1 kes toliki. Hard disk 20Mb? Sada je RAM bar za red-dva velicine veci. Skoro smo na 4.77GHz nismo li (originalni PC je bio 4.77 MHZ, speki 3.5MHz C64 1MHz)

Gledam mobilni, samo mu sony glasstron fali pa da tera Photoshop - to je npr. 400MHz, 32Mb RAM a Photoshop ima da radi na tome Moze i na 386 sa 4Mb RAM, i to dovoljno dobro da se ozbiljne pare namlate - pre petnest godina to je bila dream konfiguracija, kao da se pre petnaest godina nije radilo na PC-ju, a?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 29.09.2006. u 02:08 GMT+1]
[ vladdy @ 29.09.2006. 01:06 ] @
hehe pa onda cemo pricati za 20 godina, kada se to desi i ode mainstream

na touchpad-u cu da otkucam 5 linija koda/sat vremena :)

vioce recognition - ajde za mene al ovaj jadni indus ovde ima da provede 5 godine da ga namjesti da prepozna njegov prijatni naglasak :o

docking station i monitor, pa zar nije to onda desktop pc

dobri stari commodore, i introi i YuCS :)
[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 01:10 ] @
Ne mora biti ni docking station, eksterna tastatura bi bila dovoljna
[ milanche @ 29.09.2006. 02:05 ] @
Izvin'te sto prekidam:

Citat:
Mission critical igrice moraju da rade, nego sta.

Evo ti odgovor.Mislim da ton_majstor radi na tome i to mi je preporucio, samo para nema.

http://www.m-audio.com/

bojane,

molim te da obavezno javis ton_majstor-u da sam konacno naucio sta spada u pro audio
produkciju, te da sam konacno iz prve ruke saznao sve sto je ikada moglo da me zanima
o proizvodima firme M-Audio (koju je pre nekoliko godina kupio Digidesign (AVID), firma sa
kojom sasvim izricito izjavljujem da u sadasnjem trenutku nikakve, ali bas nikakve veze nemam
niti to planiram za ubuduce).
[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 04:48 ] @
Iskreno milanche za audio produkciju sam duduk, ali mene nema na tom forumu tamo da im solim pamet.

Da li sam ja rekao da je audio multichannel kartica reprezentativna za HPUX, koji se vrti na mainframeovima koji kostaju i preko milion dolara? Jok. Onaj pa sa Hello world dokazuje da programira i testira kompajler? WTF? Gde si to dosao Bozovicu?
[ milanche @ 29.09.2006. 06:07 ] @
Ja sam stalno pod utiskom da bar podsvesno svi imamo na umu prevladavanjem jednog ili drugog
OS-a trzistem, i non-stop raspravljamo o tome da li ce i kada ce prosecni korisnik poceti da vise
koristi Linux nego Windows.

Mainframe-ovima svaka cast i HP-UX-u o kojem bas ne znam mnogo, pa mi je dobro doslo da malo
nesto i saznam, i tu je tvoj ostavljeni link sasvim odigrao svoju ulogu - hvala na informaciji.

(...Solaris sam dosta vidjao - verovatno svi cipovi napravljeni od 1995-2000-te su pravljeni na nekom
od Solarisa (netliste). Za neverovati, cak sam video i QNX na delu (jedan Harman-ov proizvod), iako me OS-ovi
sami po sebi uglavnom ne tangiraju - ucim ih koliko moram i koliko mi treba za posao...)

Dakle, da kazem ovako:

Prepustam ti prioritet oko tih znanja i tih detalja, jer to nije moja uza struka. Ne pada mi na pamet
da ti ista solim i namecem misljenja. Moj fokus je zaista nesto drugo, pa da ostavim taj deo price po strani.

Medjutim, sa stanovista developera koji zaradjuje hleb u svakodnevnoj trci da se zadovolji upravo
mali crv kojem je audio kartica jedna od bitnih stavki, moram da istaknem stvari koje vidim.

Linux je kao jazz - covek koji se time bavi ne moze da bude glup gotovo po definiciji, ali moze da lako
umre od gladi ako se desi da nema proizvod. Ako niko nema vremena ni nerava da razume tvoj
trenutak velicanstvenosti, sta si uradio ? Pogotovo u vremenu kad nema bogatih i dokonih mecena, nego
sve ide preko granicnog procesa u kojem broj korisnika tezi beskonacnosti a strucnost jedinke tezi nuli.

Napraviti i odrzati proizvod je jedna teska disciplina u kojoj ni lucidnost, ni elegancija, ni inteligencija,
ni duhovitost, ni vic same po sebi nisu dovoljne. Mikrosoft je napravio fenomenalan proizvod - Linux
svoj kolac jos nije skockao do kraja, i ja vidim nekoliko stvari o kojima sam pisao (nedostatak binarne modularnosti +
nedovoljan coverage za hardware) kao prepreku koju mora da premosti ako hoce da se takmici.

Je li Linux prisao prosecnom studentu ? Ta kategorija je glavni potrosac u USA - svi jedva cekamo
pocetak semestara da vidimo dokle ce da spuste cene. Potrebe: malo za skolu (Word, Excell), malo
za zezanje (igrice), malo za zabavu (DVD, muzika/Mp3, malo snimanja, malo TV + video editing) i ko
zna sta jos periferno. Taj prosecni dasa u sustini i ne zeli da misli na kompjuter - hoce da uradi domaci
zadatak, da se poigra i ostatak vremena da misli sta je koleginici ispod suknje.

Linux je eventualno prisao prosecnom studentu computer science-a. To su uglavnom ljudi koji ga koriste
i vole,i na njemu uce sve - od kernela, preko shell-ova, C kompajlera, linkera, linkovanih listi, hash tabela,
i svega sto ti padne na pamet. Ali, ti momci nisu mera stvari - ako se okrenes samo prema njima, isto je
kao da sviras jazz za pet deda i cetiri babe koje pamte Charlie Parkera i Dizzi Gillespia, dok neko drugi pokriva
svo drugo stanovnistvo, medju njima gomilu omladine, od kojih su bar pedeset posto devojke.

Linux jos uvek nije prisao ni developeru u meri u kojoj je to Mikrosoft uradio sa VisualStudiom gde sve
pod milim Bogom radi - bukvalno sta mi je god palo na pamet da sam napravim u proteklih pet godina,
sve me je cekalo pametno organizovano i osmisljeno, cekalo je samo moj licni pecat, moj licni projekat.
Koji god flavor Windows-a da uzmem (desktop, handheld), sve je tu, sve radi, sve je integrisano i radi seamless.

Tako da - to bi bilo to sto sam hteo da kazem: Linux ima da jos gura uzbrdo ako hoce da bude to sto ljudi
na ovoj diskusiji iskreno zele da bude.

Mojne da se ljutis - sve je cool.

[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 13:02 ] @
To se sumira ovako, cost of entry je za OS najvisi, koliko treba da se napravi nesto slicno BMW-u a koliko treba za OS koji ce konkurisati MS-u? Treba podrska hiljadu SW i HW vendora - koji vidi nece da podrzavaju ako nemas market share, a bez njih i nemas mogucnost da se probijes, interoperabilnost sa postojecim SW koji je izuzetno tesko ostvariti bez uvida u kod konkuretskog OS i jak marketing, da vidimo sta ima Linux, a sta je imao OS/2.

Linux - interoperabilnost sa postojecim SW je nikakva (Wine) narocito za profesionalnu upotrebu (Wine i pantone color matching za Photosho i Quark?)
Podrska HW i SW vendora je slaba
Marketinga nema

OS/2 - interoperabilnost sa (tada) postojecim SW resenjima je bila odlicna (puni DOS/Win 3.1/Win32 API)
Podrska HW vendora je bila adekvatna, secam se dasu HW vendori pisali drajvere za OS/2 i to puno njih. Prakticno nije bilo graficke iz tog inicijalnog perioda 94-96 mozda bez OS/2 drajvera
Podrska SW vendora je bila losa
Marketing, pa puno firmi je koristilo ili i danas cak koristi OS/2 resenja. OS/2 je profitabilan jer je jedna firma otkupila OS/2 kod od IBM i napravila http://www.ecomstation.com/ ecomstation OS. (IBM ce obustaviti do kraja ove godine podrsku za OS/2, a ovi kazu, ne dok je profitabilno).

Zakljucak je da 99.9% diskusija na Advocacy moze da se lockuje odmah jer su bespredmetne

Potreban je veliki potres na PC trzistu ili eventualno novo trziste koje ce ga zameniti da se cost of entry snizi. Npr. kao gore, pa da vendori mobilnih i PDA preuzmu PC trziste. Nemoj misliti da su takve stvari nemoguce, mada sam postovao gore samo jedan moguc scenario, jer je npr. trziste UNIX radnih stanica prestalo postojati.

A mobilne i PDA valja pratiti, vec imas browser, email, MP3, rokovnik kalkulator, TV i radio tjuner, kameru, igrice, vec zamenjuje i fiksni telefon. Eksterno ovo i ono i PC ti treba za eventualno vrlo zahtevnu aplikaciju. 400 MHz i 32 Mb a za pet godina 2GHz i 2Gb RAM? Za sta, za telefoniranje i MP3? Sumnjam samo za to.

Cak i sada, nizi je cost of entry za OS/2 ili ecomstation OS nego linux. Win32 implementacija je na nivou 1995 ali je to bolje nego da je nema. I isuvise ocekujemo od programera koji HURD za 20 godina ne napravise, pa bes tako, vec sutra Wine moze da postoji samo na papiru bez dovoljno ljudi da odrzavaju kod?

Udjes u stan i pocnes da surfujes na mobilnom, pokazuje se slika na HDTV koji je bezicno povezan i surfujes? Automatski? Na cemu,PC-ju?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 29.09.2006. u 15:37 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 29.09.2006. 13:34 ] @
Zna li neko od Vas sta nosi GPL 3
Vidim sve kritike, cak i od Torvaldsa koji je odbio da potpise istu
[ bojan_bozovic @ 29.09.2006. 14:38 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...ti-nedostaci-moguce-posljedice
[ milanche @ 29.09.2006. 21:06 ] @
Citat:
Zakljucak je da 99.9% diskusija na Advocacy moze da se lockuje odmah jer su bespredmetne

Ako bi to bile diskusije programera/code dizajnera, bilo bi mnogo plodotvornije - i jedni i drugi bi bolje pratili sta
se radi u onom drugom taboru, pa bi se desavalo mnogo boljih stvari i za jedne i za druge.

Citat:
Potreban je veliki potres na PC trzistu ili eventualno novo trziste koje ce ga zameniti da se cost of entry snizi. Npr. kao gore, pa da vendori mobilnih i PDA preuzmu PC trziste. Nemoj misliti da su takve stvari nemoguce, mada sam postovao gore samo jedan moguc scenario, jer je npr. trziste UNIX radnih stanica prestalo postojati.

Sve sto se nekada primarno radilo na UNIX workstations, danas bez problema moze da se radi na Linux masinama.
To je sigurno jedan deo marketa koji bi trebalo da radi za Linux. Medjutim, to je jos uvek vrlo mali procenat trzista.

Citat:
A mobilne i PDA valja pratiti, vec imas browser, email, MP3, rokovnik kalkulator, TV i radio tjuner, kameru, igrice, vec zamenjuje i fiksni telefon. Eksterno ovo i ono i PC ti treba za eventualno vrlo zahtevnu aplikaciju. 400 MHz i 32 Mb a za pet godina 2GHz i 2Gb RAM? Za sta, za telefoniranje i MP3? Sumnjam samo za to.

Kao nada to sigurno postoji, samo imaj na umu cuvene izreke: "Drugovi, neprijatelj ne spava" ili "Biju Srbi, al' biju i Turci"

Dell Axim X51V je vec sada 624MHz/64 Mb, radi na Windows Mobile koji u multimediji ima 95% svega sto ima i desktop.

Osim toga, u paketu nude i pretplatu na ovo: http://www.smartvideo.com.

U sustini, najveci problem je sto je Windows tabor u moci da kreira i diktira nove tehnologije i nove platforme, dok Linux
za sada uglavnom pokusava da prati i uzvraca.

Pravi potres trzista bi bio da se napravi nesto novo sto treba svima, cini desktop nepotrebnim, a radi samo na Linux-u.
Da li se to u potpunosti moze desiti (kandidati vec postoje), i sta je sve za to potrebno, otvoreno je pitanje.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 29.09.2006. u 22:36 GMT+1]
[ vladdy @ 29.09.2006. 22:01 ] @
Citat:
Pravi potres trzista bi bio da se napravi nesto novo sto treba svima, cini desktop nepotrebnim, a radi samo na Linux-u.

jel ovo zagonetka ??

o cemu se radi (predajem se ) ?!
[ tdjokic @ 29.09.2006. 23:10 ] @
U situacij kakva je na primer u Srbiji, gde jos masa ljudi nema ni ono staro sto vec treba skoro svima, desktop jos potreban, makar i pod Windowsom, suvise je rano govoriti o nekim resenjima koja bi sve promenila, a Srbija nije jedina - nedavno je negde bio podatak koliko je prosvecenih Slovenaca, koji imaju racunare u ogromnom broju, poslalo poresku prijavu racunarima a koliko neki tamo, mislim da je bila Estonija - Slovenci su poslali katastrofalno malo*, dakle kupili racinare ali ih jos ne koriste kako treba. Ona jesu dobrodosla, ali nisu presudna.

Update: * Evo, slucajno nadjoh: 01.07.2005

V Sloveniji sta letos dohodnino v elektronski obliki
napovedala samo 2 odstotka zavezancev, v Estoniji pa
kar 70 odstotkov. (Manager, št.6)

Prost primer: sednem za racunar i napisem neki dokument, pisem ga klasicnom tastaturom i tesko da ce uskoro biti pronadjeno nesto meni pogodnije (mozda ce neko reci "Moze glasom" - ne moze, niti me grlo sluzi kako treba, niti je bas zgodno nocu glasno pricati, dok ostali spavaju), posto slabije vidim, potreban mi je "sto veci" monitor, zatim doticni dokument odstampam stampacem, klasicnih dimenzija, napajanje direktno iz kucne instalacije i slicno. Zasto sad meni treba neki dzepni uredjaj, na kome znake jedva vidim (ili se pojave na minidispleju kratko vreme uvecani, da vidim o cemu se radi pa se sklone u cosak = digitalni fotoaparat), treba da pisem na neki tezi nacin, sicusnim tipkama ili olovkicom, a za stampanje opet stampac (i za skeniranje takodje opet veliki uredjaj, bilo "sve u jednom" ili pojedinacno).

Radim veoma razlicite stvari: pregledam postu, odgovaram sa prilozenim slikama ili nekim drugim fajlovima, koje prethodno editujem, smanjim, povecam, skeniram, ovo, ono. Kucam na tastaturi devetoprstno, slepo, izuzetno brzo i uvek mi se zuri. Zamisli sad te aktivnosti na nekom sicusnom aparatu, koji doduse sve moze, ali se treba petljati sa dodavanjem uredjaja, sicusnim tipkama itd. PC ovakav kakav je, je vrlo praktican, samo ga malo ljudi ima i zna da koristi. Tu lezi najvece zlo, ne samo u MS vs. Linux. Jeftinoca Linuxa i nezavisnost od relativno rigidnog komercijalnog modela MS-a (ne smes da menjas pleh kucista, jer ti on definise racunar - koje ludilo i represija, u krajnjem slucaju - ja sam uvek mislio da ako kupim "jedan Windows" mogu da ga koristim na bilo kom racunaru, ali SAMO NA JEDNOM, to mi se cini logicno i prirodno, a ono - pleh, nalepnice, trte, mrte, daj bre, ovo kao u Ausvicu!) bar delimicno resava jedan aspekt IT nepismenosti, pa polako napred.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 30.09.2006. u 02:52 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 30.09.2006. 01:46 ] @
Citat:
U sustini, najveci problem je sto je Windows tabor u moci da kreira i diktira nove tehnologije i nove platforme, dok Linux
za sada uglavnom pokusava da prati i uzvraca.

Windows tabor = Microsoft
Linux "tabor" = 10000 distro makera, od kojih velika vecina (ako se izuzmu veliki) ima vrlo malo system integration sposobnosti, 10000 OSS projekata koji se razvijaju nepovezano (kernel, glibc, GIMP, GTK, Gnome, KDE, Open Office, Mozilla Firefox i Thunderbird...)

Zanima me ko ima vise sanse.
[ tdjokic @ 30.09.2006. 02:07 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Zanima me ko ima vise sanse.
"Fantasticni" MS u Minhenu nije uspeo, uprkos svemu. Sansa je cesto vrlo cudna stvar. Treba imati na umu da ogromna masa ljudi uopste nema pojma sta je OS, a kamo li da je cula za Linux. Oni koji cuju, retko to odbace i postepeno raste kriticna masa. Kad Bil Gejts bude bioloskim zakonima nestao (neka mu bog da dug zivot, ja ga ne mrzim u tom smislu nikako) nema te sile koja ce MS odrzati u ovom organizacionom obliku kakav je danas. Nastace nekakvi "FreeMicrosoft, NetMicrosoft, OpenMicrosoft" i evo nama nove "kupusare"!

Ovo oko 10000 distro makera, je veliko preterivanje. Mnogi koriste istu osnovu, samo malo promene, prilagode svom jeziku, obicajima, potrebama. Primer - Ubuntu za hriscane - to je ipak jos uvek Ubuntu. Microsoft je kao Biblija (ili Koran) a ostale knjige su onda lose? Slackware na madjarskom je jos uvek Slackware. Uostalom, svaki covek ima svoju "distribuciju" - ti si mnogo toga promenio, prilagodio svom ukusu, zar je to zato druga distribucija? Distro makeri rade krupnije zahvate, ali je sustina u najvecem broju ista.
[ bojan_bozovic @ 30.09.2006. 02:11 ] @
Nije veci Minhen od onoga sto je van Minhena.
[ bojan_bozovic @ 30.09.2006. 02:32 ] @
Jos nesto da dodam, Linux je vec postigao strasno puno. Pre 15 godina je bio jos jedan besplatni UNIX projekt, kakvih i sada na sourceforge-u ima na stotine. Postao je mainstream solucija za zahtevne poslovne aplikacije, no, je li to pobeda GNU, Linusa i drustva i community-ja koji sacinise, ili pobeda Red Hata, Novella i IBM-a?

;-)
[ Apatrid @ 30.09.2006. 02:44 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Nije veci Minhen od onoga sto je van Minhena.

Slucaj "Minhen" je od velike vaznosti.

Naime, za poslovne primjene, velika vecina racunara NE TREBA da zadovolji lakocu koriscenja koja je "za po kuci" preduslov da se koristi OS.

Lakoca instaliranja i odrzavanja (u smislu: administracija) OS na kucnoj masini, uopste nije faktor za poslovne masine, pod uslovom da se ispostavi da je cijena odrzavanja i administriranja manja od poreza Microsoftu.

Zasto nije? O masinama na poslu brine IT.

Dalje, veliki broj racunara koji se koristi u poslovne svrhe boluje od "sindroma salterske aplikacije", velike vaznosti PAR aplikacija koje se, na ovaj ili onaj nacin, svedu na interfejs prema firminom sistemu (sistemima) i serverima. Nekome je to CAD aplikacija, nekome Photoshop, nekome interfejs prema SAP sistemu (koji super radi preko bilo kojeg browser-a, ja sto sam provalio).

Pod uslovom da je ta moja opservacija tacna, biznis druzina koja razmislja na temu finansijskih usteda preko Linux-a, uopste ne treba da se osvrce na "bitku za generalni desktop", vec da analizira svoje sopstvene potrebe.

Slucaj "Minhen" je stoga veoma vazan. Radi se o javnom servisu, stoga ce informacije o detaljima implementacije i prelaska, finansijski promasaji bit mnogo vidljiviji nego sto bi to bio slucaj u IT-u neke druge korporacije (gdje bi odletjele glave odgovornima za promasaj, ali se detalji promasaja ne bi prostirali kao prljav ves pred ljudima izvan kompanije), takodje i pozitivne strane, ako ih bude.

Linux, pored kojekakvih tehnoloskih barijera koje treba tek da dostigne (kad i ako), muku muci i sa pozicijom "dodjosa". Rec "'ajde da radimo to s Linux-om" (isto vazi i za *BSD, da se ne lazemo) jos uvijek je poprilican rizik koji ce malo koji majcin sin preuzeti na sebe, sem kad bas dogori do nokata, kad se ne moze drugacije.

Posegnuti za Microsoft rijesenjima je, oh, tako lako. Sindrom "niko nije izgubio posao kupujuci Cisco rutere" (brand name).

Sve sto se dosad culo o prodoru Linux na desktop masine, a u vece korporacije bilo je, ovako ili onako, posljedica prelaska sa UNIX radnih stanica na Linux. Sto Jovanu Jovanovicu, komercijalnom direktoru fabrike za namjestaj u tamo nekom kraju planete znaci informacija da je, naprimjer, Cisco odradio masivni deployment Linux na radne stanice njegovih zaposlenih? Manje-vise, nista. Cisco inzenjerska firma, prije koristili Sun stanice, sad to zamijenili sa Linux, big deal.

Minhen je drugo. Ovo je "green field deployment" u smislu da u toj organizaciji ne postoji, koliko sam ja shvatio, predistorija koriscenja UNIX (ili unixoida).

Elem, nece se dveri nebeske otvoriti i sve firme poceti da koriste linux ako ovo u Minhenu prodje kako treba, ali ce znacajni psiholoski prag biti predjen za upotrebu Linux u poslovne svrhe.
[ mulaz @ 30.09.2006. 04:40 ] @
heh.. u sloveniji jos uvek postoji velik strah od kompjutera.. i to u stilu "ako kazu da nisam prijavio dohodnine(poreza) kako da dokazem da jesam?" i sl. .. a i ove godine je to bilo prvi put moguce

dosta bolje je na podrucju e-bankinga, zato sto su provizije u bankama za placanje racuna i do 2eur na racun a preko interneta (nlb klik, skbnet,..) dosta manje (oko 30centi), zato sve vise ljudi placa preko interneta (i ja medju njima). a i dosta lakse je nego cekanje u redu po pola sata.

a da.. rezultate mature je na internetu pogledala mislim da oko 30% maturanata (ispravite me ako dajem pogresne informacije, ali ja sam cuo takav broj), sto je opet za prvu godinu lep procenat (podaci su bili na netu u 5.00 ujutru, a u skoli su se dobijali isti dan oko 9sati (zavisi od skole))

[Ovu poruku je menjao mulaz dana 30.09.2006. u 22:01 GMT+1]
[ japan @ 30.09.2006. 12:58 ] @
Citat:
Apatrid: veliki broj racunara koji se koristi u poslovne svrhe boluje od "sindroma salterske aplikacije"

tačno, i pod ovakvim uslovima, ne da nije potreban OS tipa windows, koji nije baš bogom dat da se konfiguriše u klasičnu klijent-server konfiguraciju, nego bi čak i hardverski zahtevi bili mnogo manji kad bi neko razmišljao o tome da se sve vrti na serveru, a da mašine po "šalterima" budu samo dumb terminali. ali..

Citat:
Posegnuti za Microsoft rijesenjima je, oh, tako lako. Sindrom "niko nije izgubio posao kupujuci Cisco rutere" (brand name).

[ Zoran Rodic @ 30.09.2006. 14:02 ] @
Citat:
japan:tačno, i pod ovakvim uslovima, ne da nije potreban OS tipa windows, koji nije baš bogom dat da se konfiguriše u klasičnu klijent-server konfiguraciju, nego bi čak i hardverski zahtevi bili mnogo manji kad bi neko razmišljao o tome da se sve vrti na serveru, a da mašine po "šalterima" budu samo dumb terminali. ali.. 

... nema politicke snage da se otarasimo monpola?
E onda cemo uci u EU i onda ce nas obavestiti da to bas i nije pozeljno imati start dugme na desktopu.
A kao i sve do sada radicemo u 12.01 casova i onda cemo odrzati Minhenu lekciju kako se radi migracija za 4 meseca a ne godine.
Mnogo je lepo slusati kako strucno objasnjavate neke stvari, ali stvarno ne znam kako da VAm objasnim da su to zapravo bacene pare i je u sustini 90% svedeno na terminal u opstini, gradskoj upravi ...
E sad ako Vi smatrate, ili cak ako ste i u pravu, da linux ne moze biti podloga a domaci mozgovi tvorci potrebnih aplikacija za takve potrebe, onda je svaka diskusija izlisna.
Svi Vi ovde poznajete linux i windows
Ajde posteno se osvrnite oko sebe na svom radnom mestu i konstatujte koliko je neizbezan MS i da li je moguce napraviti migraciju.
Vi ste svi programeri i admini a ja sam kancelarijski stakor drzavnog aparata i odgovorno tvrdim da su sve to bacene pare i da to moze i na nekoj drugoj platformi.
Ali kako za to treba volje i rada, a mi smo ovde gde jesmo ...

I ono najvaznije, kao gradjanin imam pravo da upitam da li su sredstva prikupljeno preko poreza, tj. budzetska sredstva namenski trosena na kupovinu silnih licenci da bi se koristiio word i solitaire.

Ovo je po meni krivicno delo

[ vladdy @ 30.09.2006. 17:08 ] @
Citat:
I ono najvaznije, kao gradjanin imam pravo da upitam da li su sredstva prikupljeno preko poreza, tj. budzetska sredstva namenski trosena na kupovinu silnih licenci da bi se koristiio word i solitaire.

Mogu ti reci milion drugih nacina na koji se budzet "nenamenski" trosi i to 100x gore od Windows licence. Ako bi tako gledao krivicno djelo ukljucujuci kojekakve zloupotrebe, onda bi pola vas u drzavnom aparatu bilo u zatvoru. Sad neko da ide u zatvor jer je izabrao Windows vs. Linux, heh svasta.

Jel se slazete da Linux desktop, na zalost, nije na nivou Windows XP ili hocete da opet o tome bistrimo?

Sto se Minhena tice, to su strogo politicki razlozi. 4 godine migracija, pa to normalna (for profit) kompanija ne bi prezivjela ali eto, ima se moze se.
U borbi Microsoft-a koji u potpunosti sledi politiku SAD (agresivno i monopolisticki) protiv jadnog Finca uz par "hobista" koji se bori protiv svih zastupajuci "free world", pa sta mislite na ciju stranu ce da se stave svabe??

A plus, SUSE im je tu odmah, nema pola sata autobahn-om :)
[ Apatrid @ 30.09.2006. 17:10 ] @
Citat:
alkion: Ajde posteno se osvrnite oko sebe na svom radnom mestu i konstatujte koliko je neizbezan MS i da li je moguce napraviti migraciju.

Salis se, zar ne? Ja bas ne radim na salteru, na radnom mjestu trosim mnogo softvera koji prave druge kompanije.

Bez MS se ne moze, jer ima masu stvari koje ne trce na Linux. Prelazak na linux nije pitanje "forklift upgrade" (dodje viljuskar, ponese staru opremu, donese novu).

Firma se jeste opredijelila za Linux, ali svaki zaposleni i dalje ima ili Citrix klijent (X aplikacija, pokrenes MS okruzenje na udaljenom serveru) ili vmware virtuelnu masinu. Uostalom, vidi se i po operativnom sistemu sa koga se javljam. Kad god pise Windows, to ja na poslu hvatam zjale dok cekam da mi se prevodjenje zavrsi. :)
[ Apatrid @ 30.09.2006. 17:33 ] @
Citat:
vladdy: Sad neko da ide u zatvor jer je izabrao Windows vs. Linux, heh svasta.

Bas. Ovo s politikom nema veze. Ili je u pitanju ekonomski interes onih koji treba da to trose, ili je prica zavrsena.

Citat:
vladdy: Jel se slazete da Linux desktop, na zalost, nije na nivou Windows XP ili hocete da opet o tome bistrimo?

Je l' ti shvatas da je "nivo na kome treba da bude desktop" kategorija koju definise svaki korisnik, i da ima ljudi koji pet para ne daju na to sto Microsoft diktira da desktop treba da bude, ili da opet o tome bistrimo?

Citat:
vladdy: Sto se Minhena tice, to su strogo politicki razlozi. 4 godine migracija, pa to normalna (for profit) kompanija ne bi prezivjela ali eto, ima se moze se.

Nijesu strogo politicki, ali ima politike koliko hoces. For profit organizacije imaju pilot projekte i obicaj da dugo testiraju opremu prije nego sto je uvedu u eksploataciju. Neces da znas koliko svaki americki telco investira u test mreze (gdje se trpa oprema od SVIH potrosaca, po odvratno velikim cijenama, e je cijena uredjaja mnogo veca kad se kupuje "na parce"), koje sluze da se njihova ekipa, u sustini, igra s njima.

Ukupna cijena kostanja tog deployment-a ce se znat na kraju, jer mi se ne cini da ce se raditi o 100 racunara, vec o mnogo vecem broju.

Citat:
vladdy: U borbi Microsoft-a koji u potpunosti sledi politiku SAD (agresivno i monopolisticki) protiv jadnog Finca uz par "hobista" koji se bori protiv svih zastupajuci "free world", pa sta mislite na ciju stranu ce da se stave svabe??

Na stranu Svaba. Zabolje njih za tudje borbe ako njihova presvijetla nije ukljucena.

Posebno za neku tako apstraktno definisanu. "Sveti Linus ubiva (SAD) azdahu"? A uvuka' se u sred te Amerike, da rovari iznutra?

E pa jos da se zovem Beavis, pa da se primim.

Citat:
vladdy: A plus, SUSE im je tu odmah, nema pola sata autobahn-om :)

E, to je strana Svaba. U vaskoliko slobodno-trzisnoj i mnogo glasnoj Americi ima mecku da rodis da prodas njihovoj vladi opremu ako imaju svog sopstvenog proizvodjaca. A usta puna slobodne trgovine, sve tutnji od brige za slobodnu trgovinu.
[ Zoran Rodic @ 30.09.2006. 17:58 ] @
Ok, malo karikiram naravno, nemaju svi iste potrebe ali Kako drugacije da okarakterisem XPpro + Full Office na racunaru kod sekretarice i Mr.Velikog koji samo ponekad otvori neki xxx.doc. Cisto krivicno delo i razbacivanje budzeta.
Izvini, kolike su kazne za gresku od 0.20 para u PDV prijavi poreza.
Moj komsija se jadva izvukao za uplacenih 11.00 dinara manje
Ovde se radi o cca 1000 ojra
Bacene Pare
Elem, skoro odem na svoj dodatni posao u jednu firmu i uletim u zucnu raspravu koliko im zapravo treba i koju verziju Offica da kupe.
Zakopale ih AutoCad x2 licence u nezgodno vreme.
Kao u BAjci. Igrom slucaja imao sam jedan primerak domaceg casopisa sa Dvd-om na kome se nalazio Open Office
Instaliram ja to njima na 4 masine i nagovorim da sacekaju 2 nedelje i saberu utiske.
Posle dve nedelje, njihovo Hvala sam stavio u njihov dzep ali sam oberucke prihvatio jos jedan posao gde su me oni preporucili.
eto mali doprinos Open Source Zajednici :) i dokaz da moze, ne svugde , ali moze

Ne bih da banalizujem temu ali koliko kosta softver na njegovom racunaru?

[att_img]
[ vladdy @ 30.09.2006. 18:09 ] @
Citat:
Je l' ti shvatas da je "nivo na kome treba da bude desktop" kategorija koju definise svaki korisnik, i da ima ljudi koji pet para ne daju na to sto Microsoft diktira da desktop treba da bude, ili da opet o tome bistrimo?

Ti koji "pet para ne daju", pricas o 4%, cifri malo vecoj od statisticke greske. Plus, koliki procenat od tih 4% se vodi cistom mrznjom i zaviscu prema Microsoft-u kao i 1337 h@ckZ04z razlozima :).

Microsoft ne diktira nista, srecom nas jos ne tuku da koristimo Windows-e. Diktira ga slobodno trziste i konkurencija, vjerovatno vodeci se kvalitetom, marketingom itd. proizvoda, ali nemam namjeru da objasnjavam principe kapitalizma.
""nivo na kome treba da bude desktop" kategorija koju definise svaki korisnik" nije bas tako, velikoj vecini korisnika treba jedan OS koji ce da zadovolji opstu OS upotrebu. Pa sta sad, svako ce da ima svoj desktop i svoju "kategoriju"?
Interoperability?

Citat:
For profit organizacije imaju pilot projekte i obicaj da dugo testiraju opremu prije nego sto je uvedu u eksploataciju.

Ogroooomna vecina "for profit" organizacija NEMA pilot projekte i jos manje "obicaj da dugo testiraju" opremu.
Ovo ti posebno govorim za Ameriku, jer iz prve ruke vidim u radu sa raznoraznim klientima i tipovima kompanija.

Citat:
Neces da znas koliko svaki americki telco investira u test mreze

telco nije primjer jedne kompanije, i ne moze se nikako koristiti kao etalon u bilo kakvim poredjenjima. Totalno je nebitno sto si to pomenuo i necu ni da ulazim dalje u to bez potrebe.

Citat:
Na stranu Svaba. Zabolje njih za tudje borbe ako njihova presvijetla nije ukljucena.

"Njihova presvijetla" je itekako ukljucena, pa zar Svabe bilo sta rade neplanski (hehe iskljucimo 2. svjetski rat).
Nisu oni glupi kada ulazu toliko novca i vremena za prebacivanje na Linux pored zivog Ballmera koji je jadnicak morao da prekine godisnji odmor, bas mi ga zao :).

Microsoft kroz svoju jacinu i ekonomski uticaj itekako jaca Americku a slabi Evropsku/Njemacku poziciju. U danasnjem globalnom svijetu se vodi ogromna bitka oko pozicija i ovo je samo jedan od "ratova".
To moras malo globalno gledati, kao sto neko rece, Minhen je nista prema trzistu van minhena.

Mozda sam se malo pregrubo izrazio u vezi ovog "rata", ali ste shvatili poentu.
[ vladdy @ 30.09.2006. 18:12 ] @
odmakni se vuce, da te ne "ubije" struja .

heh japanac mu vjerovatno objasnjava da to nije daljinski i televizor ... heh Bileco moja

btw

Citat:

Elem, skoro odem na svoj dodatni posao u jednu firmu i uletim u zucnu raspravu koliko im zapravo treba i koju verziju Offica da kupe.
Zakopale ih AutoCad x2 licence u nezgodno vreme.
Kao u BAjci. Igrom slucaja imao sam jedan primerak domaceg casopisa sa Dvd-om na kome se nalazio Open Office
Instaliram ja to njima na 4 masine i nagovorim da sacekaju 2 nedelje i saberu utiske.

Ne znam koliko ti naplacujes, ali ovde (USA) bi vjerovatno jeftinije bilo da kupe 4 licence Microsoft Office Small Business i ubace CD i zavrse stvar, nego da zovu kompaniju (strucno lice) da im download-uje, instalira OpenOffice i mali support, cak i pod uslovom da ne treba trening.
[ tdjokic @ 30.09.2006. 19:40 ] @
Citat:
mulaz: rezultate mature je na internetu pogledala mislim da oko 30 maturanata

30 osoba ili 30%?

@ Minhen: Koliko je meni poznato, NISU uzeli SUSE, nego Debian.

"Munich Begins Migration Towards Linux
Michael Hoffman (Blog) - September 23, 2006 8:23 AM

The first 100 of Munich's 14,000 PCs have successfully been switched from Microsoft Windows to Debian Linux with OpenOffice 2."

Takodje ona primedba da bi firma propala kad bi 4 godine radila tranziciju, nije realna, u smislu da je tranzicija samo bila u pripremi, a da je zaista pocela tek pre nedelju dana. Nisu oni 4 godine zaustavili rad i prebacivali se na Linux, pobogu!

A sa ovom primedbom o kriminalu se slazem. MS nas zaista ne tuce da koristimo njegov softver, ali nije bas ni da nije. Ako se dobro secam, Bil Gejts je primio pokojnog Djindjica, sto inace veoma retko radi, a imaju oni i druge suptilne metode nametanja svog softvera vladi i vladarima. Ali, kao sto i Apatrid rece, tu je stalno prisutan onaj efekat odbacivanja odgovornosti: ako na racunar stavis Linux, pa nesto ne radi, svi ce reci "Eto, opet si nesto ukenjao!" a ako stavis Windows, pa nesto ne radi, svi ce reci "Eto, opet se nesto ukenjalo!"

Ali, u trenutnoj situaciji u nasoj zemlji, kad "gori voda" na bezbroj podrucja, nikom ne pada ni na pamet da uvodi Linux i time ustedi koji milion eura.
[ Apatrid @ 30.09.2006. 19:59 ] @
Citat:
vladdy: Ti koji "pet para ne daju", pricas o 4%, cifri malo vecoj od statisticke greske.

Dovoljno da generalizacija "Win XP je bolji desktop od linuxa (ili OSX)" ne vazi, vladdy. Protiv tvrdnje "meni je bolji desktop" nemam nista protiv. Ali me ne obavezuje.

Citat:
vladdy: Plus, koliki procenat od tih 4% se vodi cistom mrznjom i zaviscu prema Microsoft-u kao i 1337 h@ckZ04z razlozima :).

Ovo je opet neko cudno profilisanje ljudi koji ne trose MS. Ovdje je vec na Advocacy ustanovljeno da se uglavnom o porn-addictima ili ljudima koji kradu softver (zato ne umiju da natjeraju Windows da radi) radi. Valjda ti sto kradu softver imaju vecu ponudu krakovanog softvera za linux, sto li?

A i zavist, narocito prema Microsoftu, je vaskoliko cudna kategorija. Eto, IBM je nas domaci, fina jedna i bogougodna kompanijetina, brat od tetke a ozenjen surnjajom, a Microsoftu zavidimo i mrzimo ga? Zasto bas Microsoft? Eto, IBM-ov biznis i profit je nesto o cemu ni ne pomisljamo, ali Bill... eh taj Bill... taj sto je napravio, to svaka susa moze i umije, nama nije poslo za rukom, pa mu, eto, zavidimo i mrzimo ga?

Cudne su te neke logike, vladdy. Primarno zato sto su sve od reda skoncentrisane na dokazivanje da nikakve logike nema da se misli i radi drugacije od "onoga sto svi rade". Kad bi se tako svi ponasali (po istom kalupu) nikakvog napretka nikad ne bi bilo.

Ne znam hoce li Linux bit ta nova stvar koja ce zamijeniti ovo sto sad imamo, ali sam siguran da ta ekipa, koja tu novu stvar progura, PET PARA davati nece na cinjenicu da 96% korisnika blagosloveno koristi proizvode svetog MS i ne razmislja ima li sto bolje.

Citat:
vladdy: Microsoft ne diktira nista, srecom nas jos ne tuku da koristimo Windows-e.

Mislis? Ja bogami dobro vjerujem da je mnogo dobro sto je ovo sastajaliste virtuelno, sve mi se cini da ima ne jedan junak koji bi ta pitanja izbora OS raspravio malo tvrdjom metodologijom.

Takodje sam siguran da ima ekipe koja je MNOGO, prakticno citavu karijeru, investirala u tog konja (konj u smislu: kladjenje na kladionici).

Citat:
vladdy: ""nivo na kome treba da bude desktop" kategorija koju definise svaki korisnik" nije bas tako, velikoj vecini korisnika treba jedan OS koji ce da zadovolji opstu OS upotrebu.

LOL!

Ono sto velikoj vecini korisnika treba je samozavaravanje da "znaju da rade s racunarima". PrEtisnes ovo puce "Start", pa ondaK...

To sto je poznato i za sto se ta "velika vecina korisnika" hvata (izgled ikona, vizuelni raspored, kako je ofarban prozor) postaje vrlo tanko "cebe za cuvanje straha" (vidjeti pod Linus(!!!) u "Snupiju"). Treba mi Windows bas u trenutku kad citav sistem za poslovanje korporacije prebacuju na SAP? :)

Jedino sto je nepromijenjivo u danasnjoj ekonomiji je da ce promjena bit stalna. ;)

Ta ideja sa "one ring to rule them all" operativnim sistemom, to je i Microsoft sami napustio, vladdy. Ta ideja je, prepricano, bila super dil MS sa JoeSixpack korisnikom "ti koristis kuci piratizovani softver, poslodavcu kazes da ti dobavi isto i na poslu, a ja te ostavim na miru, jer od tebe ni ne zivim, wink-wink, nudge-nudge".

Proslo. Welcome to the "windows update" era.

To sto "velikoj vecini korisnika" treba ce se, odsad pa nadalje i ubuduce, provjeravati njihovom voljom da to plate. Alternativa (krekovani MS OS, nema updates) ce se vrlo brzo smuciti velikoj vecini korisnika koji su naviknuti na piratizovani softver. Pa da vidimo sto im stvarno treba.

Citat:
vladdy: Interoperability?

... se nikad nije pisalo "Microsoft". MS je interoperabilan sa samim sobom. Za ono sto je stvarni interoperability, web naprimjer, rijesenja su stjerana niz grkljan MS-u, bili su zateceni time sto se napravi od Interneta.

Znam zasigurno da velikoj vecini korisnika treba Mreza, bez toga se 100% ne moze. Za "jedan operativni sistem" nijesam siguran.

Citat:
vladdy: Ogroooomna vecina "for profit" organizacija NEMA pilot projekte i jos manje "obicaj da dugo testiraju" opremu.
Ovo ti posebno govorim za Ameriku, jer iz prve ruke vidim u radu sa raznoraznim klientima i tipovima kompanija.

Moguce da je moja slika iskrivljena izborom (americkih) kompanija za koje sam radio. Telekomunikacije, zahtjev za pouzdanoscu valjda veci od ostatka svijeta.

Ali su se tako ponasali i za sve ostalo. Vec treci prelazak na SAP prezivljavam, NIKAD to nije islo na o-ruk i kud-puklo-da-puklo logikom.

Ima ko tako ne radi. Ta praksa nema veze sa Windows/Linux pricom, kad god se novi sistem uvodi, ako se ne prodje kroz kontrolisano uvodjenje na malom uzorku, cijena koja se plati je mnogo veca na kraju. Massive deployment promjene mora da se kontrolise. Ili to, ili da se plati cijena (prazan hod) dok novi sistem ne profunkcionise.

Od njemacke vlade, pravo ti reci, ocekujem da su "po propisu" i to mi nije cudno.

Citat:
vladdy: telco nije primjer jedne kompanije, i ne moze se nikako koristiti kao etalon u bilo kakvim poredjenjima. Totalno je nebitno sto si to pomenuo i necu ni da ulazim dalje u to bez potrebe.

Ja sam naveo telco zato sto tacno znam sto se cini u toj industriji. Ne razumijem zasto tvrdis da su toliko mimo svijet, ja more takvih primjera iz High Tech svijeta imam. OK, ako je doslo dotle da se koristi argumentacija "totalno je nebitno to sto kazes, ali necu uopste da objasnjavam zasto je to tako", nek ti bude.

Citat:
vladdy: Microsoft kroz svoju jacinu i ekonomski uticaj itekako jaca Americku a slabi Evropsku/Njemacku poziciju. U danasnjem globalnom svijetu se vodi ogromna bitka oko pozicija i ovo je samo jedan od "ratova".
To moras malo globalno gledati, kao sto neko rece, Minhen je nista prema trzistu van minhena.

Mozda sam se malo pregrubo izrazio u vezi ovog "rata", ali ste shvatili poentu.

Shvatili poentu jesmo, ali ti nijesi shvatio da je takva prica u domenima Stallman-ove ideoloske prdnjave. Ovo nije mjesto da se rasplinemo i na tu stranu, to je poenta.

Jedan argument koji je blizi tehnickom dekoru ovog mjesta: IBM kao perjanica koriscenja Linux UOPSTE NIJE negacija americke moci i americkog kapitala, bas naprotiv.

Ta prica o Microsoftu cuvaru americkog zivota i svijetlih tekovina kapitalizma je zuboboljna.
[ mulaz @ 30.09.2006. 21:00 ] @
Citat:
tdjokic: 30 osoba ili 30%?

30%
[ bojan_bozovic @ 01.10.2006. 07:33 ] @
Citat:

Ovo je po meni krivicno delo

krivicno delo je ono sto je zakonom definisano. Ako po zanonu nije prestup, dozvoljeno je.

Apatrid, sto se firmi tice, svaka se ponasa isto kada ima monopol. Gde je u interesu firme koja monopol ima da ga dovede u pitanje (npr. snizavanjem cost of entry, povecavajuci interoperabilnost sa konkurentskim resenjima?).

To je razlog zasto je IBM mainframe interoperabilan sa samim sobom. I MS Windows. Nego sta. IBM da da licencu za mainframeove Tajvancima da ih prave po $50000 komad (sto je mozda cena za refurbished IBM mainframe) ;-) Kada MS pise softver i IBM pravi hw, jedan od zahteva je i da isto tesko kopira. BTW sto se mainframea tice, IBM
i definise sta je mainframe, i drzi oko skromnih 90% toga trzista.
@tdjokic

Ti ne znas sta je Sony Glasstron? LCD naocare-monitor. A wireless keyboard?
[ Apatrid @ 02.10.2006. 17:14 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Apatrid, sto se firmi tice, svaka se ponasa isto kada ima monopol. Gde je u interesu firme koja monopol ima da ga dovede u pitanje (npr. snizavanjem cost of entry, povecavajuci interoperabilnost sa konkurentskim resenjima?).

To je razlog zasto je IBM mainframe interoperabilan sa samim sobom. I MS Windows. Nego sta. IBM da da licencu za mainframeove Tajvancima da ih prave po $50000 komad (sto je mozda cena za refurbished IBM mainframe) ;-) Kada MS pise softver i IBM pravi hw, jedan od zahteva je i da isto tesko kopira. BTW sto se mainframea tice, IBM
i definise sta je mainframe, i drzi oko skromnih 90% toga trzista.

Bojane, ovo je definicija "interoperabilnosti" sa kojom ja baratam:http://www.m-w.com/dictionary/interoperability

Moze se napraviti sprava koja se lijepo integrise sa opremom drugih proizvodjaca, ali istovremeno cuva kriticnu intelektualnu svojinu onih koji je prave, da se ne moze lako kopirati.

Ako se vec o serverima prica, evo primjer iz tog domena: kad od njih pazaris Linux server, Kerberos i LDAP rade kako rade na svim unixoidima, ti MOZES da ga integrises (ne i kopiras njegov softver, ne i dupliciras njegovu funkciju) u postojecu mrezu i da postignes da prava pristupa korisnika budu jedan domen koji administriras. Sve mi se nesto cini (ne znam sigurno) da ces sa MS serverom (out of the box, nikakve druge aplikacije ne instaliras) da rodis mecku da takvo sto postignes, ako je uopste moguce.