[ Rastaman_ @ 29.09.2006. 11:20 ] @
Pozdrav, imam wireless internet konekciju, dobio sam jos jedan racunar i htio bi da povezem dva racunara i da dijelimo istu konekciju istovremeno.Imam ispravan crossover kabal. Zanima me koje postavke treba da upisem , u pitanju je windows XP professional. Jos da spomenem da zelim da dijelim neke foldere unutar ta dva racunara , a da pristup tim folderima NEMAJU ostali korisnici wireless provajdera ( koje vidim u "my network places") i jos jedno pitanje , moj prijatelj je rekao da je spojio dva racunara i da dijeli istu konekciju ali da mu je na klijentu mnogo sporiji protok u odnosu na server ima li ko ideju zasto bi se to moglo desavati. Unaprijed hvala za odgovore.

[Ovu poruku je menjao Rastaman_ dana 29.09.2006. u 12:30 GMT+1]
[ buljko @ 29.09.2006. 11:57 ] @
1. Omoguci share internet konekcije
Ako je u pitanju Wireless kartica, iskljuci File & Printer sharing

2. LAN postavke (LAN kartica) za racunar koji je na internetu:
IP: 192.168.0.1
Subnet: 255.255.255.0 (automatski dodeljena)

3. Postavke za drugi racunar
IP: 192.168.0.2
Subnet: 255.255.255.0
Gateway:192.168.0.1

dodeljene DNS 1 i 2 prepisi sa WiFi kartice ili AP.

[ Rastaman_ @ 29.09.2006. 16:38 ] @
Uspio sam srediti i upravo tipkam sa klijenta ...hvala
[ tox master @ 04.11.2007. 17:04 ] @
pozdrav

imam slican problem to jest pitanje pa da ne otvaram novu temu a malo sam trazio po netu ovakve teme ali bolje je pitati nego da se zeznem.

imam dva kompa sa posebnim wifi karticam i antenama i konektujem se preko jednog naloga (naravno ne istovremeno).
to sve radi ok samo sto imam potrebu da ta dva kompa umrezim u lokalnu mrezu radi deljenja fajlova i pokusao sam ad hoc mod ali signal je prilicno slab i veza puca na svakih pola minuta,sto mi nikako nije jasno zato sto su antene fizicki udaljene 3-4 metra ali su doduse okrenute u istom smeru.jedna antena je biquad a druga je 3d corner i rade sasvim ok ali ipak da nemogu da se "vide" kako treba na 3 metra to mi nikako ne ide u glavu.
jeste da su usmerene ali da su bas toliko usmerene to nisam znao.
ako je neko imao slican slucaj neka se javi.

a pruzanje mreznog kabla mi nikako nije prakticno posto bi morao da ga provlacim kroz celu kucu,to znaci otpada.
najnovija varijanta koja mi je pala ne pamet je da zamenim wireless karticu sa ap-om i to sa air live 5460ap.
e sad mene zanima posto ne znam kakav je to uredjaj (znam samo da ima dva lan porta) da li mogu preko njega oba kompa da idu na net i istovremeno da imam i lan izmedju ta dva kompa bez nekih vecih komplikacija?
pretpostavljam da moze ali ako neko moze da objasni malo kako se to odradi i kakav je to uredjaj u sustini po kvalitetu i kako se pokazao i da li bi mogao nekad da nakacim na njega bezicno jos neki komp?

uff,jesam nabacao pitanja!

pozdrav
[ tox master @ 06.11.2007. 22:25 ] @
izgleda da se nikome ne pise ...ili su vec svi presli na ostale vidove povezivanja na net pa ih wireless vise ne interesuje.
[ armilian @ 06.11.2007. 22:57 ] @
Da li se kacis sa dve antene na jedan AP od provajdera , ili si povezao ad hoc dva kompa preko tih antena?
Ovako reshenje je jedno ako se kacis na provajdera uzmi AP neki u client modu i preko lan kabla privezi ga za jedan komp i posle taj komp sa proxyem spoji sa drugim ad hoc preko wifi kartica...a pokushaj da pomeris antene levo ili desno malo mozda ce ti biti bolji signal ili promeni u omnice...a ako hoces samo da povezes dva kompa glupo je koristiti wifi na 3-4metara po pitanju i cene i protoka....ali ako si vec zapeo vrati default omnice koje si dobio uz kartice i sve ce normalno da radi samo pogodi polarizaciju...
[ tox master @ 07.11.2007. 16:00 ] @
imam dva kompa sa dve wireless kartice i dve antene znaci sve odvojeno potpuno kao sto sam vec napisao.
a u svakom slucaju sam se predomislio u vezi ap,jer bolje mi je imati ovako sve odvojeno nego da sve ide preko ap i ako on nekad crkne onda nemam nista a ovako mi moze raditi bar jedan komp.
a sto se tice lan-a izmedju ova dva kompa to cu na kraju krajeva da resim mreznim kablom mada mi se to ne radi bas...
ova varijanta sa skidam usmerene antene i stavljam omnice ne dolazi u obzir (ne bi ljudi dzaba pravili usmerene antene da su bolje od omnica) jer mi je vaznija veza sa provajderovim ap nego veza izmedju moja dva kompa.

u svakom slucaju hvala za predloge.

pozdrav
[ unknown-player @ 04.02.2008. 09:18 ] @
Imam jedan problem koji ne znam da resim . Imam 4 racunara koji su povezani preko 8mo portnog svicha , imam ADSL koji je takodje zakacen na svich i sve mi to radi lepo ( na lan konekciji mi nije upisana IP adresa , ni na jednom od 4 racunara ) . Sad , uradio sam sa drugarom wiraless mrezu ( 2 antene , 2 AP-a s tim sto je moj AP u klijent modu ) . AP isto ide na svich , ali svaki put kada hocu da ukljucim wireless moram u konekciju da kucam IP adresu da bi mi radila , a onda mi ne radi mreza izmedju racunara kao ni ADSL . Sta treba da uradim da bi mi sve radilo kako treba i u isto vreme ?
[ dejan_osipaonica @ 04.02.2008. 12:01 ] @
Da si za wireles konekciju uzeo neki ap nebi imao ni pola ovih problema.
Pretpostavljam da ti wifi karta ima razlicit ip od lan porta u stvari sada vidim da si ostavio da lan sam dinamicki dodeljuje ip adrese.Bolje ti to postavi rucno na svaki racunar nije neki problem a moze samo bolje da bude.Sad ne znam kako to pod windowsom izvesti da odrzava dve razlicite konekcije.
[ unknown-player @ 05.02.2008. 12:44 ] @
Wiraless mi i radi preko AP-a .. Kod drugara je nastelovan u AP modu a kod mene Client . Zanima me kako da im dodelim Ip adrese da i ADSL i LAN i Wiraless radi u isto vreme , da ne moram svaki put kada hocu da se zakacim na Wiraless da kucam ip adresu u konekciju pa da se preko explorera konektijem na AP uredjaj , pa WEP key i td. ?
[ mikolino @ 12.04.2009. 17:10 ] @
Pozdrav imam "slican-isti problem" da povezem dva kompa na jednu konekciju....
Spojen sam sa "glavnim" racunarom UTP kablom na antenu provajreda direkt,dobio sam jos jedan komp i UTP"ukrsteni". u ovaj svoj komp sto ide na net ubacio sam jos jednu mreznu karticu i povezao racunare.dok su oni povezani nemogu da se konektujem na net,cim iskljucim "mrezu" prodje mi konekcija...
sad je vjerovatno do nekih podesavanja... postimao sam na kartici koja ide ka drugom racunaru IP 192.168.0.1 a na drugom ........0.2 i Gatew.:192.168.0.1
sta pokusam uraditi da mi prodju internet i mreza zajedno?
hvala...
[ Pentagon @ 22.06.2010. 08:22 ] @
Ja imam sledecu varijantu problema:

1. Dva racunara sa Win7, na oba mi treab net u isto vreme.
2. Racunar1 je desktop masina sa wireless karticom kojom se kaci na provajdera i to radi, sharujem tu konekciju, zatim iz Lan kartice ide u ruter Netgear koji ima antenu za bezicno povezivanje na koji bi trebalo da se nakaci laptop u susednoj prostoriji.
3. Gde koju adresu dodeliti i da li ima jos nesto u Windows 7 meni nepoznato?

4. Imao sam iskustvo sa XP i kablom spojenim laptopom i radilo je. Ovo nece. Ruter mi je sad tu ubacen i jednostavno nikako da pronadjem resenje.

Moze li predlog za konfigurisanje adresa?
[ stefo.94 @ 04.07.2010. 15:42 ] @
Imam kompjuter Win Xp i laptop Win 7... na kompjuteru koristim internet imam wireless karticu, e sad, da li bih mogao nekako "prenijeti" sa kompa na laptop u kojem takodje ima wireless kartica...i istovremeno koristiti internet..
MOLIM POMOZITE...
hvala
[ tox master @ 04.07.2010. 17:06 ] @
Kakav internet imas na tom racunaru,adsl,wireless...?
Ako imas adsl ili kablovski mozes serovati konekciju na wireless karticu,spojiti se sa laptopom na desktop racunar preko wirelessa i to je to.
Ako na taj racunar internet dobijas preko wireless kartice onda imas vise varijanti kako da dobijes internet i na laptopu.
[ stefo.94 @ 05.07.2010. 12:30 ] @
Imam wireless...na compu, i kupio sam crossover kabal...
[ tox master @ 05.07.2010. 16:25 ] @
Imas na forumu temu koja sve to objasnjava.
Ako sta ne bude jasno,javi se,mada mislim da ne bi trebalo biti problema.
http://www.elitesecurity.org/t...-konekciju-putem-Microsoft-ICS
[ boxxter @ 05.07.2010. 17:45 ] @
Citat:
stefo.94: Imam wireless...na compu, i kupio sam crossover kabal...

Da imas windows 7 na tom kompu, mogao bi da prosledjujes net bezicno na lap top uz pomoc ovog programa.

http://www.elitesecurity.org/t386988-0#2484716
[ tox master @ 05.07.2010. 21:34 ] @
Mislim da ovaj softver moze da seruje konekciju samo ako internet dobija preko mrezne kartice pa da se seruje na wireless karticu sto u principu moze i rucno da se podesi samo je ovako malo lakse i ima nekih naprednih opcija.
[ boxxter @ 05.07.2010. 22:45 ] @
U pravu si. Uglavnom ljudi tvrde da im je protok mnogo veci, i da mogu da vide ko im je nakacen na net. Jel si probao, kako ti izgleda?
[ tox master @ 05.07.2010. 22:53 ] @
Probao sam na kratko i razocarao se kada sam video da ovaj moj usb netgear ne podrzava ap mode. :(
Samo adhoc a to mi nije zanimljivo,to radi i iz samog windowsa.
[ boxxter @ 05.07.2010. 23:00 ] @
E steta za usb :(. Kazu da je 4 puta brze od adhoc.
[ tox master @ 05.07.2010. 23:18 ] @
Kartica kada radi u adhoc modu po defaultu radi samo u b modu (11mbit) dok ap mod moze da radi i u g modu (54mbit) pa naravno da je brze ali opet b mod je dosta stabilniji tako da sve ima svoje prednosti i mane.
Ja za serovanje internet konekcije uvek stavljam b mod dok za file sharing g mod ukoliko je signal dobar jer se u protivnom dobije losiji protok nego sa b modom ali to nije tema ovog topica.
[ boxxter @ 06.07.2010. 06:30 ] @
Pa dobro, bar jedna mogucnost da ljudima kartica radi u g modu, i to besplatno. Valjda dobro radi i na laptopu.
[ stefo.94 @ 06.07.2010. 20:27 ] @
Sve sam uradio kako treba, sve po onom tutorialu sto si mi dao (tox master)...i kad na klijentu dodelim ip(npr. onaj 192.168.0.2) pise Network 2, shared, ili (ako idem na Obtain an IP address automaticly) onda se pojavi Unidentified network, shared...a na host computeru pise Connected, Shared, Firewalled...u čemu je problem...
[ boxxter @ 06.07.2010. 20:59 ] @
Nema problema. Jednostavno rucno unesi adrese, kao sto si i uradio. Niko ne moze da protumaci misterije windowsa kad se zainati.
[ stefo.94 @ 06.07.2010. 21:01 ] @
Ali sta da radim kad rucno unesem adrese, kad ni tako ne mogu uci na net ili shareovati datoteke...

sta da unesem pod DNS SERVERS???
gdje ih nadjem.???

i da li trebam da unosim DNS i na host racunaru???
[ tox master @ 06.07.2010. 21:04 ] @
Na klijent kartici:
Ip:192.168.0.2
Sub:255.255.255.0
Def.gateway:192.168.0.1
Dns:192.168.0.1
Na racunaru na kome serujes konekciju nemas potrebe nista da unosis jer cim serujes konekciju windows automatski dodeli ip 192.168.0.1,dns nije potreban
[ stefo.94 @ 06.07.2010. 21:29 ] @
i dalje pise No Internet acess i ne moze da udje na net...
da li je mozda problem sto je jedan host xp a klijent win 7???
u svakom slučaju, hvala vam momci na pomoci!!!
[ tox master @ 07.07.2010. 17:18 ] @
Jesi probao da li prilazi ping izmedju racunara?
Jesi serovao wireless konekciju na lan na hostu?
Kako se logujes na wireless,pppoe ili se logujes preko browsera?
Probaj da ugasis firewall na oba pa pokusaj onda.
Napisi kako si konfigurisao host a kako klijent,ip adrese,dns,gateway...?
[ stefo.94 @ 09.07.2010. 14:21 ] @
Da li ping prilazi ne znam da provjerim...
Na hostu sam shareovao, takodje i na klijentu...
Konektujem se preko pppoe...( u my network places izaberem add new connection i izaberem connect to internet via pppoe i podesim username i password)
Na hostu ip 198.168.0.5 ( 5 zato sto je za wireless konekciju ip 192.168.0.1 pa da ne bi doslo do toga da zbog ip adrese ne mogu dalje stavio sam 5) a subnet mask 255.255.255.0,,
a na KLIJENTU sam stavio ip 192.168.0.6 subnet mask 255.255.255.0 (automatski dodijeljen) gateway 192.168.0.5, a preferred dns je 192.168.0.5 a alternate je 192.168.0.6...( nije radilo ni kad sam ip na hostu stavio ...0.1 a na klijentu 0.2 a dns ove 0.1 i 0.2...) !!! DNS-ovi su različiti zbog toga sto kad stavim iste pojavi se error, ili kad jedan upisem a drugi ne upisem... !!!

[ tox master @ 09.07.2010. 17:19 ] @
Malo si pobrkao stvari.

Jesi li do sada na host racunaru imao ppoe konekciju preko koje se spajas na provajdera?
[ stefo.94 @ 09.07.2010. 18:57 ] @
Jesam na hostu...i na njemu se konektujem, i na njemu koristim net...

Sta nisam dobro uradio?? Radio sam sve po onom tutorijalu...
[ tox master @ 09.07.2010. 19:23 ] @
Konekciju serujes samo na host racunaru,ne na klijentu.

Na hostu seruj pppoe konekciju na mreznu karticu,podesi ip mrezne kartice naprimer 192.168.100.1 subnet 255.255.255.0.

Na klijentu podesi ip 192.168.100.2, subnet 255.255.255.0, gateway 192.168.100.1, dns 192.168.100.1
Moguce je ukucati samo jedan dns bez ikakvih problema,ne znam kako kod tebe nece.

Kada to podesis pokreni pppoe konekciju na hostu da se ulogujes na net i onda proveri ima li neta na klijentu.

A ping probaj sa klijenta na host,idi na "start" pa ukucaj cmd pa enter,pojavice se crni prozor gde kucas "ping 192.168.100.1" (bez navodnika)
Ako je uspostavljena veza izmedju racunara treba da dobijes 4 linije teksta u kojima na kraju pise vreme u milisekundama (ms),ako racunari nisu povezani kako treba dobices "request time out" odgovor.

Zasto ti je staticka ip adresa wireless kartice 192.168.1.1,zasto nije na automatic?
Sta se desava kada postavis podesavanja na "automaticly obtain ip address"

edit:mozda glupo pitanje,ali jesi li ti spojio racunare sa crossover kablom?
[ stefo.94 @ 09.07.2010. 20:39 ] @
[att_img]hehehe, jesam...
uradio sam kao sto si i napisao, i dalje nema neta na klijentu...
ping sam provjerio i pojave se četiri linije (ne znam kako da postavim sliku)

a kad klijent i host postavim na obtain an IP automaticallly pojavi se na hostu Limited or no connectivity a na klijentu unidentified network...ili ako ručno hostu dodijelim adresu, a klijentu automatski onda o5 na klijentu pise unidentified network... a kad ručno dodijelim na oba pise na hostu connected shared a na klijentu network 2,, ali i dalje nema nista od konekcije...

jednom mi se na klijentu pojavilo DNS server not responding...

[Ovu poruku je menjao stefo.94 dana 09.07.2010. u 22:12 GMT+1]
[ tox master @ 09.07.2010. 22:06 ] @
Ocigledno se ne razumemo najbolje.
Da li ja ne objasnjavam dobro ili ti bas nisi dobar u svemu ovome.
Ako neko misli da moze bolje da objasni,samo napred,bio bih zahvalan.

Kada sam rekao da postavis na automatic mislio sam na wireless konekciju a ti si to radio na mreznoj konekciji koliko sam shvatio.
Ti na host racunaru u listi konekcija moras da imas najmanje 2 konekcije,wireless konekciju preko koje dobijas internet i mreznu karticu a posto si rekao da koristis pppoe konektovanje trebalo bi da imas jos jednu to jest ukupno 3.
Kad otvoris network conections na host racunaru koliko imas konekcija i koje su im oznake pa da onda razjasnimo sta podesavas,serujes....?
Najbolje uzmi screenshoot i uploaduj ovde da vidimo sta imas.
Kada napises poruku ides na upload uz poruku i zakacis tu sliku.
[ stefo.94 @ 10.07.2010. 09:55 ] @
1. na to sto si mislio, to sam i uradio !!! Prvo sam postavio Wireless na automatic...
2. rucno sam napisao adrese kao sto si mi i rekao... ali posto i dalje nije bilo konekcije, probao sam da stavim na klijent obtain an IP adress automatically...i pojavilo se ono sto sam vec napisao (Unidentified network)...
3. evo slike za ping

4. u my network places ima 3 konekcije 1. na koju se konektujem "internet" (moze se zvati bilo kako) i ispod pise WAN miniport (PPPOE) 2. Wireless Network Connection 3. Local Area Connection
i evo slika i za to
[ tox master @ 10.07.2010. 10:12 ] @
Ovaj ping pokazuje da su racunari umrezeni ,znaci ping prolazi.
Na hostu serujes ovu wan konekciju i oznacis da serovanje ide na local area conection.
One ip adrese neka ostanu iste kao sto sam ti pisao u prethodnim postovima.
Probaj na klijentu umesto onog dns-a 192.168.100.1 da upises dns-ove koji su na wan konekciji na host racunaru.
Na hostu idi desni klik na wan konekciju ,status,details i negde dole pri kraju bi trebao da vidis koji su dns,upisi na papir i upisi na klijent racunaru.
Probaj takodje ping sa klijenta "ping www.google.com"
Ako nece probaj da ugasis oba firewalla.
[ stefo.94 @ 10.07.2010. 10:43 ] @
BRATE HVALA TI PUNOOO...
problem je bio u tome sto wan miniport nije bio shareovan sa drugim racunarima..
nista drugo nisam mijenjao...
HVALA
[ tox master @ 10.07.2010. 10:56 ] @
Citat:
Konekciju serujes samo na host racunaru,ne na klijentu.

Na hostu seruj pppoe konekciju na mreznu karticu,podesi ip mrezne kartice naprimer 192.168.100.1 subnet 255.255.255.0.
Nekoliko puta sam rekao da to treba da uradis to jest to i jeste najbitniji i prvi korak u pravljenju serovane konekcije.
[ stefo.94 @ 10.07.2010. 11:01 ] @
nije valjda da ne mogu koristiti net na laptopu tj. klijentu ako nije comp upaljen.. :((
[ tox master @ 10.07.2010. 11:13 ] @
Naravno da ne mozes!
[ stefo.94 @ 10.07.2010. 16:03 ] @
e a kako da shareujem datoteke ili fajlove???
[ tox master @ 10.07.2010. 16:42 ] @
Za serovanje podataka workgroup mora biti isti na oba racunara i mora da bude serovan neki folder na oba racunara.
Racunari koji su dostupni za pristup treba da se vide u my network places.
Na windows 7 su to malo promenili i ima neki wizard kako podesiti file sharing a posto nisam to pokusavao ne mogu ti reci nista preciznije.
[ Drazen GSI @ 27.04.2011. 15:06 ] @
ja imam isti problem nakacen sam na wireless mrezu i htio bih preko moje antene da saljem net na laptop dali ima mogucnosti kakwih i ako ima molim POMOGNITE! xDD