[ BlueIce @ 04.05.2003. 23:50 ] @
E balo meni, odlučih i ja da probam Linux (zbog programiranja).
Pozjamio sam od druga,1998 prešao je na non-win rešenja, Slackware 9.0 koji je "jedna od najboljih i na najstabilnijih" i ostavi me da se sam igram sa njim. Bože moj, namestim particije i instaliram to čudo, sasvim fino i lepo. pa čak mu nekako (čućete zašto) podesim X i KDE. Međutim...
1. Hadverski problemi. SW, ne podržava moju Eagle/ili-slično-sra**e G-FORCE MX400 64MB grafičku i SiemensNixdorf 17" 1703 monitor
2. Takođe na slacku ne mogu normalno da pokrenem mysqld, greška sa socketima. Takođe želim da se kao home direktorijumi za njega i Apache nalaze na windows direktorijumima, jer mi se tu nalaze php skripte i baze. Skroman li sam :)

E sada, pošto sam početnik u *nuxu, želeo bih Vaše mišljenje, koji bi meni najviše odgovarao za:
- jednostavan interfejs i dobro dokumentovane komande
- robusnost pri radu
- stabilnost
- prilagodjen programerima (db, php, gtk, c/c++), ima kvalitetan IDE
- ima dobar set office alata
- "slaže" se dobro sa windows-om
- lakoća instalacije i održavanja

Hvala!
I pliz, ne pokrećite distro i flame war, ok?
[ Dusan Marjanovic @ 05.05.2003. 00:46 ] @
balo tebi načitaćeš se dokumentacije...

1. X očigledno nisi podesio...s obzirom da isti neradi...probaj da se malo više pozabaviš XF86Config-om. ko je taj SW? :o)

2. Daj ti nama lepo output te greške..."greška sa soketima" zbilja nije baš nešto.

mislim da svaki *nux (Linux, Furunux i koji li već unixlike os-evi počinju na nux) dolazi sa obiljem man strana, pa samim tim i taj Slackware 9.0, takođe u svakom *nuxu imaš da biraš koji shell želiš tako da lepo nađeš neki koji ti odgovara po jednostavnosti interfejsa, ako recimo voliš WAP tehnologije...uzmeš wapsh...i komanduješ svome *nuxu preko nokije, simensa ili koji već telefon imaš.

dalje...

svaki od *nuxa je prilagodjen programerima...dakle možeš da biraš koju bazu podataka hoćeš da koristiš...bogu hvala ima ih pregršt pa ti vidi šta voliš...mysql, postgresql, oracle...mada ako su ti socketi pokvareni...biće ti teško da nađeš odgovarajuću :o)

OpenOffice možeš instalirati na svakom *nuxu

takođe svaki *nux podržava FAT32, NTFS, windoz fajl šering, čak imaš i wine (wine is not emulator) da igraš windozin solitaire u trenutcima dokolice...

i nakon svega ovoga dolazimo do zaključka...

*NUX JE *NUX ...želim ti mnogo prijatnih popodneva provedenih u čitanju manuala raznih odlično dokumentovanih komandi...

[ random @ 05.05.2003. 04:56 ] @
Ili još bolje, odmah nabavi ovu knjigu.
[ BlueIce @ 05.05.2003. 11:25 ] @
Očito me nisi razumeo.
1. X radi, čak sam ga i "pečovao" drugim, kolko-tolko sličnim drajverima. Problem je u nepostojanju drajvera za moju opremu, a ne loša konfiguracija X-a. Mene brine da "jedna on najpopularnijih, najboljih, najstabilnijih" i-šta-već-ne distribucija ne podržava G FORCE II MX400 kartice. To je već nekih godinu dana uobičajan HW, a šta onda da očekujem od njega za malo egzotičniji HW? Konkretno USB flash disk, kao i HP 1000W LJ.
-SW = SlackWare
2. Znaš šta, već treći put sam reinstalirao SW i to samo juče, a opet mysql ne radi. Ok, OVAJ put nije do permissions, već mi se žali da ne postoji hosts.frm fajl. Ok, napravim mu ja taj fajl, neće. Kopam po kodu, pokušavam da napravim binary, pokrećem tamo neke bash skripte za instaliranje, i on idiot još ne vidi taj fajl. Ok. Vidim ja jednu lepu skriptu install_mysql_server ili nešto slično. Pokušam da je pokrenem, jok. U onom KDE file manager-u se vidi, ali se ovako iz konzole uopšte ne vidi. Proverim permisions, promenim vlasnika (napomena: svo/sve vreme sam radio kao root), opet ništa. I ja se razmišljam zašto ja više jedem g***a, ako ne mogu namestiti mysql, kako onda mislim da ga podesim da mi ne pravi probleme sa mysql pod win (želim da koriste iste baze). I fino sam se odlučio da sačekma danas, odem kod mentora i pozajmim SuSe 8.0 Prof. Sad se opet mislim. Zar je bilo toliko teško napraviti instalaciju sa back opcijom? Desi mi se slučajno da prtisnem cancel, i preskočim neku bitnu grupu paketa, i bože moj, ajmo mi ispočetka. Linux == Desktop rešenje? Jok, bLE. A ja još navikao na sva čuda DOS-a i low-level rada u njemu (pre bi bilo preskakanje istog), a meni se ovo čini bezveze.

Sad sam počeo da čitam (između ostalog i) Unix-haters handbook. I moram reći da mi se diže kosa na glavi kada vidim koliko je to neodgovoran sistem.

Citat:
MAdafaKA
mislim da svaki *nux (Linux, Furunux i koji li već unixlike os-evi počinju na nux) dolazi sa obiljem man strana, pa samim tim i taj Slackware 9.0, takođe u svakom *nuxu imaš da biraš koji shell želiš tako da lepo nađeš neki koji ti odgovara po jednostavnosti interfejsa, ako recimo voliš WAP tehnologije...uzmeš wapsh...i komanduješ svome *nuxu preko nokije, simensa ili koji već telefon imaš.

E, bez zezanja, ja želim zbog samo jedne stvari da pređen na linux. Osećam se "sputano" u win-u i sistemski i programerski. Međutim, kada sam rekao sputano nisam mislio da hoću Mac style okruženje (ivinjavam se korisnicima Mac-a), šareno, memorijski zahtevno do bola. Pa kada sam video da samo što sam podigao linux i kde, bez nekih servisa (ni httpd čak), da je pojeo blizu 230MB RAM-a i da rovari po disku (swap veličine 500+MB) samo sam treptao. Treba mi neki moćan, ali i normalan GUI koji treba da mi pojednostavi neke stvari i pomogne u svakodnevnim zadacima, a ne tipa: "Look, I installed *nix! I'm a hacker now! I'm sooooo cool R44d1c47 and 371t3..." mumbo-jumbo.

Citat:
MAdafaKA
svaki od *nuxa je prilagodjen programerima...dakle možeš da biraš koju bazu podataka hoćeš da koristiš...bogu hvala ima ih pregršt pa ti vidi šta voliš...mysql, postgresql, oracle...mada ako su ti socketi pokvareni...biće ti teško da nađeš odgovarajuću :o)

Pod tim prilagodjen programerima, podrazumeva se da postoji neki normalan IDE za moje okruženje, naravno pravi programeri najverovatnije pišu u vi(nisam isiguran da se tako zove, izvinjavam se ako sam pogrešio). Ako idemo takvom filozofijom, mogu ja da lepo pišem svoje programe u note pad-u u win-u, ili starom dobrom edit.com u dos-u. Konkretno me je insteresovalo neko normalno okruženje za PHP, jer me win PHP editori sputavaju. Treba mi nešto što je od programera za programere, a ne za idiots ili mazohists (ko se prepozna u ove dve grupe neka se ne vređa).

Citat:
MAdafaKA
OpenOffice možeš instalirati na svakom *nuxu

To mogu i pod windowsom, a MS office nameravam i dalje da koristim jer je ipak superiorniji (da probao sam i open i star, i... insert-more-shit-like-office-clones-here)

Citat:
MAdafaKA
takođe svaki *nux podržava FAT32, NTFS, windoz fajl šering, čak imaš i wine (wine is not emulator) da igraš windozin solitaire u trenutcima dokolice...

Da napomenem da iz mog i tuđih iskustava wine više ne radi nego radi. Dok je dos-emu koliko-toliko stabilniji (po mom mišljenju).
I opet pokazuješ svoju ozbiljnost. Koristio bi wine da igraš solitaire? U čemu je svrha toga? Da pokažeš "da si faca, misliš da si ql"?
A da ne počinjem o čuvenoj *nix kompatibilnosti između sistema...

Citat:
MAdafaKA
i nakon svega ovoga dolazimo do zaključka...
*NUX JE *NUX ...želim ti mnogo prijatnih popodneva provedenih u čitanju manuala raznih odlično dokumentovanih komandi...

Samo ću da se pozovem na unix-haters handbook i lično iskustvo za ovo. Dobra dokumentacija *nix komandi? Hahaha :) You made me laugh.

Ovo tvoje ubeđivanje mi zvuči kao:
- E brate, evo probaj vutru.
- Zašto? U čemu je smisao?
- To je ql.
Znači ti smatraš da je *nix ql i da ga treba instalirati, vikati na sav glas "i ja ga koristim", pljuvati po bill-u, M$-u, a opet sve to bez argumenata.

I na kraju, posle ovih tvojih komentara ponovo se pitam...
Zašto linux, ili uopšte *nix?
Šta on to ima meni da ponudi? A ne peri, miki, lazi, ...

PS: No flames, just facts, please!
[ random @ 05.05.2003. 14:03 ] @
Citat:
Znači ti smatraš da je *nix ql i da ga treba instalirati, vikati na sav glas "i ja ga koristim", pljuvati po bill-u, M$-u, a opet sve to bez argumenata.

Ajd kad moram ja da se uključim, MAdafaKA nije uopšte tako nešto rekao. Linux nije naročito user-friendly sistem, naročito ne prema početnicima. I verovao ili ne u njemu može sasvim lepo da se radi, ali kad korisnik već zna gde su tačke spoticanja.

U Unix-Haters handbooku su neke stvari zastarele, znači nemoj sve zdravo za gotovo da primiš, mada ima i dosta stvari koje su tačne. Što se tiče okruženja, bože moj, pa nemoj da koristiš KDE. Ja ga ne koristim iz istog razloga -- glomazno je i sporo.

Drajvere za GForce imaš na NVidijinom sajtu.

A to što pitaš na kraju, o tome se pričalo ovde već u jednoj temi, pod nazivom "Zašto koristim UNIX", doduše pre 2 godine. Evo ponoviću u sledećoj poruci ono što sam tamo napisao.

[ random @ 05.05.2003. 14:04 ] @
Evo ja ću, ovako ukratko. Koristim FreeBSD, ali ista priča naravno važi i za Linux. Prvo ću u stvari da kažem šta nisu razlozi: stabilnost i brzina nisu razlozi. Windows NT ima i jedno i drugo. Ko god priča suprotno, ili je licemeran ili neupućen ili ne poznaje sistem dovoljno dobro -- koristio sam NT nekoliko godina, dovoljno da shvatim da su regedit i cmd.exe osnovni administratorski alati :o) u tom sistemu. Ali evo na konkretnim primerima šta NT nema, ili je barem jako teško podesiti na njemu:

1) Primanje i slanje emaila. Evo svakodnevne situacije: uporediću kako ja čitam email pod FreeBSD-om, i kako moj otac to čini pod Windozom 2000. FreeBSD: koristim KMail+sendmail+fetchmail. Čim se user-ppp-om zakačim na internet, sva pošta iz sendmail reda za čekanje, za sve korisnike na sistemu automatski se odašilje. Nakon toga, podiže se fetchmail koji kao demon na svakih 15 minuta dovlači svu poštu, opet za sve korisnike na sistemu sa odgovarajućih POP servera. Kada se ulogujem sistem mi prijavi da imam novu poštu, a u X-u mi mali Korn ili Gnome-mailcheck u uglu ekrana pokazuje koliko poruka me čeka. Kliknem -- startuje se mail klijent. Pročitam poruke, napišem poruke -- bez obzira da li sam online ili ne, kažem send -- istog trenutka su nestale (sendmail ih je primio) i ja više ne moram da razmišljam o njima. Bez obzira da li imaju 2k ili 2MB, iz mog ugla, ja sam sa njima za sekund završio. Sendmail će ih poslati pri prvom sledećem uspostavljanju veze, opet potpuno automatski. Sa druge strane, Win2k primer -- prvo se zakačiš na mrežu, onda ručno podižeš ceo Outlook ili OE, ili koji-već-klijent, onda čekaš da ti stignu poruke, onda ih napišeš, ako si online moraš da držiš OE podignut dok sve poruke ne odu (i nerviraš se kad šalješ nešto veliko preko emaila), a ako si offline, onda je još gore -- moraš da se setiš kad se zakačiš da pošalješ taj mail i da ga primiš. Pritom to pomnoži sa brojem korisnika na mašini -- svaki korisnik mora ručno da prima i šalje svoju poštu. Koliko poena za UNIX a koliko za Windoz u ovoj kategoriji? Ocenite sami...

2) Skripting. Ok, neko će reći -- NT ima skripting, postoji Windows Scripting Host, a tu su i batch procedure. U stvarnom životu: ne znam nijednog NT admina koji koristi WSH, a batch programi su bedni nestruktuirani abortusi u kojima kad hoćeš da napraviš nešto stvarno korisno osećaš se kao da sediš i programiraš na VAX-u u asembleru. Probajte da napravite .bat fajl sa petljom koja nešto broji, pa ćete videti na šta mislim. Koliko ste puta isprogramirali Windows da se u 03:00 zakači na internet, da pritom proveri na koliko se zakačio (npr. sve ispod 28800 je neprihvatljivo, mora se veza prekinuti i ponovo zvati), pošalje, primi email, downloaduje vam 5-6 fajlova, uradi windows update i u 6:00 prekine vezu i isključi računar. Opet kažem -- probajte. Npr. ja sam paralelno sa gorenavedenim dovlačenjem maila namestio da se po uspostavljanju PPP linka proverava CARRIER, i ako je manje od 28800 (a to je najveća brzina modema na serveru na koji se kačim), automatski se prekida veza i šalje ponovo. Ako je 28800, pristupa se slanju i primanju emaila. Automatizacija -- pod UNIXom računar radi, a ja gospodarim... Pod Windowsom se osećam kao da ga ja služim, ponavljajući potpuno iste radnje. Ako nešto stalno radiš na isti način (zakači se na net, ako nije dobra veza, otkači pa ponovo, pošalji, primi email), automatizuj to.

3) Opcion i raznolik, a pritom skalabilan i distribuiran grafički interfejs. Opcion -- što će reći da mogu a i ne moram da ga koristim. Raznolik -- na raspolaganju mi je bar 3 kompletna desktop okruženja, i bar 5 puta toliko dobrih window managera. Skalabilan -- od icewm-a do KDE-a, za mašine od 386-ice do Pentiuma 2 pa nadalje. Distribuiran -- mogu da na svom desktopu paralelno koristim programe koji se izvršavaju na više mašina, što je najnormalnija stvar u Unix svetu...

4) Pravi višekorisnički rad. Na jednoj mašini mogu bukvalno istovremeno da imam nekoliko korisnika. Npr. ako radim nešto u X-u, i pustim sestru za računar, ne moram da se izlogujem, ona će na sledećoj virtuelnoj konzoli da digne još jedan X pod svojim nalogom. Na Celeronu sa 128 MB memorije, podići dva KDE-a nikakav problem nije pod FreeBSD-om... Alternativno, ona može da ode na diskless stanicu (486 sa 16 MB RAM-a) u drugoj sobi, i da se uloguje na glavnu mašinu preko grafičkog intefejsa! To je već potpuno paralelni multiuser. Koliko čujem, tek će Windows XP doneti ovako nešto, što je u Unix svetu već bar 20 godina svakodnevica.

4) Dobra i intuitivna arhitektura sistema. Fajl sistem podržava kreiranje simboličkih i hard linkova. Kopiranje diska na disk se svodi na cp /dev/hda /dev/hdc, za šta bi ti pod Windozom bio potreban neki Norton Ghost ili drugi paket od 50 MB. loopback block device pod linuxom i vnode pod FreeBSD-om -- na Windozu bi ti trebao neki VirtualDrive ili sličan komercijalni program. Sve je fajl -- direktan pristup svim uređajima (diskovima, zvučnoj kartici, tastaturi) preko konzistentnog intefejsa -- fajl deskriptora. Ovo je zgodno ne samo sa programerske već i sa korisničke strane.

5) Velika količina besplatnog softvera u out-of-the box konfiguraciji. Instalirajte bilo koju Linux distribuciju -- dobili ste automatski maltene sav softver koji će vam ikad trebati. Instalirajte Windoz -- dobili ste maltene ništa. Sledi download i instaliranje programa kao što su WinZip/WinRAR, ACDSee, GetRight, Windows Commander, Ghostscript+Ghostview, itd. Većina ovih programa nije besplatna, pa u najgorem slučaju morate da tražite i crackove (ili da ih sami razbijate?). Da ne pominjem da ako, daleko bilo, imate firmu, morate da ih plaćate...

6) Lak upgrade. Ovo važi za FreeBSD, mada i za neke Linux distribucije kao što je Debian... jednom komandom sinhronizujem sav sors sistema. Dve komande i sistem je prekompajliran, tako da mogu uvek da imam sav najnoviji softver. Jednom komandom proveravam da li postoje novije verzije programa koje koristim (
Code:
pkg_version -v | grep -v = | less
), i opet, sa najviše dve komande radim upgrade, potpuno automatski. Nema cimanja po sajtovima, dosadnih instalacija/deinstalacija... Opet automatizacija -- neka računar radi umesto mene.

7) Sistem nikad nije potrebno restartovati. Ovo je sitnica, ali od onih koje život znače... Windows se stalno restartuje, to užasno iritira. Unix se restartuje samo kada se prekompajlira kernel.

8) Pod Unixom sve može da se zbudži. NFS kroz IPSec tunel preko PPP veze uspostavljene preko serijskog kabla između dve mašine? Nema problema. Mašina nema hard disk a ima malo memorije, može li da swapuje preko ehterneta? Nema problema. Hoću na paralelni port da preko releja povežem rešo za kuvanje kafe? Hmm, ne treba baš preterivati... Mada i to može... Dodatni Herkules monitor za praćenje sistemske konzole? Nema problema.

9) I iznad svega, Unix je zabavan!
[ BlueIce @ 05.05.2003. 14:23 ] @
Ajde onda da skratim.
1. Relativno sam pocetnik u *nix-u.
2. Treba mi sistem koji mi nece praviti probleme, gde ne moram da prevrcem ocima da bih instalirao/deinstalirao nesto
3. Dobro dokementovan sa gomilom softvera (primarno za razvoj)
4. Valjao bi i dobar GUI. Meni bi trebao neki (graficki) jednostavan, nesto sto me nece mnogo "boleti" prelazak sa win-a, a takodje da imam jos neki gui za cala i burazera -> igrice.
5. Normalno office okruzenje
6. Dobro podrzavanje hw-a i sw-a, dobro se ponasa sa win.
7. Zeleo bih da mi httpd doc root budesa win particije a isto vazi i za mysql baze.
8. Da ima kvalitetna IDE okruzenja za: PHP, C/C++, HTML,....
9. Da postoji i dobra graficka adminstracija (pricali su mi o contol panel-u u SuSe 8.0 Prof.), a i dobra komanda linija iz koje mogu isto bez problema
10. Stabilan, brz i da je lako paljenje - gasenje servisa

Sta mi preporucujete?
[ tdjokic @ 05.05.2003. 14:23 ] @
Au, sad si ga naj...o, ima da te 'razapnu na krst'. Prvo ce ti reci da te niko ne tera da ga koristis, pa ce ti reci da ti niko nista ne garantuje, pa...

Sta Linux nudi TEBI je daleko od mojih znanja da procenim i kazem. Meni daje neku nadu u njega cinjenica da ga koriste i neki veliki korisnici: nemacka vlada i nekoliko slicnih, a oni verovatno nesto znaju. Sa druge strane, nazalost, mogu reci i ovo:

Ja sam jedan "pera, mika, laza" i Linux koristim iskljucivo sto nemam para za Windows programe. Ne tvrdim da mozda ne bih probao Linux i da IMAM para, ali to je vec druga prica.

U Linuxu ima neki drajver, koji je definitivno defektan, SLUCAJNO je izbacen neki kod i zbog njega ne radi. Zbot toga mi ne radi izvesna mrezna kartica, koju MORAM da koristim ako hocu da koristim usluge svog ISP-a, koje su mi daleko ekonomicnije od Dial-Up-a. Za tu karticu ovde NE POSTOJI zamena i sa njom se mucim oko godinu dana. Kad sam poceo da kukam po raznim forumima, dobijao sam neverovatne odgovore - od toga da "ne znam da podesim adresu" pa do saveta da treba da "krpim" drajver, kompajliram kernel i ostalo, a uvek sam naglasavao da sam pocetnik i da nemam blage veze sa kompajliranjem i ostalim "blagodetima" Unixolikih OS-a.

Niko se nije setio da mi kaze da doticna kartica radi pod FreeBSD-om.

Niko se nije setio da mi kaze da postoje bridgevi koje menjaju funkciju kartice Ethernet u HPNA i suprotno.

Niko se nije setio da mi kaze da postoje ljudi, tzv. DRIVER MAINTAINER-i, koji brinu o pojedinim drajverima, da pisem tom coveku i opisem problem, jer se ne radi samo o mom problemu vec je on siri.

Greota je reci, ali covek stice utisak da neki prosto vole da se izivljavaju nad mukama bilo pocetnika, bilo ljudi koji jednostavno imaju peh da im neki veoma vazan komad hardvera nije podrzan. Nemam drugo objasnjenje.

A onda na raznim sajtovima citas reklame kako nova distirbucija "tog-i-tog" Linuxa "pere jos belje" nego prethodna i ima mnogo novih finesa, a kad ti nesto treba upucuju te na neobavezne forume ili skupu placenu podrsku. Nisam jos probao da pitam neke takve koliko bi mi naplatili da mi srede onaj drajver i naprave ispravan instalacioni CD. Za orijentaciju, evo jedne cene: cuveni Knoppix, za placeni odgovor trazi 60 eura + VAT.
[ Miroslav Strugarevic @ 05.05.2003. 14:27 ] @
Skraćenice ubiše... ;)
[ random @ 05.05.2003. 14:28 ] @
Citat:
BlueIce:
Sta mi preporucujete?

Pa to što ti tražiš većina distribucija ima u teoriji (RedHat, Mandrake, SuSE), ali ispostavlja se da za udoban i kvalitetan rad ipak treba da poznaješ sistem. A do toga neće doći bez prevrtanja očiju i čitanja dokumentacije. Stoga, moja preporuka ide za Windows XP.
[ Miroslav Strugarevic @ 05.05.2003. 14:32 ] @
SuSe je odličan... Ali kad se već bavi Php-om i programiranjem Linux mu je odličan, a pritom je i 0$.
[ Predrag Damnjanovic @ 05.05.2003. 15:08 ] @
imao sam isti problem sa mysql-om na slack 9.
zeza permissions za /var/lib/mysql i /var/lib/mysql/mysql direktorijum.

ako ne verujes, uloguj se kao nobody:
su nobody

pa probaj
cd /var/lib/mysql

:)
chmod-uj to kako valja i radice.
[ Dejan Lozanovic @ 05.05.2003. 15:58 ] @
Citat:
BlueIce:
Očito me nisi razumeo.
1. X radi, čak sam ga i "pečovao" drugim, kolko-tolko sličnim drajverima. Problem je u nepostojanju drajvera za moju opremu, a ne loša konfiguracija X-a. Mene brine da "jedna on najpopularnijih, najboljih, najstabilnijih" i-šta-već-ne distribucija ne podržava G FORCE II MX400 kartice.

Ne znam odakle ti ideja da ta graficka kartica ne radi ? evo ja u racunaru imam identicnu i sve radi u najboljem redu. I radice sa standardnim drajverima koji dolaze uz xfree86, a ukoliko zelis da ukljucis OpenGL podrsku trebace ti drajveri sa nvidinog sajta.

Citat:
BlueIce:
To je već nekih godinu dana uobičajan HW, a šta onda da očekujem od njega za malo egzotičniji HW? Konkretno USB flash disk, kao i HP 1000W LJ.

Pa recimo i da taj hardver radi bez muke pod linuxom USB flashdikovi i nisu bash toliko nova stvar....

Citat:
BlueIce:
2. Znaš šta, već treći put sam reinstalirao SW i to samo juče, a opet mysql ne radi. Ok, OVAJ put nije do permissions, već mi se žali da ne postoji hosts.frm fajl. Ok, napravim mu ja taj fajl, neće. Kopam po kodu, pokušavam da napravim binary, pokrećem tamo neke bash skripte za instaliranje, i on idiot još ne vidi taj fajl. Ok. Vidim ja jednu lepu skriptu install_mysql_server ili nešto slično. Pokušam da je pokrenem, jok. U onom KDE file manager-u se vidi, ali se ovako iz konzole uopšte ne vidi. Proverim permisions, promenim vlasnika (napomena: svo/sve vreme sam radio kao root), opet ništa. I ja se razmišljam zašto ja više jedem g***a, ako ne mogu namestiti mysql, kako onda mislim da ga podesim da mi ne pravi probleme sa mysql pod win (želim da koriste iste baze).

Hmm pazi stvar kod Linuxa ne ide kao kod windowsa tipa Next,Next,Next,Finish. Tako da je potrebno procitati malo vise dokumentacije koja doalzi uz odredjeni program. I evo ti si tipican primer novog Linux korisnika koji nije to sve instalirao da bi bio ql faca zato sto koristi linux nego neko ko ne poznaje materiju dovoljno kada je linux u pitanju a zeleo bi da mu odma sve zivo savrseno radi. Za korisnike kao ti ja ne preporucujem Slackware kao prvu distribuciju. Ne znam kakav je SUSE jer nikada nisam imao prilike da sednem za SUSE distribuciju i da pogledam kako su napravili organizaciju svega. Ali zato bih mogao da ti preporucim Mandrake jer ima kontrol Center gde sa jednog mesgta podesavas sve sto ti treba. Jeste da ces cenu platiti malo slabijim performansama jer je slack sa svojim init skriptama stvarno mnooooogoooo brzi nego ostale distibucije koje su bazirane na Sys V init stablu. Plus sto uz Mandrake dolazi sve i svasta medju servisima pa novi korisnik ne zna sta mu zaista treba a sta ne..... ali to je druga prica kao rezultat ces dobiti sistem kome sve radi.
Kasnije kada se uhodas u pricu gde sta ide i kako onda bi mogao da probas da se vratis na Slack ili neki drugi pure unix style linux.

Citat:
BlueIce:
I fino sam se odlučio da sačekma danas, odem kod mentora i pozajmim SuSe 8.0 Prof. Sad se opet mislim. Zar je bilo toliko teško napraviti instalaciju sa back opcijom? Desi mi se slučajno da prtisnem cancel, i preskočim neku bitnu grupu paketa, i bože moj, ajmo mi ispočetka. Linux == Desktop rešenje? Jok, bLE. A ja još navikao na sva čuda DOS-a i low-level rada u njemu (pre bi bilo preskakanje istog), a meni se ovo čini bezveze.

Pa zar je problem doinstalirati programe kasnije koje nisi odma instalirao ? ne vidim sto je to problem, opet eto i to sto ti fali imas u Mandrake Linux distribuciji.

Citat:
BlueIce:
E, bez zezanja, ja želim zbog samo jedne stvari da pređen na linux. Osećam se "sputano" u win-u i sistemski i programerski. Međutim, kada sam rekao sputano nisam mislio da hoću Mac style okruženje (ivinjavam se korisnicima Mac-a), šareno, memorijski zahtevno do bola. Pa kada sam video da samo što sam podigao linux i kde, bez nekih servisa (ni httpd čak), da je pojeo blizu 230MB RAM-a i da rovari po disku (swap veličine 500+MB) samo sam treptao. Treba mi neki moćan, ali i normalan GUI koji treba da mi pojednostavi neke stvari i pomogne u svakodnevnim zadacima, a ne tipa: "Look, I installed *nix! I'm a hacker now! I'm sooooo cool R44d1c47 and 371t3..." mumbo-jumbo.

E pa ako trazis nesto ultra brzo probaj BlackBox ili IceWM ili Equinox(http://ede.sourceforge.net/) KDE pruza veli konfor ali je cena resursi. i tu u globalu imas da suprodsavljajuca uslova konfor i hardvesku zahtevnost.

Citat:
BlueIce:
Pod tim prilagodjen programerima, podrazumeva se da postoji neki normalan IDE za moje okruženje, naravno pravi programeri najverovatnije pišu u vi(nisam isiguran da se tako zove, izvinjavam se ako sam pogrešio). Ako idemo takvom filozofijom, mogu ja da lepo pišem svoje programe u note pad-u u win-u, ili starom dobrom edit.com u dos-u. Konkretno me je insteresovalo neko normalno okruženje za PHP, jer me win PHP editori sputavaju. Treba mi nešto što je od programera za programere, a ne za idiots ili mazohists (ko se prepozna u ove dve grupe neka se ne vređa).

Ide je obicno jako sirok pojam i to je u neku ruku stvar navike.... evo procitaj ovo
http://www.matf.bg.ac.yu/r3ps/literatura/gnu.ps Opet idi na www.freshmeat.net i tamo pogledaj verovatno ces naci nesto po tvom ukusu.

Citat:
BlueIce:
Da napomenem da iz mog i tuđih iskustava wine više ne radi nego radi. Dok je dos-emu koliko-toliko stabilniji (po mom mišljenju).

Moj je stav da se svih ti emulatora treba maniti, i koristiti native linux programe. A ako bash ni jedan ne zadovoljava tvoje zahteve ili sedi pa sam uradi nesto po tvojoj meri ili doradi neki postojeci bice ti ljudi zahvalni. U protivnom plati licencu za Windows i taj progam koji ti treba.
[ DusanC @ 05.05.2003. 18:50 ] @
Pitao si za HPLJ1000w

Ono w stoji za windows
Koliko znam nema sanse da radi pod *nix sistemima
Sa vremena na vreme poseti sajtove
www.linuxprinting.org
http://hpoj.sourceforge.net/suplist.shtml

!!!pazi ispravka
RADI al mora da se zezas
ovo ti je link http://www.linuxprinting.org/s...er.cgi?recnum=HP-LaserJet_1000

eto i drajveri za win printere narode
bice jos cuda
[ DusanC @ 05.05.2003. 19:12 ] @
A sad sam video sta ti treba
Moje slabo iskustvo ti kaze
Ako hoces MS Office idi na win... ili probaj sa crossover office (tako nesto reci ce ti vec ovi sta je to, valjda nabudzen winw emulator da lepo instalira ms office)
Ako mozes sa nekim drugim (open office 1.0.3...) bilo bi lepo
ako ne zelis da placas gates-u a treba postovati tudji rad i sisanje ovaca
onda za pocetnika:
mandrake 9.1 (tj. peugeot)- idiot friendly. bas mislim da neces imati problema sa njim
ili
suse 8.2 - (tj. wv)izgleda mi lepo odradjen zadnju sam probao ver 8.1 isto odlican proizvod
citavo pitanje kog proizvodjaca kola vise volis
ps: pustite coveka na miru,dajte mu sansu da progleda
pss:da me ne bi pljuvali zbog winxp - koristim ga zbog win stampaca a ako bi ga neko kupio mnogo bi me usrecio
[ BlueIce @ 06.05.2003. 03:06 ] @
Molba: Smatram da sam bio korektan sa imenom i sadržajom teme, i očekivao bih to isto i od drugih ubuduće. A za ove dosadašnje svinjarije, molim moderatore da se probude i učine nešto po tom pitanju!

Takođe: Računam da sam bio sasvim fokusiran naj ednu bitnu činjenicu. Nisam izjavio da su *nix rešenja (toliko) loša, ali bitno mi je šta on može meni da ponudi, tj. kakvu JA mogu da imam korist od njega a ne drugi. Hvala Vam svima na Vašem (ne)razumevanju, (ne)toleranciji i (ne)pažnji!

PreScript: Izvinjavam se unapred zobg podužeg post-a

E sad, ...

Citat:
Random:
Pa to što ti tražiš većina distribucija ima u teoriji (RedHat, Mandrake, SuSE), ali ispostavlja se da za udoban i kvalitetan rad ipak treba da poznaješ sistem. A do toga neće doći bez prevrtanja očiju i čitanja dokumentacije. Stoga, moja preporuka ide za Windows XP.

E ovo je mi pomalo smešno :) Random, a preporučuje mi XP :) Da te nisu drogirali? :)

Citat:
Madafaka:
dmesg | grep nvidia na mojoj mašini daje:
Preloaded elf module "nvidia.ko" at 0xc053318c.
nvidia0: <GeForce4 MX 440> mem 0xef800000-0xef87ffff,0xf0000000-0xf7ffffff,0xee000000-0xeeffffff irq 11 at device 0.0 on pci1
dakle ista ta karta koju ti nisi umeo da namestiš...

Hm da vidim. Onja control-panel-ili-kako-ga-već-zoveš, otvaram gledam... Ne još uvek se nije pojavio G-FORCE II MX 400 drajver... Niti za monitor... Jesi li ti shvatio uopšte šta je isac time hteo da kaže?!? Ej bre, ne postoje drajveri za 2+ godine star HW, a verzija je 9.0 SlackWare-a. Drugim rečima, kada njih ne prepoznaje čemu da se nadam sa ovim USB flash diskom, HCF modemom, HP1000W LJ-om, i ostalim HW-om koji je razvijan zamo za win? Ajde razmisli malo o tome...
I da, umesto da me uputiš kao početnika u SW 9.0 ti odmah, uta-tata-ti-ne-znaš-da-namestiš-ja-znam-plllllll filozofija.

Citat:
Madafaka:
reinstaliraš ceo sistem zbog mysql servera...odličan 5
bolje da si to vreme iskoristio za posetu http://www.mysql.com/documentation/index.html lokaciji
na *nuxima ako nešto neradi...reinstall and pray u 99,9% slučajeva ne pomaže, jednostavno nešto nisi namestio kako valja...dalje...ne vidim čemu pravljenje binary-ja...hoćeš da dalje distribuiraš svoj loše podešeni mysqld?

Ajde da se lepo obajsnim.
1. Procesor (AMD Duron 700MHz, A series) je počeo da se malko pregreva već zadnjih mesec-2... Čistih 50+ C, ništa strašno...
2. Matična ploča (sa RAMom i grafičkom) je u startu pravila probleme, jer nije mogao da se instalira VIA4IN1 (u stvari može sve sem AGP fix-a) što mislim da objašnjava zašto mi se XP uvek zakucava pri prvom boot-ovanju/prepoznavanju HW-a, ali ne i povremena zaglavnivanja u win tokom brisanja/menjanja fajlova, kao i čudno ponašanje Slack-a.
3. Zašto sve reinstaliram? Čovek sam pa grešim, pa zaboravim neki bitan paket, a naravno nema mi dependency checking-a; zbog gore spomenutih problema sa HW-om jer mi se dešavalo da instalacija daje potpuno drugačije rezultate i da se sistem drugačije ponaša; a i ko kaže da je samo zbog mysql-a? Desi se i meni da pogresim pa zeznem sistem, što, moraš piznati, u unix sistemima i nije tako teško...
4. Sockete sam lako popravio, a lepa vest je da mi sad traži host.frm fajl koji je osnova za samu bazu. E onda se setim kako se to radi u YasT-u po SuSe 8.0, i odlučim da batalim ovo... Sve mane SW 9.0 sam odmah upoznao, a nijednu prednost nisam osetio (čak se moj PC diže sporije nego PII 266MHz Celeron A sa 64 MB RAM-a pod SuSe, što znači da nema puno istine u onome da se Slack diže brže), i zamalo da zbog njega odjebem *nix.

Citat:
Madafaka:
axa...znači navikao si na dos, a? pa ok...onda te shvatam donekle...
ne znam kako si zaključio da upotreba vima/emacsa spada u istu filozofiju u koju spada i korišćenje notepada i edit-a...raspitaj se malo i čućeš da se u vim-u i emacsu može vrlo lagodno programirati i još štošta...

I igrati igrice i još 300+ zajebancija koje mi ne trebaju... A ko mene sprečava da koristim word, ili neku html formu za pravljenje programa? Bože moj, i u tome se da "lagodno" programirati... I da, ja sam rekao vi, a ne vim, ti bi trebao da znaš valjda razliku...

Citat:
Madafaka:
hoćeš ms office, a? jel programiraš u njemu? neverujem da će se tako skoro pojaviti u verziji za linux...tako da...stick to the win32
pozivaš se na sopstevno 30h i slovima tridesetočasovno iskustvo i na unix-haters knjigu? i ti si mene nasmejao, hvala

Izvini, a jel ti uvek samo tipkaš u tvom browseru ili i nešto radiš (konkretnije, misliš li šta kucaš, ili...)? Razmisli kakvu si glupost rekao pa se pokri ušima. A Office mi/nam je potreban iz sasvim dobro poznatih razloga

Citat:
Madafaka:
[internal jokes]
na kraju...kad smo već kod Pere, Mike, Laze...zar ti nisi Pera? :o)
i vutra je baš ok...zar ne? s tim što svojevremeno nisi pitao Zašto? i čemu sve to? nego si se zaleteo za "kvalitetnu gandžu", koja je pritom sadržala malo nikotina...a THC-a...ama baš ni malo :o) posle takvog iskustva ja nikad ne bih pravio poređenja s travom :o)
[/internal jokes]

Veoma smešno. Zahvaljujući Vašoj genijalnoj "ideji" video sam koliki ste Vi "geniji". A čisto da znaš da još uvek imam problema sa srcem, a znaš ti dobro zbog čega, i ne misli da ću Vam ONO zaboraviti. A da, što se tiče ISP, objasni ti meni suštinu, šta JA njom dobijam? Ništa, i ne zanima me šta tamo neki fizičar/biolog/hemičar time dobija već JA! Isto ti važi i za sve ostalo, uključujući IDE, OS, PL, MUSIC, HW, SW,...
I hajde ti meni objasni zašto ići u ISP, šta mi to oni nudei šta ja tamo REALNO dobijam. Ja smatram da je bolje da (i ovako) uradim sam, nešto što se da REALNO primeniti, i onda da lepo ljudski predstavim pod svojim imenom, a ne da neko pije za džabe na moj račun, a ja da plaćam a da ispadne još da on MENE časti...

Citat:
Dejan Lozanovic:
Hmm pazi stvar kod Linuxa ne ide kao kod windowsa tipa Next,Next,Next,Finish. Tako da je potrebno procitati malo vise dokumentacije koja doalzi uz odredjeni program. I evo ti si tipican primer novog Linux korisnika koji nije to sve instalirao da bi bio ql faca zato sto koristi linux nego neko ko ne poznaje materiju dovoljno kada je linux u pitanju a zeleo bi da mu odma sve zivo savrseno radi. Za korisnike kao ti ja ne preporucujem Slackware kao prvu distribuciju. Ne znam kakav je SUSE jer nikada nisam imao prilike da sednem za SUSE distribuciju i da pogledam kako su napravili organizaciju svega. Ali zato bih mogao da ti preporucim Mandrake jer ima kontrol Center gde sa jednog mesgta podesavas sve sto ti treba. Jeste da ces cenu platiti malo slabijim performansama jer je slack sa svojim init skriptama stvarno mnooooogoooo brzi nego ostale distibucije koje su bazirane na Sys V init stablu. Plus sto uz Mandrake dolazi sve i svasta medju servisima pa novi korisnik ne zna sta mu zaista treba a sta ne..... ali to je druga prica kao rezultat ces dobiti sistem kome sve radi.
Kasnije kada se uhodas u pricu gde sta ide i kako onda bi mogao da probas da se vratis na Slack ili neki drugi pure unix style linux.

Ja sam lepo tražio nešto od tog mog druga nešto normalno i taman smo instalirali SuSe, kad je morao hitno da ide i odnese te CD-ove i ostavo mi je Slack dase sam snalazim. Ako ćemo pravo instalirao sam ga, čitao man pages, dokumentaciju, PDF-ove na 2.-om Slack disku, i onda se iznervirao... Očigledno nisi upoznat da sam ja generalno "ovisnik" o komandnoj liniji koju obožavam, ali sa Linuxom još uvek nisam na ti. Moram reći da sam se zaprepastio kada sam video šta čovek sve radi u YasT-u, dok se ja ubih jureći razne config fajlove... Najverovatnije ću nekako da pozajmim SuSe od mog mentora koji menjao nekoliko *nix sistema i odlučio da se drži SuSe-a i na poslu i kući (gde ima instaliran i win98).

Ako niste znali/pročitali, imam win98 i želeo bih drugi stabilniji OS, koji bi vremenom mogao da skoro potpuno potisne win98. Kako zbog HW situacije XP i 2000 otpadaju, ponadao sam se nekom *nix sistemu, čisto da probam nešto novo, da zadovoljim znatiželju. Takođe tražim neki dobar PHP IDE pod tim istim OS-om (već sam probao sve sem ZEND-a koji se mogu naći na Google-u), jer dosadašnjim nisam bio zadovoljan, a nemam vremena/živaca da sam pišem neki bolji. Takođe mi je potrebno da zbog samo procesa razvoja drugi OS koristi moje već stvorene putanje pod win98 do httpd doc root i mysql bazama, jer time izbegavam dupliranje sadržaja i pojednostavljujem sam proces izrade i testiranja projekata.

PS: Hvala Onima koji su imali nerava da ovo pročitaju do kraja :)
[ Mihailo @ 06.05.2003. 04:16 ] @
Jebeni troll. Trebao bi neko da briše ovakve provokacije. Dovoljno je videti naslov teme...
[ BlueIce @ 06.05.2003. 04:22 ] @
Izvini Mihailo, koga nazivas trolom?
Ja jednostavno zelim ozbiljan savet, sto se ocigledno i ne moze dobiti na forumu ovakvog tipa.
I molim te reci mi sta fali naslovu, ili jos bolje, koji bi ti naslov stavio pa da te saslusam o sveomcni :)

PS: Takodje molim da tebi svojstvene atribute zadrzis za samog sebe.
[ McKracken @ 06.05.2003. 10:16 ] @
BlueIce, da malo vise citas umesto sto pises kilometarske poruke (u kojima nista ne pise, osim da si ovisnik o komandnoj liniji) mozda bi i nesto znao.

Covece, ovakav ego nisam video godinama, narocito ovoliko neutemeljen.
[ twix @ 06.05.2003. 10:48 ] @
BlueIce:
"Molba: Smatram da sam bio korektan sa imenom i sadržajom teme, i očekivao bih to isto i od drugih ubuduće. A za ove dosadašnje svinjarije, molim moderatore da se probude i učine nešto po tom pitanju!"

Nema nista preko noci, a za neke odgovore treba da se zahvalis a ne samo da kritikujes, jer neko je takodje odvojio vreme za tebe da ti pomogne, a ti takve postove nazivas svinjarijama #?

...doc doc doc... kad ti se vec ne svidjaju odgovori..

btw nemoj vise pisati skracenice, posto, nisam jedini koji ih ne razume ;p
[ BlueIce @ 06.05.2003. 11:21 ] @
Ovako, za tvoju informaciju, iako ima veoma malo do kraja škole i do prijemnih, pročitao sam već nekoliko podobrih pdf-ova na temu *nix sistema, trenutno završavam unix haters handbook, i to da bih video i drugu stranu medalje. I da, mogućnost da zeznem sistem želim da svedem na najmanju moguću meru jer ja nemam love za back-up uređaje, i ovaj komp na kome kucam sad nije MOJ, a sem toga sve/svo vreme otvoreno priznajem da ne znam da radim u *nix sistemima dovoljno dobro. To je izgleda dojednom VEEEELIKI problem, a VI ste izgleda zaboravili da ni van UNIX nije rodio, niti ste vi rodili UNIX, pa ga ni vi niste znali.

2. Da ne bude da "pišem kilometarske bezvezne poruke u kojima ništa ne piše", molim te da mi polako, ali polako objasniš da li su sledeća pitanja bezvezna?
Biranje drugog OS-a, IDE-a, eventualna promena PL-a,
I zašto je toliki problem kada pitam šta on MENI ima da ponudi. Sigurno ne da igram solitaire, ili da se hvalim istim. Jedini koji mi je zagolicao maštu i dodatno me zainteresovao za temu je bio Random sa onim svojim dužim člankom.

3. Ovakav ego? Ajmo polako.
- Da li sam postavio relativno jednostavno pitanje, tržaeći pomoć, jer ne mogu oko nečeg da se odlučim?
- Da li sam dobio adekvatne odgovore?
- Da li sam u samom početku eksplicitno, zamolio da ova tema ne postaje yet another flame, jer imam i ja problema ljudi, a opet ne idem ta se istresam na Vama sa RTFM, e, blate si čuo za man, napravi svoje drajvere baćko, etc.
- I u zaključku da li sam nešto novo saznao? Naravno da ne (sem Randoma čiji text mi je veoma zanimljiv), jer bože moj OVO je [es].

A kilometarska poruka je poslata kao odgovor na kilometarska sr**a! Pročitaj malo poruke i reci mi koja od njih mi konkretno (barem pokušava da) pomaže/upućuje/objašnjava kako da rešim svoju dilemu i probleme.
Tako mi i treba kada pokušam pitati neko normalno pitanje, nazovu me trolom - što me najviše pogađa znaš li ti uopšte Mihailo šta je to trol? To je kao da nekom činovniku kažeš birokrata. Za mene je to velika uvreda.

Da li je ovo image koji es želi? Razmislite...

PS: Pošto vidim da od svega ovoga nema ništa i da tema vodi samo k flame-u i ličnim egzebicijma i stalking-u, molim nadležne da reaguju i da obrišu temu u slučaju da ne bude bilo poboljšanja. Hvala!
[ BlueIce @ 06.05.2003. 11:27 ] @
Citat:
twix:
Nema nista preko noci, a za neke odgovore treba da se zahvalis a ne samo da kritikujes, jer neko je takodje odvojio vreme za tebe da ti pomogne, a ti takve postove nazivas svinjarijama #?

Nisam rekao da su svi, rekao sam samo da se obrišu dosadašnje svinjarije koje nemaju nikakve veze sa postavljenom temom, kojih, moraš priznati, ima porpiličan broj.

Citat:
twix:
...doc doc doc... kad ti se vec ne svidjaju odgovori..

Ma znam, ali ipak ni to nisu odgovori već napucavanja, lične egzibicije, flam-ovi, "povreda časti i čiste unix rase", i čak ponegde zavist (čast izuzecima). Ali, ok, nijhov problem ne moj, neću da ih imenujem, nek se sami prepoznaju :)

Citat:
twix:
btw nemoj vise pisati skracenice, posto, nisam jedini koji ih ne razume ;p

Prilmjeno k znanju. Sad sam se setio na koju konkretno misliš - PL = Programing Lang, jer me mrzi da pišem tolike 2 reči :)
[ McKracken @ 06.05.2003. 11:53 ] @
Kakve crne backup uredjaje? Covece, "backup uredjaji"? Zasto moras da stvari nazivas komplikovanim izrazima? Uzmi bilo koji rezac i disk od 20 dinara i eto ti "backup uredjaja".

Citat:
BlueIce:

2. Da ne bude da "pišem kilometarske bezvezne poruke u kojima ništa ne piše", molim te da mi polako, ali polako objasniš da li su sledeća pitanja bezvezna?

Biranje drugog OS-a, IDE-a, eventualna promena PL-a,
I zašto je toliki problem kada pitam šta on MENI ima da ponudi. Sigurno ne da igram solitaire, ili da se hvalim istim. Jedini koji mi je zagolicao maštu i dodatno me zainteresovao za temu je bio Random sa onim svojim dužim člankom.

Svaki OS ima da ti ponudi onoliko koliko si spreman da ucis. Ti nisi spreman da ucis, vec imas stav "ja sve znam, iako sam pocetnik". Ako znas da programiras, odlicno, uzmi emacs, kdevelop ili bilo sta drugo i neces imati problema, sve dok ono sto citas citas da bi nesto naucio, a ne da bi se gadjao skracenicama.

Inace, ako vec ides u skolu, pitaj nekoga sta znaci rec fraza.

Citat:

3. Ovakav ego? Ajmo polako.
- Da li sam postavio relativno jednostavno pitanje, tržaeći pomoć, jer ne mogu oko nečeg da se odlučim?
- Da li sam dobio adekvatne odgovore?
- Da li sam u samom početku eksplicitno, zamolio da ova tema ne postaje yet another flame, jer imam i ja problema ljudi, a opet ne idem ta se istresam na Vama sa RTFM, e, blate si čuo za man, napravi svoje drajvere baćko, etc.
- I u zaključku da li sam nešto novo saznao? Naravno da ne (sem Randoma čiji text mi je veoma zanimljiv), jer bože moj OVO je [es].

Najmanje tri coveka su tio rekla da odes na www.nvidia.com i da skines dajver za tvoj hardver (i na win-u svi skidaju detonatore za NVidiu). Ista je stvar za HP1000W (pogledaj malo na linuxprinting.org). Ili procitaj u threadu da "usb uredjaji rade"..

Citat:

A kilometarska poruka je poslata kao odgovor na kilometarska sr**a! Pročitaj malo poruke i reci mi koja od njih mi konkretno (barem pokušava da) pomaže/upućuje/objašnjava kako da rešim svoju dilemu i probleme.

Ono sto ti radis, je da postavis pitanje a ne zelis da cujes odgovor koji je ocigledan. Lenj si, i mislis da sve znas. Nazalost, sa takvim stavom neces daleko stici. Strasno mi je zao da vidim toliku energiju usmerenu na toliko pogresan nacin :(

[ Mihailo @ 06.05.2003. 12:26 ] @
Citat:
BlueIce:
Izvini Mihailo, koga nazivas trolom?
Ja jednostavno zelim ozbiljan savet, sto se ocigledno i ne moze dobiti na forumu ovakvog tipa.
I molim te reci mi sta fali naslovu, ili jos bolje, koji bi ti naslov stavio pa da te saslusam o sveomcni :)

PS: Takodje molim da tebi svojstvene atribute zadrzis za samog sebe.

Ozbiljan savet??

Prvo kažeš, "treba mi linux znog programiranja", u te svrhe će dakle billo koji da radi posao ... a zatim:

Citat:

E sada, pošto sam početnik u *nuxu, želeo bih Vaše mišljenje, koji bi meni najviše odgovarao za:
- jednostavan interfejs i dobro dokumentovane komande
- robusnost pri radu
- stabilnost
- prilagodjen programerima (db, php, gtk, c/c++), ima kvalitetan IDE
- ima dobar set office alata
- "slaže" se dobro sa windows-om
- lakoća instalacije i održavanja

I naravno, šta god da ti ljudi predlože ti ćeš da kritikuješ (što i radiš), kao da očekuješ da smisle neki Linux specijalno za tebe. Svaki Linux zadovoljava prve 4 stavke a skoro nijedan poslednje 3. BTW, poznato je da se "ne slažu dobro sa Windowsima", "nemaju lakoću instalacije i održavanja (pored svih wizarda uvek je potrebno bar jednom drajveru posvetiti malo više vremena, a ti očito nisi uspeo ni xconfig da odradiš kako treba), "set office alata"(?) k'o da ima 300 offica za linux pa bi ti da biraš. I kada ti je posle svega random rekao da uzmeš Windows (što je najbliže tvojim zahtevima), ti si to krajnje neumesno komentarisao.

I na kraju, ako
Citat:
osećaj se pozvanim da isti napustiš.
[ BlueIce @ 06.05.2003. 13:45 ] @
Da skratim jer moram u skolu...

1. Sto se tice rezaca - ekonomski faktor - Ja sebi to ne mogu da priustim, Laser Jet sam uzeo samo zbog toga sto se vec u ovih mesec dana dvostruko isplatio preko maturskih radova, a sem toga ima citava GOMILA mojih itudjih projekata na vomo PCu i kad bi mi crko hard, mislim da bi bilo veoma gadno.
2. Ovo je nevezano za temu ( kao i sveo ostalo :) ), ali zasto se ja plasim *nix-a? Svestan sam ja da je to izuzetno kvalitetan sistem i da bi meni cak mnogo vise odgovarao nego win... Medjutim, ja najvise volim da sredjujem stvari iz konzole, pa cesto otkucam pogresnu tipku, pa boze moj. Ako cak nesto i obrisem ima undelete, ili nesto tako. Dok sa rm mogu ladno da obrisem sve, pa i podatke win particija ako slucajno omasim, a jos ako sam dobro shvatio, kad se rm koristi nema povratka.
3. Ja sam uvek spreman da ucim, ali shvati me. Treba mi neki *nixoidni sistem brzo. Win je isuvise nestabilan i ne zelim da koristim nelegalne programe Mdaemon i slicno, vec sendmail (a sendmail pod win i nije tako lepa stvar :( ).
4. Trazim svo vreme IDE a ne editor, sigurno znate razliku. S tim da bi IDE po meni trebao da bude prilagodjen odredjenom jeziku/platformi, jer ne postoje unirvezalni IDE sistemi.
5. Sto se tice G-fUrca II MX400 64MB, moje razocarenje je bilo ispoljeno time sto se on sam ne nalazi u spisku drajvera u samom Slack-u. Ne kazem da nema drugih, cak sta vise korstim DDR podverziju drajvera, ali problemi postoje. Konkretno slika na monitoru u svim rezolucijama izgleda veoma drugacije od iste kalibrisane u win (a i tamo sam samo malo "osvetlio" sliku)
6. Ovaj moj USB uredjaj ne prepoznaje nijedan linux, konkretno dobio sam usb flash disk od lokalne PJ Jugodata. Problem je u tome da kriptujem sadrzaj a niti sam naao program koji to moze dekriptovati, a niti ima ima proizvodjaca - no name HW.
7. Nisam ja navrat nanos hteo da instaliram linux. O tome razmisljam ozbiljno vec godinu dana. PA dobro, danas cu pozajmiti SuSe i reci vam da li mi se utisak popravio, jerbo Slack pada sam od sebe (faluty HW).
8. I niko ne shvata da je meni X podesen, samo necu da skidam drajvere za monitor i graficku sa neta. Zasto? Pogledajte razlog pod 1. sto je izmedju ostalog i razlog postepenog prelaska na free sisteme, jer zelim da budem legalan, ali nema 5000+ dolara da platim sav neophodan SW pa sam spreman na odgovarajuce kompromise.
i 9. Zao mi je ako sam bio grub u svom nastupu, ali imam odredjene tegobe i probleme zadnjih nekoliko dana i "nisam potpuno uracunljiv" :) A i kazem da me je slack poprilicno iznervirao. Ali i taj moj drug je lik: "Dovoljno si ti napredan, jes da nikad nisi koristio linux na svojoj masini, ali evo tebi slack pa se igraj s njim". Problem je sto se ja s njim mogu samo da igram, jer ne mogu da se snadjem.

PS: Nadam se da nisam uvredio Random-a, ipak stavio sam 3 smiley-a onda za svaki slucaj.

PPS: nisam lenj, ne boj se, pogledaj lepo onaj cms pa vidi, ali izmedju njega, skole, pokusavanja da se sistem odrzi koliko-toliko stabilnim, prijemnog, nekih poslova, kucanja maturskih, itd meni ne osaje bas puno vremena da odjednom znam sve. Treba mi ipak vremena da svarim neke stvari.

ZURIM, odrace me direktor sto mu kasnim na cas :(
[ Dusan Marjanovic @ 06.05.2003. 14:33 ] @
Citat:
BlueIce:
Pogledajte razlog pod 1. sto je izmedju ostalog i razlog postepenog prelaska na free sisteme, jer zelim da budem legalan, ali nema 5000+ dolara da platim sav neophodan SW pa sam spreman na odgovarajuce kompromise.

PS: Nadam se da nisam uvredio Random-a, ipak stavio sam 3 smiley-a onda za svaki slucaj.

mrzi me da više vodim opširnu raspravu na ovu temu, pošto je očigledno tvoj um suviše deformisan da bi se ikako preokrenuo da radi u pozitivnom smeru...
samo da primetim da je ovo prvi put da si naveo da si spreman na neke kompromise...dosad si pričao kako tebi tvoj MS office odlično radi posao i da su svi njegovi OS klonovi s***** itd itd....takođe nemožeš sebi da dozvoliš rad sa nelegalnim softverom, dakle, stiče se utisak da ti imaš para da platiš MS Office koji btw ima vrlo zadovoljavajuću alternativu koja je potpuno besplatna...a nemaš para za neki rezač koji košta višestruko manje od MS office-a, a kome je alternativa "vrlo skup backup uređaj". čudan si ti neki čovek Petre Mariću...
a da...i troll u IT svetu nije isti onaj trol na kojeg ti misliš, čudi me da ti to nisi znao s obzirom na obilje hi-tech reči koje koristiš u svakoj rečenici...mada možda je i na tog mislio kad te nazvao...
što se tiče tvojih problema sa srcem...niko te nije primoravao da probaš "travu" hehehe...but you wanted to join the club...platio si cenu :o)

[Ovu poruku je menjao MAdafaKA dana 06.05.2003. u 16:17 GMT]
[ Miroslav Strugarevic @ 06.05.2003. 15:12 ] @
BluIce... komplikuješ za džabe...
Ovo ce da se preokrene u nekakvu raspravu ( ako već i nije ) koja nema veze s'vezom... ;)
Ne radi ti Nvidia, verovatno zato što nemaš drajvere. ;)
[ Gojko Vujovic @ 06.05.2003. 15:56 ] @
Ljudi oko čega se vi svađate uopšte, meni nikako nije jasno?

I ne znam koga da brišem, od čega je uopšte počela ovakva rasprava, i čemu sve to!?
[ Gojko Vujovic @ 06.05.2003. 16:02 ] @
Aha sad sam tek video, nisam pročitao celu temu malopre.

Jao blueice što si nezahvalan...

I stvarno, posle svega što si rekao, KORISTI WINDOWS, imaćeš manje muka!
[ Dejan Lozanovic @ 06.05.2003. 17:39 ] @
Ajde da probam da vratim temu na pravi kolosek. Pazi sto se drajvera za Nvidiu tice oni su dugacki oko 2-3 mb a to je svakom dostupno. Za razliku od windowsa koji imaju oko 40 i nesto megabajta. E sada kada smo kod te nepodesene slike izmedju win-a i linuxa, znam i ja sam imao iste muke i svako od nas ali ako recimo uzmes svoje original drajvere od Eaglea koje si dobio uz graficku i nakon toga instaliras original NVidine videces da ces naici na isti problem :))), ali tada jednom nastelujes i ne mislis. Pa i ovde je sta stvar, ali postoji resenje. Recimo jedan operativni sistem stavi sa razlicitom rezolucijom ili brojem boja i tada neces imati problema, ili mozda da promenis frekvenciju osvezavanja na jednom od sistema i resices problem jer tada nece oba sistema kosriti isti video mod na monitoru.

E sada razlog zasto nisi mogao da nadjes originalne Nvidine drajvere na Linux distribucijama je razlog zato sto Nvidia to nije dozvoljavala, da se distribucija vrsi na takav nacin. Sada od skoro su promenili licencu pod kojom mozes da koristis te drajvere i na srecu dozvoljavaju da se njihovi drajveri slobodno distribuiraru tako da u skorije vreme mozemo da ocekujemo da ce njihovi drajveri biti uz distribucije vise zastupljeni....

Sto se flash diskova tice evo kako stvari stoje te stvari rade bez problema :)) a da bi probao da li stvar funkcionise kao root u konzoli otkucaj
modprobe usb-storage

i ako ta linija prodje bez ikakvih gresaka znaci da si ukljucio podrsku u kernelu za tvoj flash disk nakon toga kucaj
cd /mnt
mkdir flash
i na kraju:
mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/flash

i u direktorijumu /mnt/flash ces imati vidljiv svoj flash disk :)) kada zavrsis sa koriscenjem flash diska. kucaj
umount /mnt/flash

i ako sve to bude radilo javi ako hoces da namestimo da ne moras svaki put da kucas ovako slozenu proceduru.....

Ljudi eto vidite sta se desava kada nekom odma uvalite slack a covek ipak trazi nesto da mu radi sistem. A bluence tebi sam vec rekao da Probas da instaliras Mandrake jer ces tamo naci odma namesteno 90% stvari koje tebi trebaju...
[ tdjokic @ 06.05.2003. 18:21 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic:
Ljudi eto vidite sta se desava kada nekom odma uvalite slack a covek ipak trazi nesto da mu radi sistem. A bluence tebi sam vec rekao da Probas da instaliras Mandrake jer ces tamo naci odma namesteno 90% stvari koje tebi trebaju...

E, bravo Dejane! Narocito mi se svidja ovo sto sam citirao. (Zlo)Upotrebicu ovu priliku da spomenem i Lycoris, koji je slican Mandraki, i za manje zahtevne pocetnike cak i bolji - jednostavan, brzo se instalira, vise lici na MS Windows itd., mada za bluice verovatno nije.
[ BlueIce @ 06.05.2003. 19:50 ] @
Prvo zelim da se zahvalim Dejanu Lozanoviću koji mi je najzad objasnio zašto nema NVIDIA drajvera u Slack-u. Inače probao sam danas da radim malo ozbiljnije u SuSe-u i mogu se pohvaliti da sam bez problema podesio i httpd i mysqld, čisto da ne bude da sam idiot koji nema veze s mozgom i mislim da nije loše sada urađeno: http://csl.tfc.kg.ac.yu/petarm je adresa sistema. Malo sam se i "igrao" sa SuSe i mogu reći da sam poprilično zadovoljan. Jer mogu direktno da "štelujem" iz komandne linije a mogu da odem i u GUI (ko je više puta podešavao httpd.conf zna kako ume da zaboli da se nađe odgovarajuća linija u MidnigthComander-u). Čak mi se i GNOME dopao :)

Bug report: Jedna stvar mi se samo nije dopala. Kada iz GNOME palim terminal i u njemu pokrenem MC imam malecni problem sa F10. To je function key za quit operaciju, ali umesto toga on meni lepo otvara active window menu. E samo kako to da ispravim.

Gojko zašto sam nezahvalan? Ja se samo ljutim na madafaka koji izgleda samo traži flame pa mu više njemu i sličnima neću više odgovarati na bilo kakve provokacije/poruke (mada se kod njih to svodi na isto) i gotovo.

I još jednom hvala svima na Vašoj pomoći, naročio Dejanu i random, ako Vas interesuje odlučio sam se na SuSE i, ako da bog, imaćete još jednog malog vrednog linux user-a koji će da Vam dosađuje pitanjima o GTK, BASH-u, i samom Linux kernelu (več sam počeo da čačkam na ovm jadnom Slacku :) ).

PS: Ajde, znam da sam obećao i da ću najverovatnije pokrenuti flame, ali... Ma šta fali mom MS DOS-u 6.22 :)
[ Dejan Lozanovic @ 06.05.2003. 21:32 ] @
Pa slack ima razlicit pristup problemu za razliku od Suse-a Mandrake-a Red Hata i slicnih "sarenih" linux distribucija. Vidis te "sarene" distribucije rade 99% sve savrseno ali zato kada nesto pukne tj prestane da radi provesces 20 puta vise vremena da to sredis i namestis da ti radi na savrseni nacin... Dok slack ide drugom metodologijom ne da nista od tih fanci gui stvari i pusta te da podesavas sve sam iz editora(sto je bolji nacin jer je tako lakse administrirati udaljenu masinu) opet sa druge strane sve sto namestis jednom na slacku znaces uvek da namestis i ako nesto krene naopako kojim slucajem znaces gde lezi problem.

A ima i ona stara izreka:

Ko nauci Red Hat(respektivno Suse, Mandrake)
Znace Red Hat ( Suse, Mandrake)

A Ko nauci Slackware
Znace LINUX
[ Dusan Marjanovic @ 07.05.2003. 01:46 ] @
Citat:
BlueIce:
Bug report: Jedna stvar mi se samo nije dopala. Kada iz GNOME palim terminal i u njemu pokrenem MC imam malecni problem sa F10. To je function key za quit operaciju, ali umesto toga on meni lepo otvara active window menu. E samo kako to da ispravim.

PS: Ajde, znam da sam obećao i da ću najverovatnije pokrenuti flame, ali... Ma šta fali mom MS DOS-u 6.22 :)

hmm...iako se kod mene poruke i prozivanja svode na isto...probaj da u keyboard shortcuts GNOM-a izbrišeš F10 skraćenicu...nije nikakav bug...samo se poklapaju prečice.

A što se tiče msdosa...ne znam, ako tebe on "ne sputava" nastavi da ga koristiš, niko ovde neće imati ništa protiv.
[ tweeester @ 07.05.2003. 10:43 ] @
Citat:
BlueIce:

Mozda lupam, ali probaj Esc a zatim 0, mozda ti resi problem (Esc a zatim 1..0 bi trebalo da je ekvivalentno f1..f10)
[ BlueIce @ 09.05.2003. 01:15 ] @
E, ovako, uspeo sam da instaliram SuSE 8.1 Prof. i moram reci da sam zadovoljan. Odmah u stratu sam batalio i GNOME i KDE (posle nekih bitnijih podesavanja X-a, runlevel-a i slicnih stvari) i presao lepo na MC iz sistemske konzole. E sad jedino sto mi se cini da je to toliko ocerupani NortonCommander da je to neverovatno (BTW, ako niste provalili ja sam veliki fan starog dobrog NC-a).

I moram reci da je sada moj home web server djavolski brz, sto mi je i trebalo od pocetka (za prezentaciju mog naucnog rada).

Hvala jos jednom svima na Vasem utrosenom trudu/vremenu/eneregiji i/ili novcu u Vasem aktivnom usestvovanju na ovoj temi.
[ McKracken @ 09.05.2003. 03:49 ] @
Citat:
BlueIce:
E, ovako, uspeo sam da instaliram SuSE 8.1 Prof. i moram reci da sam zadovoljan. Odmah u stratu sam batalio i GNOME i KDE (posle nekih bitnijih podesavanja X-a, runlevel-a i slicnih stvari) i presao lepo na MC iz sistemske konzole. E sad jedino sto mi se cini da je to toliko ocerupani NortonCommander da je to neverovatno (BTW, ako niste provalili ja sam veliki fan starog dobrog NC-a).

I moram reci da je sada moj home web server djavolski brz, sto mi je i trebalo od pocetka (za prezentaciju mog naucnog rada).

Hvala jos jednom svima na Vasem utrosenom trudu/vremenu/eneregiji i/ili novcu u Vasem aktivnom usestvovanju na ovoj temi.

Svaka cast, zapanjeni smo [/cenzurisano] xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx[/cenzurisano]

[ srki @ 11.09.2003. 02:15 ] @
Citat:
BlueIce:
Molba: Smatram da sam bio korektan sa imenom i sadr?ajom teme, i o?ekivao bih to isto i od drugih ubudu?e. A za ove dosada?nje svinjarije, molim moderatore da se probude i u?ine ne?to po tom pitanju!

Tako?e: Ra?unam da sam bio sasvim fokusiran naj ednu bitnu ?injenicu. Nisam izjavio da su *nix re?enja (toliko) lo?a, ali bitno mi je ?ta on mo?e meni da ponudi, tj. kakvu JA mogu da imam korist od njega a ne drugi. Hvala Vam svima na Va?em (ne)razumevanju, (ne)toleranciji i (ne)pa?nji!

Pa *nix ne moze nista da ti ponudi (po onome sto si naveo) ali mozda moze neka odredjena distribucija. Kako mi mozemo da znamo sta *nix moze tebi da ponudi? Pa sta mislis zasto postoji toliko razlicitih distribucija linuxa i toliko razlicitih vrsta unixa? Zato sto razlicite distribucije nude i razlicite stvari i bolje se pitaj sta odredjena distribucija linuxa moze tebi da ponudi.

A i random ti je rekao sta moze *nix u globalu da ti ponudi nezavisno od distribucije. Skraceno: u *nix-u maltene mozes da zbudzis sta hoces.

Citat:
E ovo je mi pomalo sme?no :) Random, a preporu?uje mi XP :) Da te nisu drogirali? :)

Ne, nego ti je covek sasvim lepo odgovorio. I ja bih ti to odgovorio. Ipak da bi imao koliko toliko udoban rad u *nix okruzenjima treba da poznajes sistem dok recimo na windowsu ne moras toliko da citas dokumentaciju i instalacije su mnogo lakse. Evo primer sekretarice u firmi mog caleta kada sam joj doneo skener. Ubacila je instalcioni cd, instalacioni program se automatski startovao i ona je samo nekoliko puta kliknula na Yes i instalirala skener. Na *nix-u to ipak nije tako jednostavno i moras da znas koje alate/programe da koristis.

Ja kod kuce radim u windowsu bas zbog tih stvari jer me mrzi (i nemam vremena) da citam dokumentaciju da sve podesim kako zelim. Naravno ni windows ne zadovoljava moje potrebe ali mi je ipak lakse da njega koristim nego da podesavam sve te stvari koje hocu u nekom *nix-u.
Da ne radim i da jos idem u skolu ili studiram onda bih imao vremena pa bih podesio sve i kod kuce bih koristio *nix. E ako imas vremena i nisi lenj onda instaliraj *nix i baci se na citanje ali posto si napisao da ne zelis toliko da buljis u dokumentaciju onda ti je random sasvim lepo rekao da je XP za tebe prva stvar. Znaci u potpunosti ti je odgovoreno na pitanje i ne znam sto si napisao ovu poruku uopste. A ako hoces gnu ulata onda koristi cygwin i MinGW.
[ BlueIce @ 11.09.2003. 11:29 ] @
4 meseca i 2 distro-a posle:

Pa, SuSE je u svakom slučaju meni bolji od Slack-a. Eto, polako počinjem i sve više vremena da provodim u *nix okruženju, nikako da se nakanim da preselim i mail i još neke stvari, ali *nix koristan jeste.

*nix sistemi mi bogami mogu dosta dati... Pre neki dan sam opet hteo da sve bacim u 3867... kada mi em nije uspeo da radi fax/voice na modemu, hp1000w neće pa neće iako sam pročitao svu dokumentaciju koja mi je bila dostupna i pazio o čemu pričate ovde. O da, da li sam zaboravio da kažem SuSE 8.2. I juče me iznervira ps2pdf jer dobijam samo bitmapirane fontove:
[hack]MS WORD --> Adobe PS drivers (General, prit to file) --> <GhostView check> --> ps2pdf --> acroread on linux[/hack]
I shvatim da je većina GNU programa trećerazredna, sem nekoliko stvarno kvalitetnih programa. Od juče dodajem i LaTeX/TeX i WYISWYG editor "lyx". Imao sam neke frke sa njim ali SAMO zbog njega, apache-a, mysql-a, mc-a, i dobrih kovertora ostajem još vek na SuSE-u. Loše je što mi hylafax ne radi, a i mgetty+sendfax na SuSE-u imaju neke idotske bug-ove, pa ću videti ta je sa njima.

Utisak mi je za sada dobar, bilo bi još bolje da nema nekih gluposti i nelogičnosti u SuSE-u, o tome mogu napisati knjigu, ali mogu ja da lepo "kupim" tehničku podršku, zar ne, niko me ne tera da koristim njih...

E da:

Gde se nalazi to famozno (local) html uputstvo za "^ps2pdf(12|13|14)$" koje spominju u man pages? Ja to ni pretragom samih fajlova ne mogu naći.

BTW, koji je multiplatofrmski GUI kit najlakši za rad i ima najviše opcija?

I još samo jedno malo pitanje... Ima li ko naš lang seting (yu) za lyx i dodatne document klase?

Hvala na Vašem vremenu.

PS: unix sistemi m se veoma dopadaju zbog svoje filozofije, međutim mnoge stvari su totalni promašaj, uglavnom X programi.
[ tOwk @ 11.09.2003. 12:23 ] @
Citat:
BlueIce:
O da, da li sam zaboravio da kažem SuSE 8.2. I juče me iznervira ps2pdf jer dobijam samo bitmapirane fontove:
[hack]MS WORD --> Adobe PS drivers (General, prit to file) --> <GhostView check> --> ps2pdf --> acroread on linux[/hack]

Hm, ps2pdf je samo skripta koja koristi Ghostscript — pogledaj uputstvo za njega, i koje parametre možeš postaviti za -sDEVICE=pdfwrite.

Takođe, Ghostscript nije u stanju da napravi PDF od PS-a koji sam sadrži bitmapirane fontove, a najverovatnije je to slučaj kod tebe (ja sasvim lako i lepo pravim PDF-e iz dobrog PS-a). Ako imaš problema sa PS dokumentima koje praviš iz TeX-a pomoću dvips-a, dodaj opciju „-p PDF“ (npr. „dvips -p PDF vezbe2.dvi“).

Citat:
I shvatim da je većina GNU programa trećerazredna, sem nekoliko stvarno kvalitetnih programa.

Pretpostavljam da nisi ni probao Bash (Gnuova ljuska, mnogo unapređeni derivat Bourne shell-a; uporedi ga sa npr. sjajnim cmd.exe ili ostalim ljuskama u Unix sistemima), GCC (Gnuova kolekcija kompajlera koja radi na 10–30 platformi), GNU libc (jedna od najmodernijih i najusaglašenijih POSIX biblioteka u svetu svih Unix sistema, GNU Emacs (ovo je više „versko pitanje“, pa ko želi može ovo da isključi iz „spiska kvalitetnih programa“), Gnom (odlično okruženje za razvoj i rad), GNU Octave (sistem nalik Matlab-u uz proširenja), Gnumeric (u nekim stvarima bolji od Excel-a, u nekim lošiji, ali odličan proizvod), Gtk+ (biblioteka sa savršenom podrškom za mnoge jezike, uključujući i RTL), Gimp (program za obradu slika), Ghostscript (apsolutno najbolji PostScript „crtač“, u nekim segmentima bolji i od Adoubijevog PostScript-a koji dolazi u štampačima) i još mnogo šta drugo.

Citat:
Od juče dodajem i LaTeX/TeX i WYISWYG editor "lyx".

I eto, ideš toliko daleko da misliš da je LyX WYSIWYG editor — a jasno se kaže da on to nije. On je WYSIWYM (što-vidiš-to-i-misliš) editor. Što se TeX-a tiče, teTeX (koji dolazi uz gotovo svaku GNU/Linux distribuciju) je takođe jedan od najboljih TeX sistema koji postoji. LyX nije ni blizu u stanju da iskoristi sve mogućnosti koje nudi TeX.

Citat:
Gde se nalazi to famozno (local) html uputstvo za "^ps2pdf(12|13|14)$" koje spominju u man pages? Ja to ni pretragom samih fajlova ne mogu naći.

Na Slekveru u /usr/doc/ghostscript*/ — na SuSE-u, naravno, potraži sam ;-)

Citat:
BTW, koji je multiplatofrmski GUI kit najlakši za rad i ima najviše opcija?

Gtk+ uz Glade i libglade. Ovde se mišljenja (naravno) razlikuju, pa pogledaj stare teme na programerskim forumima (C/C++ npr.). Da nastavim sa reklamom za Gtk+: on je pisan u „objektnom“ C-u (na u „Objective C“ koji je napravio NeXT, već u običnom C-u, ali pomoću objekata ;-). Postoje veze za gotovo svaki jezik na ovoj planeti, od C++ (gtkmm), preko Python-a i C# (Gtk#), do PHP-a i sličnih jezika.

Citat:
I još samo jedno malo pitanje... Ima li ko naš lang seting (yu) za lyx i dodatne document klase?

Imao sam ja nekada davno kada sam to koristio, ali ne verujem da ću uspeti da ih nađem. U svakom slučaju ću pogledati. Uostalom, zaviri npr. u slovenačke definicije i prilagodi ih svojim potrebama — zaista to nije toliko teško :-)

Citat:
PS: unix sistemi m se veoma dopadaju zbog svoje filozofije, međutim mnoge stvari su totalni promašaj, uglavnom X programi.

Hm, najbolja generalizacija koju sam dosad čuo. Hvala što si me ubedio.
[ leka @ 11.09.2003. 14:39 ] @
Citat:
random:

Dovoljno mi je da vidim ono research.microsoft.com i da znam koliko je sati... Pogledah knjigu i prekrstih se levom i desnom, jer covek ocigledno pojma nema o zivotu. Tema je dovoljna sama za sebe, pa ako neko zeli da komentarise ovo sto sam rekao, neka lepo pokrene novu temu, i tamo cemo da se "koljemo" verbalno. :)
[ Dejan Lozanovic @ 11.09.2003. 14:46 ] @
Citat:
leka:
Citat:
random:

Dovoljno mi je da vidim ono research.microsoft.com i da znam koliko je sati... Pogledah knjigu i prekrstih se levom i desnom, jer covek ocigledno pojma nema o zivotu. Tema je dovoljna sama za sebe, pa ako neko zeli da komentarise ovo sto sam rekao, neka lepo pokrene novu temu, i tamo cemo da se "koljemo" verbalno. :)

Kako ne shvatas onu staru svako svoga konja hvali.
[ caboom @ 11.09.2003. 23:32 ] @
kahm... unix haters handbook nije ms-ova knjiga i sa njima nema mnogo veze, cak stavise knjiga je odlicna i fino spustanje na zemljicu sa advocacy oblaka kojima mnogi bezbrizno plutaju, pisali su je ljudi koji znaju ponesto. meni je licno najzanimljiviji deo vezan za lisp masine, ja ipak volim da procitam knjigu pre nego sto je proglasim glupom.

btw. x se zaista i smatra jednom od nezgodnih tacaka *nix-a (naravno, ovde mislim na upotrebu *nix-a na radnim stanicama i kao_desktop-u), idejno-koncepcijski x je zaista sjajan, ali bi npr. http://www.directfb.org/ sa prakticne strane bilo daleko bolje resenje u bar 90% slucajeva. ja sam recimo oCh4r4n kako radi apple-ov quartz extreme. mada, ovo bas i nije bilo u kontekstu prethodno lose izvedenog zakljucka o x-u i x programima.
[ srki @ 12.09.2003. 00:06 ] @
Citat:
leka:

leko, pa da li ti ikada imas smisao za humor :-) Knjiga je odlicna i na duhovit nacin ti pokazuje na koje sve nacine mozes da se spotaknes u unixu. Neke stvari su outdate ali to je zato sto knjiga ima 10 godina a inace je uglavnom sastavljena od poruka iz mailing liste koja je napravljena 1986. Cilj knjige je da te nasmeje. I ne znam sto kazes da covek nema pojma o zivotu. Pa nije samo on pisao to a i one stvari koje je on sastavio je sastavio iz mailova sa mailing liste.

O ovoj knjizi se vec pisalo ranije na elitesecurity. Procitaj malo bolje o cemu se radi:

Citat:
This book is ten years old . I started work on it in 1992 (maybe even 1991) while I was a professor at Stanford. My co-editors took over after I started work at Microsoft. (So no, it's not a Microsoft conspiracy.) A lot has happened in the intervening decade.
This book's target audience was people who themselves have noticed certain weaknesses in Unix at that time and could relate to our stories. Our goal was humor. Many readers have told us we succeeded in this. Even Eric Raymond liked it (his name is in the acknowledgements).
The book is not meant to be balanced, it is a screed, pure and simple. Is it over the top? Yes.
We wrote the contract with our publisher to have the copyright revert to us once the book went out of print. So yes, we have the right to publish it online. Feel free to mirror it where ever you want, print it out, and bind it.
Do I have any regrets? Yes, that the funniest item in the book probably isn't anything we wrote, but is Dennis Ritchie's anti-forword. (We had asked Dennis to write a forword, thinking that since he was doing Plan 9 at that time, it would give him an opportunity to talk about how he had moved on from Unix and fixed its flaws in his next OS. (We were young and had a lot chutzpah then.) He read the Preface, and then sent back his essay. We thought it was great and tremendously funny, so we added it in (with permission). To this day, I don't know if he expected us to publish it.)
[ BlueIce @ 13.09.2003. 11:13 ] @
@towk:

1. što se tiče ps2pdf i GhostScript-a, nije bio problem u njima, već ja nisam napravio dovoljno dobar ps u win-u (prvi put radim to u životu, pa sam pogrešio). Naime, instalirao sam adobe PS drajvere izabrao protokol file i generic PS drajver. E, sad pokušavajući da shvatim what the hell neke opcije znače, desilo se to da i PS ima bitmapirane fontove. Ok, za sada sam odustao jer sam uvideo da treba da se dosta pomučim sa lyx-om, ali mi vredi. Inače "malecni" problem je i to da sam ranije "čuo" za tex/latex/lyx ali sam ih tek pre neki dan probao. A inače iz lyx koristim samo direktan prevod latex -> pdf
BTW: Znaš li neku dobru knjigu o tex/latex ili WYSIWYM editoru lyx?

2. Ja sam rekao sem nekih, a sa tom tvojom listo se slažem. Međutim šta je sa igrama, (true) RDMBS-ovima (ne spominji mysql, posgtre i nije tako strašan), pnp-om, a da ne počnem o nekim X programima (mislim da znaš koji su trećerazredne kopije slinih u mac/win svetu); konzolni su uglavnom svi najmanje rečeno fenomenalni, ali ovi... Najveći problem kod X-a je što developeri nikako da se dogovore, pa svaki program ima manje/više/mnogo drugačiji (G)UI. A s obzirom koliko ja volim šarene programe koji mi zauzimaju bepotrebno radni prostor... I da, ne zaboravi da je moja tvrdnja zaista tačna, jer postoje stvarno fenomenalni GNU programi, međutim za koliko redova veličine je veći broj onih drguo/treće-razrednih?

3. Izvinjavam se, navikao sam da otkucam WYSIWYG, ali ne beri brigu pročitao sam manual-e u samom lyx-u, čak sam malo "hackovao" moj dokument da bih imao title page za article document class. Fora je bila u tome da mi je onog 10.srpanj 2003 bilo preko glave i krenuo sam da istražujem source (a iskreno nemam veze sa *tex jezicima) i tako dođoh i do dela article.cls i uz malo eksperimentovanja sam shvatio kako se prenose parametri (konkretno je meni trebao beše "titlepage") i nije loše ispalo.

4. Na SuSE-u nema te html dokumentacije, na žalost.

5. Gtk+, hm... Ma koliko jeretički zvučalo da li app sa Gtk može da se "zatvori"? I koji bih IDE trebao da koristim da bih mogao da razvijam *lako* multiplatformske aplikacije?

6. Nije problem oko tastature, neko ga ubediti da čita yu podešavanja kada automatski ispisuje datum, da ne dobijam ime meseca na hrvatskom i slično...

+extra: Zašto je latexpdf PDF najbolji po veličini? Ima li neka caka, ili je jednostavno najbolje optimizovan?

PS: SuSE 8.2 i KDE trenutno, a raspoložen sam za predloge...
[ random @ 13.09.2003. 15:17 ] @
Citat:
BlueIce:
I da, ne zaboravi da je moja tvrdnja zaista tačna, jer postoje stvarno fenomenalni GNU programi, međutim za koliko redova veličine je veći broj onih drguo/treće-razrednih?

Pa sigurno za manje redova veličine nego što je to slučaj u domenu komercijalnog softvera. Velike kolekcije softvera kao što su download.com i ZDnet to najbolje pokazuju.
[ BlueIce @ 13.09.2003. 18:44 ] @
Agreed.
[ tOwk @ 13.09.2003. 20:39 ] @
Citat:
BlueIce:

Mora da ima. Potraži npr. ps2pdf.html, Use.html i slične (sa npr. „locate Use.html“).

Citat:
5. Gtk+, hm... Ma koliko jeretički zvučalo da li app sa Gtk može da se "zatvori"? I koji bih IDE trebao da koristim da bih mogao da razvijam *lako* multiplatformske aplikacije?

Na moju žalost, može — Gtk+ je objavljen pod LGPL. Što se tiče lakog razvoja, zaista ti preporučujem da probaš Glade. A zatim, možeš izabrati neki lakši jezik kao što je Python i koristiti PyGtk, ili možda čak C# i Gtk#.

Citat:
+extra: Zašto je latexpdf PDF najbolji po veličini? Ima li neka caka, ili je jednostavno najbolje optimizovan?

On ima najviše mogućnosti da dobro optimizuje. Zapravo, tradicionalan prelaz preko PS-a i nije baš sjajan, pošto je PS (u većini segmenata) mnogo moćniji od PDF-a, pošto predstavlja programski jezik (naravno, PDF je moderniji, neke stvari lakše podržava, i dobro ispunjava svoju namenu). Uopšte, mnogo je veća sličnost između DVI-a (format čijem izlazu je prilagođen TeX) i PDF-a, nego DVI-a i PS-a, pa još PS-a i PDF-a. Ipak, dobri rezultati se dobijaju i sa čistim PS fajlovima, ukoliko ih kompresuješ sa Flate algoritmom (nije zvanično podržana kompresija, ali npr. kompresuj ga pomoću gzip-a i dobićeš otprilike isti rezultat). Čak, meni gzipped-postscript uglavnom zauzme primetno manje mesta od pdf-a.
[ TiXo @ 13.09.2003. 21:23 ] @
Citat:
BlueIce:

ostalo ne mogu sad da citam, ali ovo je totalno netacno... ima sta hoces... a ako ti nije dosta ima po netu...
[ tOwk @ 13.09.2003. 21:35 ] @
Citat:
TiXo:

ostalo ne mogu sad da citam, ali ovo je totalno netacno... ima sta hoces... a ako ti nije dosta ima po netu...[/quote]
TiXo, problem je bio u slučaju konkretne dokumentacije za Ghostscript. Niko nije napao tvoj SuSE :-P

A ako već znaš da „ima šta hoćeš“, možda bi bilo najbolje da si rekao u kom se paketu nalazi, i gde se instalira, kako bi BlueIce to lakše našao.
[ TiXo @ 13.09.2003. 21:43 ] @
ups, ipak mene puno boli moja glava.... izvinjavam se, ja skonatao dokumentacija za HTML :)

sorry...
[ BlueIce @ 14.09.2003. 15:09 ] @
@towk:

1. Ajde da ponovim... Tražio sam sve (*) ispod "/" što sadrži ps2pdf i nisam nišao ništa zanimljivije nego preko SuSE-ovog htdig indeks search-a. Interesovale su me neke opcije za optimizaciju jer mi stoji tag not optimized kad bacim pogled u acroread. Sem toga SuSE me sve više i više ljuti, jer onaj YaST update i nije nešto pošto ja još uvek imam mozilla 1.0, a vidim da je izašla 1.5a. A i ona njihova filozofija, kao auto-update, my a**... Vidim da ću ja da opet tražim neku prihvatljiv OS.

2. Pa ne moraš me baš ubiti u pojam, naravno da koristim C/C++, PHP, Rascal :), bash, etc... Mene je interesovao neki IDE (win/lin), ali ovaj anjuta (ne može da izvrši pri gradnji projekta ./configure!!!) mi ne radi. Čak šta više i KDevelop se čudno ponaša, tj napravim hello world program i izbaci silne greške u nekim stotim header-ima... Dependency RPM-ova mi je ok, svi potrebni paketi/fajlovi/programi su mi tu (configure, make, checkinstall, cc, ccp, build, ...) Jel ti sad jasno zašto ne volim toliko linux, i ona moja izjava polako postaje jasnija :)

3. Ma koristio bih ja PS, ali ovo je uputstvo za šire narodne mase... PS, šta mi je potrebno da bih za section i subsection mogao da imam hiperlinkove i bookmarks, kao u na primer smarty dokumentaciji? Video sam da njemu piše "tex with htref+#%$+" ali mene interesuje what/who/where/how(-much).

Ma više neću da se nerviram. Polazim sad na studije u NS, pa dok ne vidim da li su me primili u dom, ništa od ovoga. Ionako treba da vratim ljudima računar, i da vidim ako zaradim nešto preko onog mog cms-a da kupim novi. Onda ću da se zezam sa *nix distribucijama, jer možda i sazru do tada.