[ d3x @ 30.09.2006. 19:57 ] @
Potrebno je naci svaki racionalan broj x za koji je i A(x) racionalan broj. Zatim treba izdvojiti sve prirodne za koje je izraz prirodan. |
[ d3x @ 30.09.2006. 19:57 ] @
[ milanche @ 30.09.2006. 20:46 ] @
Koren iz negativnog broja nije racionalan broj, sto diktira da izraz u zagradi mora da bude >= 0.
Posto je u pitanju kvadratni trinom ciji je vodeci koeficijent pozitivan, vrednost trinoma ce biti uvek pozitivna osim izmedju realnih nula. Tvoj zadatak je da pronadjes realne nule trinoma (tj. resi jednacinu 8x^2 -2x -3 = 0)i da iskljucis sve brojeve izmedju njih, ne ukljucujuci same realne nule. Preciznije receno, resenje je sledeci skup realnih brojeva: (-inf, x1] U [x2, +inf) Sto se tice drugog uslova - mrzi me da mislim kako da ga resim - cekaj nekog od mladjih i svezijih matematicarskih mozgova da uskoci i pomogne. [ d3x @ 01.10.2006. 01:56 ] @
hmm to je rjesenje koje daje REALAN broj zadatak se rijesi za 30sec, ali ovaj zadatak zahtjeva (sve) racionalne x koji daju racionalan A(x) :)
moj pokusaj je bio da izjednacim A(x) sa a/b ( b € N, a € N U {0} ) i onda izrazim x preko a i b. Dosao sam do: ![]() međutim ovo ne mogu ostaviti kao rjesenje, trebalo bi valjda x izraziti preko jedne promjenjive... ideje ? [ emiraga @ 01.10.2006. 06:53 ] @
ima li mozda mogucnosti da se smjenama svede na Pelovu_jednacinu ?
[ d3x @ 01.10.2006. 09:05 ] @
mozda i postoji, ali ja je ne vidim :)
[ uranium @ 01.10.2006. 16:49 ] @
Neka je
![]() ![]() ![]() Sada nam ostaje da vidimo kada jednačina ![]() ![]() odatle imamo: ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nakon odgovarajućih smena imamo: ![]() ![]() Pošto je ![]() ![]() ![]() ![]() 1. slučaj: ![]() ![]() ![]() ![]() otuda ![]() uzmimo da je ![]() ![]() ![]() ![]() pa dobijamo: ![]() ![]() i) ![]() ii) ![]() Naravno, dovoljno je da proučimo samo prvi slučaj. Dakle, imamo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proverimo da mora biti ![]() ![]() Leva strana je parna, pogledajmo šta se dešava sa parnošću desne u nekoliko slučajeva: 1. Ako je ![]() ![]() 2. Ako je ![]() ![]() ![]() 3. Ako je ![]() ![]() ![]() 4. Ako je ![]() ![]() ![]() Proverimo da mora biti i ![]() ![]() To možemo videti na sledeći način: kvadratni ostaci po modulu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Da zaključimo, ako je ![]() ![]() ![]() ![]() Jasno je da je uvek ![]() 2. slučaj: se radi analogno, a rešenja dobijena u tom slučaju već su obuhvaćena rešenjima prvog slučaja. Ostaje još da se vidi kada je ![]() ![]() ![]() ![]() ako baš niko ne bude hteo, onda ću ja malo kasnije ![]() [Ovu poruku je menjao uranium dana 01.10.2006. u 20:37 GMT+1] [ emiraga @ 30.03.2008. 12:22 ] @
![]() ![]() ![]() Rjesenje se dobiva slicno kao za Fibonacijeve brojeve. Svi ![]() ![]() Primjetiti da se dijeljenjem dva susjedna broja u nizu od ![]() ![]() Tada se uspostavi rekurentna relacija ![]() ![]() I onda se to pretvori u matricnu formu ![]() Odakle se primjenom Jordanove formule za stepenovanje ( ![]() [Ovu poruku je menjao emiraga dana 30.03.2008. u 13:39 GMT+1] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|