[ Boris Sundic @ 06.05.2003. 10:29 ] @
Pozdrav svima.

Da li neko ima iskustva sa Opcode 1.2 bibliotekom za collision detection ili bilo kakav primjer u c++ za windows platformu? Vec dva dana se ubih da nadjem nesto korisno, ali je vecina primjera (odnosno enginea u kojima se koristi) za neku od ranijih verzija a mnoooogo je velika razlika i u kodu i u performansama.

Za sve zainteresovane evo link:
http://www.codercorner.com/Opcode.htm

Hvala unaprijed.
[ 3DInfection @ 08.05.2003. 03:40 ] @
Bounding Box ili mozda Bounding Sphere metod ti je neprecizan ili...

[ Boris Sundic @ 09.05.2003. 03:39 ] @
Pocetnik sam u pravljenu 3d enginea pa do sada nisam koristio nijednu biblioteku za detekciju kolizije ali planiram da koristim Opcode zbog njenih mogucnosti, a nece mi biti dovoljan Bounding Box za iole komplikovaniji mesh i zbog reakcije na koliziju. Istina da Opcode nema obradu reakcije ali daje dosta podataka.
Mnogi engini su je implementirali. Po webu sam nasao mnogo informacija koje kazu da je mnogo bolja od tamo nekih Rapid, Solid, ColDet... Ponavljam da ih nisam koristio, pa 'necu da grijesim dushu' ali zasto ne bih u svom engineu koristio ono sto je trenutno aktuelno, je li?
Sada ga koristi cak i Orion3D, Nebula, Iris, ODE u fizici... postoje plugini cak i za CrystalSpace... Ima svoju primjenu cak i u robotici.

Opcode je vrlo optimizovan, zauzima malo memorije i brz je, pa necu da izmisljam toplu vodu, i to bljutavu. :)

Uostalom, vrijedi probati, ali nema bas primjera u kodu a ne bih sad razlagao Nebulu. Kontaktirao sam autora ali on vec radi 1.3 verziju koja ce biti jos bolja ali, kaze, i nekompatibilnija sa ranijim verzijama, ali ja ipak zelim da isprobam 1.2.
Tako da primjere i dalje trazim pa ako neko naleti na nesto javite mi. :)

pozdrav