[ igorba @ 04.10.2006. 09:32 ] @
Ovo uputstvo treba da pomogne svima onima koji su iz bilo kojih razloga u ROOT direktorijumu u ZMI obrisali USER FOLDER - acl_user

1. Kreirati Emergency User-a

2. Prijaviti se kao novokreirani korisnik

3. Kreirati novi User Folder

4. Dodati novog korisnika sa pravima Manager

5. Uklanjanje Emergency User-a

1. Jedan od tri specijalne vrste korisnika Zopa su i nalozi za hitne slučajeve ili Emergency User nalozi. Korisnici koji pristupaju sa ovim nalogom nemaju mogućnost dodavanja novih objekata. Njihova prevashodna uloga je kreiranje novih korisničkih lista i osvježavanje dozvola koje su se iz bilo kojih razloga izgubile.

Moj problem je bio što je User Folder iz Root foldera u ZMI slučajno obrisan i nije postojala mogućnost prijave administratora na ZMI. Operativni sistem na kojem se nalazi ZOPE je Ubuntu linux Server 6.06.

Kreiranje Emergency User- naloga je odrađeno na sljedeći način:

$ cd /usr/lib/zope2.8/bin
$ sudo python ./zpasswd.py ./access

Username: superuser
Password:
Verify password:

Please choose a format from:

SHA - SHA-1 hashed password
CRYPT - UNIX-style crypt password
CLEARTEXT - no protection.

Encoding: CRYPT
Domain restrictions:


Password i njegova potvrda su unijeti , ali se pri unosu ne vide. Sa Encoding opcijom možete eksperimentisati, ali je meni sa gore izabranom opcijom uspjelo da odradim željeno. Domain restrictions ostavite prazno. Ovim je u bin folderu kreiran fajl sa imenom access. Taj fajl iskopiran je na sljedeće lokacije - /usr/lib/zope2.8 i /var/lib/zope2.8/instance/plone-site.

Restartaj ZOPE.

2. U Web pregledniku prozovi adresu http://localhost/manage ili za slučaj da se radi na udaljenom serveru http://<adresa servera>:<port>/manage.
U login prozoru unesite podatke za prethodno kreiranog korisnika. Dobićete ZMI.

3. Dodavanje novog User Folder-a možete uraditi na sljedeći način. Pozicionirajte se u ROOT folder. Sa padajuće liste u gornjem desnom uglu izaberite User Folder i kliknite na dugme Add.

4. U novoformiranom acl_users folderu dodajte novog korisnika i smjestite ga u grupu Manager. Odjavite se i ponovo se prijavite u ZMI sa novo kreiranim korisničkim imenom i lozinkom.

5. Da bi se onemogućilo dalje prijavljivanje Emergency User-a potrebno je obrisati sva ojavljivanja fajla access čije je kreiranje opisano u 1. koraku.

Nadam se da će ovo nekome biti od pomoći.