[ malisha @ 07.05.2003. 12:53 ] @
E ovako, trebalo bi da na poslu omogućim da se 6 umreženih računara mogu međusobno dopisivati i da razmenjuju redovnu externu poštu. Obaške što treba da dele internet konekciju, ali sam to uradio i priča funkcioniše.
Elem, koristim za te potrebe Win Router Pro 4.2.5 i probao sam drsko ;-) da dobijem pomoć od firme koja proizvodi ovaj softver, ali sam samo dobio trial serial :-(, nisu ni oni mutavi... Nema veze sad to problem je sledeći:
Ne znam kako da setujem WinRoute da mi radi mail exchange. U mreži su 3 win98se i 3 win2k računara, tip mreže radna grupa. Kablovski modem je povezan na win2k mašinu. Od domena nemamo ni D, pošto ni za sajt nemamo uslugu mail servera, ali sumnjam da bi to išta značilo, jer WinRoute treba podesiti na lokalnoj mašini. Čitao sam uputstva koja idu uz njega, ali su veoma štura i nigde ne vidim kako da podesim taj mail servis, tako da emulira mail server.
Ne znam šta dalje ni da dam od potrebnih informacija, vrtim se stalno u krug, pa otuda i ovako zbrkano pitanje.
Vita jela zelen bor,......


Pa zar niko...........?
[ broker @ 12.05.2003. 17:17 ] @
Hm pa sad... malo ti je zbrkano pitanje ali ako nemas domen za mail, to jest nemas nacin da prikupljas postu za vas onda ti mail server nece mnogo pomoci (osim za slanje poste).
Da li ce ti ISp omogutii bar forwarding sve poste za tvoj domen na neki email?

Ukoliko zelis da tvoj mail server koristeci kablovsku stalno bude na netu i radi posao servera za domen onda treba da obebzedis da na kablovskom modemu imas fiksni IP a da ti ISP u DNS-u za tvoj domen podesi MX slog da pokazuje na taj IP.

Mail server u Winroute-u je lako podesiti jer je jednostavan ali nema mnoge napredne opcije. Aktiviraj ga, podesi koji mu je domen i podesi relay smtp server na smtp server tvog ISP-a (ako to dozvoljavaju).

Naloge podesavas u opciji Accounts (koja nije vezana samo za mail server nego za ceo WinRoute).

N moras imati fiksni IP da bi podigao server i podsio ga samo sto nece biti dostupan nikome sa neta. Mozes da ga isprobas u lokalu.

Moja preporuka za mail sever je MDaemon.
[ malisha @ 12.05.2003. 21:58 ] @
He, dok sam čekao odgovor, uspeo sam nekako da namestim da mi radi WinRoute... doduše samo na jednoj mašini, ali ako uspem da ponovim to i na ostalim.... ura Sad sledi novo pitanje, ali je ono možda van teme. Treba mi preporuka za ICQ type program za slanje instant poruka kroz LAN. Znači, na mojoj mašini je neki server emulator ili šta već treba, a na ostalima samo klijentski deo. Sastav mreže će se menjati u korist W2k, ali ipak mora jedna da ostane na W98SE. Pa sad sugestije...
Hvala
[ B o j a n @ 12.05.2003. 22:55 ] @
malisha, mozes da probas sa jabberd-om za windows, ako bas nemas nikakav unix u lokalnoj mrezi.
klijenata imas na pretek.

http://jabberd.jabberstudio.org/downloads/JabberD-1.4.2.exe

ps: idemo malko offtopic ...