[ lukeguy @ 06.10.2006. 12:12 ] @
radim zadatak koji se svodi na to da se kreira klijent/server mail aplikacija koja će imati web interfejs. sve se radi pomoću Jave. radio sam ovako. server vrti glavnu petlju u kojoj poziva accept() i čeka klijenta. kad se javi klijent, server kreira za njega reader i writer thread kojima prepušta dalju interakciju sa korisnikom (prosleđuje se socket), a server se opet vraća na accept() i čeka sledećeg klijenta. reader nit servera parsira komande iz klijenta i obrađuje ih pomoću metoda statičke klase ClientUtils (koju sam sam napravio). ja sam već napravio server i klijent deo (oba rade kao konzolne aplikacije, poput telneta) i tu je sve ok. ali sam se zaglavio kod servleta i JSP-a. protokol je tako organizovan da klijent mora prvo da se uloguje (šalje "login <username>"). server ga doda u listu ulogovanih korisnika (ako je uspešan login) i tek tada klijent može da lista poruke, šalje ih itd. dakle, postoji jedna konekcija i ona traje od kako se pokrene klijent, pa sve dok se klijent aplikacija ne završi. ono što me buni jeste mehanizam povezivanja iz servleta. pretpostavljam da svaki zahtev kreira novu konekciju. i kako onda da pamtim koji je korisnik ulogovan i koji korisnik traži komande od servera? ovako kako je urađeno mi se čini da bi servlet morao svaki put da šalje login pre bilo kog drugog zahteva, pošto kad završi obradu će ga server automatski izlogovati. kako da implementiram praćenje korisnika? da li da menjam kod servera, pa da on šalje nekakve cookie-je ili šta? stvarno sam zaglavljen, a bliži se deadline. :) hvala svima! |