[ zoran77 @ 07.10.2006. 13:52 ] @
Kako iz mpeg2 u Xvid i podesavanja istog (nova verzija) ???
[ Shon3i @ 12.10.2006. 17:21 ] @
Prvi ProlazDrugi Prolaz

Samo Target bitrate upises svoj i cepas.[ zoran77 @ 26.11.2006. 14:53 ] @
Ala si ga opravio majstore, svaka ti cast.
HVALA, PUNO SI MI POMOGAO
[ Boki70a @ 27.11.2006. 11:20 ] @
@Shon3i

Ciju verziju XVID-a(vfw) da skinem?!....Vidim ima nekoliko likova na netu koji kompajliraju?!
.....i ako imash neku informaciju o XVID AVC.....
[ Shon3i @ 27.11.2006. 13:11 ] @
Pa skines koepiev bulid 1.1.2 sa http://www.koepi.org/XviD-1.1.2-01112006.exe, ili ako ces koristit SMP onda ovu verziju 1.2 http://www.koepi.org/XviD-1.2.-127-25022006.exe, ali nemoj nisposto koristiti packed bitstream, jer je taj bug tek odklonjen u verziji 1.1.2.

Verovao ili ne 1.1.2 je novija verzija od 1.2, ali nije optimizovana kao 1.2 tj za dual core procesore, pa ako imas neki takav procesor bolje ti je da koristis verziju 1.2 jer ti packet bitstream nece nikada ni trebati.

Sto se tice XviD AVC-a, mislim realno da ja sve gotovo, i da ce verovatno da ga puste za novu godinu, kada Doom9 bude radio test, jer je prosle godine ostavio dobar utisak.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 28.11.2006. 14:12 ] @
Da, samo što je 1.2 još uvek u alfa fazi, to nije čak ni beta faza.
[ mcdoc @ 20.02.2007. 00:07 ] @
Negde sam pogresio. Radi na PC-u a nece na Xoro playeru. Ili mozda sa takvim setovanjem ne radi na plejerima?
[ Cileinteractiv @ 20.02.2007. 01:34 ] @
U podešavanju Xvid kodeka treba da budu isključene opcije Quarter Pixel, Global Motion Compensation i još neke, sad se ne sećam ali Shone je napisao na nekoj od skorijih tema.
[ Daniel011 @ 20.02.2007. 07:22 ] @
Shon3i, hvala i od mene. Screenshot-ovi su uvek mnogo vredniji od bilo kakvih pisanih instrukcija.

Nego, imao bih par pitanja u vezi XviD pass-ova, ako neko zna.
1. Kod DivX kompresije je moguće odraditi i više od 2 prolaza (u slučaju da baš patimo za tim da iscedimo maximum maximuma kvaliteta). Da li je to moguće i kod XviD-a, ili je XviD ograničen na samo 2 prolaza?
2. Da li postoji mogućnost da posle odrađenog prvog prolaza, nekako sačuvam informacije koje su sakupljene tim prvim prolazom, pa da drugi prolaz obavim, primera radi, posle 5 ili 10 dana, tako što ću prethodno samo učitati te sačuvane informacije, znači bez ponovnog odrađivanja 1st pass-a? Da li su te informacije zapravo sadržane u onom fajlu čije ime zadajemo u polju "Stats filename"?
[ Shon3i @ 20.02.2007. 09:02 ] @
Kod ovog XviD-a tj XviD vfw se ne moze uraditi vise od dva prolaza, jer realno nema potrebe, xvid-ov ratecontrol je jednostavno savrsen i dovoljno je samo dva prolaza. Dok DivX-a nije takva stvar, divx jednostavno kao da stedi bitove na scenama, pa je potrebno uraditi minimum tri prolaza, s time sto se treci radi preko DivX EKG aplikacije, zbok tweakovanja modulacije frejmova, odnosno divx nije toliko pametan i neke stvari moraju da se urade rucno.

CLI verzija XviD-a (xvidencrw) iz megui-a takodje moze da uradi n-pass, ali jednostavno nema potrebe, razlike su minorne.

Mozes da sacuvas stats (stats je u stvari taj fajl gde su informacije o nekom prolazu) file i da radis drugi prolaz posle godinu dana, ali source mora biti isti.
[ mcdoc @ 20.02.2007. 13:12 ] @
Citat:
Cileinteractiv: U podešavanju Xvid kodeka treba da budu isključene opcije Quarter Pixel, Global Motion Compensation i još neke, sad se ne sećam ali Shone je napisao na nekoj od skorijih tema.


Samo bez Quarter Pixel-a, iz gore datog i radi na Xoro-u.
[ Daniel011 @ 20.02.2007. 13:47 ] @
@Shon3i
Upravo me to zanimalo, hvala na odgovoru.
[ Daniel011 @ 21.02.2007. 00:15 ] @
Još jedno pitanjce, u vezi računanja bitrate-a pomoću ugrađenog XviD kalkulatora. Da li u kalkulatoru, pod formatom treba odabrati AVI-OpenDML ili AVI-Legacy (pod pretpostavkom da su sva setovanja urađena prema Shon3ijevim screenshotovima)? Dobijam različite vrednosti bitrate-a u zavisnosti da li odaberem jedan ili drugi AVI-format.

I ako može malo detaljnije u vezi razlike između ova dva formata AVI-ja, pošto vidim da do sada na forumu nije bilo reči o tome. Pretragom po Doom9 forumu sam samo na jednom mestu pronašao da VDub nema podršku za snimanje u AVI-OpenDML format, da li je taj podatak tačan? Takođe, šta tačno znači overhead (koji se u XviD kalkulatoru upisuje odmah ispod formata)? I šta treba upisati kao njegovu vrednost? Ni za to ne vidim da je do sada bilo gde spominjano.

I šta je na kraju bilo, da li u XviD setovanjima "Quarter Pixel" treba da bude uključeno ili isključeno?
[ Shon3i @ 22.02.2007. 11:54 ] @
Citat:
Još jedno pitanjce, u vezi računanja bitrate-a pomoću ugrađenog XviD kalkulatora. Da li u kalkulatoru, pod formatom treba odabrati AVI-OpenDML ili AVI-Legacy (pod pretpostavkom da su sva setovanja urađena prema Shon3ijevim screenshotovima)? Dobijam različite vrednosti bitrate-a u zavisnosti da li odaberem jedan ili drugi AVI-format.

I ako može malo detaljnije u vezi razlike između ova dva formata AVI-ja, pošto vidim da do sada na forumu nije bilo reči o tome. Pretragom po Doom9 forumu sam samo na jednom mestu pronašao da VDub nema podršku za snimanje u AVI-OpenDML format, da li je taj podatak tačan? Takođe, šta tačno znači overhead (koji se u XviD kalkulatoru upisuje odmah ispod formata)? I šta treba upisati kao njegovu vrednost? Ni za to ne vidim da je do sada bilo gde spominjano.
Generalna razlika je u tome sto OpenDML przava avi fajlove vece od 2GB, sto se tice kvaliteta kvalitet je isti. VirtualDub podrzava oba formata. Ako se ne varam OpenDML trazi manji bitrate zato sto ima manji overhead, iz tog razloga verovatno sa nijime dobijas veci bitrate. Overhead rezervisan prostor za sam kontejner, u vidu nekih dodatnih informnacija, recimo kao informacija o video streamu recimo index keyframeova. Overhead bi trebalo da bude sam iskalkulisan i ne treba ga dirati. Ukoliko mozes uvek koristi OpenDML, ali se vremenom pokazalo da on nije bas dobar za standalone playere, tako ako budes uzeo old AVI 1.0 neces pogresiti ukoliko film ne prelazi 2gb.

Citat:
I šta je na kraju bilo, da li u XviD setovanjima "Quarter Pixel" treba da bude uključeno ili isključeno?
Quartel Pixel je jedna velika igracka MPEG4-ASP standarda. Quarter Pixel ce ti sigurno dati ostriju sliku, ali ujedno zahteva veci bitrate za procesiranje. Ja sam ga koristio na 1CD ripovima i nisam imao losih iskustava. Tako da ti preporucujem da ga drzis ukljucenim, kad god to mozes, takodje mnogi standalone playeri ne podrzavaju tu opciju jer za Qpel treba full MPEG4 ASP decoder, koji obicno ne implementiraju, vec samo koliko da moze film da se pusti. Noviji playeri citaju bez problema.
[ Daniel011 @ 22.02.2007. 18:57 ] @
Sve si mi razjasnio, samo da proverim još ovo, da li sam dobro zaključio: da li će VDub snimati AVI kao OpenDML ili kao Legacy, zavisi od opcije "Save AVI in old format", tj. ako je ova opcija uključena snima kao Legacy, a ako je isključena snima kao OpenDML?
[ Shon3i @ 22.02.2007. 23:14 ] @
Bas tako.
[ Cileinteractiv @ 23.02.2007. 23:29 ] @
Citat:
Daniel011: Da li će VDub snimati AVI kao OpenDML ili kao Legacy, zavisi od opcije "Save AVI in old format", tj. ako je ova opcija uključena snima kao Legacy, a ako je isključena snima kao OpenDML?
Molim kratko objašnjenje za DML i Legacy, o čemu se tu radi?
[ Daniel011 @ 26.02.2007. 01:37 ] @
Ne bih ti znao puno reći u vezi toga, jer i ja sam za ta dva tipa avi-ja saznao tek pre neki dan, kada sam koristio XviD kalkulator, pa sam tom prilikom video te dve opcije. Znam samo ono što je Shon3i rekao, da je OpenDML uveden da bi se prevazišao problem ograničenja avi fajlova na 2GB, kao i još neke podatke koje sam našao na ovim sajtovima:
http://www.alexander-noe.com/video/amg/en_about_opendml.html
http://www.alexander-noe.com/video/amg/en_estimate_overhead.html
Koliko sam razumeo ono što je tamo objašnjeno, postoje standardni avi (to je, valjda, taj legacy, koji je ograničen na max. 2GB), postoji "čisti" (pure) openDML-avi i postoji openDML-avi sa legacy indexom, ukoliko je veći od 1GB (radi kompatibilnosti).
[ Shon3i @ 26.02.2007. 10:11 ] @
Pa to je jedina razlika, ali takodje OpenDML je takozvani AVI 2.0, dok je legacy 1.0 i vise je kompaktibilan. Takodje sam negde citao, da ima poboljsanja ako je VBR MP3 uzet za zvuk.
[ Boki70a @ 03.06.2007. 14:23 ] @
Shon3i, aj objasni cemu sluzi "Zone" i zasto u prvom prolazu koristis "Quantizer", a u drugom "Weight". Ja uvek koristim "Remove" da uklonim default preset u "Zone" tabu.
[ Shon3i @ 03.06.2007. 15:09 ] @
Citat:
Boki70a: Shon3i, aj objasni cemu sluzi "Zone" i zasto u prvom prolazu koristis "Quantizer", a u drugom "Weight". Ja uvek koristim "Remove" da uklonim default preset u "Zone" tabu.
Posto ratecontrol u xivid-u ranje nije bio toliko savrsen u vreme devapi3 verzija, jedan od clanova doom9 foruma Didee, je radio neke testove i doaso do zakljucka da kada se u prvom prolazu kaze finalni avg quant iz drugog prolaza, sto je veoma tesko ubosti, dobija se mnogo bolje distribuiranje quantizera, odnosno desice se nesto kao 3pass encoding. Medjutim ovo neki put nije dobro jer ti ne mozes neki put da predvidis avg quant drugog prolaza i dolazi do velikih preskoka izmedju quantizera, a samim time do velikog prelaska kvaliteta frejmova sto dovodi do veoma loseg kvaliteta. Radjenje first passa na Q3-Q5 sa H263 matricom je proverena stvar, i moze se uvek koristiti, ali sa ostalim matricama postoji opasnost. Medjutim Q3 odlicno radi i sa njegovom Didee SixOfNine matricom koja je nesto najbolje za XviD

Zone sluze da ako posle drugog prolaza mislis da neka scena nije dobila dovoljno bitova, jednostavno nateras encoder da tu doda vise bitova nebili ucinio da izgleda bolje. Stavljanjem Q3 za ceo film automatski teras encoder u drugom pasu da misli da je film vise kompresivan.
[ Boki70a @ 03.06.2007. 16:09 ] @
Shon3i, ja koristim slicna podesavanja kao ti sem ovih opcija:..takodje ne koristim "Adaptive Quantization" i "Quarter Pixel"

Meni se ovo pokazalo mnogo kvalitetnijim za 2CD rip, a preuzeto je iz MeGUI-jevih preseta za XviD.
Za one koji zele da isprobaju ove opcije savetujem ih da ne pokusavaju da im target bude 1CD, jer ova podesavanja i nisu za to, a ako bi i pokusali sigurno biste dobili oversize. Najbolja varijanta bi bila 0.21bpp . Shirina*visina*fps*0.21=bits -> pa ukucati bits u vfw XviD kao kilobits.

I "Single Pass" sa Shon3i-jevim 2nd pass opcijama i ovim mojim modifikovanim(prozor na desnoj strani na uploadovanoj slici) se takodje dobro pokazao.
[ Boki70a @ 04.06.2007. 15:13 ] @
Jel moze neko da mi predlozi pravi batch encoder koji iskljucivo koristi Xvid VFW (kao onaj u VirtualDubu), a ne koristi AviSynth input i mlpayer/encoder engine.
Imam oko 30 MJPEG/PCM mono/30fps filmica napravljenih fotoaparatom i zelim samo XviD VFW da koristim u kombinaciji sa Lame MP3.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.06.2007. 21:06 ] @
Da li jue neko primetio da kada se Xvid kodira sa HDTV 720p izvora, slika izgleda nekako oštrije nego kada se radi sa DVD rezolucije? A ista veličina Xvid fajla je u pitanju, ista krop rezolucija (624x352) i isti bitrate!!!

[ BrickTop1984 @ 13.09.2007. 13:58 ] @
Upravo sam završio konvertiranje jednog DVD filma u XvId i kad je sve završilo zvuk i slika mi nisu dobro sinkronizirani.

Koristim program Gordian Knot
[ Cileinteractiv @ 13.09.2007. 14:40 ] @
E, ajd probaj ovo: Otvori dobijen fajl u VIrtual dub-u, postavi meni Video i Audio na Direct stream copy i uradi Save as Avi. Nakon toga pusti dobijen fajl i vidi da li je ok. Pre par godina ovo je pomagalo, sada su ti bagovi verovatno ispravljeni pa ako ne bude nista bolje neki drugi problem je u pitanju.
[ dulsrules @ 28.02.2008. 16:03 ] @
Imam problem. Naime, pokusavam da skratim vreme obrade videa tako sto direktno iz vegasa 6.0 b obradjen mpeg 2 materijal pokusavam direktno da renderujem u xvid sa podesavanjima koje je neko postavio na prethodnoj stranici sa onim screenerima. I nikako mi ne ide. Kad kliknem na render izbaci mi nesto kao statsfile not found? U cemu bi mogao biti problem ? Ovaj nacin bi mi skratio postupak dobijanja gotovog videa za duplo. Ima li neko neko resenje ?
[ Daniel011 @ 28.02.2008. 18:48 ] @
Na prethodnoj stranici ove teme je i objašnjeno šta predstavlja taj statsfile. U njemu se čuvaju informacije iz prvog prolaza i koriste se u toku drugog prolaza. Kod jednoprolazne kompresije se statsfile ne koristi. Znači, proveri da li si možda postavio na 2nd pass a da prethodno nisi odradio 1st pass (pa samim tim nema ni statsfile-a neophodnog za drugi prolaz), kao i to da li si u podešavanjima za drugi prolaz naveo tačnu putanju do tog fajla, kao i njegov tačan naziv.
[ dulsrules @ 28.02.2008. 20:15 ] @
Nisi mi pomogao. Ne znam dal si shvatio kakav ja imam problem. Evo da pojasnim npr. Imam 2 sata snimljene utakmice preko tv karte u folderu "snimljeno". Taj fajl je u mpeg 2 formatu, sadrzi reklame itd. Ja to secem u Vegasu 6.0b i sredjujem sliku, boje i sta ti ja znam sta sve ne stelujem. E kad hocu taj sredjeni video da renderujem u pal dv default template ili bilo koji drugi default template, nema problema, sve radi kako treba. Ali ja sam mislio da ga renderujem direktno iz vegasa odmah po obradi i stelovanju u castum template, konkretno u divx 5.2.1 pro ili xvid (neka malo starija verzija), mada bi mogao i u 3ivx. Ali ni na jednu od ovih varijanti ne pristaje gospodin Vegas :) Samo elegantno izbaci obavestenje statsfile not found. Ne ide mi u glavu da mora da se za svaki rendering cacka po setovanju codeca da se upisuju imena fajlova ili cega vec. Plus sto kako da napisem ime fajla kad npr. taj sirovi mpeg 2 fajl ima oznaku video 001, ali posto sam ga u znacajnoj meri promenio u Vegasu, ne vidim kakav bi uticaj to imalo da stavim npr ime fajla video 001 i njegov path.
Ja sam probao i da ga renderujem i u 1 pass ali ni to nece. Stvarno me zanima dal je neko uopste uspeo da uradi to sto ja pokusavam. Svaka pomoc dobrodosla
[ denden78 @ 03.03.2008. 01:48 ] @
BrickTop1984
Citat:
Upravo sam završio konvertiranje jednog DVD filma u XvId i kad je sve završilo zvuk i slika mi nisu dobro sinkronizirani.

Koristim program Gordian Knot


Evo jedan nacin kako podesiti kod AVI-a da video i audio budu izjednaceni...potrebno:
1. KMPlayer
2. VirtualDubMod

Procedura:
1. pustite video materijal u KMPlayer
2. nadjite neki deo gde najvise pricaju
3. sacuvajte taj deo (repeat)
F5 (obelezite pocetak) F6 (obelezite kraj) F8 (repeat on/off)
...sad ostavite tako da vam se ponavlja ta scena (nemojte pauzirati)
4. desni klik na prozor KMPlayer-a > Playback > Audio Resync > Resync Audio...
5. sad pratite govor ustiju i podesavate audio delay... kada ste to uradili, zapamtite kolki je iznos u ms.
6. Otvorite VirtualDubMod > File > Open Video File (ucitate taj video materijal) > Video > Direct Stream Copy > Streams > Stream List > desni klik na audio fajl > Interleaving... > Delay Audio Track by (upisete zapamceni ms) > OK > OK > File > Save As.

I sada bi trebalo da vam je video i audio uskladjen
btw, ovo vazi ako je audio CBR, a ako je VBR...onda ne vredi...moracete da odvojite audio i video, pa konvertujete audio u cbr...posle toga ne morate odmah da spojite video i audio, nego uradite sledece:
7. Otvorite video u KMPlayer
8. desni klik na prozor KMPlayer-a > Open > Load External Audio (ucitate konvertovani CBR audio) ...i pratite proceduru 1,2,3,4 i 5
9. Otvorite VirtualDubMod > File > Open Video File (ucitate taj video materijal) > Video > Direct Stream Copy > Streams > Stream List > Add (ucitate konvertovani CBR audio) > desni klik na audio fajl > Interleaving... > Delay Audio Track by (upisete zapamceni ms) > OK > OK > File > Save As.


sta jos nisam naveo ...hmmm, a da odvajanje videa i audia
video:
10. Otvorite VirtualDubMod > File > Open Video File (ucitate taj video materijal) > Video > Direct Stream Copy > Streams > Stream List > Disable > OK > OK > File > Save As.
audio:
11. Otvorite VirtualDubMod > File > Open Video File (ucitate taj video materijal) > Video > Direct Stream Copy > Streams > Stream List > Demuxto bi bilo to.... ;)
[ Boki70a @ 03.03.2008. 20:45 ] @
Citat:
denden78:
I sada bi trebalo da vam je video i audio uskladjen
btw, ovo vazi ako je audio CBR, a ako je VBR...onda ne vredi...moracete da odvojite audio i video, pa konvertujete audio u cbr...


Zasto ne vazi za VBR ... koji je razlog?
[ denden78 @ 04.03.2008. 01:01 ] @
zato sto moze doci do desinhronizacije...

[Ovu poruku je menjao denden78 dana 04.03.2008. u 02:25 GMT+1]