Doneo sam konacno ventilatore iz podruma (vise ne zivim tamo pa mi je trebalo malo vremena) i slogirao se kada sam video sta je neki "majstor proka" uradio istima. To je neka guma zalepljena umesto kape, o caurama ni reci, ronda i zveci jace nego sto duva.
Rekoh nema veze, kupim kapu i cauru da zamenim, napatim se sa skidanjem nekih zavarenih improvizovanih nosaca, ocistim budj.... Nekako ja to sve sklopim, (morao sam kapu da zalepim sintelanom posto su ovo neki cudni ventilatori pa nema tacno odgovarajucih, ali lepo je ispalo. Kasnije sam saznao da je majstor proka zamenio oba ventilatora sa ventilatorima iz kalorifera (ono malo cudo sto guta struju) tako da ovo i nisu ventilatori iz TA peci.
dobio sam jedan funkcionalan posto je drugom i rotor kriv (zarotiran

). Namontiram nekako i prijatno se iznenadim... duva k'o uragan a jako se tiho cuje. Nisam jos ni podmazao, verovatno ce biti jos bolje.
Uglavnom rezultati su sjajni. Onaj irfp ne prelazi 33 stepena (mereno na kucistu - gornjoj plastici tranzistora), hladnjak je 5-6 stepeni iznad sobne temperature (u pitanju je obican hladnjak pc procesora). A tip142 se greje malo vise posto je privremeno zakacen na obican aluminijumski hladnjak sa 10 rebara(~1c/w). Ali samo nekih 7-8 stepeni vise. Sve to na ~70W konstantne disisipacije pri mirovanju (irfp~38W, tip~32W).
Sve je mereno bezveznim LED termometrom sa phillips sondom (moje izrade

) - montiranjem sonde na tranzistor ili hladnjak. A za poredjenje, imam i priblizne temperature bez ventilatora, kada sam zaboravio da ukljucim isti, a upalio pojacalo da vidim kako se drzi na duze staze

Posle pola sata hladnjaci su bili na preko 80c, ne znam kako su trandze prezivele, ali jesu, a termometar na irfp je otisao sa skale (>>100C)
Znaci, Gujo., ovo tvoje resenje je genijalno, i preporucio bih ga svakome ko pravi ovakva pojacala, umesto ogromnih, nezgrapnih hladnjaka i kojecega.
P.S (za one koji hoce da probaju) tih ventilatora ima ko sase na buvljaku (starih stvari) u Zemunu (nedeljom kod zeleznicke stanice) i vrlo su jeftini.
Neverovatno je da ovaj ventilator hladi mnogo bolje od onih malih iz pc-a (vise njih), i jos plus se ne cuje.
Veliko hvala na pomoci
Pozdrav