[ Aleksandar Marković @ 10.10.2006. 12:19 ] @
Pozdrav, Ja zaista lagano gubim bitku sa proizvoljnošću i pametovanjem na bazi na o'ruk prikupljenih internet reviewa i vlastitom logikom o praktičnoj primeni tih "znanja" na svemu gde to neko na forumu traži. Jednostavno, u pitanju je zamor materijala, već sam isuviše mator da svakoj generaciji ili polugeneraciji objašnjavam kako se prevoze vuk, koza i kupus a da niko ne bude pojeden... Zaista na forumu već neko vreme vlada situacija u kojoj se pojavljuje: - isuviše proizvoljnosti, - bahatosti prilikom savetovanja, - elementarnog nepoznavanja pojedinih segmenata, - te nastupa koji su bazirani na površnosti ... Uvek se rigoroznijom moderacijom može ova situacija menjati ali za tako nešto je neophodno izdvajanje više vremena, što za moderaciju, a što za odgovore umesto onih neadekvatnih koji se brišu. Ipak, tanka je linija koja bi tada razdvojila forum kao mesto za razmenu mišljenja od mesta na kome se autoritativno daju odgovori isključivo po volji moderatorske ekipe. Time bismo izgubili bitku za slobodu mišljenja i pisanja, a to nikako ne bi valjalo. Postoji i alternativa koju sve češće zanemarujemo, a to je argumenotovano pobijanje i dokazivanje pogrešnih teza i misljenja, ali ona je veoma retko izvodljiva iz sledećih razloga: - neophodno je suviše vremena provesti na ES-u, a svi mi imamo i još jedan paralelni život koji vodimo mimo ES-a, - neophodno je svakome ispočetka pojašnjavati čim se pojavi na forumu sa svojim "znanjima" a to vrlo brzo zamori, - neophodno je ostati za svo to vreme smiren i pribran, čak i u situacijama kada baš sagovornik nije ništa od toga, - neophodno je posmatrati kako se boriš da neko ne dobije krivu informaciju, a onda konstatuješ kako se on posle tog pitanja više nije ni javio ili se javi puno kasnije, u pravilu sa nekom novom idejom o ... (a u pojedinim situacijama i trolovanjem, flejmom itd.) Mnogo je još toga neophodno da bi moderacija uskladjena sa kompletnim istinama i preciznostima bila idealna i baš zbog svih tih neophodnosti ona očito neće biti idealna, jednako kao i forumska arhiva u kojoj će se pojaviti mnoštvo aproksimativnosti i nedoslednosti, netačnosti i nepreciznosti, nedorečenosti i totalnih gluposti. Šta možemo svi zajedno uraditi da to poboljšamo? 1) Autocenzura je prva stavka u toj priči, svako sebi treba da povuče ručnu onda kada se pojavi neko drugo mišljenje, te da razmisli a možda i upita na bazi čega je sad to napisano. Tada se u najmanju ruku dobija argumentovana rasprava, a često i znanje ili diskreditovanje tudjeg neznanja. 2) Druga stavka je tolerantnost i prihvatanje da nas ima na raznim nivoima znanja, te da je kulturna komunikacija moguća i onda kada sagovornik nije u pravu, samo ako se sa više tolerancije pristupi problemu. 3) Treća stavka je svakako realnost, jer lako je reci: ma ovo, ono ... krš itd. Koristan odgovor bazira se i na poštovanju vremena, znanja, volje a nekada i budžeta onoga ko postavlja pitanje. Takodje, uzimanje u obzira i objektivnih potreba prosečnog korisnika, te optimizacija predloga na bazi tih parametra. 4) Takodje je i samo znanje, jedna od najbitnijih stavki, ali ono se razlikuje i teško je tu nešto značajnije uraditi, posebno kada se znanje treba podupreti iskustvom, a toga se tek ne možeš dočepati tako lako. Ipak, tada je uvek moguće usloviti svoje odgovore raznim jezičkim preambulama a'lla: koliko je meni poznato itd. Time ne stavljamo onu iritirajuću tacku apsolutnosti na kraj svoje rečenice i otvaramo vrata sagovornicima za lepšu komunikaciju. Moglo bi jos toga da se napiše, ali već prilikom postovanja ovih par stavki mislim da možemo dobiti jedan kvalitetan forum ponovo, i da se početnicima ili zainteresovanima za svoj problem moze pružati jasna i pregledna arhiva na koju se objektivno i mogu osloniti.To nas neminovno dovodi do jedne od najvažnijih stavki a koja se odnosi upravo na nosioce znanja na samom forumu: neozbiljnost. Jasno je da svakome dodje period zasićenja, ali taj se period mora manifestovati drugačije ako zelimo kvalitetnu arhivu i potpuno je neprihvatljivo da se odgovor nekoga ko je već pokazao izvesne potencijale za pomoć drugima svodi isključivo na zafrkavanje. Šala u sklopu odgovora, pa čak i teme je prihvatljiva, razbija monotoniju i suvoparnost, ali sama za sebe nema koristi pa ako je u jednom topicu to jedino što neko izjavi, onda ta šala ume itekako da zasmeta. Ja ovoliko, na ostalima je da vide kako bi oni, naravno, ako nam je svima cilj da uzdignemo kvalitet samog foruma, jedino sa takvim ciljem sam i pokrenuo temu. Autor: lancia88 Edit: Aleksandar Marković p.s. ES je skup foruma forum je skup tema tema je skup poruka poruka je skup reči reč je skup slova slovo je skup ... tačaka :-) p.p.s. Smernice za komentarisanje Uputstva i smernice za ostavljanje komentara na forumuima i blogovima > Link Biti Moderator Moderatori i njihov posao-kako i zašto > Link [Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 29.11.2006. u 12:37 GMT+1] |