[ r_o_k_e @ 10.10.2006. 19:08 ] @
Ne bavim se mrežama pa evo jedno glupasto pitanje. Pročitao sam da mrežne kartice imaju svoju memoriju, pa me zanima koliko je to memorije. Zapravo koliko kartica može najviše imati memorije? |
[ r_o_k_e @ 10.10.2006. 19:08 ] @
[ plavigor @ 11.10.2006. 00:34 ] @
Postoji nesto sto se zove FIFO (First In, First Out). To je, ako ne gresim - ispravite me slobodno, algoritam po kom redosledu se obradjuju informacije. Ona informacija koja prva stigne, prva se i obradjuje, tj. ona druga ceka u redu dok se prva ne obradi. A gde ceka? Pa u toj memoriji; neki to zovu Buffer. Radi se o 512B nekad, a danas o 2kB, tj. 4kB (2kB za Transmit i 2kB za Receive). Taj podatak o kolicini tog Buffer-a za FIFO je tesko i naci. To ne pise na ambalazi proizvoda, vec treba zaviriti u onaj papir sa raznoraznim tehnickim podacima koji inace odmah bacimo cim karticu otpakujemo. Evo, zabo sam neku karticu na 3Com-ovom sajtu i nema takav podatak, dok D-Link za neke kartice daje taj podatak, a za neke ne. Naslucujem da ne rade sve mrezne kartice sa tim algoritmom FIFO. Mozda sa FIFA, FIA, UEFA, liga sampiona... :)
Kako bilo, ne radi se ni o kakvom bitnom i spektakularnom podatku, niti utice na performanse. Samo je rec o jednoj tehnickoj karakteristici koja je nuzna za izvrsenje nekog zadatka. Da nije tako, bili bi svedoci reklama tipa "Nova D-Link-ova kartica sa 128MB memorije! Zamenite vasu staru karticu sa novom D-Link-ovom i direktno na nju snimite svoje omiljene Mp3 pesme!" - Lupam, naravno... Pozdrav [ Miroslav Cvejić @ 11.10.2006. 00:56 ] @
Nisam 100% siguran ali mislim moja mrežna (Alteon ACEnic 1000Base-T Ethernet Adapter) karta ima 512kb ili 1MB memorije. I hladnjake na dva čipa.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|