[ SindzaBG @ 11.10.2006. 10:12 ] @
Republička radiodifuzna agencija [RRA] javnim oglasom obavestila je da su stupile na snagu Izmene i dopune Zakona o radiodifuziji.

RRA je pozvala sve radio i televizijske stanice koje nisu dobile dozvolu za emitovanje ili je nisu ni tražile, da 'sami obustave emitovanje' i o tome obaveste agenciju, jer uvažavanjem ove preporuke 'izbegavaju zakonske posledice, kao i neprijatnosti prinudnog ukidanja i zabrane emitovanja'.

Kako se navodi, to važi za 33 radio stanice sa područja Beograda koje na konkursu nisu dobile dozvolu za emitovanje: Radio Akademac, ART radio, BK radio, Golf radio, Ekološki radio Bandini, Idea FM, Lane, Luna radio, M radio, Maksiš radio, Ok radio, Radio 24, Radio 988, Radio Sky i Radio Avala krug, Balkan, Bonton, Venus, Glas Beograda, Delfin, JAT, Košava, Oranž FM, Perper, Roda, Hitm, Filmski radio Žabac, Kriket radio, YU radio, Politika, Fleš, BC FM i Radio Grad.

Na osnovu evidencije iz juna 2005. godine, RRA je pozvala sledeće televizijske stanice na području Beograda da dalje ne emituju program, pošto se nisu ni prijavile na konkurs za frekvencije: TV kanal 8, TV kanal D, Amaro Drom, Otvorenu TV, te radiotelevizije Studentski grad, Stankom, Khrlo e Romengo i Ponos. Pored njih poziv se odnosi i na radio stanice Antena, Zvezdara, Sonte, Fit, Poslovni radio, Radio Tanjug, Angelina FM, San, Libra, Akademski radio Licej, Radio SKC, BG AS, Šampion, te Radio Vaga.

Uz napomenu da spisak nije konačan, pominju se Studentski radio BU, Radio Kontakt, Lido, Auto radio Inbaco, Bum bum radio, Tam tam radio, Zemun 2000, Srce, Haos, Pravi radio, Vidovdan, Radio Sremčica, Romano Merako, Alfaeks radio i Bras radio.

Izmene i dopune Zakona o radiodifuziji Skupština Srbije je ponovo usvojila 29. septembra, a stupaju na snagu danas, osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku. Izmene i dopune prvo su usvojene 19. jula i tada su izazvale oštru reakciju stručne javnosti i međunarodnih organizacija. Predsednik Srbije Boris Tadić je 26. jula odbio da potpiše Ukaz o proglašenju navodeći da se tim izmenama ograničava sloboda medija. Ukaz je potpisao 3. oktobra nakon što je parlament ponovo usvojio izmene i dopune zakona.

Između ostalog, Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji utvrđeno je da saglasnost na finansijski plan RRA daje Vlada Srbije, a ne parlament, a preciziran je i postupak prinudnog izvršenja odluke Saveta RRA o oduzimanju dozvole emiteru.

Utvrđena je obaveza emitera da bez odlaganja izvrši konačnu odluku Saveta RRA o oduzimanju dozvole, u suprotnom odluka će biti prinudno izvršena. Lice ovlašćeno za prinudno izvršenje odluke Saveta RRA ima pravo da zatraži pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, ukoliko je to potrebno.
[ mitar1982 @ 11.10.2006. 11:09 ] @
I Venus je u ovoj finoj družini?

šteta....
[ nikola87 @ 06.01.2007. 22:07 ] @
Kakvo s**nje napravise s ovim...Bukvalno svaka stanica u BGDu pusta stranu muziku...
[ agasoft @ 06.01.2007. 22:19 ] @
to oni i hoće, da od nas naprave amerikance, veštačke zapadnjake, pošto im
njihovi nisu dovoljni.