[ Andreja Dulovic @ 11.10.2006. 15:43 ] @
u pitanju je Ubuntu 6.06

ako imam jedan paket koji ima svoje dependencies-e i svi se oni nalaze u jednom direktorijumu kako da rucno instaliram taj paket?

pretpostavka:
sve sam to snimio na CD, i hocu da dam nekome da instalira (pretpostavka je da NEMA internet). kako to treba da se uradi, a da covek ne mora rucno da instalira jedan po jedan dependency paket? pretpostavljam da ce
dpkg -i paket
izbaciti error kad shvati da nije instaliran dependecy, a mislim da apt-get i aptitude traze pakete po netu (da li uopste postoji mogucnost da pretrazuju jedan folder)?

p.s. ima li fora da se vide/izlistaju dependencies-i nekog .deb paketa?
[ Marko Medojević @ 11.10.2006. 15:53 ] @
Citat:
a mislim da apt-get i aptitude traze pakete po netu (da li uopste postoji mogucnost da pretrazuju jedan folder)?
CD-ove u bazu dodaješ sa apt-cdrom add. Onda će apt-get tražiti CD ukoliko budeš hteo da instaliraš neki paket sa njega.
[ Andreja Dulovic @ 11.10.2006. 16:41 ] @
kako da kazem apt-getu da trazi iskljucivo na tom CD-u?

da li je potrebna neka posebna priprema CD-a u smislu strukture foldera, ili mogu da natrpam .deb fajlove kako hocu (a on ce sam da provali dependenciese)?
[ Dusan Marjanovic @ 11.10.2006. 16:42 ] @
Citat:
Andreja Dulovic: u pitanju je Ubuntu 6.06
p.s. ima li fora da se vide/izlistaju dependencies-i nekog .deb paketa?

apt-cache depends <ime paketa>
[ Andreja Dulovic @ 11.10.2006. 17:20 ] @
apt-cache depends <ime paketa>

nece. nesto pogresno radim. imam jednom u folderu paket, udjem u taj folder i probao sam sve ove komande:
apt-cache depends ime_paketa
apt-cache depends ime_paketa.deb
apt-cache depends ./ime_paketa
apt-cache depends ./ime_paketa.deb
apt-cache depends /home/ja/ime_paketa
apt-cache depends /home/ja/ime_paketa.deb

i opet nece.
gde gresim?

[ Marko_R @ 11.10.2006. 21:14 ] @
Citat:
Andreja Dulovic: kako da kazem apt-getu da trazi iskljucivo na tom CD-u?

da li je potrebna neka posebna priprema CD-a u smislu strukture foldera, ili mogu da natrpam .deb fajlove kako hocu (a on ce sam da provali dependenciese)?

Potraži po netu kako se prave debian repozitorijumi.
[ Mitrović Srđan @ 12.10.2006. 11:19 ] @
Code:

blood@web:~$ cat /etc/apt/sources.list
#deb file:///cdrom/ sarge main

deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib

deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main
deb-src ftp://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main
deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian/ testing main
deb-src ftp://ftp.hu.debian.org/debian/ testing main

deb ftp://ftp.debian.org/debian/ stable main
deb-src ftp://ftp.debian.org/debian/ stable main
deb ftp://ftp.debian.org/debian/ testing main
deb-src ftp://ftp.debian.org/debian/ testing main

#php5

Dodas repose koje zelis.
http://ccrma.stanford.edu/plan...a/man/man5/sources.list.5.html
[ Nebojsa_S @ 12.10.2006. 11:37 ] @
Ovako sam ja radio za lokalni repozitorijum na hard-disku:

1) Instaliras paket dpkg-dev ( ako ga nemas )
2) Napravis folder za repozitorijum ( npr /home/nebojsa/repo)
3) Prekopiras sve .deb fajlove u taj folder
4) Odes u shell-u u folder /home/user/repo i uradis
Code:
 dpkg-scanpackages .  /dev/null | gzip -9c > Packages.gz

U folderu ce ti se pojaviti fajl Packages.gz iz kojeg apt-get cita dependencies i ostale podatke o paketu.
5) Iz Synaptic-a iskljucis sve repozitorijume i dodas novi (custom):
deb file:/home/user/repo repo/
(Prethodnu liniju mozes i rucno da dodas u /etc/apt/sources.list. Ako ce se koristiti samo taj repozitorijum , sve ostale iskomentarises)

6) Uradis sudo apt-get update

Komandu scan-packages i apt-get update treba izvrsiti svaki put kad dodas nove pakete u repozitorijum.
Sigurno postoje i bolji nacini da se ovo uradi , ali ovo kod mene radi ( distro je Ubuntu 6.06 Dapper)

[ Andreja Dulovic @ 12.10.2006. 19:08 ] @
nebojsa i blood, hvala vam!

da li ceo taj folder sa sve fajlom Packages.gz i svim podfolderima mogu da narezem na CD i proglasim za repozitorijum? Znam da se CD-ovi dodaju u listu repozitorijuma pomocu posebne komande apt-cdrom, i da li tako narezan CD mogu da ubacim u bazu. Ako kazem, na primer:
apt-get install opera
kojim redosledom ce da pretrazuje repozitorijume da li postoji nacin da mu kazem da gleda samo i iskljucivo u jedan repo? Sad mi pade na pamet da napravim skriptu koja ce da napravi bekap kopiju fajla /etc/apt/sources.list, zatimda obrise sve iz njega i doda tu jednu jedinu liniju za CD...

Kako mogu da vidim koje pakete sadrzi jedan repozitorijum koji mi treba i da li postoji mogucnost da nekako napravim grupe paketa, jer imam 5 glavnih i 15-20 koji su samo dependenciesi i ne zelim da se vide posebno, tj da ih nekako razlikujem).

Mislio sam da glavne pakete stavim u koren CD-a, a dependenciese da natrpam u podfolder /dependencies, ili tako nesto. poenta je da neko ko ima malo znanja moze lako da instalira tacno i samo ono sto mu ja dam na CD-u. Jos bolje ako ja mogu da mu napravim skriptu tipa instaliraj_sve_sa_CDa i da se to odradi.

hvala jos jednom, super su postovi.