|
[ nedalm @ 14.10.2006. 07:27 ] @
| Napravio sam čistu instalaciju na drugi HDD.
Microsoft Windows Vista RC1 Build 5600.16384 32Bit
Microsoft Office 2007 system Beta 2
Moja konfiguracija:
AMD Athlon XP-A, 1822 MHz (11 x 166) ,
Asus A7V600 SE (6 PCI, 1 AGP, 1 WiFi, 3 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN) , TwinMOS 1280MB DDR 400MHz PC3200 ,
ATI Radeon 9200 128MB ,Creative Audigy / Audigy 2 Audio Processor ,
WDC WD16 00JD-00GBB0 SCSI Disk Device (149 GB) ,
WDC WD20 00JS-22MHB0 SCSI Disk Device (186 GB),
Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller .itd
Vista mi ne dozvoljava instalaciju nijednog Antvirusnog softwera pa ni najnoviji NAV 2007. problemi sa instalacijom za
VGA,ZVUČNA,TV CARD i sve ostalo kao da nije kompatabilno sa Vistom. A sav Hardware koji imam je prilično nov ,
jeli netko imao ovakvih problema i kako ih je riješio . Možda su u Microsoftu napravili novi OS pa da svi odmah kupujemo po njemu potpuno novi stroj.Iako nisam imao vremena "pokušati" instalirati sav software koji mi inače odlično radi na XP Prof. i to na drugom HDD, ali ako ovako ostane sa driverima i drugim softwerom koji se ne da instalirati to je pravo mučenje , čini mi se da će tako biti i u final.verziji. Za sad je najveći problem da nema podrške za drivere a o ostalim bugovima vidjet ćemo što će biti.
Moja trenutna ocjena: Tresla se brda a rodio se miš , samo puno više šminke u odnosu na XP a neznatni boljitak uz mnogo veće troškove za korisnike. Svi koji su instalirali Vistu neka iznesu svoje probleme ili pohvale "možda".
Nastavljam mukotrpno testiranje.
nedalm |
[ Deda_Mraz @ 14.10.2006. 11:40 ] @
Sve to je beta ili RC faza.... mnogoooo programa još nisu kompatabilni sa Vistom... treba sačekati mesec-dva-tri od ilzaska Viste (1 januar 2007) i onda dati možda konačnu reč o celokupnom užitku korišćenja Viste, kada sve ovce budu bile na broju!
Setite se samo kočenja i zabadanja kada je izlazio XP :)
[ Iksi @ 14.10.2006. 12:16 ] @
Gde si nasao betu za office. Mozes slobodno da stavis link posto je legalno
jos uvek je beta... Heeeelp
[ Milan Gligorijevic @ 14.10.2006. 12:30 ] @
[ Miroslav Cvejić @ 14.10.2006. 22:25 ] @
Koji je to tvoj hardver relativno nov?
Radeon 9200 beše nije podržan u Visti, KT600 ploča je samo malo više od 3 godine stara...
[ Karlo Gavric @ 15.10.2006. 12:58 ] @
Jedno pitanje, prije dan-dva sam procitao na jednoj stranici da se nece moci instalirati vise puta,
"kada jednom instalirate Vistu na računalo, možete je premjestiti na drugi stroj samo jednom. Drugo premještanje neće biti moguće i morat ćete kupiti novu licencu za Vistu",
da li ce da bude tako ili???
Hvala!!!
[ Deda_Mraz @ 15.10.2006. 14:00 ] @
Pa ako si pročitao na nekom Vistinom oficijalnom blogu ili sajtu koji ima veze sa Majkorosftom, onda će da bude tako.
Mada ja iskreno nisam čuo za tako nešto!
[ Karlo Gavric @ 15.10.2006. 16:03 ] @
[ Slobodan Trebovac @ 15.10.2006. 16:53 ] @
Taj tip ogranicenja, naravno ako ga bude u konacnoj verziji uopste nije nepoznat. Na pamet mi odmah pada nas English Contact Tools rijecnik koji ima slicnu zastitu. E sad, mene interesuje na koji nacin ce Vista asocirati sebe sa nekim racunarom, da li preko s/n HDD-a, MB-a ili neceg treceg? Jer koliko razumijem, Vista ce se moci instalirati max. na dva razlicita racunara sto i nije toliki problem ako je na svoj racunar mozemo instalirati koliko hocemo puta. E sad problem se moze pojaviti npr. ako Vista asocira sebe sa nekim racunarom npr. preko s/n HDD-a, a mi izvrsimo upgrade tj. nabavku novog HDD-a i eto problema. Ipak se nadam da konacna Vista nece imati ovakvo ogranicenje, te da ce biti kao Win. XP sto se ovog tice. Takodje, ako i bude ovo o cemu sad pricamo mislim da ce taj sistem (kao i provjera legalnosti, nesto kao Win. Genuine) biti brzo razbijen, ali o tome cemo pricati na nekom drugom forumu. :)
[ Iksi @ 15.10.2006. 23:46 ] @
da, contact tool ima disketu. Please ako ga imas javi mi se treba mi hitan
help
[email protected]
[ bojan_bozovic @ 16.10.2006. 11:46 ] @
I radice samo 30 dana ako se ne aktivira, a i nakon toga ce proveravati povremeno nije li zastita (bivsi WGA) hakovana.
[ zoran_dojkic @ 17.10.2006. 09:28 ] @
Citat: IksiPlease ako ga imas javi mi se treba mi hitan
help
Imam rečnik English Contact Tools.
[ Slobodan Trebovac @ 17.10.2006. 22:31 ] @
Vi odoste u offtopic.
Moje pominjanje rijecnika English Contact Tools bilo je u vezi da i on ima slican vid zastite, nista vise. E sad da i ja kazem nesto: zastita ovog naseg rijecnika je (koliko ja znam, mozda grijesim, ili bar za vecinu korisnika) do danasnjih dana ostala funkcionalna, a ne moze se reci da nije bilo pokusaja da se razbije ista, ali bezuspjesno, zbog cega mi je veoma drago, iz razloga sto i ljudi koji su ga napravili trebaju od necega da zive, cemu jos vecu tezinu daje cinjenica da se radi o nasim prostorima gdje je piraterija jos uveliko razvijena i da ljudi koju ulazu svoj trud i razvijaju softver tesko dolaze do para za zivot. Naravno, nisam ni ja svetac pa da kazem da su u mene svi legalni programi, cak naprotiv, ali svi programi koje ja koristim su strani i njihovi autori imaju i vise nego dovoljno za lagodan zivot. Sta cete, Pontije Pilat? Medjutim, sa Vistom je jedna sasvim drugacija situacija, jer se radi o softveru za kojeg je citava planeta (skoro citava, sem odredjenih dijelova Antarktika) zainteresovana i ukoliko bude na njoj ovakav vid zastite svi ce htjeti da je zaobidju u cemu ce se, 100% sam siguran uspjeti, samo je pitanje vremena, prostom cinjenicom da ce ga pokusavati razbijati na svim stranama svijeta, dovoljno je da neko uspije, Internet i malo hvalisanja ce uciniti svoje.
Toliko.
Pozdrav.
[ Bandicoot @ 17.10.2006. 22:52 ] @
Ja imam instalirano vistu na P4 ~ 1.9, 512 ram, GeForce 6200 ( ima i drajvere za vista RC1 ), integrirana zvucna ( via ac'97), maticna - ECS p4x266ad - via chipset i sve drajvere su se instalirale i RADE kao sto treba - bez problem ( cak sam pokrenuo i quake 4 na ovo sa oko ~ 10 FPS :). AERO desktop po moje misljenje izgleda super ( AERO desktop trazi graficku sa pixel shaders 2.0) . Puno igre i programe upste ne rade, neke programe necu da se instaliraju uopste, a ako su vec instalirane na XP i onda ako XP upgrejdujes na vista onda rade - primer: heroes of might and magic 3.
Ja sam instalirao samo drajvere za graficku, a sve ostalo ( mrezna realtek, zvucna itd. ) je "sredio" windows vista.
[ Zoran Rodic @ 18.10.2006. 07:30 ] @
U svakom slucaju predstavlja napredak
Malo bi bilo glupo da se ljudi mlataraju nekoliko godina oko necega sto predstavlja skok sa konja na magarca.
Microsoft i jeste tu da postavlja standarde, na ovaj ili onaj nacin.
XP je na pocetku svoje ere takodje imao slicne probleme, ali vreme prolazi, hardver se menja, navike se menjaju ...potrebe ...
Licno, necu ga koristiti sigurno jos 2 godine iz dva razloga
Hardver: po specifikaciji imam hardver dovoljan za Vistu, ali po meni XP tek sa tom konfirugracijom radi kako treba. Bez 1 gb rama memorije, XP je totalno sugav ... i da sad ne idem u dubinu, ali to je poenta.
Osrednja za Vistu, taman za XP
Zakrpe: Proci ce sigurno 2 godine dok silne zakrpe i service packovi Vistu ne ucine potpuno upotrebljivom
Tako da, Vista i ja , vidimo se krajem 2008
Osim, ako mi na poslu ne daju Vistu i "malo" hardwera pride :)
[ acidmonkey @ 18.10.2006. 19:49 ] @
Igre pod Vistom ce raditi 15-20% sporije to su i sami ljudi iz Microsoft-a rekli a shto se tiche licenci
svako ko je kupio org. verziju nekog njihovog OS-a zna kako funkcionishe instalacija i reg. same licence!
Def. ce trebati vremena da se sve sredi i da za pochetak pochnu da se prave igre za Vistu..itd itd..shto reche @alkion vidimo se krajem 2008-me :)
[ Deda_Mraz @ 18.10.2006. 20:04 ] @
Citat: alkion: Bez 1 gb rama memorije, XP je totalno sugav ... i da sad ne idem u dubinu, ali to je poenta.
Jel si siguran? Kada se XP pojavio 512 je bio pojam a ne 1 gb!?!?!
[ Zoran Rodic @ 18.10.2006. 22:21 ] @
Koji su standardi danas pred izlazak Viste?
Vista samo sto nije, a upotrebi prste jedne ruke i nabroj koliko grafickih podrzava DX10
Vec sad se prica da je minimun 1 GB i kad to prevedes sa MS na srpski ispada da ti treba barem 3
Tako da, te bajke XP na 128 ili 256 rama, su price za malu decu
Radi, ne sporim, ali kako
Sigurno ne, onako kako ja hocu
1 gb je standard za XP i uopste za rad u njemu sa bilo cime
[ Deda_Mraz @ 19.10.2006. 09:06 ] @
Citat: alkion: 1 gb je standard za XP i uopste za rad u njemu sa bilo cime
..za (neke) programe i igrice koje su izašle 2006, za ostalo je totalno nepotrebno....
[ Marko Medojević @ 19.10.2006. 20:01 ] @
Citat: Tako da, te bajke XP na 128 ili 256 rama, su price za malu decu Ma radi XP odlično sa 256 MB ram-a. Čak mogu da se igraju igrice iz 2003/4 sa full detaljima, a Win XP je ipak izašao 2001. Samo ga treba optimizovati (pogasiti nepotrebne stvari iz start up-a i servise ...). Evo skoro sam gledao kod mene u školi, na svakom računaru su uključeni Wireless Zero i drugi nepotrebni servisi, a onda kukaju kako je malo 256 ram-a!
[ Deda_Mraz @ 19.10.2006. 20:18 ] @
I onda ti doje neko ovde i prospe priču kako XP ne može da radi normalno bez giga rama, ajde ljudi uozbiljite se malo!!!
[ chiki @ 24.08.2007. 11:45 ] @
Citat: Bandicoot: Ja imam instalirano vistu na P4 ~ 1.9, 512 ram, GeForce 6200 ( ima i drajvere za vista RC1 ), integrirana zvucna ( via ac'97), maticna - ECS p4x266ad - via chipset i sve drajvere su se instalirale i RADE kao sto treba - bez problem ( cak sam pokrenuo i quake 4 na ovo sa oko ~ 10 FPS :). AERO desktop po moje misljenje izgleda super ( AERO desktop trazi graficku sa pixel shaders 2.0) . Puno igre i programe upste ne rade, neke programe necu da se instaliraju uopste, a ako su vec instalirane na XP i onda ako XP upgrejdujes na vista onda rade - primer: heroes of might and magic 3.
Ja sam instalirao samo drajvere za graficku, a sve ostalo ( mrezna realtek, zvucna itd. ) je "sredio" windows vista.
Imam IBM P4 2.8GHZ sa 1GB RAMa i integrisanu graficku. Spomenuta je Nvidia 6200 i da Aero dekstop izgleda super... Hteo bi da dokupim graficku karticu sa AGPom i najeftinije sto se moze naci je upravo ASUS NX6200-TD128 128MB (GeFroce 6200). Sta mislite o toj kartici? Da li i onda dovoljna za pristojno pokretanje Aero desktopa?
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2007. 13:04 ] @
Citat: alkion
Tako da, te bajke XP na 128 ili 256 rama, su price za malu decu
Pre bih rekao da su "mala deca" ona koja tvrde da treba 1 GB, jer ocigledno nisu koristili XP duze od 2 godine :)
Windows XP radi savrseno na 256 MB RAM-a, to je bila "high-end" konfiguracija u doba kada se XP pojavio 2001-ve godine. I danas se secam da sam ga prvi put koristio sa 128 MB RAM-a i Celeronu na 450 MHz i radio je skroz OK, a sa 256 MB je leteo.
Mogao je da se instalira i na 64 MB, sto je bila min. konfiguracija za XP a srednja za Win 2000, ali nije bilo preporucljivo, jer je swapovao previse.
Tek je krajem 2002 pocelo da se cesto koristi 512 MB rama u high-end masinama, a tada je to bilo potrebno samo za razvoj softvera ili tezu audio/video produkciju ili obradu slika.
Druga stvar je ako hoces na tom XP-u da teras softver iz 2006 i 2007-me godine, tipa neke zahtevne igre ili Office 2007, ili hoces da se bavis razvojem softvera ili audio/video produkcijom - to je sasvim druga prica, i naravno da softver iz 2006-te ili 2007-me kao i razvojni sw. ima drugacije prohteve od jednog OS-a iz 2001.
[ Fuzz @ 24.08.2007. 13:18 ] @
XP definitivno radi sasvim ok na 256 MB rama...instalirao sam ga i na masine sa 96MB, ali to je vec mucenje.
Vistu trenutno teram na lapu sa 512 MB rama i x700 grafici sa 64 MB memorije. Aero mi je ukljucen i sve to radi iznenadjujuce dobro.
[ Miroslav Jeftić @ 24.08.2007. 13:43 ] @
Hm... ne slažem se baš da XP na 256MB "leti". Npr, ako se reže nešto ili ako je stalno aktivan iole "agresivniji" antivirus, zna poprilici da uspori. Ne kažem da se ne može koristiti sa 256MB, ali je 512MB ipak "prava mera". :)
[ sekulicB @ 26.08.2007. 10:41 ] @
U obichnom radu na XPu nema neke osetne razlike izmedju 512MB i 1GB. Naravno, svaki zahtevniji poslovi traze svoje, a naravno da je bolje 1GB nego 512/256MB, od vishka glava ne boli. :) Opet, teze je sada terati XP na 1GB nego pre koju godinu na 512MB ako koristite noviji software za obavljanje raznoraznih poslova(od programiranja pa do dizajna, 3D da ne spominjem) jer danashnji programi se rade za jache mashine.
[ Odmetnik @ 27.08.2007. 07:57 ] @
A Vista posle skoro godinu dana od postavljanja ove teme? Za XP znamo 
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|