[ drsimce @ 14.10.2006. 10:53 ] @
Pozdrav,

imam problem sa razumevanjem relacija u tabelama. naime, nikad u zadatku ne mogu da prepoznam kada treba da napravim vezu izmedju tabela, da li je u pitanju veza one to one ili je u pitanju one to many. takodje imam problem cak i kada hocu da uspostavim npr neku vezu izmedju neki obelezja u tabeli da ukljucim prekidacko polje enforce referential integrity? sta predstavlja ovo polje i kada se ukljucuje? kako da razumem kada je u pitanju veza one to one i one to many?
npr. jedan objekt moze imati vise vlasnika, a jedan vlasnik moze imati vise objekata?

hvala unapred,

Sinisa.
[ goranvuc @ 14.10.2006. 11:00 ] @
Evo da te jos vise zbunim:
Citat:
drsimce:
npr. jedan objekt moze imati vise vlasnika, a jedan vlasnik moze imati vise objekata?

To ti je onda "many to many", sto znaci da treba da se uvede nova tabela "poveznik" da bi mogla da se realizuje relacija.
[ drsimce @ 14.10.2006. 15:55 ] @
cekaj, nista ne razumem. ja imam zadatak da napravim 3 tabele:

u prvoj tabeli obelezja su: Id objekta, adresa 1, mesto 1, povrsina u m2, spratna, sprat.
u drugoj tabeli obelezja su: br, prezime, ime, adresa2, mesto2.
u trecoj tabeli: id uplate, datum uplate, iznos, vlasnik.

treba da spojim id objekta i br (br oznacava sifru vlasnika), zar ne?

ali moje pitanje je kako uvideti i prepoznati kada je one to one a kada one to many kao i sta oznacava onaj enforcement integrity?

takodje, zadatak kaze da jedan vlasnik moze da izvrsi vise uplata. jednu uplatu je izvrsio samo jedan vlansik. U polje vlasnik tabele uplate moze da s eunese samo onaj vlasnik koji postoji u tabeli vlasnici. Ukoliko se brise neki vlasnik brisu se i sve njegove uplate.

kako ovo resiti?
[ medaemhco @ 14.10.2006. 16:07 ] @
Sve atribute stavi u jednu tabelu.Unesi nekoliko n-torki.Na mjestima gdje se podaci ponavljaju pravi tabele u relaciji 1 : N u odnosu na osnovnu tabelu.
Uvijek imaj spremne referentne tabele: NPR
tblDani
tblMjeseci
tblGodine
itd..
Ako ne ide zakači problem.
Pozdrav.