[ pedjaapa @ 14.10.2006. 18:11 ] @
Koliki je najveci pritisak tela koje ljudsko telo moze da isdrzi(izrazeno u barima itd)? |
[ pedjaapa @ 14.10.2006. 18:11 ] @
[ broker @ 14.10.2006. 22:13 ] @
Pritisak na telo nije toliki problem, ali je problem pritisak vazduha koji se udise, a narocito pojacano "mehuranje" u krvi koje izaziva slab dotok kiseonika kroz krvotok.
[ Vladokv @ 14.10.2006. 22:47 ] @
Pitaj iskusnije ronioce, oni znaju tacnu cifru. Moze da izdrzi ogromne pritiske, ako se ravnomerno vrsi adaptacija moze se zaroniti i do 600m. Ako se sa velike dubine naglo izroni javlja se ronilacka bolest ili drukcije nazvana dekompresiona bolest. Nagli pad pritiska je problem, i inace mali pritisak je nezgodan(visoke planine). Evo adrese sa vise detalja: http://www.hbomc.co.yu/ronjenje/index.htm
[ Deda_Mraz @ 15.10.2006. 10:03 ] @
Nešto sam gledao na TV-u.....
Koliko "G" (znači G kao fizička oznaka sila) može da izdrži čovečije telo? Znam da astronauti prilikom vežbanja u onoj kabinici što piči ko luda u krug ispituju koliko telo može da izdrži G silu... Pitam ovo jer sam gledao neku reportažu o nekom liku koji je vozio formulu 3000, i na trci se pri brzini od 310 km/h slupao u zid i formula se zaustavila za samo 1 metar, kao neki stručnjaci su izračunali da je on preživeo udar sile 100 i nešto G... pa mi to malo nemoguće! Zna li iko? [ SmilieBG @ 15.10.2006. 10:53 ] @
Bitnije od samog G faktora je vremenski interval. Ljudsko telo je u stanju da izdrzi ogromne G sile, ali samo vrlo kratak vremenski period. Taj u Formuli 3000 je bio izlozen G sili svega par milisekundi, te je preziveo.
Inace, u takvim sudarima, ne gine se od samog udara tela o nesto, vec unutrasnji oragani (pre svega srce) se pokidaju. Tako da 'spolja' ljudsko telo moze da ima svega par ogrebotima, ali zato unutra haos... Poz, Sale [ Deda_Mraz @ 15.10.2006. 11:32 ] @
Da ali što je najčudnije taj lik je preživeo, kako.... ni on ne zna !?
Kako li mu samo mozak nije izleteo napolje prilikom tog udara, zaista mi nije jasno... [ tox master @ 15.10.2006. 11:45 ] @
ako je imao kamenja u bubrezima....sada ga nema!
![]() ko zna zasto jer to dobro! ![]() a kako je preziveo,nemam pojma,svaka mu cast (na sreci)...ja osecam g-silu kada se vozim liftom! ![]() ![]() pozdrav [ zaraza @ 15.10.2006. 11:59 ] @
jedan lik, zaboravio sam kako se zvao (ili zove) se dobrovoljno podvrgavao testovima naglog zaustavljana pri brzinama od vise stotina km/h (cini mi se da je bilo negde oko 1000). Posto se zaustavio takorecu u mestu, nije pretrpeo znacajne povrede, osim sto su mu ocne jabucice izletele iz ocnih duplji, i vratile se na mesto...
[ superbaka @ 15.10.2006. 12:08 ] @
sto se tice ovog sa G, kao sto rece Smilie, bitan je vremenski interval... mnogo je tu stvari u igri, a jedna od njih je recimo, ponasanje materije sa razlicitom spec. tezinom, viskozitetom itd... recimo, prilepljivanje krvnih celija uz zid krvnih sudova, zaustavljanje protoka krvi usled inercije, centrifuge i sl...
[ dejan @ 15.10.2006. 12:23 ] @
Negde sam citao da piloti strasno tesko podnose katapultiranje iz aviona (verovatno jer je u tom trenutku dosta veliko G) tako da retko koji posle ponovo poleti... Zna li neko nesto vise o ovome?
[ zaraza @ 15.10.2006. 12:39 ] @
@dejan
u pravu si, sile su ogromne, i do 30g....kad dodas jos dinamicki udar, ako se avion krece velikom brzinom, dobijas vrlo neugodnu situaciju. Za sad je zabelezen samo jedan slucaj katapultiranja pri nadzvucnoj brzini u kome je pilot preziveo, ali je imao ogromne povred unutrasnjih organa, tkiva..bolje reci - jedva je preziveo... Inace, kod obicnog katapultiranja najvise trpi kicma, pa se onda posle ide na kojekave rehabilitacije i banje :) [ Deda_Mraz @ 15.10.2006. 14:18 ] @
Citat: zaraza: Posto se zaustavio takorecu u mestu, nije pretrpeo znacajne povrede, osim sto su mu ocne jabucice izletele iz ocnih duplji, i vratile se na mesto... Ma da...bitno je da su se one vratile ![]() [ z@re @ 17.10.2006. 11:06 ] @
Jeste, to je ogroman problem oko pilota...vojni pilot sebe izbacuje van ili zbog iminentnog kvara letjelice i nemogucnosti da ikako sleti, ili ga je nesto pogodilo. U prvom slucaju, vecinom prodje sve u redu, jer ako nekome recimo krepaju motori usred supersonicnog leta, uvijek ima mogucnost pricekat da se spusti na subsonicnu brzinu ("cekanje" od nekoliko sekundi), i onda se ispalit vani.
U drugom slucaju, ako se radi o pogotku usred BVR borbe, pilot je vjerovatno picio velikom brzinom da izbjegne to sta ga je eventualno skljokalo. Tako da su sile usred katapultiranja ogromne. Ako se radi o pogotku kod WVR borbe, ako brzina nije velika, kutovi okreta su veliki, znaci da pilot vec ima ogromne G-sile na svom tijelu i prije katapultiranja. Uglavnom, cujem da nove varijante Zvezdinog K-36 ejection sistema imaju kut sjedista podesen na 45 stupnjeva, sta efektivno ublazava G-sile i u letu, i pri ispucavanju (tijelo pod nizim kutem stvara veci otpor zraka i povecava nivo deakceleracije nakon ispaljivanja - Gsila ista, ali krace vremena) [ vejin @ 20.10.2006. 19:26 ] @
Ljudsko telo moze da izdrzi pritisak oko tri atmosfere ili tri bara?
Zasto pitas [ janus @ 20.10.2006. 22:04 ] @
Ljudsko tjelo moze da izdrzi 25G vertikalno i 45G linearno ali samo u kratkom vremenskom intervalu.Sto se tice pritiska svaki deset metara dubine je 1atmosfera,pa sada vi vidite kada covijek zaroni na 140 m koliko je to pritiska.
[ janus @ 20.10.2006. 23:01 ] @
Vaske
koliki je pritisak na 50m? [ vaske71 @ 20.10.2006. 23:18 ] @
Sory mislio sam na nesto drugo !!! Delimicno sam procitao na brzinu
@janus@ Valjda 50 bara !!! [ fanfon @ 21.10.2006. 00:40 ] @
Lupas vaske! Pritisak na 50m je 6 bara i covek ga bez problema moze izdrzati. Tacnije, ako udise vazduh pod pritiskom okoline, uopste nema posledica(mislim zbog pritiska). Druga stvar je koliko dugo moze da dise vazduh na toj dubini a da ne dobije azotnu narkozu koja se javlja i na 25m. Ronioci koji rone preko 40m koriste smese(nitrox, trimix) jer posle odredjene dubije(67 m valjda, ne znam tacno u metar) kiseonik iz vazduha postaje toksican, tj, pada parcijalni pritisak i ronilac se onesvescuje bez ikakvog predznaka. Pritisak je najmanji problem ako je covek zdrav. Rekord u ronjenju na smesu(trimix) je preko 300m, a to je preko 31 bar pritiska...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|