[ kontranapad @ 16.10.2006. 08:29 ] @

Imam problem koji ne mogu da resim! Molim pomagajte, ako znate o cemu bi moglo da se radi.

OVAKO

Tastatura uopste ne radi, a mis kada mi se podigne windows nakon nekog vremena samo se sledi i nista.Dok se ne sledi imam fore najvise 1 minut nesto da uradim. Pomisljao sam da ponovo instaliram windows ali ne mogu da udjem u bios tastaura mi ne radi.Ona u opste ne reaguje. Kada ukljucujem racunar prvo mi pri ucitavanju stoji najmanje pet minuta dok ne ispise primary master, primary slave.... pa tek onda nastavi dalje.Sada nece ni da nastavi dalje na WIN odmah nakon ovih ucitavanja pokaze mislim System erorr check ili tako nesto slicno.

Ima li mu pomoci?
[ Karlo Gavric @ 16.10.2006. 10:22 ] @
Da li ti je tastatura mis bezicni, ako je a kompjuter malo stariji, a ako si prikljucio na USB, prebaci ta cuda na PS/2 port, mis i tastatura, pa pokusaj, cudno, ali kod starijih kompova sam rjesavao tako problem... Ne ocita tastaturu i izbaciva System Error... ili slicne stvari...

Probaj to pa javi...
[ kontranapad @ 16.10.2006. 10:46 ] @

Karlo, nije na USB-u vec ja na PS/2 portu! Nemam ni najmanju ideju sta se desava. Zasto mis radi malo pa zaledi? Nista mi nije jasno.
[ damirh @ 16.10.2006. 11:20 ] @
Cackao si nesto po BIOS-u... tako i ja imam napade da "ponamestam" sve zivo u BIOS-u pa posle ne znam sta da vratim, posto sam promenio deset stavki...probaj default podesavanja
[ kontranapad @ 16.10.2006. 11:30 ] @

Nisam dirao nista u BIOSu, desilo se odjednom.Ne secam se da sam nesto cudno uradio pre toga.
A radi se o tome da mi ne reaguje tastatura pa ne mogu i da hocu da udjem u BIOS.Del dugme se ne odaziva, kao ni bilo koje drugo.
[ loonies @ 16.10.2006. 14:44 ] @
Citat:
Nisam dirao nista u BIOSu, desilo se odjednom.

Mogu vrednosti u BIOS-u da se promene i da ne diras nista, npr. usled udara/brzog prekida napona ili sl.

Probaj i ovo.
Pozajmi tastaturu PS/2 i misa od nekog, pa probaj kod tebe na racunaru i obrnuto tvoj mis i tastatura kod nekog drugog.

Kada uspes da udjes u BIOS, ukljuci (ako nije) opciju "Halt on all errors" - racunar ce da zastne na POST-u ukoliko nesto nije u redu.
[ kontranapad @ 16.10.2006. 14:58 ] @

Hvala probacu i to kasnije posto sada nisam u mogucnosti, nadam se da ce pomoci. Ne znam da li ste obratili paznju kada sam rekao da koci kod ucitavanja, tu stoji nekoliko minuta na detecting ide drives....
[ plava_motorola @ 16.10.2006. 15:01 ] @
Isti problem sam i ja imao,a svemu tome je bila uzrok maticna(asusova),koja je bila zamenjena 3 meseca pre pocetka tog problema.
[ kontranapad @ 16.10.2006. 15:04 ] @
Jesi morao da menjas plocu, da stavljas novu?

Nije valjda, poludecu, jer sam i ja na to sumnjao. Ima li nekog leka?
[ plava_motorola @ 16.10.2006. 15:11 ] @
Uz doplatu sam uzeo nov komp(pc-e).
A servis kom sam ga prodao iskoristio je delove.
[ Karlo Gavric @ 16.10.2006. 15:54 ] @
Da, probaj to s zamjenom misa i tastature, a ako ne pomogne, nek ti neko pogleda te konektore na maticnoj, ili mozes sam, jer moze biti da su oni otisli, kao jedan od prblema!!!

Ako bude, ne znam da li se isplati popravljati (mijenjati te sitnice - koje izacu,uh), jefrinije dode kupiti novu plocu...
[ milisav_kv @ 16.10.2006. 16:14 ] @
Iskljuci racunar iz napajanja. Otvori kuciste racunara i probaj da pronadjes bateriju koja se nalazi na ploci. Pored baterije ili pored samog biosa nalazi se jumper (clear CMOS pise pored njega ili nesto slicno) i sa njim su prespojeni pinovi 1-2; treba da premestis taj dzamper na pinove 2-3 i tu ga zadrzis par sekundi a zatim vratis u prvobitni polozaj. Ovim si bios vratio na default karakteristike. Ako je neki od parametara u samom biosu bio problem, na ovaj nacin ces ga resiti! Poz!
[ JankoNIS @ 16.10.2006. 18:19 ] @
Ako imas vise hard diskova odvoji ih da ne budu na istom kablu. Za pocetak probaj sa otkacenim CD i DVD citacima/rezacima (napajanje i data).
[ kontranapad @ 17.10.2006. 08:04 ] @
Hvala puno na odgovorima, pokusacu danas popodne pa cu javiti jer opet nisam u mogucnosti da doprem do kucnog racunara pre toga.To sa jumperima izgleda kao dobra ideja.Hvala jos jednom.A i ovo sa otkacenim CD/DVD. Mislim da mi na ucitavanju pokazuje. Primary master HDD, primary slave NISTA, secondary master CD, secondary slave NISTA. A to ne mogu da promenim jer ne mogu da udjem u BIOS.
[ kontranapad @ 26.10.2006. 08:47 ] @

Janko i Milisave, konacno sam stigao da uradim ono sto ste predlozili ali ni to ne pomaze, otkacio CD, nista, jumpere ne mogud da nadjem uopste ih nema pored plocice biosa. Sada nece uopste ni da predje na ucitavanje windowsa, sada samo izbroji memoriju do 200 MHZ i pokaze nesto kao " Checksum Error ...." i tu je kraj!