[ Jcod3r @ 18.10.2006. 00:39 ] @
Mislim da sanjam, pa ovo je nevjerovatno. Zbogom zauvijek windowsima... Ako niste, probajte :) ---------------> U B U N T U |
[ Jcod3r @ 18.10.2006. 00:39 ] @
[ Cileinteractiv @ 18.10.2006. 01:38 ] @
Super je Ubuntu, trenutno sam u Win-u ali ekipa cela ovde fura Ubuntu
![]() [ bacvanin @ 18.10.2006. 03:32 ] @
Pomoć! Da ne otvaram novu temu.
Kako se u Ubuntu 6.06 ulogovati kao root? Našao sam ponešto o tome, ali mi nije jasno. TOTALNI sam početnik. Treba mi konkretno da promenim redosled u grub-u, tj. da mi po default-u diže windows. Za to treba da promenim fajl menu.lst, a to opet ne mogu kao običan user! Kako se ulogovati, i po mogućstvu što prostije objašnjenje? [ tdjokic @ 18.10.2006. 03:45 ] @
Citat: bacvanin: Kako se u Ubuntu 6.06 ulogovati kao root? Imam relativno kratko iskustvo sa Ubuntu-om pa izvini ako ne bude ovako. Fajlovi se menjaju pomocu programa gedit. Udjes u terminal, tamo napises "sudo gedit" i onda otvoris koji hoces fajl, editujes ga, save i gotovo. "Sudo" je zamena za logovanje kao root, tako je sigurnije. Citat: cameleo2401: Mislim da sanjam, pa ovo je nevjerovatno. Zbogom zauvijek windowsima... Ako niste, probajte :) ---------------> U B U N T U Koja verzija? Kako si prikljucen na Internet? Naime, meni ova sada vazeca verzija nece nikako da se poveze na Internet preko ADSL-a i Ethernet modema, a sto mi uspeva u vecini drugih Linuxa, pa cak i u Ubuntu 5 i Beta 6.10. Nece ni Mepis, koji je od nedavno presao na Ubuntu osnovu, pa se ponasa identicno. [ Milan Aksic @ 18.10.2006. 06:32 ] @
Pa da, Ubuntu bi i trebao da postane standard a ne da unaokolo obitava nekoliko hiljada distribucija, od kojih svaka ima svoj standard za sve pocev od biblioteka koje koristi, preko nacina odlucivanja kada neka verzija zasluzuje da bude ukljucena pa do podrzane vrste paketa za instalaciju.
Citat: bacvanin: Pomoć! Da ne otvaram novu temu. Kako se u Ubuntu 6.06 ulogovati kao root? Našao sam ponešto o tome, ali mi nije jasno. TOTALNI sam početnik. Treba mi konkretno da promenim redosled u grub-u, tj. da mi po default-u diže windows. Za to treba da promenim fajl menu.lst, a to opet ne mogu kao običan user! Kako se ulogovati, i po mogućstvu što prostije objašnjenje? Verujem da ces u tom uputstvu naci odgovor na tvoja trenutna ali verovatno i neka buduca pitanja (npr. u vezi podrzavanja formata za neke zvucne i video zapise, ili instaliranja Flash dodataka za veb citac). Srecno :) [Ovu poruku je menjao Milan Aksic dana 18.10.2006. u 08:21 GMT+1] [ Body Bag @ 18.10.2006. 10:07 ] @
Citat: Milan Aksic: Pa da, Ubuntu bi i trebao da postane standard a ne da unaokolo obitava nekoliko hiljada distribucija, od kojih svaka ima svoj standard za sve pocev od biblioteka koje koristi, preko nacina odlucivanja kada neka verzija zasluzuje da bude ukljucena pa do podrzane vrste paketa za instalaciju. Standarde o kojim ti pricas su vec odavno postavili Debian i Red Hat.... Tako da o postavljanju nekih novih standarda od strane Ubuntua ne moze da se govori-to je u principu doradjeni unstable Debian,a ne mozes pricati ni o dekstop/user-friendly segmentu jer su tu standarde postavili pre svega RH i Mandrake(Mandriva) Dakle sto se mene tice-Ubuntu je nasminkani Debian,sa po kojom novom stvari i to je to..... I sto da ne postoji gomila distroa?U pitanju je sloboda izbora,pa se uvek nadje nesto za svaciji ukus,a veliko broj distribucija to omogucava... Anyway,niko te ne tera da probas sve.... A sto se tice nekompatibilnosti-svi ti(tacnije ogromna vecina)distroa su bazirani na Debian-u,Slack-u ili Fedori tako da paketi za njih mogu bez problema da se koriste i na "uzorima" dobar primer je Vector(baziran na Slack-u)koji guta sve tgz slack pakete bez ikakvih problema.... No ne kazem da je Ubuntu los-daleko od toga ![]() [ tdjokic @ 18.10.2006. 10:53 ] @
Svojevremeno sam bio jedan od prvih clanova ES-a koji je primetio pojavu Ubuntua i to stavio u jednu temu. Kako vreme prolazi, postepeno sam se ohladio prema tom projektu i sto dalje idem nekako stalno nailazim na konkretne i principske hm..., recimo greske.
Zadnjih dana sam skidao Ubuntu 6.06.1, 5.10 i 6.10 Beta, zatim Kubuntu 6.06 i na kraju Mepis 6.0 i sve to probao kao Live, a delimicno i instalirao, sve u cilju izvrsenja projekta pokretanja USB ADSL modema Speed Touch 330, dobijenog nedavno, prilikom prelaska sa jednog ISP na drugi. Mislim da se moze reci da sam se bas potrudio. Tu su bile neke teskoce, koje u ovom trenutku nisu vazne. Nekako dodjem do glavnog zadatka - instalacija potrebnih programa itd., po uputstvu na sajtu https://help.ubuntu.com/community/UsbAdslModem/SpeedTouch za koje sam vise puta u vise tema napisao da mi izgleda veoma jasno i dobro. U poglavlju PPP Over Ethernet pise da nesto treba skinuti "ovde", kliknem na "ovde" i dobijem sledeci odgovor: Not Found. Tako se ne postavljaju standardi! Naravno, sad ce poceti objasnjenja kako se to moze skinuti i sa nekih drugih sajtova i slicno, ali to Ubuntu spusta sa pijedastala postavljaoca standarda na nivo dobre distribucije. A ovo nije prva ovakva greska na koju sam naisao. Ubedjen sam, da je Ubuntu zagrizao u preveliki posao i da nema dovoljno resursa da sve to dotera kako treba. Prilikom instalacije sam se u jednom trenutku predomislio i pritisnuo odgovarajucu oznaku na trentuno otvorenom prozoru i nasao se pred jednim manjim, na kome su bila dva polja da se pritisnu: Cancel i Quit. Kako sad pocetnik da zna sta ce se desiti kad pritisne jedno od ova dva? Cancel moze znaciti prekinuti instalaciju ili prekinuti trenutnu akciju, Quit moze znaciti isto tako napustanje instalacije ili trenutne akcije. Sta ih je kostalo da recimo napisu Quit instalation? Ne mnogo verujem, samo je trebalo imati sluha za korisnika. Sledeca fora - nekad je postojao root i user. Sad su root korisnika potisnuli u ilegalu i koristi se sudo, a onda iznenada trazi Password! Koji bre sad password, bio sam ubedjen da trazi root, koji se valjda ni ne definise prilikom instalacije. Bas sam se prepao ![]() Ocigledna je tendencija da se po nekim osobinama priblizi MS Windowsu - menjaju se ustaljeni nazivi nekih programa i daju novi, vise cool itd. Sto se velikog broja distribucija tice, njih u vrh glave ima svega recimo 10-tak. One osnovne, zatim neke eksperimentalne i to je sve. Druga je stvar sto postoji recimo Fedora na engleskom, srpskom i jos bog zna koliko jezika kao posebna distribucija. To su samo varijante, nisu posebne distribucije. Sta kazete recimo za hriscanski Ubuntu, da li je to posebna distribucija? Sad ce valjda nastati hindu, budisticka, muslimanska itd. religiozna distribucija i eto jos prilicno novih distribucija! ![]() [ Milan Aksic @ 18.10.2006. 11:31 ] @
Citat: Standarde o kojim ti pricas su vec odavno postavili Debian i Red Hat.... Citat: Tako da o postavljanju nekih novih standarda od strane Ubuntua ne moze da se govori-to je u principu doradjeni unstable Debian,a ne mozes pricati ni o dekstop/user-friendly segmentu jer su tu standarde postavili pre svega RH i Mandrake(Mandriva) Citat: I sto da ne postoji gomila distroa?U pitanju je sloboda izbora,pa se uvek nadje nesto za svaciji ukus,a veliko broj distribucija to omogucava... Pa u poredjenju sa Linuksom, stvarno je smesno da na Vindouzu jos mogu da odigram neke igre starije vise od deset godina :) Danas ako neka firma hoce da napise neki program za Linkuks ili ce da ga skoro (ili najbolje sasvim) potpuno staticki poveze kako ne bi zavisio od medjusobnih razlika distribucija a ipak da ih podrzi, ili da pravi posebne verzije programa za svaku od njih posebno. Dakle paketi za: - Fedoru verzije n+1, verzije n+0.3 i verzije n, - Suse verzije m+2, verzije m+1.3 i verzije m, - Slekver verzije o+0.2, verzije o+0.1 i vezije o, - Ubuntu verzije p+1.1, verzije p+1 i verzije p, - Gento verzije q+1, verzije q+0.1 i verzije q, - Mandrivu verzije r+1.5, verzije r+0.3 i verzije r, ... (nekoliko hiljada dalje) - Volviks verzije x+1, verzije x i verzije z+1.1, - Fedr verzije z+1, verzije z - TurboLinuks verzije z+2, verzije z+1 i verzije z, ... Zbog nedostatka standarda, i nema mnogo komercijalnih programa za Linuks (mnogo bi npr. moglo da bude 1/10 broja programa za Vindouz) a ako i postoje onda su pisani direktno u Xlib-u, Motiff-u (ili nekom njegovom klonu) ili GTK-u 1.2 (ne, ne mislim samo na Nero), staticki povezani i/ili koriste nestadardizovane programe za instaliranje. Da, ili to ili da firme objave izvrni kod svojih programa :) Citat: Anyway,niko te ne tera da probas sve.... Ovo iznad je upisao moj racunar, ne ja :) Citat: A sto se tice nekompatibilnosti-svi ti(tacnije ogromna vecina)distroa su bazirani na Debian-u,Slack-u ili Fedori tako da paketi za njih mogu bez problema da se koriste i na "uzorima" dobar primer je Vector(baziran na Slack-u)koji guta sve tgz slack pakete bez ikakvih problema.... [ Milan Aksic @ 18.10.2006. 11:48 ] @
Citat: Nekako dodjem do glavnog zadatka - instalacija potrebnih programa itd., po uputstvu na sajtu https://help.ubuntu.com/community/UsbAdslModem/SpeedTouch za koje sam vise puta u vise tema napisao da mi izgleda veoma jasno i dobro. U poglavlju PPP Over Ethernet pise da nesto treba skinuti "ovde", kliknem na "ovde" i dobijem sledeci odgovor: Not Found. Tako se ne postavljaju standardi! Naravno, sad ce poceti objasnjenja kako se to moze skinuti i sa nekih drugih sajtova i slicno, ali to Ubuntu spusta sa pijedastala postavljaoca standarda na nivo dobre distribucije. A ovo nije prva ovakva greska na koju sam naisao. Ubedjen sam, da je Ubuntu zagrizao u preveliki posao i da nema dovoljno resursa da sve to dotera kako treba. Ja sam napisao da Ubuntu treba da postane standard a ne da je vec postavio znacajnije standarde. U najboljem slucaju jos uvek ih postavlja. Naravno da Ubuntu jos uvek nije napravio Linuks lakim za koriscenje kao sto je to uradjeno sa Vindouzom ili Mekom, niti je tome na zalost preterano blizu, tome u prilog ide i dugo uputstvo (ciju sam adresu postavio iznad), gde je veliki deo pitanja u njemu vec apriori resen u npr. Vindouzu i bilo bi smesno da raspravljaju o tome i pisu nekakva duga uputstva cije korisnike cesto mrzi da procitaju i "README.txt" (a i zasto bi). Medjutim, ono sto smatram je da je Ubuntu sa svojom podrskom, od nekoliko hiljada ostalih distribucija mozda u samom vrhu kada je rec o kucnoj primeni. [ Body Bag @ 18.10.2006. 18:13 ] @
Citat: Milan Aksic: Ne. Standardi o kojima "pricam" u mojoj poruci iznad, su, kao sto i moze da se zakljuci iz konteksta, samo neki od standarda a ne svi potrebni standardi, jer da ih Linuks ima, pomakao bi se najzad od te famozne brojke od 1-2% zastupljenosti na kucnim racunarima. Nije stvar samo u standardima.Pa *BSD sistemi su dosta,dosta bolji na tom polju te nesto ne vidim da se se velike kompanije utrkuju oko toga da svoju delatnost usmeravaju u tom pravcu,te da pocinju da pisu "velike" komercijalne aplikacije Citat: Ono sto Ubuntu moze da donese je standard u mnogim aspektima kojima moze da pomogne ako ne krajnjim korisnicima onda bar programerima, npr. unificirano graficko korisnicko okruzenje, unificiran pristup resursima, podrzavanje nasledjenog koda iz prethodnih verzija biblioteka (legacy code support), unificirani pristup i nacin upravljanja servisima itd. A ostali linux distroi nemaju ovo sto si pomenuo?Pa Fedora je dosta "unificiranji" distro nego Ubuntu,tek da ne pominjem Debian i Slackware.... Citat: Ubuntu takodje moze da uvede preko potrebno centralizovanije odlucivanje, kako sadrzina, izgled i nacin rada sistema ne bi zavisio od raspolozenja Pere iz Bavrske i Mike iz Ohaja, studentima (od kojih je jedan daltonista) koji se Linuksom bave iz hobija i smatraju da je tzv. IntelliSense (ili Code Assist) nekoliko decenija unazadio celokupnu populaciju programera. A ako nisi primetio-Ubuntu zavisi od Shuttlewortha i njegovog finansiranja(skoro pa licna distribucija)-sta ako njemu dune jos koliko sutra da vise ne pravi Ubuntu ili da pocne da ga naplacuje? Znas,da nije te zajednice,geek-ova i ostalih i Debiana kao njegovog najreprezantivnijeg produkta,mnogi distroi,a i Ubuntu,koji ga koriste kao osnovu ne bi nikad i postojali,tako da nemoj da omalovazavas trud hiljade ljudi koj rade za vise nego simbolicnu nadoknadu... Citat: Ta "sloboda", ili nazovimo je pravim imenom, anarhija, je izmedju ostalog rezultirala time da postoji nekoliko hiljada medjusobno nekompatiblnih sistema, od kojih cak i da se odlucis za neki moras da budes spreman da nakon nove verzije preuzimas skoro sve programe (naravno u paketima koje ta distribucija podrzava a bilo bi dobro i da ih je neko vec preveo kako ne bi morao da prevodis hiljade programa ili zato sto nisu svi pod "slobodarskom" licencnom) za tu verziju, jer npr. Nije u pitanju anarhija vec sloboda izbora,kao sto sam rekao! Hello?Kakva nekompatibilnost kada je 99% tih distroa bazirano na Debianu,Slack-u ili Fedori,a koriste iste pakete i istu organizaciju... Cak stavise,te "prerade" sadrze mnoga poboljsanja u odnosu na uzor,izlazeci u susret ljudima koji su sa tim distroima imali ove ili one probleme.... A uvek ostaje i source sto se tice programa,ako nisi primetio vecina distroa dolazi sa svim potrebnim programima,tako da je za npr. Slack potrebno svuci par stvari iz source-a iskompajlirati,napravit tgz paket(i lako instalirati na jos 5 kompjutera koji vrte Slack bez kompajliranja) i cao,to je potrebno uraditi samo jednom-big deal.... Po tebi ispade da tona stvari treba da se iskompajlira za neki distro,a vecinu stvari dobijas sa tim istim distroom u paketu,gotovo,kao sto rekoh.... Cak stavise,za npr. Mplayer se preporucuje kompajliranje iz source-a,da bi se npr. mencoder stavio u funkciju,da bi se dobila mogucnost DVB-a i jos puno toga,za razliku od gotovih binarnih paketa koji su predvidjeni i "sredjeni" samo za prostu reprodukciju filmova-zato dosta ljudi bilo da imaju SuSE ili Mandrivu ili koji drugi distro preferiaju instalaciju mplayer-a iz source-a,a tek da ne pominjem optimizaciju za tvoju masinu... Citat: tgz paket za Slekver 10 vrlo cesto nije kompatibilan sa Slekverom 9.1 niti obrnuto. Porbaj da na Dapperu instaliras nesto sa verzije Warty pa mi reci kako si prosao-pa bas Ubuntu potencira taj cutting-edge princip,tako da ljude koji koriste Dapper bas zabole(dobar net se podrazumeva za Ubuntu korisnike)da li ce neki paketic za Warty-ja raditi kod njih,kada imaju na raspolaganju taj isti paket samo najnoviju verziju preko repoa ili neta.... Isto vazi i za svaki drugi linux Citat: Pa u poredjenju sa Linuksom, stvarno je smesno da na Vindouzu jos mogu da odigram neke igre starije vise od deset godina Da,za tvoju informaciju na XP-u,po mom iskustvu, ne radi jedno 50% starijih igara,a da ne spominjem neke pisane za W95 koje mogu da se puste samo preko emulatora(DosBoX)-toliko o kompatibilnosti,a da ne i spominjem da neke igre nece da rade na Win2k,a 'oce na ME i tako dalje... Citat: Danas ako neka firma hoce da napise neki program za Linkuks ili ce da ga skoro (ili najbolje sasvim) potpuno staticki poveze kako ne bi zavisio od medjusobnih razlika distribucija a ipak da ih podrzi, ili da pravi posebne verzije programa za svaku od njih posebno. Dakle paketi za: Zbog nedostatka standarda, i nema mnogo komercijalnih programa za Linuks (mnogo bi npr. moglo da bude 1/10 broja programa za Vindouz) a ako i postoje onda su pisani direktno u Xlib-u, Motiff-u (ili nekom njegovom klonu) ili GTK-u 1.2 (ne, ne mislim samo na Nero), staticki povezani i/ili koriste nestadardizovane programe za instaliranje. Da, ili to ili da firme objave izvrni kod svojih programa ![]() Za linux postoje programi koji mogu da se instaliraju na svaki distro nevezano za verziju-OOffice,Firefox,Thunderbird,Xnview i jos mnooogi drugi.. Zasto bi bio probelm da se napise i komercijalan program koji ce raditi na svakom distrou? Nije pitanje standarda za koje se hvatas kao pijan plota,vec isplativosti-s obzirom da relativno mali broj ljudi koristi linux,pisati tako jaku komercijalnu aplikaciju kao npr Adobe Premiere nije nikako isplativo.... A i to se polako menja-jer Nero sada imamo za linux.... Citat: Ali nije problem samo do "pakovanja". Jedan rpm paket moze da se oslanja na to da npr. Fedora vec da ima xyz-1.2.34-5 biblioteku instaliranu, ali ne moze da se oslanja i na to da ce je sigurno imati i Suse ili bilo koja druga distribucija koji koristi taj format paketa. SuSE ima Smart,a Fedora yum tako da se pitanje zeljenog program(repoi broje i do 10000 programa,nema sta nema)resava sa dva klika ili jednom komandom... Treba li da napomenem da se "ovisnosti" automatski resavaju... Raspisao sam se dosta,a covek je lepo i sazeto rekao gore-Ubuntu je samo jos jedan dobar linux distro i nista vise Kakva revolucija i standardizacija,kakvi bakraci-sami tim sto je nasminkan unstable Debian,varijanta kakve su postojale mnogo pre(Knoppix,Mepis,Canotix....)potvrdjuje to.... [ Backy @ 18.10.2006. 18:30 ] @
zašto je svaka treća tema ovde ovakva ("čiji je veći")?
da nije zabranjeno pravilnikom verovatno bi ste se svađali da li je bolje biti muško ili žensko, ali pošto to ne može onda je ovo najbolja alternativa... [ Body Bag @ 18.10.2006. 18:37 ] @
Citat: Milan Aksic: Naravno da Ubuntu jos uvek nije napravio Linuks lakim za koriscenje kao sto je to uradjeno sa Vindouzom ili Mekom, niti je tome na zalost preterano blizu, tome u prilog ide i dugo uputstvo (ciju sam adresu postavio iznad), gde je veliki deo pitanja u njemu vec apriori resen u npr. Vindouzu i bilo bi smesno da raspravljaju o tome i pisu nekakva duga uputstva cije korisnike cesto mrzi da procitaju i "README.txt" (a i zasto bi). Medjutim, ono sto smatram je da je Ubuntu sa svojom podrskom, od nekoliko hiljada ostalih distribucija mozda u samom vrhu kada je rec o kucnoj primeni. Linux tezi za koriscenje od Wina?Probaj PC Linux OS,Mandrivu i SuSE pa vidi-lakse ih je koristiti i instalirati nego Win(koji neam ni GUI instaler),a i vise su user-friendly.... Pomenuti distroi su u svakom slucaju ugodniji za koriscenje nego Ubuntu koga tako velicas,jer za razliku od njega imaju centralizovano upravljanje sistemom preko control centre-a i u vezi sa tim gomilu GUI i jednostavnih alata(Yast i MDK Control Center),sto u Ubuntu nema,nego moras da prckas po konzoli,ono bas pocetnicki..... Eto vidis zasto je dobro da postoji veliki broj distroa-mos' misliti kada bi neka mogulska kompanija stala iza svih linuxa i pocela da ga distribuira u oblliku kakav recimo ima OpenBSD,jer je odlucila da je tako najbolje,nimalo ne vodeci racuna o afinitetima velikog broja korisnika sa razlicitim ukusima i vidjenjem stvari.... Over and out,i mani me navijackih postova,Ubuntu mozda jeste najpopularniji(kvalitetan disrto jeste to niko ne spori),ali nije nikako najbolji-ja koristim Slack,pa necu da tvrdim da je najbolji distro i da je 10x bolji nego Ubuntu,samo zato sto to jeste za mene licno Mod: Samo bez udaranja krvi u mozak i vredjanja. Polako ;) [Ovu poruku je menjao Milan Aksic dana 18.10.2006. u 19:54 GMT+1] [ Body Bag @ 18.10.2006. 18:48 ] @
Citat: Backy: zašto je svaka treća tema ovde ovakva ("čiji je veći")? da nije zabranjeno pravilnikom verovatno bi ste se svađali da li je bolje biti muško ili žensko, ali pošto to ne može onda je ovo najbolja alternativa... Pazi,zaista nikad nemam nameru da pravim flame,ali malo objektivnosti ne skodi.... Ali kad procitam nesto ovako,jos od coveka koji ocigledno preferira Ubuntu i u skladu sa tim ga uzima kao kao reper za sve i pocetnu tacku u "standardizaciji",e stvarno moram da odreagujem,sta da radim... Ja se uvek drzim toga da je "Najbolji linux onaj koji svakom od nas odgovara i koristi ga na svom kompu" [ Body Bag @ 18.10.2006. 18:49 ] @
Citat: Backy: zašto je svaka treća tema ovde ovakva ("čiji je veći")? da nije zabranjeno pravilnikom verovatno bi ste se svađali da li je bolje biti muško ili žensko, ali pošto to ne može onda je ovo najbolja alternativa... Pazi,zaista nikad nemam nameru da pravim flame,ali malo objektivnosti ne skodi.... Ali kad procitam nesto ovako,jos od coveka koji ocigledno preferira Ubuntu i u skladu sa tim ga uzima kao kao reper za sve i pocetnu tacku u "standardizaciji",e stvarno moram da odreagujem,sta da radim... Ja se uvek drzim toga da je "Najbolji linux onaj koji svako od nas ima i koristi ga na svom kompu" [ mulaz @ 18.10.2006. 19:47 ] @
@Body Bag o distoima baziranim na onim par pvih distribucija:
tako je.. vecina disstribucija deli se na .deb bazirane distribucije, rpm bazirane .. i sa strane jos slack-based i gentoo koji stoji posebno sa svojim nacinom instalacije i buildanja fajlova @Milan Aksic: readme? 90% programa se kompajlira sa ./configure; make, make install inace citanje readme-ja je po mom misljenju ejdna najboljih stvari na linuxu. u smislu da MORAS da prcitas da nesto uradis. Vecina ljudi ne cita nista, i to je, en samo lose za njih, nego i za ostale. recimo nekome Kad bi svi navikli na citanje ne bi vise bilo primera tipa: 1) -ne radi mi porogram xy -sta ne radi? -ne otvara se - pa sta napise? -neki error 2) -ne radi mi program xy -sta ne radi? -pise da nesto fali -sta fali? -ne znam ... kad bi vi znali koliko me to nervira!! 5 linija umesto da kaze fali mi libfoo pa da mu dam link i gotovo. isto na windowsima, kad fali neki .dll.. ali na windowsima samo se klikce 'OK' nema veze sta pise u prozorcicu O standardizaciji: to je bas lepota linuxa.. da nema standarda.. sto bi ja morao da imam kde kad vise volim fluxbox? sto da koristim vi kad vise volim emacs? sto da instaliram rpm-e kad vise volim tgz-e? e na linuxu ne trebam.. mogu sam da biram to sta mi se svidja.. a ako i se ni jedna distribucija ne svidja, jos uvek mogu da sredim LFS i napravim tako kako ja licno volim. Oko aplikacija, bar koliko ja znam, sve staticki kompajlirane aplikacije rade na svim distribucijama bez obzira na library-e koje ta distribucija ima/nema i u kakvom su stanju. pogledajte samo firefox.. jedan .tar.gz za sve distribucije.. stvarno dugo nisam cuo da bi neko kompajlirao sam firefox ili mozillu(seamonkey), a da o openoffice-u ni ne pricam. O 'ciji je veci'.. jedan lep quote sa bash.org: Citat: #699308 +(1932)- [X] <Ich> I've discovered that people on IRC don't get offended or riled up by racism <Ich> nor politically incorrect jokes <Ich> nor feminism, nazism, <Ich> nor goatse, or even tubgirl <Ich> not even jokes about 9/11 get a rise out of anybody <Ich> but as soon as I tell somebody that macs are better than PC's, things get ugly [ bacvanin @ 18.10.2006. 19:53 ] @
Hvala tdjokic, rešio sam problem pomoću sudo gedit!
Sada idemo dalje, prvo modem, pa muzika, film... Ima da se namučim! [ Milan Aksic @ 18.10.2006. 19:56 ] @
Citat: Nije stvar samo u standardima.Pa *BSD sistemi su dosta,dosta bolji na tom polju te nesto ne vidim da se se velike kompanije utrkuju oko toga da svoju delatnost usmeravaju u tom pravcu,te da pocinju da pisu "velike" komercijalne aplikacije BSD nesto i ne tezi toliko i kucnoj i serverskoj primeni. Ovo se odnosi pre svega na Linuks, mada ipak ne poznajem BSD toliko da bih o tome vise pisao. Citat: A ostali linux distroi nemaju ovo sto si pomenuo?Pa Fedora je dosta "unificiranji" distro nego Ubuntu,tek da ne pominjem Debian i Slackware.... Citat: A ako nisi primetio-Ubuntu zavisi od Shuttlewortha i njegovog finansiranja(skoro pa licna distribucija)-sta ako njemu dune jos koliko sutra da vise ne pravi Ubuntu ili da pocne da ga naplacuje? Nista, ama bas nista. U tom slucaju ce Linuks ostati jos duze na ~1% zastupljenosti na kucnim masinama. Citat: Znas,da nije te zajednice,geek-ova i ostalih i Debiana kao njegovog najreprezantivnijeg produkta,mnogi distroi,a i Ubuntu,koji ga koriste kao osnovu ne bi nikad i postojali,tako da nemoj da omalovazavas trud hiljade ljudi koj rade za vise nego simbolicnu nadoknadu... Ma znam naravno, ta zajednica gikova koja prezire moderne razvojne alate, propagira rucno posanje Makefile datoteka i zalaze se da cistacice nauci prevodjenju i povezivanju programa, samo sto nije uvela Linuks u milione domova sirom planete. Da, zaista ti gikovi ce mozda negde 2105 i da prosire Linuks na preko 1% zastupljenosti, taman kada bude bio gotov i GNU Hurd ;) Citat: Nije u pitanju anarhija vec sloboda izbora,kao sto sam rekao! Citat: A uvek ostaje i source sto se tice programa,ako nisi primetio vecina distroa dolazi sa svim potrebnim programima,tako da je za npr. Slack potrebno svuci par stvari iz source-a iskompajlirati,napravit tgz paket(i lako instalirati na jos 5 kompjutera koji vrte Slack bez kompajliranja) i cao,to je potrebno uraditi samo jednom-big deal.... Pa da, "neukim" kucnim korisnicima treba dati i uputstvo kako da prevode i povezuju programe, a onda i kako da naprave pakete. Samo ponekad moze da se desi da postoji instaliran npr. aMule koji koristi wxGTK-x.x.1, a onda kada bude bilo potrebno da se instalira xCHM otkrije se da zahteva wxGTK-x.x.2. Nista treba edukovati korisnike da se snalaze u svakojakim situacijama u predivnom, standardizovanom i nikad dosadnom svetu Linuksa :) Citat: Po tebi ispade da tona stvari treba da se iskompajlira za neki distro,a vecinu stvari dobijas sa tim istim distroom u paketu,gotovo,kao sto rekoh.... Citat: Cak stavise,za npr. Mplayer se preporucuje kompajliranje iz source-a,da bi se npr. mencoder stavio u funkciju,da bi se dobila mogucnost DVB-a i jos puno toga,za razliku od gotovih binarnih paketa koji su predvidjeni i "sredjeni" samo za prostu reprodukciju filmova-zato dosta ljudi bilo da imaju SuSE ili Mandrivu ili koji drugi distro preferiaju instalaciju mplayer-a iz source-a,a tek da ne pominjem optimizaciju za tvoju masinu... Ej, daj uozbilji se i obrati paznju sta pises. Ti bi sada preporucivao kucnim korisnicima (npr. ocu bankaru, majci pravnici, sinu srednjoskocu, babi domacici i dedi vojnom penzioneru) da prevode i povezuju mplayer i da onda to uklope zajedno za slovima i "iscupanim" DLL-ovima iz Vindouza za podrsku za reprodukciju odredjenih video i audio zapisa? Citat: Porbaj da na Dapperu instaliras nesto sa verzije Warty pa mi reci kako si prosao-pa bas Ubuntu potencira taj cutting-edge princip,tako da ljude koji koriste Dapper bas zabole(dobar net se podrazumeva za Ubuntu korisnike)da li ce neki paketic za Warty-ja raditi kod njih,kada imaju na raspolaganju taj isti paket samo najnoviju verziju preko repoa ili neta.... Citat: Da,za tvoju informaciju na XP-u,po mom iskustvu, ne radi jedno 50% starijih igara... Da, ne rade sve igrice naravno, ali radi veliki deo za razliku od Linuksa gde skoro nista iz tek prethodne verzije (6 meseci staroj) ne radi na novoj. Citat: Za linux postoje programi koji mogu da se instaliraju na svaki distro nevezano za verziju-OOffice,Firefox,Thunderbird,Xnview i jos mnooogi drugi.. Citat: relativno mali broj ljudi koristi linux,pisati tako jaku komercijalnu aplikaciju kao npr Adobe Premiere nije nikako isplativo.... Citat: A i to se polako menja-jer Nero sada imamo za linux.... Citat: Kakva revolucija i standardizacija,kakvi bakraci-sami tim sto je nasminkan unstable Debian,varijanta kakve su postojale mnogo pre(Knoppix,Mepis,Canotix....)potvrdjuje to.... Ovom porukom ja zavrsavam svoje ucestvovanje u ovoj diskusiji, na ovu temu, jer ce ona daljom diskusijom sve vise postajati pogodna za Advocacy forum ili jos gore za neki drugi forum :) Uglavnom, stavovi su razjasnjeni ostalo bi mogla, u najbolje slucaju, samo da bude retorika. E da, ako sam nekoga uvredio u mojoj poruci, izvinjavam se, nije bilo namerno. Pozdrav. [ vladared @ 18.10.2006. 20:54 ] @
Ugh... Koja zbrka oko ničega?!?
Elem, Ubuntu pati od istih tih bolesti, od kojih pate i druge distribucije, samo što on pati na svoj način. Ako ti se sviđa Ubuntu a ti ga koristi. Nemojmo brkati kompatibilnost sa lakoćom korišćenja, jer u principu to baš i nema veze. Ako pričamo o lakoći korišaćenja ima i lakših distroa (xandros, pclinux, mandriva, suse) od pomenute. Ako pričamo o kompatibilnosti... Pa kao prvo makar upoređujmo grane nastanka pojedinih linuxa. RedHat/Fedora nije prikladno upoređivati sa SuSeom jer ako ni zbogčega drugog, a ono otac SuSe-a je Slack. Činjenica da i tako SuSe nema mnogo kompatibilnosti sa Slackom ali ima više nego sa Fedorom. Drugo, problem kompatibilnosti je nešto oko se već dosta dugo ljudi gombaju i na žalost još uvek nema mnogo pravilnih rešenja. Možda bi uvđenje nekog standarda pomoglo u čitavoj priči, ali bi onda dobili to da sve distribucije liče jedna na drugu. Ovako ipak imamo neku ponudu. Ja sam pre za uvođenje standarda za određenu granu. Recimo Redhetolici imaju ovo i ovo, Debianolici... Mislimd a ovakve rasprave ne vode nikuda. Totalno su besmislene, sem ako neko od vas nije u nekom zavodu za standardizaciju linuxa ![]() @bacvanin Što se muzike tiče bilo bi idealno da nađeš xmms-mad biblioteku i moći ćeš na xmms-u slušaš mp3 muziku. Filmovi- najbolja kombinacija je mplayer za divx/vid (moraš da mu zadaš da skine i kodeke, na žalost ne mogu da se setim kako se oni zovu u repoima) i xine (nenadmašan za dvd). Modem... Koji modem imaš? [ Body Bag @ 18.10.2006. 22:19 ] @
Ono sto nas prijatelj Milan ne shvata je da-ko uopste kaze da linux mora da postane OS za siroke mase?
Moze on da drzi i 0,01% trzista,mene nije preterano briga,takav-kakav je on mi savrseno odgovara..... A ako ti se ne svidja linux i njegova "anarhija" i nepostojanje "standarda" ti lepo daj 50e za WinXP OEM sto uopste nije puno,da se razumemo, i uzivaj u svom OS-u za mase.... Linux nije bas za svakoga,svoju publiku ce uvek imati i amen,iako gomila distro pokusava i da to nivelise... Pominjes neke tamo geek-ove i sta ti ja znam-e pa ti isti geek-ovi prave distribucije koje su se odrzale do danas kroz sve ove godine(Gentoo,Slack,Debian...)i koji su koliko puta moram da ponovim,posluzili kao osnova za gomilu odlicnih distroa,pa i Ubuntu-cisto da se zna Ubuntu bi bio obicna nula da nije ljudi koji odrzavaju Debian i njegove Stable,Testing i Unstable grane-tek toliko da se zna.... A sto se Debiana tice-on koristi Gnome 2.10 i KDE 3.3.1 za tvoju informaciju,i uopste ne vidim zasto bi bio probem sto su te starije verzije u pitanju,kada ceo softver i distro radi odlicno,brzo i stabilno sto od sistema covek i ocekuje.... Mislim koga briga koja je verzija softvera u pitanju,ako ti svi programi zavrsavaju posao,i da Debian je odlican za desktop.... I jbt-kakve veze ima sto je Nero koristi gtk 1.2-pa on nevezano za to radi u bilo kom grafickom okruzenju-ali je nekom izgleda problem sto prozor nije isti kao kod qt aplikacija u KDE-u-mislim stvarno..... I za Fedoru lupas ko Maksim po diviziji,no nema veze.... [ Danilo Cvjeticanin @ 18.10.2006. 22:47 ] @
Citat: Body Bag:Mislim koga briga koja je verzija softvera u pitanju,ako ti svi programi zavrsavaju posao,i da Debian je odlican za desktop.... E to je kljucna stvar cele ove diskusije! [ Not now, John! @ 18.10.2006. 23:04 ] @
Ni ja ne znam otkud Ubuntu-u tolika popularnost. Par puta sam bootovao LiveCD, malo se poigrao i - ništa posebno. Ipak, novajlijama preporučujem Ubuntu tj. Kubuntu, jer sigurno ima nešto više od dobrog marketinga. Ja ga nisam koristio u tolikoj mjeri da kažem da li je precijenjen ili ne.
[ SpasojeGredic @ 18.10.2006. 23:16 ] @
Da pokusam ja da izvucem iz topica jednu informaciju... Kad izlazi novi Ubuntu? To treba da bude 6.10?
[ Zoran Rodic @ 18.10.2006. 23:43 ] @
Citat: bacvanin: Sada idemo dalje, prvo modem, pa muzika, film... Ima da se namučim! u /etc/apt/sources.list ive redove deb http://cs.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted deb http://cs.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper universe deb http://cs.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper multiverse Nije zgoreg imati i sledece sudo apt-get install Krusader sudo apt-get install K3b sudo apt-get install tvtime ako imas tv kartu Kroz add remove gmail notifier ako imas gmail mp3 codec gkrellm malo gledaj sistem cpu, net ... Otvori terminal i wget http://www.getautomatix.com/files/automatix-installer chmod 755 ~/automatix-installer ./automatix-installer Preko njega mozes instalirati sve sto pozelis BTW Sudo postoji odavno, odavno odavno odavnoooooooooooooo @tdjokic Ako vec imas ADSL, otvori se pa kupi router, to je samo 1200 dinara Nije stvar u tome da zaobidjes problem, vec je po meni sasvim normalno zaobici u 21 veku bilo kakav interni dial up modem i externi USB modem Mreza je zakon [ Marko_R @ 18.10.2006. 23:57 ] @
Debian Etch gnome 2.14 izlazi u decembru. Osim toga, nije mnogo bitno imati uvek najnovije verzije.
Ako Ubuntu postane standard, a standard je po definiciji nešto što svi moraju da koriste, to ne bi valjalo, jer vać postoje najave da Shuttleworth namerava da zaradi pare preko Ubuntu-a. Bitka za udeo na tržištu nije pravi duh linux-a. Naravno da želimo da nas bude više, ali ne u ekonomskom smislu. Treba približiti linux običnim korisnicima, ali ne po svaku cenu. Ne bi valjalo da se koriste neka marketingška sredstava kojima se obično prodaje roba. Primer je upravo Ubuntu koji bi po naslovnoj stranici sajta valjda trebalo da vas učini neizmerno srećnim preko gubljenja identiteta (mislim na devizu "ja sam ono što jesam zbog toga što svi jesmo"), što je naravno čista besmislica. [ Zoran Rodic @ 19.10.2006. 00:02 ] @
hm, zanimljiv naslov
Tebe je Ubuntu uveo u svet linuxa Mene, eto izvodi iz njega, na neki nacin Shvatam sta ti hoces da kazes i potpuno te razumem Meni je trebalo 60 minuta da napravim potpuno funkcionalnu masinu po svim mojim merilima. Jos toliko mi je potrebno bilo da ga nasminkam skidajuci kojekakve skinove ... i sta ti ja znam Jednostavno, sve je islo kao podmazano, pocev od prepoznavanja hardvera pa do naknadne instalacije ATI drivera pa do toga da je tv bio funkcionalan u 45 minutu sa svim kanalima ... Najprijatnije iznenadjenje je bilo kad sam prosle nedelje postavio na svoj sto novi widescreen sa 1440*990 rezolucijom Suse bi se verovatno srusio do prizemlja, dok je ovaj ladno digao sistem u 1024*768 a meni je preostalo da sa tri klika dodjem do opcije za promenu rezolucije. Izabrao sam njegovu native rezoluciju, usput primetio da pise i marka monitora ... cime sam lisen zadovoljstva da piskaram po xorg.confu Da se vratim na pocetak Zasto nas izvodi? Zato sto u kuci vise niko od nas troje (cerkica je jos mala) ne pravi vise razliku izmedju XP-a i Ubuntu linuxa u home varijanti. Kada uporedim moje prve korake pre 6 godina i ove sada, ovo definitivno predstavlja izlazak iz linuxa u onom smislu kompajliranja, make, install, configure ... sta ti ja znam Ovo je po meni prva distribucija koja ima cvrstu ruku na celu, zna se ko puca ko skuplja caure .. prvi je distrowatchu, najvise se upotrebljava ...i shodno tome i ima takvu prodju i renome. I prijatelju, samo ti udri po njemu, uskoro ces i zaboraviti koji imas OS :) A u sustini , tako i treba Dosta je bilo podesavanja, ajde da radimo nesto i da uzivamo [ Mitrović Srđan @ 19.10.2006. 01:41 ] @
Sve to okretanje ka windows platformi nema bas za cilj da korisnicima
bude super duper lako :) Sve se vrti oko para tako je bilo tako ce uvek biti. Ma ko jos ima nesto od toga da deli diskove za dz :) Inace meni licno je zalosno posmatrati kuda sve to ide. Nekada se znalo potrudis se da bi nestao namstio citas docs patchujes istrazujes i NAUCIS a onda kad uspes Adrenalin skace , kad ne uspes jebes mater svima i Linusu i Biliju. A sada se sve svodi na win-stupid i KISS sistem. Tako da za mene je linux prdnuo u cabar skoro sam uradio format cao zdravo nema vise ;) Drzim ga jos na nekim serverima ali se trudim da portujem na OpenBSD , ostalo je na debianu. To je to. Da sam hteo da me smatraju idiotom kada koristim svoj OS koristio bi windows. Sta bi sa onim "Moc kontrole i sl" Izgleda se sve izgubilo zarad jos neke zelene novcanice , a to je vec M$ teritorija. Jos ocekujem na kraju totalnu kompatibilnost sa Windowsom i naravno Welcome BSOD :) Citat: jer vać postoje najave da Shuttleworth namerava da zaradi pare preko Ubuntu-a. Ko jos na ovom svetu deli nesto za dzabe? Pa ni prazan disk ne mozes da dobijes. Sve je to deo marketinga koji su mnogi pre koristili tipa M$ sa xboxom. Gubi na pocetku da bi na kraju zaradio i zgrnuo lovu. [ tdjokic @ 19.10.2006. 05:08 ] @
Citat: alkion: @tdjokic Ako vec imas ADSL, otvori se pa kupi router, to je samo 1200 dinara Nije stvar u tome da zaobidjes problem, vec je po meni sasvim normalno zaobici u 21 veku bilo kakav interni dial up modem i externi USB modem Mreza je zakon Izvini, ali ovo sto si napisao me je veoma pogodilo! Reklo bi se da niti citas pazljivo temu na kojoj si, niti dovoljno pratis ostale teme! Pa ja se ubih zadnjih dana objasnjavajuci celom ES-u svoj problem, u nekoliko tema, a ti ga nisi ni primetio: - IMAM spoljni, Ethernet modem, koji je na pocetku radio samo kao Bridge, pa sam ga fleshovao i sada radi kao neka vrsta rutera, bar sto se konekcije tice - setupovao sam modem pomocu browser-a, a preko adrese 192.168.1.1 i u njega upisao svoje korisnicko ime i password i sada se povezuje ODMAH sa ogromnom vecinom Linuxa, OSIM SA UBUNTU 6.06 i MEPIS 6.0! Cak i Ubuntu 5.1 radi i Ubunutu 6.10 Beta radi, a 6.06 ne. Ponasa se, kao da je DHCP defektan ili nesto takvo. Uopste ne mogu da pridjem modemu, nesto slicno sam nalazio i na Ubuntu forumu a ti navalio "kupi ruter"? Ruzno, brate, ruzno - IMAM jos jedan isti modem, kupljen vise meseci kasnije, nesto novija verzija, mislim da njega nisam ni fleshovao, izgleda da je mogao da ide preko pppoe od samog pocetka, ali to nisam primetio pa sam koristi prvi kao Bridge. Bridge je uglavnom vrsio posao, retko koja od nekih 50-tak distribucija, koje sam isprobao nije htela da radi, sto je za Brdige bilo prihvatljivo, ali se kod U 6.06 radi o modemu (ruteru) koji radi sa svim ostalim distribucijama Kako mislis da sam uopste skidao sve te distribucije (U 5, 6.06 i 6.10, Mepis 6, Kubuntu 6 i cak i PCLinuxOS - ukupno 6) ako mi ADSL modem ne radi? Pa, radi i sav taj trud sam ulozio iz ciste radoznalosti i zbog drugih, da bih mogao da im kazem: "Evo, SpeedTouch USB radi pod Ubuntuom!" Ovo je istovremeno odgovor i ucesniku koji je pitao zasto se svaka treca tema pretvori u svadju. [ tdjokic @ 19.10.2006. 05:20 ] @
Citat: blood: Sve to okretanje ka windows platformi nema bas za cilj da korisnicima bude super duper lako :) Sve se vrti oko para tako je bilo tako ce uvek biti. Ma ko jos ima nesto od toga da deli diskove za dz :) Inace meni licno je zalosno posmatrati kuda sve to ide. Nekada se znalo potrudis se da bi nestao namstio citas docs patchujes istrazujes i NAUCIS a onda kad uspes Adrenalin skace , kad ne uspes jebes mater svima i Linusu i Biliju. A sada se sve svodi na win-stupid i KISS sistem. Tako da za mene je linux prdnuo u cabar skoro sam uradio format cao zdravo nema vise ;) Drzim ga jos na nekim serverima ali se trudim da portujem na OpenBSD , ostalo je na debianu. To je to. Da sam hteo da me smatraju idiotom kada koristim svoj OS koristio bi windows. Sta bi sa onim "Moc kontrole i sl" Izgleda se sve izgubilo zarad jos neke zelene novcanice , a to je vec M$ teritorija. Jos ocekujem na kraju totalnu kompatibilnost sa Windowsom i naravno Welcome BSOD :) Ko jos na ovom svetu deli nesto za dzabe? Pa ni prazan disk ne mozes da dobijes. Sve je to deo marketinga koji su mnogi pre koristili tipa M$ sa xboxom. Gubi na pocetku da bi na kraju zaradio i zgrnuo lovu. Moram da izrazim veoma jako odobravanje za ovo misljenje. Svaka nova verzija neke distribucije me neprijatno iznenadi nekom promenom, odredjeni izgled nekog programa nestaje, uvedena je neka nova sminka i sve tako u cilju "prilagodjavanja izgleda ukusu najsireg kruga korisnika" citaj - imbecilizacije. Na putevima postoji ogranicenje brzine, zasto se i kod kompjutera to ne uvede? Industrija hardvera je veoma stetna po okolinu, a sada se govori o gigabajtima memorije, a ja sam na pocetku rada na PC-u terao ACAD na 2MB memorije! Da, PCLinuxOS je bio do sada bas OK, a najnoviji mi je pukao nekoliko puta samo dok sam ga probao, bas BSOD! A sve provereno MD5 ili ono drugo itd., nekoliko drugih distribucija, skinutih istog dana, ispecenih istim uredjajem, na istom PC-u rade. Bljak... skoro mi dodje da kupim Windows :-( [ Zoran Rodic @ 19.10.2006. 09:29 ] @
Citat: tdjokic: Izvini, ali ovo sto si napisao me je veoma pogodilo! AKo je istina to sto kazes, ondak I Z V I N I Citat: Kako mislis da sam uopste skidao sve te distribucije (U 5, 6.06 i 6.10, Mepis 6, Kubuntu 6 i cak i PCLinuxOS - ukupno 6) ako mi ADSL modem ne radi? Pa, radi i sav taj trud sam ulozio iz ciste radoznalosti i zbog drugih, da bih mogao da im kazem: "Evo, SpeedTouch USB radi pod Ubuntuom!" Cenim tvoje napore, ali probaj da razumes i mene kome je vise dosta bilo kakvih experimentisanja, pa sam vodjen tom logikom i uputio "savet". Kada sam se zaputio u ADSL vode, prvo pitanje je bilo , ima li routera. Ovaj sto ja imam je Conexant, i veruj mi probao sam na njemu nekoliko Live distribucija i na svima njima net je proradio odmah. Zato sam ti i predlozio gotovo, a finansijski prihvatljivo resenje koje lisava savakog korisnika ADSL-a bilo kakvih problema Citat: Ovo je istovremeno odgovor i ucesniku koji je pitao zasto se svaka treca tema pretvori u svadju. Ne znam sta da ti kazem Nisam primetio u svojim pisanijama nista, zajedljivo, svadljivo, cinicno, sarkasticno ... bilo sta sto bi moglo izazvati pretvaranje teme u svadju. Ako ti ipak vidis, a ja nisam svestan onoga sto pisem, onda eto, jos jednom Izvini Ili treba vise da stavljam onih blentavih ![]() ![]() ![]() Citat: Nije to okretanje win platformi. To je okretanje ka korisniku. Vecina Vas na ovom forumu su programeri, admini ... studenti ETF-a ... i vama je zanimljivo da prckate po linuxu Meni eto, vise nije, i hocu nesto da instaliram, da radi i da vise ne razmisljam o njemu. Zelim da izvucem maximalno iz ovih novih tehnologija U kuci imam 3 racunara, u svakoj sobi po jedan Svaki ima internet, TV, dvd ... uglavnom sve cari mlatimudije Hocu da slikam, snimam svoju decu, hocu to da bacim na DVD, pre toga da obradim, izmiksujem, slusam muziku, radio, gledam filmove... da se dopisujem sa svojim prijateljima sirom sveta koji su pobegli od NJEGA, da se cujemo preko Skype-a, gledamo preko kamerice ... Citat: Nekada se znalo potrudis se da bi nestao namstio citas docs patchujes istrazujes i NAUCIS a onda kad uspes Adrenalin skace , kad ne uspes jebes mater svima i Linusu i Biliju. A sada se sve svodi na win-stupid i KISS sistem. Stvar ukusa Zato ovde imamo svi imamo razlicito misljenje i razlicita iskustva, potrebe i stavove. PS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cisto da me ne shvati neko pogresno ![]() [ icobh @ 19.10.2006. 12:28 ] @
Uh, odavno nisam naletio na ovako dobru temu, da Linuxovci brane Windows i obratno + još neke stvari koje su uočene da nevaljaju ni na Win a ni na Lin...
Radi se o tom, kako natjerati Linux da pređe tu svoju populatnost od tamo nekih 0,...% , za koju je neko rekao da je manja od statističke greške! Ja koristim Windows XP i za moje potrebe je OK i nemam namjeru da pređem na Vistu, možda tamo neke 2010. godine, a opet ostaje ono možda, ali hoću da kažem je da kao okoreli Windowsovac u sebi imam nešto za šta bih mogao da kažem da je mala simpatija prema *nix OS-ovima. Super je imati nešto novo, drugačije, ali uvijek više se voli ono prvo, ali šta to mene sprečava da to nešto novo malo više zavolim od te statističke greške?! Meni kao sezonskom programeru najviše smeta to što je na Lin strašno teško napraviti jedan GUI program, što nije naklonjen programerima! Možda nije toliko teško ali da krenemo redom: Prvo na šta naletiš veliko grananje: GTK i QT! Drugi problem jeste slabo nasleđivanje biblioteka, tvoj program neće da radi sa tamo GTK 2.8 nego treba GTK 2.2! (Lično iskustvo) Treće možda ni nije problem, to je više koncepcija *nix-a, tako da nepostoji širok spektar sistemskih f-ja dostupnih programeru! Četvrto opet nije problem, ali je opet GNU koncepcija tj. OSS, čime mnogo samostalnih kvalitetnih programera tjeraju od sebe jer se njihov trud ne isplati! Ono što bih ja volio da imamo na Linuxu jeste univerzalna rješenja a NE standardizovana kao što to neko spomenu. Kako npr. na Windowsu u dvije linije koda u C-u možeš da napraviš prozor, za to ti služi f-je po imenu CreateWindowEx i ShowWindow iz user32 i gotovo, nemaš više šta da čaprkaš, a budeš siguran da će ovo da radi na svakom Windows-u, evo pogledajte sliku i polje Min. required OS. To što ima Windows jeste univerzalno rješenje, veoma efektno i za programere i za korisnike. Ja sam zato da se unutar samog Linux kernela impementira nešto slično što je u Windows-u GDI32, USER32, SHELL32 jer bi se na taj način omogućilo da do izražaja dođu programi, grafička okruženja koja će se bez dodatnih biblioteka ili bilo kakvih dodataka moći pokretati na sve jednom Linux-u. Netreba narušavati koncepciju *nix-a, neka se za izvršavanje nekih f-ja traži root password, ali mora se znati da bi se brže razvijali programi, pa skontajte svaki distromaker napravi svoje programe, grafičko okruženje i onda ako već neće da ih prodaje, može davati support usluge jer valjda oni znaju kako su šta napravili a ne tamo neko ko zna *nix sisteme malo bolje, pa može da održava i Debian i RH i Slack jer je to sve isto s*****! To je sloboda, da napraviš Linux drugačiji od drugih a da bude opet Linux… Suse sa svojim Yast-om pokazuje taj neki put kojim bi trebalo da se ide. Nije standardan KDE Control Center ali se može sve uraditi u njemu, ima dobar instller itd... i potpuno razvijen u SuSE-u! Ali ovo moje sve ostaje kao pusta želja jer GNU i Linux su u takvom zagrljaju da ih bog ne može razdvojiti i onda tako ništa se neće promijeniti na bolje… P.S. Koliko god mrzim GTK i QT na Linux-u onda toliko mrzim .NET tehnologiju na Windows-u, možda još više, ne mogu ju očima gledati! [ tdjokic @ 19.10.2006. 12:43 ] @
Citat: alkion: Nisam primetio u svojim pisanijama nista, zajedljivo, svadljivo, cinicno, sarkasticno ... bilo sta sto bi moglo izazvati pretvaranje teme u svadju. Ako ti ipak vidis, a ja nisam svestan onoga sto pisem, onda eto, jos jednom Izvini Ma, nema problema. Nisi nista ruzno uradio samo si malo pozurio ![]() [ Zoran Rodic @ 19.10.2006. 12:49 ] @
Citat: icobh: Uh, odavno nisam naletio na ovako dobru temu, da Linuxovci brane Windows i obratno + još neke stvari koje su uočene da nevaljaju ni na Win a ni na Lin... U sustini, tako i treba da bude. Sebe ne smatram linuxovcem i nije mi jasno sta je to, sto rece neko, ima samo dobar i los korisnik racunara a ne dobar i los OS Ovde covek ima sta novo i pametno da procita, nauci ... i bez onog, moj je veci ... Citat: Prvo na šta naletiš veliko grananje: GTK i QT! Verovatno si vec video, ali ajde http://www.elitesecurity.org/t...-the-end-there-can-be-only-one mozda je resenje na pomolu [ Not now, John! @ 19.10.2006. 13:51 ] @
Citat: icobh: Prvo na šta naletiš veliko grananje: GTK i QT! Gomila GUI biblioteka je po mom skromnom mišljenju ustvari prednost. To što imaš GTK, Qt, wx, PyQT, PyGTK, Tcl/TK; Java i dr. ne znači da ih moraš sve znati da bi napravio GUI aplikaciju. Odlučiš se za jednu od njih i vozi. Kada bi se sve distribucije odlučile za jedan framework od tih community bi izgubo ogroman broj programera, pa i programa. Ovako, community ne mora da čeka da svi programeri budu "main-stream" da bi dobili upotrebljivu aplikaciju. Citat: icobh: Ja sam zato da se unutar samog Linux kernela impementira... :) Mnogi imaju neke svoje ideje kako da Linux uzme malo više procenata i postane nešto više od statističke greške, ali to jednostavno ne funkcioniše na takav način. Ne postoji jedan tata-mata koji će reći: "uradite to i to" i da tako bude za cijeli FOSS svijet. Biće onako kako korisnici budu htjeli, a ne kako Linus ili RMS žele. Jednostavno, treba da prihvatite da modeli poslovanja, razvoja programa i sl. u FOSS društvu ne funkcionišu na način na koji smo navikli. [ tdjokic @ 19.10.2006. 15:16 ] @
Jos par reci o onome "privatna (licna) distribucija". To sam i ja vec jednom ranije rekao. Marko Shatlvort PLACA ekipu. Ako vise ne bude hteo da placa ekipu, tesko ce se preko noci naci neki drugi Marko da ih plati. U tome je sustinska razlika sa recimo Slackware-om gde isto tako JEDAN covek drzi distrubuciju, ali ako on pozeli da je napusti, lakse ce se naci isto takav jedan entuzijast da nastavi. Zato smatram da je Ubuntu "tempirana bomba", jer je stekao relativno veliki ugled, mnoge distribucije se zasnivaju na njemu, ima mnogo dokumentacije, a sve to skoro 100% zavisi od volje 1 coveka. Mozda nisam u pravu, cak bih voleo da nisam, ali ostajem delimicno zbunjen i zabrinut.
[ Zoran Rodic @ 19.10.2006. 15:26 ] @
Ubuntu 6.06 LTS
Ono LTS je long time support E sad koliko dugo ... [ Body Bag @ 19.10.2006. 15:40 ] @
Ne shvatam cemu problem sto postoje user&moron-friendly distribucije.....
Upravo je veliki broj distribucija po meni prednost jer postoji za svakog ponesto,nasuprot popularnom misljenju da to treba da bude unificirano E pa ne treba! Postoje LSF,Gentoo,Slackware i Debian za korisnike koje vole da eksperimentisu i koje ne odbija rad u konzoli,a sa druge strane npr. SuSE ili Mandriva koji svojim user-friendly okruzenjem ciljaju na pocetnike ili korisnike koji jednostavno ne zele da se bakcu sa bilo cim ispod haube.... Svako moze da korisiti ono sto mu odgovara i ima puno slobodu izbora,a u tome je lepota linux-a Eto,iza MacOS stoji jedna velika kompanija,pa nesto ne vidim da im to pomaze da se taj OS(jos i max user-friendly,prijemciv za najsiri sloj korisnika) rasprostrani nesto vise(mada ima tu jos faktora,od kojih je najznacajni-hardver),nego se godinama drzi na skromnih 8-10% trzista.... Pa sta ako su GNU i Linux u zagrljaju-ne vidim zasto bi sloboda,otvorenost koda,gomila distroa i odlicnih aplikacija skoro apsolutno slobodnih za download i koriscenje,kao i netajenje bagova bili ikakva mana.... Kome se to ne svidja neka stisne dupe i kupi Win,umesto sto palamudi kakve bi na "linuxu trebale stvari da budu" Programeri ste,jeste-zasucite rukave i napravite distro kakav vam ogovara ili se prikljucite nekom od postojecih projekata i potrudite se da ispravite ono sto vama smeta.... Citat: Mnogi imaju neke svoje ideje kako da Linux uzme malo više procenata i postane nešto više od statističke greške, ali to jednostavno ne funkcioniše na takav način. Ne postoji jedan tata-mata koji će reći: "uradite to i to" i da tako bude za cijeli FOSS svijet. Biće onako kako korisnici budu htjeli, a ne kako Linus ili RMS žele. Jednostavno, treba da prihvatite da modeli poslovanja, razvoja programa i sl. u FOSS društvu ne funkcionišu na način na koji smo navikli. Odlicno receno-niti iza linuxa treba da stoji neki mogul-to sto iza sebe ima ogromnu zajednicu povezanu sirom sveta je njegova velika prednost,a nikako mana... P.S. Ko kaze da open-source ne moze da se probije-Solaris je pustio svoj OS u open-source,bas da bi se ubrzao njegov razvoj i da bi se ucvrstio na trzistu servera kojim sve vise i vise dominira linux,a tu je i naznaka laganog proboja Solarisa u desktop vode.... Sun Microsystems mi deluje kao bas neozbiljna "firma" [ nid @ 07.11.2006. 01:22 ] @
Da li UBUNTU ima drajvere za USB? Jel postoji neki nacan da namestim net na tom linuxu, imam kablovski net... Thomson (ne znam sada tacno koji je modem) je modem...
Pozzz svima i hvala! [ tdjokic @ 07.11.2006. 09:58 ] @
Citat: nid: Da li UBUNTU ima drajvere za USB? Jel postoji neki nacan da namestim net na tom linuxu, imam kablovski net... Thomson (ne znam sada tacno koji je modem) Imao sam krace vreme Internet preko SBB, koji su mi dali i modem. Na tom modemu su bila 2 prikljucka - USB i Ethernet. Povezali smo (monter i ja) modem preko Ethernet prikljucka na mreznu karticu, ja podesio da se koristi DHCP i konekcija je odmah proradila. (Malo sam vise naglasavao sta je ko radio - "ja", "monter", jer doticni gospodin nije znao o Linuxu bas mnogo). Znaci, ne treba ti nista. Sto se tice username i password, to je nekako drugacije reseno nego kod ADSL recimo, gde treba u modem ubaciti te i jos neke podatke. Mislim da to oni podese negde kod njih i gotovo, jer ionako mozes da se konektujes samo preko njih. USB je najcesce muka ziva. Autori pojedinih distribucija Linuxa cak izbacuju podrsku za neke ADSL modeme sa USB prikljuckom i savetuju korisnicima da koriste Ehernet, jer je tu daleko manje problema. E, sad ono glavno i cudno: moj Ethernet ADSL modem se prikljucuje na sve zive Linuxe, odmah, bez ikakvog dodatnog podesavanja, osim na nekoliko novijih Linuxa, medju kojima je i Ubuntu 6.06.1, kod koga javlja neku gresku u vezi sa DHCP i obavestava da neki proces spava! Nemam pojma o cemu se radi, ni kako se to resava, samo da znas, da moze i to da ti se desi. Za one koji obicno u takvim situacijama savetuju da proverim ovo, ono, imam 2 odgovora: - kako da korisnik Live CD Linuxa ista menja u osnovnom sistemu? Stavis, pa ili radi ili ne. A pokusavao sam prilicno da menjam, proveravao sto sam znao, cak i instalirao na hdd i - isto - zasto da ista proveravam kad mi i stariji i noviji Ubuntu radi bez problema, samo taj jedan nece? (nije los CD, ne radi ni Kubuntu iste verzije, ni Mepis 6.0, isto tako baziran na istoj verziji Ubuntu, ni neki tamo japanski Berry 0.75 (a opet stariji Berry radi!)) Znaci - Internet ce ti sigurno raditi, ako DHCP bude radio ![]() [ PCHW @ 08.11.2006. 20:11 ] @
Mislim da sanjam, pa ovo je neverovatno.
Zbogom zauvek windowsima... Ako niste, probajte ![]() ![]() http://www.sabayonlinux.org/ Ovakav 3d Desktop imace Vista za 5 godina... ![]() a mozda i pre... [Ovu poruku je menjao PCHW dana 08.11.2006. u 21:31 GMT+1] [ Mitrović Srđan @ 08.11.2006. 20:17 ] @
A izvini prosvetli me sta je ovde tako posebno?
Ima XGL koji mozes da namestis na svakom distrou i to je nesto jako sad? Ima transparenciju , pa to uvek mozes sam da namestis. Jedino sto je gentoo based je vredno pomena. [ PCHW @ 08.11.2006. 20:39 ] @
Nisam ja rekao da je Ubuntu los radi ga najbolja ekipa i volim ga ali mi je Sabayon drazi...(stvar ukusa)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|