[ petarm @ 20.10.2006. 11:55 ] @
ii i-i je razlicito od 1. Zato je to u stvari mnozenje skupova, koje nije definisano. Ono sto mene zanima je sta vi matematicari mislite o viseznacnim f-jama. Dal se slazete da se uopste nesto naziva f-jom iako to u potpunosti ne odgovara definiciji f-je na koju smo svi navikli. Naime ovde se jedan element slika u skup elemenata.
[ malada @ 23.10.2006. 17:34 ] @
Iz kompleksne stepene funkcije mozes da izdvojis regularnu granu tj. da "skratis" oblast definisanosti i da u toj oblasti funkcija nebude viseznacna e sad za neke f-je mozes da izdvojis konacno regularnih grana a iz nekih (kao sto je Ln) beskonacno. Viseznacna f-ja nije isto sto i funkcija upravo zbog toga sto je viseznacna.
[ reni90 @ 03.02.2010. 14:15 ] @
Moze li mi neko dati definiciju jednoznacne i viseznacne funkcije trazio sam ali nigdje da nadjem, znam samo definiciju Realne Funkcije jedne realne promjijenljive.
Ali ne znam viseznacna i jednoznacna sta su?
[ Cabo @ 03.02.2010. 14:35 ] @
Citat:
petarm: Dal se slazete da se uopste nesto naziva f-jom iako to u potpunosti ne odgovara definiciji f-je na koju smo svi navikli. Naime ovde se jedan element slika u skup elemenata.

Da si položio npr. Algebru 1, Matematičku logiku ili Diferencijalne i integralne jednačine, znao bi da jeste. Npr. je rešenje sistema diferencijalnih jednačina , gde je vektor. Dakle, rešenje sistema je funkcija koja za rezultat ima vektor, što je slično skupu (samo sa dodatnom relacijom ekvivalencije).

Najopštije, funkcija je trojka , gde je skup uređenih parova (operacija), su skupovi i .

Naravno, niko ne brani da budu skupovi skupova, pa da budu skupovi.