[ sosingus @ 20.10.2006. 12:25 ] @
Nisam strucnjak za mreze niti kablovski internet i treba mi pomoc da izanaliziram problem. Nema nego nekoliko dana da sam uzela paket radijus vektora (inace jedinog dostupnog kod mene) 128/64 Soho, koji daje fiksnu ip adresu i garantovanu brzinu do njihovih servera. Kako sam ranije koristila wireless znam sta da ocekujem od takve brzine, a boze moj, mora biti brze bar od dialup-a a i pouzdanije. Problem jeste sto se u toku dana, ne uvek, desava da internet radi jako sporo, zapravo toliko sporo da je dialup u istom periodu brzi. Zvala sam ih i slala mail da bi mi poslali coveka za kojeg znam da nije strucan. Od sledece nedelje cu biti kuci po ceo dan i imam nameru da izvedem ovo na cistac sa njihovim administratorima mreza. To je bio uvod, a sad konkretno: U periodu kad je internet ocajno los desava mi se da ne mogu da ping-ujem Gateway, DHCP ni DNS servere ili se pinguju sa oko 50% timeout-a. Da li to sto paket nosi sa sobom garantovani protok znaci i da sve gore navedeno mora da mi bude dostupno 100% pri brzini 128/64? U tim periodima realna brzina ume da bude ispod 1kilobajta tj ispod 8kilbita sto je slozicete se spram uzetog paketa izuzetno mala download brzina. Upload ne mogu da izmerim preko http://www.pcpitstop.com/internet/default.asp jer ocito postoji neki firewall sa strane provider-a. Nekako imam utisak da je i to jako lose i da ne sme da bude tako, mozda gresim? I zanima me da li je moguce ikako da se napravi instalacija kablovskog interneta takva da se mozda jos neko nakacio na isti link. Link je izveden sa krova, ne od televizora? Pri svemu ovome Local Area Connection ka provajderu je uspostavljena pri punoj brzini mrezne kartice od 100Mbita/sekundi. Mogu li jos nesto da proverim, da bolje ustanovim problem? Da li mislite da je ovo mozda normalna pojava? Jasno je da brzina linka ne moze u toku celog dana da bude ista, ali ovo je mnogo sporo i neupotrebljivo. Please, svaki info mi je dobrodosao. Hvala unapred! |