[ tarla @ 23.10.2006. 15:01 ] @
Evo kao što sam obećao sjeo sam i napisao nešto za sve one koji imaju/misle_da_imaju smisla za dobre fotografije i koji žele da ih prodaju na tzv. «stock photo» agencijama.

Odmah na početku da razjasnim da ovo nije MLM (Multi Level Marketing) u kojem se prodaje magla, reklamira promaja ili neki drugi vid modernih kliktarija po internetu. Ukoliko pristupate ovome na taj način, ili mislite da je ovo prodaja magle, molim Vas da zaobiđete ovaj tekst.

Broj prodanih digitalnih aparata svakim danom raste, cijene vrlo kvalitetnih aparata poprilično opadaju a kupci svaki dan dobijaju sve više za isto ili manje novca. Sve to rezultuje da se dnevno prave stotine fotografija koje (većini) samo zatrpavaju memorijski prostor.
Princip je jednostavan. Ako imas fotke koje zadovoljavaju minimalne kriterijume (o ovome više u daljem tekstu), sredi ih i obradi da liče na nešto, pošalji na neke od agnecija za prodaju, sačekaj da pregledaju i ako im se svide fotke biće ubačene u bazu. Time i zvanično počinje prodaja :)

Takođe, bitno je da razjasnim razliku između makro i mikro stok agencija. Makro agencije su dosta starije i cijene fotografija su daleko veće nego na mikro stok agencijama (n stotina $). Onda se neko sjetio da je mnogo bolja ideja da se jedna fotografija proda 100 puta za 1 $ i time zaradi isto kao i za jednu prodaju na makro stoku na koju treba čekati puno više vremena. Prema nekim komentarima popularnih fotografa koji nisu htjeli da pređu na mikro prodaju, radilo se o pogrešnom potezu, jer sve veći broj časopisa, dizajnera, štamparija i svih onih kojima trebaju kvalitetne fotografije prelaze na kupovinu istih za tričavih 1$ (cijena jedne fotografije obično ide i znatno ispod 1$ a sve u zavisnosti od odabranog paketa). Djeluje čudno ali je tako. Ipak postoji preko 6 milijardi potencijalnih kupaca :)

Sve vodeće mikro stok agencije za prodaju fotografija imaju odlično razvijenu reklamnu mrežu, imaju veliki broj kupaca i iako imaju preko milion fotografija u bazi, postoji velika vjerovatnoća da će baš vaša fotografija biti prodana ali pod uslovom da je interesantna kupcima. Mehanizmi pretrage su poprilično napredni i ako se pravilno unesu ključne riječi vrlo je vjerovatno da će fotografija biti prezentovana kupcima.. Onda je na njima da odluče.

Evo redom opis nekih od vodećih agencija.

Shutterstock
Jedna od najvećih agencija. U bazi imaju preko 1.1 mil fotografija i ilustracija. Rade na principu mjesečne pretplate a fotografi dobijaju fiksnih 0.25$ za preuzimanje fotografije i to bez obzira na veličinu. Mnogi su bili protiv ove agencije jer su smatrali da je sramotno prodavati svoje fotografije za tako malo novca ali kada su vidjeli neke statistike brzo su i sami postali dio SS-a. Inače mjesečna pretplata za kupce je 159$ i za taj iznos im se dozvoljava da dnevno skinu 25 fotografija ili ilustracija (750 mjesečno). Računica je prosta i pokazuje da će oni biti na gubitku ako kupci skinu sve te silne fotografije ali eto ne skidaju svi kupci 750 komada mjesečno. (750 * 0.25$ = 187.5$ i toliko pripada fotografima a Shutter je naplatio 159$).
Isplata je na mjesečnom nivou preko čekova, Paypal-a ili Moneybookers-a i pri tome morate imati minimalno 75$ na računu. Ako na kraju jednog mjeseca nemate dovoljno za isplatu, zarada se prenosi u naredni mjesec (važi za sve agencije).
Inače fotografije možete slati u neograničenom broju ali morate da položite prijemni ispit. Ispit se sastoji od toga da im prvi put pošaljete svojih 10 najboljih fotografija i sačekate da ih oni pregledaju. Da bi položili morate imati minimalno 7 (od poslanih 10) odobrenih fotografija. U protivnom javite se za mjesec dana ponovo :) Podržavaju FTP upload što je jako bitno. Veliku pažnju daju kvalitetu fotografija pa nije preporučljivo da ih zatrpavate smećem. Uveli su kaznene bodove za sve one koji šalju puno loših fotografija.


iStockphoto
Jedna od prvih mikro stok agencija. Fotografima daje svega 20% od prodajne cijene ali se opet nakupi. Imaju veliki broj kupaca, odlično razvijen sajt sa forumom kojeg posjećuje i poneki dizajner koji kupuje fotografije. Cijena fotografije zavisi od veličine fotografije i kreću se od 1$ pa na dalje što znači da je početna cifra koju fotograf dobije 0.20$. Najčešće se prodaju male i srednje veličine (zarada 0.20 ili 0.60$). Ukoliko se odlučite da fotografije prodajete samo na iStockphoto tj da budete njihov ekskluzivni fotograf imate bolji marketing za svoje fotografije i dobijate više za prodane fotografije ali treba odlučiti da li je bolje prodavati na taj način ili ih poslati na više sajtova.
Isplata je takođe preko čekova, Paypal-a i od skora preko Moneybookers-a. Minimum za isplatu je 100$ i svaki put morate slati zahtjev za isplatu. Mana im je limit za slanje fotografija od 20 komada sedmično i obično im i treba sedmica da ih pregledaju. Čini mi se da imaju najdetaljnije pregledavanje fotografija od svih sajtova i vrlo detaljno objašnjavaju zašto su odbili određenu fotografiju. Nemaju FTP upload nego forsiraju Imagemagic koji po meni ne valja ništa.

Fotolia
Jedna od najvećih agencija sa preko 1 500 000 fotografija u bazi. Fotografima daju 33% (procenat se povećava kako raste broj prodaja) od prodajne cijene koja je slična ostalim agencijama (1$ za male, 2$ srednje, 3$ velike itd.). Isplata je preko čekova, Paypal-a ili Moneybookers-a. Inače imaju posebno razvijen mehanizam pretrage pa je potrebno da pri unošenju ključnih riječi pazite na njihov redoslijed. Najbitnije ključne riječi stavljajte na vrh. FTP upload prisutan. U početku su nastojali da što prije popune bazu pa se i malo smeća nakupilo ali...

Dreamstime
Fina agencija koja fotografima daje 50%. Cijene za kupce su slične kao na ostalim agencijama. Sve je tu. FTP upload, isplate kao i kod ostalih. Limit 100$, čekovi, Paypal. Mjesečno se organizuje tzv assignment gdje se postavi jedna tema i svi koji šalju fotografije za tu temu mogu da odaberu prelazak na drugi nivo gdje se u slučaju prijema fotografije dobija veći procenat ili da potpuno prodaju fotografiju za 25$. Takođe imaju nagrade za svaku 10 000-tu primljenu fotografiju. Interesantno u svakom slučaju.

Featurepics
Ovo nije najpopularniji, nije ni najveći ali je sigurno jedan od najboljih sajtova što se tiče odnosa prema fotografu. Cijene fotografija postavlja sam fotograf i od toga dobija 70%. Na žalost nisu još dovoljno razvijeni da bi postali ozbiljan igrač među konkurencijom ali su raspoloženi za svaki vid saradnje sa fotografima i podržavaju svaki vid promocije. Generišu frejmove sa fotografijama koje možete ubaciti na svoje sajtove i tako sami sebe promovisati. (tako sam ja uradio :) ) .

Neću navoditi više agencija jer je princip manje više isti. Još je možda korisno spomenuti 123rf, stockxpert, bigstockphoto, canstockphoto itd.

Šta se dobro prodaje? Vrlo teško pitanje ali ukratko može se reći: korporativne fotografije, koncepti orjentisani na posao i biznis, fotografije sa modelima bilo da su sa bijelim pozadinama ili u interakciji, kvalitetni pejzaži, kvalitetne ilustracije, fotografije hrane, medicinski orjentisane teme i slično.
Nemojte slati fotografije kućnih ljubimaca, gomile fotografija sa zadnjeg ljetovanja, mutne i blurovane fotografije, fotografije sa lošom kompozicijom, sa puno šuma, loše kompresovane i sl.
Prije slanja dobro pogledajte najbolje fotografije na svakom sajtu i pokušajte da imate približan kvalitet. Nemojte krasti od drugih i poturati pod svoje. Prije slanja pogledajte o minimalnim yahtjevima u veličini. Recimo na Shutteru je 4Mpix, Dreamstime – 2.5Mpix, Featurepics – kraća strana ne smije biti ispod 600 piksela, Fotolia – 1600x1200 itd. Ne smijete uvećavati fotografije, kompresima mora biti minimalna tako da kvalitet bude zadovoljavajući.

Uvijek se postavite u poziciju kupca i razmislite da li se ta fotografija može iskoristiti.

Još informacija i linkova o prodaji fotografija na www.mangiaphoto.com

Inače tekst je pisan u nekoj žurbi pa ako se pokrala koja greška slobodno javite. Uskoro ću dodati malo neke osnovne fazone za što brže slanje i regulisanje ključnih riječi. Kako doći do njih i slično.
[ goran638 @ 23.10.2006. 17:16 ] @
e svaka čast majstore, sigurno si se namučio kucajući...fin tekst..i ako ima koja greška ja je nisam primijetio ;-)

[Ovu poruku je menjao goran638 dana 23.10.2006. u 18:27 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 23.10.2006. 17:33 ] @
Koristan informativni tekst za početak.

Podržavam ideju da se ubaci još više detalja i ličnih iskustava karakterističnih za pojedine microstock agencije.

Ako zaživi tema, ići će u TOP
[ maki101 @ 23.10.2006. 19:04 ] @
Svaka cast tarla, nadam se da ce da se razvije konstruktivna diskusija,
evo i ja sam tu da pomognem ako ima nejasnoca
[ tarla @ 24.10.2006. 10:15 ] @
Hvala na komentarima !

Evo malo detaljnije oko Fotolie
Code:

Velicina               oznaka        cijena             rezolucija
__________________________________________________________________________
M Standard           M                S               ≥ 1.9 MP
L Standard           L              2*S                ≥ 3.7 MP
XL Standard          XL               3*S             ≥ 7.8 MP
XXL Standard        XXL             4*S               ≥ 15 MP 
Extended                            X               Original Size     
Exclusive buy-out                    E                Original Size     


Objasnjenje:
S standardna cijena
X cijena za prosirenu licencu (kupac ima veca ovlastenja nego kod klasicne licence)
E cijena ekskluzivne kupovine (fotografija se nakon toga povlaci iz slobodne prodaje)
Ove cijene postavlja sam fotograf ali u odredjenim granicama koje zavise od toga da li je fotografija eksluzivna na Fotoliji, popularnosti fotografa (broj prodanih fotografija) i velicine same fotografije.

Informacije oko rangiranja fotografa:
Code:

Broj prodaja                        rang
_____________________________________
manje od 100                   White
od 100 do 1000                  Bronze
od 1000  do 5000             Silver
od  5000 do 10000            Gold
preko 10000                   Special


Detaljniji pregled procenta za neekskluzivne fotografije sa maksimalnim cijenama koje fotograf moze da postavi:Pregled za ekskl.Ekskl. kupovina je moguca samo za fotografije koje se nalze SAMO na Fotoliji i procenti koje dobija fotograf su:
Code:

opseg cijena            % za fotografa
___________________________________
100 - 200                 60
201 - 500                 65
501 - 1000                70
1001 - 1500               75
1501 - 2000               80


Nastavice se... :)
[ Seslak @ 01.11.2006. 13:29 ] @
Ok. Super je. Samo ako mozes malo da pojasnis i sistem placanja. Ja se vodim onom da nije glup onaj ko ne zna vec onaj ko ne pita pa evo pitam kako se to sve moze kod nas isplatiti. Evo, sad da hoce da mi isplate ja ne bih znao kako. Jedino sto mi je delimicno jasno je ovo za cekove. Paypal i Moneybookers nista ne razumem pa ako nije problem da svih troje objasnis korak po korak kako funkcionise.

Inace, kad je u pitanju kvalitet slike, ovi na fotoliji imam osecaj kao da uopste ne kontrolisu. Makar se tako cini. Iako vec imaju bazu od 1.5 milion slika ne znam koliko je tu kvalitetno. Toliko su mi pouzdani da im vise i ne saljem slike jer ono sto na dreamstime lagano odbiju oni prihvate bez problema pa nemam nameru da se zavaravam. Ja sam npr. dve svoje najbolje slike (makar sam tako tada mislio) poslao na dreamstime i jednu su mi kao od sale odbili. Sad ja vidim da to ima logike zasto su je odbili i naucio sam da vise ne pravim takve greske ali je strasno sto su oni na fotoliji te slike prihvatili bez problema.
[ tarla @ 01.11.2006. 14:28 ] @
Dakle sistem naplate iliti "Hoću svoje pare, nećete da me prevarite.!!!"

Sistem naplate je uglavnom isti za sve sajtove.
Svi podržavaju isplatu preko čekova, Paypal-a i Moneybookers-a. Neki podržavaju i Ikobo.

Na svim sajtovima postoji minimum zarade do koji se mora doći da bi bili plaćeni. Na iStockphoto, Dreamstime i Fotolia je to 100$, dok je na Featurepics-u 50$ a Shutteru 75$ ali se mora ručno prebaciti u podečavanju naloga jer je po defaultu postavljeno na 100$. Kod Fotolie isplata na Moneybookers se može zatražiti uvijek ali se tek za isplate preko 50$ ne plaća taksa od 1$.
iStockphoto ne isplaćuje automatski nego morate sami zatražiti isplatu. (Request payment opcija).

Ček putuje oko 7 dana ali često i mnogo duže. Princip naplate je mukotrpan. Uglavnom ide na incasa metodu koja znači da ček položiš u banku na svoj devizni račun za šta dobiješ potvrdu i biće naplaćen u roku od 45 dana. Prvi ček koji sam unovčavao bio je naplaćen za 45 dana, drugi za 30 i onda sam prešao na Moneybookers jer mi je dosadilo čekanje. Tačnije dolar pada i svaki dan imas manje para :)

Paypal nema potreba da objašnjavam kad većini ne znači ništa. Prelijepa stvar ali dostupna samo razvijenim zemljama.

Moneybookers je odlicna stvar za zemlje koje nemaju Paypal. Princip je sličan. Najbolje je otvoriti nalog u onoj valuti u kojoj je i isplata jer se tako izbjegavaju dodatne konverzije.
Pri otvaranju naloga i prijemu prve zarade, moguće je poslati max 15-20 $ na račun jer je prva isplata ujedno i verifikaciona. Uz tu isplatu će biti poslan i verifikacioni kod kojim se potvrđuje identitet osobe koja je otvorila nalog. Prilikom podizanja uplate potrebno je od službenika tražiti kompletnu prateću dokumentaciju koja je došla uz uplatu. Ovde je najveći problem objasniti im šta ti treba.
Kod mene je bilo problema sa početnom isplatom jer su mi dali pogrešan broj računa pa je uplata kasnila mjesec dana. U međuvremenu sam zatražio verifikaciju preko pisma jer ako se pri prvoj isplati ne primi verifikacioni kod onda oni ne mogu da ga generišu ponovo neg oostaje opcija verifikacije preko pisma (tako mi oni rekli).
Nakon što se račun verifikuje može se pristupiti normalnim isplatama.

Novac može biti isplaćen na devizni račun (potrebni SWIFT kod banke i IBAN broj računa.) IBAN je skraćenica od International Bank Account Number i državljani BiH nemaju ove brojeve jer BiH nije još dobila jedinstvene brojeve. Isplate se vrše preko korespodentnih banaka pa je i provizija malo veća.
Isplata može ići i direktno na kreditnu/debitnu Visa karticu. Tada liježe odmah ali je i provizija malo veća.

Naknada za isplate je 2.20$ za isplatu na račun i nešto više za isplatu na karticu. Takođe Moneybookers može slati i čekove ukoliko neka od agencija nema isplatu putem čekova.

Nastaviće se...
[ miloske2002 @ 07.11.2006. 16:28 ] @
Primili su mi danas prvu fotografiju na Dreamstime, nije mi samo jasno kad odem na trazenje po nekoj kljucnoj reci koju sam uneo u keywords moje fotografije nema u listi.A ako je nema kako ce je neko videti i kupiti a u portofiliu se vidi.Neznam sta je u pitanju,HELP!
[ tarla @ 07.11.2006. 18:49 ] @
Odgovorio sam ti na private ali evo i ovde da ne bude nejasnoca.

Nakon sto vam prihvate fotografije potrebno je odredjeno vrijeme da se fotka ubaci u bazu. Obicno je to oko 24h ali zna nekada i duze da potraje ukoliko imaju problema. Treba imati na umu da dobijaju hiljade fotografija sedmicno i da nije nimalo lako odrzavati servere sa hiljadama fotografija.

Puno srece sa prodajom

[ Seslak @ 08.11.2006. 19:56 ] @
Tema je super! Definitivno zasluzuje STICKY. Nego, nije mi jasno kako da postavim slike na shutter stock. submit.shutterstock.com? ako je to, onda nesto nije u redu ili sa njima ili sa mojom malenkoscu. Ne znam. Niasm glup ali ovo pocinje malo da iritira. Ajd, step-by-step ako ti nije tesko za shutter stock. Iz ugla nekoga ko je tek dosao na www.shutterstock.com

Hvala unapred ;)
[ tarla @ 08.11.2006. 21:07 ] @
Za shutter je postupak poprilicno jednostavan.

Odes na http://submit.shutterstock.com/?ref=52500 gdje ces biti registrovan kao moj referral i ja cu dobiti 0.03$ za to :) Ukoliko neko ne zeli da bude moj referral (mada ne vidim razlog) onda neka ide na http://submit.shutterstock.com

Kad se registrujes moras da im posaljes probnih 10 fotografija ali pazi da to budu tvoje najbolje fotke. Da bi mogao prodavati kod njih morace da odobre barem 7 komada od poslanih 10. Ukoliko ne prodjes onda ces morati cekati mjesec dana pa slati ponovo. Svaki dan je baza sve veca i samim tim je sve teze proci. Minimalna velicina za slanje je 4Mpix. (prije je bilo 3.2Mpix).

Preporucujem da pogledas top fotke koje se prodaju pa da na osnovu toga zakljucis sta se otprilike trazi.
Preporuka je da ne saljes pejzaze, kucne ljubimce, zidove i te zajebancije jer toga imaju gomilu i ladno ih odbijaju.


Jos vazna napomena za Fotolia-u. Pazljivo sortirajte keyword-e jer ukoliko ih nasumice nabacate prodaja ce da ide lose. Kod njih je jako bitan redoslijed kljucnih rijeci jer imaju neki svoj mehanizam za pretragu.

Bice jos tekstova samo da se malo vremena uhvati
[ tarla @ 09.11.2006. 20:49 ] @
Mali update za Shutterstock vezan za isplate preko cekova.
Da bi bili isplaceni preko cekova potrebno je umjesto 75$ da nakupite 300$. Ovo su uradili da bi natjerali ljude da predji na neki od elektronskih nacina naplate (Moneybookers ili Paypal).

Ko nam je kriv kad zivimo u zemljama terceg svijeta. :(
[ Vole Domu @ 12.11.2006. 13:58 ] @
Hvala puno na informacijama. Prihvatili su me zasad na Featurepics a na Shutterstocku odbili. :-)

Tarla, jel bi mogao jos mozda da objasnis koja je razlika izmedju licenci:
Royalty free
royalty free extended
royalty free editorial
rights managed
rights managed editorial
???
[ tarla @ 12.11.2006. 18:18 ] @
Objasnjenje licenci je moj sledeci korak. Prevescu najbitnije dijelove i postovacu ih ovde. Za dan dva bice gotovo. :)
[ goran638 @ 12.11.2006. 19:10 ] @
mene su isto odbili na shutterstock....i to prije mjesec dana evo sada su mi ponovo dopustili da uploadujem svoje slike tu pa cu skupiti finih slikica i ponovo probati....primljen sam na dreamstime i fotolia...bez znacajnijeg ucinka samo par prodatih slika..ali ne predajem se ;-))

p.s.
na fotoliji se moze promijeniti redoslijed rijeci ali se ne moze dodati nova rijec...

[Ovu poruku je menjao goran638 dana 12.11.2006. u 20:36 GMT+1]
[ Vole Domu @ 13.11.2006. 09:49 ] @
Nesto razmisljam da li je meni kao fotografu stvarno bolji shutterstock od recimo featurepics-a
1. Feature daje bolje uslove (ti sam postavis cenu i dobijes 70%)
2. Tamo su me odbili ili jedva primili znaci da tamo ima boljih fotografa znaci da su meni manje sanse
3. Ljudi razmisljaju kao jaci je sajt pa dolazi vise ljudi; Dolazi vise ljudi ali ima proporcionalno vise i fotografa pa onda ustvari treba gledati samo odnos prema fotografu.

Sta fali ovom rezonovanju?
[ Seslak @ 13.11.2006. 14:27 ] @
Ma, nece ti kupiti ni na featurepics ako im se slika ne svidja. Mozes da napravis sam svoj sajt i na njega pokacas sve svoje slike i reklamiras se na sve strane da imas veliku posetu, opet niko nece dati svoje pare za nesto sto im se ne svidja. Dakle, ako slika valja nemas problema da je prodas a ako ne valja dzaba trazis sajtove. Npr. idi na Fotoliu i primice ti "sve" slike ali se one nece prodavati. To je iz prostog razloga sto se ljudima ne svidjaju. Ja i ne stavljam slike koje nisu prosle i na drugim sajtovima (osim ako izuzmem slike koje na nekim sajtovima po dimenzijama odgovaraju kriterijumima a na drugim ne) jer cemu to? Ako se ne svidja jednima, verovatno se nece svideti ni drugima pa makar mi je i prihvatili na sajt (kao na Fotolii).
[ tarla @ 13.11.2006. 16:02 ] @
Citat:
Vole Domu: Nesto razmisljam da li je meni kao fotografu stvarno bolji shutterstock od recimo featurepics-a
1. Feature daje bolje uslove (ti sam postavis cenu i dobijes 70%)
2. Tamo su me odbili ili jedva primili znaci da tamo ima boljih fotografa znaci da su meni manje sanse
3. Ljudi razmisljaju kao jaci je sajt pa dolazi vise ljudi; Dolazi vise ljudi ali ima proporcionalno vise i fotografa pa onda ustvari treba gledati samo odnos prema fotografu.

Sta fali ovom rezonovanju?


Ovako. Dosta se vodila diskusija na raznim formumima oko toga ali krenimo redom. Feature daje bolje uslove to stoji ali... Ako oni uzmu 30% od prodane fotke onda vjerovatno imaju manje novca za reklamiranje, prmocije, akcije i slicno, nego neko ko uzme veci procenat. Poznajem mnogo vrhunskih fotografa koji drze fotke na Featurepics-u i imaju jako los promet jer jos uvijek sajt nije dovoljno promovisan. od svih stock sajtova iStock daje najmanji procenat fotografima a opet se zaradjuje odlicno. Recimo samo podatak da ja za 50-ak fotki na iStocku zaradim isto ili duplo vise nego sa 4x vise slika na Shutteru ili na nekom drugom sajtu. Odgovor lezi u tome da je jedan sajt popularan a drugi nije. Ameri i kupci koji kupuju fotke vjerovatno ne gledaju puno d ali je fotka 1 ili 1.5$ jer je njihov radni sat 50$ pa se razlika u cijeni vrlo brzo pojede. Kupci ce ici na sajt koji im nudi kvalitet i lakocu koristenja.
Recimo da sam ja kupac nikada ne bi kupovao na Fotoliji jer je 40% slika najobicnije smece. Pokusao par puta da nadjem nesto i ladno odustao kada sam vidio koliko smeca ispliva na prvu stranu.

Takodje treba imati na umu da je Feature relativno nov sajt u svemu ovome i da mu treba dati vremena.

Nastavice se :)
[ tarla @ 30.11.2006. 10:00 ] @
U prethodnim tekstovima sam spomenuo Featurepics pa evo sada malo detaljnije da se zadubimo u ovu poprilično nepoznatu agenciju.
Agencija je osnovana krajem 2005. godine i početkom 2006. je već bila poprilično aktivna na prikupljanju kvalitetnih fotografija. Od samog početka cilj je bio da se napravi “drugačija” agencija i kako mi se čini to im polazi za rukom.

Da ne kopiram dalje ostatak imate na http://www.mangiaphoto.com/fea...o-i-makro-agencija/2006/11/29/
[ Seslak @ 30.11.2006. 12:55 ] @
Da. Video sam inace da si vrlo zastupljen na featurepics. Mangia hates iFrames :)

Nego, ima li iko iskustva sa Lucky Oliverom?

Meni se cine previse prefinjeni. Poslao sam im tri fotke koje nisu nesto ali tada na USBu nisam imao nista bolje. Inace, te fotke su do sada pirhvacene na svim ostalim sajtovima pa reko proce i ovde da ne cekam sad dok donesem sve pa proberem. I tako, posaljem kad oni glat me odbiju. I to fino mi i objasne sta nije u redu. Bas svojim recima a ne nekim vec od pre spremljenim tekstovima. Pa, sad da li se isplati da saljem opet. To da li se isplati se odnosi na to da li ce opet da me odbiju (znam da vi to ne mozete znati ali koliko su rigorozni u izboru) i ako me prihvate kolika mi je korist od toga. Mislim, kakva im je prodaja?
[ miloske2002 @ 07.12.2006. 19:12 ] @
Na dreamstime su mi primili do sad 5 fotografija,
medjutum dosta su mi odbili zbog Poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure.
Dajte mi savet kako i cime to da resim.
Unapred hvala,
Pozdrav,Srdjan
[ tarla @ 07.12.2006. 19:31 ] @
Evo jedan link pa malo prouci postavljanje svjetla i osnovne principe... zaista odlican sajt
http://www.photoflexlightingschool.com/
[ Seslak @ 08.12.2006. 23:02 ] @
Hm, featurepics mi je upravo ulepsao dan. Upravo mi je prodana jedna kolekcija. Mislim da je odlicno sto postoji mogucnost da se slike prodaju po kolekcijama sa popustom. Nego, gde se ono smanjuje kolicina novca za isplatu? Ne mogu da nadjem :( Inace, zbog male baze cini mi se da primaju bas svasta, ali dobro proce ih i to. Dobar su sajt i siguran sam da ce uspeti.

Nego, dreamstime mislim da nema toliko visoke kriterijume. Svaki put sam pogodio sta ce mi prihvatiti a sta ne. Samo su me jednom sa jednim sunsetom iznenadili (valjda im se svideo). Imaju neki osrednji kriterij, prilicno finu kolekciju slika i poslabasnu prodaju.
[ tarla @ 09.12.2006. 01:36 ] @
Čestitam.


evo danas nađoh vijest o nekim kradenim fotkama. Konkretno vezano je za Galastock. Jedan njihov zaposleni koji je pregledavao fotke je 'ladno uzeo tuđe fotke i prijavio ih pod svojim imenom na drugim sajtovima...

Eto razloga da ne trčite na manje poznate sajtove..Što se tiče isplate ona je tek na 50$ i na tebi je samo da odabereš metod za isplatu. Da li Paypal, ček ili Moneybookers kojeg toplo preporučujem.
[ miloske2002 @ 09.12.2006. 09:13 ] @
Citat:
tarla: Evo jedan link pa malo prouci postavljanje svjetla i osnovne principe... zaista odlican sajt
http://www.photoflexlightingschool.com/

Sajt je stvarno odlican sto se tice postavljanja svetla.
Trebao bi mi savet nekog ko odlicno poznaje photoshop da mi da savete kako da resim poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure.
U svakom slucaju hvala ti za savete i pomoc a nadam se da ce i drugi napisati kako najbolje resavati ovaj problem.

[ Seslak @ 09.12.2006. 12:11 ] @
Citat:
tarla:
evo danas nađoh vijest o nekim kradenim fotkama. Konkretno vezano je za Galastock. Jedan njihov zaposleni koji je pregledavao fotke je 'ladno uzeo tuđe fotke i prijavio ih pod svojim imenom na drugim sajtovima...

Eto razloga da ne trčite na manje poznate sajtove..


Zanimljivo. Nisam ni znao za galastock da postoji. Sreca pa nisam kod njih. Ja inace nemam neka pravila, prijavljen sam na dosta njih cisto onako reda radi ali vrlo retko kad posaljem sliku na ove manje poznate jer uvek kao "ma, nemam vremena sad za njih kad mi se i tako nece prodati" i onda odem i saljem slike na druge sajtove. Ajd, ako ti nije problem daj mi spisak 10 najpoznatijih agencije. Znam da ti preporucujes onih 4-5 sa pocetka ali hajde sad prosiri tu listu.
[ tarla @ 09.12.2006. 18:20 ] @
Spomenuo sam jos par tamo negdje i to su bigstock, stockxpert, 123rf i to je to ali ja nemam fotke na njima... Tj poslao sam i nisam ih vise ni gledao :)
[ miloske2002 @ 12.12.2006. 10:15 ] @
Citat:
Seslak: Hm, featurepics mi je upravo ulepsao dan. Upravo mi je prodana jedna kolekcija. Mislim da je odlicno sto postoji mogucnost da se slike prodaju po kolekcijama sa popustom. Nego, gde se ono smanjuje kolicina novca za isplatu? Ne mogu da nadjem :( Inace, zbog male baze cini mi se da primaju bas svasta, ali dobro proce ih i to. Dobar su sajt i siguran sam da ce uspeti.

Nego, dreamstime mislim da nema toliko visoke kriterijume. Svaki put sam pogodio sta ce mi prihvatiti a sta ne. Samo su me jednom sa jednim sunsetom iznenadili (valjda im se svideo). Imaju neki osrednji kriterij, prilicno finu kolekciju slika i poslabasnu prodaju.


Cestitam na prodaji!
Nego,nemogu da se snadjem da napravim kolekciju na featurepics.Pratio sam uputstvo na sajtu i nikako da je napravim.Ako nije problem moze li uputstvo kako da to uradim.
[ tarla @ 12.12.2006. 16:25 ] @
malo su zakomplikovali... Evo nesto sam juce nakuckao pa mi ostaje jos da porpavim ako ima koja greska...


http://www.mangiaphoto.com/featurepics-collections/2006/12/10/

Ako bude trebalo detaljnije javite


Uglavnom.. Kreirate klekciju tj popunite sva trazena polja.. Nakon toga je snimite i kasnije idete kroz svoju galeriju i kliknete na fotku koji hocete da dodate u kolekciju. Imacete pri dnu stranice ponudjeno polje za odabir kolekcije. Odaberite je i kliknite na save. Nakon sto to uradite (minimum 16 fotki slicne tematike) vratite se u kolekcije. Kliknete na kolekciju koju ste kreirali jer treba da odaberete pocetnu fotku tj fotku koja ce biti na naslovnoj stranici kolekcije. To uradite i onda "Save and sent to review".

[ miloske2002 @ 12.12.2006. 19:27 ] @
Citat:
tarla: malo su zakomplikovali... Evo nesto sam juce nakuckao pa mi ostaje jos da porpavim ako ima koja greska...


http://www.mangiaphoto.com/featurepics-collections/2006/12/10/

Ako bude trebalo detaljnije javite


Uglavnom.. Kreirate klekciju tj popunite sva trazena polja.. Nakon toga je snimite i kasnije idete kroz svoju galeriju i kliknete na fotku koji hocete da dodate u kolekciju. Imacete pri dnu stranice ponudjeno polje za odabir kolekcije. Odaberite je i kliknite na save. Nakon sto to uradite (minimum 16 fotki slicne tematike) vratite se u kolekcije. Kliknete na kolekciju koju ste kreirali jer treba da odaberete pocetnu fotku tj fotku koja ce biti na naslovnoj stranici kolekcije. To uradite i onda "Save and sent to review".


Hvala tarla!To je to.Tako se pravi kolekcija.

Jedino mi nije jasno zasto se vise ljudi ne ukljuci u pisanje a toliko puno ima fotografa iz ex-yu koji su na stock sajtovima.Zar je strasno pomoci savetom?

Pozdrav tebi tarla i svim ostalima!
[ Seslak @ 17.12.2006. 14:54 ] @
7.1 Million Stock Photos
www.alamy.com

sta je sa njima? Niko njih ne pominje a cini se da imaju veeeeliku bazu... Isto kao i lucky oliver sto niko ne pominje. Stvarno bih voleo da saznam nesto vise o tim agencijama ali izgleda da niko nista ne zna o njima...
[ tarla @ 17.12.2006. 15:37 ] @
Alamy i slicni su makrostok agencije a to znaci da je jedna fotka reda 100$..
[ Seslak @ 21.12.2006. 12:47 ] @
Dobro, hajde da napravim mali osvrt na ovo sto sam do sada saznao iz prakticnih primera o stock sajtovima. Ima ih nekoliko.

Prvi su oni koji primaju sve: tipa Fotolia i Featurepics. Kod njih se bas i necete usreciti ni sa prodajom a ni sa unapredjivanjem sebe kao fotografa jer kritika je najbolji put ka poboljsanju ali sta kada je nema?

Drugi su oni koji primaju skoro sve: tipa Dreamstime. Kod njih ne moze da prodje bilo kakva fotografija ali ukoliko su slabi sa slikama te tematike pustice vas i ako nije vrhunskog kvaliteta. Tu delimicno i moze da se nauci ali ne previse jer ako malo prosurfate po slikama i vidite cega imaju malo vi cete lako doci do ideje sta da slikate a te slike i nece biti nesto ali vi prilicno necete biti svesni toga jer su prihvacene zato sto im je baza posiromasna.

Sve dok ne dodjete do trecih: tipa Shutterstock, LuckyOliver, iStock. Kod njih se primaju slike samo vrhunskog kvaliteta. To sam i sam osetio kada sam od svojih pedesetak slika objavljenih na featurepics jedva pronasao 3 koje njih zanimaju i koje im odgovaraju kriterijumima. Imas PRELEP sunset? Nema nikakve veze. Ljudi ih jednostavno imaju previse. Tako da to odmah otpada. Slika ti je lepa ali nesto i sam vidis da joj fali? E, to nesto je mozda prolazilo na fotoliji ali ovi ce ti tacno reci sta je to nesto i kako da ispravis. Sad, na tebi je da se odlucis da li ces to da uradis ili ces i dalje da tvrdis da znas da slikas praveci iste amaterske greske...

Zakljucak: Mozda je daleko bolje slati na ove sajtove trece grupe. To je iz nekoliko razloga. 1.) Unapredis sebe kao fotografa uz svaku odbijenu fotku. 2.) Tacno znas sta ti vredi u kolekciji a sta ne. Oni nece odbiti nesto sto misle da mogu prodati. Nemaju razloga. 3.) Znas tacno kakve fotke da uploadujes i na ostale sajtove iz prve dve grupe a da mozes da ocekujes prodaju. Kakva ti je korist od 100 slika na fotoliji ako se nijedna nije prodala? Onda pogledas i shvatis da nijedna od njih ne bi bila objavljena na iStocku. Ovako, kad znas sta ti valja uploadujes to sto valja a ne sve pa da dzaba trosis svoj bandwidth ili vreme.
[ Seslak @ 26.12.2006. 16:41 ] @
Dobro, a kako se brise fotografija na Featurepics?
[ tarla @ 04.01.2007. 00:35 ] @
Izvini nisam vidio da ima nesto novo na temi :)

Ako hoces nesto da brises moraces da pises mail podrsci. mislim da je "contact manki featurepics dot com"


Pozivam jos ljudi da se ukljuce u diskusiju. Nije valjda da nema stokera na ovolikom ES-u...
[ ya_manja @ 09.01.2007. 11:29 ] @
ma ima, nego su stidljivi... a biće nas još!
[ DjordjeRd @ 17.01.2007. 14:14 ] @
Ovako:

Moneybookers je definitivna preporuka samo obratite pažnju u kojoj banci otvarate devizni račun, a evo i zašto: Rajfajzen uzima 300 dinara po transakciji ispod 1000€. Znači pljačka, otprilike...

Featurepics prihvataju gotovo sve i svašta. Jedino što morate da se bacite na samopromociju jer će vas teško neko naći na toj agenciji. Idealno za prodaju preko svog sajta (dobijate kod za linkovanje na agencijsku prodaju) jer možete sami da odredite cenu, a 70% je vaše.

Fotolija je prepuna đubreta. Kao što neko reče, da ja kupujem ovaj bih mikrostok izbegavao. Takođe, dešavalo mi se da mi odbiju jako dobru fotku koja je bez problema prošla i na iStockphoto i na Shutterstock!?! Takođe, prolazi skoro sve.

iStockphoto i Shutterstock su vrlo restriktivni. Dobro pripazite šta šaljete na procenu! iStockphoto traži samo tri najbolje u startu i ako neka ne zadovoljava kriterijume tražiće vam da zamenite samo nju. To znači da se puno lakše ulazi nego na Shutterstock koji zahteva da procenu prođe 7 od 10 fotki i u slučaju neispunjenja kriterijuma morate da pauzirate mesec dana. Teže ali ne i nemoguće...
[ inzenjer2005 @ 11.02.2007. 19:27 ] @
Sada sam pregledao ovo http://www.fotolia.com/royalty_free_photos/ pa koliko sam ja shvatio, ja mogu da na Fotolia sajtu kupim fotografije (M Standard za samo 1 credit) i da na njih postavim logo svog sajta ili domain sajta, pa da uploadujem na svoj sajt ili na vise mojih sajtova. Da li sam u pravu?
To me sve malo zbunjuje, jer ako ja kupim neke fotografije na Fotolia sajtu i postavim ih na moje sajtove bez ikakvih editovanja, onda ne vidim razlog zasto bi neko kupovao te fotografije na Fotolia sajtu, kad bi na nekom od mojih sajtova mogao besplatno da ih downloaduje?
[ Vole Domu @ 11.02.2007. 20:38 ] @
a mene na istock odbili zato sto sam maloletan
kako sam se ispalio
mogao sam poslati burazov pasos
[ tarla @ 11.02.2007. 20:41 ] @
Gdje ih smijes koristiti zavisi od samog sajta gdje hi kupujes. Na svakom od stok sajtova imas detaljno sta smijes a sta ne. Dalje, kada je kupis imas pravo da je editujes i cimas a ko god je skine bez placanja je zapravo UKRAO sliku. Isto je i kad ti ili bilo ko drugi ode na neki sajt i nadje sliku bez vodenog ziga. Recimo ja sam primjetio da dosta "dizajnera" iz moje okoline ladno krade fotke i onda sa njima prave sajtove za koje uzimaju reda 250-1000 evra... A sam kupac pojma nema da se cini krivicno djelo pod njegovim imenom.
[ borko_bm @ 18.02.2007. 22:09 ] @
Uskoro ce se pojaviti jedan ozbiljan stock sajt kod nas, necu nista vise da govorim dok ne bude pri kraju.
[ tarla @ 19.02.2007. 08:22 ] @
Ja sam malo razmisljao i mislim da to sad nije toliko isplativo kao prije god. dve... U svakom slucaju srecno...
[ borko_bm @ 19.02.2007. 21:36 ] @
Ma radi se o par entuzijasta koji bi kroz ovakav sajt pokazali svoje umece u programiranj i dizajnu o profitu ni pomena.
[ tarla @ 19.02.2007. 22:05 ] @
Onda ok... Samo sam htio napomenuti da je jedan Dreamstime pomalo u krizi... Odlucili su se sa izmjenu cjena sto nikako ne ide u korist fotografima, i zakljucali sve poslane fotke na 6 mjeseci pa ih ni obrisati ne mozes...
[ borko_bm @ 20.02.2007. 23:13 ] @
Kad pogledas kod nas i nemas gde da nadjes veliku bazu fotografija iz svih oblasti vezame za nasu zemlju na jednom mestu i da neko to promovise i reklamira.
[ tarla @ 20.02.2007. 23:59 ] @
To nema definitivno samo stokeri koje ja poznajem vec posustaju oko trazenja stok sajtova. Kontam ako mislite da privucete fotografe, moracete zestoko da se potrudite.... E sad ako finansijska strana price nije toliko bitna koliko ideja da se pravi nesto novo....

U stvari od nasih stokova znam za www.skvart.com i www.iqstockphoto.com...

Ovaj zadnji koristi poprilicno jeftin softver za stok. malo sam ga opisao ovde... http://www.mangiaphoto.com/pho...your-photos-online/2006/10/25/

Puno uspjeha :)
[ zeljo_bl @ 22.02.2007. 10:44 ] @
Citat:
borko_bm: Uskoro ce se pojaviti jedan ozbiljan stock sajt kod nas, necu nista vise da govorim dok ne bude pri kraju.

i ja sam nešto načuo o tome... ima li kakvih novosti po tom pitanju?
[ borko_bm @ 22.02.2007. 23:40 ] @
Stok je zamisljen da u početku bude dostupan svima pa da se polako pravi selekcija kvaliteta. Da se bazira na nase podneblje,
i ujedno pomogne fotografu da dodje do raznih agencija i izdavačkih kuća da oni njega-nju primete. A bice ulozen ozbiljan trud i novac u marketing.
[ zeljo_bl @ 23.02.2007. 07:09 ] @
znaci da bi moza moje fotke pejsaza iz svih krajeva bivse juge mogle da prodju(imam preko 5000 probranih)???
[ borko_bm @ 23.02.2007. 21:52 ] @
Pa vidi kad bi neko trazi naslovnu stranu za svoju knjigu ne bih morao da pametuje dosaobi na nas stok. Ili turisticki vodic o nasoj zemlji u fotografijama sve na jednom mestu.
[ zeljo_bl @ 23.02.2007. 23:43 ] @
nista drugo ni ne ocekujem za svoje fotke, i do sada su gotovo sve koje su prodane zavrsavale na brosurama i katalozima kojekakvih turistickih ponuda, s tim da su sve prodane putem prijatelja(ono:"Imam ja frenda koji ima bruku fotki koje nam trebaju a dace ih bud zasto...")
[ tarla @ 24.02.2007. 09:37 ] @
Zeljo pokusaj na nekom od stranih stokova dok ovaj "nas" ne zazivi... Mada pejzazi nisu nesto trazena roba...
[ ya_manja @ 24.02.2007. 10:36 ] @
pozdravljam!

bilo bi to odlicno, nesto novo na nasim prostorima, ali potrebna je ozbiljna ekipa ljudi + temeljan pristup
[ ERR @ 05.03.2007. 22:33 ] @
pozdrav ekipi ..evo i ja da se zapljunem na temi..

pomalo se bavim STOCKom i mislim da je to super varijanta za dodatnu zaradu..posle nekog vremena (i stecenog iskustva) moguce je od ovoga i sasvim pristojno zivjeti, puno bolje nego raditi kod nekog privatnika za 150/200 evra mjesecno,.... ostaje nam samo da navalimo...

TARLa extra su ti postovi...

[ tarla @ 23.04.2007. 23:45 ] @
Shutterstock je napokon podigao premije za fotografe. Na zalost samo za one koji su presli 500$ u dosadasnjem stokeraju... Za njih je sada cijena po jednom skidanju podignuta na 0.30$ dok za one koji nisu jos presli taj prag i dalje ostaje 0.25$. Cim predju prag bice im povecana zarada.

Ovo vrijedi od 1.5.

Vise na http://www.mangiaphoto.com/new...shutterstock-raise/2007/04/23/ ili na shutterstock stranici...
[ Seslak @ 24.04.2007. 14:05 ] @
A sta je sa Fotolijom? FTP im ne radi, ne radi ni ono za slanje poruka sluzbi za podrsku, ne moze da se uloguje sa home pagea nego mora da se ukucava ponovo pass, ne vidjeno su zapusteni. Ima li razloga uopste vise pricati o njima? Posebno me brine FTP posto mi se drugacije ne isplati uploadovati fajlov...
[ tarla @ 24.04.2007. 17:43 ] @
Meni radi. Jedino je period od slanja do trenutka kada se pojave medju fotkama malo duzi nego inace. Sa logovanjem nisam imao problema.

Sto se tice bugova tu su No. 1. Ja sam ih nasao barem 20 i ni jedan nije popravljen od samog pocetka...
[ Seslak @ 30.05.2007. 17:51 ] @
Ima li iStock FTP?

Ako ima koja je adresa i kako se koristi (koji username i pass, isto ili nesto drugacije)? Takodje, ako imaju, gde se to nalazi na sajtu? Ovaj Web sistem mi se ne isplati? Ima li shutter FTP? Ako nema da se ne registrujem...
[ tarla @ 30.05.2007. 18:02 ] @
iStock nema FTP ali ima neku njihovu bagovitu aplikaciju radjenu u Javi koja "glumi glumca". Takodje sedmicni limit je 15-ak ako se ne varam. Kad nakupis 500 prodaja imas veci limit. Shutter ima FTP ali je rigorozan po pitanju prijema. Moras poslati 10 komada a da ti od toga odobre minimalno 7.

Vidim da su na Fotoliji spremni za novu verziju poprilicno bugovitog sajta...
[ Seslak @ 31.05.2007. 13:31 ] @
Ne odgovara mi to na iStock. Iz prostog razloga sto mi treba klasicni FTP. Shutter bi vec mogao da prodje ako je to stvarno FTP a ne mass web upload. Zasto?

Pa, zato sto mi je vise dosadilo da uploaduejm iste fotografije po 10 puta pa sam smislio sledece. Uplaodujem sve fotke na private shell, zatim se odatle preko shella povezem sa njihovim FTP i posaljem im sve fotke. Sve se zavrsi za par minuta. A zatim isto to uradim i sa drugima. Tako svi dobiju po 30ak fotki u roku od par minuta a ja sam morao da ih uploadujem samo jednom. Do sada to radi savrseno sa Dreamstimeom, LuckyOliverom, Featruepics (mada, jedno vreme je bilo problema pa sam sa njihovom tehnickom sluzbom danima i nocima bio u kontaktu dok se to nije ispravilo) i BigStockPhoto. Fotolia mi ne prihvata LogIn (mada to mi se desava i na njihovoj home stranici) a kada sam kontaktirao njihovu tek sluzbu rekli su da ce pogledati i do dan danas se nisu javili. Tako sam postao nezadovoljan njima i vise me ne zanimaju. Ja ovo i tako radim iz hobija a ne profita. 123rf mi takodje odbija login (nisam ih kontaktirao) kao i canstockphoto, cini mi se... mada, za njih zaista nisam siguran da sam i probao. ne secam se. stockxpert jos nisam podneo zahtev za photo licencu kao ni shutter... eto, to je to... mislim da je ideja odlicna samo kad bi radila kod svih agencija...

P.S. Setio sam se. Canstock je slao mejlove kako imaju novi revolucionarni FTP sistem. Kad sam otisao da probam, truba... Uopste ne radi...
[ ya_manja @ 31.05.2007. 21:44 ] @
moraćeš da se pomiriš sa činjenicom da iStock ima svoja pravila... prilagodi se ili... Nije to bezveze, ipak su no.1
[ tarla @ 31.05.2007. 22:25 ] @
iStock je upravo tako stiti od svakakvih fotki. Njihova baza je fantasticna... Fotolija je najavila veliku cistku tj brisanje fotki koje za 18 mjeseci nisu ni jednom prodane...

Seslak.. Mislim da grijesis odustajanjem od Fotolije... Meni sasvom solidno kaplje kod njih za skromnom bazom od 100 solidnih i 250 krsh fotografija :)
[ ya_manja @ 01.06.2007. 12:08 ] @
...i od vrednih referala

meni ide sasvim fino, samo jedna stvar mora da bude potpuno jasna, Fotolia zahteva vreme!
[ Seslak @ 01.06.2007. 13:39 ] @
Hm, da... samo sto ja bas i ne radim ovo zbog profita. Ako vec dobijam novac onda odlicno ali meni je daleko vaznija cinjenica da je neko bio spreman da plati za moju fotografiju. Pa, makar to bilo i pola dolara. To mi dodje kao neka vrsta priznanja. Ne bitno... ako budem imao vremena uploadovacu fotke na fotoliu the usual way ali za sada cu se pozabaviti istockom posto na njih nisam uploadovao nista mesecima. zapravo samo sam jednu fotku kod njih postavio. ipak je najveci izazov proci kod no.1
[ MoJo030 @ 16.06.2007. 01:59 ] @
pozdrav svima,
pogledao sam ovu temu i registrovao sam se na nekoliko stock sajtova koje ste preporucili, posto sam nov u ovome naisao sam na nekoliko problema.
prvo na sajtu dreamstime kada sam hteo da posaljem fotku i kada sam sve popunio sto su mi trazili stalno mi izbacuje poruku ERROR: Please include at least 10 keywords.(5 provided)
drugo na sajtu shutterstoc i fotolia nemogu da pronadjem gde se postavljaju fotografije
i trece na sajtu istock kada hocu da posaljem fotografiju krene neka procedura na desetak stranica i na kraju mi kaze da nisam prosao na nekom njihovom kvizu i tako sve ispocetka u krug.
unapred hvala svima
P.S. dali je neko imao iskustva sa sajtom www.crestock.com
[ tarla @ 16.06.2007. 10:33 ] @
Sve sto ti je javilo trebas da uradis.

Na Dream-u si unio 5 a treba 10 keyworda.
Na istocku moras da prodjes taj kviz i da tacno odgovoris do kraja...
Na Shutteru imas opciju Submit, a Fotolia je trenutno u procesu update-a...

Crestock nisam cackao jer nemam vremena za previse agencija...
[ MoJo030 @ 16.06.2007. 13:54 ] @
hvala puno tarla, probacu ponovo, a na featurepics i crestock sam postavio fotke i sada cekam na njihovu potvrdu,
javljam rezultate.
Pozdrav...
[ MoJo030 @ 18.06.2007. 02:50 ] @
pozdrav svima...
evo upravo su mi na featurepics primili 9 fotografija, mada im je kriterijum stvarno slab jer sam poslao fotke koje i nisu bas tehnicki najbolje ali sta je tu je... cisto da se upisem u listu stockera :) mada ozbiljne fotke planiram za shutterstock ali i dalje nemogu da pronadjem opciju Submit za slanje fotografija, ako moze mala pomoc, registrovao sam se ali nigde na sajtu nemam tu opciju samo mi dozvoljava download...
unapred hvala...
[ tarla @ 18.06.2007. 08:27 ] @
Jesi li se registrovao na www.shutterstock.com ili na submit.shutterstock.com

Pretpostavljam da si se registrovao kao kupac (prvi link) a trebas kao "submiter" na drugi link. Ja sam nesto kod sebe na sajtu pisao oko shuttera. Pogledaj prije nego posaljes jer imaju nekih zacickoljica. Recimo, prvo saljes 10 fotki koje oni treba da pregledaju i odobre. Da bi prosao moras imati min. 7 od 10 primljenih. Tek onda mozes slati ostale fotke.

Ugl, imaju jako zeznut kriterijum i tako je i najbolje da se kupci ne zatrpavaju smecem. Sto se tice Featurepics-a ja sam prosli mjesec pokupio isplatu tako da rade nekako. Imaju malenu bazu fotki pa zato primaju sve i svasta... Nadam se da ce malo obustaviti tu politiku jer ne vodi na dobro..
[ MoJo030 @ 18.06.2007. 13:22 ] @
hvala tarla, bio si upravu bio sam registrovan kao kupac, sada sam se registrovao ponovo kao prodavac i cekam da mi verifikuju dokumenta
pozdrav...
[ tarla @ 26.06.2007. 17:36 ] @
Evo samo da preporucim jedan novi stok forum.

http://www.microstock-forum.com

Nema puno clanova ali pokrenut je prije nekoliko dana. Jedina prepreka moze biti sto je na Engleskom jeziku.
[ Bhamby @ 26.06.2007. 21:34 ] @
Daj neki kutak na srpskom.
[ tarla @ 27.06.2007. 02:09 ] @
Jedino stok soba na zoni .... :)

[ Bhamby @ 27.06.2007. 08:44 ] @
Dogovoreno :)
[ stealth167 @ 16.07.2007. 03:09 ] @
hmm, fini sajtovi, a da ja nesto pitam kao potencijalni kupac. Jel mogu ja na primer da kupim 12 fotografija, i napravim si kalendar, i to odstampam u 1000 primeraka i prodajem (ili poklanjam musterijama) za novu godinu? mislim za 1$ autorska prava to mi bas nekako i ne ide u glavu ?
[ tarla @ 16.07.2007. 10:16 ] @
zavisno od sajta do sajta ali evo neki najgori scenario po kupcima

Dozvoljeno:
1. advertising and promotional projects, including printed materials, product packaging, presentations, film and video presentations, commercials, catalogues, brochures, promotional greeting cards and promotional postcards (ie. not for resale or license);
2. entertainment applications, such as books and book covers, magazines, newspapers, editorials, newsletters, and video, broadcast and theatrical presentations;
3. on–line or electronic publications, including web pages to a maximum of 800 x 600 pixels;
4. prints, posters (i.e. a hardcopy) and other reproductions for personal use or promotional purposes specified in (1) above, but not for resale, license or other distribution; and
5. any other uses approved in writing by iStockphoto.


Nije dozvoljeno
1. use the Content in design template applications intended for resale, whether on-line or not, including, without limitation, website templates, Flash templates, business card templates, electronic greeting card templates, and brochure design templates;
2. use or display the Content on websites or other venues designed to induce or involving the sale, license or other distribution of “on demand” products, including postcards, mugs, t-shirts, posters and other items (this includes custom designed websites, as well as sites such as www.cafepress.com);
3. use the Content in any posters (printed on paper, canvas or any other media) or other items for resale, license or other distribution for profit;
4. use any of the Content as part of a trade-mark, design-mark, trade-name, business name, service mark, or logo;
5. incorporate the Content in any product that results in a re-distribution or re-use of the Content (such as electronic greeting card web sites, web templates and the like) or is otherwise made available in a manner such that a person can extract or access or reproduce the Content as an electronic file;
6. use the Content in a fashion that is considered by iStockphoto (acting reasonably) as or under applicable law is considered pornographic, obscene, immoral, infringing, defamatory or libelous in nature, or that would be reasonably likely to bring any person or property reflected in the Content into disrepute;
7. use or display any Content that features a model or person in a manner that (i) would lead a reasonable person to think that such person uses or personally endorses any business, product, service, cause, association or other endeavour; or (ii) that depicts such person in a potentially sensitive subject matter, including, but not limited to mental and physical health issues, social issues, sexual or implied sexual activity or preferences, substance abuse, crime, physical or mental abuse or ailments, or any other subject matter that would be reasonably likely to be offensive or unflattering to any person reflected in the Content;
8. to the extent that source code is contained within the Content, reverse engineer, decompile, or disassemble any part of such source code;
9. remove any notice of copyright, trade-mark or other proprietary right from any place where it is on or embedded in the Content;
10. sub-license, re-sell, rent, lend, assign, gift or otherwise transfer or distribute the Content or the rights granted under this Agreement;
11. install and use the Content in more than one location at a time or post a copy of the Content on a network server or web server for use by other users;
12. use or display the Content in an electronic format that enables it to be downloaded or distributed via mobile devices or shared in any peer-to-peer or similar file sharing arrangement;
13. use the Content for editorial purposes without including the following credit adjacent to the Content: “©iStockphoto.com/Artist’s Member Name]; or
14. either individually or in combination with others, reproduce the Content, or an element of the Content, in excess of 500,000 times without obtaining an Extended License, in which event you shall be required to pay an additional royalty fee equal to US $0.01 for each reproduction which is in excess of 500,000 reproductions. This additional royalty does not apply to advertisements in magazines, newspapers or websites or to broadcast by television, web-cast or theatrical production.

Za daljnju prodaju ide tzv extended licenca. Mada i to zavisi od sajta do sajta... Recimo Fotolia ima ugovor sa templatemonsters-om gdje ovi uzmu fotke koje im trebaju a kad prodaju template onda legnu pare autorima...

recimo nesto ovako moze preko Fotolie ali ne preko ostalih...[ captainn @ 17.07.2007. 14:53 ] @
Ja i dalje mislim da je film mnogo bolji od gigitalne medije. Sta vise ovo nije samo moje misljenje vec i profesionalnih fotografa.
[ tarla @ 17.07.2007. 15:21 ] @
Ja i dalje mislim da je i tebe i te profesionalne fotografe pregazilo vrijeme... Bez uvrede :)
[ BiiigMuzzy @ 31.07.2007. 23:11 ] @
@Tarla
desilo mi se danas da na Fotolia prodam jednu fotku kao "Extended RF License". Ali mene sad malo zbunjuju "contract details". Engleski kapiram, ali ne toliko da bih razumeo ugovore. Jel bi mogao da napises sta znaci ta licenca - "Extended RF"? Sta sme kupac, sta ne sme... sta smem ja, sta ne smem... da li moram da uklonim fotku, ili ne smem da je prodajem na drugim mestima, ili... nesto trece, cetvrto... ?

Pozdrav!
[ ERR @ 01.08.2007. 00:04 ] @
captainn sinko, mislim da se opasno varas? Slabi su ti tvoji profesionalni fotografi? I ja ih znam dosta i malo je njih (citaj: ni jedan) koji sljakaju sa filmom jos uvijek.
[ ERR @ 01.08.2007. 00:05 ] @
BiiigMuzzy, ma slobodni je prodavaj i dalje, da ne moze vise da se prodaje skinuli bi je oni sami ne sikiraj se...
[ tarla @ 01.08.2007. 01:04 ] @
Citat:
BiiigMuzzy: @Tarla
desilo mi se danas da na Fotolia prodam jednu fotku kao "Extended RF License". Ali mene sad malo zbunjuju "contract details". Engleski kapiram, ali ne toliko da bih razumeo ugovore. Jel bi mogao da napises sta znaci ta licenca - "Extended RF"? Sta sme kupac, sta ne sme... sta smem ja, sta ne smem... da li moram da uklonim fotku, ili ne smem da je prodajem na drugim mestima, ili... nesto trece, cetvrto... ?

Pozdrav!


Prvo cestitka... :)

Ovako, nemas sta da se cimas. Pisao sam kod sebe na blogu i na ovoj temi oko FL pa se malo vrati unazad, Ukratko postoje standardne licence (sirtirane po velicini fotke), postoji extended (prosirena licenca koja omogucava upotrebu fotke u oblastima i tirazima koje su zabranjene u standardnim) i postoji exclusive licenca tj potpuna prodaja fotografije.

Primjer:
standard - upotreba na sajtovima, manji tirazi isl
extended - ozbiljnija upotreba fotke, podloge za miseve, kalendari za prodaju itd
exclusive - potpuna prodaja tj prodajes i fotku i kompletna autorska prava. nemas pravo da je prodajes dalje pa cak ni da je dijelis dzaba :)
[ BiiigMuzzy @ 01.08.2007. 01:49 ] @
Citat:
ERR: BiiigMuzzy, ma slobodni je prodavaj i dalje, da ne moze vise da se prodaje skinuli bi je oni sami ne sikiraj se...


Pretpostavljao sam da bi je skinuli da ne smem vise & dalje da je prodajem. Al reko', ipak da proverim sa nekima koji su duze "u tome"

@Tarla
Thnx na cestitci Gledao sam ovaj topic, al mi se cini da nisam nasao o extended licenci. Za ove standardne sam procitao i imam par takvih prodaja (to je ok, nemam nedoumica). Al me ovo veceras bas ono... prijatno iznenadilo (sam osecaj da je neko kupio moju fotku za 20$ ). Bunilo me sa onim sto je bilo ranije na Fotoliji - "exclusive". Koliko vidim, toga vise nema.

Thnx na odgovorima

Pozdrav!
[ tarla @ 01.08.2007. 16:26 ] @
Daj link da vidimo galeriju :)
[ BiiigMuzzy @ 02.08.2007. 09:10 ] @
Citat:
tarla: Daj link da vidimo galeriju


Moja skromna galerija http://www.fotolia.com/p/345280

I reci mi samo da li ti se otvaraju sve slike.

Pozdrav!
[ tarla @ 08.08.2007. 19:25 ] @
za sve stokere sa ovih prostora ima jedna fina vijest. Postoji poprilicna vjerovatnoca da ce se bas u Beogradu odrzati Euro stock vikend. Naime nekoliko fotografa stokera na celu sa Miodragom Gajicem je predlozilo Beograd kao odlicnu lokaciju za ovaj dogadjaj. U opticaju su Okt. ove godine ili proljece iduce.

Vise o ovome imate na Shutterstock forumu.

Link http://submit.shutterstock.com/forum/abt23557.html

Pozdrav
[ Zlocesti @ 22.08.2007. 14:58 ] @
E momci sve je to lepo .. ali ja ima jedan ogoman problem :(((

mozda i nemora tako da se radi ali jbg ....

meni treb skoro ceo dan da uplodujem jednu sliku :( ako tako nastavim za 2 nedelje necu uplodovati 10 komada:(((

u stari u kom formatu uplodad-te slike i kojoj rezoluciji ?
[ tarla @ 22.08.2007. 16:55 ] @
jpg a rezolucija zavisi od sajta do sajta... uglavnom postoji minimalna rezolucija ispod koje ne primaju.. ona ide od 2Mpix pa navise...
[ Zlocesti @ 22.08.2007. 20:37 ] @
ma moje slike su u raw 12.5mp i teske su preko 80mb.. neznm da li da ih smanjujem kompresujem u jpeg, tif, bmp ili sta ??? :(
[ BiiigMuzzy @ 23.08.2007. 11:57 ] @
Da svakako, konvertuj to u jpg, stavi minimalnu kompresiju (12 u PS) i to je to.

Pozdrav!
[ Zlocesti @ 23.08.2007. 15:41 ] @
nesto preko 20 mb su sada .. sobzirom da mi je upload 64kb .. i dalje je puno .. a jel se puno gubi ako se smanji rezolucija ?? ??
[ maki101 @ 17.09.2007. 12:05 ] @
Nemoguce da je RAW sa 12.5 mpix 80mb i jpeg 12mpix fajla 20mb,
kojim aparatom fotografises?
Cini mi se da ti tu nesto nije u redu, ili do aparata ili do obrade.

Kada slikas u jpeg direktno u aparatu koliki su ti fajlovi?

[Ovu poruku je menjao maki101 dana 17.09.2007. u 13:28 GMT+1]
[ Paramecijum @ 17.09.2007. 22:05 ] @
Jedno tehničko pitanje.
Pretpostavimo, razgovora radi, da sam ja kupac.
Odem na neki od tih sajtova i uplatim 169$ te skinem 750 fotki za mesec dana.
Recimo da mi od toga realno treba 300. Ostale sam izabrao jer pretpostavljam da će mi nekada negde zatrebati, a i da ne propadne uplata.
Držim ih kod sebe i koristim kada me neko angažuje da mu pronađem ilustracije za knjigu ili časopis...kalendar, prospekt, štagod.

E, sad, kako se stok-sajt i fotograf štite od toga gde ću ja i koliko da koristim fotografiju?
Kako oni mogu da spreče da ja uzmem 200 neiskorišćenih fotki i prodam ih nekom časopisu uz obavezu da oni napišu poreklo fotografija.
Kako oni znaju da sam ja koji sam skinuo fotku i upotrebio je a ne preprodao nekome drugom?

Recimo nađe se pet nas koji radi isti ovaj posao, svako skine po 750 fotki i razmenimo ih tako da svako ima na raspolaganju 3750.
Kako se ja u tom slučaju štitim od besnih fotografa koji će me optuživati da sam im ukrao fotke?
Da li sam ja u tom slučaju lopov ili jednostavno snalažljiv?
[ Paramecijum @ 17.09.2007. 23:33 ] @
Ajde da stvar dovedemo do kraja.
Bavimo se čistom matematikom.
Ja se dogovorim sa pet naših ljudi sa nekog stok-mesta da platim 169$ i skinem NJIHOVIH 750 slika.
Oni će za to dobiti 187$.
Kada prefuraju granicu od 500 prodatih fotki cifra im se diže na 0.3 što daje 225$.
Ima tu nekih sitnih troškova tamo-vamo, ali pojavljuje se neki dolar zarade i stiče se pozicija u stok-svetu.

Čak i bez toga, šta me košta da svakog meseca, u masi fotki koje kupujem, pridružujem i po 100-200 od nekog ortaka koji mi posle refundira tu neku desetinu evra, a čoveku stvara imidž traženog autora.
[ Zlocesti @ 17.09.2007. 23:57 ] @
aparat je fuji s5 pro ... i raw je 76mb .... kada slikam i raw i jpeg .. jpeg iznosi od 6 do 15 mb ali dosta izgubi na kvalitetu :(
[ Zlocesti @ 18.09.2007. 00:03 ] @
Imam jos jedan veliki probelm ..
blokiran mi je racun na shutterstock.. navodno sam postavio slike nekih devojaka a nisam upisao newznm ni ja sta ,,
kao da je to dodatno za modu i modele .. ako sam dobro razumeo i sada nemogu ni da uplodujem ni nista ...poslo sam im vec 3 maila ali ne odgovaraju
[ Zlocesti @ 18.09.2007. 00:06 ] @
Model Release--Please re-upload with release tp i Limited commercial value due to framing, cropping, and/or composition. i zbog toga vishe nista ne mogu da radim:((
zna neko u cemu je problem ?
[ tarla @ 18.09.2007. 00:16 ] @
@ Paramecijum

Ta matematika je vec stotinu puta prezvakana. Jednostavno jedan prosjecni kupac nema zivaca da se bakce sa tim racunicama jer je za njih 169$ jako sitna lova. Osim toga, dnevni limit je 25 fotki pa vecina nikada ne skine sve fotke... Osim Srba naravno... Upoznao sam dvojisu koji imaju pretplatu na SS_u i obojica su svih 750 komada svukli...

Sto se tice racuna, on je tacan i SS je pao u slucaju gore spomenute dvojice ali zato hiljade drugih nisu ispunili kvotu...

Sto se tice prava tebe kao kupca, ona su jasna i mozes ih procitati pri preuzimanju fotke. Pomalo varira od sajta do sajta ali je u svakom slucaju preprodaja zabranjena bez kupljene extended licence... Cak i tada nije svuda dozvoljena preprodaja..

Skoro je poznaniku osvanula fotka na e-bay-u i to za 100$ po printu... Sve je legalno jer je lik kupio extende licencu na Fotoliji koja to dozvoljava.


@ Zlocesti

Pristupi poslu malo ozbiljnije i citaj sta ti je napisano.
[ Paramecijum @ 18.09.2007. 00:41 ] @
Ja se nadam da će se uskoro aktivirati neki domaći sajt sa domaćim fotkama jer realno toga ima najmanje u ovom trenutku.
Recimo treba mi frula, dvojnice... slike takvih stvari. U drugom momentu nešto drugo, ali opet domaće... teleća glava u škembetu.
Ima toga na netu ali su sitne i smešne.
A čak i kada nisu male, tehnički su toliko slabe da sa svakom treba da se drndaš pola sata da bi je doveo u koliko-toliko pristojno stanje.
[ maki101 @ 18.09.2007. 01:41 ] @
zlocesti,

evo neki podaci o velicini fajlova za s5 sa dpreview-a:

File sizes (approx.) *
• RAW + JPEG Large/Fine: 30.3MB (D-Range wide*)
• RAW + JPEG Large/Fine: 18.1MB (D-Range 100%-STD)
• RAW + JPEG Medium/Fine: 28.6MB (D-Range wide*)
• RAW + JPEG Medium/Fine: 16.3MB (D-Range 100%-STD)
• RAW: 25.1 MB (D-Range wide*)
• RAW: 25.1 MB (D-Range 100%-STD)
• JPEG Large/Fine: 5.3 MB
• JPEG Large/Normal: 2.9 MB
• JPEG Medium/Fine: 3.5 MB
• JPEG Small/Fine: 2.2 MB
*D-RANGE set to anything other than 100% (STD)

ceo test ovde:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/


Sto se tice model-releasa, to je skenirani dokument koji treba da uploadujes
sa bilo kojom slikom na kojoj se vidi lice neke osobe i predstsavlja saglasnost
te osobe da ta fotografija moze biti koriscena u komercijalne svrhe.
Inace mozes ga skinuti sa njihovog sajta.
[ Zarko Silic @ 18.09.2007. 08:29 ] @
Citat:
tarla:Skoro je poznaniku osvanula fotka na e-bay-u i to za 100$ po printu... Sve je legalno jer je lik kupio extende licencu na Fotoliji koja to dozvoljava.


Da li moze link (ili Ebay broj) prema toj fotki?
[ ERR @ 18.09.2007. 09:44 ] @
Zlocesti, nisam siguran, al mislim da imas to oko MRa (model releasa) objasnjeno malo bolje na www.mangiaphoto.com :)
[ Nebojsa Milanovic @ 18.09.2007. 10:28 ] @
Citat:
Paramecijum: Ja se nadam da će se uskoro aktivirati neki domaći sajt sa domaćim fotkama....

Recimo treba mi frula

Evo je u ustima virtuoza frule Bore Dugića ;)(EOS 40 D, 70-300 IS)
[ Ivand @ 18.09.2007. 10:52 ] @
Postoji vec nekoliko "domacih" sajtova koji nude domace fotke...
http://www.skvart.com/
http://www.yu4you.com/photo_stock/
[ Zarko Silic @ 18.09.2007. 11:22 ] @
... a gde je frula, tu je blizu i grozdje

(ove godine extra)

[ Paramecijum @ 18.09.2007. 11:26 ] @
mda... Šta bi sa ovakvom slikom, ako mi treba Ćele kula:

koju pritom treba platiti 20 evri'a.
[ Ivand @ 18.09.2007. 12:28 ] @
Uh zaboravih i dosta svezu domacu ispostavu
Mattona na http://www.mattonimages.co.yu/
[ tarla @ 18.09.2007. 20:26 ] @
^^^^ Steta sto nemaju agresivniji marketing...

Uglavnom tesko je Srbima prodati nesto... Radije ce 8 sati skidati vodeni zig sa slike nego je kupiti za 1$.. Ima tu nekog inata.. Sta ja znam...
[ Paramecijum @ 18.09.2007. 21:28 ] @
Moje iskustvo sa domaćim fotografima je drugačije.
Pokušavam da radim na sledeći način: fotografi mi daju na raspolaganje sve što imaju (ili žele), a ja im plaćam 1€ za sve što iskoristim.
Mogu da se obavežem da ću uzeti minimum 100 fotki po čoveku da se ne bismo smarali ua sitniš.
No, to uspeva samo sa malim brojem ljudi.
Drastična većina fotografa se sprda sa takvom ponudom, mada zaista ne vidim zašto jer to uopšte nisu male pare s obzirom da su u pitanju stotine pa i hiljade fotografija za pojedina izdanja.
[ tarla @ 18.09.2007. 23:14 ] @
drasticna vecina fotografa jede g**** da prostis... Zive od svadbe do zvadbe a ostale dane trace uzalud... kasnije sam primjetio da velika vecina nema pojma o zivotu i da su im fotke redom napushene na stokovima samo nece da priznaju da su uopste i slali...

[ ya_manja @ 26.09.2007. 21:35 ] @
nekome treba frula?
pošalji PM!

turističke fotografije su mi objavljene u projektu 'This Way Serbia' - turistički vodič kroz Srbiju tako da možemo razgovarati i na tu temu... ali to nisu RF fotografije
[ ||NeX|| @ 04.11.2007. 21:22 ] @
Davno nekad kada je započeta tema, zapamtio sam da je interesantno, probao istock i kod quiza se vratio.
Sada imam more slika na kompjuteru i konačno bih mogao krenuti prodavati ovih par korisnih,
a tako i imati neki foto portofolio.

Pošto nisam neki maher, a niti ih kasnije obrađujem u Photoshopu, jer za to nemam vremena,
skužio sam da mora odabrati između dreamstime i featurepics.

Pa vi meni recite šta je bolje za mene? Dakle da lakše prođe fotografija, a da i neko naleti na sliku pa možda i kupi?
[ tarla @ 04.11.2007. 22:43 ] @
Ako imas zelju samo eto onako da se igras sa tim, posalji na stokove.. Ako mislim malo ozbiljnije da se bavis moraces da zapnes.. Malo gdje da ce biti primljena fotka direktno iz aparata i to je ono sto najvise muci fotografe... Obrada,,,

Sto se tice Featurepics-a oni ce ti primiti fotke ali cemu da stoje na netu ako su lose... Samo im zatrpavaju prostor i plase potencijalne kupce...

[ BiiigMuzzy @ 04.11.2007. 23:52 ] @
Citat:
||NeX||: ...skužio sam da mora odabrati između dreamstime i featurepics...


Nemoj FeaturePics! Ovaj prvi nisam jos probao, ali imam nameru... jednom... jednog dana... verovatno. Nemam nesto previse iskustva, ali mogu reci evo, da sam u isto vreme slao iste fotke i na Fotolia i na FeaturePics. FeaturePics imaju nize kriterijume, pa je prolazilo i ono sto bi Fotolia odbila. Ali dalje... na Fotolia mi krecu prodaje, solidno, ja sam zadovoljan, s obzirom da sam pocetnik po tom pitanju. A za sve vreme, FeaturePics stoji li stoji, ni jedna jedina prodaja (iako su fotke iste, pa jos i vise njih). Cini mi se da Tarla na pocetku topic-a rece da za FeaturePics moram sam da se potrudim da reklamiram svoju galeriju. Ako je to nacin, onda ybg. Na FeaturePics mi se jos ne svidja sto za svaku sliku koju hocu da izbrisem, moram da saljem request... mislim, to mi je van pameti. Tako da sam na kraju srocio jedan mejl, poslao im i kulturno im se "zahvalio na dotadasnjoj saradnji". Ako mozes, izbegni FeaturePics, a u dilemu ubaci Fotolia.com (ili salji na oba).

Pozdrav!

[ tarla @ 05.11.2007. 22:48 ] @
Ja sam za slanje na Featurepics utrosio par sati... A za godinu dana zaradio 70ak dolara... Nije nesto ali sam kupio patike i antifriz za auto... :) Slike bi mi i onako stajale na disku...

Mozda neko zaradi vise, a neko ni toliko... Nemoj da bude tarla me nagovorio... Ili ono, klikcem ja za cente ali nikako da skupim metar...
[ BiiigMuzzy @ 06.11.2007. 18:46 ] @
Citat:
tarla:  Slike bi mi i onako stajale na disku...


Sto se toga tice, potpuno se slazem. Samo sto sam se ja zeznuo, pa tamo poslao i one fotke koje su mi primljene na Fotolia i zato sam morao kod Fotolia da pristenem na 33% i ne"exclusive" (jer ih imam i na drugom sajtu). A posto na drugom sajtu nisam imao nikakvu prodaju, a na Fotolia jesam, to mi dodje kao gubitak. Sad sam "otkacio" Featurepics, za Fotolia stavio "exclusive", tj. 50%, a ako budem slao na Dreamstime, poslacu one sto su mi odbijene... pa ako i prime neke, super za mene Neka stoje

Pozdrav!

P.S. Tarla, kakvi su kriterijumi na Dreamstime (ako si slao tamo)? Jaci ili slabiji od Fotolia?
[ tarla @ 07.11.2007. 00:19 ] @
^^^ Kriterijumi su jaci ali na momente cudni... Ono sto oni odbiju, svi drugi prime a ono sto oni prime .... Mada sve zavisi na kakvu nogu ustanu oni sto pregledaju fotografije..

Ja poslao 10 fotki sa modelom i potpisanim model release-om i oni mi 5 prime a 5 odbiju jer nema broja telefona od modela... Tek kad sam unio broj telefona pustili su fotografije... A isti model i snimano isti dan....
[ BiiigMuzzy @ 07.11.2007. 17:21 ] @
Citat:
tarla: ^^^ Kriterijumi su jaci ali na momente cudni... Ono sto oni odbiju, svi drugi prime a ono sto oni prime .... Mada sve zavisi na kakvu nogu ustanu oni sto pregledaju fotografije..


Ovo potvrdjujem da je upravo tako i na Fotolia. Posaljem pet fotki. Od toga su po mom misljenju neke dve losije (nisam dobro uradio u PS i tacno iz aviona vidim problem, al me mrzi da sredjujem i/ili radim ispocetka... probam pa sta bude bude). I u cugu odbiju sve, samo ove dve stoje "na cekanju". Na kraju ih prime. Misliiiim... vrlo cudno. Dobro, ok, znam, niko je nece kupiti, a tu se nalaze samo zato sto je neki od Fotolijanaca pusio "smesne cigare"

Citat:
tarla: Ja poslao 10 fotki sa modelom i potpisanim model release-om i oni mi 5 prime a 5 odbiju jer nema broja telefona od modela... Tek kad sam unio broj telefona pustili su fotografije... A isti model i snimano isti dan....


Ok sa modelom... a ostalo, npr. objekti iz "lightbox"-a? A ustvari, pretpostavljam da ne bi prolazilo ono sto Fotolia odbije, tako da na kraju ipak ostajem sa jednim Thnx na odgovorima

Pozdrav!
[ ||NeX|| @ 08.11.2007. 15:58 ] @
Poslao sam jednu od najboljih fotki na dreamstime i odbijena je, jer kažu da imaju iz te tematike dosta. Pa ću pokušati sa nekom drugom na fotolia, ako upali-upali, ako ne, otvorim sebi foto blog i divim se. :D
[ ya_manja @ 09.11.2007. 13:27 ] @
probaj ponovo malo kasnije
[ midifajl @ 15.11.2007. 00:20 ] @
Pozdrav svima!
Danima vec citam sve ovo sto ste pisali (a ima toga :-). I zakljucim ja da bi bilo solidno krenuti sa fotoliom, obzirom da sam pocetnik. Ali u startu nalecem na problem-ne mogu NIKAKO da udjem na sajt!!! Zasto? Ukucam regularno adresu i cekam-SATIMA, ali nista! Pomozite!
[ tarla @ 15.11.2007. 20:00 ] @
pokusaj kasnije ili provjeri svoje dns servere... pokusaj prici preko nekog proksija...

pokusaj na fotolia.co.uk

nemam vise ideja[ ognjenn @ 19.11.2007. 01:50 ] @
I ja sam izcitao sve i registrovao se na puno sajta al me neke stvari i dalje bune.Zasto na fotoliji nema pri registraciji drzava serbia a ima makedonija i hrvatska i dal to kasnije utice,onda na featurepiks nikako ne mogu de se registrujem i stalno javlja faild i pored only english characters kao spanski da pisem,(cela registracija su samo slova),Zasto kad se uploaduje fotka na fotoliji samo prva minimalna i extended verzije su moguce ove druge dve su su sive?jos jedna stvar voleo bih da napisete sta se na kom sajtu trazi jer kolko sam ja vido to je bilo na prikazano samo na pocetku registracije i vise nikad tako da sam sve pomesao gde sta treba a sta ne.poz
[ tarla @ 20.11.2007. 20:13 ] @
Evo uradio sam intervju sa Elenom iz Featurepics-a pa malo pogledajte njena razmisljanja oko samog posla...

http://www.mangiaphoto.com/int...-elena-featurepics/2007/11/19/
[ ognjenn @ 21.11.2007. 03:41 ] @
Tarla super sto si uradio ovaj intervju.Izgleda da je featurepics stvarno dosta otvoren.Ja sam se tek sad registrovao pa cu da vidim i njihovu brzinu.Na fotolii treba 10 dana dok odgovore.Neznam samo kako registracija funkcionise kad nema srbije?
[ ya_manja @ 21.11.2007. 15:37 ] @
ispročitaj ceo tarlin sajt i naćićeš odgovore na pitanja...
[ micevdaniel @ 25.11.2007. 09:35 ] @
Jel prodaje neko vektore na Shutterstock-u? Po meni je to vrh sajt, bez mnogo cimanja moze da se dodje do stalnih 100-150usd mesecno. Imaju strasno veliki promet. Poceo sam na Fotolia sa nekim fotkama ali islo je bas slabo. Onda sam malo izucio Corel i Illustrator i krenuo da saljem na SS. Preporucujem svima, odlicna je agencija.
[ tarla @ 25.11.2007. 09:46 ] @
Problem je sto dolar svaki dan pada :(
[ micevdaniel @ 26.11.2007. 13:58 ] @
Citat:
tarla: Problem je sto dolar svaki dan pada :(


Ne pada bas konstantno, stabilizovace se posle nove godine sigurno :)
[ ognjenn @ 28.11.2007. 18:40 ] @
Ljudi uploudovao sam dvadesetak fotke na fotoliji pre 15 dana i nikakav odgovor.Svi drugi su mi bar nesto do sada rekli, da nije mozda zATVORENO NESTO.jEL MNOGO AL MNOGO BITNO AKO SE STAVI 20 UMESTO RECIMO 7 RECI,DAL SE PRODAJA POVECAVA ZA 50 %.sVI KAZU DA JE MNOGO BITNO AL DAL JE POSLE 10 RECI SVEJEDNO
[ micevdaniel @ 29.11.2007. 06:44 ] @
Citat:
ognjenn: Ljudi uploudovao sam dvadesetak fotke na fotoliji pre 15 dana i nikakav odgovor.Svi drugi su mi bar nesto do sada rekli, da nije mozda zATVORENO NESTO.jEL MNOGO AL MNOGO BITNO AKO SE STAVI 20 UMESTO RECIMO 7 RECI,DAL SE PRODAJA POVECAVA ZA 50 %.sVI KAZU DA JE MNOGO BITNO AL DAL JE POSLE 10 RECI SVEJEDNO


Poslao si puno slika, strpi se. Jel' prvi put saljes ili imas vec slika u prodaji?
A zasto ne saljes na Shutterstock?
[ ognjenn @ 29.11.2007. 18:06 ] @
Nemam ulogovanih fotki al svuda kad posaljem mi kazu dal je dobro il ne a na fotoliji mi sede na pending vec 15 dana i nista.Posto nemam profi aparat mislim da na fotoliji mogu da prodjem.Mozda ima veze sa nesto sa tome sto pri registracij nema srbija i nemam model realise al mi nije ni potreban jer su sve predmeti,priroda, bez ljudi..A na suteru nisam proso pa cekam mesec dana.Sad je svuda novogodisnja groznica, na stockexpertu sam vido neko takmicenje za najorginalniju novogodisnju.poz
[ micevdaniel @ 30.11.2007. 12:51 ] @
Ajde neka neko okaci neku od svojih slika ovde, zanima me kakve su.
[ maki101 @ 01.12.2007. 17:53 ] @
[ micevdaniel @ 02.12.2007. 15:34 ] @
Mmmmm... fino. Dobra ti je galerija.
[ BlackSnake @ 04.12.2007. 13:31 ] @
Evo ja sam se registrovao na Fotolia, Dreamstime i Featurepics.

Ne kontam ove na Fotolia. Poslah 13 slika (fotografija), kad ono prihvatiše mi samo jednu.
Isto to pošaljem na Featurepics i prihvatiše sve bez izuzetka. Fotke sam radio u light boxu te ih još dodatno obradio u PS, pa mislim da sa tehničke strane ne bi trebalo da bude problema. Imam osjećaj da je to Fotolia uradila nemarno, jer kada sam reagovao mailom od naredne 3 prihvatiše mi 2 jer je sam onu neprihvaćenu svjesno poslao manje obrađenu.

Jedino što me muči, ima li Featurepics opciju da mi zapamti user i passw da ne moram stalno kucati pogotovo što je user cijela email adresa !&@! Hajde Tarla vidim da ti imaš najviše iskustva sa njima pa ako znaš foru da mi kažeš. Probao sam E-mailom ali im ne radi (vraća mi se).

E da, bilo bi dobro ako ima neko da linkuje kakav dobar softverčić za editovanje keyworda i komentara.

Hvala
[ tarla @ 04.12.2007. 23:31 ] @
^^^ Meni je user i pass zapamcen u firefox-u tako da nemam problem sa tim.

[ micevdaniel @ 05.12.2007. 06:40 ] @
Citat:
BlackSnake: Evo ja sam se registrovao na Fotolia, Dreamstime i Featurepics.

Ne kontam ove na Fotolia. Poslah 13 slika (fotografija), kad ono prihvatiše mi samo jednu.
Isto to pošaljem na Featurepics i prihvatiše sve bez izuzetka. Fotke sam radio u light boxu te ih još dodatno obradio u PS, pa mislim da sa tehničke strane ne bi trebalo da bude problema. Imam osjećaj da je to Fotolia uradila nemarno, jer kada sam reagovao mailom od naredne 3 prihvatiše mi 2 jer je sam onu neprihvaćenu svjesno poslao manje obrađenu.

Jedino što me muči, ima li Featurepics opciju da mi zapamti user i passw da ne moram stalno kucati pogotovo što je user cijela email adresa !&@! Hajde Tarla vidim da ti imaš najviše iskustva sa njima pa ako znaš foru da mi kažeš. Probao sam E-mailom ali im ne radi (vraća mi se).

E da, bilo bi dobro ako ima neko da linkuje kakav dobar softverčić za editovanje keyworda i komentara.

Hvala


To za username i pass... valjda ti browser ima tu opciju, bem li ga (Opera ima neki wand), mislim da ti oni tu ne mogu pomoci. Nego to za softver za keywords... batali to. Najsigurnija i najbolja opcija je da pronadjes neku top-seller sliku koja je sto slicnija tvojoj, uzmes njene kljucne reci, izbacis ono sto ti ne treba, prodjes kroz top 100 keywords-a i pokupis sta ti odgovara i eventualno ubacis neke svoje ako ima fore. Pravilan izbor kljucnih reci je skoro podjednako vazan kao i kvalitet same fotke.
[ BlackSnake @ 05.12.2007. 07:01 ] @
Ok, hvala @micevdaniel.

Da, najbolje je vidjeti koji keywordsi prolaze kod najprodavanijih fotografija :)
I ja bih dodao da su oni i presudniji od kvalitete slike jer šta vrijedi kvalitet ako ga ne mogu kupci naći.

[ mlakilud @ 06.12.2007. 06:46 ] @
Na Featurepics nemoj ni da saljes. Ja ne znam coveka koji je na tom sajtu nesto zaradio.
[ tarla @ 24.12.2007. 01:43 ] @
Fotolia uvela tzv MyFotolia Space preko kojeg mozete da reklamirate sopstvenu galeriju dostupnu na FL... Naravno FL ne bi bila to sto jeste da nema jedno tries' bagova... Svaki put kad snimate podesavanja morate vratiti na engleski inace se jezik bira po random sistemu a kreiranje galerija javlja gresku i moramo cekati da to poprave :)


Moja galerija je dostupna na http://my.fotolia.com/mangia/ a malo vise o ovome na http://www.mangiaphoto.com/myfotolia-space/2007/12/23/

Ako nadjete jos koji bug cimajte da ih skupimo na jedno mjesto...
[ drx @ 02.01.2008. 11:42 ] @
Mene to smorilo nevidjeno....
..ali ono, mozda zazivi...mozda ne
[ tarla @ 04.01.2008. 00:38 ] @
Evo rjesenja za lakse kejvordisanje.... Program je ok mada mozda malo skup za nase prilike....

http://www.mangiaphoto.com/ima...-%e2%80%a6-finally/2008/01/03/
[ Jasmina007 @ 18.02.2008. 11:45 ] @
Veliki pozdrav svima!!!
Pocetnik sam u svemu ovome i imam jedan problem.
Vec sam izlozila svoje fotografije na nekim sajtovima, ali me iStockphoto izludjuje sa nekim testom za prvu postavku.
Mucim se vec danima da odgovorim ispravno na sva pitanja, ali ne ide.
Nisam bas vesta sa Engleskim jezikom pa je to problem.
Postavicu pitanja ovde, pa...ako bi neko bio ljubazan da mi pomogne bila bih mu zahvalna.


1. All recognizable faces require a model release, including crowds:
True
False


2. Logos are acceptable in wide angle photographs:
True
False


3. Identifiable design marks, such as the 3 stripes for Adidas or the Nike swoosh, are allowed if the name is removed:
True
False


4. Landmark buildings such as the Sydney Opera House or Empire State Building require a property release to be used as royalty-free stock:
True
False


5. A model release is required for a self portrait:
True
False


6. The photographer can witness their own Model/Property Release:
True
False


7. A simple snapshot is acceptable; iStock does not require quality in composition:
True
False


8. It is acceptable to protest a rejection in the iStock forums:
True
False


9. It is acceptable to copy the composition of another photographer’s work
True
False


10. Photographs should be upsampled or interpolated to the maximum XXL size:
True
False

[ rajco @ 18.02.2008. 14:15 ] @
Bice da prvo treba da procitas pravila sajta pa onda da odgovoris.
[ tarla @ 18.02.2008. 19:26 ] @
Ne vidim sta ima tesko u tom "test"-u ???
[ abc @ 18.02.2008. 20:08 ] @
U moje vreme su sva pitanja bila ista. Svaku stranicu sam memorisao na racunaru (posto sam jos uvek imau dial-up). Naucio sam napamet sve odgovore i onda ih "pobrisao". Jednostavno, samo sto mora malo i da se uci zar ne:-)
[ Jasmina007 @ 19.02.2008. 10:04 ] @
Ma nije problem, proucila sam pravila, cak sam jednom i polozila test ali kada sam daulodovala svoju fotku nisu je primili u PDF formatu.
Tada sam morala sve iz pocetka.
Interesantno je to da mi stalno pokazuju da nisam polozila, pa mi je to malo cudno.
Naglasavam da nisam totalni duduk sto se Engleskog jezika tice, ali ocigledno da u ovom slucaju negde gresim.

U svakom slucaju,
puno Vam hvala.
Pozdrav
[ tarla @ 19.02.2008. 23:41 ] @
Ne vidim sta ovde ima nejasno !!!!

Citat:

1.All recognizable faces require a model release, including crowds:
True
False


Da. Sigurno je dozvoljeno fotografisanje koga hocete i slanje gdje hocete !!!!

Citat:

2.Logos are acceptable in wide angle photographs:
True
False


Slanje tudjih logoa je jako pozeljno. Pogotovo ako ima TM ili R oznaku. Jos napucajte cijenu sto vecu... Ili jos bolje. Proglasite ga svojim dizajnom !

Citat:

3.Identifiable design marks, such as the 3 stripes for Adidas or the Nike swoosh, are allowed if the name is removed:
True
False


U ovom slucaju, okrenes ih okomito i prodajes kao svoje

Citat:

4.Landmark buildings such as the Sydney Opera House or Empire State Building require a property release to be used as royalty-free stock:
True
False


Ok. Ovde mnogi nisu znali da su ove zgrade zasticene kao i ajfelova kula u toku noci (ljudi koji su radili osvjetljenje polazu autorska prava na ideju i dizajn)

Citat:

5.A model release is required for a self portrait:
True
False


Tacno

Citat:

7.A simple snapshot is acceptable; iStock does not require quality in composition:
True
False


Ma sve moze da se salje. Kuce, mace, trava, drvo, medo zeko.. Nema veze kako je nabacano...

Citat:

8.It is acceptable to protest a rejection in the iStock forums:
True
False


Svakako im se sjetite familije i prigovorite za Kosovo

Citat:

9.It is acceptable to copy the composition of another photographer’s work
True
False


Kradja je dozvoljena i jako pozeljna

Citat:

10.Photographs should be upsampled or interpolated to the maximum XXL size:
True
False


Moze i vise od toga... U stvari bez 4000% tnog uvecanja ne zele da pricaju...
[ Jasmina007 @ 29.02.2008. 11:35 ] @
Postovani Tarla,

polozila sam test pre vase postavke odgovota.
Ono sto sam primetila je da je vecina Vasih odgovora netacna, cisto da ne bi doslo do zabune kod novih kojima ce mozda biti neophodan.( trik pitanja na kojima sam i ja gresila)
Ocigledno su promenili pravila igre i postali malo suroviji, ali sa razlogom.

U svakom slucaju puno Vam hvala.

[ Bhamby @ 29.02.2008. 14:39 ] @
Citat:
Jasmina007:
Ono sto sam primetila je da je vecina Vasih odgovora netacna, ...


Sram ga bilo!
[ gosha @ 01.03.2008. 23:18 ] @
Tarlin odgovor = "ironija" :)

Mada po meni nepotrebna i trebalo je da urednik obrise taj post.

Poz. Gosha
[ gosha @ 01.03.2008. 23:23 ] @
1.All recognizable faces require a model release, including crowds:
True

2.Logos are acceptable in wide angle photographs:
False

3.Identifiable design marks, such as the 3 stripes for Adidas or the Nike swoosh, are allowed if the name is removed:
False

4.Landmark buildings such as the Sydney Opera House or Empire State Building require a property release to be used as royalty-free stock:
True

5.A model release is required for a self portrait:
True

6. The photographer can witness their own Model/Property Release:
False

7.A simple snapshot is acceptable; iStock does not require quality in composition:
False

8.It is acceptable to protest a rejection in the iStock forums:
True

9.It is acceptable to copy the composition of another photographer’s work
False

10.Photographs should be upsampled or interpolated to the maximum XXL size:
False

Ovako bih ja odgovorio :)
[ Bhamby @ 02.03.2008. 00:45 ] @
Citat:
gosha:
8.It is acceptable to protest a rejection in the iStock forums:
True

Citat:
tarla: Svakako im se sjetite familije i prigovorite za Kosovo.
[ gosha @ 02.03.2008. 16:54 ] @
Pa dvoumio sam se, ali nisam nasao neki poseban razlog sto bi bilo zabranjeno. Ako moze referenca gde je to napisano.

Poz. Gosha
[ tarla @ 02.03.2008. 18:03 ] @
Citat:
gosha: Tarlin odgovor = "ironija" :)

Mada po meni nepotrebna i trebalo je da urednik obrise taj post.

Poz. Gosha


Tarlin odgovor je u neku ruku jauk kada vidim koliko ljudi hoce 'ljeba bez motike. Ako na tako banalne stvari ne mozete odgovoriti tacno.... Ne znam kako mislite uopste raditi sa stok agencijama...
[ BiF @ 16.03.2008. 11:12 ] @
Evo da se i ja priključim čisto da malo oživim temu. Tarli svaka čast za sve što je napisao, ipak, ako nekom nećeš ili ne možeš da pomogneš ne moraš ni odmagati ili mu se ismevati

[Ovu poruku je menjao BiF dana 17.03.2008. u 16:34 GMT+1]
[ pitamneskitam @ 20.03.2008. 09:58 ] @
Ako Tarla nije pomogao ljudima da uđu u stock vode, onda ne znam ko je... Ako je nekome teško da se makar malo pomuči, šta će da radi kada bude morao mnogo da se pomuči?
[ BiF @ 21.03.2008. 15:44 ] @
Citat:
pitamneskitam: Ako Tarla nije pomogao ljudima da uđu u stock vode, onda ne znam ko je...


Jeste, meni i verovatno jos xxx kome

Citat:
pitamneskitam: Ako je nekome teško da se makar malo pomuči, šta će da radi kada bude morao mnogo da se pomuči?


To je njihov problem.

Jasno je da će imati veliki problem, ali nema potrebe da zezaš takve ljude, samo gubiš vreme
[ tarla @ 23.03.2008. 22:48 ] @
Pazite ljudi. Oni tekstovi su napisani da sto vise ljudima olaksaju prijem na stok agencije i koliko god ja htio da pomognem, nisam u mogucnosti da kazem sve i prenesem sve. Pravila se mijenjaju, standardi rastu i potrebno je pratiti sam stok kao posao da bi se ostalo u toku. To zahtjeva dosta citanja i krajnje je vrijeme da se prione na posao.... Barem oni koji misle da se bave ovim zanatom...

See ya

[ micevdaniel @ 04.04.2008. 14:28 ] @
Imam jedno pitanje. Sta se desava kada neku svoju sliku ubacim u lightbox? Sta je lightbox uopste? Da li i kako to utice na prodaju?
Prodajem vektore na Shutterstock-u.
Poz
[ tarla @ 04.04.2008. 19:06 ] @
Zavisi o kojim sajtovima se radi... Kupci dosta koriste lightbox jer u njega "trpaju" neke fotke koje su im se svidjele i kasnije je mozda kupe... Takodje moze porasti posjecenost tvoje galerije ukoliko je sam lightbox popularan...

dakle nista extra ali opet nije ni beznacajno...
[ ognjenn @ 24.04.2008. 02:42 ] @
Ja imam jedno,dva-tri pitanja.Imam aparat cannon sx 100iso pa me zanima dal mogu da napravim fotke za stock?Kolko mesecno i dal neko konstantno dobija pare od toga ,bar nesto? i sto je razlika izmedju sajtova tolko velika,dreamstime -istock, crestock shutterstock.dal ce mozda dreamstime da propadne skoro il mozda ne placaju u srbiji preko moneybookersa nego samo preko paypala koji se placa?(predpostavka) jer je skoro propao oliver,bas su imali lep dizajn.Zamolio bih da mi odgovorite na prvo pitanje bar,hvala unapred
[ ognjenn @ 24.04.2008. 02:48 ] @
e da hteo sam da pitam jos nesto ,dal je bolje favorizovati jedan siguran sajt i dati mu sva autorska prava ili je bolje kaciti na sto vise sajta(svi imaju razlicite kriterijume) i jos jedno pitanjce;kolko treba da prodje dok ti ne skinu fotografiju il ona moze da stoji beskonacno pa da se prodaje i sledece 10 godine(il je njen vek godinu,dve)
[ abc @ 24.04.2008. 05:25 ] @
Citat:
ognjenn: Ja imam jedno,dva-tri pitanja.Imam aparat cannon sx 100iso pa me zanima dal mogu da napravim fotke za stock?Kolko mesecno i dal neko konstantno dobija pare od toga ,bar nesto? i sto je razlika izmedju sajtova tolko velika,dreamstime -istock, crestock shutterstock.dal ce mozda dreamstime da propadne skoro il mozda ne placaju u srbiji preko moneybookersa nego samo preko paypala koji se placa?(predpostavka) jer je skoro propao oliver,bas su imali lep dizajn.Zamolio bih da mi odgovorite na prvo pitanje bar,hvala unapred


Najcesce je donja granica na najvaznijim sajtovima 4 Mpx, slike moraju biti sa minimumom suma a sve ostalo je tvoja masta. Ako ne znas gde ces prvo onda prouci trend posecenosti svakog sajta na www.alexa.com i sve ce ti biti jasno. Placanje radi preko moneybookersa i cekova (ili i kartice kod IS)

Citat:
ognjenn: e da hteo sam da pitam jos nesto ,dal je bolje favorizovati jedan siguran sajt i dati mu sva autorska prava ili je bolje kaciti na sto vise sajta(svi imaju razlicite kriterijume) i jos jedno pitanjce;kolko treba da prodje dok ti ne skinu fotografiju il ona moze da stoji beskonacno pa da se prodaje i sledece 10 godine(il je njen vek godinu,dve)


Za pocetak ti je pametnije da probas na vise sajtova pa da vidis kako ti se ponasa prodaja neko vreme. Problem je sto postoji minimalno vreme "lezanja" slike na sajtu koje moze da ide od 3 meseca pa do bezmalo godinu dana. Dobra slika moze da ti se proda posle nekoliko sati od trenutka pregleda a moze da ti zaradi i jedna polovna kola (ali za tako nesto treba da si MAAAJSTOOOOR :-)
[ tarla @ 24.04.2008. 22:08 ] @
Ako prodajes na samo jednom sajtu i odaberes opciju da si ekskluzivni fotograf onda dobijas veci procenat nego inace.

1. Ako je suma te zarade veca od zarade koju bi imao da prosajes na svim sajtovima bez ekskluzive ==== > obavezno preci na ekskluzivu...


Kada ce koji sajt propasti niko ne zna. Najvece iznenadjenje je (za mene barem) Featurepics jer je LO imao sigurno veci budzet od njih a propao je...


Svi sajtovi placaju preko cekova, PayPal-a i MoneyBookers-a.


Tim aparatom mozes steci neke zarade ali ne kazem da se isplati raditi sa tim. Dosta slika ce biti odbijeno i bitna ti je ideja bas kao i kvalitet radova...
[ ognjenn @ 25.04.2008. 01:45 ] @
Hvala svima za odgovore.Za featurepics se slazem ne znam kako uopste postoje imaju mnogo tresh fotografija. crestock mi je prodao dve fotke od po 5$ a dobio sam po 25 centi.Tamo su kreativne fotke ali lose placene,ali neko ima drugo misljenje.Dreamstime mi izgleda najbolje.posto uopste nemam profi opremu.Neznam za bigstockphoto jel ima neko iskustvo.I kad snimate fotografije dal ih preradjujete malo ili uotpste.
[ abc @ 25.04.2008. 08:59 ] @
Uvek je bolje doraditi fotku u PS. Nikad iz aparta nece ispasti tako efektna slika kao iz programa za njihovu obradu. Samo treba voditi racuna. Ako si antitalenat za retusiranje bolje ne cackati nista osim malo LEVELS-a i CURVE-a.
[ Ivand @ 25.04.2008. 10:50 ] @
Na DZ forumu je neko rekao "Stock fotka se ne slika foto aparatom nego fotoshopom".
[ ERR @ 25.04.2008. 12:07 ] @
Ivand@ Mislis rekao je: "Fotke za ISTOCKPHOTO se rade u PS , a ne u fotoaparatu".? To je tacan odgovor jer IS prima samo ispeglane i dobro obradjene fotke. Ovo ne vazi za ostale sajtove. Naravno podrazumijeva se da se za sve sajtove odrade barem osnovne stvari u fotoshopu kao sto su levels, curve i ukljanjanje ruznih mladeza i bubuljica sa lica.

Sto se tice prodaje kod mene je prodaja ovim redom, ubjedljivo prvi Shutterstock (kao svi ostali zajendo), pa Dreamstime, Fotolia, Istockphoto (ovdje sam odnedavno poceo da punim galeriju pa tek ocekujem skok prodaje )pa ostala buranija kao sto su 123RF ,Featurepic., Big Stock Photo, Stockxpert, Imagevortex itd...

Mislim da je za pocetnike najbolje da salju na FL i DT jer tu mozda jos i ima nade da nesto zarade (a i nauce sta prolazi na stocku) dok na ovim ostalim (buranijama) ni ljudi koji imaju po 500 i vise dobrih fotki nemogu da napucaju dovoljno za mjesecnu isplatu.
[ Ivand @ 25.04.2008. 18:50 ] @
Dobro de ;) poenta je tu, nisam bas mogao da trazim tacan citat.
Sve stock agencije su bas osetljive na tehnicki kvalitet fotke, pravu expoziciju, kolicinu kolornog suma, vinjete, jpg artefakte...
[ ERR @ 25.04.2008. 20:37 ] @
Ma nisam mislio da te ispravljam u citatu :) nego samo da naznacim razliku izmedju IS i ostalih sajtova...
[ tarla @ 13.05.2008. 23:10 ] @
Evo shutter podize cijene koje dobijaju fotografi... tricavih 3 centa... http://www.mangiaphoto.com/shutterstock-raise-details/2008/05/13/

[ gradic @ 05.06.2008. 00:40 ] @
Jedno laicko pitanje zasto pojedine slike okacene na featurepics.com izgledaju prilicno razmazane.
Da li je to problem do samog sajta ili do pojednih autora ukljucujuci i mene (nekoliko mojih slika koje se prikazuju kao thumbnails na sajtu izgledaju skroz razmazano Da napomenem da se i u folderu na racunaru kad se slike prikazuju kao thumbnail boje razmazuju (ali mnogo manje nego na gore navedenom sajtu) i to pretezno kod slika sa vecom rezolucijom koje su doradjivane ili stvarane u photoshopu .Da nebude zabune slike u punoj velicini izgledaju odlicno.

[ tarla @ 09.06.2008. 22:47 ] @
To sam i ja primjetio i prigovorio im na forumu. Skresali su kvalitet thumb.ova a to se posebno primjeti kod jednobojnih povrsina...
[ zoksula @ 06.07.2008. 01:19 ] @
Koliko para moze da se zaradi sa tih sajtova - moze li preko 1000$ mesecno ako npr imam 1000 fotografija ukupno praihvacene na svim sajtovima ukljucujuci istockphoto.com
[ pitamneskitam @ 06.07.2008. 04:04 ] @
@zoksula
Znam čoveka koji kao ekskluzivac na jednom sajtu sa nekoliko puta manje fotografija od spomenutih 1000, mesečno zarađuje nekoliko puta više od takođe spomenutih 1000$. Nadam se da nisam bio previše nejasan :-) Dakle, može. Samo znaj da to nije baš lako izvesti, ali nije ni nemoguće.
[ tarla @ 06.07.2008. 08:08 ] @
Moze i sa 100 fotki uzeti toliki novac...
[ ERR @ 06.07.2008. 09:55 ] @
^ , a mozes i sa 3000 fotki u galeriji da imas duplo manje zarade (malo teze al nekima i to uspije :))
[ abc @ 06.07.2008. 17:59 ] @
Citat:
tarla: Moze i sa 100 fotki uzeti toliki novac...
a onda pravac...Tajland:-)
[ pitamneskitam @ 06.07.2008. 19:52 ] @
OK, svi mislimo na istog ;-). Ali, ipak je imao vise od 100 fotki kada je postao Gold.

I ja sam cuo za te sa par hiljada fotki, a mnogo manjom zaradom... ima i takvih strucnjaka.
[ tarla @ 06.07.2008. 21:54 ] @
Pazi, ima strucnjaka koji raspakuju svoj alat pa onda sve od tiple do "majzla" i macole postave na bijelo pa posalju...
[ micevdaniel @ 12.07.2008. 16:29 ] @
Mozda je bilo ranije... ako nije:

Odlican sajt za keyword-isanje, a pritom je free... http://arcurs.com/keywording/
[ TARMI @ 25.07.2008. 23:40 ] @
sta je sa sajtom fotolia - ne radi ceo dan...
[ BiiigMuzzy @ 26.07.2008. 09:24 ] @
Meni je ceo dan radila, a i sad mi radi.

Jos nekome... ?

Pozdrav!
[ TARMI @ 26.07.2008. 14:57 ] @
evo sad sam probao na internet exploreru i radi...a na firefox ne radi i dalje, ne znam zasto...
[ BiiigMuzzy @ 26.07.2008. 16:53 ] @
Ne znam... meni radi i u matoroj Operi 7.54 i u FireFoxu 2.0.0.3. Explorer nisam probao.

Pozdrav!
[ TARMI @ 27.07.2008. 13:13 ] @
Ja imam Firefox 3.0.1...mozda bi trebao preci na stariju verziju
[ BiiigMuzzy @ 28.07.2008. 00:27 ] @
Ne bih rekao da je to razlog. Al valjda ce se javiti jos neko sa svojim iskustvima.

Pozdrav!
[ mmm121 @ 30.07.2008. 00:38 ] @
A ja bih da pitam.... koja je oprema potrebna za malo uspesnije fotke u stocku ?? koja tela, koji objekrivi.... ima li nesto u tome ?? jel dslr neki minimum ili moze se i sa kompaktom?
[ abc @ 30.07.2008. 05:02 ] @
Glavni kriterijum je minimum suma, aberacija i dobar fokus i ostrina. Ostalo zavisi od tebe.
[ mmm121 @ 30.07.2008. 05:03 ] @
Jel Pentax k100d Super + kit + 50mm f1.8 dovoljno ???
[ abc @ 30.07.2008. 14:56 ] @
Ja sam svoj stock-biznis zapoceo sa jednim A60 praveci neke koncepte. Ali ako hoces pravu fotku "u jednom cugu" treba ti 10 Mpx aparat, a od svetlosnih uslova ce ti zavisiti pojavljivanje suma. Delimicno mozes da ih ispeglas (na ustrb ostrine uglavnom) plug-inovima za fotosop ali glavno je da umes dobro da baratas osvetljenjem i kompozicijom. Aparat u celoj prici moze biti jako nevazan. Danas se i ne prave toliko nekvalitetni aparati za stock upotrebu.
[ ERR @ 30.07.2008. 18:39 ] @
^^ Jeste dovoljan za pocetak, ali je malo nezgodno ako zelis da se u buducnosti ozbiljnije bavis stockom (i fotkanjem uopste) jer je Pentax sistem malo zeznutiji sto se tice popratne opreme i odrzavanja od recimo Canona ili Nikona. Mislim da je za cijenu nekog k100d, kad se vec pocinje od nule, bolje krenuti sa Canonom (koji licno preferiram :)) ili Nikonom.
[ mmm121 @ 30.07.2008. 19:36 ] @
koji to canon dslr kosta 299 eura ??? ili makar da bude 100 eura skuplji???
[ ERR @ 30.07.2008. 22:19 ] @
^polovan ;) npr. 350D
[ mmm121 @ 30.07.2008. 22:21 ] @
staznam malo sam sumljicav prema polovnoj opremi, narocito kad treba da nabrojim malo vise novca (vise od 100 eura)
[ ERR @ 31.07.2008. 21:32 ] @
jbg ja bi uzeo polovnog canona bez razmisljanja (doduse dobro bi' ga isprobao i testirao, nebi se zaletao). Al' nemamo svi isti kont, a ni ista iskustva sa kupovinom opreme kako polovne tako i nove ;)
[ tarla @ 03.08.2008. 07:36 ] @
ja kad malo bolje razmislim, sve osim gaca i garderobe uzimam polovno i nisam se pokajao...
[ Notorious91 @ 03.08.2008. 21:08 ] @
Da li ja mogu da napravim web prezentaciju na kojoj bih promovisao svoje slike,koje bi ujedno bile i link ka stock sajtu gde se mogu kupiti?
[ tarla @ 03.08.2008. 22:02 ] @
vjerovatno mozes ako znas...
[ ERR @ 03.08.2008. 23:01 ] @
^^naravno da mozes, al' nesto sumnjam da ces promovisati svoje FOTOGRAFIJE ("slike" prave slikari sa cetkicama,prstima,mistrijama,dupetima itd. po platnu, a fotografi prave fotografije :)) bolje od npr. Shutterstocka ,Istocka, Dreamstimea isl.
[ Notorious91 @ 14.08.2008. 20:00 ] @
Da li je bolje stavljati slike da budu ekskluzivne, ili?
[ tarla @ 15.08.2008. 02:05 ] @
Ako je zarada sa tog jednog sajta gdje su slike ekskl. veca od zarade sa svih ostalih sajtova gdje nisu ekskl. onda se isplati. Takodje slanje fotki samo na jedan sajt olaksava posao jer se u potpunosti posvetis samo jednom sajtu.

Samo sta kad na njemu stane prodaja ???

Dakle moras sam da izmjeris. Obicno svi salju u pocetku na sve sajtove a tek kasnije vide gdje im se najvise isplati....


POZ
[ Notorious91 @ 15.08.2008. 11:27 ] @
Znaci mozes za svaku posebnu fotografiju da odlucis da li ce biti ekskluzivna?
[ ERR @ 17.09.2008. 12:21 ] @
^ upravo tako. I naravno kad je exkluzivna na jednom sajtu to znaci da nesmijes da je kacis ni na jednom drugom sajtu. Mislim da ne treba da napominjem da se sluzenje prevarama ne isplati jer te ukebaju vrlo brzo i dobijes bancinu na za satalno.

Napomena:
Ovo sve navedeno vezano za ekskluzivitet fotke vazi za sve sajtove sem za ISTOCKPHOTO. Na IS je sistem malo drugaciji i kod njih ne postoji ekskluzivite fotke vec samo FOTOGRAFA sto znaci da kod njih mozes samo da budes exkluzivni fotograf i tada ne smijes da radis ni za jedan drugi sajt sem za njih.
[ Balgavy @ 18.09.2008. 14:06 ] @
Pozdrav svima...Pitanje za sve one koje se bave microstock fotografijom...(i ostale)
Citao sam nekoliko komentara na blogovima posvecenim mikrostock fotografiji o tome kako je sve teze i teze uci u mikrostock posao jer je konkurencija izuzetno jaka i neki cak komentarisu i savetuju da se u ovaj posao ne ulazi ako osoba nije profesionalni fotograf ili ako ne poseduje vrhunsku opremu, studio , asistente itd.

Interesuje me Vase misljenje o tome? Kakva je po vasem misljenju buducnost mikrostok fotografa tj . da li mislite da je trziste vec sada zasiceno ili ima prostora cak i za one koji krecu od nule, ali imaju entuzijazma i volje da uce i veoma ozbiljno se posvete ovom poslu.

Pozdrav svima, Igor
[ ERR @ 18.09.2008. 15:59 ] @
^ ja mislim da je sa stock fotografijom isto kao i sa svakim drugim poslom. Kao sto ima pravnika, ekonomista, doktora, trgovaca, itd. i svaki dan se pojavi jos brdo novih , uvjek ce za nove ljude biti posla kako za ove koje sam naveo tako i za mikrostock fotografe. Razlika je u tome sto ce neko biti vise neko manje uspjesan (kao i u ostalim poslovima). Neko ce kvalitete da nadomjesti kvalitetom i sl.
Slazem se da je sada teze upasti u posao nego u pocetku ali isto tako nije nemoguce (niti je neki veliki bauk) ako se ima volje i zelje za ucenjem, napredovanjem i na kraju krajeva volje za radom. Mislim da je najveci "problem" ovog posla (ako se sa njim bavis profesionalno tj. zivis od njega) je taj sto moras samom sebi da objasnis da je to posao i da svaki dan radis 7/8 sati kao i na svakom drugom poslu. Mislim da onaj ko sebi to uspije da objasni moze za godinu dana od stocka da ima 5X vecu "platu" nego prosjecan sljaker u srbiji. Takodjer moras i da imas, uslovno receno, umjetnicku crtu i osjecaj za estetiku kao i (mozda jos vaznije) da si komunikativan i da znas da radis sa ljudima (modelima).
Naravno da moras da ispunis i neki tehnicki minimum koji se trazi na sajtovima. Aj sad lupicu al' sigurno ti treba par hiljada evra za pocetak (dobar aparat, par objektiva, rasvjeta, pozadine itd. to sad ide do beskonacnog...) Zavisno gdje zivis ali npr. ako si u BGu mozes vrlo jeftino da iznajmis studio, aparat, modela i sve sto ti treba za fotkanje na par sati i da uradis brdo fotki koje ces lagano da sredjujes u PSu i da ih saljes na stock.

Ako si neko ko ispunjava ove uslove onda nema mjesta za strah da neces uspjeti u microstocku.

p.s.
Ovo je bilo iskljucivo moje misljenje (zasnovano na licnom iskustvu) i sva prava na isto zadrzavam :o)


[ Notorious91 @ 18.09.2008. 17:46 ] @
Koje su pogodnosti ako si ekskluzivni fotograf na IS-u
[ ERR @ 18.09.2008. 19:48 ] @
^ Imas veci procenat od prodaje, mozes slati vise fotki sedmicno (mislim da je start oko 60 dok je za neekskluzivce 15) i najbitnije fotke su ti na boljim pozicijama na pretrazivacu (ovo nije zvanicno ali je javna tajna). Vjerovatno ima jos toga al to znaju samo ekskluzivci :)

Mislim da je najbolja varijanta da se udara po svim sajtovima (mislim na /5 vecih) dok se na IS ne dogura do nekih 400/500 fotki i onda da se predje na ekskluzivu. Otprilike se u tom nekom periodu pocne zaradjivati na IS isto kao na svim ostalim sajtovima zajedno, a ljudi koji su vec presli u ekskluzivce kazu da se zarada na IS poveca za 3 puta kada se predje na eks., tako da nije tesko izracunati sta je ciniti u tom trenutku. Za to vreme se nauci vecina stvari vezano za stock, skonta se sta se prodaje bolje, a sta losije i nauce se razne cake u poslu, a i zaradi se solidno para za bolju opremu.
Naravno, ovo je sve moja teorija :) Posto planiram da uskoro predjem u ekskluzivce ovo sve vec duze vreme odmjeravam. Ja sada imam problem sto sa nekih sajtova (npr. Dreamstime) ne mogu da obrisem sve fotke jer od momenta postavljanja do momenta kada mozes istu da obrises mora da prodje 6 mjeseci.
[ Notorious91 @ 18.09.2008. 20:24 ] @
Ja razmisljam slicno kao ti.Jos nemam 18 pa se nebavim time,medjutim nabavio sam canon 450d i sledece godine krecem sa stockom.Planiram da prvo roknem slike na 5-6 stock agencija dok ne odplatim aparat i na IS-u ne dostignem dovoljan broj downloada.Posle toga bih da predjem na ekskluzivu.Bas sam gledao koliko su ekskluzivci bolje marketinski podrzani i u kolikom im se broju prodaju fotogradije.
Jos jedna stvar lakse je stavljati slike na jedan sajt i samo o njemu voditi racuna nego o 5-6 sto oslobadaj vrede sa vuse slikanja a manje "papirologije".
^
Da li je moguce recimo da budes ekskluzivac na IS i da se preko nekog clana porodice ili prijatelja uclanis na druge stock agencije i tako saljes i njima,jel proveravaju takve stvari?
[ ERR @ 19.09.2008. 10:27 ] @
^ Ne bi ti to preporucio jer tako puno rizikujes. Ako te uhvate letis sa svih sajtova za sva vremena. Sta to vredi da registrujes na nekog clana familije kad su ti fotke iste, sem ako ne mislis da fotkas paralelno na dvije strane (dva totalno razlicita seta) sto mislim da je glupo jer ne vjerujem da ces imati toliko vremena, jedva ces stici i na jednu stranu da uradis kvalitetne fotke. Provalice te i ako imas istog modela u istoj garderobi, a drugacije fotke (to u slucaju da saljes na druge sajtove fotke koje ti IS odbije). Licno mislim da se to ne isplati raditi ni u ko slucaju.
[ Notorious91 @ 19.09.2008. 13:46 ] @
Hvala
[ Balgavy @ 28.09.2008. 23:04 ] @
Pozdrav svima. Zeleo bih da Vas pitam za misljenje:
Naravno ideja je bitna...ali uvek ono ali...U kolikoj meri prodaja fotografija na microstockovima zavisi od megapiksela? Da li se vise prodaju slike sa vise megapiksela, tj. veci formati? Kakvo je vase iskustvo?
Canon EOS 5D Mark II vec dostize 21MP! Da li to znaci da ce slicni dvocifreni brojevi po fotografiji uskoro postati standard ozbiljne ponude na microstock agencijama, a da ce oni sa recimo jednocifrenim brojem ~10 megapiksela morati da prelaze na vece formate ili ce i tih 10 jos dugo vremena biti dovoljno za profesionalni rad?
:-)
[ Ivand @ 29.09.2008. 10:21 ] @
Uglavnom mislim da broj prodaja ne zavisi direktno - ili bar ne u velikoj meri od broja megapiksela.
Ali zavisi zarada, posto su fotografije u vecem formatu su skuplje za kupiti od manjih. Samim tim i procenat $ koji fotograf dobija je veci.

Opet nije samo u megapikselima stvar, cak i stari 5D nudi primetno veci dinamicki opseg, vise materijala za obradu, sto znaci ljudima koji ce tu fotku obradjivati...
Realno, vec Canon 450D ima skoro isto megapiksela kao i 5D ali iz fotografije sa 5D se moze izvuci neuporedivo vise, sto u postprocesingu za stock a i kasnije u finalnoj obradi za upotrebu.
[ pitamneskitam @ 29.09.2008. 10:28 ] @
@Balgavy
O tome sam i ja razmišljao. Za mnoge stvari je 5-6 MP više nego dovoljno, naročito ako se koristi za objavljivanje na WEB-u ili u časopisima. E sad... nikad se ne zna kada mogu da uvedu nova pravila po tom pitanju. Nadam se da neće skoro. Barem dok dobro ne izraubujem moju 8 MP kameru.

Moje iskustvo je sledeće: Slike šaljem od kraja aprila pretežno na IS. Najprodavanija trenutno ima blizu 40 dls-a i rađena je sa 5D što znači da je veličine XL. Do sada je samo JEDNOM skinuta u toj veličini. Sve ostalo je manje. Tu se postavlja pitanje koliko kupac vodi računa i o tome sa kojom je kamerom fotografija rađena i da li radije kupuje fotografije rađene sa, da tako kažemo, boljim kamerama (jednocifreni Canoni i Nikoni) bez obzira na veličinu koja mu treba. Priča se da i o tome vode računa.

I ja i dalje verujem da je najbitniji sadržaj fotografije: ideja, realizacija, dalje, mislim da je dobar model veoooma dragocen u celoj priči (ako se radi sa ljudima) i da tu ne bi trebalo žaliti. Neko moje skorašnje razmišljanje je da bih radije par stotina € uložio u produkciju (modeli, šminka, studio...) nego u opremu jer smatram da mi je sadašnja oprema sasvim OK i ne predstavlja ograničenje, osim u pogledu potencijalne zarade zbog većih slika. Kao što rekoh, samo mi je jedna slika prodata u veličini XL, pa ni tu ne vidim neko preterano ograničenje. Nemam pejzaže u portfoliju, a čuo sam da se oni prodaju pretežno u većim rezolucijama.

Šta misle ostali?
[ ERR @ 29.09.2008. 11:26 ] @
Mislim da je u sve drugo (modela, lokaciju, rasvjetu, sminku, koncept itd.) pametnije uloziti pare nego u megapixele barem sto se tice stock fotografije. Naravno ovo vazi za one koji imaju neki pristojan fotoaparat od 8 i vise MP... 6 je vec malo rizicno, ne toliko s zbog megapixela vec zbog kvaliteta fotke i mogucnosti obrade iste.
99% fotki koje se proda ode za kojekakve prelome casopisa, flayere, brosure i ostale "sitne" potrepstine, a ja mislim da oni ne gledaju da li su fotke ufotkane sa 8 ili sa 16 megapixelnim aparatom. Ako neko trazi fotku za bilbord onda vjerovatno vodi racuna i o tome, ali to je u 1% slucajeva.
Moja naj prodavanija fotka na IS je prodata 600tinjak puta i smao jednom je prodata puna velicina (aparat je bio 40D, znaci 10MP).

[ Balgavy @ 29.09.2008. 16:02 ] @
Hvala na odgovorima!
Jos me interesuje koliko dnevno/nedeljno radite na stock poslu?
Koliko ima clanova foruma kojima je to "osnovna delatnost" tj. koji su se tom poslu posvetili u potpunosti? To bi bilo interesantno znati...

[ tarla @ 29.09.2008. 21:24 ] @
Planirao sam ovih dana da malo reaktiviram one moje clanke da se malo presaberemo dvije godine kasnije i vidimo ko je koliko odmakao...

Da se vratim na pricu o pikselima. Imajte na umu da popularniji stokeri rade jednu vrstu kalkulacija. Naime poznato vam je da Shuter sve velicine prodaje po istoj cijeni a onda se narod dosjeti da tamo i ne salje punu velicinu. Dakle smanje fotke na neku razumnu velicinu ali samo za ovakve sajtove. Tamo gdje "size does matter" salju punu velicinu i tako "tjeraju" kupce koji imaju namjeru da pazare punu velicinu idu tamo gdje fotografi imaju najvecu zaradu...

Ja trosim 30-ak minuta sedmicno na stok. Pratim sta se desava i to je to. Na zalost vec mjesecima nisam nista fotkao posto se ne stize od drugog posla koji ce mi mozda skolovati djecu i kupovati ribarski pribor... :)

[ TARMI @ 02.10.2008. 16:15 ] @
Da li mogu da vidim nekako da li je neko koristio tj da li se registrovao preko mog referrer coda?
[ ERR @ 02.10.2008. 17:12 ] @
^ pa prvo ces da primjetis da ti odnekle kaplje neka lova ,a nisi prodao fotke ;)

Mozda bi ti neko i odgovorio na pitanje kad bi ti rekao koji je sajt u pitanju (il' da ja na brzinu bacim suljpa :))
[ tarla @ 02.10.2008. 21:05 ] @
Shater - imas tamo referred photographers
Dreamstime i Fotolia - dobijes email
iStock - nista od fototgrafa. samo kupce prihvataju (skoci ti zarada za 10USD i imas tamo prikazan username korisnika)
Featurepics - imas tamo referrals listu


A vi? kako 'te ?
[ TARMI @ 03.10.2008. 00:30 ] @
Shutterstock je u pitanju, i skontao sam tj video sam ....tako da hvala u svakom slucaju..i jedno pitanje kako ide prodaja na stockxpert-u, da li neko prodaje preko te agencije i kako ste zadovoljni?

[Ovu poruku je menjao TARMI dana 03.10.2008. u 01:45 GMT+1]
[ Balgavy @ 06.10.2008. 09:35 ] @
Jedno pitanje za sve koji salju fotografije/ilustracije na microstock sajtove:
Da li saljete iste fotografije/ilustracije na vise agencija, tj. da li je dozvoljeno da istu fotografiju postavite razlicitim agencijama, i ako jeste da li je to uopste preporucljivo?
Hvala!

[ TARMI @ 06.10.2008. 13:38 ] @
ja saljem na shutter i fotolia, i dozvoljeno je da saljes na sve agencije sveta, ali ne smeju da budu kao sto ima opcija na fotolia- exclusive sto znaci da se nalaze i prodaju samo na tom sajtu .. exlusivnost na fotolia znaci da za svakki download slike dobijas minimum 0.5 a u suprotnom 0.33
[ ERR @ 06.10.2008. 16:15 ] @
^^ sledece pitanje je nesto tipa "koliko je megapixela najmanje potrebno da ima aparat da bi mogao da saljem fotke na stockom"?
Aj da ti oprostimo sto nisi procitao citavu temu kad te vec interesuje STOCK, nego ti je bilo mrsko da procitas poslednje 2/3 strane.... cccc!
[ Balgavy @ 06.10.2008. 17:22 ] @
Hvala na odgovoru TARLA

ERR, procitao sam ceo thread, moje pitanje je bilo vezano za ISKUSTVA onih koji salju, tj. da li je preporucljivo tako nesto raditi. Ko pita ne skita. Ako se ponovilo pitanje, soory, uvek me interesuju iskustva onih koji su duze u poslu. Pozdrav!
[ Notorious91 @ 06.10.2008. 21:37 ] @
Jel smem da im saljem fotke koje sam vec koristio negde(na forumu),naravno na njima je znac Copyrighta-a?
[ TARMI @ 06.10.2008. 23:30 ] @
Nikako da upadnem na iStock...da ne verujes, sta ovo uopste znaci

Due to the high volume of submissions pertaining to this subject we kindly request you provide an alternative sample file for our consideration. We appreciate your understanding and look forward to seeing your next submission

[ ERR @ 06.10.2008. 23:48 ] @
Balgavy@ stvarno je bezveze da u jednoj temi ima nekoliko identicnih pitanja i glupo je da oni koji su odgovorili na ista (poneki i vrlo opsirno) opet odgovaraju i citaju iste stvari nekoliko puta. Mnogo je jednostavnije da se procita tema.

nhf, nisam mislio da tebe (ili bilo koga drugog) kritikujem vec samo da ukazem na gresku.
[ bd_67 @ 07.10.2008. 08:45 ] @
Imam i ja jedno pitanje, ali vezano za "problem" prijave deviznog racuna na Moneybookersu

Posle uspesne registracije i formiranja vlastitog ACCOUNT-a dolazi se do stavke prijave deviznog racuna.

Tu imam nedoumicu. Naime, kada zelim da prijavim svoj devizni racun, prvo sto pita je iz koje ste zemlje (Country: SERBIA) i trazi da upisete SWIFT kod banke

Po tom kodu on automatski na sledecoj strani "prepoznaje" koja je banka u pitanju (u mom slucaju Banca Intesa) i sledece sto trazi je ACCOUNT NUMBER.

Da li tu treba upisati ceo IBAN cod, posto je broj dev. racuna sadrzan u IBAN kodu, ili samo taj "sredisnji deo" koji je bukvalno "samo i sam" broj dev. racuna?

IBAN kod izgleda otprilike ovako XXX-YYY-0000000000000-ZZ, gde prva tri X oznacavaju zemlju, druga tri Y su valjda broj banke, zatim ide trinaestocifreni broj samog racuna, i zadnja dva Z oznacavaju broj protokola ili sl.

Molio bih ove iskusnije korisnike koji vec uspesno rade novcane transakcije sa Moneybookersa da mi odgovore sta podrazumeva to ACCOUNT NUMBER od ove dve opcije, CEO IBAN, ili samo BROJ RACUNA?

U prijavi je moguce upisati samo jedan broj za dev. racun, a to polje prihvata i jednu i drugu opciju, nezavisno... ipak, samo jedna je ispravna. Koja?

Hvala

[ TARMI @ 07.10.2008. 14:37 ] @
danas sam prodao sliku On Demand na shutteru za 1.88$...sta to uopste treba da znaci sa strane kupce, meni je ok cim je 1.88 ali ako moze to neko da mi pojasni?
[ Nebojsa Milanovic @ 07.10.2008. 17:59 ] @
(07.10.2008. - 18:59) Tema je premeštena iz foruma Digitalni foto-aparati u forum Fotografija.
[ Jasmina007 @ 14.10.2008. 08:13 ] @
Citat:
TARMI: danas sam prodao sliku On Demand na shutteru za 1.88$...sta to uopste treba da znaci sa strane kupce, meni je ok cim je 1.88 ali ako moze to neko da mi pojasni?


I kod mene je identicna situacija. Ono sto je novina juce su mi otisle dve fotke za Backup CD za citavih 0.05$, pa mi nije bas jasno da li se naknadno jos nesto dobija....?

[Ovu poruku je menjao Jasmina007 dana 14.10.2008. u 11:20 GMT+1]
[ ERR @ 14.10.2008. 09:55 ] @
^Backup CD znaci da je fotka dostavljena kupcu na CDu (postom ili kako vec) na njegov zahtjev sto se posebno naplacuje i od toga jedan dio ide tebi.
[ Jasmina007 @ 14.10.2008. 10:23 ] @
Citat:
ERR: ^Backup CD znaci da je fotka dostavljena kupcu na CDu (postom ili kako vec) na njegov zahtjev sto se posebno naplacuje i od toga jedan dio ide tebi.


OK, hvala
[ TARMI @ 17.10.2008. 13:18 ] @
I ja sam danas zaradio 0.05.....smesno...
[ Jasmina007 @ 20.10.2008. 12:30 ] @
Citat:
bd_67: Imam i ja jedno pitanje, ali vezano za "problem" prijave deviznog racuna na Moneybookersu

Posle uspesne registracije i formiranja vlastitog ACCOUNT-a dolazi se do stavke prijave deviznog racuna.

Tu imam nedoumicu. Naime, kada zelim da prijavim svoj devizni racun, prvo sto pita je iz koje ste zemlje (Country: SERBIA) i trazi da upisete SWIFT kod banke

Po tom kodu on automatski na sledecoj strani "prepoznaje" koja je banka u pitanju (u mom slucaju Banca Intesa) i sledece sto trazi je ACCOUNT NUMBER.

Da li tu treba upisati ceo IBAN cod, posto je broj dev. racuna sadrzan u IBAN kodu, ili samo taj "sredisnji deo" koji je bukvalno "samo i sam" broj dev. racuna?

IBAN kod izgleda otprilike ovako XXX-YYY-0000000000000-ZZ, gde prva tri X oznacavaju zemlju, druga tri Y su valjda broj banke, zatim ide trinaestocifreni broj samog racuna, i zadnja dva Z oznacavaju broj protokola ili sl.

Molio bih ove iskusnije korisnike koji vec uspesno rade novcane transakcije sa Moneybookersa da mi odgovore sta podrazumeva to ACCOUNT NUMBER od ove dve opcije, CEO IBAN, ili samo BROJ RACUNA?

U prijavi je moguce upisati samo jedan broj za dev. racun, a to polje prihvata i jednu i drugu opciju, nezavisno... ipak, samo jedna je ispravna. Koja?

Hvala


Hajde molim vas, mala pomoc prijatelja....
Sto se tice pitanja kolege, znam kako mu je zato sto sam se i ja namucila, ali u nasoj zzz.. ocigledno nista ne moze bez problema.
Meni su u Intesi rekli da oni ne rade ovako nesto i hladno me skinuli... ne znaju ljudi pa im je lakse da otkace klijenta.
Negde na forumu sa procitala da sve rezidentne banke u RS imaju proceduru, pa bih zamolila kolege iz bgd-a da nam malo pomognu, obzirom da se tamo bankari cesce susrecu sa moneybookers-om, za razliku od provincije gde te gledaju kao da si tele kada im spomenes ovako nesto.
Ja sam na jedvite jade u Vrscu uspela da dodjem do osobe koja zna o cemu pricam, zaposlen je u Raiffeisen b.
Receno mi je da mogu da otvorim Visa Virtuon, uplatim depozit u eur.ali da je MB od 01. 01.2008. na njihovoj listi zabranjenih sajtova i da nikakve uplate nisu dozvoljene.
Objasnila sam da ce se preko MB vrsiti samo isplata i tek tada sam dobila sve podatke koji su neophodni za registraciju racuna ( SWIFT i IBAN )
Problem je nastao kada sam htela da verifikujem racun na MB. Depozit na Visa Virtuon je uplacen u eur. ( samo ta valuta i moze), a valutnu klauzulu na MB sam stavila USD, tako da je nemoguce uraditi transakciju i pojavljuje mi se opomena zbog greske i nemogucnosti konverzije valuta.....
Pokusala sam da promenim valutnu klauzulu u eur..ali ne moze.[ jamaican83 @ 04.12.2008. 19:05 ] @

Evo ima ceo tutorial na srpskom, sve sto vazi za ilustracije vazi i za fotografijehttp://rapidshare.com/files/17...3/Shutterstock_for_Dummies.pdf
[ jamaican83 @ 07.12.2008. 13:20 ] @


Novi tutorijal dopunjen!

http://rapidshare.com/files/17...9/shutterstock_for_dummies.pdf
[ jamaican83 @ 10.12.2008. 15:23 ] @
Cisto da se napomene, nemoj da se ustrucavate da koristite REFERAL link.. Vi ne gubite nista a neko ko je pravio ovaj tutorial dobija samo 0.03 centa od shutterstocka kao poklon sto je doveo jos jednog fotografa na sajt..
[ cmucka @ 13.03.2009. 10:58 ] @
vidim da se ovde nije dugo pisalo ali ako bi neko mogao da stavi ovo uputstvo (tutorijal 2) na neki drugi sajt (da nije rapidshare) bio bi mu zahvalan ili neka mi posalje na [email protected]
[ Notorious91 @ 27.05.2009. 17:37 ] @
Evo par fotografija i ilustracija
Ostatak mozete pogledati ovde

http://www.shutterstock.com/re...allery_id=344650&id=344650
[ Dahaka @ 13.06.2009. 15:26 ] @
A koje macro agencije preporucujete?

I da li je dobro biti tamo...

Alami ima 16.51 milion fotografija ako se ve varam...

I kako funkcijonisu macro?
Da li se rad prodava samo jednom ili sta?
[ trfgyuiktgufvh @ 09.09.2009. 09:17 ] @
Vidim da pisete samo o stock zaradi a tema se odnosi na uopsteno zaradjivanje od fotografije. Koliko je to mogce ako niste fotograf nekih novina? Npr slusam biografiju jednog lekara i on kaze da se, kako nije mogao platiti zadnje dve godine studija, bavio fotografisanjem licnosti, dogadjaja...i te slike prodavao magazinima i od toga ziveo. Da li je to moguce danas i kako?
[ MoJo030 @ 09.09.2009. 11:15 ] @
Ja bi najvise voleo da se prvo potpisete ispod teksta i vrlo rado bi Vam
odgovorio.
Rasa Milojevic
EFIAP/KMF FSS
[ Teofilije @ 14.01.2010. 11:08 ] @
Hello,

Ima li neko iskustva sa popunjavanjem Tax Forme za Stock Sajtove? Prodajem slike na Fotolia i od nedavno mi stalno pristižu obaveštenja da trebam popuniti tax form. Ovo je jedna od poruka:

"Dear Contributor,

Recently you received our Special Announcement of the new Tax Center and withholding tax forms on the Fotolia website. We trust you have reviewed the information and contacted us with any questions. Unfortunately, our records indicate an IRS withholding tax form has not been submitted. As a result, withholding tax has been applied at the standard rate of 28% on all Fotolia income since January 1, 2010. "

Kada pokušavam da popunim form za rezidente država koje nemaju tax treaty sa United States, (W-8BEN) dobijam ovu poruku o grešci:

"WARNING: There is no tax treaty available with Serbia"

Hvala!
[ BiiigMuzzy @ 14.01.2010. 13:34 ] @
Trebalo bi da ides na ovaj formular W-8 BEN Form
https://www.fotolia.com/Member/TaxCenter/TaxForm/W8BEN

Pa ga popunis ovakoU redu je to sto ti warning-uje. Nakon klika na preview, dobice jos u donjem delu mesto da se potpises i to je to. Sacekas dan-dva.

Pozdrav!


Edit by N.M: korekcija na molbu autora poruke


[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 31.07.2012. u 19:35 GMT+1]
[ Teofilije @ 22.01.2010. 20:35 ] @
Hvala Puno BiiigMuzzy !!!
[ mmmaja1 @ 07.02.2010. 15:27 ] @
Ne znam da li ste culi da se nedavno pojavio novi sajt koji mozete pogledati i registrovati se ovde: depositphotos

Ono sto ga razlikuje od drugih sajtova te vrste je to sto pored isplate za download, placa i 0.2 USD za svaku postavljenu sliku, do maksimalnih 500 komada. Znaci, moze se zaraditi do 100 USD samo uploadom svojih fotografija + zarada od downloada. Koliko ce dugo to trajati ne znam, ali mislim da treba pozuriti sa registracijom i uploadom
[ mmmaja1 @ 06.03.2010. 21:48 ] @
Jos da dodam da ova ponuda vazi samo da kraja marta. Posle toga ce biti moguc upload, ali ce se placati samo download
[ krstak84 @ 31.03.2010. 07:16 ] @
http://www.easy-photo.net/index.php?url=Galerija/
[ jamaican83 @ 31.01.2011. 11:20 ] @
Ne znam sta se desilo sa prethodnim linkom za tutorial al me mnogi pitaju da im posaljem tako da evo novi link za download

http://www.smmedia.rs/shutterstock%20for%20dummies.pdf
[ skoki @ 08.02.2011. 14:43 ] @
evo ko hoce neka pogleda i moje fotke
http://www.dreamstime.com/snow...onik--rimage4341880-resi547795
http://www.dreamstime.com/flowers-rimage17251502-resi547795
http://www.dreamstime.com/snow...ntain-rimage4342467-resi547795
a evo i za depositphotos ko hoce moze da se registruje
http://depositphotos.com?ref=1048319

[Ovu poruku je menjao skoki dana 08.02.2011. u 17:04 GMT+1]
[ target007 @ 24.08.2011. 11:27 ] @
imam ja dosta dobrih fotografija sa mojim nikon D3100
da li vredi da ih postavljam ili se tamo prodaju fotografije sa mnogo boljim i profesionalnijim aparatima? :D
[ unhallowed @ 05.10.2011. 17:14 ] @
Planirao sam zapoceti sa stock fotografijom ali kad sam malo dublje pregledao sve sajtove i kod svih americkih (onih sto najbolje zaradjuju) vidio da cu na kraju dobiti samo 20%, prestao sam razmisljati o tome. Ne pada mi na pamet da dajem Americi 30% za nista.

Zar je zabranjeno postavljanje referral linkova? Vidim da se nekima ne brisu...[Ovu poruku je menjao unhallowed dana 07.10.2011. u 16:28 GMT+1]
[ ERR @ 06.10.2011. 18:09 ] @
unhallowed@ Nes' se ni ti najesti 'leba od stock-a sa tom politikom.


target007@ ne sortiraju se fotke na stock sajtovima po tome cime su uradjene nego kakve su (kakav im je prodajni potencijal).
[ BiiigMuzzy @ 06.10.2011. 22:14 ] @
Tacno to sto kaze ERR. Dzabe mi agencija daje 50 i cak 70%, ako je prodaja ravna nuli... 50% od nula je nula. A prodaja je jadna jer je agencija relativno nepoznata. Zna se koje su poznate agencije i na kojima se najvise kupuje/prodaje.

Pozdrav!
[ Nemanja Trifunovic @ 29.11.2011. 20:08 ] @
tek sam poceo da se ovim zanimam...

Moje slike ako nekoga zanima da pogleda.

Link za registraciju ako neko hoce da se registruje
[ ventura @ 26.01.2012. 23:32 ] @
[ ekopuls @ 11.02.2012. 14:08 ] @
Veliko hvala na ovim informacijama. Znao sam za par agencija ovog tipa ali ovo su odlicne informacije.

Jos jednom hvala.
[ Nemanja Trifunovic @ 26.04.2012. 14:45 ] @
Napravio sam widget za OS X koji pokazuje trenutnu zaradu.

Preuzmi ovde
[ ssajko @ 23.10.2012. 23:01 ] @
sad poslije 6 godina od otvaranja teme koji su nacini isplate osim paypal-a?
ima li koji sajt da odobrava payza-u ?
[ ERR @ 24.10.2012. 19:39 ] @
Pa od pocetka imas i opciju sa cekovima i moneybookers.

[ dadomajak @ 22.02.2013. 00:07 ] @
Molim za pomoc?
Ne znam da li sam dobro shvatio, na shutterstock-u vektori moraju biti u .eps formatu? E sada, tamo se spominje i neki dodatni ako zelimo jog format. Da li sam dobro razumeo?
Druga stvar, kada se fajl sacuva u .eps formatu i kada se gleda u acdsee ili nekom drugom programu malo cudno izlgeda,pun je nekih rupica kao da je nekvalitetno uradjen, medjutim u illustratoru izgleda extra. takodje i u jpg formatu izgleda extra.
Da li vi kacite u eps formatu ili jpg ili oba?
Hvala svima na pomoci ia ko moze jos jedno podpitanje, koliko bih trebao vektora da posaljem da bih imao bilo kakvu zaradu mesecnu i koji su sada trenutno sajtovi jos aktuelni pored ovog a da se bar nesto zaradi?
[ koska @ 04.03.2013. 15:26 ] @
Malo je zamrla ova tema. Da li zato sto je zamrla i sama stock fotografija ili je sve receno?

Zanima me da li su i dalje pomenuti sajtovi najaktuelniji ili su se pojavili neki novi igraci. Recimo, znam da je moguce zaraditi putem flickr-a, a tu su i smugsmug, 500px, suska se o instagramu itd. Da li vredi pokusavati na njima (s obzirom da je veca sansa da neki entuzijasta naleti na vasu fotku i naruci print, nego da neka izdavacka kuca na istocku u moru slicnih ubode bas vasu fotku).

Isto tako me zanima da li je neko pokusavao da prodaje fotografije u "ne-digitalnom" obliku (solje, satovi, stampa na platnu itd) na nekom od sajtova tog tipa (cafepress na primer)?
[ vejin @ 06.06.2013. 21:07 ] @
Ja sam se nedavno počeo interesovati i vidim da ima jedan noviji sajt. Zbog njega neki raskidaju ekskuzivne ugovore sa drugim sajtovima.

http://www.shutterstock.com/

Što se tiče zarade sa strane ima opcija slikanja svadbi, krštenja, rođendana. Zatim je tu poder prodaje fotografija ide i prodaja video snimaka i audio zapisa, koji se mogu napraviti sa foto aparatima. za audio snimke treba uzeti mikrofon koji je stereo, što dođe oko dodatnih 90 eura. I na kraju mogućnost da sam štampas slike, šolje i slično.

Prodaja fotki na stok tržištu je ipak najzanimljivija, ali je potrebno raditi ono što tržište traži.

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 06.06.2013. u 23:37 GMT+1]
[ milanisanja @ 18.11.2014. 22:35 ] @
Pozdrav svima ako ikoga vise interesuje ova tema neka se javi!
[ Pedja82 @ 07.04.2016. 09:23 ] @
Pozdrav svime, eto posle koliko godina i sam postavi nove fotografije na Dreamstime a koliko gledam i posle vise vremena da napisem i post na ovu temu :)

http://www.dreamstime.com/stoc...ian-wooden-plate-image68730338
http://www.dreamstime.com/stoc...ing-wooden-plate-image68730530
http://www.dreamstime.com/stoc...ng-mushrooms-top-image68738011
[ nanananananana. @ 05.06.2020. 05:47 ] @
Uf, ova tema je baš zastarela, ali ae probaću. :D
Zanima me koji je trenutno najbolji sajt za prodaju amaterskih fotografija?
Na Tviteru sam pročitao da je momak uslikao činiju voća lepo aranžiranog i za to dobio 3 dolara po jednoj prodaju, a prodao je ~10 slika.
Nisam uspeo da ga pitam gde, šta i kako, pa sam se odlučio za forum. Možda neko ovde zna. :)
Imam zanimljive ideje, pa bih i ja nudio svoje neke fotografije po toj ceni recimo.
Hvala svima koji se jave, pozdrav! :)