[ Ajax @ 24.10.2006. 18:58 ] @
Postoje li mozda skracene verzije nekih knjiga koje spadaju pod dodatnu literaturu na Fakultetu politickih nauka? Naime, moja odlicna drugarica je upisala smer diplomatiju i vec na samom pocetku se nasla sa velikim problemom. Svake druge nedelje po planu ima vezbe iz 3-4 predmeta a kao priprema za njih treba da procita knjige u proseku 300-400 strana, a vrlo cesto ima i kratak test. Normalno, te knjige ne treba da se nauce ali takode ne treba ni da se samo preleti preko njih vec da se pazljivo procitaju i da se zatim na vezbama govori o njima ili se radi neki test vezan za njih. To zahteva dosta vremena, prakticno na svake 2 nedelje dobija nove knjige koje treba da procita, dnevno trosi 5-6 sati na citanje, plus redovno ide na faks jer po bolonji mora tako.Sto ce reci da ceo dan trosi na fakultet i gotovo da nema slobodnog vremena uopste. Medutim najveci problem je da se to silno citanje knjiga odnosi samo na vezbe, odnosno predstavlja dodatnu literaturu koja se ne koristi na ispitu, pa se postavlja pitanje kada ce uopste da nadje vremena da sprema ispite iz knjiga predvidenih za to. Cela ova zbrka je nastala usled toga sto je po bolonji boravak na faksu obavezan, vezbe pre svega, ali sa druge strane nije ispostovano da se ispsiti mogu dati preko kolokvijuma vec je i usmeni deo obavezan.
Sad mene, odnosno nju zanima da li postoje mozda skracene verzije ili nesto prepricano jer kao sto sam vec rekao te knjige za dodatnu literaturu ne treba nauciti vec procitati cisto da se bude upucen o cemu se radi? Ne znam koja su dela u pitanju ali nije problem da je pitam

Hvala unapred!
[ Jbyn4e @ 25.10.2006. 10:26 ] @
Igrom slucaja znam za predmet Uvod u politicku teoriju... ima sajt pa neka gleda sta joj je obavezna literatura..:
http://www.rcub.bg.ac.yu/~opn/literatura.htm

Btw. ako vec hoce da se bavi diplomatijom i da studira, morace da procita sve, ne skracene verzije...
[ gnarfoleon @ 08.04.2007. 14:24 ] @
Valjda je do sad ukapirala kako stoje stvari, ali ako nije, evo ipak da se oglasim ja kao student 4. godine fpn.

Ja sam pao prvu godinu bas zbog toga sto sam slusao sta "mora" i "treba" da se cita i radi. Kad sam provalio da treba za svaki ispit citati samo ono minimalno da se plozi, krenulo mi je.

Cinjenica je da NISTA NE MORA (osim da se umre, jelte ). Mozda sad sa bolonjom malo pritiskaju, ali veruj mi, NIKO ne cita dodatnu literaturu za ispite a kamo li za vezbe. Dobar primer je ovaj spisak literature za UPT (bivsi OPN). To niko zivi nije procitao, verovatno ni profesor nije iscitao bas sve te knjige. A stvar je u tome da ti to NE TREBA da bi polozio ispit cak i sa najvisom ocenom. Naravno, bices mnogo obrazovaniji, mozda i uspesniji u poslu, ako citas i dodatnu literaturu ali za to jednostavno NEMA VREMENA. Uvek pazi na to koliko ti vremena treba za sta, ja sam se cudio u prvoj godini kako ne mogu da stignem da procitam tri knjige za nedelju dana, jer kad kazu profesori da tako treba, verovatno su u pravu.

Krenes od minimalnog, znaci SKRIPTA za ucenje i OBAVEZNA predavanja i vezbe (za mene su obavezna samo ona koja uslovljavaju izlazak za ispit, a mislim da takvih nema ni sad po novom programu). Onda vidis koje predavanje je zanimljivo (odnosno vredno tvoga vremena) pa ubacis i njega. Onda prosiris literaturu na regularne udzbenike. Za kolokvijume kalkulisi isto tako, sta mozes da stignes a sta ne.

Profesori i asistenti jos uvek nemaju osecaj koliko sta oduzima vremena jer se i oni navikavaju na reformu. Srecom, zadrzali su stari "lako cemo" stav, pa je sve i dalje dogovorljivo i "obaveze" nisu bas tako obavezne.
Ako hoces poslacu ti na PM adresu foruma studenata fpn koji je prilicno koristan.