[ darko_sudarov @ 26.10.2006. 06:49 ] @
Potrebno mi je da importujem firebird metadata u oracle ali problem je nastao u razlicitim dijalektim SQL-a koji oni koriste.Dijalekti(1,2,3) ne odgovaraju oracle dijalektu i nacinu pisanja koda.Dali postoji nacin da se ovo resi elegantnije od prekucavanja i prepravke koda manuelno.
[ savkic @ 27.10.2006. 11:49 ] @
> Potrebno mi je da importujem firebird metadata u oracle ali problem je nastao
> u razlicitim dijalektim SQL-a koji oni koriste.Dijalekti(1,2,3) ne odgovaraju
> oracle dijalektu i nacinu pisanja koda.

U kom dijalektu je baza? Dijalekti su u igri ako radiš konverziju iz dijalekta 1 u 3 u okviru IB/FB, inače ako ide konverzija u neku drugu bazu nisu bitni.

> Dali postoji nacin da se ovo resi elegantnije od prekucavanja i prepravke koda manuelno.

Sve osim triggera i procedura će biti lako, nisam siguran da li postoji alat za konverziju PSQL u PL/SQL, potraži na netu, možda FullConvert. Takođe pogledaj, Fyracle to je derivat FBa koji podržava Oracle sintaksu uključujući i PL/SQL, možda oni imaju neke alata za konverziju.
[ Riste Pejov @ 01.11.2006. 18:22 ] @
Moraces da migriras bazu na Oracle, mozda bi bilo bolje da radis sa Firebird u Oracle mode-u.

Postoji module koji dozvoljava da se PL SQL izvrsava na Firebird-u. Proveri:
http://www.fyracle.org/
[ darko_sudarov @ 03.11.2006. 07:18 ] @
Probao sam sve navedeno ali nije mi uspelo. Mozda i ne postoji alat koji to prevodi mada mi je to jako cudno,sve u svemu u pravu ste tabele se odrade bez problema ali kada su u pitanju generatori ili u ORA sequence to cak ni ne lici kao da je ista stvar(mada je to i najlakse preraditi)a da ne pricam o procedurama koje su dijametralno suprotne koliko vidim.
[ mbabuskov @ 25.11.2006. 18:38 ] @
Citat:
darko_sudarov: Probao sam sve navedeno ali nije mi uspelo. Mozda i ne postoji alat koji to prevodi mada mi je to jako cudno,sve u svemu u pravu ste tabele se odrade bez problema ali kada su u pitanju generatori ili u ORA sequence to cak ni ne lici kao da je ista stvar(mada je to i najlakse preraditi)a da ne pricam o procedurama koje su dijametralno suprotne koliko vidim.


Firebirdovi generatori i ORA sequence su potpuno ista stvar, cak su u Firebirdu 2.0 dodali alias SEQUENCE za generator. Mnogo veci problem ti mogu biti stored procedure jer ORA omogucava kontrolu transakcija unutar same procedure, i trigeri jer Oracle podrzava mnogo vise vrsta trigera (row level, table level, itd.) No posto ides od jednostavnijeg ka kompleksnijem sistemu mislim da neces imati vecih problema. Jednostavno sve sto ima u Firebirdu, postoji i u Oraclu (osim eventa). Jedino je problem sto moras prepisati sve iz jednog PSQLa u drugi.

Fyracle nije pravo resenje za ovaj problem. Fyracle resava problem u obrnutom smeru, kada imas aplikaciju pisanu za Oracle i hoces da je poteras na Firebird bazi. Fyracle prevodi Oracle PL/SQL u Firebirdov, ali ne i obrnuto.