[ e5944 @ 26.10.2006. 07:19 ] @
Juče sam bio u jednoj firmi da zamenim switch i video sam da su kod njih svi UTP kablovi urađeni bez standarda. Naime u konektorima žice su raspoređene tako da prvo idu bela/boja pa onda boja (n/b, z/b, s/b, p/b, n, z, s, p). Mreža je 100MB i radi. Interesuje me kolike su smetnje u njoj usled pogrešnog kabliranja?
[ Milos Stojanovic @ 26.10.2006. 07:51 ] @
Pa zašto bi bilo nekakvih smetnji? Totalno je nebitno kojom bojom označiš koju paricu, bitno je da pinout na krajevima kabla bude odgovarajući.

Jedino je loše što to može da napravi konfuziju, recimo crkne jedan kraj UTP kabla i dođe neko sa strane da ponovo iskrimpuje to, odradi ga po standardu i taj kabl više ne radi. A recimo da taj kabl prolazi kroz 3 zida i 2 sprata...
[ jogurt @ 26.10.2006. 08:05 ] @
Ako su sve uradili pravilno u smislu da nisu raspredali/ukrstali/mesali
parice tj. da nisu postovali samo boje i ako su bili 100% konzistentni u
tome, nema razloga da mreza ne funkiconise. Gledano sa aspekta napona,
smetnji, preslusavanja i sl. boje su potpuno nebitne!

Ja bih samo dodao da je to sto su uradili u redu dokle god o tome imaju i
valjanu/dostupnu dokumentaciju o izvedenom stanju mreze tipa "iz tog i tog
razloga u nasoj mrezi smo za ozicenje usvojili takav i takav raspored boja
zica".

Pozdrav
Z
[ Ivand @ 26.10.2006. 09:48 ] @
Gledano sa aspekta napona, smetnji, preslusavanja i sl. boje su potpuno nebitne!

Dragi kolega pricate gluposti moram da primetim!

Utp kabl kao jedinu zastitu od smetnji i preslusavanja ima twisted pairs - upredene parice,
a kada se kabl krimpuje tako bezveze, ostaje i bez te jedine zastite koju je imao.
Kabl koji nije ukrimpovan po standartu je totalno izlozen spoljnim elektromagnetnim uticajima, smetnjama dolazi do pojave
preslusavanja izmedju parica...

Jedino u Srbijitm imamo svoje verzije standarda za umrezavanje dok ceo svet koristi T568-A i T568-B.
Evropa je potpisala Bolonjsku deklaraciju dok je ETF doneo svoju verziju "Bolonjske deklaracije"...
[ Milan Andjelkovic @ 26.10.2006. 10:08 ] @
Citat:
jogurt: Gledano sa aspekta napona,
smetnji, preslusavanja i sl. boje su potpuno nebitne!

Već smo imali koji diskusiju na ovu temu:
http://www.elitesecurity.org/p849236
http://www.elitesecurity.org/p849299
http://www.elitesecurity.org/p846843

Nemam ličnog iskustva sa nestandardnim rasporedom žica da bih potvrdio ovo, ali je definitivno tema za razmišljanje i još jedan razlog za striktno pridržavanje standarda kad god je to moguće.
[ Milos Stojanovic @ 26.10.2006. 17:51 ] @
I stand corrected.

Zaista nisam znao da su parice upredene različito. Vrlo zanimljivo, ako je to tačno :) Mada nigde nisam mogao da pronađem to na netu (tj. wikipedia mi nije dala ništa, mrzelo me da idem dalje :)

Naravno, ja sam rekao gore da nije strašno ako se parice drugačije označe, a ne žice. Nikako ne treba prespajati žice različitih parica. To ne može da bude dobro, jer su dve žice jedne parice umotane jedna oko druge iz dobrog razloga, između ostalog radi smanjenja EM šuma, ko što kolega reče...

BTW, kad je nešto standard, to je obično sa dobrim razlogom :) Dakle nikog ja ne savetujem da ne treba da radi po standardu, da ne bude zabune. Samo kažem da neće svet da propadne ako je neko zamenio Tx i Rx pinout.

Citat:
Evropa je potpisala Bolonjsku deklaraciju dok je ETF doneo svoju verziju "Bolonjske deklaracije"...

heh, da, tužan nam je fakultet ... :(
[ kebic @ 26.10.2006. 21:28 ] @
Evo jos jedne teme koja moze da pomogne http://www.elitesecurity.org/t104352-LAN-Mrezni-kablovi
[ jogurt @ 27.10.2006. 09:06 ] @
Slazem se! Standard nije nista drugo nego dogovor koji obezbedjuje nekakvu
interoperabilnost za sve one koji se pridrzavaju dogovora, zar ne? Nema
nista lose u tome ako neko ima neki svoj jak razlog da u svom sistemu uvede
svoj "standard", mada u ovom trenutku ne mogu da zamislim ni jedan dobar
razlog za tako nesto :-)

Pozdrav
[ malisha @ 27.10.2006. 10:27 ] @
http://www.homenethelp.com/web...n/about-ethernet-crossover.asp

http://www.makeitsimple.com/how-to/dyi_crossover.htm

koliko ja vidim.. ovde su svuda prvo belo/boja zice....
[ Ivand @ 27.10.2006. 15:05 ] @
@jogurt
Kao sto sam istakao vec gore to nije samo standard vec je jako bitno ukoliko zelite da zastitite svoju mrezu od spoljnih i unutrasnjih smetnji.

@malisha
Pa tako i jeste.

Dakle da zakljucimo, danas za strait kabliranje koristiti T568B, na oba kraja. ( ukoliko napravite na oba kraja T568A isto tako ce raditi i biti po standardu ne po najnovijom revizijom standarda).
Krosover pravimo tako sto sa jedne strane napravimo T568B a sa druge T568A i to je to, bez izimsljanja.
[ jogurt @ 27.10.2006. 16:05 ] @
Ups, izvinjenje, moja greska u citanju prvog posta! Oni su ipak raspredali parice, sto naravno nije dobro.

Z

[Ovu poruku je menjao jogurt dana 27.10.2006. u 17:22 GMT+1]
[ masivko @ 29.10.2006. 00:09 ] @
Ima tu jos nekih stvarcica, kao na primjer da su narandzasta i zelena
parica vise upredene od braon i plave parice.
Bas te, upredenije, parice se koriste za prijem i predaju, i na tu
upredenost se oslanjaju, te na efekat "ponistenja" (cancelation)
da bi se obezbijedio kvalitetan prenos signala.
Dakle, nije tek tako odabran redosled boja.
[ e5944 @ 29.10.2006. 00:57 ] @
Strašno je što tamo radi, ili bolje rečeno u to vreme radilo, oko 12 stručnjaka!!!!!!!!!!
Pošto smo apsorvirali raspored žica u RJ-45, čitao sam u uputstvima za montiranje Panduit-ovih peč panela da se preporučuje da se pri montiranju mogu max. parice razmotati 1cm. To je njihova preporuka.
[ Marcony @ 29.10.2006. 09:48 ] @
Citat:
Ivand:Dakle da zakljucimo, danas za strait kabliranje koristiti T568B, na oba kraja. (ukoliko napravite na oba kraja T568A isto tako ce raditi i biti po standardu ne po najnovijom revizijom standarda).

Zasto T568B? Ima li razlike u odnosu na T568A, sem boje zica?
[ masivko @ 29.10.2006. 17:23 ] @
Pa, promjenom rasporeda, spajas predaju jednog hosta na prijem drugog i
obrnuto.
Inace bi imao predaju prvog spojenu na predaju drugog, i nema
uspostavljanja veze.

[Ovu poruku je menjao optix dana 29.10.2006. u 19:23 GMT+1]
[ Marcony @ 29.10.2006. 19:32 ] @
???

Pitao sam nesto drugo...
[ Nesh-co @ 29.10.2006. 19:51 ] @
Citat:
Zasto T568B? Ima li razlike u odnosu na T568A, sem boje zica?

Nema razlike. Kao sto neko rece, u slucaju A-B imas crossover tj. rx->tx tx->rx i stvar radi, recimo kabl krimpovan sa jedne strane A, a sa druge B rasporedom, je crossover ili ukrsten kabl.
Potpuno se slazem da su standardi tu da bi se postovali i da je veoma bitno da se zice rasporedjuju po njemu bas zbog upredanja svake parice, kao i kolicine upredanja po 1cm recimo.
Nista nije bez veze.

A nisi li ti naiso na raspored za spajanje modula koji je po mehanici stvari samo nelogican, a da u stvari vodovi jesu u redu tj po standardu?
[ Milan Andjelkovic @ 29.10.2006. 20:44 ] @
Mislim da je Marcony pitao zašto kod straight kabliranja koristiti bap T568B na oba kraja, a ne T568A.

Koliko ja znam, u tom pogledu razlike nema, odnosno i po standardima je sasvim svejedno da li se koristi T568B ili T568A, samo što se malo više ustalilo korišćenje T568B.
[ Nesh-co @ 29.10.2006. 20:50 ] @
Citat:
Koliko ja znam, u tom pogledu razlike nema, odnosno i po standardima je sasvim svejedno da li se koristi T568B ili T568A, samo što se malo više ustalilo korišćenje T568B.

Upravo tako.

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 29.10.2006. u 22:09 GMT+1]
[ Marcony @ 30.10.2006. 11:23 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic: Mislim da je Marcony pitao zašto kod straight kabliranja koristiti bas T568B na oba kraja, a ne T568A.

E bas to. Thanks.
[ Nesh-co @ 30.10.2006. 15:27 ] @
Zaista je potpuno svejedno (u svakom smislu) koju ces od ove dve da upotrebis A ili B, a to sto se kod nas ustalilo B je, kako ga ja cenim, ili puka slucajnost (manje verovatno) ili Srpsko mudroserovanje (vise verovatno). Logicnije je da za straight vezu koristis prvu po nekoj hijerarhiji a to je A, mada opet kazem apsolutno je svejedno, jer u prvom slucaju narandzasta parica je aktivna kao prva, a u drugom zelena. Te iste parice se ukrstaju kod cross over veze, tako da to dovoljno govori. Ovo napominjem jer je neko vec izneo da su parice upredene razlicitim korakom i to je tacno, s tim da su ove dve parice identicne i po koraku upredanja kao i po svemu drugom (btw, najupredenija parica je plava), a razliciti koraci ponistavaju parazitnu kapacitivnost koja bi se eventualno javila pri vecim brzinama, ali to je vec neka druga tema.
[ Ivand @ 30.10.2006. 16:17 ] @
Po poslednjoj reviziji standarda je preporuceno koristiti B, bez ulazenja u razloge za to.
[ Nesh-co @ 30.10.2006. 19:47 ] @
Cool, bar da za to ne krivim Srbe :) A ako bi znao da mi kazes zasto bio bih ti zahvalan. Poz.
[ Marcony @ 30.10.2006. 22:41 ] @
Zasto da se ne ulazi u razloge? Pa ljudima treba reci zbog cega je to tako.
[ Nesh-co @ 31.10.2006. 00:04 ] @
Male tajne velikih majstora.
[ Milos Stojanovic @ 31.10.2006. 12:16 ] @
Citat:
Po poslednjoj reviziji standarda je preporuceno koristiti B, bez ulazenja u razloge za to.

Pa ovde smo da saznamo razloge :) Svi znamo koji raspored treba da se koristi, pitanje nije Da li treba, već Zašto treba :)
[ markom @ 31.10.2006. 14:10 ] @
Osnovni razlog je NEXT (near-end crosstalk), koji se efikasno eliminiše upotrebom uvrnutog kabla. Raspored boja nije toliko bitan, sem što su TX i RX parice odvojene sa dovoljno drugih da ne bi izazvale crosstalk u samom konektoru. Jedini bitan kôd je plava parica usredini, koja je predviđena za integrisani transport POTS signala - plavobela odnosno plavožuta parica se tradicionalno koriste za ovu namenu.

Marko.
[ e5944 @ 31.10.2006. 14:53 ] @
Koji standard? Nekada, u prošloj firmi sam koristio 568A, a sada 568B standard i SVE ISTO RADI. U inat sam zamenuo sve RJ-45 konektore, što je i bio povod cele ove priče i primetno brže radi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Nesh-co @ 31.10.2006. 15:25 ] @
Citat:
Koji standard? Nekada, u prošloj firmi sam koristio 568A, a sada 568B standard i SVE ISTO RADI.

To smo apsolvirali vec.

Citat:
U inat sam zamenuo sve RJ-45 konektore, što je i bio povod cele ove priče i primetno brže radi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zamenio si module ili konektore?
[ Nesh-co @ 31.10.2006. 15:26 ] @
Citat:
Raspored boja nije toliko bitan, sem što su TX i RX parice odvojene sa dovoljno drugih da ne bi izazvale crosstalk u samom konektoru.

marko, uz duzno postovanje, ovde si sam sebe demantovao. Znaci boje kao farba nisu bitne, ali boje kao koriscene parice itekako, kao sto si i sam rekao. Pozdrav.
[ markom @ 31.10.2006. 17:47 ] @
Nisu bitne u smislu da su mogle da budu bilo koje, ali su eto te dogovorene. Bitno je koja je parica na kojem mestu na konektoru, naravno.

Marko.

P.S. Ovo su bespotrebne rasprave. Standardi postoje da bi se poštovali. Tako sve manje boli glava.
[ tarla @ 13.11.2006. 19:09 ] @
Jedan profesor mi je pricao o slucajevima da se neupotrebljene parice (smedja i plava) cesto prave od bakarne zice losijeg kvaliteta nego zelena/narandzasta i da se time postize poprilicna usteda.

Nisam pretjerano vjerovao ovim pricama dok nismo dobili dvije kutije UTP-a koji je krs.... Ni POE ne radi kroz njega...