[ Aleksandar Marković @ 30.10.2006. 09:03 ] @
U ovoj noći kazaljke na satu pomaknut će se unazad, a ova bi godina mogla biti posljednja u kojoj Europa prelazi s ljetnog računanja vremena na zimsko jer je već prije odlučeno da će se 2007. godine preispitati isplativost pomicanja kazaljki na satu. No, i dalje je više pristaša promjena nego kritičara premda ni jedni ni drugi nemaju nove argumente.

Promjena bioritma
Kritičari se žale da pomicanje kazaljki na satu izaziva poremećaje u spavanju i bioritmu, prometne nezgode, pa i povećanu potrošnju rashladnih uređaja za ljetnih mjeseci. Industrijske nesilice prvih mjesec dana nakon promjene navodno nose manje jaja, a kod domaćih kokoši nije se primijetilo smanjenje "radnog učinka". Japanci su procijenili da bi im promjena računanja vremena donijela više štete nego koristi te se nisu priklonili većini. U Hrvatskoj se nitko nije previše zamarao takvim računicama.

Ušteda energije
Europa se odlučila na ljetno-zimsku verziju kako bi se što veći dio životnih i poslovnih aktivnosti smjestio u onaj dio dana kad nije potrebna umjetna rasvjeta. Europske zemlje godinama pomiču satove u posljednjoj nedjelji u ožujku i listopadu, a SAD to čini u prvoj nedjelji u travnju i posljednjoj u listopadu.

Najjači argument za pomicanje sata bila je ušteda energije pa su tako Amerikanci prije tridesetak godina izračunali da zbog pomicanja kazaljki na satu godišnje uštede 300 tisuća barela nafte. Zagovaratelji zimskog i ljetnog računanja vremena tvrde da se zahvaljujući njemu, zbog danjeg svjetla, smanjuje broj osoba koje stradavaju u prometu.

Bioritam uredan
Pomicanje kazaljki za jedan sat ne utječe na čovjekov bioritam i ne izaziva poremećaje bioritma jer je to mala promjena unutar iste vremenske zone. Za poremećaj nužna je promjena najmanje tri sata, kao što je to kod jet laga ili tzv. zaostajanja za mlažnjakom objašnjava psihijatar prim. Danilo Hodoba, voditelj Centra za poremećaje spavanja u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Navika se mijenja relativno lako, a psihološka strana ovisi o svakoj osobi, ali najčešće nema bitnog utjecaja na kvalitetu budnosti ili spavanja noću. Sve se to odnosi i na djecu koja su u usporedbi s odraslima manje osjetljiva zaključio je prim. Hodoba.

ZA I PROTIV
ZA:
● ušteda energije: u SAD-u uštede 300 mil barela nafte
● manji broj prometnih nesreća zbog danjeg svjetla
● za radnog vremena potrebno manje umjetnog svjetla
PROTIV:
● poremećaj bioritma i spavanja, više prometnih nesreća
● povećana potrošnja rashladnih uređaja

vecernji-list.hr + net.hr
[ srki @ 30.10.2006. 09:32 ] @
Mozda bi dovoljno dobro resenje bilo da se prilikom pomeranja vremena ono ne pomeri za sat vremena nego za pola sata i onda to da ostane tako zauvek. Pola sata nece predstavljati preveliku razliku ni zimi ni leti.
[ Shadowed @ 30.10.2006. 10:02 ] @
Interesantna pojava da se za tisucu koristi skracenica mil.

Inace, slazem se sa srkijevim misljenjem. Ako treba prestati (a ja jesam za to, cak bih uveo i univerzalno vreme) najbolje je ostaviti na sredini.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 30.10.2006. 10:15 ] @
Slažem se, nema nikakve koristi od promene satnice dva puta godišnje. Kao stalno vreme, treba uzeti letnje računanje vremena, i to ne pomerati više nikad.

[ Not now, John! @ 30.10.2006. 10:59 ] @
Citat:
Aleksandar Marković: Ukida se letno i zimsko računanje vremena?

Ako se ukida i zimsko i ljetno, kako ćemo računati vrijeme?

Svake godine se pokrene priča o tome, pogotovo u nekim "lijevim" medijima, ali sumnjam da će biti nešto od toga.
Jedne godine su na hrvatskoj državnoj TV, napravili prvoaprilsku šalu da se ukida pomijeranje sata i prikazali su nekog isfuranog čiču kako se ponovo penje na ulični sat da vrati vrijeme na zimsko računanje vremena. Mogu zamisliti kako je reagovao kad su mu rekli da je sve bila šala.


Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Slažem se, nema nikakve koristi od promene satnice dva puta godišnje. Kao stalno vreme, treba uzeti letnje računanje vremena, i to ne pomerati više nikad.

Kako smo u GMT+1 vremenskoj zoni, onda bi trebalo uzeti zimsko računanje vremena, čini mi se.
[ Fuzz @ 30.10.2006. 12:14 ] @
A koje da uzmu ovi u +3 zoni?
[ Deda_Mraz @ 30.10.2006. 21:47 ] @
Samo jednu g****... na kraju će da ukinu zimu i leto... biće samo proleće i neće biti noć nego dan celog života...

Našli da izmišljaju toplu vodu!!!
[ Not now, John! @ 30.10.2006. 22:01 ] @
Citat:
Fuzz: A koje da uzmu ovi u +3 zoni?

Pa GMT+3. :)

Radi se o tome da mi preko zime računamo prema GMT+1, a preko ljeta (veći dio godine) računamo sa GMT+2. Vjerovatno u GMT+3 zoni preko zime računaju sa GMT+3, a preko ljeta GMT+4.

Vidi link.
[ Goran Mijailovic @ 30.10.2006. 22:51 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Slažem se, nema nikakve koristi od promene satnice dva puta godišnje. Kao stalno vreme, treba uzeti letnje računanje vremena, i to ne pomerati više nikad.


"Pravo vreme" je zimsko a ne letnje, ovo drugo je kod nas uvedeno sredinom 80-tih godina.
[ Fuzz @ 31.10.2006. 08:05 ] @
Citat:
Not now, John!: Pa GMT+3. :)

Radi se o tome da mi preko zime računamo prema GMT+1, a preko ljeta (veći dio godine) računamo sa GMT+2. Vjerovatno u GMT+3 zoni preko zime računaju sa GMT+3, a preko ljeta GMT+4.

Vidi link.


Ok, ok...hteo sam da kazem da ne vidim vezu izmedju vremenske zone i izbora zimskog ili letnjeg vremena....
[ ton_majstor @ 31.10.2006. 08:54 ] @
Ako se ne varam, SPC ne menja vreme prema godišnjim dobima, tj. prema Zakonu. Oni uvek koriste staro, PRAVO, tj. OVO sadašnje zimsko računanje vremena, što reče Goran.

Nije istina da ove promene nemaju posledica na bioritam i zdravlje ljudi. Ja već tri dana ustajem sat vremena pre sata. Ali, ajde ja... znam mnoge koji su ujutro toliko otečeni i naduveni, da se odgovor sam nameće. Uveče ležemo kao pilići. Neki po par dana imaju blage glavobolje, a neki su jednostavno loše raspoloženi.

Još gore je u proleće, kada nam "ukinu" jedan sat. Tada, kombinovano sa "vrbopucom", nastaje višednevni haos!

Neka "europejaca" da se propisuju do mile volje, ja VOLIM kada se zimi ranije smrkne, onda se sankamo po mraku i grudvamo...

Ušteda energije... hahahaha, "puj-pike ne važi"! Od rane zore leti se klima-uređaji vrte kao sumanuti. Predveče sija cela Evropa kao Božićna jelka!!! Ušteda je smešna.

Pozdrav!
[ Fuzz @ 31.10.2006. 09:33 ] @
Citat:
ton_majstor:  Ja već tri dana ustajem sat vremena pre sata.


E bas to...kontao sam kao duze cu spavati, a ustvari se samo budim kao kreten...
[ Boki4u @ 31.10.2006. 22:55 ] @
I ja sam protiv toga, odnosno za ukidanje.
Sta ima da se pomera sat.

Mene licno smara sto je u 17h vec mrak.
Nije da ne volim noc, ali volim i dan.
Asocijacije su mi na to odmah zima, sneg, sivi dani, hladno, smor.
Iskreno, smara me zima. Nije da je ne volim, ali kad bi mogla da traje mesec, maksimum dva.

Mozda je i problem u meni jbg :)
[ VRider @ 31.10.2006. 23:11 ] @
Meni je ovo jedina sansa kada krene fakultet da pocnem da ustajem u neko relativno pristojno vreme. Dakle - danke!
[ tosa @ 05.11.2006. 20:34 ] @
U Kini se sat ne pomera.
[ alimamnekolikokuća @ 12.09.2018. 15:01 ] @
Citat:
tosa

U Kini se sat ne pomera.

Ma Kina je čudo!

I definitivno kraj: EU ukida pomeranje kazaljki na satu

Jest da je "pomeranje kazaljke" napravilo daleko više štete nego koristi
ali "ne lezi vraže":
Citat:
Evropska komisija predložila ukidanje pomeranja sata u EU. Državama članicama ostavljeno da same odluče hoće li ostaviti letnje ili zimsko računanje vremena.

Hoće li biti "jedan u klin a drugi u ploču"?
[ član @ 13.09.2018. 06:35 ] @
ne kapiram kako nikome od ovih kojima smeta zimsko vreme "jer je vec u pola 5 popodne mrak", ne smeta i sto bi trajnim "letnjim" racunanjem vremena zimi bio mrak ujutru skoro do 8, u severnijim zemljama i duze, do pola9-9?!
[ Branimir Maksimovic @ 13.09.2018. 07:04 ] @
Vecina radi od 9 tako da bi se zapravo ukidanjem pomeranja sata doslo do stednje energije, posto bi se smrkavalo u 6.
[ nkrgovic @ 13.09.2018. 07:41 ] @
Letnje vreme je izmisljeno da bi se vreme prilagodilo. Vreme koje bi se moglo smatrati "prirodnim" je zimsko, u smislu da kad je zimsko vreme podne (sunce u zenitu) bude u 12:00. Naravno, ovo unutar cele vremenske zone vazi samo za grad koji je na odgovarajuce meridijanu, ostali setaju plus-minus nesto (trebalo bi do pola sata, nekad bude i malko vise), ali to je to. Pre vremenskih zona je svaki grad imao svoj sat i svoje vreme, izabrano bas tako da sunce bude u zenitu u 12, ali se to promenilo zbog prakticnih razloga, dolaskom telekomunikacija.
[ član @ 13.09.2018. 07:57 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:Vecina radi od 9 tako da bi se zapravo ukidanjem pomeranja sata doslo do stednje energije, posto bi se smrkavalo u 6.

cela ova prica oko ukidanja pomeranja vremena je i pokrenuta jer se utvrdilo da nema (vise) tu nikakve stednje energije u zavisnosti od vremena. a ovo sto kazes "vecina radi od 09", ne znam bas na koju vecinu mislis? onih 30% ne zaposlenih? ili 25% penzionera (od ukupnog broja stanovnika)? ili decu u vrticima i skolama? studente? zaposlene u javnim preduzecima? tih koji rade 09-17 cenim da nema vise od 5-10%
[ djoka_l @ 13.09.2018. 08:44 ] @
Letnje vreme NIKADA nije bilo zamišljeno da služi za uštedu energije.
Day light savings time po samom svom značenju je vreme za "uštedu" dnevnog svetla. Ušteda u tom smislu kako je zamišljena je da ljudi posle radnog vremena, imaju više dnevnog svetla za svoje aktivnosti. I počelo je da se sprovodi davno pre radnog vremena od 9 do 5.

Dakle, ideja je da imaš više dnevnog svetla za svoje slobodne aktivnosti, tj. da uštediš dan za sebe, a ne da svom poslodavcu uštediš trošak za struju.
[ ademare @ 13.09.2018. 10:40 ] @
Stos je u tome sto neke Drzave Eu , vec sada imaju Zimsko , a u stvari letnje vreme , a Leti imaju zimsko kao da su u Bugarskoj na primer !

Geografki je kao nula uzet Grinic , tj London ! Posto je Planeta slicna lopti , podeljena je na 24 zone po 15 stepeni .

Znaci grinicka zona bi Trebala da bude po 7,5 stepeni levo i desno od Londona . Prva zona od 7,5 - 22,5 itd .

Medjutim velike drzave EU kao sto su Spanija i Francuska , a i manje drzave Beneluxa su odlucile da im Geografija i Astronomija nisu bitni , pa su se stavile u CET zonu +1 u odnosu na London , iako bi trebali da su u istoj .

Dok Island bi po geografiji trebao da bude na primer -1 od Londona , ali su uzeli Grinicko vreme .

Kod nas u Srbiji , preuzeto je to pomeranje jos dok je postojala velika SFRJ . Bez obzira na to , nase Prirodno vreme je CET jer se preko 90 % teritorije Srbije nalazi Zapadno od 22,5 stepena .
[ Branimir Maksimovic @ 13.09.2018. 10:44 ] @
Citat:
djoka_l:
Letnje vreme NIKADA nije bilo zamišljeno da služi za uštedu energije.
Day light savings time po samom svom značenju je vreme za "uštedu" dnevnog svetla. Ušteda u tom smislu kako je zamišljena je da ljudi posle radnog vremena, imaju više dnevnog svetla za svoje aktivnosti. I počelo je da se sprovodi davno pre radnog vremena od 9 do 5.

Dakle, ideja je da imaš više dnevnog svetla za svoje slobodne aktivnosti, tj. da uštediš dan za sebe, a ne da svom poslodavcu uštediš trošak za struju.


Mislim da sam procitao, a i poznato je da je ovo prvenstveno zbog ustede energije.
[ djoka_l @ 13.09.2018. 10:56 ] @
Citat:
The New Zealand entomologist George Hudson first proposed modern DST. Hudson's shift-work job gave him leisure time to collect insects and led him to value after-hours daylight.[2] In 1895 he presented a paper to the Wellington Philosophical Society proposing a two-hour daylight-saving shift,[9]


https://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time

Eto, čovek je hteo više slobodnog vremena da bi hvatao insekte.

Citat:
By synchronously resetting all clocks in a region to one hour ahead of standard time, individuals who follow such a year-round schedule will wake an hour earlier than they would have otherwise; they will begin and complete daily work routines an hour earlier, and they will have available to them an extra hour of daylight after their workday activities.[9][10] However, they will have one less hour of daylight at the start of each day, making the policy less practical during winter.[11][12]


(Boldovanje je moje)

Dakle, cela ideja, da se ranije ustane leti, kada je duži dan, pa da se ranije završe dnevni poslovi, pa da imaš više slobodnog vremena do mraka.
[ Branimir Maksimovic @ 13.09.2018. 11:03 ] @
"Benjamin Franklin is credited with conceiving the idea of daylight saving in 1784 to conserve candles, but the U.S. did not institute it until World War I as a way to preserve resources for the war effort. The first comprehensive study of its effectiveness occurred during the oil crisis of the 1970s, when the U.S. Department of Transportation found that daylight saving trimmed national electricity usage by roughly 1 percent compared with standard time."

https://www.scientificamerican...ight-saving-times-save-energy/
[ djoka_l @ 13.09.2018. 11:13 ] @
Isti članak, jedan paragraf dalje:
Citat:
In 2006 Indiana instituted daylight saving statewide for the first time. (Before then, daylight time confusingly was in effect in just a handful of Indiana’s counties.) Examining electricity usage and billing since the statewide change, Kotchen and his colleague Laura Grant unexpectedly found that daylight time led to a 1 percent overall rise in residential electricity use, costing the state an extra $9 million.
[ Branimir Maksimovic @ 13.09.2018. 11:30 ] @
To nije sporno. Sporan je razlog uvodjenja na prvom mestu.
[ Mord @ 13.09.2018. 16:18 ] @
Ne znam kako vama ali mo je to njihovo "vreme" bilo veoma čudno. Tačnije trebalo bi biti obrnuto ovo zimsko računanje trebalo je biti leti a letnje računanje zimi. Zato što je zimi već dan kratak pa kada promene računanje na zimsko mrak pada u 16h dok bi da je letnje računanje mrak padao u 17h na primer.
[ član @ 30.10.2018. 12:04 ] @
bilo ovih dana u dosta medija da je ovo bilo (verovatno) poslednje pomeranje vremena. videcemo sta ce biti krajem marta sledece godine, da li ce se naci neko jedinstveno resenje ili ce stvarno biti prepusteno da svaka zemlja odluci za sebe. mislim da bi u tom slucaju nastao potpuni haos sa vremenskim zonama, ako neki zadrze jedno vreme, neki drugo, a neki nastave da pomeraju vreme, pa ipak mislim da ce se usaglasiti na nivou EU ili ce se nastaviti sa pomeranjem sata dok se ne dogovore.

Citat:
Mord: Ne znam kako vama ali mo je to njihovo "vreme" bilo veoma čudno. Tačnije trebalo bi biti obrnuto ovo zimsko računanje trebalo je biti leti a letnje računanje zimi. Zato što je zimi već dan kratak pa kada promene računanje na zimsko mrak pada u 16h dok bi da je letnje računanje mrak padao u 17h na primer.

jesi li razmisljao o tome, u koliko bi sati svitalo preko zime ako bi se tako kao sto kazes "letnje" racunanje vremena primenjivalo zimi?
[ plus_minus @ 30.10.2018. 12:50 ] @
Citat:
jesi li razmisljao o tome, u koliko bi sati svitalo preko zime ako bi se tako kao sto kazes "letnje" racunanje vremena primenjivalo zimi?


^^

Fear of the dark ?
--------------------------

Ja lično ne vidim problem kod mračnih zimskih jutara, već kada se dođe do datuma 31. mart valjda ... kada svi spavaju sat manje.
E, to bude veća zjbncija nego li mračna zimska jutra, ruku na srce.

Ljudi u godinama, koji dirinče i čekaju platu svakog meseca, teže se dovode u red nego li mlađi zapošljeni priraštaji. Neki čitavih nedelju dana bivaju smoreni, zbog tog jednog sata.
[ Morpheus NS @ 30.10.2018. 20:42 ] @
Da li sam ja jedini koji te promene uopšte ne oseća? Kao da se nisu ni dogodile. Naravno, primetim da noć/jutro nastupaju ranije/kasnije nego pre, ali ne osećam nikakve posledice po san, kognitivne ili druge sposobnosti. Lično mi je svejedno šta će odabrati, neka odaberu ono što donosi najveće uštede ili neka prosto usklade sa EU.
[ alimamnekolikokuća @ 30.10.2018. 23:00 ] @
Citat:
Morpheus NS

Da li sam ja jedini koji te promene uopšte ne oseća?

Da li to smatraš za pozitivno ili negativno?
[ CoyoteKG @ 30.10.2018. 23:44 ] @
Pff samo da ne zaglavimo u ovoj vremenskoj zoni... drazi mi je duzi dan popodne, nego ujutru... radim radno vreme od 9 pa mi ne znaci puno da li svanjava u 7 ili 8
[ Zlatni_bg @ 31.10.2018. 00:14 ] @
Brate nikad bolji osecaj nego kad otvoris oci a napolju mrak. Onda lagano privikavas oci na svetlo i razbudis se nekim normalnim tempom. Ili sam jedini sa "fotofobijom"?

Leti kad ne spustim roletnu kunem sebe i noc i dan.

Iskreno, vise mi znaci sat vremena sunca duze "kasnije", tj poslepodne, nego ujutru. Lagano cemo svi da se razbudimo kako dolazi dan, al' kad krene da se smrkava, ima svi da zaspimo od tripa da je vec noc. Ranije je kod nas bio popularan sistem 7-15. Bio sam klinac tad, samo se secam da mi je bilo drago da vidim caleta da ranije dodje s posla i ima vise vremena da provede sa mnom. E sad, zima i to 7-15 bas da idu, ne idu, ali sa ovim "modernim" radnim vremenom 8-16 i 9-17 (mozda kod nas nije jos u potpunosti zastupljeno ali koliko vidim tezimo ka tome, svi sem drzavnog sektora) vise ce logike da ima letnje racunanje vremena nego zimsko, cak i zimi.

Danas kad smo svi digitalizovani na sve moguce nacine, i satovi povezani na internet (STB-ovi i slicno), mobilni telefoni, gotovo sve sto nam je glavni izvor infoa o vremenu, i nije problem kada se menja vreme. A kako je bilo kada ranije neko propusti vesti o tome? :) Secam se i pre desetak godina kada se dogovorimo za nesto ranije ujutru tog dana kada se menja vreme, pola ljudi dodje po starom, pola po novom racunanju.
[ component @ 31.10.2018. 08:56 ] @
Džabe raspravljamo da li će biti zimsko ili letnje. To je ostavljeno na odluku ovima za koje je narod glasao (ili nije). A siguran sam da će uraditi onako kako je lošije... Ili možda i neće pošto ovde i ne mogu da se ovajde pa i nema smisla da pokvare da bi naplatili popravljanje.
[ bojan_bozovic @ 31.10.2018. 09:04 ] @
Je li, nece kako i EU, nego bas pogresno? Kako da ne!
[ gilopile @ 31.10.2018. 09:07 ] @
component, kakav crnjak, ali u pravu si 100%.
[ Branimir Maksimovic @ 31.10.2018. 09:10 ] @
Citat:
plus_minus:
Citat:
jesi li razmisljao o tome, u koliko bi sati svitalo preko zime ako bi se tako kao sto kazes "letnje" racunanje vremena primenjivalo zimi?


^^

Fear of the dark ?
--------------------------

Ja lično ne vidim problem kod mračnih zimskih jutara, već kada se dođe do datuma 31. mart valjda ... kada svi spavaju sat manje.
E, to bude veća zjbncija nego li mračna zimska jutra, ruku na srce.

Ljudi u godinama, koji dirinče i čekaju platu svakog meseca, teže se dovode u red nego li mlađi zapošljeni priraštaji. Neki čitavih nedelju dana bivaju smoreni, zbog tog jednog sata.


To samo onima koji rade nedeljom i ustanovama gde je obavezno ustajanje u odredjeno vreme. Inace, ko ne radi, nadoknadi taj sat spavanja.
[ X Files @ 31.10.2018. 09:41 ] @
Meni lično, zbog ustajanja u 05:15, odgovaralo je letnje-zimsko računanje vremena.

Zimi zaista nije lako ustati u (letnjih) 4:15, ne zbog volje nego biologije.

Leti je (realtivno) lako ustati jer već sviće, i u interesu mi je da što duže traje slobodni ostatak dana.E sad, ovako nisam razmišljao prošle, pretprošle i ostalih godina unazad, nego sam kukao.
[ Shadowed @ 31.10.2018. 10:41 ] @
Citat:
X Files: ustajanja u 05:15Bilo da je letnje ili zimsko :)
[ član @ 31.10.2018. 13:26 ] @
Citat:
CoyoteKG:Pff samo da ne zaglavimo u ovoj vremenskoj zoni... drazi mi je duzi dan popodne, nego ujutru... radim radno vreme od 9 pa mi ne znaci puno da li svanjava u 7 ili 8

tebi mozda... pa i meni, iskren da budem, ali zamisli roditelje koji vode klince od 2-3 god. "ujutru" u vrtic, ili decu koja idu u skolu po mrklom mraku. nekako je potpuno neprirodno (bar na nasim prostorima) a i ne prakticno da svice ujutru u 8-pola9-9, da bi imali dan do 17h.
[ plus_minus @ 31.10.2018. 14:18 ] @
^^

Pa ako tako gledaš, da li je prirodno da `na silu` teramo dan da traje sat duže, kada je i tih 17h nekako (barem meni) rano za mrak .. ?
[ CoyoteKG @ 31.10.2018. 15:35 ] @
Citat:
X Files:
Meni lično, zbog ustajanja u 05:15, odgovaralo je letnje-zimsko računanje vremena.

Zimi zaista nije lako ustati u (letnjih) 4:15, ne zbog volje nego biologije.

Eeeee. Radio sam godinama u dve smene. Prva je bila od 6h. U 5:15 mi je kretao bus. Ustajao bih u 4:45, samo licna higijena, ubukao se i trcao na bus...
Pre toga isti slucaj, putovao u srednju skolu u drugi grad 4 godine. Da bih stigao na nastavu bus mi je kretao sa glavne autobuske u 6:45, a do autobuske hvatao drugi bus u 6:15.

Ne ponovilo se vise rano ustajanje :).

Sad remote od kuće, od recimo 9, u gaćama pijem kafu i počinjem sa mailovima i čitanjem tiketa...

Citat:
član:
Citat:
CoyoteKG:Pff samo da ne zaglavimo u ovoj vremenskoj zoni... drazi mi je duzi dan popodne, nego ujutru... radim radno vreme od 9 pa mi ne znaci puno da li svanjava u 7 ili 8

tebi mozda... pa i meni, iskren da budem, ali zamisli roditelje koji vode klince od 2-3 god. "ujutru" u vrtic, ili decu koja idu u skolu po mrklom mraku. nekako je potpuno neprirodno (bar na nasim prostorima) a i ne prakticno da svice ujutru u 8-pola9-9, da bi imali dan do 17h.

Nisam u toj pozicij
Ali svakako i iz druge smene iz skole se sami vracaju po mrklom mraku kući. A ovu decu ujutru roditelji svakako vode do vrtića bio dan ili ne.
[ mjanjic @ 01.11.2018. 00:32 ] @
"čitanjem tiketa..."

Ha ha, sve napredovalo, pa i ovi što su ranije visili po kladionicama, sad mogu ujutru u gaćama da piju kaficu i online proveravaju tikete :)))))))


Sad se setih ovog videa:
https://www.youtube.com/watch?v=rqX8PFcOpxA

Ne kontam prvi prevoz, da li je taksi ili je komšija poveze do železničke pošto mu je usput, ali se pitam kako bi ovako nešto izgledalo u Srbiji - tipa, živiš u NS, a radiš u BG: poraniš ujutru u 8, središ se, uzmeš taksi do železničke (npr. 10 minuta), vozom do BG (40 minuta?), potom sa železničke ulaziš u bus (20 minuta?), i eto te u firmi. Samo još da u BG ujutru nema gužvi pa je pitanje da li možeš da uđeš u autobus.
[ Goran Mijailovic @ 01.11.2018. 14:51 ] @
Mislim da je ovde tiket upotrebljen u nekom drugom smislu a ne u smislu kladionice, bar se nadam.
[ mjanjic @ 01.11.2018. 22:16 ] @
Naravno da jeste, radi se uglavnom o prijavi problema, bagova i sl., zavisi o kakvom projektu ili poslu se radi, ali sam iskoristio priliku da se našalim :)