[ Vukan Karadžić @ 09.05.2003. 23:34 ] @
Google Knowledgebase:
http://www.webmasterworld.com/forum3/2829.htm

Objašnjenje Google PageRanka:
http://www.iprcom.com/papers/pagerank/
http://pr.efactory.de/

10 najčešćih mitova vezanih za Google:
http://www.sitepoint.com/article/971

Basics of Google Optimization:
http://www.webmasterworld.com/forum3/13685.htm

26 koraka do optimizovanog sajta - Brett Tabke:
http://www.searchengineworld.com/misc/guide.htm

Search Engine Friendly URL-ovi za PHP:
http://www.sitepoint.com/article/485

Search Engine Friendly URL-ovi za phpBB:
http://www.phpbb.com/phpBB/viewtopic.php?t=43552

Spider Simulatori:
http://seo.zunch.com/spidersim.html
http://www.searchengineworld.com/cgi-bin/sim_spider.cgi
http://www.killermistakes.com/spider.htm

Toliko za početak; vremenom će biti dodavano još korisnih linkova.

[Ovu poruku je menjao Vukan Karadžić dana 27.12.2003. u 19:50 GMT]

[Ovu poruku je menjao ||NeX|| dana 16.04.2010. u 12:59 GMT+1]
[ Dragan Varagic @ 07.06.2003. 10:52 ] @
Ako govorimo (pišemo) o interesantnim izvorima koji se odnose na pretraživače, dodao bih još nekoliko interesantnih linkova:

Referentni sajtovi iz ove oblasti
http://www.searchenginewatch.com/
http://www.searchengines.com/
http://www.searchengineshowdown.com/


Search Engine Optimisation linkovi
http://www.searchenginewatch.com/resources/article.php/2156511
http://www.searchengines.com/intro_optimize.html

Search Engine Monitoring
http://www.searchengines.com/intro_monitor.html

Search Providers Chart
http://www.searchenginewatch.com/reports/article.php/2156401

Search Engine Features Chart (veoma dobri prikazi /reviews/ pretraživača)
http://searchengineshowdown.com/features/

Search Engine Statistics
http://searchengineshowdown.com/stats/
[ sojic @ 07.07.2004. 02:44 ] @
Mislim da je korisno

http://tools.summitmedia.co.uk/spider/
[ Gordon Bennett @ 18.10.2004. 23:40 ] @
S. Brin & L. Page: The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine
http://www-db.stanford.edu/pub/papers/google.pdf
Mislim da je zanimljivo za procitati.
[ GSOM @ 07.11.2004. 03:20 ] @
http://www.rustybrick.com/pagerank-prediction.php
[ boccio @ 10.02.2005. 14:48 ] @
Velika trojka pretraživača (Google, MSN, Yahoo) ima svoje specifičnosti u algoritmu koji koriste za rangiranje rezultata pretrage. Za svaki od njih treba primeniti "fine-tuning" kako bi se postigao maksimalan učinak.

Tri faktora koji najviše utiču na rangiranje stranice u svim pretraživačima su:
1. Broj backlinkova na sajt
2. Footprint sajta (veličina, broj strana)
3. Relevantan, kvalitetan i ažuran sadržaj (content)

Backlinkovi
Obezbeđivanje backlinkova je jedna od najbitnijih stavki za svakog webmastera. Ono čemu treba težiti su relevantni linkovi (sa sajtova slične/iste kategorije) i što je još bitnije – jednosmerni linkovi. Reciprocitet je skoro potpuno izgubio na značenju. Kako obezbediti jednosmeran link? Lako :) Kvalitetnim sadržajem. Ukoliko vaš sajt ima kvalitetan, originalni sadržaj, mnogi webmasteri će od vas preuzimati delove tog sadržaja uz link ka vama, ili jednostavno vas samo linkovati kao određeni “resource”.

Drugi način su direktorijumi. Prijavljivanjem na DMOZ, povećaćete značajno broj linkova ka svom sajtu, iako vam ti linkovi neće doneti značajan traffic. Međutim, bitni su zato što jako veliki broj sajtova preuzima sadržaj DMOZ-a putem feed-ova, i za čas ćete se naći linkovani na velikom broju sajtova.

Footprint sajta
Što je vaš sajt veći, u smislu broja strana i količine contenta - pretraživači će ga bolje rangirati. Opšte prihvaćena praksa je da se kreira "Sitemap" sajta, kako bi se crawlerima olakšalo indeksiranje svih stranica sajta. Ukoliko vam fali kvalitetnog sadržaja da povećate broj stranica, slobodno preuzmite sadržaje sa drugih, sličnih sajtova (naravno, uz link ka originalnom sajtu), ili makar postavite stranice sa servisnim informacijama od značaja za posetioce.

Još jedan opšteprihvaćeni način za "instant" uvećanje veličine sajta je postavljanje foruma i/ili bloga.

Content

Da bi stranica bila “optimalno popunjena”, bitno je da ima, ugrubo, minimum 200 reči, isključujući tzv. “stop-words” kao što su predlozi, veznici i članovi. Sadržaj sajta osvežavajte često. Što se češće osvežava, botovi ce češće da ga posećuju. To je od izuzetne važnosti za “fine tuning” u SEOu – ne želite valjda da čekate 25 dana da bi videli da li je intervencija koju ste napravili urodila plodom ili ne.


Specificnosti najvećih pretraživača


Google
Prvi među jednakima. Specifičnost ovog pretraživača je PR algoritam koji određuje popularnost stranice. Google mnogo više pažnje posvećuje back-linkovima od samog sadržaja stranice i za visoko kotiranje na ovom pretraživaču najbitnije je obezbediti što vise relevantnih, jednosmernih linkova sa visokim PR-om. Pazite se keyword stuffinga – Google je izuzetno oštar po tom pitanju. Density od 7% se već smatra spamom.

MSN
Ovaj deo će verovatno biti update-ovan, obzirom da je MSN tek nedavno izašao iz beta faze sa svojim algoritmom i još uvek ne postoje značajniji empirijski podaci o specifičnostima samog algoritma. Ono sto je evidentno na prvu ruku jeste da MSN poklanja mnogo veću paznju on-page SEO-u nego backlinkovima i da ima visi stepen tolerancije na keyword density.

Yahoo
Za Yahoo optimizaciju je najbitniji dobar content. Ako niste zadovoljni SERPovima na Yahoo – samo dodajte još contenta! Opšte prihvaćeno uverenje je da Yahoo-ov algoritam prepoznaje oblike reči (množina, itd.), što vam omogućuje prirodnu upotrebu rečenica umesto da oblikujete sadržaj i rečenice prema ciljnim ključnim rečima. Ovde i sitnice čine razliku, pa čak i META tagovi imaju svoju ulogu, za razliku od Google-a koji se ponaša kao da ne postoje. Yahoo je takođe tolerantiniji po pitanju keyword density-ja. Čak i najbezobrazniji keyword stuffing može da prođe na Yahoo, dok bi vas Google momentalno blacklistovao.
[ boccio @ 15.02.2005. 18:42 ] @
http://www.456bereastreet.com/...of_search_engine_optimisation/
Odlican clanak o osnovama SEO-a. Obavezno procitati! (link by secret)
[ bsaric @ 25.10.2005. 20:39 ] @
Msn obožava čisti code, stranica ne mora biti validna, ali što više cssa to bolje. Veći značaj daje on page optimizaciji, voli stranice krcate sadržajem i ključne riječi u title, h1, anchoru i sl. Doslovno se time da preko noći da probit na vrlo tražene riječi u vrh.

Za razliku od msna yahoou je glavno da je ključna riječi u linku, title tagu, da je sadržaj krcat ključnim riječima, prolazi i keyword stuffing, ali ne preporučam, i dobar dio odlazi na linkove sa bilo kojih stranica.

Glavna razlika između msn i yahoo je što msn još nema nikakvih značajnijih filtera, dok yahoo nešto slično sandboxu ima ili testira jer je moguće biti nigdje nekoliko mjeseci i bez nekog značajnijeg rada pojavit se u top 10.

[Ovu poruku je menjao bsaric dana 25.10.2005. u 21:41 GMT+1]
[ old @ 23.01.2006. 12:43 ] @
Na ovom linku je lista na srpskom još nekih stavki koje treba imati u vidu pri optimizaciji. Težište je na optimizaciji za Google.
http://wwwyu.com/optimizacija/

(Moj sajt)


[ bsaric @ 30.10.2006. 20:32 ] @
OSNOVE OPTIMIZACIJE WEB STRANICA ZA PRETRAŽIVAČE

Pišem kratak vodić na način da bude vrlo jasan svima, početnicima i onima koji to nisu, stoga sve što ćete pročitati mnogi možda već znaju, no osnove uvijek treba ponavljat. Isto promijenio sam malo pristup vodiću u nekim dijelovima radi lakšeg shvaćanja srži, usporedio sam neke dijelove sa klasičnim marketingom nevezanim uz internet.

Postoje 3 osnovna koraka (ovisno kako podijelite stvari, ja sam na 3 dijela) koja je potrebno izvesti da se postigne maksimum na tražilicama ili drugim riječima dođe u vrh za željene ključne riječi. Glavni i osnovni cilj optimizacije ili točnije pozicioniranja nije biti prvi niti biti indeksiran niti imati meta tagove već biti prvi na što više ključnih riječi vezanih uz proizvod, uslugu ili nešto treće koje donose promet, posjetu ili još točnije stvarne posjetitelje. Vjerujem da je svima jasno da biti prvi na ključnu riječ koju nitko ne traži baš i nema smisla. SEO = Posjećenost.

INDEKSIRANJE

Indeksiranje web stranica sam odvojio zasebno iako je dio onpage optimizacije iz razloga što mnogi preskoče ili ne shvate taj dio kao važan dio prilagodbe za tražilice. Stvar je jednostavna, ili vam je web sređen da ga tražilice mogu indeksirati ili ne. Ukoliko ne, teško da ćete bilo što postići na traženijim, ali i na manje traženijim ključnim riječima.

Google je na svojim stranicama dao do znanja gdje mogu nastati problemi pri indeksiranju, isto vrijedi i za sve ostale stranice. Evo direktnih linkova na najčešće probleme vezane uz indeksiranje da uđem u srž problema.

Prvih 5 bitnih stvari nalaze se pod:
Webmaster Guidelines

6 problem je opisan pod:
What's a "supplemental result?"

Potencijalni problemi su:

1.
Citat:
Use a text browser such as Lynx to examine your site, because most search engine spiders see your site much as Lynx would. If fancy features such as JavaScript, cookies, session IDs, frames, DHTML or Flash prevent you from seeing your site in a text browser, then search engine spiders may have trouble crawling your site.


Vjerujem da je citat jasan, problem može biti pretjerano korištenja javaskripti ili korištenje javaskripti u važnim dijelovima weba poput navigacije, zatim korištenje cookiesa, session varijabli, frameova, DHTML ili flasha. Rješenje je ne koristite te stvari ukoliko one nisu stvarno nužne. Ukoliko imate sajt u flashu, napravite I običnu HTML verziju samih stranica. Ukoliko želite padajući izbornik, koristite CSS ne javaskripte. Itd.

2.
Citat:
Allow search bots to crawl your sites without session IDs or arguments that track their path through the site. These techniques are useful for tracking individual user behaviour, but the access pattern of bots is entirely different. Using these techniques may result in incomplete indexing of your site, as bots may not be able to eliminate URLs that look different but actually point to the same page.


Tu se dodatno objašnjava korištenje session varijabli, koje imaju svoju svrhu, ali mogu zbunjivat tražilice jer konstatno mijenjaju izgled URLa, a to tražilicama ne odgovara. Preporuka je uopće ne koristit ih.

3.
Citat:
Make use of the robots.txt file on your web server. This file indicates to crawlers the directories that can or cannot be crawled. Make sure that it is current for your site so that you do not accidentally block the Googlebot crawler. Visit http://www.robotstxt.org/wc/faq.html to learn how to instruct robots when they visit your site.


Jedan od razloga neindeksiranja može biti robots.txt, smješten u root folderu koji sadrži instrukcije da tražilice ne indeksiraju određeni dio weba. Provjerite i to za svaki slučaj.

4.
Citat:
Check for broken links and correct HTML.


Jedan, dva ili tri linka možda neće napraviti razliku, ali velik broj mrtvih linkova će sigurno rezultirati problemima oko indeksiranja, vidjeh to nekoliko puta. Mrtvi linkovi nikome ne koriste i nemaju svrhu stoga popravite ih.

5.
Citat:
If you decide to use dynamic pages (i.e., the URL contains a "?" character), be aware that not every search engine spider crawls dynamic pages as well as static pages. It helps to keep the parameters short and their number few.


Nedavno promijenjeni dio, odsada korištenje “ID” kao parametra neće izazvati probleme, ali korištenje većeg broja parametara sigurno hoće. Preporuka je ne koristiti više od 2 parametra, iako ćete najvjerojatnije bit indeksirani I sa 3 parametra, možda I više, no rejtinga po mom osobnom iskustvu neće bit baš puno.

6.
Citat:
A supplemental result is just like a regular web result, except that it's pulled from our supplemental index. We're able to place fewer restraints on sites that we crawl for this supplemental index than we do on sites that are crawled for our main index. For example, the number of parameters in a URL might exclude a site from being crawled for inclusion in our main index; however, it could still be crawled and added to our supplemental index.


Problem sa supplementalom je malo različit od svih gore navedenih problema. Prva I osnovna razlika je da neće spriječit indeksiranje, ali će stranice nakon indeksiranja prebacit u Supplemental indeks ili sporedni indeks I time će te stranice biti u drugom planu tj. Bez rejtinga u većini slučajeva, što je gotovo isto kao I da niste indeksirani. Razlozi zbog kojeg stranice odlaze u taj indeks su uglavnom nedostatak sadržaj. Svaka stranica mora imat svoj sadržaj, ako dvije stranice imaju isti ili vrlo sličan sadržaj jedna će otići u taj sporedni indeks. Drugi mogući razlog za supplemental su isti title I meta tagovi na svim stranicama. Svaka stranica mora imat različiti title tag jer svaka nudi različitu informaciju. Treći razlog je vezan uz gore navedene tehničke probleme pri indeksiranju, ukoliko tražilica ne uspije shvatit tehnologiju koju koristite I normalno indeksirat stranicu, bacit će ju u supplemental indeks. Razloga ima još, no ovo su sigurno najčešći I lako rješivi.

To su najčešći problemi koji mogu spriječit indeksiranje ili koji nakon indeksiranja mogu direktno štetit rejtingu (npr. supplemental results). Postoji još par stvari koje biste trebali znat, no one se odnose na korištenje sumnjivih tehnika poput skrivenog teksta, cloakinga itd. Naravno korištenje tih tehnika vam može isto onemogućit indeksiranje ili drugim riječima mogu prouzročit ban sa tražilica. Navedeno što izbjegavat opisano je na Webmaster Guidelines.

Quality guidelines - basic I specific principles

Ukratko sažetak vezan uz indeksiranje: ukoliko tražilice iz bilo kojeg razloga nisu u stanju indeksirat web stranice to znači da je sve uzaludno jer vam se neće uvrstit u indeks. Mogu vas djelomično uvrstiti, uvijek neke dijelove uspiju shvatit, no to će utjecat kasnije na sami rejting u značajnijoj mjeri, moguće I u negativnoj mjeri. Sa druge strane navedene potencijalne probleme nije nikakva znanost rješit. Ali rješit ih nužno morate.

ONPAGE OPTIMIZACIJA

Onpage optimizacije je vezana uz faktore koji se nalaze na vašim stranicama i koji su recimo to tako pod vašom kontrolom, oni mogu biti slijedeći:

1. Sadržaj stranica
2. Struktura stranica
3. Način kodiranja stranica
4. Način linkanja
5. Imena dokumenata
6. Korištenje ključne riječi u Title tagu
7. Korištenje ključnih riječi u tekstu
8. Korištenje ključnih riječi u linkanju
9. Mjesto pojavljivanja ključnih riječi
10. Korištenje srodnih ključnih riječi
11. Navigacije
12. Meta description i meta keywords tag
13. Heading tagovi - h1, h2, h3, h4, h5, h6
14. Osvježavanje novim sadržajem
15. Ostali tagovi - alt tag, bold, italic

Naravno najvjerojatnije ima još faktora koji utječu na rejting, no vjerujem da je i ovo dovoljno da se shvati srž. Da vam približim malo onpage optimizaciju, uzmite si knjigu, recimo enciklopediju i usporedite nju sa vašim webom.

Enciklopedija ima cjeline, poglavlja, naslove, podnaslove, sadržaje, boldane bitne stvari, ono što se pokušava objasniti u sadržaju je često najčešće korištenija riječ o određenom članku itd. Jel tko vidio enciklopediju čija poglavlja i glavni naslovi su isti kroz cijelu knjigu? Ili jel tko vidio dvije potpuno identične stranice u knjizi? Vjerujem da nitko. Onpage optimizacije je ništa drugo nego samo naglasiti o čemu specifična stranica govori, a to možete koristeći ključnu riječ u bitnim HTML tagovima, ako ne znate koji us imate sve na w3.org sa objašnjenjima čemu služi koji tag.

Ukoliko imate članak, pod nekim unutarnjim linkom, koji objašnjava kako napisati Životopis ili molbu za posao, vaš title tag ili naslov stranice ne bi smio sadržavati title početne stranice već točno ono o čemu članak govori, a on govori o Životopisu i Molbi za posao. Isto vrijedi za sve ostale faktore.

Ukratko sažetak: smatram da nema potrebe pretjerivati, dovoljno je da sve tagove koristite za ono čemu služe i da sav sadržaj pišete prirodno pritom da malo pripazite i obuhvatite razne varijacije vaše ključne riječi.

OFFPAGE OPTIMIZACIJA

Offpage optimizacija obuhvaća sve faktore vezane uz popularnost domene. Offpage optimizacija nije ništa drugo nego promocija web stranica, oglašavanje, marketing. Na koji način do reklame u klasičnom poslu? Platite reklamu na radiju, TV, novinama, časopisima, postavite tablu na ulazu firme, pored prometnice, na jumbo plakat, na svoje vozilo, zaspamate tuđe poštanske sandučiće, sve će vam to pomoć da ljudi saznaju i dođu k vama i počnu vas besplatno reklamirati i preporučati. Poanta je da želite biti prisutni tamo gdje su kreću stvarni ljudi i po mogućnost ljudi koji trebaju vašu usluge. Što je medij popularniji to je reklama najvjerojatnije isplativija. Sad to treba primjeniti isto na internetu, malo začinjeno sitnicama vezanim uz SEO i internet marketing. Poanta su linkovi sa drugih domena.

Web stranice se same od sebe neće ispromovirati, isto ukoliko ih promovirati na krivi način možda neće bit željenog efekta.

Kako bi predočio gore navedeno u SEO recimo da je svaka reklama za vaš web na drugim web stranicama jedan glas, link, klik, bod itd. Pritom ukoliko vaš web preporuči poznata domena taj glas je jači i značajniji. Također ukoliko vas preporuči puno loših glasova možete doć na loš glas na tražilicama.

Gdje nabavit glas, link, klik, bod, reklamu?

1. počnete od sebe, ukoliko imate druge domene dajte link sami sebi, nema ništa loše u tome
2. imate prijatelje, poznanike sa webovima, tražite ih link
3. imate poslovne partnere, tražite ih link
4. ljudi koriste poslovne imenike, prijavite se u njih
5. ljudi koriste razne direktorije, generalne direktorije, direktorije koji se bave određenom tematikom, nacionalne direktorije, prijavite se u njih
6. imate više jezika? Prijavite se u strane direktorije.
7. pronađite stranice, portale, forume, blogove koje se bave vašom tematikom i pokušajte dobiti link na lijep način, zamolite, pitajte, ponudite suradnju, platite
8. kreirajte kvalitetan sadržaj, alate, korisne stvari i drugi će vam dati link
9. sudjelujte u industriji u kojoj jeste pisanjem članaka, sudjelovanjem na forumima, blogovima itd.
10. gdje se vaša konkurencija oglašava, gdje su njihovi linkovi? Pokušajte ih dobiti.

Vjerujem da načina ima još puno. Ukoliko za svaku točku dobijete 10 linkova sa različitih domena to je 100 linkova ili 100 glasova što je po mom mišljenju iznad prosjeka na našim prostorima.

Pobjeđuje onaj koji skupi najviše kvalitetnih bodova, linkova ili reklama, simple.

Evo par sitnica što je kvalitetan link:

1. Kvalitetan link dolazi sa stranice koja se bavi vašom industrijom. Frizerski salon se ne oglašava u informatičkom časopisu. (navedeno ne znači da je link izvan vaše industrije loš)
2. Kvalitetan link je link sa već priznate stranice u očima tražilica. Stranica koji ima rejting, posjećenost, reputaciju zbog dugogodišnjeg prisutstva na tržištu, pa i Google PageRank. Reklama u lokalnim novinama nije isto što i reklama u nacionalnim novinama. (navedeno ne znači da su linkovi sa novih domena loši)
3. Kvalitetan link je link koji koristi ključnu riječ u anchoru ili tekstu linka. Ukoliko reklamirate frizerski salon u reklamu ćete staviti riječi koje asociraju i opisuju vaše usluge, a ne nebitne riječi. (navedeno ne znači da je link bez ključne riječi loš)
4. Pozicija linka na stranici je bitna, linkovi u footeru ili nebitnim dijelovima stranica manje vrijede. Reklama na početnoj stranici novina vrijedi više nego reklama na na 36 stranici.

Prema navedenim primjerima vjerujem da već sad i sami imate predožbu što je kvalitetno, a što manje kvalitetno, a što bezvrijedno. I kako do linkova.

Ukratko sažetak: linkovi su offpage optimizacija, linkovi su jumbo plakati po gradovima, pored autocesta, na trgovima, na tražilicama, na google :) itd.


Zaključak

Sve 3 stvari su nužan dio optimizacije i pozicioniranja, izostavite jednu i najvjerojatnije sve pada u vodu. Pokušajte koristiti što više faktora koji utječu na rejting u što prirodnijem obliku i rezultat neće izostat.

Vanjski linkovi

Preporučam pročitat:

http://www.google.com/support/webmasters
www.google.com/technology/
http://infolab.stanford.edu/~backrub/google.html
www.seomoz.org/beginners.php
www.seomoz.org/articles/search-ranking-factors.php
www.seobook.com/relevancy/


To bi bilo to, pišem sve iz glave, pa ukoliko što zaboravio samo recite pa ćemo nadodat, isto vrijedi I za vanjske linkove..

Nadam se da je razumljivo, da su usporedbe dobre i da nije preširoko :)


[Ovu poruku je menjao bsaric dana 31.10.2006. u 09:13 GMT+1]
[ bsaric @ 01.11.2006. 13:32 ] @
SEO FAQ – Često postavljana pitanja


OPĆENITO

1. Ne znam ništa o tražilicama, jel postoji negdje kakav tutorijal?

Webmaster Help Centar
http://www.google.com/support/webmasters

Google Webmaster Help
http://www.google.com/support/...ers/bin/answer.py?answer=35769

Osnove optimizacije web stranica za tražilice
http://www.elitesecurity.org/t...nove-optimizacije-za-trazilice

2. Google adwords ili adsense utječu na rejting?
Ne.

3. Da li primaju asp?
Primaju sve, i html datoteke nemaju nikakvu prednost.

4. Koje je najjače tražilice?

Google, Yahoo i Msn.

5. Šta su (Google) Datacentri?

Datacentri su mirrori originalne baze Google-a koji se nalaze na raznim lokacijama po svetu. Koriste se za load balancing, a u novije vreme i za serviranje Geo-targetovanog sadržaja posetiocima. Takođe, Google koristi datacentre za potrebe testiranja algoritama pre nego update-uje glavni indeks.

Odgovor by boccio.

6. Sajt mi je banovan na Google! Šta da radim?!

Prvo se uverite da je zaista banovan. Ukoliko je sajt nov, verovatno je u pitanju Sandbox. Drugo, fluktuacije u SERPovima su normalna stvar – prihvatite to kao nužno zlo. Ukoliko je ipak sajt ispao iz pretraga iako nije nov, nemojte odmah paničiti. Možda je samo neki glitch u jednom od datacentara, ili glavnom indexu. To ne bi trebalo da traje duže od dva – tri dana.

Ako ste koristili “prljave” tehnike – keyword stuffing, doorway pages, cloaking, itd. ne trebate se ni čuditi zašto ste banovani. Drugi razlog može biti link farming. Pazite se toga. Link farme se smatraju spamom i dobijaju penale. Vaše prisustvo na jednoj takvoj samo privlači neželjene poglede na vas.

Šta činiti?
Postoje dve stvari koje u takvoj situaciji možete uraditi. Prvo, batalite sajt (tj. domen), zakupite novi i postavite sveži sajt. Nekad je to zaista jednostavnija varijanta. Nipošto ne pokušavajte trikove tipa 301 redirekcije na novi domen. Google je svašta, ali nije glup.
Drugi način je da otklonite razlog banovanja. Proverite Webmaster Gudelines i vidite da li kršite neko pravilo. Kada uočite uzrok, otklonite ga i pošaljite mail Google-u sa detaljnim objašnjenjem (izvinjenjem) i navodima šta je otklonjeno od materijala koje se kose sa Webmaster Guidelines.

Odgovor by boccio.

7. Kako da odaberem dobru ključnu reč?
Ovo je zapravo najteži deo SEO posla. Ideja vodilja treba da vam bude fraza koja se puno traži, a ima malo rezultata pretrage. Postoji dosta alata za proveru, tzv “keyword suggestion tool”, a verovatno najpoznatiji je http://www.digitalpoint.com, koji kombinuje Overture i Wordtracker. Uz pomoć ovih alata uporedite broj dnevnih pretraga za ciljne fraze sa brojem rezultata koje Google (i ostali pretrazivači) daju za te fraze.

Nemojte se truditi da dovodite posetioce na home page vašeg sajta. Fokusirajte ključne reči na pojedine strane. Suzite ih na usko ciljne grupe. Dovedite posetioce na stranu koja sadrži upravo ono što oni traže!

Odgovor by boccio.


INDEKSIRANJE

1. Kako da se prijavim na tražilice?

Dovoljno je da prijavite svoj link na nekoliko stranica koje već jesu u indeksu tražilica i bit ćete indeksirani. Što više linkova imate na drugim domenama vaša domena će bit brži indeksirana. Inače direktani linkovi za prijave na tražilice su:

http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl
http://search.yahoo.com/info/submit.html (zahtijeva Yahoo ID, registracija potrebna)
http://search.msn.com.sg/docs/submit.aspx?FORM=WSDD

Na gornje linkove dovoljno je prijaviti samo početnu stranicu i samo jednom. Ukoliko mislite da dugo traje, poslušajte savjet iznad linkova za prijavu.

2. Nije mi indeksiran cijeli sajt, što da radim?

Prvo treba bit siguran da postoji direktan link pram stranicama koje želite u indeksu tražilica i da su same stranice koliko toliko prilagođene tražilicama, potencijalne probleme zašto niste indeksirani u potpunosti pročitajte pod

http://www.elitesecurity.org/t...nove-optimizacije-za-trazilice

Ukoliko mislite da to nisu ti razlozi i da je sve ok sa vašim webom u tom smislu, glavni problem je onda Crawling Sandbox. Radi se o tome da morate malo ispromovirati svoje stranice, prijaviti na razne direktorije, poslovne imenike i sl. Da bi vaša domena dobila na popularnosti ili jačini i time bila indeksirana u potpunosti. Nove domene imaju najčešće takav problem zbog manjka linkova.

3. Kako da se izbrišem sa Googlea ili da zabranim indeksiranje određenih dijelova stranica?

Navedeno je opisano pod

How Google crawls my site – Using a robots.txt file

Također uz navedeno možete na svaku stranicu nadodati noindex meta tag i time se dvostruko osigurati:

Noindex meta tag:
http://www.robotstxt.org/wc/meta-user.html

Također nakon što postavite zaštitu trebat će neko vrijeme da vam se stranice nestanu iz indeksa (čitaj mjesec dana). Alternativa gornjim opcijama je uklanjanja indeksiranih stranica putem njihovog alata za to:

How can I remove content from Google's index?


4. Stranice su mi bile jučer indeksirane, danas ih nema, zašto?

Ukoliko niste koristili nikakve sumnjive metode na stranicama, radi se o tome da ste u procesu indeksiranja, ali bit će potrebno nekoliko dana da se ponovno pojave. Rješenje je pričekati.

5. Kako da mi se slike sa stranica pojave na Google Images?

Dovoljno je da su stranice indeksirane, ali potrebno je vrijeme jer se Google Images osvježava samo nekoliko puta na godinu.

6. Šta je robots.txt?

Robots.txt fajl sadrži informacije o tome koje stranice ili direktorijume crawler ne treba da indeksira. On nema nikakvog udela u frekvenciji indeksiranja sajta odnosno tome da li će spider uopste posetiti sajt. Za primere kreiranja robots.txt fajlova pogledajte http://www.searchengineworld.com/robots/robots_tutorial.htm

Odgovor by boccio.

ONPAGE OPTIMIZACIJA

1. Moj keyword density je 6,9%, jel dobar?
Keyword density ili jačina ključnih riječi NE POSTOJI. Koncentracija ključnih riječi je bitna, ali ona se ne dobiva po formuli za klasični keyword density.

2. Imam sajt u Flashu, kako da ga optimiziram?
Nikako, treba napraviti i HTML verziju stranica.

3. Čuo sam da tražilice ne vole frameove?

Točno, no neke stvari se daju rješit sa noframe tagom:

http://www.highrankings.com/framedsite.htm

4. Da li je bolje koristiti crticu (-) ili underscore ( _ ) u imenima datoteka i URLu?
Bolja opcije je crtica.

5. Da li meta tagovi utječu na rejting?
Ne baš. Upute i kratki članak o njima:

http://www.highrankings.com/metadescription.htm


OFFPAGE OPTIMIZACIJA

1. Gdje su moji linkovi, kad upišem link:www.domena.com u Google, kaže nema ništa?

Ta opcija ne pokazuje stvarno stanje linkova. Linkovi su tu samo ih je nemoguće vidjet. Svoje linkove možete provjerit putem Yahoo! SiteExplorer alata koji je zasada najtočniji.

2. Što je Google Sandbox?

Google Sandbox je filter koji zahvaća sve nove domene i onemogućava im rejting dok ne zadobe povjerenje u očima tražilice. Povjerenje se dobiva linkovima, promocijom web stranicama, izbjegavanjem loših linkova itd. Filter u prosjeku traje 6 do 12 mjeseci, ali moguće ga je izbjeći kvalitetnim marketingom i većim brojem kvalitetnih linkova prema domeni.

3. Gdje da nabavim linkove?

To ovisi o snalažljivosti i budžetu za marketing itd. Moguće ih je dobiti prijavom na generalne direktorije, tematske direktorije, nacionalne direktorije, poslovne imenike, poslovne portale, tematske portale, moguće ih je zakupiti, dobiti od prijatelja i poslovnih partnera, vidjet gdje ih konkurencija ima itd.


GOOGLE PAGE RANK

1. Šta je PR i kako ga povećati?

PageRank je Google-ova patentirana tehnologija koja pokazuje popularnost web stranice, a ne web sajta u celosti kako se pogrešno misli. Da bi web stranica dobila PR potrebno je da neka druga strana linkuje ka njoj i na taj način joj “prenosi” deo svog PR-a. Svi spoljni linkovi jedne stranice (outbound links) dele PR, tako da za maksimalne rezultate treba težiti ka tome da se postavi link na stranici sa visokim PR-om i malim brojem izlaznih (spoljnih) linkova.

PR ne raste linearno, to je logaritamska funkcija. Zato je neuporedivo lakše stići od PR1 do PR6 nego od PR6 do PR7. PR koji vidimo na Google Toolbaru za IE, ili PageRank Status ekstenziji za FireFox je samo aproksimacija prave vrednosti koja čak i ne mora biti tačna, jer se Toolbar PR ne update-uje redovno. Zato ga nikad ne treba prihvatati kao relevantnog.

Najčešća zabluda vezana za PR jeste da on direktno utiče na rangiranje web strane u pretragama. Ta zabluda nagoni mnoge webmastere da usmere svu energiju u povećanje PR-a u želji da se što bolje rangiraju. Nažalost, PR je samo jedan od faktora koji utiču na SERP-ove Googla.

Odgovor: by boccio.

2. Uskoro ću dobit PR5 i bit ću na prvoj stranici na svoju ključnu riječ?
Google PageRank ovisi isključivo broju i kvaliteti linkova prema vašoj stranici, ništa drugo ne utječe na njega, također PageRank ne utječe na rejting u nekoj velikoj mjeri uopće. Također nitko ne može predvidjeti da ćete stvarno dobiti PR5.

3. Kad upišem domena.com piše PR3, a kad upišem www.domena.com piše PR5?
U očima tražilice to su dva različita linka, pa svaki ima svoj PR, neki ljudi vas linkaju bez www, neki sa, i tu dolazi do cijepanja PR na dva dijela, da bi to zaobišli imate foru sa htaccessom, možete preusmjeriti sav PR sa domena.com na www.domena.com.

http://www.webconfs.com/how-to-redirect-a-webpage.php

4. Koliko često se updatea Google PR?

Vrlo često, recimo svaki dan ili dva, ali vidljivi PR, na Google Toolbaru se updatea oko 3 do 4 puta godišnje.

5. Gdje da vidim svoj PR?

Potrebno je skinuti Google Toolbar i instalirati ga ili provjeriti putem nekog SEO alata npr.

http://www.checkpagerank.com/
To je to zasada :) Vjerujem da će sa vremenom bit još.


[Ovu poruku je menjao bsaric dana 03.11.2006. u 20:40 GMT+1]
[ 2stamlers @ 16.09.2007. 11:25 ] @
Preporucio bih samo jos jednu stvar, a to je besplatna knjiga o optimizaciji - SEO Fast Start. 100 strana, pisano razumljivim jezikom, i po meni sve bitne stvari su recene.

link: http://www.seoresearchlabs.com/seo-book.php

pozz
[ Vukan Karadžić @ 07.10.2008. 21:27 ] @
Dakle, kao odgovor na pitanja tipa: kako da kad neko ukuca ime mog sajta, Google izbaci nesto ovako


Primer: sajt zalogaj.com na Google
Citat:
We only show sitelinks for results when we think they'll be useful to the user. If the structure of your site doesn't allow our algorithms to find good sitelinks, or we don't think that the sitelinks for your site are relevant for the user's query, we won't show them.

At the moment, sitelinks are completely automated.

Kompletan odgovor ovde: http://www.google.com/support/...py?answer=47334&topic=8523
[ ljubafm @ 09.02.2009. 21:34 ] @
Trazilice ? ? ? ?

Nego sta je zapravo backlink spam? Jel moze neko nesto o tome da kaze?
[ old @ 15.02.2009. 22:46 ] @
Svaki link gledano sa sajta na koji vodi je backlink. Za spam mi ovde deluju prikladno karakteristike - štetno, nepoželjno, kažnjivo od strane pretraživača.

Nisam do sada zapazio negde frazu "backlink spam". Čudi me da postoji (ako?). Backlink je korisna stvar, a spam štetna. Šta više, Google kaže da backlink nikada ne može biti štetan (nije sve kako Google svojim protivnicima kaže).

Oni teoretski slučajevi kad može da šteti - u praksi se ne dešavaju jer se nikom ne isplati da ih napravi. Pa se dvoumim da li je uopšte vredno pominjanja. (To je kad se spoljnim linkovima, u očima pretraživača, promeni "tema" stranice. Standardan slučaj - razlika je samo u tome što ovaj put "optimizaciju" radi konkurent, forsirajući irelevantnu ključnu reč/frazu.

Ili kada konkurentu naglo nabaci gomilu (back)linkova odjednom, pa izazove penalizovanje kod pretraživača zbog veštačkih manipulacija.

U oba slučaja preskupo. Uvek produktivnije je te linkove iskoristiti sa pravim "keywords", uperene u sopstveni sajt.


S druge strane, "link spam" je poznat pojam. I uobičajen, kada neko radi promociju trpajući svoj link na tuđe sajtove. I tamo posle moraju da brišu za njim (Ali to samo iz ugla spamera može da se nazove backlink. Za njega i jeste)


PS
Šta vidiš različito - na jednom balkanskom forumu - između reči tražilice i pretraživači? Na hrv. je to standardna reč.
(A kod nas vole za browser da kažu pretraživač iako je reč homonim. Cepidlake bi rekli "nepravilno").


[ ||NeX|| @ 16.04.2010. 11:47 ] @
Mnogo se promjenilo od kada smo ovo pisali, update-ujte znanje:

U glavnom detaljno pročitajte ovaj kompendijum: http://www.seomoz.org/article/search-ranking-factors
Dodatno osvježite svoja SEO saznanja: http://www.seomoz.org/blog/seo...ed-on-updated-correlation-data

[Ovu poruku je menjao ||NeX|| dana 17.04.2010. u 07:33 GMT+1]
[ srdjann92 @ 22.02.2012. 22:21 ] @
Odlicno obradjena sva pitanja za osnovna SEO pitanja
[ Dejan Popović @ 18.02.2015. 09:30 ] @
Jedna stranica edukativnog karaktera o SEO sa spiskom pojmova: Šta je SEO optimizacija
i domaci SEO blog sa velikim brojem dobrih clanaka (preporuka, moze puno da se nauci iz SEO oblasti)
[ Beston Group @ 27.06.2022. 10:34 ] @
Još uvijek vrlo korisno, hvala