[ Man-Wolf @ 31.10.2006. 14:21 ] @
Znam da se ova tema vise puta ponavljala, ali sam resio da i ja otvorim jos jednu. Objasnicu zasto. Naime, pre par meseci sam ubedio caleta da uzme ADSL (uz obrazlizenje da ce mu internet ici mnogo brze, telefonska veza nece biti zauzeta, .... ). I ubedio sam ga. Kad sam dobio adsl mdem, problem je bio podeliti internet konekciju na oba kompa (moj i caletov). Oba kompa su imala integrisanu ethernet karticu i nabavili smo UTP kabl. Osposobio sam mrezu, ali internet nije radio na drugom kompu (caletovom ). Onda sam trazio po forumu i nasao temu u kojoj je sve to lepo objasnjeno. Ali i dalje nista. Sve je bilo podeseno na sledeci nacin:

Na gateway kompu:

IP address: 10.0.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0

Ovo se podesava: Desni klik na ethernet konekciju, Selektujete Internet protocol (TCP/IP), Properties

Na drugom kompu, koji je trebao da se konektuje preko gateway kompa:

IP address: 10.0.0.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 10.0.0.1

Primary DNS server: 10.0.0.1
Secondary DNS Server: (Ovo treba da dobijete od provajdera, ili da pogledate na gateway kompu -> Run, CMD -> ipconfig /all )

Na gateway kompu je naravno bio ukljucen ICS (Internet Connection Sharing). To osposobljava na sledeci nacin: Desni Klik na internet konekciju, Properties, Advanced i Chekirate Allow Other Network users to connect through this computers internet connection ).

To je trebalo da bude dovoljno. Ali, nije radilo :( Sve zivo sam pokusao, ali bez uspeha. Onda, slucajno vidim TOP temu: http://www.elitesecurity.org/t...ostavljana-pitanja-umrezavanju i tu pronadjem da ukoliko ne proradi posle osvnovnog podesavanja ( objasnjeno nekoliko redova iznad ), treba uraditi i sledece na gateway racunaru:

Citat:
. Proverite još jednom sva podešavanja na serveru, a ako i dalje ne radi, probajte da u ključu u registry-ju (Run > regedit) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Tcpip\Parameters vrednost varijable IPEnableRouter postavite na 1, pa restartujte server.

Još jedna preporuka je da se isključi NetBIOS na ethernet adapteru servera ka internetu (Properties te kartice, pa u General odeljku na TCP/IP > Advanced > WINS > Disable NetBIOS over TCP/IP)
.

Ovo je napisao @trooper, u temi ciji sam link vec naveo. Uradio sam kako je i napisano i verovali ili ne, ICS je uspesno proradio :)) Tako da sam odlucio da ovo napisem za ostale korisnike, koji su imali slicne probleme kao i ja :)

Srecno :)
[ Nissimyani @ 24.02.2008. 13:49 ] @
svaka ti cast za ovo legendo
[ easyyu @ 24.02.2008. 14:34 ] @
Zar ti nije bilo lakse da kupis jedan switch i da su ta dva kompa postanu nezavisna (posto vec imas ADSL router)???
[ Srđan Pavlović @ 24.02.2008. 16:03 ] @
Da li je ovaj djavo sto sam dobio od telekoma (bt882, onaj roze modem) ujedno i ruter ili samo modem?
Interesuje me sledece - da li cu kupovinom nekog najobicnijeg i najeftinijeg switcha
moci da dobijem konekciju oba kompa na Internet preko tog switcha, znaci da ne mora
ici preko ICS da oba kompa moraju raditi da bi imao drugi internet?
Ako ne moze tako, koji mi Router (sa integrisanim switchem) preporucujete?
Napominjem, zanima me najeftinije resenje, a ako je dovoljan samo switch, njega bih uzeo,
i takodje koji preporucujete? (ADSL je 512/64, dobija adresu automatski)

Pozdrav.
[ Librabicboj @ 24.02.2008. 16:34 ] @
Citat:
Kernel-1:
Interesuje me sledece - da li cu kupovinom nekog najobicnijeg i najeftinijeg switcha
moci da dobijem konekciju oba kompa na Internet preko tog switcha, znaci da ne mora
Napominjem, zanima me najeftinije resenje, a ako je dovoljan samo switch, njega bih uzeo,

Ma samo na ruter povezes jedan komp na LAN izlaz, a drugi na USB i ima sve da ti "sljaka ko ludo"
[ kristi1 @ 24.02.2008. 17:14 ] @
Citat:
Librabicboj: Ma samo na ruter povezes jedan komp na LAN izlaz, a drugi na USB i ima sve da ti "sljaka ko ludo"

Tacno tako nema nikakva podesavanja
[ easyyu @ 24.02.2008. 23:47 ] @
Citat:
Kernel-1: Da li je ovaj djavo sto sam dobio od telekoma (bt882, onaj roze modem) ujedno i ruter ili samo modem?

Pozdrav.

Da..ako imas Huawei MT882 on je vec po default postavkama onako kako si ga dobio od telekoma u "router modu"
Kupovinom switcha resavas problem!
[ Srđan Pavlović @ 25.02.2008. 00:08 ] @
@easyyu - hvala, to mi je trebalo. Znaci bilo koji switch
i imam internet na oba kompa nezavisno.

Jos nesto me zanima. Kada su oba upaljena, i oba na netu,
po kom principu ce da se deli bandwith, ako se recimo
na oba kompa nesto downloaduje?

I jos nesto, kada uzmem taj switch, pretpostavljam da to izgleda ovako:
adsl zabica u modem, modem u switch, i kompove u switch.
E, sad, za povezivanje kompova u switch - jel mi treba straight
ili ukrsteni kabl?

Da li cu moci da iskoristim kabl koji sam dobio uz modem
(za Ethernet) da povezem modem i switch?
(preko njega mi je sad povezan modem na mreznu)

Pozdrav i hvala na odgovoru.

PS: Koji switch da uzmem, neka preporuka?
(znaci jeftinija klasa ali da ipak valja kolko-tolko
i ako ima neke veze da dobro radi sa Linuxom)
[ easyyu @ 25.02.2008. 03:17 ] @
Citat:
Kernel-1: @easyyu - hvala, to mi je trebalo. Znaci bilo koji switch
i imam internet na oba kompa nezavisno.

Jos nesto me zanima. Kada su oba upaljena, i oba na netu,
po kom principu ce da se deli bandwith, ako se recimo
na oba kompa nesto downloaduje?

I jos nesto, kada uzmem taj switch, pretpostavljam da to izgleda ovako:
adsl zabica u modem, modem u switch, i kompove u switch.
E, sad, za povezivanje kompova u switch - jel mi treba straight
ili ukrsteni kabl?

Da li cu moci da iskoristim kabl koji sam dobio uz modem
(za Ethernet) da povezem modem i switch?
(preko njega mi je sad povezan modem na mreznu)

Pozdrav i hvala na odgovoru.

PS: Koji switch da uzmem, neka preporuka?
(znaci jeftinija klasa ali da ipak valja kolko-tolko
i ako ima neke veze da dobro radi sa Linuxom)

Nema na cemu :)
Bandwith se deli po principu ko pre zauzme link..znaci ako si havy downloader onaj drugi komp ce to osetiti..
Naravno da postoji princip po kome se bandwith deli ali to je teorija redova...bar koliko je meni poznato.

Ja sam koristio semu u attachmentu (pogledaj)

Switch..bilo koji..Ja imam jedan Ovislink i jedan TP Link.
U linuxu nemam iskustva..stoga ti tu ne mogu pomoci!
[ Srđan Pavlović @ 25.02.2008. 17:09 ] @
Ok. Tu sliku sto si okacio, to su ukrsteni kablovi.
Znaci sva tri kabla treba da su takva (ukrstena)?

1. Od modema do switcha
(ovim kablom mi je trenutno vezan ADSL modem na racunar (mreznu), pa pretpostavljam da cu
njega moci da iskoristim za ovu namenu pod brojem 1, to je kabl koji sam dobio uz modem)

2. Od Kompa-1 do switcha

3. Od Kompa-2 do switcha

[ easyyu @ 25.02.2008. 17:15 ] @
Taj utp sto si dobio uz modem vezi na switch i trebaju ti 2 ovakva kao sto sam ti stavio sliku..
Ali pazi..dansnji uredjaji su inteligentni i svejedno je koji ces tip spoja koristiti!
[ Srđan Pavlović @ 25.02.2008. 17:41 ] @
Ok, hvala. Nego, jel ima sta jeftinije od ovoga:

ZYXEL SWITCH ES-105S 5-PORT 10/100 PLASTIC CASE cena: 963.90 din.

Moze na priv. gde ima u BG da se kupi ako neko zna, i jel ovaj gore sto sam
nasao OK.

? :)
[ DarioBH @ 25.02.2008. 19:08 ] @
cross over kabl se koristi samo od racunara do racunara, a ne od racunara do switcha (istina je da su danasnji uredjaji inteligentni al ipak ne treba eksperimentisati)
kupi obicni pach kabl (ravni pin na pin)
[ Srđan Pavlović @ 26.02.2008. 17:30 ] @
ZYXEL SWITCH ES-105S 5-PORT 10/100 PLASTIC CASE cena: 963.90 din.

ili

OvisLink Hub/Switch 10/100Mbps 5 port OvisLink FSH5PS (ista cena)

Koji je bolji od ova dva?
[ easyyu @ 27.02.2008. 00:41 ] @
Ja imam Ovis-a..ne znam kakav je drugi..ali ovaj je OK..cisto sumnjam da ima neke razlike koje bi primetio!
Svejedno ti je!Switch ko switch!
[ gda616466 @ 27.02.2008. 12:42 ] @
Ovo sam našao na Pakomovom sajtu

Asus GigaX1005 Unmanaged Layer 2 Switch

Pasivno hladjenje i metalno kuciste

* Auto MDI/MDIX.
* Auto negotiation poparametrima brzina, duplex mode, i flow control.
* Dimenzija: 2.4cm (H) X 9.2cm (W) X 6.7cm (D)/200g
* Standardi: IEEE 802.3 (10Base-T), IEEE 802.3u (100Base-TX), IEEE 802.3x Flow Control
* 1K MAC address table sa automatskim ucenjem

948 din.

[ Srđan Pavlović @ 28.02.2008. 00:18 ] @
Posto mi niko nije isao u BG do kraja sam uzeo neki za 1250 din, jedini koji sam nasao
TP-LINK TL-SF1005D (5 port, 10/100)

Radi sve bez problema.... za sada. (adsl na oba kompa nezavisno + vide se medjusobno
(192.168.1.3 i 192.168.1.4, automatski dodeljene adrese)

[ easyyu @ 28.02.2008. 01:32 ] @
Eto kazem ti... :)
[ gda616466 @ 28.02.2008. 15:47 ] @
Koristim Telekomov ADSL i modem Huawei MT882. Povezao sam desktop kompjuter na internet preko LAN-a, na USB sam prikačio laptop i sve radi kako treba. Interesuje me jedna stvar: da li mogu da povežem ova 2 kompa u mrežu, a da ne kupujem switch?
[ easyyu @ 28.02.2008. 17:00 ] @
Citat:
gda616466: Koristim Telekomov ADSL i modem Huawei MT882. Povezao sam desktop kompjuter na internet preko LAN-a, na USB sam prikačio laptop i sve radi kako treba. Interesuje me jedna stvar: da li mogu da povežem ova 2 kompa u mrežu, a da ne kupujem switch?

NARAVNO!
Ako vec imas net na oba kompa onda si vec i u mrezi (LAN-u)!
Ali mislim (nisam siguran) da ce ti brzina biti degradirana..neces imati "teoretskih 100Mbps".
Nek me isprave ako gresim!
[ kristi1 @ 28.02.2008. 17:36 ] @
Citat:
gda616466: Koristim Telekomov ADSL i modem Huawei MT882. Povezao sam desktop kompjuter na internet preko LAN-a, na USB sam prikačio laptop i sve radi kako treba. Interesuje me jedna stvar: da li mogu da povežem ova 2 kompa u mrežu, a da ne kupujem switch?

Nisi u mrezi, to sa netom je drugo, kupi jednu mreznu kartu 450 din.posto ti je jedna slobodna i povezi kablom.
[ easyyu @ 29.02.2008. 00:14 ] @
Citat:
kristi1: Nisi u mrezi, to sa netom je drugo, kupi jednu mreznu kartu 450 din.posto ti je jedna slobodna i povezi kablom.

E bogme jeste u mrezi..ISPROBANO!
Zato i tvrdim ovo!
[ kristi1 @ 29.02.2008. 08:52 ] @
Nije mi jasno easyyu kako. Ako je povezao preko modema/rutera jedan na lan a drugi na usb, oba imaju net, to je ok, ali ta dva racunara ne mogu da se vide i da seruje podatke sa jednog na drugi, osim preko neta, sto je bezveze. Ja sam mu dao po meni najprostije i najbolje resenje, ako gresim ispravite me, mada mislim da sam u pravu.
[ easyyu @ 29.02.2008. 22:12 ] @
Jesi probao??Probaj pa ces da vidis..
Moze se smatrati da postoji switch izmedju USB i LAN-a u ADSL modemu!Toliko..
[ Srđan Pavlović @ 02.03.2008. 05:25 ] @
Citat:
Moze se smatrati da postoji switch izmedju USB i LAN-a u ADSL modemu

Zanimljivo, nisam ovo znao. Znaci kad ubodes dva kompa na
Huawei bt882, jedan na USB, a jedan na mreznu, oba imaju
adsl kao kroz switch?
(dobiju 192.168.1.1 i 192.168.1.2 ili tako nesto?)

Uzeo sam switch pa me mrzi sad da probam, kad mi donese neko
Laptop, probacu da ga prikacim na slobodan USB prikljucak na modemu.

(znaci, trebalo bi onda da taj Laptop vidi i moja dva kompa
koji idu preko switcha sa istog tog modema?) Ovo bi bilo cool.
[ easyyu @ 02.03.2008. 16:48 ] @
Citat:
Kernel-1: Zanimljivo, nisam ovo znao. Znaci kad ubodes dva kompa na
Huawei bt882, jedan na USB, a jedan na mreznu, oba imaju
adsl kao kroz switch?
(dobiju 192.168.1.1 i 192.168.1.2 ili tako nesto?)

Uzeo sam switch pa me mrzi sad da probam, kad mi donese neko
Laptop, probacu da ga prikacim na slobodan USB prikljucak na modemu.

(znaci, trebalo bi onda da taj Laptop vidi i moja dva kompa
koji idu preko switcha sa istog tog modema?) Ovo bi bilo cool.

Da..trebalo bi!
Ja sam licno probao 2 kompa preko Havajka na USB i LAN i videli su se!
Drugo ako se ne varam po default-u adresa Adsl modema je 192.168.1.1 tako da mozes dobiti na mreznoj samo 192.168.1.3 i iznad, jer je 192.168.1.2 rezervisana za USB interface.
Naravno sve ovo moze da se menja u Adsl modemu!
[ kristi1 @ 02.03.2008. 17:39 ] @
Kolika ti je brzina protoka na takvoj mrezi.
[ easyyu @ 03.03.2008. 00:57 ] @
Cini mi se (al nemoj me drzati za rec) da je oko 10Mbps
Pa probaj :)
[ kristi1 @ 03.03.2008. 10:19 ] @
Ma necu ja da probam ja sam prikopcan na mrezu od 60 racunara brzine 100 mbps, nego sam samo hteo coveku da dam predlog kako da umrezi dva racunara, al on se ne javlja. Pa eto ispade samo ja i ti diskutujemo. Pozdrav easyyu!
[ easyyu @ 04.03.2008. 02:57 ] @
Citat:
kristi1: Ma necu ja da probam ja sam prikopcan na mrezu od 60 racunara brzine 100 mbps, nego sam samo hteo coveku da dam predlog kako da umrezi dva racunara, al on se ne javlja. Pa eto ispade samo ja i ti diskutujemo. Pozdrav easyyu!

Pa eto :)
Pozz i tebi!
[ magicni @ 05.03.2008. 22:01 ] @
@easyyu
naleteo sam na ovu temu i bas to i meni treba da se vide dva racunara koja su nakacena na MT882 preko usb-a i lan-a
e sad sta ja treba da odradim na tim racunarima da se oni vide, zato sto ovako bez ikakvog podesavanja se nevide.
Nisam hteo da pokrecem istu temu posto je identican problem. Mislim provuklo se to pitanje u ovoj temi ali ako treba otvoricu i novu temu...

[Ovu poruku je menjao magicni dana 05.03.2008. u 23:13 GMT+1]
[ easyyu @ 06.03.2008. 02:36 ] @
Citat:
magicni: @easyyu
naleteo sam na ovu temu i bas to i meni treba da se vide dva racunara koja su nakacena na MT882 preko usb-a i lan-a
e sad sta ja treba da odradim na tim racunarima da se oni vide, zato sto ovako bez ikakvog podesavanja se nevide.
Nisam hteo da pokrecem istu temu posto je identican problem. Mislim provuklo se to pitanje u ovoj temi ali ako treba otvoricu i novu temu...

[Ovu poruku je menjao magicni dana 05.03.2008. u 23:13 GMT+1]

Pa da share-ujes diskove..
I zatim probaj da potrazis drugi racunar preko npr search-a search files, and folders, computers or people, a computer on a network i upisi IP adresu drugog racunara..Kad nadje racunar mapiraj disk tako neces trebati svakli put da se zezas sa njim!
Potrebno (pozeljno) je jos da racunari budu u istoj workgroup-u.
Najpre probaj sa ping-om!
[ magicni @ 06.03.2008. 18:40 ] @
Ok, probacu pa cu javiti sta sam uradio.
[ Karo @ 09.03.2008. 16:10 ] @
Citat:
easyyu: Pa da share-ujes diskove..
I zatim probaj da potrazis drugi racunar preko npr search-a search files, and folders, computers or people, a computer on a network i upisi IP adresu drugog racunara..Kad nadje racunar mapiraj disk tako neces trebati svakli put da se zezas sa njim!
Potrebno (pozeljno) je jos da racunari budu u istoj workgroup-u.
Najpre probaj sa ping-om!

Super fora o tome sam i ja razmisljao ako moze neko detaljnije objsnjenje, jer vecina ljudi ima taj problem (ja sam probao sa bluetoothom PC to Laptop brzina ubi),jasno je da se resava problem sa 30-ak evra ali meni samo treba da se laptop updejtuje antivirus i prebaci neki film
[ easyyu @ 10.03.2008. 14:50 ] @
Citat:
Karo: Super fora o tome sam i ja razmisljao ako moze neko detaljnije objsnjenje, jer vecina ljudi ima taj problem (ja sam probao sa bluetoothom PC to Laptop brzina ubi),jasno je da se resava problem sa 30-ak evra ali meni samo treba da se laptop updejtuje antivirus i prebaci neki film

Evo juce sam bas probao da povezem ponovo i da vidim sta je tu toliki problem da ne mozete da se snadjete..i meni radi bez problema kao sto sam u prethodnom postu napisao!
U cemu je problem, da bi se trebao prviti tutorijal?
[ magicni @ 19.03.2008. 19:43 ] @
Evo i mene da se javim sta sam uradio...
Veza je uspela izmedju dva racunara na sledeci nacin:
Treba ici na pomocnika za kreiranje mrezne konekcije i kad se dodje do dela gde se bira tip konekcije izabrati "other" i na sledecem prozoru prvu od tri ponudjene veze. Normalno omoguciti deljenje fajlova i stampaca. To napraviti na oba racunara i restartovati ih. I trebalo bi da se vide.
E sad imam opet jednu zackoljicu, kako da zastitim tu napravljenu mrezu da ne moze neko da upadne sa interneta jer koliko sam shvatio to je otvorenog tipa. I da li je to uopste moguce.
[ Zeljko07 @ 08.04.2008. 13:35 ] @
E sad imam opet jednu zackoljicu, kako da zastitim tu napravljenu mrezu da ne moze neko da upadne sa interneta jer koliko sam shvatio to je otvorenog tipa. I da li je to uopste moguce

I mene ovo zanima znali neko podrobnije da opise da li su uopste zasticeni postojecim antivirusnim programima koji su instalirani u pc1 i pc2
[ easyyu @ 09.04.2008. 01:28 ] @
Po meni dovoljan ti je samo obican firewall
[ zwelle85 @ 13.04.2008. 13:45 ] @
Za @easyyu-a i sve komsije i prijatelje

Ko ima Telekomov ADSL i modem Huawei MT882 ima mogucnosti da poveze dva racunara preko USB-a i LAN-a i da deli net i podatke brzinom do 10Mbps.
Testirano! Radi.
Za prebacivanje jedanog filmic od 700mb s racunara na racunar potrebno je 18 minuta. Razgovor u Skype-u tece bez seckanja. Prenos podataka preko MSN-a ide isto brzo. Ako dva racunara u isto vreme skidaju s neta, tu nastaje babarada. Download nije ravnomerno raspodeljen ces je veci na jednom racunaru, cas manji i stoga je potrebno instalirati NetLimiter Pro i udariti limit downloadu na ravne casti, pola pola.Posteno!A, ako je samo jedan racunar na mrezi, onda unlimitiras protok i time iskoriscavas net 100%, vuk sit, ovce sve na broju.
Problem nastaja kada preuzimas nesto s drugog kompa, sporije ti ide net, skoro nikako.
Hvala na paznji, dovidjenja!

[Ovu poruku je menjao zwelle85 dana 13.04.2008. u 15:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zwelle85 dana 13.04.2008. u 19:11 GMT+1]
[ kristi1 @ 13.04.2008. 14:54 ] @
Samo sto je malo neverovatno da za 18 min. prebacis film od 700 mb.
[ zwelle85 @ 13.04.2008. 18:07 ] @
@kristi1
Ti uzmi probaj!!!
Mislio sam na sherovanje, a ne na download!
[ easyyu @ 14.04.2008. 04:30 ] @
Slazem se sa zwelle85.
18 min je realno vreme za 10Mbps!
[ dzoni128 @ 16.04.2008. 17:50 ] @
mnogo je to sporo sobzirom na cenu lan kablova i na to da malo novije ploce imaju GigaLAN
[ zwelle85 @ 19.04.2008. 15:20 ] @
Dzaba ti GigaLAN kartica kada sam ja poveznan sa ruterom preko USB-a, a on daje samo 10.0 Mbps.
[ calexx @ 19.04.2008. 17:11 ] @
Pa kupi brži ruter ... ili bar brži USB. ;)
[ nenad2007 @ 21.04.2008. 21:40 ] @
Ja imam slican problem, hocu da podelim internet konekciju na dva kompjutera koja su u LAN-u, ali da se download/upload brzina deli onako tacno kako odredim (tipa da bandwith odnos bude uvek 2:1 odnosno 512:256, a ne da zavisi od toga da li jedan kompjuter skida, a drugi ne). Kompjuteri su povezani lan kablom preko ethernet integrisanih kartica (nema routera i switcheva). Da li postoji neki program, ili nesto slicno sto moze da mi na taj nacin omoguci deljenje internet konekcije, ili mora da se kupuje neki hardver? Uzgred govorim o kablovskom internetu.
[ easyyu @ 22.04.2008. 23:58 ] @
Treba ti jedan stari PC racunar i software MikroTik ili neki slican..I mnooogoo znanja o mrezi :)
[ yolja624 @ 23.04.2008. 08:13 ] @
Mikrotik je odlicno rjesenje, ali da mu treba mnogo znanja??? Pa ne bas :)
Imas na ovom forumu dovoljno informacija o tome da mozes samostalno da uradis sasvim korektnu mrezu, tako da ovo "mnogo znanja" postaje dosta "manje" :)
NHF

Pozdrav
[ SBD @ 30.04.2008. 12:53 ] @
Hocu da umrezim dva racunara tako da dele internet konekciju. Na dva XP-a je bilo sasvim jednostavno. Vista mi je pomalo konfuzna.

Racunar A - OS Vista - kablovski net
Racunar B - Os Windows XP Professional
Racunar B dobija internet od racunara A.
Racunari imaju zasebne mrezne kartice.

Podesio sam sledece parametre>
Racunar A
IP 192.168.0.1
subnet mask 255.255.255.0
Ukljuceno deljenje konekcije

Racunar B
IP 192.168.0.2
subnet mask 255.255.255.0
gateay 192.168.0.1
preferred dns 192.168.0.1

Mreza radi odlicno i uspesno se deli konekcija.

Medjutim, kada iskljucim Racunar A (Vista) i ponovo ga ukljucim, on kao da zaboravi da deli konekciju. Da bi ponovo proradilo deljenje, moram da iskljucim i ponovo ukljucim deljenje konekcije.

[ bttp @ 07.05.2008. 10:52 ] @
U principu ne bi trebalo da postavljaš statičke IPove. To bi sve trebalo da se deli automatski preko DHCPa. Probaj da postaviš Automatically obtain IP address na oba računara, zatim uključi ICS na tom na kom treba, a na onom drugom pokreni network setup wizard i prođi ga, pa vidi, trebalo bi da proradi ako je sve povezano. Vista bi trebalo da ti je SP1.
[ SBD @ 10.05.2008. 14:35 ] @
Prvo sam pokusao tako, ali nije radilo, pa sam dodelio manuelno IP adrese. Mozda je zbog toga sto nemam SP1. Ma, necu da se nerviram. Nije mi toliko tesko par puta kliknuti, svaki put kada mi na drugom racunaru treba net. Vise me "jede" zasto to sve ne radi kako ja hocu da radi :)
[ mdarko84 @ 23.05.2008. 15:58 ] @
Imam jedan problem. LAN u kome se nalazim ima oko 100 racunara a ja zelim da svoju internet konekciju (PPPOE) delim sa samo 3 racunara. Da li postoji nacin da ogranicim sa kojih IP adresa u LANu je moguce koristiti moju internet konekciju ili postoji neki drugi nacin.
[ plavigor @ 23.05.2008. 22:12 ] @
Ta PPPoE konekcija je tvoja lična a ne firmina? I ti bi svoj lični Internet podelio sa trojicom kolega? Da li to znači da mreža sa sto računara nema Internet?

Ako je tako, mislim da bi ti najlakše bilo da na svoj računar instaliraš neki proxy (npr. FreeProxy). Kolege u opcijama svog Internet pretraživača unesu tvoju IP adresu i imaće Web. Za mail će se kolege malo namučiti ali može i to.
[ mdarko84 @ 25.05.2008. 12:46 ] @
Hvala na odgovoru, instaliracu FreeProxy. U medjuvremenu sam instalirao UserGate i skoro odmah ga deinstalirao i sada mi deljenje konekcije vise ne radi. Da li je neko imao slicna iskustva ili zna kako da resim ovaj problem?