[ Brolly @ 03.11.2006. 21:27 ] @
U skoli iz racunara ucimo mreze. Dobro, lepo zvuci. Ali to nije ono tipa "uzmes parice, spojis kompjutere koji imaju mrezne kartice i kraj price", vec se mnogo detaljise, pa ima par stvari koje mi nisu jasne: Spominju se neki layeri: Citat: Komunikacija izmedju dva uredjaja je podeljena na 7 koraka: 1) physical layer 2) data-link layar 3) network layer 4) transport layer 5) session layer 6) presentation layer 7) aplication layer Ovim modelom (OSI) se u mreznoj arhitekturi specificira hijerarhija nezavisnih nivoa koji sadrze module koji izvode definisane funkcije. Arhitektura specifira funkciju modula i veze medju njima. Time se u zajednicki skup pravila prevodi nacin na koji mrezni cvorovi moraju da komuniciraju i razmenjuju informacije. Arhitektura definise dve vrste relacija izmedju funkcionalnih modula: 1) interfejse 2) protokole 1) Relacije medju razlicitim modulima koji obicno operisu unutar mreznog cvora. Tipicno je da se modul jednog nivoa povezuje sa modulom u nivou ispod njega da bi primio uslugu. 2) Relacije medju ekvivalentnim modulima obicno na razlicitim cvorovima. Protokoli definisu oblik i pravila za razmenu poruka. U ISO/OSI modelu ima 7 slojeva. Svaki sloj izvrsava neke funkcije ili usluge potrebne nivou (sloju iznad njega). Visi slojevi su rastereceni funkcija koje obavljaju slojevi na nizem nivou. Nizi slojevi 1, 2, 3 su slojevi koji zavise od mreze. 1) Fizicki sloj definise fizicke (elektricne i mehanicne) aspekte povezivanja na fizicki medijum za prenos podataka... ... ... ... Moze li mi neko objasniti sta ovo znaci?! Potpuno nema smisla. Ovo je samo 1% onoga sto imam izdiktirano u svesci! Jednostavno ne mogu da ucim nesto sto ne razumem do kraja, BUKVALNO do kraja! A ovde ne kontam ni 10%... A sto je najgore od svega, ne konta ni profesorica! Biblija je laksa za citanje od ovoga... I jos nesto: Sta znaci Eternet a sta Intranet? Ima li razlike? Sta je WAN (znam, Wide Area Network), da li je isto sto i klasican internet? Spominju se i protokoli, koji su neki zajednicki jezik na kome racunari u mrezi komuniciraju. Sta mu onda dodje TELNET, TCP/IP, SMTP...? Zasto mora postojati gomila protokola, a ne jedan na kome bi sve radilo? Sta su IP adrese? Sve sto znam je da su to nekoliko dvocifrenih brojeva (poslednji je trocifren), razdvojeni tackama, koji su iz nekog razloga jako bitni za internet konekciju i mrezu. |