|
[ Zoran Rodic @ 04.11.2006. 08:33 ] @
| The world just isn’t ready for Linux
A najbolje
Citat: ...Too many people I've spoken to feel that making the leap to Linux means that they have to become some sort of fanatic or join a cult....
covece, daj da nadjemo nekog za zrtvovanje petkom uvece vrhovnom bogu skandinavije
Mislim, svasta sam procitao ... ali ovo ni na advocacy nema
do sada  |
[ B4lt4z4r @ 04.11.2006. 08:50 ] @
Procitao sam text i ne mogu da se slozim u vecini stvari...
Igrice doduse ne igram pa me i ne interesuju...Linux koristim ali ne jos 100% jer nisam jos resio problem sa modemom!
Cim resim problem Xp mi ide u zaborav!Kaze da nema softvera za linux..O boze pa kad sam ja pocetnik u Linuxu nasao brdo programa za moju distribuciju!
Sta sad ako zelim da koristim linux ja cu da postanem fanatic ili da udjem u linux sektu:)
[ cynique @ 04.11.2006. 11:27 ] @
Citat: B4lt4z4r:Linux koristim ali ne jos 100% jer nisam jos resio problem sa modemom!
Cim resim problem Xp mi ide u zaborav!
Čim riješimo problem s ovim, s onim.....na Windowsima nitko ne rješava takve "probleme", modem jednostavno radi OOTB ili nakon 30s instalacije drivera sa support CD-a.
[ Mitrović Srđan @ 04.11.2006. 11:32 ] @
Da da i virusi mi rade out of the box :)
[ Slobodan Milivojevic @ 04.11.2006. 12:40 ] @
Meni Intel modem u linuxu radi nakon 30sec instaliranja drajvera sa tog istog CD-a :)
Samsung stampac takodje sa tog istog CD-a.
Na laptopu mi sve sem wifi kartice i modema radi out of the box, a pomenuta dva komadica hardvera nakon inalacije drajvera i skinutih oko 1mb sa neta, a winXP na istom ovom laptopu out of the box radi jedva, cak ni touchpad ne radi kako treba, a kamo li obicna 10/100 mrezna ili cak intel graficka u widescreen modu. Sve to proradi tek nakon 20-ak minuta instaliranja raznoraznih drajvera i bezbroj restarta sistema.
Sad, sto se za instalaciju drajvera u linuxu mora da kuca par komandi u konzoli, a u windowsu je to na next, next, next, finish... To je vec za neku drugu priliku.
Jedini problem je sto pojedini proizvodjaci hardvera nemaju interes da pisu drajvere za linux jer ima relativno mali market share.
[ Dragi Tata @ 04.11.2006. 12:47 ] @
Citat: Slobodan Milivojevic: Jedini problem je sto pojedini proizvodjaci hardvera nemaju interes da pisu drajvere za linux jer ima relativno mali market share.
Relativno :)
[ mulaz @ 04.11.2006. 13:16 ] @
Citat: cynique: Čim riješimo problem s ovim, s onim.....na Windowsima nitko ne rješava takve "probleme", modem jednostavno radi OOTB ili nakon 30s instalacije drivera sa support CD-a.
da da.. evo ispred mene stoji WinXP home sa smrznutom explorerom (vec treci put u pola sata)
xp je LEGALAN i fully patched, komp je poskeniran sa kaspersky antivirusom
na linuxu mi nikad nista nije crklo bez objasnjenja (citaj: erora koji je razmuljiv svakom malo naprednijem useru)
[ B4lt4z4r @ 04.11.2006. 14:06 ] @
@cynique
Brate to i nije neki problem oko modema vec je meni malo teze jer sam totalni pocetnik...
Ali zato radi stabilnije i brze od xp....
[ VRider @ 04.11.2006. 14:18 ] @
Radi brze? Koliko ti vremena treba da se startuje NFS: Most Wanted pod Linuxom?
[ mulaz @ 04.11.2006. 14:26 ] @
iako neke stvari ne rade brze na linuxu, je na linuxu moguce radiTI brze
koliko vremena ti treba na windowsima (jedna obina home user instalacija) da oko 1500 slika smanjis na 1024x768? meni jedna linija z bashu i par minuta cekanja..
tebi? prvo da nadjes neki "Ultimate Image Resizer 2.7 adware supported", pa dok crackujes (ili platis legalno), pa sredis sve, pa tek onda da resajzuje..
[ mrkidivx @ 04.11.2006. 14:39 ] @
Citat: evo ispred mene stoji WinXP home sa smrznutom explorerom
Opet ta priča o večito smrznutom windowsu.
Dosadno...
[ cynique @ 04.11.2006. 14:47 ] @
Citat: mulaz: iako neke stvari ne rade brze na linuxu, je na linuxu moguce radiTI brze
koliko vremena ti treba na windowsima (jedna obina home user instalacija) da oko 1500 slika smanjis na 1024x768? meni jedna linija z bashu i par minuta cekanja..
tebi? prvo da nadjes neki "Ultimate Image Resizer 2.7 adware supported", pa dok crackujes (ili platis legalno), pa sredis sve, pa tek onda da resajzuje..
Skinem Image Resizer PowerToy sa MS-ovih stranica, označim slike u Exploreru, desni klik mišem -> Resize.
Spomenuti alat je inače prvi google hit:
http://www.google.hr/search?hl...btnG=Google+pretraga&meta=
[ Mitrović Srđan @ 04.11.2006. 14:48 ] @
Citat:
evo ispred mene stoji WinXP home sa smrznutom explorerom
Evo i ja se smrzo pa mozda windows nije predvidjen da radi
pod teskim vremenskim uslovima i ladnoci :)Stavi komp
pored kreke mozda se explorer odledi. Pa to je sasvim
uobicajeno za windows kad pocne explorer da se zamrzava
a resave se ultimativno - reinstalacija :)
[ VRider @ 04.11.2006. 14:51 ] @
Koliko mulaz treba vremena da izaberes samo odredjen broj slika pa uradis to isto? Znas ono, ovu hocu, one necu i tako to? Sta ces onda? Da kopiras ove koje hoces u zaseban folder? Ili opet imas neko resenje u par redova shella?
[ cynique @ 04.11.2006. 14:53 ] @
Citat: mulaz: da da.. evo ispred mene stoji WinXP home sa smrznutom explorerom (vec treci put u pola sata)
xp je LEGALAN i fully patched, komp je poskeniran sa kaspersky antivirusom
A odmah poslije toga si dobio par BSOD-ova IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL zato jer je WU u pozadini instalirao DRM_WGA.sys?
[ mulaz @ 04.11.2006. 15:42 ] @
@VRider
for i in Slika1.jpg slika17.jpg slika29.jpg; do....
@cynique
nope... samo friznut explorer
imam i nalepnicu na kompu, ako ne verujes mogu da slikam :)
nije ni windows toliko los koliko neki pricaju, ... ali ja sam odavni izgubio zivce... a da ne pricam o 365(!)mb drajvera za hp laptop
[ VRider @ 04.11.2006. 16:03 ] @
for i i tako nabrajaj...
komada 100 ili 150... Bez mogucnosti da znas koja je koja (ko je rekao thumbnails)... Sadomazo, udri me do zore...
[ mulaz @ 04.11.2006. 16:19 ] @
pa onda stavis gqview, imas thumbnails a imas i mogucnost namestanja resizeovanja i thumbnaile
ja obicno kad dobijem .zip sa slikama sa neke zurke da stavim na net, onda smanjujem sve..
a ako hoces thumbnal i sao svaku trecu da smanjujes, imas gqview
[ VRider @ 04.11.2006. 16:29 ] @
Resize vise falova iz GQview od jednom? Ili pojedinacno? Jedva cekam da cujem i jedno i drugo...  Dodao si neke nove edit akcije? 
[ mulaz @ 04.11.2006. 16:34 ] @
nisam jer nisam nikad trbao
ali
Code:
convert -resize 1024x1024 %p %p
meni radi (to stavis u edit field u gqview-u)
u onom levom delu gqview-a ukljucis thumbnaile.., ctrl+klik izaberes slike i samo pokrenes to i sve izabrane su smanjene
[ Mitrović Srđan @ 04.11.2006. 17:52 ] @
O opet UNIX POWER TOOLS :)
Predlazem sledece;
Istoimenu knjigu :)
[ Marko_R @ 04.11.2006. 19:01 ] @
@mulaz Hvala ti čoveče što si pomenuo komandu convert. Nisam sanjao da ima te mogućnosti, a radi iz konzole. A ja se patio sa GIMP-om da radim benchmark-e.
Ko ne zna, ova komanda je deo paketa imagemagic.
[ Not now, John! @ 04.11.2006. 19:28 ] @
Citat: Marko_R: @mulaz Hvala ti čoveče što si pomenuo komandu convert. Nisam sanjao da ima te mogućnosti, a radi iz konzole. A ja se patio sa GIMP-om da radim benchmark-e.
ImageMagick je pretjerano moćan skup programa. Pomoću njega sam sa maps.google.com skinuo detaljnu fotografiju grada (ukupno 33.4 Mpx) tako što sam pravio screenshotove (import komanda), cropovao (convert ili mogrify) i lijepio fotografije (montage). Sve u svemu, 180 screenshotova i pola sata posla.
Pošto ima i verzija za Win, onda to ne mogu iskoristiti kao argument da se slično ne može uraditi na Win-u.
Da ne bude sve off topic, slažem se sa većim dijelom teksta. Mnogo više filozofije nego konkretnog posla u FOSS.
[ VRider @ 04.11.2006. 19:30 ] @
Odavno se pokazalo da se najkorisnije informacije na celom [es]u mogu dobiti upravo onda kada krene prepucavanje na Advocaciju i kada jedna ekipa pokusava da pokaze onoj drugoj kako je u pravu. Long live Advocacy! 
[ tdjokic @ 04.11.2006. 19:57 ] @
Citat: VRider: Odavno se pokazalo da se najkorisnije informacije na celom [es]u mogu dobiti upravo onda kada krene prepucavanje na Advocaciju i kada jedna ekipa pokusava da pokaze onoj drugoj kako je u pravu. Long live Advocacy! :)
Tacno! Evo, upravo nas je ljubazni kolega cynique informisao da postoje modemi, koji su zamisljeni, konstruisani, napravljeni i za njih drajveri napisani za Windows i - vidi cuda - rade pod Windowsima OOTB! :-)
Nazalost, to nije uvek tacno. Imao sam neki USR winmodem i neki Windows, jedan od onih za koje obicno kazete da su bili losi. Modem je zaista radio, ali sam iz nekog razloga, vise se ne secam, morao da ga vadim, sta li, i posle nisam mogao da ga pokrenem. Vise puta sam pokusavao reinstalaciju drajvera po sistemu klik, klik, i nista. Mnogo kasnije sam otkrio da doticni drajver ostavlja neke repove po sistemu, koje treba RUCNO OTSTRANITI, kao u Linuxu!!!!! Buduci da ste vi alergicni na preporuku "druge distribucije" Linuxa kad nesto ne radi, ni ja ne prihvatam vas argument da "oni Windowsi pre" nisu bili dobri ako istovremeno tvrdite da sve radi OOTB. Radi, ponekad, sa ponekom "distribucijom Windowsa".
Mislim da je jedan ucesnik ovde nasao nacin da mu modem proradi i pod Linuxom, odmah, u Live rezimu, samo treba izabrati odgovarajucu distribuciju. Meni je nedavno proradio USB ADSL Thomson Speed Touch 330 modem, takodje OOTB, pod Live rezimom!
Citat: Not now, John!: Pošto ima i verzija za Win, onda to ne mogu iskoristiti kao argument da se slično ne može uraditi na Win-u. :D
Sada, nakon Minhena, Oracle-a i MS/Novell-a bice toga sve vise! A oni koji sanjaju o starim, dobrim vremenima, kad je jedna jaka firma progutala drugu, grese. Linux distribucija ima "ko pingvina", ne mozes ih cestito ni izbrojati, gde ces sve to kontrolisati, tuziti, unistiti, zabraniti, ucutkati, neutralisati,.... , nema sanse.
[ Zoran Rodic @ 04.11.2006. 20:16 ] @
Citat: VRider: Odavno se pokazalo da se najkorisnije informacije na celom [es]u mogu dobiti upravo onda kada krene prepucavanje na Advocaciju i kada jedna ekipa pokusava da pokaze onoj drugoj kako je u pravu. Long live Advocacy! :)
Eto, da nije toga cinique ne bi linkovao onaj sjajan resizer ostao bih uskracen za jednu zaista korisnu stvarcicu
Sto se tice Out of the box, sta je to?
Jel to ono sto po instalaciji XP-a, cim bez zvuka digne desktop u 800*600 umesto u pravoj rezoluciji sa unknown video adapterom ponudi da odem na internet kako bi skinuo driver za modem dok istovremeno proveravam da li je TV karta uopste i prikacena, pre nego instaliram neki Ruski program za gledanje tv, a dok u medjuvremenu pokrecem instalaciju stampaca, skenera ... sta ti ja znam.
Sudeci po tome, ako uopste dobro razumem termin Out of The box, onda je Ubuntu upravo TO
Trece, Pa zar Vam stvano ni jedno od ovogodisnjih desavanja na linux sceni ne govori da je uspon linuxa neminovan i neizbezan.
Da da, mi smo zapravo zamlate, clanovi kulta Skandinavskih maljeva, koji zrtvuju koze jednom nedeljno sto se zapravo ucinilo simpaticnim Oraclu, IBM-u, HP-u Novell-u... Evropskoj uniji, celoj Skandinaviji ...kome ne zapravo.
Uostalom, sada je lakse nabrojati ko se bavi ozbiljno linuxom nego obrnuto
[ japan @ 05.11.2006. 01:34 ] @
Citat: Not now, John!: slažem se sa većim dijelom teksta. Mnogo više filozofije nego konkretnog posla u FOSS.
manje više, ali...
Citat: going Linux means choosing your OS from a huge number that inhabit the Linux ecosystem. So that makes the jump to Linux a bigger deal
...mi neodoljivo liči na problem "koju bananu izabrati"
tekst u kome su ovo i gaming glavni aduti, ja jednostavno ne mogu da uzmem za ozbiljno....
btw, ako neko zna kako na XP-u mogu da zamenim raspored za z i y u sr layout-u, bio bih jako zahvalan... navikao sam na en layout, i svaki put kad hoću da imam bhs slova, moram u svojoj glavi i prstima da zamenim raspored ovih slova...
hvala unapred.
[ degojs @ 06.11.2006. 15:55 ] @
E koliko se sećam ima baš od Microsoft-a besplatni layout manager (trebaće ti i .NET runtime instaliran).
Mada, siguran sam da, ako malo potražiš, ćeš naći gomilu sličnih programčića, besplatnih.
// update:
Evo: http://www.microsoft.com/globaldev/tools/msklc.mspx
[ bobzilla @ 06.11.2006. 18:17 ] @
Mnogo neozbiljan clanak... Nije bilo vredno citanja...
Btw, vidim da ovde jos uvek svaka rasprava skrece offtopic. lolz
[ japan @ 06.11.2006. 21:03 ] @
e to je lepo...
prvo mora da se odradi Genuine Windows Validation, znači mora da se skine program od nekih 1.4M, da bi se omogućilo skidanje programa od nekih 5M, a sve to da bih mogao da zamenim raspored dva slova... a ja na dialup-u... nema veze, taman da skuvam kafu... sreća pa imam taj .NET...
ok, evo kafe, evo i MSKLC-a... da vidimo setup, next, next...
kako radi ovo? load existing layout, promenimo raspored, save... nije to to... nisam nešto dobro...
ajmo ponovo... promenimo raspored, uradimo validaciju layout-a, build .dll...
i? šta sad? aha, pa i taj .dll treba da se instalira... pa ajde i to da instaliramo...
i? gde je z? a y?
radi... :)
a na linuxu? kako ono beše, mali edit odgovarajućeg fajla u /etc/X11/xkb/symbols/pc/, restart X-a i voila...
hvala u svakom slučaju...
[ cynique @ 07.11.2006. 00:45 ] @
Može i malim zahvatom u registry:
http://www.microsoft.com/whdc/device/input/w2kscan-map.mspx
http://www.microsoft.com/whdc/device/input/Scancode.mspx
Ovako se inače da i vrlo lako implementirati funkcionalnost Rusinovičevog Ctrl2Cap, bez ikakvih jeb.... kernel-mode drivera :)
[ cynique @ 07.11.2006. 01:03 ] @
Citat: alkion:Sto se tice Out of the box, sta je to?
Jel to ono sto po instalaciji XP-a, cim bez zvuka digne desktop u 800*600 umesto u pravoj rezoluciji sa unknown video adapterom ponudi da odem na internet kako bi skinuo driver za modem dok istovremeno proveravam da li je TV karta uopste i prikacena, pre nego instaliram neki Ruski program za gledanje tv, a dok u medjuvremenu pokrecem instalaciju stampaca, skenera ... sta ti ja znam.
Sudeci po tome, ako uopste dobro razumem termin Out of The box, onda je Ubuntu upravo TO
Malo sutra :) OOTB znači da su svi driveri dostupni na priloženim OEM CD-ima koje si dobio uz komp, ili predinstalirani na recovery CD-u, ili npr. (kako je to Mulaz spomenuo) kad kupiš novi HP laptop sa FreeDOS-om na koje stavljaš piratske windoze odeš ovdje:
http://www.hp.com/sbso/bussupport.html
Uneseš ime modela i čekaju te up-to-date driveri za tvoju verziju windoza na dva klika mišem. I za wireless karticu, i za modem i za TPM čip, bez potrebe za ikakvim kompajliranjem, editiranjem opskurnih konfiguracijskih fajlova, ganjanja savjeta po forumima i mailing listama...
Malo je nerealno očekivati da XP, OS star pola desetljeća, podržava sav novi hardver tek nakon instalacije. Windowsi nisu ni namjenjeni takvom pristupu - pametnije je pružiti 3rd party developerima dovoljno stabilan API/ABI da jedan te isti driver radi sljedećih 5-6 god.
[ Časlav Ilić @ 07.11.2006. 13:09 ] @
Citat: japan: a na linuxu? kako ono beše, mali edit odgovarajućeg fajla u /etc/X11/xkb/symbols/pc/, restart X-a i voila...
Ih, ih. Bilo u KDEu ili Gnomu, tamo gde se i dodaju rasporedi, samo izabrati varijantu yz. Što naravno znači da sve pravilno radi i u višekorisničkom okruženju. (A ako baš mora u konfiguraciji Iksa, opcija XkbVariant.)
[ degojs @ 07.11.2006. 13:45 ] @
A u čemu je fazon sa pravljenjem tih novih rasporeda? Mislim, radite to -- koliko puta dnevno? :-)
Citat: a na linuxu? kako ono beše, mali edit odgovarajućeg fajla u /etc/X11/xkb/symbols/pc/, restart X-a i voila...
Killer feature :)
[ Zoran Rodic @ 07.11.2006. 13:55 ] @
Return of the Jedi ;)
[ japan @ 07.11.2006. 14:01 ] @
Citat: Časlav Ilić: Ih, ih. Bilo u KDEu ili Gnomu, tamo gde se i dodaju rasporedi, samo izabrati varijantu yz. Što naravno znači da sve pravilno radi i u višekorisničkom okruženju. (A ako baš mora u konfiguraciji Iksa, opcija XkbVariant.)
a ako koristim npr. WindowMaker? a ako hoću još neke rasporede da promenim i da napravim baš, baš custom raspored?
Citat: degojs: A u čemu je fazon sa pravljenjem tih novih rasporeda?
u tome da ti slova budu raspoređena onako kako tebi odgovara...
Citat: Mislim, radite to -- koliko puta dnevno?
jednom u životu...
[ Časlav Ilić @ 07.11.2006. 14:36 ] @
Citat: japan: a ako koristim npr. WindowMaker? a ako hoću još neke rasporede da promenim i da napravim baš, baš custom raspored?
Onda kako si rekao, ali je ipak dobro da: ne diraš rasporede koji dolaze uz distribuciju; vidiš kako da za to-i-to okruženje podešavaš rasporede na nivou korisnika. Tako ćeš izbeći probleme pri ažuriranju distribucije, kao i eventualno „na poslu nemam naša slova“ koje se često može čuti...
Ja smatram za lični neuspeh kad god posegnem za sistemskom konfiguracijom Iksa.
[ japan @ 07.11.2006. 15:08 ] @
Citat: Časlav Ilić: Onda kako si rekao, ali je ipak dobro da: ne diraš rasporede koji dolaze uz distribuciju; vidiš kako da za to-i-to okruženje podešavaš rasporede na nivou korisnika. Tako ćeš izbeći probleme pri ažuriranju distribucije, kao i eventualno „na poslu nemam naša slova“ koje se često može čuti...
ne bavim se administracijom profesionalno, ovo se odnosi na moju ličnu mašinu. naravno da ne bih to radio na nekom serveru na kome radi više korisnika.
[ Časlav Ilić @ 07.11.2006. 15:28 ] @
Citat: japan: ne bavim se administracijom profesionalno, ovo se odnosi na moju ličnu mašinu. naravno da ne bih to radio na nekom serveru na kome radi više korisnika.
Ne bavim se ni ja administracijom, ali me „administriraju“. Tako da nije zgoreg praktikovati na ličnoj mašini da se sve što može u okviru korisničkih ovlašćenja, i uradi tako. Onda je lakše koristiti mašinu na poslu prema sopstvenim potrebama i željama (meni na poslu, često pitanje kad mi neko novi pogleda u ekran jeste „Ti govoriš ruski?“ :)
A i lična mašina se ažurira povremeno, te treba čuvati higijenu sistemskih paketa.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|