[ Okram_marko @ 07.11.2006. 23:32 ] @
| Pozdrav
Evo pokrenuo sam Live CD (rezolucija 1024x76 , instalirao. Kada se boota (bez CD-a tj instaliran) slika bude "izmrljana". Neznam kako bih opisao tu pojavu.
Primjeti se isto da se i rezolucija promjeni u odnosu na onu na kojoj je instalirano tj <1024x768.
Pokušavao sam ovo:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
gdje sam mjenjao rezolucije i svasta nesto ali nikako da proradi. Ako tko zna sta da radim bio bih mu zahvalan.
Imam nVidia 6800 GS.
Hvala!
|
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 00:47 ] @
Jesi li instalirao drajvere za grafičku? Code: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
sudo nvidia-glx-config enable
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 15:22 ] @
pokušao sam i to ali mi izbaci da nema drivera u bazi.
Koju komadu da ih pokupi sa weba?
To sam probavao odmah na startu ali nije htio da instalira. Daj molim te pomozi. Evo, već par sati pokušavam ali neide.
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 16:09 ] @
Izbriši sve iz fajla /etc/apt/sources.list i dodaj ovo: Code: deb http://cs.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
deb http://cs.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
deb http://cs.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy multiverse
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 16:11 ] @
I naravno posle toga: Code: sudo apt-get update pa onda probaj opet da instaliraš drajvere.
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 17:35 ] @
ok, evo idem probati. Samo meni je Kubuntu a ti si naveo linkove za ubuntu. nadam se da nisi pogriješio.
Idem ja ovo probati pa javim kako je proslo.
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 17:58 ] @
neće prijatelju. Ja sam ispraznio cijelu listu.
Znaći, lista potpuno prazna.
Zatim sam upisao ova tri linka sto si stavio, CTRL+O ... sudo reboot ..
Code:
sudo apt-get update
i izbaci mi nesto... line 3.. sta mu ja znam.
Sta da radim?
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 18:00 ] @
uuuu nisam zatvorio linkove sa "/". idem to uraditi pa javim.
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 19:36 ] @
Citat: Zatim sam upisao ova tri linka sto si stavio, CTRL+O ... sudo reboot .. Ma ne treba da restartuješ komp posle editovanja sources.list fajla već samo da izvršiš komandu apt-get update.
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 19:39 ] @
Jedno glupo pitanje! Da li si konektovan na internet prilikom poziva apt-get komande?
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 19:53 ] @
da, za taj problem se brine rooter (ADSL).
sta da radim..
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 20:14 ] @
Code:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-proposed main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-updates main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted universe multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-backports main restricted universe multiverse
deb http://packages.freecontrib.org/plf edgy-plf free non-free
deb-src http://packages.freecontrib.org/plf edgy-plf free non-free
deb http://archive.canonical.com/ubuntu edgy-commercial main Probaj onda sa ovim repoima!
Znači, prvo dodaš ovo u sources.list i snimiš fajl (ovo moraš da uradiš kao root) ,zatim pozovi Code: sudo apt-get update i na kraju instaliraj drajvere Code: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
sudo nvidia-glx-config enable I to bi trebalo da bude to! Ako sad ne radi onda da ga j****!
[ loonies @ 08.11.2006. 20:47 ] @
A koja ti je rezolucija po instalaciji (funkciolan sistem, sa HDDa)?
Meni je pravio problem, vertikalne linije sa treperenjem slike. Rezolucija je bila na 1600x1200 @60Hz, kada sam stavio na 1024x768 @ 85Hz, sve je OK.
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 20:55 ] @
Eeee
Jest, samo kako staviš da ti je ta rez i frekv? Ja sam pokušavao ranije navedeno ali ništa. neće da prihvati. Evo idem probati ovo sada.
[ Marko Medojević @ 08.11.2006. 21:05 ] @
Jesi li uspeo?
[ Okram_marko @ 08.11.2006. 22:45 ] @
ma kakvi.
error 404. Vjerojatno ne boota mrežu ili sta vec pa rooter ne fercera. Mogu li ja to kako iz Win-a Xp riješiti? Kopiranje fajlova i sl? Umro sam dok sam ono otkucao...joooooj!
Daj neko riješenje. pobudalit ću.
[ tdjokic @ 09.11.2006. 01:23 ] @
Citat: Okram_marko: error 404. Vjerojatno ne boota mrežu ili sta vec pa rooter ne fercera.
O ovome ja pisem vec mesec dana, na 10 tema  . Ima neka frka sa DHCP ili nesto slicno, neki Linuxi nece nikako da rade. Pomisljao sam i na drajver za mreznu, ali Ubunut 6.10 mi radi a 6.06.1 ne radi, onda nije to.
[ Marko Medojević @ 09.11.2006. 10:32 ] @
Citat: O ovome ja pisem vec mesec dana, na 10 tema . Ima neka frka sa DHCP ili nesto slicno, neki Linuxi nece nikako da rade. Pomisljao sam i na drajver za mreznu, ali Ubunut 6.10 mi radi a 6.06.1 ne radi, onda nije to. Prošle nedelje sam imao instaliran kUbuntu 6.10 i sve je radilo kako treba (Conexant ADSL ruter)! Citat: Umro sam dok sam ono otkucao...joooooj! Copy + paste!
Citat: error 404. Vjerojatno ne boota mrežu ili sta vec pa rooter ne fercera. A jel viidš ti internet uopšte sa tog Ubuntu-a?
[ tdjokic @ 09.11.2006. 11:06 ] @
Citat: mare_bj: Prošle nedelje sam imao instaliran kUbuntu 6.10 i sve je radilo kako treba (Conexant ADSL ruter)!
A ja sam napisao: "Pomisljao sam i na drajver za mreznu, ali Ubunut 6.10 mi radi a 6.06.1 ne radi, onda nije to." Dakle, 6.10 i meni radi, ali 6.06.1 ne radi (isto i odgovarajuci Kubuntu i Mepis), zatim jos neke distribucije, potpuno nevezane sa Ubuntu projektom, recimo japanski Berry i turski Truva, koga sam bas jutros probao. Ubuntu 5 mi radi takodje. Ma, skinuo sam bar 10 distribucija zbog toga.
Ne mogu da se konektuju na net, ne mogu da se konektuju na ruter putem 192.168.1.1, ne mogu da dodele mreznoj kartici DHCP adresu, i svida javljaju neku gresku, u priblizno istom obliku, da neki proces ne postoji ili je nemoguc ili "spava".
Dakle, nezavisno od Interneta, ni u lokalu ne mogu da pridjem modemu, off line.
[ Okram_marko @ 09.11.2006. 11:18 ] @
E sta da sada radim?
copy+paste varijanta ne radi. Zašto? E pa zato .. u windowsima sa i ctrl+c i onda restartujem pc.. bootam terminal kubuntu.. otvorim sve i samo pritisnem ctrl+v..
Zar misliš da to radi? Logično da ne radi. E bilo bi lijepo ako se može otovriti ext3 particija pa naći gdje su driveri tj kopirati drivere na odredjenu lokaciju i zatim ih samo instalirati bez get-update.
Ima li koja solucija?
Ja više nemam ideja i uskoro cu poceti da izbjegavam Linux iz takvih razloga.
Pomagajte ljudi!
[ Marko Medojević @ 09.11.2006. 11:40 ] @
Citat: copy+paste varijanta ne radi. Zašto? E pa zato .. u windowsima sa i ctrl+c i onda restartujem pc.. bootam terminal kubuntu.. otvorim sve i samo pritisnem ctrl+v..
Zar misliš da to radi? Logično da ne radi. A šta ti uopšte pokušavaš da uradiš??!!
Samo si trebao da otvoriš fajl /etc/att/sources.list sa:
Code: sudo gedit /etc/apt/sources.list i da u njega sa copy/paste prebaciš one repoe što sm ti rekao, znači nema šta da kucaš samo copy/paste!
E sad nam lepo reci, da li tebi radi internet pod linuxom?
[ Okram_marko @ 09.11.2006. 11:57 ] @
Ako radi mreza radi i internet. Roother mreza, ne usb. Kako da provjerim da li mi radi internet 100%?
Jedino još to može biti problem. Imao sam Ubuntu 6.01 i net je radio. Tj mreža. Nadam se da i sada radi.
Vidjet ćemo.
Javi kako da provjerim.
[ loonies @ 09.11.2006. 12:10 ] @
Ocigledno covek nije podesio net pod linuxom.
Mozes iz windowsa sa neta da skines sve sta ti treba i da ove komande sa copy+paste snimis u obicnu tekstualnu datoteku i to sve ubacis u neki direktorijum na win particiji (recimo c:\linux).
Rebutas u linux i odatle presnimis sve to u npr. home ili neki vec direktorijum i odatle radis.
ntfs particiju mountuj u /etc/fstab da ti bude citljiva i za obicnog usera svaki put
prvo vidi gde se nalazi ta particija (recimo da je pod /dev/hda1)
Code: fdisk -l
napravi direktorijum gde ces da mountujes
Code: sudo mkdir /mnt/windows ili
sudo /media/windows
edituj /etc/fstab i upisi/prepravi ovaj red
Code: sudo nano /etc/fstab
/dev/hda1 /media/windows ntfs nls=utf8,umask=0222 0 0
snimi promene CTRL+O, izadji iz editora CTRL+X ? (pise vec pri dnu)
umountuj ntfs particiju
Code: sudo umount /dev/hda1
mountuj sada celu tabelu
Code: sudo mount -a
sada mozes da pristupas svaki put ntfs particiji kao user, tu nadji te tvoje podatke koje ces da prekopiras i posle mozes da radis i copy+paste iz tekstualne datoteke (recimo /media/windows/linux)
nadam se da sam ti barem malo olaksao i ne odustaj, tako je i meni bilo u pocetku ;o)
[ tdjokic @ 09.11.2006. 12:20 ] @
Citat: loonies: Ocigledno covek nije podesio net pod linuxom.
Ako ima ruter, ako je tamo podeseno ono sto treba, onda bi trebalo da mu radi i Linux. Bar je meni tako u ogromnoj vecini Linuxa bilo do sada. Nista ne treba naknadno da se podesava jer je DHCP obicno aktiviran i onda se sve dogodi automatski.
E sad, ako je i kod ovog korisnika DHCP problematican, onda mu ne vredi da podesava rezoluciju itd., cemu sve to bez Interneta? Jedino ako se na monitoru nista ne vidi, onda razumem zasto mora prvo da podesi rezoluciju, ali ako se bas nista ne vidi kako ce onda bilo sta da podesi?
Citat: Okram_marko: Ja više nemam ideja i uskoro cu poceti da izbjegavam Linux iz takvih razloga.
Nemoj poceti da izbegavas Linux na osnovu iskustva SAMO sa jednom verzijom, samo jedne distribucije. Na osnovu mog pisanja vidis da mi neki Linuxi rade, neki ne, ovo u vezi konekcije na Internet.
Pitao si kako da proveris da li ti Internet radi. Pokreni web browser i pokusaj da se javis na ES sa njega, eto ti jedan od nacina. Do sada mislim da su ti svi postovi iz Windowsa.
[ Okram_marko @ 09.11.2006. 12:54 ] @
E ljudi evo uspio sam.
Ovo sam koristio: sudo dpkg/reconfigure -phigh xserver-xorg
i tamo sam nastimao na vesa i reyoluciju 1024x768 i to je to.
E sada, problem broj 2!
Trebam instalirati driver da mi ovo ovako ne [teka, da mi frekv bude 85 Hz te da reyolucija bude 1280x1024.
Sta, kako, gdje?
[ tdjokic @ 09.11.2006. 14:31 ] @
Budi ljubazan pa mi kazi zasto se do sada nisi javljao sa Ubuntua - da li ti se stvarno na monitoru nista nije videlo jasno pa samo zbog toga? Jer, ocigledno je, da ti Internet konekcija radi.
[ Okram_marko @ 09.11.2006. 21:01 ] @
Kao sto sam ranije napisao, imam i win xp. Nadam se da ti je to dovoljno.
Probao sam i komandu update, ali sam nasao ovo sto sam vec napisao u proslom postu i to mi je rijesilo problem.
Samo, kako da sada ustimam frekvenciju monitor na 85 Hz?
Trebam instalirati ove drivere nVidia (posljedne skinute sa nvidia.com).
PS:
ADSL nije radio jer mu nisam ustimao DHCP. Nie vidim drugi razlog, jer sada radi. (mislim na terminal - kada sam pokusavao iz terminala skunuti update)
moze mala pomoc...?
[ Marko Medojević @ 09.11.2006. 21:06 ] @
Citat: Trebam instalirati ove drivere nVidia (posljedne skinute sa nvidia.com). Bolje instaliraj preko apt-a! U slučaju da instaliraš te koje si skinuo moraćeš da ih reinstaliraš prilikom update-a kernela!
[ Okram_marko @ 09.11.2006. 21:13 ] @
daj samo reci sta i kako da radim pa da i to rijesim. nervira me kada monitor "treperi". Isto tako, da i rezoluciju promjenim na vise i da sve lijepo radi.
[ loonies @ 10.11.2006. 12:03 ] @
Ja tek sad ne razumem sta je tebi radilo, a sta ne.. Nema veze samo da si namestio :)
[ Marko Medojević @ 10.11.2006. 12:40 ] @
Citat: daj samo reci sta i kako da radim pa da i to rijesim. nervira me kada monitor "treperi". Isto tako, da i rezoluciju promjenim na vise i da sve lijepo radi. PA vec smo ti jednom rekli: Code: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
sudo nvidia-glx-config enable ali pre toka pozovi Code: sudo apt-get update Naravno sve ovo vazi ako si ostavio one adrese u sources.list, a ako nisi opet ih dodaj!
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 20:29 ] @
Poz.
Ma evo mucims e vala sa ovim. Uradio sam update ali neca pa nece. Daj neka mi bar neko objasni kako da instaliram *.run (driveri skinuti sa nvidia.com).
Sto je zanimljivo.. upisao ovo :
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg i nesto sam pritisnuo ali nemam pojma sta nakon cega mi se pojavio prozor gdje manuelno unosim sve parametre.
Vise ne znam kako da to opet otvorim. Ima li tko ideju?
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 22:14 ] @
Error: unable to load nvidia kernel driver! Be sure to have installed
the nvidia driver for your running kernel.
Eto sta izbaci. Skinuo sam sve update, instalirao ali eto, nesto nece. Mozda treba iz root-a?
sole@sole-desktop:~$ sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-karnel-common
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
nvidia-glx is already the newest version.
E: Couldn't find package nvidia-karnel-common
sole@sole-desktop:~$
Sta da radim?
Ja bih da pokrenem OpenGL. Skinuo sam sve sto je potrebno, valjda. Cak i alat za overklokiranje, tv tool i sl.
[ Marko Medojević @ 10.11.2006. 22:17 ] @
Citat: E: Couldn't find package nvidia-karnel-common Ne zove se paket nvidia-karnel-common nego nvidia-kernel-common! I samo mi reci jedno, što prekucavaš komande kada imaš copy+paste?!
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 22:19 ] @
sole@sole-desktop:~$ sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
Building dependency tree
nvidia-kernel-common is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 9 not upgraded.
Eto, šta sada? Još uvjek sve šteka, zeza i sl.
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 22:20 ] @
sole@sole-desktop:~$ sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
Building dependency tree
nvidia-kernel-common is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 9 not upgraded.
Eto, šta sada? Još uvjek sve šteka, zeza i sl.
[ Marko Medojević @ 10.11.2006. 22:22 ] @
JUUUUUPPPPPPIIIII!!!!!!!! USPELI SMO!!!!!!!!
Citat: Još uvjek sve šteka, zeza i sl
Ne ne! Sve je OK!
Pa sad pokreni: Code: sudo nvidia-glx-config enable i onda restartuj komp! Ako si uspeo videćeš pri podizanju sistema nvidia logo!
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 23:09 ] @
Hm! Nema loga! ???
Nista nisam vidio. Gdje i kada treba da se pojavi? I dalje nemam opcija da ispravno postavim monitor i OpenGL.
Šta da radim?
[ Marko Medojević @ 10.11.2006. 23:16 ] @
Aj uključi neki 3d screensaver, pa ako ide glatko onda je sve ok, a ako se vuče onda je nešto krenulo naopako.
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 23:25 ] @
evo neće. Nešto nije ok. Pomagaj! Ma sve mi šteka kada scrolam. Sada znas kako je 
[ Marko Medojević @ 10.11.2006. 23:31 ] @
Idi u System Settings -> Monitor & Display -> Administration mode -> Hardware. Tu imaš sekcije za grafičku i monitor. Za grafičku izaberi odgovarajući model, racimo ako imaš 6600 Gt stavi Nvidia Geforce 6 series. Monitor takođe izaberi, a ako ne nađeš tvoj model onda nađi specifikaciju na internetu i edituj /etc/X11/xorg.conf.
Nadam se da ćeš uspeti!
[ Okram_marko @ 10.11.2006. 23:35 ] @
Monitor je Fujitsu Siemens C994 a grafa 6800GT. Ja sam već stimao postavke i slikao mi se "pokvarila". I tamo nema opcije 1280x1024 85 Hz. Kako da to sve uskladim?
Koje frekvencije trebam ubaciti da bi mi ovo sve stimalo i kako bi izgledao conf fajl na kraju? Gdje da ubacim (koji red tj mjesto)?
Sta da uradim?
[ Okram_marko @ 11.11.2006. 00:45 ] @
E braco evo ga vala. Znaš šta sam uradio... otvorio xorg.conf i preimenovao nv u nvidia i to je to. Ptoblem riješen. Sada samo da vidim radi li i ovo ostalo sa 3D folovima itd.
[ Okram_marko @ 11.11.2006. 01:09 ] @
Evo samo da javim da je sve prordilo. Jedino još nisam zapazio taj logo 
Radi na 1280x1024 bez problema na frekv 85Hz- Radi i OpenGL. Ali se namući oko ovog linuxa...aaaaaa Ali je gotivan, nema šta. Odlican je.
Jos jedino preostaje ADSL i svlaciti update i sve ono sto ovaj nudi, a toga ima dosta.
Hvala raji koja se trudila da mi pomogne.
PS: Nisam preimenovao "nv" u "nvidia vec "vesa". Ali nema veze  Bitno da radi.
Poz.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|