[ shiggy @ 08.11.2006. 14:11 ] @
skinuo sam knjigu sa neta Teach Yourself J2EE programming in 21 days "
i u trecem danu pocinje da radi sa JNDI servisima. i umesto da to prodjem za dan
ja se ubih od cimanja da pokrenem ovaj kod

Code:

import javax.naming.*;
public class HelloWorld {
    public final static String JNDI = "sams/book";
    public static void main(String[] args)
    {
        try {
            Context ic = new InitialContext();
            ic.bind( JNDI , "Connan the librarian");
            System.out.println("Bound "+ JNDI );
        }
        catch (Exception exc)
        {
            System.err.print(exc);
            System.exit(1);
        }
        System.out.print("Hello World");
    }
}

i on mi redovno izbacije ovu poruku

Code:

javax.naming.NoInitialContextException: Cannot instantiate class: com.sun.enterprise.naming.SerialInitContextFactory 
[Root exception is java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.enterprise.naming.SerialInitContextFactory]

e sad ja nisam bio lenj pa sam googlao po netu i nasao na vise tzv reshenja od kojih ni jendo nece da radi
postavio sam i jndi.properties i definisao classpath tako da sadrzi i j2ee.jar i javaee.jar ali opet nece da radi
Da li je neko imao slicnih problema i resenja?
[ zmau @ 08.11.2006. 16:52 ] @
Ja sam imao mnogo sličnih problema zimus kad sam učio da koristim ejb2 tehnologiju koristeći Java sun enterprise studio (ili već tako nekako se zvaše). Onda sam ukapirao i da taj studio ima dosta bagova i da ejb2 nije baš kako bog zapoveda. Prešao sam na ejb3, eclipse i jboss i od tad sam mnogo srećnij.

Međutim, kod tebe vidim jedan prilično jasan trag :
Code:
java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.enterprise.naming.SerialInitContextFactory

Potraži po jarovima koje tvoja aplikacija vidi klasu SerialInitContextFactory na zadatoj putanji. Potraži je i po ostalim jarovima koje si dobio sa insatalacijom. JAR koji sadrži ovu klasu moraš imati u putanji. Ako ga imaš u putanji, i ne radiš sa sun java studiom, onda ti teško mogu pomoći :).
[ shiggy @ 09.11.2006. 17:35 ] @
Citat:
zmau: Ja sam imao mnogo sličnih problema zimus kad sam učio da koristim ejb2 tehnologiju koristeći Java sun enterprise studio (ili već tako nekako se zvaše). Onda sam ukapirao i da taj studio ima dosta bagova i da ejb2 nije baš kako bog zapoveda. Prešao sam na ejb3, eclipse i jboss i od tad sam mnogo srećnij.

Međutim, kod tebe vidim jedan prilično jasan trag :
Code:
java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.enterprise.naming.SerialInitContextFactory

Potraži po jarovima koje tvoja aplikacija vidi klasu SerialInitContextFactory na zadatoj putanji. Potraži je i po ostalim jarovima koje si dobio sa insatalacijom. JAR koji sadrži ovu klasu moraš imati u putanji. Ako ga imaš u putanji, i ne radiš sa sun java studiom, onda ti teško mogu pomoći :).

na kraju sam se smorio skroz i instalirao OpenLDAP i sad se konektuje ondnosno ne puca na new DirContext() i nasao sam LdapCtxFactoru u lib\rt.jar. Ali sad moram da se smaram sa OLdap-om a administracija mi nije jaca strana. Hvala u svakom slucaju.