[ Dragi Tata @ 09.11.2006. 02:42 ] @
Ono što sav normalan svet odavno zna, potvrdila je i ekipa istaknutih CIO-a: http://www.silicon.com/ciojury/0,3800003161,39163932,00.htm |
[ Dragi Tata @ 09.11.2006. 02:42 ] @
[ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 03:36 ] @
Da, oni poznaju materiju, nema sta ;-)
Samo da navedem njihove argumente, da se smejemo: Citat: Just this week new research by the National Computing Centre (NCC) found only one Linux desktop for every 300 currently running Windows XP in UK organisations. Market share = kvalitet. ;-) Citat: There would have to be a unified vision of where the components fit together and application developers would have to be able to work to that and have a mass market. Aha treba im trziste, to je vec jasnije. ne treba mi spyware ovde na UNIX-u, niti programi koji nisu debagovani zato sto menadzment ne sme prebaciti time-to-market, jednu mi komercijalnu igru nadji koja radi u verziji 1.0 bez brda patcheva, please. Citat: Linux is a great example of the old adage 'you don't get owt for nowt'. It is not free, as you pay for the support and there are so many flavours that it dilutes any potential attractiveness. Far from being a Luddite, I am disappointed with the penetration of Linux; I had high hopes for a viable alternative but commercial interests in the end got the better of a great ideal. Isto sto i prethodno. Da platim program mogu, ali macku u dzaku nikako. Dalje, ja ne placam podrsku, niti firma bas mora placati podrsku. Citat: Unless, and until, Linux can get anywhere near that level of service and guarantee, it's too big a risk. O, "rizik"? Zaboga, postoji valjan kod i onaj koji to nije. Rizik ne postoji. Ako neko nece ni "rizik" moze koristiti Solaris. Citat: Linux desktop for business is as unsuitable as Windows in what will be a retro terminal server world in five years. All apps will be hosted on servers locally on the net. So bye-bye all PCs - hello VT100 with a USB port. Ovo je pa posebno neznanje. UNIX ima graficko okruzenje od 1984. I aplikacije doduse mogu da se vrte i na serveru ali ne moraju, i graficke i tekst mod. [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 06:53 ] @
Svaki Boziji dan neki dokoni strucnjaci izvode svoje
najdublje misli vezane za linux. Pa mislim dokle vise. Koga uopste i interesuje te sta tamo neki ucmali amerikanac ima da kaze o svom vidjenjju linuxa kao da je on Bogom dan da raspravlja o necemu. Koliko je takvih strucnjaka koji to isto kazu za win platformu i tako u zacarani krug. Smarate sa tim prenosenjem vesti , rekla kazala jel one nemaju nikakav kredibilitet ma ko izgivorio te reci. [ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 07:37 ] @
Blood u pravu si. Postoje drugi razlozi zasto se linux ne koristi na desktopu, a to je izmedju ostalog i razlog zasto neki na Mac notebook stavljaju Windows! Pre svega nema volje da se nauci nesto drugacije, sve ostalo nije toliko relevantno. Koji god OS zelis hardver vendori vec sutra mogu odlicno podrzavati, i da ima i aplikacija ali da ljudi to nece da koriste, jer vec znaju ili misle da znaju da koriste windows. Problem je sto se iz GUI ne moze izkonfigurisati widescreen ili neki opskurni stampac, zar ne, iako su podrzani?
[ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 07:59 ] @
Citat: So bye-bye all PCs - hello VT100 with a USB port. Apsolutno se slazem. Samo ne vidim da Linux bas vec sad nije spreman za utakmicu koja ce se odigrati za 5 godina. Vec sam pre neki dan postavio pitanje : Ko jeste? Citat: bojan_bozovic: Problem je sto se iz GUI ne moze izkonfigurisati widescreen ... Ne razumem Da li mislimo na isto? Ti me ispravi ako sam pogresno shvatio Pre metar dana sam kupio widescreen Prikacio i evo [ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 08:42 ] @
Da svakako. nesto se zalise da Ubuntu ili sta vec bese ne podrzava konfigurisanje widescreena preko GUI. ;-)
[ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 09:10 ] @
Izvinjavam se Nikoli Koturu sto se opet linkuje njegov prevod, ali kad se vec krenulo po cevanicama klizecim startom, ne mogu da odolim da ne ... ma citajte sami, ako vec vecina nije i procitala ovaj text.
[ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 10:02 ] @
Nazalost, web je omogucio da svako na sajt napise sta zeli, i naci ce se budala da poveruje.
[ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 10:19 ] @
Upravo to i kazem. Evo napisem ja kao neke titule ko ventura ovo ono
izdam tekst na sajtu / blogu Why is linux better then windows i tamo nakenjam nesto i vidi neko u Africi ce me smatrati za emnintnog strucnjaka i na nekom africkom ES ce da osvane moj tekst wow ;-) [ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 10:26 ] @
Idi - ma sta je to... advocacy tekst protivu Linuxa.... wow - sram da ih bude :)
Mislim, ako neko smara to su gomila Linux "gurua", "nezavisnih eksperata" koji svakodnevno evo vec 10+ godina smaraju po forumima, casopisima, sajtovima o tome kako je Linux bolji, jeftiniji, stabilniji i sl... od Windowsa. Ceo ovaj forum "Advocacy" i postoji zato sto se gomila napaljenih Linux zealota primila da "advokatisu" - Advocacy pojam u IT svetu je i postao popularan zahvaljujuci GNU/Linux zealotima koji, u nedostatku trzisne prednosti posezu za "advokatisanjem" - jer Microsoftu, Apple-u i ostalim proizvodjacima kvalitetnog softvera nije potrebno "advokatisanje" (citaj: smaranje ljudi infromacijama koje nisu trazili i koje u dobrom delu slucajeva cini cist spin uperen protiv proprietary softvera) [ VRider @ 09.11.2006. 10:52 ] @
Citat: Ceo ovaj forum "Advocacy" i postoji zato sto se gomila napaljenih Linux zealota primila da "advokatisu" Ne zaboravi ni gomilu napaljenih Windows zealota, jer za ples je potrebno dvoje. ![]() [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 10:55 ] @
Kada bi mozda i potpuno pratio tudje postove a ne kucao
svoje mamutske shvatio bi da smo takodje dali glas PROTIV takvih tekstova sa obe strane znaci i za ovaj kotnikov preveden tekst. Nije tesko citati izmedju redova. i nisu svi napaljeni linux advokati. Citat: Mislim, ako neko smara to su gomila Linux "gurua", "nezavisnih eksperata" koji svakodnevno evo vec 10+ godina smaraju po forumima, casopisima, sajtovima o tome kako je Linux bolji, jeftiniji, stabilniji i sl... od Windowsa. Pa mislim da ti imas 10x vece postove na [es] od svih tih gurua zajedno. Naravno mislim na MadZone i Advocacy. A ti si to uspeo za manje od 10 god ;-) NHF [ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 11:08 ] @
@dimkovic
Napaljenih linux advokata nema nista manje ni vise nego win advokata sto mozes i sam da konstatujes. Cak, oni mi se cine manje iskljucivi nego “suprotni” tabor. Medjutim, nije mi namera da sad merim necija zalaganja i uverenja, vec da ako smem da primetim potpunu besmislenost advocacy foruma u kome bi se samo dokazivalo ciji je veci i da li nesto radi ili ne. Ovaj forum, po meni, trebalo bi da primi i generise sto vise informacija, vesti … kako bi se na osnovu njih izrodila kvalitetna diskusija (nisam ni pomislio da je nema niti potenciram tako nesto, naprotiv). Dosta pratim desavanja u ovom svetu i trudicu se da svaku, po mom misljenju, zanimljivu informaciju prosledim na ovaj forum, bez neke namere da ta tema sakupi 10.000 pregleda i 500 odgovora, cime zapravo postaje besmislena, kao sto je jedna od mojih tema, koja se odnosila na reinstaliranje windowsa, za koju mi je danas jako krivo sto sam je pokrenuo. Jos nesto, sorry Linux advokati, ne pokusavaju da Vam objasne nesto nestvarno, vec jednu realnu cinjenicu koju su Oracle, HP, IBM ... Novell, danas cak i MS uvideli. Kad tu cinjenicu prihvatite kao realnu opciju, diskusija ce ici u pravom smeru [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 11:17 ] @
Upravo to alkion win advokati su vecinom zadrti i ne daju nista
zaprav. Dok vecina linux advokata na stvar gleda realno. Uzima u obzir mane / prednosti i jedne i druge platforme. Tim se win tabor skoro nece pohvaliti. Jednostavno nemaju srca da priznaju da i linux donosi neke dobre ideje ;-) sujeta cista. [ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 11:46 ] @
Ma o cemu bre vi pricate?
Hocete da kazete da vama dok radite svoje poslove na Linuxu dolaze likovi i objasnjavaju vam da je Windows jeftiniji, efikasniji, da Linus ima zelju za svetskom dominacijom ?! Spamuju vas sa zeljama da potpisete peticiju za podrsku softverskim patentima? Mislim da imate lep smisao za humor :-) [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09.11.2006. u 12:57 GMT+1] [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 11:48 ] @
vazi ;)
[ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 12:03 ] @
Dimkovic covek ispred svog vremena :)
[att_img] [ Not now, John! @ 09.11.2006. 12:34 ] @
Citat: alkion: Napaljenih linux advokata nema nista manje ni vise nego win advokata Napaljenih Lin advokata ima mnogo manje od napaljenih Win advokata - otprilike proporcionalno udjelu na desktopu. ![]() [ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 12:46 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system_advocacy
Citat: Operating system advocacy is the practice of attempting to increase the awareness and improve the perception of a computer operating system. The motivation behind this may be to increase the number of users of a system, to assert the superiority of one choice over another or out of brand loyalty, pride in an operating system's abilities, or to persuade software vendors to port specific applications or device drivers to the platform. Operating system advocacy can vary widely in tone and form, from published comparisons to heated debates on mailing lists and other forums. In its most extreme forms it can veer into zealotry. Advocates are often normal users who devote their spare time to advocacy of their operating system of choice; many have a deep and abiding interest in the use, design and construction of operating systems and an emotional investment in their favourite operating system. A sadrzaj kaze: Citat: * 1 Usenet and other advocacy forums * 2 Advocacy and specific operating systems o 2.1 Linux o 2.2 Macintosh OS X o 2.3 NetBSD o 2.4 OpenBSD o 2.5 OS/2 * 3 Footnotes * 4 References * 5 See also * 6 External links Idi bogati - nema nigde Windowsa, al zato otvorenih i slobodnih sistema koliko hoces - tacno se vidi ko prednjaci u advokatisanju i zealoteriji :-) [ Tyler Durden @ 09.11.2006. 12:50 ] @
@John
Bogami, ruku na srce, makar na es to nije slucaj... :) Prebrojte se.... edit: Dimkovicu, pravis se naivan sad malo, a?? :) [ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 12:56 ] @
WTF, Pa gde je uopste Windows na listi operativnih sistema?
![]() ili je specific slamka ![]() [ Not now, John! @ 09.11.2006. 14:29 ] @
Možda Win ne smatraju OS-om.
![]() Ili će prije biti da ga nisu naveli zbog monopola koji ima, pa mu nije ni potrebno advokatisanje. [ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 14:36 ] @
Eto vidis - monopol, BSOD-ovi, itd...
Sve su to primeri totalnog crapa koji se servira od strane Linux zealota i koji se kolokvijalno zove "advocacy" Ne znam ja ko Linuxovcima drma kavez - Windows i Apple imaju market share na desktopu od bar 97% - i ne vidim zasto bi neko tu "advokatisao", trziste je sasvim dovoljan pokazatelj ko nesto valja, a ko je pacer. GNUovci mi lice na radnike Zastave - malo ko hoce da kupi njihov krs, bez obzira sto je jeftin ;-) [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 14:54 ] @
A sto ti advokatises? Nemoj reci samo da je iz zabave ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 14:56 ] @
A sta ja advokatisem? Ja samo opovrgavam besmislice koje dolaze od Linux zealota.
To sta ce neko da koristi, njegova stvar - ja nikog ne nagovaram da koristi Windows. [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 15:57 ] @
Citat: A sta ja advokatisem? Ja samo opovrgavam besmislice koje dolaze od Linux zealota. AAA to se tako sad zove u nemackoj , pardon na neznanju ;-) [ degojs @ 09.11.2006. 18:00 ] @
Citat: alkion: Napaljenih linux advokata nema nista manje ni vise nego win advokata sto mozes i sam da konstatujes. Vala, vi kupusari ste uzeli i privatnim porukama da nas dozivate na Advocacy, ako nas nema par dana. Pa sad pričaj ko je napaljen više :) Izgleda da volite S/M, šta drugo reći :) Osim toga, kad ne budeš koristio Windows toliko mnogo, onda možeš nešto da komentarišeš kao deo nekog Linux tabora, do tada - tvoje mišljenje vredi koliko i prosečna linux distribucija :) [ ventura @ 09.11.2006. 18:06 ] @
Citat: degojs: Osim toga, kad ne budeš koristio Windows toliko mnogo, onda možeš nešto da komentarišeš kao deo nekog Linux tabora, do tada - tvoje mišljenje vredi koliko i prosečna linux distribucija :) Baš bih voleo da vidim statistiku ko koliko koristi koji OS... Mislim da bi ovi linux slobodari imali više postova sa windowsa od mene... [ Not now, John! @ 09.11.2006. 18:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Eto vidis - monopol, BSOD-ovi, itd... Sve su to primeri totalnog crapa koji se servira od strane Linux zealota i koji se kolokvijalno zove "advocacy" Ne znam kako si ti shvatio moju poruku, ali MS drži monopol na tržištu OS-ova time što bar 97% računara ima na sebi neki Win OS. Šta je tu "crap"? [ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 18:54 ] @
Kakav bre monopol? Jel imas 100 vrsta Unixa, zilion distribucija Linuxa, N vrsta BSD-a, QNX, Nucleus, itd.... za x86 arhitekturu, pored Windowsa? Imas.
Jel su neke od tih konkurentskih tehnologija cak besplatne - sto bi se sa punim pravom pod istom ekonomskom logikom moglo nazvati i "damping" - jesu? Monopol je situacija gde postoji jedan prodavac robe, ili gde postoji zakonski okvir kojim se stvara takva situacija - jel tebe neko bije po usima da koristis Windows - ne... e pa malo sutra onda. [ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 18:58 ] @
@degojs
U cemu je problem sto koristim windows? Kad sam ja to tvrdio da sam linuxas a da sam protiv windowsa? Da li Ubuntu ispod moje lokacije daje nesto na tezini, manje ili vise u diskusiji? Ili XP ? Moj odnos prema linuxu i windowsu je izveden iz zdrave logike koja nije opterecena sujetom, neznanjem, strahom od nepoznatog i sl. Sto se tice privatne poruke koju sam ti poslao, procitaj je ponovo, I siguran sam da nigde neces videti da mi nedostajes ili da smatram da nedostajes forumu, a jos manje da te pozivam da se vratis. Prilicno mi je neprijatno sto je tema koju sam pokrenuo bila varnica za svadju nekih clanova, odlazak mkdsl-a, pa cak i moguce odsustvovanje nekih koji preozbiljno shvataju sebe, poput tebe. Izuzetno mi je krivo sto se MKDSL iskljucio iz daljeg ucestvovanja na ovom forumu, gde si ga upravo ti vredjao na jako nizak nacin, zapravo isti , kao sto sada interpretiras moju poruku.. Hm Priicno nizak udarac Dejane [Ovu poruku je menjao alkion dana 09.11.2006. u 20:13 GMT+1] [ Not now, John! @ 09.11.2006. 19:05 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kakav bre monopol? Jel imas 100 vrsta Unixa, zilion distribucija Linuxa, N vrsta BSD-a, QNX, Nucleus, itd.... za x86 arhitekturu, pored Windowsa? Aha. Nismo se razumjeli jer nisam znao šta je tačno monopol. Sad znam. Htio sam reći da na listi nije naveden Windows zato što ga skoro svi koriste, a ti si protumačio da Win advokati ne postoje ili postoje u tragovima. [ degojs @ 09.11.2006. 19:51 ] @
Citat: alkion Da li Ubuntu ispod moje lokacije daje nesto na tezini, manje ili vise u diskusiji? Naravno. Zamisli Zvezdaš da pljuje Partizan... a pri tom na sebi ima crno-belu majicu, pa još svaku utakmicu na jug sa Grobarima.Jesi video ili čuo nekad za to? Ja nikad. Doduše, vi linuxovci ste stvarno sposobni da svašta izmislite, pa tako i da pljujete od jutra do sutra sistem koji koristite non-stop (Windows), a hvalite onaj koji upalite jednom u 10 dana (kupusara). I to samo lepo potvrđuje link iz prve poruke: The Linux desktop is dead. Kad i vi "linuxovci" uglavnom koristite Windows, šta je reći.. kupusara, eto šta. Mrtva kupusara. This parrot is dead. [ mulaz @ 09.11.2006. 20:06 ] @
statistika je po mom misljenju najbolja i najtacnija nauka
ako budem imao sestoro dece, jedan ce da bude kinez inace 97 ili koliko vec % market share-a windowsa nista ne kaze o tome sta je zapravo bolje prvo treba da se pogleda koliko % tih ljudi su sami instalirali taj OS, i kolikoga je dobilo vec preinstaliranog i 'nisu hteli nista da menjaju da ne bi nesto pokvarili'. e tu ima M$ prednost, jer ima pare, i moze da sredi ugovore sa svim firmama koje isporucuju kompjutere. Opet tu ostaje pitanje, koliko od tih 97% ljudi je probalo linux, i koristilo ga neko vreme (neka se javi neki linuxovac koji nije nikad imao windowse, pa ce odmah da se vidi razlika). 99% ljudi koristi zubne paste sa Fluorom, a nove studije kazu da fluor nema nikakvog pozitivnog uticaa na zube, i cak da prouzurucje rak (mislim da na jetri, nisam siuran). Zar to znaci da su ove paste bolje od ovih 'prirodnih' bez fluora? (colgate herbal, i sl... ima jih sve vise u prodavnicama, bar tu u sloveniji) ja lcno sam koistio windows otprilike od 1997-2003e godine (=6g), a linux od 2003 do sada (=3g), i nemam nikakve zelje da se vracam na windows. [ ventura @ 09.11.2006. 20:12 ] @
Citat: mulaz: e tu ima M$ prednost, jer ima pare, i moze da sredi ugovore sa svim firmama koje isporucuju kompjutere. WOW, na ovom forumu ima više gluposti nego crne materije u univerzumu. Microsoft ne plaća prodavcima računara da ovi instaliraju windows na računare koje prodaju, već prodavci računara plaćaju Microsoftu da instaliraju windows na računarima koje prodaju. [ mulaz @ 09.11.2006. 20:43 ] @
jel mislis da firme poput dell-a i takcih ne dobijaju nikakve premije zbog preinstaliranih windowsa na njihovim konfiguracijama?
[ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 21:03 ] @
O mulaz, svakako da market share ne znaci i kvalitet ali znaci koliko je taj Windows podoban ljudima koji su i ciljna grupa, desktop korisnicima. I Windows 9x je imao slican desktop share iako je los sistem. Radi se o sledecem, kakav god, dobar ili los, Linux ne zadovoljava potrebe prosecnog desktop korisnika, cak i vas jer ga ne koristite. Da se potrebe desktop korisnika zavrsavaju na mp3 plejeru, browseru i email klijentu bi, ali jednostavno tako nije. Sta je sa igrama, ne mislim tu na nethack/Falcon's Eye i Chromium i sta vec, vec na igre koje ce biti zanimljive onima koji kupuju kompjutere od 1500 evra za igranje? Sta je sa lakocom upotrebe, ako se sistem valja profesionalno koristiti, recimo za DTP? TeX ili QyuarkExpress, sta je lakse za koriscenje? Da napomenem, na unixima postoji Framemaker, dobar DTP paket, ali npr. za Solaris, a ne za free unixe. Vec sam napomenuo, niko ne zeli da uci kako da koristi unix, samo zeli odraditi posao, manjina je medjutim spremna na to, i ako toj manjini Linux vrsi posao, ima smisla.Da unix moze na desktop, pokazuje Apple ali se valja prilagoditi potrebama vecine korisnika desktop racunara.
Linux je podoban za prosecnog korisnika onoliko koliko ga i koriste. [ ventura @ 09.11.2006. 21:31 ] @
Citat: mulaz: jel mislis da firme poput dell-a i takcih ne dobijaju nikakve premije zbog preinstaliranih windowsa na njihovim konfiguracijama? Možeš li da pojasniš kakve premije dobijaju? Plate microsoftu lupam, 50 dolara po licenci, a onda im Microsoft da premiju od 10 dolara? Izvini što nisam upućen u tu linux ekonomiju, pa bih te molio da me malo uputiš u to, a i u to kako o da microsoft deli premije svojim klijentima, a i da pored toga uspeva da ostvari 25 milijardi dolara prihoda godišnje od prodaje tog istog softvera. [ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 21:38 ] @
Citat: mulaz jel mislis da firme poput dell-a i takcih ne dobijaju nikakve premije zbog preinstaliranih windowsa na njihovim konfiguracijama? Od svih bisera koje covek moze cuti od Linuxovaca, ovaj je definitivno najjaci do sad :-) Verovatno uskoro mozemo ocekivati novo objasnjenje GPL zilota u svom advokatsanju - jeste Linux besplatan, al zli Microsoft jos placa $10 premiju svakom ko uzme Windows :-)) [ VRider @ 09.11.2006. 21:56 ] @
Bila je prica da Dell dobija dodatni popust od Microsofta, i da je to razlog zasto nikada nisu mnogo hteli da imaju veze sa Linuxom. Svaki proizvodjac kompjutera danas placa Microsoftu porez (licencu za windows i cesto Works ili kako se vec zove) na svaki komp koji se napravi. Normalno, veliki procenat ljudi zeli da kada dobije komp on ima preinstaliran sistem, i kako, sada nazalost, veliki broj ocekuje da to bude Windows, vise ti se isplati da dobijes 10$ dodatnog popusta od Microsofta i stavis Windows na svaku masinu, nego da na par procenata stavljas Linux ili nesto drugo i da izgubis povlascen status.
[ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 21:57 ] @
Blago vama ;)
Ma da Dimkovicu mi smo izmislili da je BIll sproveo monopol. Izmisljali toplu vodu.... Jao treba da se stidim koristim windows , sramota. Moram hitno na lindzu ako ocu da budem kul. Zar vi niste znali da je windoz najbolji ? Gde vi zivite. [ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 22:12 ] @
Cekaj malo da je konkurencija sposobnija ili bila sposobnija Bil ne bi imao monopol. OS/2, BeOS, Linux? Jedino je IBM imao pravu sansu ali su zabrljali, a to nije do Bila
[ Zoran Rodic @ 09.11.2006. 22:20 ] @
Citat: degojsDoduše, vi linuxovci ste stvarno sposobni da svašta izmislite, pa tako i da pljujete od jutra do sutra sistem koji koristite non-stop (Windows), a hvalite onaj koji upalite jednom u 10 dana (kupusara). Doduše, vi prozorasi ste stvarno sposobni da svašta izmislite, pa tako i da pljujete od jutra do sutra sistem koji ne koristite uopste (Linux), Cek, podseti me, jesi ti ono imao problema sa widescreen na Mepisu ? Evo veceras je live cd postavio 1440*900 . Kako sad ja tebi da verujem bilo sta? Drugo, kako si ti to u meni video linuxovca? ovde? edit Ovo je klasicna tema po sistemu hepo-kocke Pali lako ne gasi nikako log off tema do daljnjeg [ degojs @ 09.11.2006. 22:21 ] @
Citat: VRider: vise ti se isplati da dobijes 10$ dodatnog popusta od Microsofta i stavis Windows na svaku masinu Gledaj, kad ti imaš Windows preinstaliran na mašinu - onda nema ono kad kupim novi kompjuter, uzmem taj Windows i prebacim ga tamo.. Jok. Nemaš čak ni Windows CD. A ako kupiš Windows u kutiji, zasebno od mašine, onda možeš da ga instaliraš gde hoćeš i praktično koliko puta hoćeš (naravno, ne možeš da imaš istu kopiju instaliranu u isto vreme, na 2 mašine). Zašto bi to i koštalo jednako? Kojom logikom? Ne znam baš da je tu reč o nekom popustu.. Nije li logično da u prvom slučaju košta manje? Na kraju, što i Linuxovci ne dele popust :) Popust na $0 :-) [ Mitrović Srđan @ 09.11.2006. 22:21 ] @
Nema to veze sa sposobnoscu samo ima veze sa $$$$$$$$$ mnogo $$
[ mulaz @ 09.11.2006. 22:21 ] @
Citat: ventura: Možeš li da pojasniš kakve premije dobijaju? Plate microsoftu lupam, 50 dolara po licenci, a onda im Microsoft da premiju od 10 dolara? Izvini što nisam upućen u tu linux ekonomiju, pa bih te molio da me malo uputiš u to, a i u to kako o da microsoft deli premije svojim klijentima, a i da pored toga uspeva da ostvari 25 milijardi dolara prihoda godišnje od prodaje tog istog softvera. u cenu konfiguracije uracunata cena OS-a od recimo 60$, a licenca kod M$-a 40$ (ne znam kolike su realne cene, ali dell siguno nije na nikakvom gubitku) 20$ profita (malo manje ako se uracunaju jos troskovi instalacije). [ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 22:29 ] @
Dobro blood, imas i PC-je sa preinstaliranim Linuxom, ali vidimo kako se prodaju ;-) Kako to objasnjavas? ;-)
[ ventura @ 09.11.2006. 22:37 ] @
Citat: VRider: Bila je prica da Dell dobija dodatni popust od Microsofta, i da je to razlog zasto nikada nisu mnogo hteli da imaju veze sa Linuxom. Dell je firma koja prodaje sigurno nekoliko miliona računara (odnosno widows licenci) godišnje, i normalno je da imaju extra popust... Na orderu od 500 licenci se dobija cena oko 50 dolara na home edition, a pro ispod 100 dolara... A kad naručuješ par hiljada licenci, sigurno da ćeš dobiti povoljniju cenu... Citat: mulaz: u cenu konfiguracije uracunata cena OS-a od recimo 60$, a licenca kod M$-a 40$ (ne znam kolike su realne cene, ali dell siguno nije na nikakvom gubitku) 20$ profita (malo manje ako se uracunaju jos troskovi instalacije). Ja sam prilično siguran da Dell dobija XP Home za cifru tipa 25-30 dolara po OEM licenci... A da je Dell na gubitku, sigurno ne bi instalirao Windowse... Pa nisu oni Zastava pobogu pa da mogu sebi da priušte takav poslovni model... Ako sam te dobro razumeo, Del u svoju cenu konfiguracije uračunava cenu OS-a (koju inače klijenti ne vide, odnosno ne znaju kolika je), ali je prethodno u cenu OS-a uračunao još svoju dodatnu zaradu?!?!? Ako smem da primetim, čemu bi služila takva komplikacija? Inače, kada se instalira jako velik broj mašina, a koje su pritom identične, to se ne radi tako što mali perica sedne za jednu mašinu pa kad završi instalaciju pređe za drugu itd... Već se instalacije rade sa unapred pripremljenom verzijom windowsa koja se masovno nasnimava (klonira) na hardove koji se potom ubacuju u te računare... I rekao bih da se to sve obavi automatski, uključujući i montažu hard diska bez itervencije čoveka... Tako da ne znam gde bi tu mogli biti ti silni troškovi instalacije... [ VRider @ 09.11.2006. 23:37 ] @
@bojan_bozovic: Linux koji ti neko drugi instalira jako je retko onakav kakav ti zelis da bude. Instaliran Linux se vise treba gledati kao na nacin da se ustedi par destina evra prilikom kupovine kompjutera. Onaj ko zeli da koristi Linux i ovako ce stavljati onaj koji se njemu svidja.
@ventura: Normalno je da Dell ima popust, ali je problem u tome sto Dell nije imao popust samo u trenutku placanja, vec je na kraju godine primao neki poseban povracaj od Microsofta, a toga vise ne bi bilo ako pocnu da se furaju i Linux resenja. Sada vec dosta proizvodjaca laptopova umesto da instaliraju windows i naplate ti i njega, samo u kutiju ubace neki live Linux. Laptop je automatski jeftiniji 20-30 dolara, ili moze za iste pare da se dobije 256 rama vise. Sa piraterijom ljudi mogu da zive, a 256 rama je 256 rama. ![]() [ ventura @ 10.11.2006. 00:21 ] @
Citat: VRider: @ventura: Normalno je da Dell ima popust, ali je problem u tome sto Dell nije imao popust samo u trenutku placanja, vec je na kraju godine primao neki poseban povracaj od Microsofta, a toga vise ne bi bilo ako pocnu da se furaju i Linux resenja. Ne baratam tačko sa datumima, ali će me neko nadopuniti pa će napisati od koje godine Dell ima u ponudi i računare sa preinstalled linuxom. Tako da ne vidim na šta ciljaš. A to da im vraćaju pare na kraju godine... Heh... Aj daj ti meni 10000 evra, ja ću ti drage volje na kraju godine vratiti 2000 evra ;) [ z@re @ 10.11.2006. 01:12 ] @
M'da, Microsoft nema monopol. Tako je. Tvrde oni isti, koji tvrde da EU sucks zato sta prca Microsoft zbog tog "fiktivnog" monopola, serviranog od strane opensource zealota, akademske zajednice, i crvene bande "nesposobnih" socijalista u Europskom Parlamentu.
Onda se svako jutro probude u sedam, ponosno pogledaju Uncle Sam-a, i zapjevaju - "...the laaaand of thee freeeeee....". Sta se tice jos notornije idiotarije oko dampinga, ako neprofitna organizacija ima proizvod, sa koliko god niskom cijenom, to ne moze bit damping. Vidim da je netko naveo 0$ za *BSD kao primjer dampinga, pa da vas obavjesim : damping je proces kad firma namjerno baci cijenu proizvoda ispod minimalne cijene, ostvarujuci gubitak na danom proizvodu, ali, taj gubitak se krpa od suficitne bilanse nekog drugog proizvoda iste firme, a sve u svrhu ostvarivanja market sharea prvog proizvoda. E sad, kako firma, kojoj je cijena izrade proizvoda skoro ravna nuli, koja nema proizvod broj dva za "krpanje" bilance, koja je u sustini neprofitna organizacija bazirana na donacijama kojima se placaju osnovni troskovi egzistencije i neke druge svari koje nisu usko vezane za projekt, izvodi taj "damping". Molim da mi to objasnite. [ Zoran Rodic @ 10.11.2006. 07:47 ] @
Citat: z@re: ...damping je proces kad firma namjerno baci cijenu proizvoda ispod minimalne cijene, ostvarujuci gubitak na danom proizvodu, ali, taj gubitak se krpa od suficitne bilanse nekog drugog proizvoda iste firme, a sve u svrhu ostvarivanja market sharea prvog proizvoda.... Koliko zapravo uopste i vredi neki njihov proizvod? Secam se da je pre koju godinu, cini mi se neki region u Indiji, poucen Minhenskim slucajem, na tender pozvao Red Hat i tako besomucno spustao cenu Microsoftu. Pokusala to i Bugarska, pa su dobili ambasodora sa diplomatskom "notom" i ucutali se. Nama su Zorana Djinjdica sproveli na "razgovor" sa Bill-om. U sustini, sofisticirana verzija prodaje tepiha u Tunisu ili kozne jakne u Turskoj. Cenkanjem mozes doci blizu nule, s tim sto se MS nece naljutiti ako platis odmah pocetnu cenu. Proizilazi sledece: 1. Politicki pritisak i ostvarivanje totalnog monopola 2. Potpuno nerazumna cena proizvoda, sto svedoci i vec sada potpuno besmislena i suluda zarada koja nije ni blizu, ali ni blizu troskova. Zakljucak: Nekima smeta taj monopol i politicki pritisak, kao i šišanje U pravu, ovde i nema dampinga [ Ivan Dimkovic @ 10.11.2006. 08:16 ] @
Citat: Onda se svako jutro probude u sedam, ponosno pogledaju Uncle Sam-a, i zapjevaju - "...the laaaand of thee freeeeee....". Onda izvolite promeniti svetski prihvacenu definiciju monopola da bi odgovarala pingvinima i EU socijalistickom jugendu - bas me zanima na sta ce da lici ta "biznis ali fer" definicija ;-) [ Zoran Rodic @ 10.11.2006. 08:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Onda izvolite promeniti svetski prihvacenu definiciju monopola da bi odgovarala pingvinima i EU socijalistickom jugendu - bas me zanima na sta ce da lici ta "biznis ali fer" definicija ;-) Nisam siguran da sam razumeo. Da li svet treba da menja definiciju monopola zarad uskladjivanja sa standardima koje MS sprovodi? Sva ova vucaranja po sudovima ovih godina, kao i silne kazne i penali koje placa MS, jesu li posledica bahatosti sudova i zdrave logike ili bahatosti MS-a? Prodavati neki proizvod sa cenom od recimo 100$ u prvoj i petoj godini, kao i mogucnost prodaje istog proizvoda za 90 , 80, 70, 60 ...10 $ mi se bas ne cini nekim primerom zdravog biznisa. Ova moja konstatacija se moze tumaciti na vise nacina, ali vrlo dobro znas na sta mislim. [ Ivan Dimkovic @ 10.11.2006. 09:00 ] @
Citat: Da li svet treba da menja definiciju monopola zarad uskladjivanja sa standardima koje MS sprovodi? Definicija monopola je jasna, i mislim da nema puno veze sa MS nacinom prodaje proizvoda - go figure ;-) Citat: Sva ova vucaranja po sudovima ovih godina, kao i silne kazne i penali koje placa MS, jesu li posledica bahatosti sudova i zdrave logike ili bahatosti MS-a? MS je tuzen po mnogo osnova ranije, i neke od njih su imale smisla - recimo klauzule ugovora koje stavljaju kupca u losu poziciju i sl... ali toga danas nema. Uostalom, ocigledno se vidi da ekipa koja pise ovo nema bas puno iskustva sa pisanjem i potpisivanjem ugovora - svasta se tu nadje, i MS radi sto rade i svi drugi - ugovori u mnogo slucajeva krse neki zakon, i cuti se o tome dok ljudima to odgovara - kad nekom ne odgovara, onda to ide na sud. Nista novo. Citat: Prodavati neki proizvod sa cenom od recimo 100$ u prvoj i petoj godini, kao i mogucnost prodaje istog proizvoda za 90 , 80, 70, 60 ...10 $ mi se bas ne cini nekim primerom zdravog biznisa. Ova moja konstatacija se moze tumaciti na vise nacina, ali vrlo dobro znas na sta mislim. Jel, hocemo onda da tuzimo i avio kompanije - jedno isto mesto u avionu moze da kosta $10, $50 i $300 u zavisnosti kad ih pozoves? Nekad cak i poklanjaju ista mesta - dripci! Hocemo li da tuzimo i aukcijske kuce - cena istog proizvoda moze da bude $1 ili $100 u zavisnosti od vremena aukcije i broja ljudi. Telefonske kompanije? Minut sa Amerikom moze da kosta $0.02, $0.05 ili $0.1 u zavisnosti koji pricing-plan izaberes... isti poziv, druga cena :) [ tdjokic @ 10.11.2006. 09:15 ] @
Citat: VRider: @bojan_bozovic: Linux koji ti neko drugi instalira jako je retko onakav kakav ti zelis da bude. Instaliran Linux se vise treba gledati kao na nacin da se ustedi par destina evra prilikom kupovine kompjutera. Onaj ko zeli da koristi Linux i ovako ce stavljati onaj koji se njemu svidja. Najnovije distribucije Linuxa su vec toliko sarene i windowsolike da vec mogu da prodju, a sve vise ce prolaziti i kod onih kupaca iz "sive zone", koji uglavnom nemaju pojma ni o Windowsu, ni o Linuxu i koji recimo peglu biraju prema - boji prikljucnog kabla. Tako da sto god mu stavis, on ce to prihvatiti i amin. Glavno mu je da radi i tu su, kao sto i sam znas, u prednosti bas te kombinacije kad ista firma sastavi racunar, od poznatog hardvera, i instalira Linux, koji onda garantovano radi. Konkurencija je vec strahovita, tako da ce se sve vise gledati na ovih par desetina evra, vise sa strane proizvodjaca nego kupaca. To ce biti racunari za roditelje, da napisu po neki mejl par puta mesecno, da pogledaju sliku sa unukovog rodjendana i slicno, "drugi" racunar u kuci itd., a to su sve namene za koje se "ne isplati" davati previse para. Jos jedna prednost - ako priusutna mladja osoba u porodici zna da podesava Linux - jos bolje! Na pocetku ce to biti one ponude koje mudri trgovci ne zovu "jeftine", jer toga kod njih "nema", nego "najpovoljniji odnos cena / osobine", "akcije" i slicno. Kolega je nedavno bio u Madjarskoj i kaze da je tamo ponuda racunara sa preinstaliranim Linuxom vec velika. Neko spomenu pokojnog Djindjica. Sumnjam da ga je Bil Gejts primio da bi ga upozorio da ne skrece u Linux vode. Linux tada jos nije bio "u vestima". Mislim da ga je primio iz licnog postovanja, jer je Djindjic bio izuzetna licnost. Prema njemu nisi mogao da budes ravnodusan - ili si bio sa njim ili protiv njega i kad se na to doda skoro holivudsko dogadjanje kod nas - Gejts je prosto morao da ga primi. [ Ivan Dimkovic @ 10.11.2006. 09:24 ] @
Citat: Konkurencija je vec strahovita, tako da ce se sve vise gledati na ovih par desetina evra Kako ovo ide sa tvrdnjom o "monopolu" tvojih uvazenih kolega Linuxovaca ;-) "Konkurencija" i "monopol" su uzajamno iskljucivi pojmovi ;-) [ VRider @ 10.11.2006. 09:58 ] @
Hardware, Ivane, ne software. Konkurencija je medju prodavcima kompjutera, a oni prodaju hardware.
Mada, oprosteno ti je. Da bi uvideo razliku, morao bi i da procitas to sto ljudi pisu... ![]() @tdjokic: Kada bi ja dobio na laptopu sarenu distribuciju, reinstall bi bio momentalan. ![]() Citat: Gejts je prosto morao da ga primi. Zbog ovoga mi je drago. ![]() [ NastyBoy @ 10.11.2006. 12:49 ] @
Citat: The Linux desktop is dead Pa... jeste, ne vidim zashto se uopshte bune linuksovci. Mozhda zbog pojma "desktop". Linux je OK za "last century", office desktop - otvorim OOo i mogu da iskucam pismo tetki u Shvabiji, ili srachunam gde mi je otishla plata ovog meseca. I to radi prihvatljivo, office korisnici mogu da budu relativno srecni sa takvim reshenjem (pod uslovom da im IT manager ne nabavi ink-jet printere koje cups ne poznaje.... onda nastaje belaj). Desktop na kom je Linux as-good-as-dead je pojam desktopa kog guraju MS i Apple vec godinama unazad - home-entertainment hub, keyword: "home". Razloga je milion, najpre interna politika i ispiranje mozgova, ali mrzi me da ulazim u te priche. Sada ce linuksovci da mi pokazhu skrinshot sa 3 filma i 2 mp3 plejera, ali to nije poenta - imam nekoliko mashina kuci sa svim relevantnim OS-ovima (OSX, BSD, Linux, XP) i znam kako izgleda i radi svaki. I pored moje najbolje volje Linux je odleteo sa glavne dual-boot mashine i preselio se u mali PC u uglu. Sad je na reanimaciji preko KVM-a i sluzhi samo za moje dev. potrebe. Nema nikakvu multimediju na sebi, samo obichan Gnome desk. A i to ce verovatno uskoro leteti sa harda u korist FreeBSD-a ili OpenSolaris-a (kad Nexenta stabilizuje svoj distro) Zaista, pored Mac-a i XP-a nema shta da trazhi kao general-consumer OS, bio on "free as in beer" ili ne. Nakon sesije u KDE-u rad na Mac-u mi dodje kao melem za chula, a rad na XP-u mi izgleda kao da mi je CPU odjednom duplo brzhi. Ne tako davno je na KDE dev sajtu jedan od developera lepo uporedio MacOSX desktop i KDE i iskreno ukazao na bezbroj stvari koje jednostavno ne valjaju na Linux desku. Mozhda bi Linux glasnogovornici mogli da o'lade prichu o virusima, BSOD-u, free-ovo-ono, i prochitaju neke objektivnije tekstove. [ bojan_bozovic @ 10.11.2006. 13:10 ] @
NastyBoy, ja ne koristim ni KDE vec Enlightenment DR16, i zadovoljava moje potrebe. To sto nece zadovoljavati potrebe Joe Consumera, ne zanima me uopste, a zaboga, zasto bi zanimalo one koji rade na KDE ili Gnome desktopu? Za njih market share nije bitan jer ne prodaju. Hoce li deset ljudi ili deset miliona koristiti OSS program potpuno je nebitno za developera, za to se brinu oni koji prodaju. Ako im je stalo do desktop linuxa npr. Novell/SUSE bi mogao da zaposli programere i napisu iznova sve sto je potrebno da Linux bude desktop OS u danasnjem smislu te reci, dakle prilagodjen prosecnom korisniku, medjutim to ne zele uraditi, zele gotovo i besplatno. I mozda ce to i da dobiju jer KDE 3.4 i noviji se toliko razlikuje od 3.0 i 3.1 da nemam reci, bas kao i Gnome 2.x u odnosu na 1.x. Vise ih ne prave u duhu unixa vec probaju da naprave windows.
[ srki @ 10.11.2006. 13:11 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Konkurencija" i "monopol" su uzajamno iskljucivi pojmovi ;-) Upravo tako. Windows jednostavno nema konkurenciju na desktop trzistu i zbog toga i imaju sasvim legalan monopol. Nema tu nista lose ni cudno jer su najbolji. Monopol nije samo kada imas jednog proizvodjaca nego i kada neki proizvodjac jednostavno veliki deo trzista i nema jaku konkurenciju. Kada imas samo jednog proizvodjaca ili dobavljaca usluga to bi se zvalo "a pure monopoly" i uglavnom se to desava kada vlada neke zemlje zakonom napravi monopol neke kompanije. Microsoft ima natural monopoly: Citat: Unlike in the ordinary understanding of a monopoly, a natural monopoly situation does not mean that only one firm is providing a particular kind of good or service. Rather it is the assertion about an industry, that multiple firms providing a good or service is less efficient (more costly to a nation or economy) than would be the case if a single firm provided a good or service. [ bojan_bozovic @ 10.11.2006. 13:18 ] @
Moras li koristiti Windows?
[ Mitrović Srđan @ 10.11.2006. 13:58 ] @
Citat: Vise ih ne prave u duhu unixa vec probaju da naprave windows. Amin for that. To sam i pricao. Otkad je KDE postao reper za neki desk? e17 je majka ;-) [ VRider @ 10.11.2006. 14:14 ] @
Ako si koristio XFce, voleo bih da cujem neko poredjenje E17 vs. XFce. Koje su to prednosti koje bi me ubedile da predjem na to okruzenje?
[ Tyler Durden @ 10.11.2006. 14:31 ] @
E17 ima vibe, braaate :)
Bez zezanja E17 djeluje extra (vizuelno ali i kako je "organizovan") i uživanje ga je koristiti samo što je još uvijek teška alpha i nije za rad. [ Zoran Rodic @ 10.11.2006. 15:18 ] @
Citat: Tyler Durden: Bez zezanja E17 djeluje extra (vizuelno ali i kako je "organizovan") i uživanje ga je koristiti samo što je još uvijek teška alpha i nije za rad. To sustina linux problema uopste. Rastermanu se vise isplati da negde radi za platu nego da besplatno razvija E17 Nek me neki podseti, koliko je godina E17, zapravo u alpha fazi 3? 4? [ Tyler Durden @ 10.11.2006. 15:50 ] @
hehehe, tako nešto.
Ali to uopšte nije sporno. Naravno da mu se isplati više da radi negdje za pare nego da kući radi za ništa. Međutim, ono, ako ti je frka uzmi pa završi projekat sam. LOL ;) On the more serious note, ne bih rekao da je to suština linux problema. Nije kao da je to jedini WM... GNOME i KDE svakako nemaju takvih problema. Pa ni fluxbox ili XFce. Ili E16. Enlightenment ionako nikad nije bio mainstream WM, DE ili kako god već... ;) Šteta što se to toliko razvuklo jer stvarno sjajno djeluje... [ tdjokic @ 10.11.2006. 16:09 ] @
Citat: VRider: @tdjokic: Kada bi ja dobio na laptopu sarenu distribuciju, reinstall bi bio momentalan. A tako verovatno misli i vecina korisnika Linuxa koja ima duzi staz. A tesko da ce komp sa Linuxom uzeti neko ko ga vec nije koristio, osim ako ne zeli da ustedi tih par desetina evra. Znam za tebe i reinstal. A komp sa sarenim Linuxom uzimaju oni koji se razumeju u Linux, ali za tate i mame i jos po nekog, tako da ne moraju prakticno nista oko toga da se cimaju, a tu su ako zatreba. Lutajuci po stranim forumima, vidim da se dosta cesto ta varijanta srece. A to nije zanemarljiva ciljna grupa. Dakle, za one koji nemaju pojma, stariji ljudi, pocetnici, das mu neki skromniji racunar, sa Linuxom i gotovo. Ja licno od kad sam procitao ono oko nalepnice na kucistu, ne mogu da dodjem sebi. Shvatam ja licencu, autorska prava, patente, ovo, ono, ali da ne smem ni pleh da promenim - e, pa stvarno su ga preterali. Sve ima neku granicu, ali nekima treba mnogo vise vremena da shvate. A sta je to desktop? To je vrlo relativno i zavisi od slucaja, do slucaja. Ja nista ne "gledam" i ne "slusam", ali mi je potrebno da napisem odredjena dokumenta, odstampam, posaljem na odredjenu adresu, obavestim ovlasceno lice da sam dokumenta poslao, kad mi stigne povratnica opet obavestim ovlasceno lice i tako sredjujem formalnosti oko prijema svojih prihoda, jer sticajem okolnosti drugog nacina nema. Znaci - pisanje, stampanje, skeniranje, mejl, fotoaparat, neka osrednja obrada slika i to bi bilo to sto je meni najvaznije. Naravno, i Internet. Zar zbog toga da kupujem OS uz koji ne smem ni kuciste da zamenim, ni osnovnu plocu i mozda jos nesto? Ja sa Windowsom na masini ne bih mogao vise mirno da spavam - stalno bih imao osecaj da sam negde prekrsio neko pravilo! Kako ono bese, na paketu pise: "Ne otvaraj ako se ne slazes sa sadrzajem!" a kako da znam sta unutra pise ako ne otvorim? Sad ce Windowsovci da mi kazu da se sa tim stvarima treba ranije upoznati, da postoji marketing i sve ostalo. Znam, postoji ceo sistem koji treba da me ubedi da je mejl poslat pomocu modema od 33.6kbit/sec garantovano losiji od mejla poslatog pomocu ADSL modema od 256kbit/sec i da je slika od 1,5MB mnogo lepsa nego slika od 50Kb, koja pokazuje istu stvar, a i jednu i drugu gledam u velicini recimo 12x24 cm. [ Zeljko Mitrovic @ 10.11.2006. 16:55 ] @
Citat: tdjokic: Znaci - pisanje, stampanje, skeniranje, mejl, fotoaparat, neka osrednja obrada slika i to bi bilo to sto je meni najvaznije. Naravno, i Internet. Zar zbog toga da kupujem OS uz koji ne smem ni kuciste da zamenim, ni osnovnu plocu i mozda jos nesto? Ja sa Windowsom na masini ne bih mogao vise mirno da spavam - stalno bih imao osecaj da sam negde prekrsio neko pravilo! Kako ono bese, na paketu pise: "Ne otvaraj ako se ne slazes sa sadrzajem!" a kako da znam sta unutra pise ako ne otvorim? Sad ce Windowsovci da mi kazu da se sa tim stvarima treba ranije upoznati, da postoji marketing i sve ostalo. Znam, postoji ceo sistem koji treba da me ubedi da je mejl poslat pomocu modema od 33.6kbit/sec garantovano losiji od mejla poslatog pomocu ADSL modema od 256kbit/sec i da je slika od 1,5MB mnogo lepsa nego slika od 50Kb, koja pokazuje istu stvar, a i jednu i drugu gledam u velicini recimo 12x24 cm. Zato menjas po 20 distribucija kroz jedan dan. Na jednoj pises dokumenta, na drugoj stampas, na trecoj skeniras a na cetvrtoj spajas taj fotoaparat. Ko je jos video da jedan OS moze da odradi sve te poslove, jelda :o) Netko je spomenuo kako developere briga koliko ljudi koristi njihova desktop okruzenja. Svakako, sto onda sami ne napisete svoja desktop okruzenja pa koristite, jer eto, nebi smeli da zivite sa instaliranim windowsom u kuci, kako rece jedan pingvin ovde :-)) [ Mitrović Srđan @ 10.11.2006. 21:12 ] @
Citat: Ako si koristio XFce, voleo bih da cujem neko poredjenje E17 vs. XFce. Koje su to prednosti koje bi me ubedile da predjem na to okruzenje? U nemoj mi to raditi ;-) Volim oboje xfce mi je druga ljubav posle e17. A sto bi te je uopste ubedjivao da predjes na e17? Ako tebi odgovara xfce ostani na njemu svasta. Ja sam presao zbog : • Volim da probam novo • Fizuelni izgled kome xfce nece prici ni za 300 god (a nece ni pokusati jel nije u tom "fazonu") • Jako je modularan • Svidja mi se kako je ve organizovano nekako prirodno lako za koriscenje da ne kazem user-friendly posto to ostavljamo za win ;-) • Sa obzirom na predivni izgled uopste nije zahtevan. • XFCE je ono old-look e17 donosi neku inovativnost sto opet nekome ne znaci nista ... Sve u svemu meni se jako svidja. Na lapu drzim elive distro debian based sa e17. Skoro sam ga bacio da vidim kako se ponasa. U svakom slucaju mozes koristiti compiz i xgl ;-) [ MladenIsakovic @ 10.11.2006. 21:13 ] @
Citat: Zeljko Mitrovic: Zato menjas po 20 distribucija kroz jedan dan. Na jednoj pises dokumenta, na drugoj stampas, na trecoj skeniras a na cetvrtoj spajas taj fotoaparat. Ko je jos video da jedan OS moze da odradi sve te poslove, jelda ![]() Ma samo ti maštaj i veruj u te gluposti koje pišeš, niko ti ne brani. Toma je više puta objasnio zašto drži nekoliko Linuxa na računaru, a ti bi mogao da nabaviš bar jedan, pa da ne lupaš gluposti poput ovih što si napisao. Jedan jedini linux na kompu to sve može da obavi i još mnogo više. Ja eto, gledam i filmove preko tv-out, prebacujem DVD u DivX, režem diskove, koristim Office i net, slušam muziku, obrađujem audio i video (čisto amaterski), komuniciram sa drugima preko interneta, koristim blagodeti telefoniranja, video-chat-a, gledanja televizije ...... tako da mi je Linux potpuna kućna multimedijalna mašina, i većinu stvari sam podesio da radi na "point-n-click", skener i štampač rade savršeno, kao i prenos slika sa digitalca, i novog USB hard-diska 320 GB. Pre par godina, to je sve bilo teško zamislivo, i prava noćna mora; danas je to (skoro) normalna pojava, tako da ništa ja ne brinem, linux polako ali sigurno uplivava na desktop. To je očigledno i facama u M$-u jasno čim su odlučili "malo da pomognu" konkurenciji, a ustvari su napravili po svemu sudeći, odličan poslovni potez za sebe. [ bojan_bozovic @ 10.11.2006. 23:29 ] @
@ Zeljko
Zasto to da radim kad ima napisano? Uz X dobijas i twm i sasvim je dobar (bez zajebancije), izgleda ruzno ali obavlja posao. Cak i da nema kde ni gnoma ni svih windowmanagera, jedan eto dobijam uz sam X. [ icobh @ 10.11.2006. 23:39 ] @
Citat: tdjokic: Ja licno od kad sam procitao ono oko nalepnice na kucistu, ne mogu da dodjem sebi. Shvatam ja licencu, autorska prava, patente, ovo, ono, ali da ne smem ni pleh da promenim - e, pa stvarno su ga preterali. Sve ima neku granicu, ali nekima treba mnogo vise vremena da shvate. http://www.elitesecurity.org/p1348125 [ tdjokic @ 11.11.2006. 00:04 ] @
Znaci opravdano sam se osecao jadno? Postoji nesto sto se zove common sense, evo ne znam trenutno kako se to kaze na srpskom (!, zdrav razum?) i ja sam smatrao da je logicno, da ako si platio 1 licencu, onda windows smes imati na jednom ili drugom racunaru, dakle UKUPNO NA JEDNOM, a oni ga vezali za nalepku! Sada su otkrili "toplu vodu" - da postoje entuzijasti, koji vole (ili su prisiljeni) da sami srafe i sastavljaju i da to ne mora nuzno biti protiv vazece licence. Problem je, sto prenose principe iz jednog okruzenja (SAD) na druga okruzenja (neke druge zemlje) i onda se dogadjaju neobicne stvari. Dobro. Bilo kako bilo, Linux napreduje. Nekadasnje distribucije nisu ni blizu sadasnjim i tu nema dileme. Ima ih za svaciji hardver i ukus i sve je lakse naci ono sto je nekom odredjenom korisniku optimalno. A prednost Linuxa je i to sto ja praktikujem - imam ih vise, za istu cenu = 0, fajlove mogu lako da prenosim ovamo, onamo i jednostavno ih tretiram kao "drajvere" za neke stvari a ne kao razlicite distribucije. Recimo, program za skidanje slika sa fotoaparata koji ima Mepis mi se vise svidja od onoga koji ima Kurumin i ja zacas reboot u Mepis, skinem slike, vratim se u Kurumin itd. Nista strasno. Nezgodno je samo ako se mucis sa instalacijom bootloadera, a ja sam uvezbao jednu jednostavnu tehniku i to obavim caskom. Upravo sam probno instalirao novi Kubuntu, bez loadera, pokrenuo Kurumin, iz njega editovao menu.lst, koji je u Mepis particiji, ubacivski potrebne fajlove iz boot foldera iz Kubuntua i radi. Jeste da moze da se dobije vrtoglavica, ali je zanimljivo ![]() [ ventura @ 11.11.2006. 08:56 ] @
Citat: tdjokic: A prednost Linuxa je i to sto ja praktikujem - imam ih vise, za istu cenu = 0 Čega se pametan stidi, budala se ponosi... To je glavni nedostatak linuxa, a tebi mu dođe kao prednost? To je kao da kažete - imam automobil, čak štaviše imam ih nekoliko, i dobro je što on često stane pa moram da izađem da ga guram, jer dobijem i fizičku vežbu na taj način. [ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 09:04 ] @
Citat: A prednost Linuxa je i to sto ja praktikujem - imam ih vise, za istu cenu = 0, fajlove mogu lako da prenosim ovamo, onamo i jednostavno ih tretiram kao "drajvere" za neke stvari a ne kao razlicite distribucije. Recimo, program za skidanje slika sa fotoaparata koji ima Mepis mi se vise svidja od onoga koji ima Kurumin i ja zacas reboot u Mepis, skinem slike, vratim se u Kurumin itd. Nista strasno. Nezgodno je samo ako se mucis sa instalacijom bootloadera, a ja sam uvezbao jednu jednostavnu tehniku i to obavim caskom. :-) Uz beskonacno mnogo slobodnog vremena na raspolaganju, taj Linux bi bio i korisna stvar ;-)) [ tdjokic @ 11.11.2006. 10:04 ] @
Citat: ventura: To je kao da kažete - imam automobil, čak štaviše imam ih nekoliko, i dobro je što on često stane pa moram da izađem da ga guram, jer dobijem i fizičku vežbu na taj način. Ne, to je kao da kazete - imam nekoliko automobila, sportski dvosed, limuzinu sa 5 sedista, pick-up, mini-bus i slicno, pa koristim kad mi sta treba. A oni koji imaju Windows, to ti je kao da u pojedinim slucajevima zaprasujes komarce sa Dzambodzetom ![]() [ Zoran Rodic @ 11.11.2006. 10:13 ] @
Jel ima neki usluzni program koji se integrise u IE 6 ili 7 a koji bi ispravljao nepismenost?
Naprimer, čak štaviše da prepravi u čak ili štaviše Naravno, da radi pod XP-m [ ventura @ 11.11.2006. 11:27 ] @
Stari dobri običaj, u totalnom nedostatku argumenata (pa čak i onih neosnovanih), uhvati se za gramatičke greške sagovornika...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|