[ kristian! @ 09.11.2006. 15:05 ] @
Pozdrav

Radim za diplomski projektovanje web aukcije i kao primer sam uzeo prodaju digitalnih fotografija. Imam dosta iskustva sa html/php/mysql aplikacijama ail nikada nisam radio onaj deo gde kupac plati za naruceni proizvod.

1 . Ono sto me interesuje je sama logika tj sta se desava ispod haube.

2. Ko pravi nalog na payplu kupac ili prodavac ili ...

[ Webinsane @ 10.11.2006. 12:00 ] @


Bilo bih dobro da nam malo bolje objasnis pitanje.


1. Kod primanja kreditnih kartica svaki prodavac mora da ima povezan merchant account koji registruje zajedno sa bankom i svojom firmom. Takodje mora da ima i payment gateway koji je kao sto i samo ime kaze gateway koji spaja narudzbu preko neta sa merchant accountom prodavca. Takodje payment gateway provjerava validnost kartice i uzima procenat.


2. Paypal je third party payment processor i on sve sam radi i direktno je povezan sa racunom prodavca i u neku ruku je merchant account i payment gateway sve u jednom. Naravno ono sto se gubi kod paypala je kupovina direktno na vasem sajtu. Medjjutim Paypal je uveo novi sistem Website Payment Pro:

https://www.paypal.com/cgi-bin...?cmd=_display-pro-fees-outside

Mada paypal je uvodio neke restrikcije tako da se mora koristiti malo novi sistem a malo stari sistem. Najvjerovatnije jer zele nove registracije preko paypala.
[ kristian! @ 13.11.2006. 02:30 ] @
Ono sto mene prvenstveno zanima, je sta je potrebno za jednu aplikaciju preko koje se kupuje i prodaje da ima a da bude slobona za implementaciju bilo kog platnog sys. Onosno moj diplomski je modul koji moze bilo ko da uzme i da modifikuje kao svoj sajt i da se placanje obavlja na nacin koji vlasnik aplikacije hoce.A drugo Kada korisnik unese broj sa kartice i uradi Submit sta se desava i kako prodavac zna da je kupac platio i za koji tacno proizvod?
I kako se to resava sa third party payment processor-ima?