|
[ Nebojsa Milanovic @ 10.11.2006. 20:05 ] @
| Ovih dana svedoci smo prave male revolucije povodom izlaska nekoliko izvrsnih DSLR modela, cena pristupačnijh nego ikada. Kulminacija je nastala pojavom Canona 400 D koji pored "male" cene ima i male dimenzije. Utisak je da se polje digitalne foto tehnike namenjene najširem sloju korisnika deli na dva dela: aparate za džep i DSLR.
Po mnogima, u prvoj grupi Fuji je na tronu sa svojim modelom F 30, čiji ste test od istog autora imali prilike da pročitate. To je zgodni mališan koji se od svih ostalih konkurenata u toj klasi izdiže izvrsnim senzorom i manuelnim kontrolama. DSLR područje za taj brend ostalo je praktično nedodirljivo, jer su tradicija i tehnologija vodećeg japanskog tandema teško dostižni.
Klasa između, prosumer, odumire jer njoj njen princip rada baziran na kompakt aparatima ne dozvoljava dalji razvoj. Spori autofokusni mehanizam zasnovan samo na razlici kontrasta i nemogućnost promene objektiva ne mogu da se suprotstave talasu pada cena DSLR tela i pojavi većeg broja univerzalnih zum objektiva, posebno od nezavisnih proizvođača.
Jedina međuklasa koja je opstala jeste ultrazum, ali ona nema neka značajnija obeležja po kojima bi se izdigla. To su u svojoj suštini kompakt aparati koji koriste činjenicu da su dimenzije senzora današnjih modela te klase male, pa se za njih može napraviti objektiv velikog optičkog raspona koji nije ni skup ni prevelik. Iako nešto većih dimenzija i bolje ergonomije od svojih kompakt rođaka, ne mogu se uvrstiti u iole napredniji fotografski alat. Upravo ti mali senzori koji im omogućavaju postojanje, proizvode previše šuma, a i elektronska kontrola zuma na njima je isuviše spora i neprecizna za bilo koji ozbiljniji foto-zahvat.
Međutim, jedno, i to najveće ograničenje kompakt aparata Fuji je u velikoj meri eliminisao konstruisanjem najboljeg ne-DSLR senzora, što daje dobru osnovu za napredniji model.....
Veliki test Fuji S 6500 fd |
[ Kosta ******um Rex Persia @ 11.11.2006. 01:51 ] @
Svaka ti čast, Nebojša. Znaš li mu možda cenu sa porezom na našem tržištu?
Inače, nadam se da ćeš vrlo brzo uraditi test i Fuji S 9600 i uporediti ova dva modela po pitanju procesiranja slike i šuma na višim ISO vrednostima.
[ grozda @ 11.11.2006. 20:52 ] @
Cena se zna a imas je na istoj strani gde i test :)
pogledaj pod CENOVNIK, prava sitnica za takav aparat
[ Kosta ******um Rex Persia @ 12.11.2006. 02:35 ] @
Aha, video sam sada. Pa nije najjeftinije što se može naći kod nas, 370 evra ima negde. ali zbog pravilnika naravno da neću reći gde.
Samo jedno pojašnjenje: Fuji S 9600 ima drugačiji senzor od onog na F30 i S 6500fd, sudeći po opisu tehničkih karakteristika. Da li sam u pravu?
[ gosha @ 12.11.2006. 14:12 ] @
Koji bi razlozi bili da se ne doplati 40e za S9500 ako izuzmemo finansijske ?
I lepo bi bilo neko malo poredjenje izmedju S3IS, a da se odnosi na kvalitet fotografije.
A i ne bi bilo lose neka mala diskusija u vezi cene ovog proizvoda jer mi se cini da ce S6500fd do nove godine biti blize 300e nego 400e.
I smatram da je stanje u nasoj zemlji jos uvek takvo da treba ljudima skrenuti paznju na ekonomsku stranu.
To jest da lako moze da se desi da za mesec i po dana izgube 50e, a da nisu ni trepnuli.
Poz. Gosha
[ Vole Domu @ 12.11.2006. 14:48 ] @
Citat: gosha:
To jest da lako moze da se desi da za mesec i po dana izgube 50e, a da nisu ni trepnuli.
U kom smislu?
[ gosha @ 12.11.2006. 15:26 ] @
Uzmi 380e i idi stavi u banku.
Pred novu godinu kupi aparat i imaces nov S6500fd kao i ~50e na racunu u banci.
A ako odes i kupis sada taj aparat imaces samo nov S6500fd
Hocu da kazem da je moj savet da se malo saceka da proizvod odlezi na trzistu jer gubi mnogo vise na vrednosti u pocetku nego kasnije.
Poz. Gosha
[ Kosta ******um Rex Persia @ 12.11.2006. 15:40 ] @
Upravo tako, gosha. Ali, ne nadaj se da će mu cena baš tako brzo pasti čak za 50 evra, pre će biti da će umesto 360 pasti na oko 350 do Nove Godine, a posle toga će se ustaliti na toj vrednosti.
Uostalom, ni Fuji nije lud pa da ugrozi prodaju svog mališana F30 koji košta oko 300 evra.
[ Abdee @ 12.11.2006. 17:09 ] @
Pred novu godinu ce se mozda pojaviti najava nekog S6600fd i onda ces cekati jos malo... I tako u nedogled.
Kada osetis potrebu da imas fotoaparat kupi odmah onaj za koji imas para jer propusteni trenuci kostaju mnooogo vise od 40 ili 50 evra koje ces ustedeti cekanjem...
[ gosha @ 12.11.2006. 17:45 ] @
Citat: Abdee: Pred novu godinu ce se mozda pojaviti najava nekog S6600fd i onda ces cekati jos malo... I tako u nedogled.
Kada osetis potrebu da imas fotoaparat kupi odmah onaj za koji imas para jer propusteni trenuci kostaju mnooogo vise od 40 ili 50 evra koje ces ustedeti cekanjem...
Mozda profesionalnim fotografima. Ja svoje trenutke ne merim u evrima. A sto se tice ostalih predmeta fotografisanja bice tu i naredne godine.
@Nebojsa
Jel ima neki razlog zasto ne doplatiti razliku za 9500 ?
Poz. Gosha
[ Nebojsa Milanovic @ 12.11.2006. 18:38 ] @
S 9500 sam detaljno testirao i mogu da kažem da mi se S 6500 fd više sviđa.
[ gosha @ 13.11.2006. 18:54 ] @
OK
Nego se nesto mnogo digla fama oko ovog 6500-ke pa mi nije jasno zasto neko ko vec resi da kupi aparat tog tipa i tih gabarita ne bi odvojio jos 30-40e za:
bolji EVF
mogucnost da nakaci eksterni blic
metalni navoj za stativ
dodatne kontrolne "dugmice-tockice" na aparatu
pokretni Display (nije bash kao kod kenona ali bolje ista nego nista )
i ima jos par stavki ali mi ne deluju mnogo bitne, tipa mogucnost koriscenja CF kartica i veca rezolucija.
Znaci ostaje da prednost 6500 nad 9500 moze biti jedino u senzoru (posto imaju isti objektiv).
I ovde ja pitanje kolika je razlika u kvalitetu slike i u ciju korist ali kad bi se S9500 koristio kao 6MP aparat.
I lepo bi bilo kad bi testovi koje mozemo da vidimo na nasem jeziku bili standardizovani kako bi smo mogli da uporedimo razlike u kvalitetu fotografija izmedju aparata.
Hocu reci da mi se cini da mozete vi to mnooooooogo bolje.
Poz. Gosha.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.11.2006. 20:21 ] @
Ako malo bolje pogledaš, ja se trudim da standardizujem test i izgradio sam čitav stil u tome.
Međutim, za pravu i formalnu standardizaciju potreban je studio i profi oprema za testiranje, što je u našim uslovima preskupo. Osim toga, lično mislim da se na kvalitetu testa ne bi mnogo više dobilo.
Ništa od toga nema efekta ako nema analitičnosti i veštine prenošenja znanja i zaključaka- za koje smatram da su ključ kvalitetnog testa.
[ DeepBlue @ 14.11.2006. 08:44 ] @
Kao i obicno, odlican test. Kao i prethodni, bas je nekako pitak, covek lepo da sedne, pije kaficu, zabusava na poslu i lagano cita test, na trenutak odluta u mislima kako je i on u stanju da napravi takvu sliku, a ne zamara se nerazumljivim, i na kraju, nebitnim, tehnikalijama :-) Zar je taj otvor blende i duzina ekspozicije toliko bitan :-)
[ bolens @ 14.11.2006. 09:07 ] @
Odličan test, sjajne fotografije, hvala! Evo i ja da kažem par reči na temu. Imam Fuji S5600 i na brojčaniku 3000 snimaka, pre sam imao S5500 koji sam prodao sa 7000 okidanja. Ti aparati su stvarno neverovatni šta nude po svojoj ceni. Nisam pristrasan i ne guram samo ono što ja imam... jer sam pre toga imao i druge (Kodak, Nikon, Minoltu i to mnogo skuplje a sad planiram ili Nikon ili Pentax DSLR) ali ovi Fujiji su stvarno best-buy ako nekome ne smeta veličina aparata... da ga tegli stalno u torbici. A kvalitet snimka je sjajan - kontrastan, oštar, skoro kad da snimate na slajd filmu. I ne zahteva nikakve dalje dorade. Obično kad slikam breketiram... ali retko se desi da izaberem onu svetliju ili tamniju "ponudu".
Mene jedino nervira to dugme za okidanje i onaj točkić oko njega. Zašto kad palim aparat moram prvo da ulazim u preview mod a tek onda u mod za slikanje? Kakva glupost... koja se provlači kroz sva ta tri modela iste serije. I kad ga gasim opet isto... klik-klik pa tek onda iskučeno.
I meniji su malo smušeno napravljeni a "preview" mod je očajno spor.
Ali ipak to su sve sitnce... slike pravi fantastične.
Sada, posle ovog testa sam jos više zagerjan sa taj S6500. Iako, opet razmišljam da možda sledeće godine pređem na neki jeftiniji DSLR. Ili da sa tim novim Fujijem pregrmim jos jednu godinu. Bar bih imao pravi mehanički zum i tačno video sa koliko "mm" slikam a ne na onoj liniji da ocenjujem koliko sam u širokom polju a koliko u tele... i na kraju ispada da sam sve portrete uradio u širokougaonom modu i upropastio ih izobličenjima. Ovako lepo postaviš na 100 ili 130 mm i izigravaš umetničkog fotografa.
Lepo bi bilo kad bi neko napravio uporedni test na primer ovog Fujija i recimo Nikona D50 sa kit objektivom. Pa da vidimo šta se vise isplati, šta se dobija a šta gubi. Ali da krajni zaključak bude donet sa kvalitetom snimka kao stavkom koja bi imala najveću težinu a ne nekom drugom opcijom koju 97% ljudi koristi vrlo retko ili nikada.
Pozdrav,
Bole
[ DeepBlue @ 14.11.2006. 11:49 ] @
Citat: Lepo bi bilo kad bi neko napravio uporedni test na primer ovog Fujija i recimo Nikona D50 sa kit objektivom. Pa da vidimo šta se vise isplati, šta se dobija a šta gubi. Ali da krajni zaključak bude donet sa kvalitetom snimka kao stavkom koja bi imala najveću težinu a ne nekom drugom opcijom koju 97% ljudi koristi vrlo retko ili nikada
E ovo je bas dobra ideja. Ajmo testeri, probajte nesto....
[ AMomcil @ 14.11.2006. 13:01 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: S 9500 sam detaljno testirao i mogu da kažem da mi se S 6500 fd više sviđa.
Može ukratko zašto? Znam jednu osobu koja se dvoumi 6500/9500, pa bi mu značilo.
Citat: goshaI ovde ja pitanje kolika je razlika u kvalitetu slike i u ciju korist ali kad bi se S9500 koristio kao 6MP aparat.
Nebojša?
[ Abdee @ 14.11.2006. 15:22 ] @
Ja sam prakticno u isto vreme testirao S9600 i S6500. S9600 je za nijansu "fotografskiji" aparat jer ima neke stvari koje su na S6500 neopravdano izostavljene poput kontrolnog tockica i pokretnog displeja (a Canon je lepo pokazao da je moguce napraviti pokretni displej od 2,5"). I S9600 ima "normalan" popup blic koji je moguce podici samo rucno pa se ne moze desiti da blic sam iskoci i opali kad ne treba.
[ gosha @ 14.11.2006. 15:40 ] @
Evo jedno amatersko razmisljanje mozda pomogne
Ako ta osoba ne planira da ide na dSLR nek uzme S9500, posle moze da dokupi blic i da dugo bude zadovoljna.
A ako planira da ide na dSLR nek ustedi jos malo para (po trenutnim cenovnicima 170e i neka kupi D50).
U principu nije tolika razlika jer ustedi 15e na kartici i 30e na punjacu i baterijama (mozda i vise jer vrednost baterije koja stize uz D50 veca). Sto ce reci da je razlika u ceni 125e.
Naravno ovo odstupanje je od S9500 + - koji evro i ako izuzmemo potrebu za drugom baterijom.
Ja se trudim da odgovaram direktno na pitanje i nadam se da je ta osoba dobro razmislila za sta joj treba aparat i da li ce joj odgovarati velicina ovog uredjaja.
Poz. Gosha.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.11.2006. 19:16 ] @
Ajmo redom :)
Citat: bolens:
Mene jedino nervira to dugme za okidanje i onaj točkić oko njega. Zašto kad palim aparat moram prvo da ulazim u preview mod a tek onda u mod za slikanje? Kakva glupost... koja se provlači kroz sva ta tri modela iste serije. I kad ga gasim opet isto... klik-klik pa tek onda iskučeno.
Bole, razmisli još jednom - nije sličajno što je nakon usključenog, prvo položaj pregleda, pa onda snimanje.
Jer, u brzini, daleko je lakše sa ga samo cimneš u krajnji desni položaj, nego da utrefiš središnji položaj. To je dobro rešenje.
I meniji su malo smušeno napravljeni a "preview" mod je očajno spor.
Menije sam kritikovao, ali kod 6500 pregled nije tako spor, primetno je brži nago kod kod 9500, kao i zumiranje pri pregledu
Lepo bi bilo kad bi neko napravio uporedni test na primer ovog Fujija i recimo Nikona D50 sa kit objektivom. Pa da vidimo šta se vise isplati, šta se dobija a šta gubi.
Opet, ako malo bolje razmisliš, paralela ne postoji osim u nivou šuma, mada i tu ima osetne razlike u odnosu na DSLR, a u svemu ostalom, razlike su tolike da upoređivanje ne bi imalo većeg smisla.
Što se tiče kvaliteta slike 9500 vs. 6500 ovaj drugi je po pikselu znatno kvalitetniji u prvom redu zbog unapređenog procesiranja. Kada bi se slike sa 9600 smanjile na 6 Mp, razlika bi bila manja. Ali opet ostaje razlika u brzini, posebno pregleda, u korist 6500, kao i bolje upravljanje
Dalje, objektiv na 6500 u odnosu na 9500 unapređen, oštrina mu je veća a posebno što nema gotovo nikakvog pada u uglovima. Osim toga, aberacije su znatno bolje kontrolisane, bolji su premazi, a nije isključeno da je i ubačeno specijalno sočivo u tu svrhu.
[ bolens @ 15.11.2006. 08:09 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic:
Bole, razmisli još jednom - nije sličajno što je nakon usključenog, prvo položaj pregleda, pa onda snimanje.
Jer, u brzini, daleko je lakše sa ga samo cimneš u krajnji desni položaj, nego da utrefiš središnji položaj. To je dobro rešenje.
Ne bih se složio sa sa tobom. Baš zbog brzine. To cimanje (klik-klik) je meni mnogo zamorno u praksi a i nelogično je. Stvar je još gora kad aparat zaboravim da redovno isključim - "power save" mod ga automatski isključi i poluga ostane u modu za slikanje. Onda moram klik-klik do POWER OFF pa onda opet klik-klik do moda za okidanje. 4 KLIKA, noćna mora!
A i šta kombinuju to najvažnije dugme (za okidanje) sa pali/gasi dugmetom. Canon tu ima mnogo bolje rešenje - usamljeno gumence za okidanje a pali ga i gasi palcem. I Minolta (Sony) imaju slično resenje. To rešenje kod Fujija je preuzeto sa Nikona (Fuji ga ionako malo kopira i krade od njega, posebno u boljim modelima). Samo što kod Nikona ide OFF pa odmah ON, (nišan stoji poravnat sa osom snimanja). Logično znači.
Citat: Nebojsa Milanovic:Opet, ako malo bolje razmisliš, paralela ne postoji osim u nivou šuma, mada i tu ima osetne razlike u odnosu na DSLR, a u svemu ostalom, razlike su tolike da upoređivanje ne bi imalo većeg smisla.
Zašto ne bi imalo smisla? Radi se samo o parama (koliko košta aparat sa objektivom) i kvalitetu fotografije. Čime je napravljena fotografija, kojim modelom (marka) ili kojom klasom mene uopšte ne interesuje. Dajte da vidimo da li taj Nikon D50 sa kit objektivom vredi kao takmac u trci sa S6500. Mene, (a verujem i ostale prosečne korisnike) ne interesuje u ovom trenutku (uzmimo da je tako) spoljni blic, kupovina nekog specijalnog dodatnog objektiva, "rafalna paljba" od 5 fps... Čak me ni ekran za pregled totalno ne zanima (te da li ima 2 ili 2.5" u dijagonali, te koliko piksela) to je sve sekundarno. Moglo bi što se mene tiče i da ga nema. Ionako ga ne gledam. Memorijske kartice su danas dovoljno velike da i uz breketiranje možeš opušteno da slikaš, posle prebaciš na računar, 70% obrišeš i to je to. Ono što bi meni trebalo na primer kao jedna od važnih opcija je da je aparat zaštićen od kiše i spreja (kad sam na čamcu) ili od kondenzacije (da je zadihtovan, ako to uopšte može) kad sam na skijanju.
Ne kažem da DSLR nemaju prednosti, i sam planiram da ga pazarim (baš zbog eksternog blica i rada u slave modu ali i brzog odziva, remote control sa PC-ja) ali to je druga priča.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.11.2006. 12:17 ] @
Bole, nema potrebe da se prepiremo tome koliko je koji detalj na aparatu ergonomski ili ne, jer u krajnjoj liniji utisak može da se razlikuje od korisnika do korisnika.
Moje je da na testu kažem svoje mišljenje i da ga obrazložim i argumentujem.
BTW, ako mene pitaš, prekidač za paljenje i gašenje je daleko bolje rešen na npr. Canonu Pro 1 jer je direktno pod palcem, a nikad ne možeš da ga slučajno aktiviraš.
Osim toga, iz pregleda sa ulazi u mod snimanja samo laganim dodirom okidača, kao kod DSLR-a. To je najbolja organizacija prekidača.
Što se tiče upoređenja sa DSLR-om, sam si već odgovorio zašto ono nema smisla - radi se o parama.
Naime,već samo cene tih aparata, ako ih izjednačimo po rasponu objektiva, su isuviše različite, a postoje i ostale suštinske razlike. Slažem se da bi bilo interesantno pogledati, ali upotrebna vrednost te informacije nije velika. Slično važi i za činjenicu da će se mnogima slika gore pomenutog Canona Pro 1 u raznim situacijama i dalje više svideti nego slika DSLR-a sa all-round objektivima.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.11.2006. 18:07 ] @
Od jednog čitaoca koji očigledno detaljno prati nove ali i stare testove dobio sam interesantno pitanje. Naime, objektiv na S 6500 fd sam hvalio, a onaj na S 9500 nisam, iako je na drugom mestu pročitao de je u pitanju isti objektiv.
Evo odgovora, a verujem da će i ostalima biti intresantan.
Oba objektiva zvanično imaju jednak ekvivalentni raspon 28-300mm a, što je apsolutno nemoguće, jednaku stvarnu žižnu daljinu.
Suština je u tome da to SIGURNO nisu isti objektivi, jer su senzori ispod njih različite veličine. S 6500 fd ima dijagonalu senzora 1/1,7", a S 9500 1/1,6". Čudi ta greška fabrike koja dotične objektive jednako označava, a oni nikako ne mogu biti isti.
Nije mi jasno poreklo te greške, ali je prevelika da bi ostala neprimećena.
Osim te razlike, koja se vidi i bez korišćenja aparata, postoje i razlike koje se osete u radu: Iako je u centralnim delovima konturna oštrina slična, onaj na S 6500Fd ima bolju perifernu oštrinu. Osim toga, on daleko bolje kontroliše aberacije, a verujem da ima i manje geometrijskih izobličenja.
[ fibra @ 29.12.2006. 14:08 ] @
Sinoc sam svratio do jedne prodavnice gde sam se u nedostatku Canon S3IS zainteresovao za Fuji 6500 fd. Danas sam "radni dan" proveo uglavnom citajuci recenzije sa stranih i domacih sajtova. Ono sto mi se nikako nije svidelo ( http://www.dpreview.com/) je da se poklopac za baterije veoma lako sam otvara, te da su u toku testova iste ispadale usled samih manjihg udaraca. Dali je neko jos primetio ovaj problem? Koliko je on u stvari tacan?
Ovo po meni moze da bude toliko ozbiljno da sve super osobine pretvara u nistavilo. Zamislite situaciju gde k`o debil trcite za baterijama koje su se rastrkale svaka na svoju stranu po mermernom podu neke velike sale, a nisu ispale iz dzepa vec iz aparata? :)) Apsurd! Jos ako se desi ponovo... Smesno mi je od same pomisli na takvu scenu, a na pamet mi pada Mr. Bean koji se provlaci ljudima izmedju nogu kako bi pokupio baterije.
Ono sto mi se svidelo na prvo "`vatanje" sa 6500 je veoma prijatno, prirodno lezanje u ruci - pravo zadovoljstvo.
Dugme za okidanje mi je delovalo malo nezgodno, ali dobro... nebih to naveo kao veliki nedostatak. Manuelni fokus je super stvar, mnogo mi se vise dopada neko motorni, mada mogu da zivim i bez toga.
Koliko je 6500 nezgodan za svakodnevno vucaranje u rancu. Voleo bih da imam aparat stalno uz sebe kako bih snimio situacije koje sve cesce prmecujem otkako sam poceo da se ozbiljnije interesujem za fotografiju.
Takodje me zanima koliko je za nekakve "urbane" situace bitan dobar burst mod? Cini mi se da jeste. Fuji 6500 se bas ne moze pohvaliti tim :/ Opticka sabilizacija verovatno mnogo znaci za neka "brza" fotografisanja u prolazu, pogotovo u tele modu.
Nekako, pokusavam da poredim ovaj Fuji koji moze da se kupi u BG sa S3IS koji mi mozda vise odgovara ali ne moze da se kupi "legalno". Cene su tu negde, i jedan i drugi imaju prednoisti i mane kojih sam svestan ali realno, ne mogu da napravim poredjenje ta dva aparata jer ih jednostavno nigde nema zajedno. S3IS nisam nikad ni video uzivo. Mozda bi mi bilo jasnije kad bih video koliko je stvarno display na S3IS nezgodan na jacem osvetljenju, koliko je Fuji-ev video stvarno prekompresovan i sl. Stvarno je tesko napraviti realno poredjenje cak i kad znas sta ti je vazno. Jednostavno, citanje i gledanje slika nije dvoljno. Kad sam jednom prilikom uzeo u ruke Sony H2 (o cijoj kupovini sam orazmisljao) u ruke odmah sam znao da ga ne zelim. Neke stvari jednostavno ulivaju ne/poverenje.
Cenim svaku pomoc i informaciju vezanu za odabir aparata.
@Nebojsa
Pohvale za recenziju
[ cozmo_im @ 29.12.2006. 14:57 ] @
Poklopac za baterije je kod mene zablindiran, dakle nema ni govora o samootvaranju poklopca za baterije, cak sam primetio da je dosta dobro uradjen i da "dihtuje" odlicno:)
Inace, ja ga nosim u ultra maloj torbici i uopste nije toliko tezak da se koristi na brzaka koliko mislis. Naravno, kompakti su zakon za vucaranje svukud, ali nije toliko komplikovano ni sa Fujiem.
Burst mod mu jeste los, ali ima top3 ili final3 mod koji puca slika kolko oces (i to ultrabrzo) a zatim snimi prve 3 ili zadnje 3, tako da to moze da posluzi.
U urbanim situacijama, osim ako ne slikas staticne motive, IS nije bas od pomoci jer uglavnom zelis da uhvatis pokret... a ako slikas 90% staticnih motiva, onda je IS u losim uslovima koristan. Mada s6500 ima odlican visoki ISO, a ako slikas u RAW-u neke stvari mogu da izgledaju perfektno...
Ja, inace, nisam primetio uopste da aparat ne moze da postigne nesto. Naravno, nije kao DSLR, ali zasada mi skoro nijedan trenutak nije pobegao zbog sporosti aparata. Cak i navodi da mu se sporije puni bilic nisu toliko tacni - mozda kad su baterije pri kraju... prvih 200 slika recimo (dok su baterije sveze) blic se izuzetno brzo puni (recimo sa kompaktima ljudi odslikaju 1 sliku, ja roknem minimum dve sa blicom, dok se njima puni... i puni...). U losim uslovima fokusira izuzetno zbog odlicne AF lampe, dosad u groznim uslovima nisam imao nijedan propusteni snimak.
U obzir uzmi da S3IS ima bolji video mod, ako ti to nesto znaci.
Inace, manuelni zum i jeste dusu dao za "brza" slikanja...
[ fibra @ 29.12.2006. 15:44 ] @
Citat: Poklopac za baterije je kod mene zablindiran, dakle nema ni govora o samootvaranju poklopca za baterije, cak sam primetio da je dosta dobro uradjen i da "dihtuje" odlicno:)
Mozda je to sa poklopcem bio problem samo kod testiranog modela, mada je i Nebojsa ,cini mi se, napomenuo da je lose uradjen. U svakom slucaju trebalo bi ga proveriti pre kupovine.
Citat: Burst mod mu jeste los, ali ima top3 ili final3 mod koji puca slika kolko oces (i to ultrabrzo) a zatim snimi prve 3 ili zadnje 3, tako da to moze da posluzi.
Iako sam neiskusan, cini mi se da su te varijante top3 i final3 slabo upotrebljive i cini mi se da suvise okupiraju... u smislu da se sva paznja posveti tome da se okidac pusti na vreme, jer ako to nije slucaj, rezultat bi mogao biti 3 promasene slike. Supr je kad vec ne moras da stedis memoriju da ispucas rafal od mozda 10-tak slika od kojih uzmes onu najbolju.
Citat: U urbanim situacijama, osim ako ne slikas staticne motive, IS nije bas od pomoci jer uglavnom zelis da uhvatis pokret...
Verujem da bih uglavnom slikao staticne motive
Citat: Ja, inace, nisam primetio uopste da aparat ne moze da postigne nesto. Naravno, nije kao DSLR, ali zasada mi skoro nijedan trenutak nije pobegao zbog sporosti aparata. Cak i navodi da mu se sporije puni bilic nisu toliko tacni - mozda kad su baterije pri kraju... prvih 200 slika recimo (dok su baterije sveze) blic se izuzetno brzo puni (recimo sa kompaktima ljudi odslikaju 1 sliku, ja roknem minimum dve sa blicom, dok se njima puni... i puni...). U losim uslovima fokusira izuzetno zbog odlicne AF lampe, dosad u groznim uslovima nisam imao nijedan propusteni snimak.
Blic me nekako ne zabrinjava, jer ne volim da ga koristim. Vise sam za dnevnu varijantu. Ono sto mi se svidja kod 6500 je ta upotrebljivost pri slabijem svetlu ali bez blica. Stvarno dobro slika bez blica.
Citat: U obzir uzmi da S3IS ima bolji video mod, ako ti to nesto znaci.
Pa, da znas da mi znaci. Voleo bih malo da se bacim na video, a 15-tak minuta koliko moze da stane na 1G mi je sasvim dovoljno za kratke klipove sa kojima bih mogao da se igram - VJing i slicno. Kad covek nema para da kupi i video i still kameru zgodne su te multipraktik fore.
Cosmo, hvala ti na pomoci.
[ guru @ 29.12.2006. 16:22 ] @
Citat: fibraIako sam neiskusan, cini mi se da su te varijante top3 i final3 slabo upotrebljive i cini mi se da suvise okupiraju... u smislu da se sva paznja posveti tome da se okidac pusti na vreme, jer ako to nije slucaj, rezultat bi mogao biti 3 promasene slike. Supr je kad vec ne moras da stedis memoriju da ispucas rafal od mozda 10-tak slika od kojih uzmes onu najbolju.
Greshish, to kod digitalaca je vrlo korisno, poshto oni ne mogu da fotkaju vishe od 3-5 fotki u burstu kao shto to moze DSLR, i posle svake "serije" postoji pauza dok on to ne snimi pa tek tu mozesh da propustish ono shto si zeleo. Kada imash last3, pustish onda kada se desi neshto i jednom od 3 si sigurno uhvatio zeljeni trenutak, savrsheno kako za sport, tako za bilo kakve brze pokrete, a usput si ushtedeo gomilu mesta na kartici i zaobishao si brisanje gomile djubreta.
Citat:
Blic me nekako ne zabrinjava, jer ne volim da ga koristim. Vise sam za dnevnu varijantu. Ono sto mi se svidja kod 6500 je ta upotrebljivost pri slabijem svetlu ali bez blica. Stvarno dobro slika bez blica.
Bash taj visoki ISO kod S6500 chini blic upotrebljivim. Podesish isto kao kada bi slikao bez blica, ali ukljuchish i blic, pa tako prednji plan bude lepo osvetljen i sa manje shuma nego bez blica, a pozadinsko svetlo pokupi ISO. Tako se radi na DSLR aparatima, i F30, S6500 i S9500 Fujiji su jedini sa kojima to mozesh da radish, a fotke su u tom sluchaju daleko ispred bilo kog drugog digitalca. Naravno postoje situacije kada je potrebno uhvatiti bash ambijentalno svetlo, i tu ti pomaze ISO.
[ cozmo_im @ 29.12.2006. 19:32 ] @
Citat: fibra:Iako sam neiskusan, cini mi se da su te varijante top3 i final3 slabo upotrebljive i cini mi se da suvise okupiraju... u smislu da se sva paznja posveti tome da se okidac pusti na vreme, jer ako to nije slucaj, rezultat bi mogao biti 3 promasene slike. Supr je kad vec ne moras da stedis memoriju da ispucas rafal od mozda 10-tak slika od kojih uzmes onu najbolju.
Pa nece ti bas uspeti da ispucas rafal od 10 slika odjednom... ima da se zagusi, kao sto Guru rece... a onda dugacka pauza dok sve to upise na karticu. Slazem se da je zgodno imati dobar burst... ali recimo Fuji islika 40 slika odjednom i izabere zadnje ili prve tri, pri tom blackout na displeju nije strasan pa cak mozes i akciju da otpratis. A bices siguran da si uhvatio barem nesto. Burst moze i da odmogne kad ispucas recimo 5-6 slika odjednom i onda krene da koci i da upisuje na karticu i prodje momenat. Tako da je sve to, barem na ne-DSLR aparatima, relativno upotrebljivo. Ni sa jednim kompaktom ili prosumerom neces 100% uspeti to sto mislis sa burstom. Na Fujiu se burst ubrza na 1 sliku 1 sekund tako sto se izabere manuelni fokus, a zatim se zakljuca fokus tasterom za zakljucavanje fokusa (koji se nalazi na prekidacu za biranje vrste fokusa). Naravno ukljuciti opciju hi-speed shooting. Kod top 3 ili final 3 moda je i zgodno sto mozes da krenes pre neke akcije i da zavrsis sa ispucavanjem kad se akcija zavrsi - nece stati da puca slike a uhvatices 100% nesto.
Medjutim, Fuji ima mnogo bolji kvalitet fotke od S3IS, a kvalitetu slike na visim ISO vrednostima da ne govorimo. I objektiv je bolji. A manuelni zum, kao sto rekoh, je svemirska varijanta u odnosu na motorni zum. Ubrzava rad i fokusiranje drasticno (brze ces naci to sto hoces da fokusiras). Tu je i RAW format. I ergonomija aparata je bolja.
Inace, uvek ce postojati dilema IS - ili visoki ISO.
Dok Fuji ne stavi IS na svoje aparate...xexe.
[ calexx @ 29.12.2006. 21:20 ] @
Citat: guru: Greshish, to kod digitalaca je vrlo korisno, poshto oni ne mogu da fotkaju vishe od 3-5 fotki u burstu kao shto to moze DSLR, i posle svake "serije" postoji pauza dok on to ne snimi Možda nisam pažljivo pratio priču mada i dalje čitam sve što je u vezi S6500 i S3IS ali ovaj moj stari A620 ladno slika mnogo u nizu. To sam i koristio u nekim mračnijim uslovima, kad već nema ISO, onda sam na ovaj način hteo da ulovim neki mirniji snimak, okinem 10-20 puta pa posle tražim nešto što liči. Ipak, nije baš bilo uspešno ali čisto da pomenem da i neki digitalci umeju da slikaju u nizu. :)
[ Abdee @ 29.12.2006. 21:26 ] @
Citat: okinem 10-20 puta pa posle tražim nešto što liči
Mali Nikoni to rade automatski, opcija BSS :D
[ Backy @ 30.05.2007. 16:32 ] @
aj da dignem temu, trebalo mi ovo juče...
do koliko je blic sinhronizovan? u M modu, mogu da zadam bilo koju ekspoziciju dok u A modu staje na 1/1000... jel to znači da sinhronizacija stvarno ide do 1/1000 ili je ipak manja?
[ livada @ 25.06.2007. 11:05 ] @
Zna li netkogdje i po kojoj cijeni ima za kupit podvodno kuciste za 6500fd u hrvatskoj
hvala.
[ Zarko Silic @ 25.06.2007. 15:37 ] @
Za s6500 mozes kupiti samo ovako nesto (manuelni zoom nosi svoj danak):
http://www.ewa-marine.com/deutsch/cameras/d-uaxp.htm
Kada aparat ima auto zoom onda to ovako izgleda:
Mozda bi prakticnije bilo kupiti jos jedan F 20 i ovo:
http://www.approbartor.de/shop/product_info.php?products_id=43976
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 25.06.2007. u 17:48 GMT+1]
[ SARMA @ 25.06.2007. 20:31 ] @
Gde posebno kupiti originalni lens hood (Zonericu) za Fuji FinePix S6500fd ili s9600 (iste su)?
Molio bih za pomoc ako neko zna, ili ako neko hoce da otudji neka mi se javi na mail [email protected]
pozdrav
[ broker @ 26.06.2007. 16:46 ] @
Koliko dugo ti je izdrzala? Meni senilo deluje najosetljiviji deo na s6500fd.
[ SARMA @ 27.06.2007. 23:33 ] @
Nije se polomila nego sam je izgubio u nekoj guzvi, izgleda da sam je malo pomerio culo se "click" i posle je otpala...
[ vassqes @ 21.09.2007. 10:27 ] @
Zna li neko gde se moze skinuti uputstvo na srpskom jeziku za Fuji-6500
[ crnibombarder @ 21.09.2007. 18:50 ] @
Nazalost ne postoji.
[ Kutuzov @ 01.10.2007. 12:14 ] @
Recite mi vasa iskustva sa baterijama i koje je najbolje koristiti? Tip i proizvodjac?
Ovih dana sam bas u potrazi za njima...
[ acoobradovic @ 01.10.2007. 13:01 ] @
Citat: vassqes: Zna li neko gde se moze skinuti uputstvo na srpskom jeziku za Fuji-6500
Ja imam neki prevod uputstva za Fuji S6500fd, ima 75 strana ali nazalost nema slika, mada moze biti korisan da se cita uporedo sa uputstvom na engleskom.
Ako neko zeli nek ostavi mail pa cu poslati.Ima svega 530 kb.
[ Backy @ 01.10.2007. 13:18 ] @
da odgovorim sam sebi
Citat: Backy: do koliko je blic sinhronizovan? u M modu, mogu da zadam bilo koju ekspoziciju dok u A modu staje na 1/1000... jel to znači da sinhronizacija stvarno ide do 1/1000 ili je ipak manja?
stvarno ide do 1/1000
[ abu simbel @ 19.10.2007. 09:32 ] @
Kada se govori o ovom Fuji-evom aparatu kao glavna odlika se pominje , to je naglaseno i u testu , dokumentovano i slikama iz pozorista, slikanje u uslovima ogranicenog svetla. Madjutim na testu na sajtu http://www.cameras.co.uk/camera-reviews/fuji-finepix-s6500fd.cfm ovaj aparat dobije samo 79 poena izmedju ostalog u kategoriji indoors samo 7 poena , sto je manje od mog canoncica a 550, sa obrazlozenjem da je bilo problema sa fokusiranjem u unutrasnjem portretu.Ima li neko objasnjenje?
[ agw.mile @ 19.10.2007. 12:39 ] @
Citat: Backy: da odgovorim sam sebi
stvarno ide do 1/1000
Centralni zatvarac
[ bibby @ 19.10.2007. 15:17 ] @
Da ne otvaram novu temu....
Da li ima novosti o nasledniku ovog modela, proslo je oko godinu dana, vreme je.
[ cozmo_im @ 19.10.2007. 15:24 ] @
Citat: abu simbel: Kada se govori o ovom Fuji-evom aparatu kao glavna odlika se pominje , to je naglaseno i u testu , dokumentovano i slikama iz pozorista, slikanje u uslovima ogranicenog svetla. Madjutim na testu na sajtu http://www.cameras.co.uk/camera-reviews/fuji-finepix-s6500fd.cfm ovaj aparat dobije samo 79 poena izmedju ostalog u kategoriji indoors samo 7 poena , sto je manje od mog canoncica a 550, sa obrazlozenjem da je bilo problema sa fokusiranjem u unutrasnjem portretu.Ima li neko objasnjenje?
Oni ocigledno su testirali neki drugi aparat ili su imali pokvareni primerak. Moj ima 99% pouzdan fokus u svim mogucim i nemogucim svetlosnim uslovima, a slike portreta sa blicem ili bez, u sobi sa dnevnim ili vestackim osvetljenjem su perfektno ostre i sa odlicnim detaljima. Nikad nisam imo problema sa fokusom, a i AF assist lampa je uzasno jaka i fokus je gotovo uvek bez greske. Oce nekad malo duze da trazi fokus u losim uslovima ali samo kad je u kranjim telefoto pozicijama.
Uostalom, review je sasvim neozbiljan. Ipak to neki druge rade bolje, a iz iskustva mogu da potvrdim da ili su se nalupali ili nisu znali da rukuju aparatom ili su imali falicni primerak.
[ Backy @ 19.10.2007. 15:47 ] @
definitivno nisu znali kako se koristi aparat, pošto se dešava da kad se uključi high speed shooting, fokus bude zaključan trenutno... dešava se da da lažnu potrvrdu samo kad je baš mrak i to na preko 150mm (što znači da je objekat 99% van dometa af lampe)
kad se high speed isključi, verovatno nema lažnih potvrda ali je i ovako njihov % zanemarljiv
ps. meni af stoji na area, čisto da bi mogao da menjam tačku fokusa bez promena kadra (jbg kad nema ae lock, a manuelni mod smara)
[ vassqes @ 14.01.2008. 17:57 ] @
Ovih dana nema gde se nisam raspitivao za ovaj foto-aparat, cak i kod takozvanih trgovaca koji trguju iz svog stambenog prostora i zacudih se kako nigde ne moze da se nadje pomenuti foto-aparat a mnogi su mi rekli da ga nece vise ni biti.
Da li to znaci da se ce se u skorije vreme pojaviti neki njegov naslednik? Ima li nekakvih najava?
[ Abdee @ 14.01.2008. 18:00 ] @
Jos malo pa ce PMA a samim tim i gomila najava...
Da li ce biti naslednika S6500? Ili hoce li nece :D
[ bgd.srdjan @ 14.01.2008. 21:48 ] @
mislim da ga neće biti u skorije vreme ...
[ dekster2 @ 14.01.2008. 21:56 ] @
Naravno da nece, jer je to aparat u klasi IDIOTA.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.01.2008. 22:02 ] @
Sad će cozmo, evo tek što nije :)
[ Zarko Silic @ 14.01.2008. 22:07 ] @
Pa posle Paramecium da potvrdi relaciju Fuji-idiot.
[ anon157690 @ 14.01.2008. 22:45 ] @
Citat: Abdee: Jos malo pa ce PMA a samim tim i gomila najava...
A "PMA" je šta ???
Citat: Abdee: Da li ce biti naslednika S6500? Ili hoce li nece :D
Jel ovo trebalo da bude smešno?
Vidiš da ima dosta zainteresovanih za ovaj aparat, ako imaš informaciju onda reci, a ako ne onda.....
[ crnibombarder @ 14.01.2008. 23:31 ] @
Mislim da ce Fuji S9600 biti taj, koji ce sa padom svoje cene, premostiti nedostatak S6500fd na trzistu.
[ dekster2 @ 14.01.2008. 23:35 ] @
E ovo je vec fino filtriranje,da bi se prigusilo skljoc idiota 6500.
[ Predrag Supurovic @ 14.01.2008. 23:50 ] @
Desksteru, a sto tebi toliko smeta taj fotoaparat? :)
[ Ivand @ 15.01.2008. 01:36 ] @
PMA uz Fotokinu je najveci sajam fotoopreme na svetu. Ovogodisnji PMA pocinje za 16 dana: 31 Januara.
http://www.pmai.org/index.cfm/ci_id/1198/la_id/1.htm
Ocekuje se mnooogo novih modela, koliko sam ja upucen, do sada se nisu pojavile glasine o nasledniku S6500.
Ali se lako moze desiti da se pojavi naslednik, prvo zivotni vek S6500 je odavno prosao, ukoliko ga stvarno nema na stanju,
to su jasni pokazatelji da se sprema naslenik.
E sada da li ce naslednik ici u smeru koji se vama-nama dopada ili u smeru S5700... budemo videli...
[ Kosta ******um Rex Persia @ 15.01.2008. 03:10 ] @
Nadam se samo da Fuji neće da usere motku kao s naslednikom F31fd, kad je s 6.3 skočio na bolesnih 12 megapiksela i time sve upropastio.
Ako se to desi i sa naslednikom S6500fd, ode mast u propast.
[ cozmo_im @ 15.01.2008. 09:21 ] @
Fuji ce verovatno izbaciti ono sto mase traze, da li se naslednici s6500 i s9600 uklapaju u to - ko zna...
Ja ionako nisam zainteresovan za naslednika, jer planiram polako neki sistem (mozda zasnovan na Nikon D300 ili nasledniku D80), s6500 je dobrodosao bio kao neko prelazno resenje (novac planiran za neki sistem tada je otisao na prinovu, a taj aparat je onda bio sasvim logican i dobar za mene. I dalje je OK, ali mi to nije bila prvobitna namera).
U odlicnom je stanju, pa ako ne izbace naslednika... mozete ga naci kod mene cim se ponovim;)
[ Abdee @ 15.01.2008. 12:11 ] @
Citat: E ovo je vec fino filtriranje,da bi se prigusilo skljoc idiota 6500.
Ne moze aparat da bude idiot vec samo onaj sto ga drzi.
Sto se tice naslednika S6500 moze se vrlo lako pretpostaviti kako moze da izgleda. Prva varijanta je malo modifikovan objektiv i grozomorni senzor sa 12MP uz dodatak stabilizacije na senzoru. Druga varijanta je produzenje objektiva na 400+mm i dodavanje pokretnog displeja tj. spajanje 9xxx i 6xxx serija u ono sto ce oni da nazovu "uber" prosumer.
Treca varijanta o kojoj se sapuce vec godinama je jeftin DSLR u Fuji izvjedbi baziran na Nikonu D40 ili D80 ili cak potpuno nji'ovo 4/3 telo. U tom slucaju vise nece biti velikih crnih aparata iz Fudzija koji nisu DSLR...
[ cozmo_im @ 15.01.2008. 13:06 ] @
Citat: Abdee: Ne moze aparat da bude idiot vec samo onaj sto ga drzi.
Treca varijanta o kojoj se sapuce vec godinama je jeftin DSLR u Fuji izvjedbi baziran na Nikonu D40 ili D80 ili cak potpuno nji'ovo 4/3 telo. U tom slucaju vise nece biti velikih crnih aparata iz Fudzija koji nisu DSLR...
Slazem se sa prvim. A slazem se i ovo za trecu varijantu. Mislim da ne bi trebalo vise od 8mp da gurnu u naslednika (ali cisto sumnjam i ja da ce ga biti). Entry-level DSLR postaju veoma ostvarljiva i opipljiva stvar za kupce prosumera...
[ wiz011 @ 15.01.2008. 15:08 ] @
Obično se proizvođači trude da stalno imaju ponudu za one segmente tržišta koje zauzimaju. Fuji je tu sklon da pravi rupe. Evo, povlače 6500 a da još ništa nije došlo na njegovo mesto. I ja mislim da neće biti u pravom smislu naslednika, jer da će ga biti već bi ga bilo. Meni je prilično treško da shvatim Fuji politiku, umesto da forsiraju svoj adut, SuperCCD senzor, oni stalno idu sa modelima koji imaju običan CCD.
Pogledajte tipično ponašanje Canona, oni stalno pomalo inoviraju aparate u 5x, 7x itd. serijama. Da je Canon napravio 6500 već odavno bi napravio naslednika, ubacio veću rezoluciju, 12x zoom i IS, uz par kozmetičkih izmena. Fuji tako ne radi, oni stalno prave neke akrobacije, meni to ne deluje kao uspešna tržišna politika.
[ StORM48 @ 15.01.2008. 17:47 ] @
Ne znam da li deluje ili ne, tek vidim da je na internet forumima (i ostalim sajtovima slične namene) prilično uobičajeno posedovati neki od Fuji prosumera.
Rizikujući da ispadnem smešan i da me napljujete, uzeću sebi za pravo da prokomentarišem ovo:
Citat: cozmo_im: Entry-level DSLR postaju veoma ostvarljiva i opipljiva stvar za kupce prosumera...
Mislim da se sa sadašnjim DSLR-ovima (makar njihovim prosekom) nikada neće desiti ovakvo nešto.
Odnosno, barem u dogledno vreme neće.
Kupci prosumera i jesu to što jesu, baš zato što većina njih nije pristala da kupi super-skupu igračku koja ne raspolaže tako primitivnom i trivijalnom osobinom, kakva je live-view. Znam, reći će neko da "profesionalcima to ne treba" i verovatno će biti u pravu.
ALI, ja nisam profesionalac, već hobista, kao i velika većina drugih vlasnika prosumera, koji nisu pristali na neke manjkavosti DSLR tehnologije. Moj prvi kandidat za kupovinu (pre samo nedelju/dve dana) bio je EOS 400D i bukvalno su me minuti delili od kupovine, kada sam na jednom sajtu (a kasnijom proverom i na pravu kamaru sličnih) naleteo na kukanje i plakanje ljudi koji su se osećali baš kao i ja, kada su ustanovili da super-skupi aparat ne može ono što može tačno 25 puta jeftiniji Mustek LCD kompakt od 35€. I sam sam svestan da viewfinder često pruža sasvim dovoljno za fotografiju, ali nekad mi je mnogo lakše da fokusiram sa LCD-a, pogotovo da odredim kompoziciju, a da ne pominjem fotografisanje u situacijama koje zahtevaju da sam košarkaš ili kornjača, gde nedostatak pogleda kroz LCD bukvalno kreira granicu između mogućeg i nemogućeg.
To je bilo poražavajuće saznanje, zbog kojeg sam se smorio k'o vrabac.
Alternativa je bila neki od Olympus-a sa live-view funkciom, za koju sam kasnije ustanovio da je "totally-useless", budući da je lag koji se nakon okidanja javlja toliki, da bih stigao na pola puta do mora, dok bi zatvarač odradio posao. Bezveze...
A tu je i tradicionalno traljava podrška za Olympus i to ne samo kod nas, nego i uopšte. Nije teško, prostim pogledom u cenovnike ovdašnjih (a i stranih) firmi, ustanoviti da je podrška daleko najšira za Canon/Nikon opremu, te da se to nedvosmisleno nameće kao jedino logično rešenje za nekoga ko ne planira da u prvom dahu lupi 50000€ i pokupuje sve što mu ikada može zatrebati od dodatne opreme za to neko telo.
E zato će prosumeri opstati i dalje, čak verovatno doveka. Baš zbog onih koji nisu spremni na kompromise koje DSLR (barem sada i u ekonomskoj klasi, koja je jeftinija od 1D MarkIII) postavlja pred amatera, koji fotografiju voli više nego prosečna ljudska jedinka, ali opet - nije spremna da proda auto ili plac, zarad malo veće kontrole.
E sad, pošto mi mozak radi sporije od prstiju i tastature, krenite da me pljujete... spreman sam
Izvinjavam se na off-topicu, mada nije baš daleko od teme.
Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 15.01.2008. 17:57 ] @
Nije uopšte offtopic, naprotiv, a ja ću ga iskoristiti da još jednom opljunem, i to najviše po Canonu koji i dalje neće i sve je manja šansa da će ikada, da izbaci vrhunski prosumer aparat iako ima sve za njega, samo da ga sklopi. To je bezobrazluk bez premca u foto-industriji.
Upravo tu i vidim šansu Fuji-ja, koji sve više gubi dah i direktnom sudaru sa Canon-om na polju kompakt aparata. Prosumer rupa na tržištu je toliko velika da Fuji može da živi skoro samo od nje. Ne treba da bude bolji od Canon kompakta ni u čemu, jer i ne može, samo da ima aparate kao što su 6500 i 9600, ali sa svim onim što već imaju Canon kompakti.
Ali sumnjam da će i to moći. Strašna tehnologija je potrebna i za to, a Fuji naprosto nema dovoljan obrt iz koga bi mogao da izdvaja sumu kolika je potrebna za razvoj takvih aparata (o DSLR da i ne pričam).
[ Abdee @ 15.01.2008. 18:00 ] @
Ali pazi kad Canon moze samo da ubaci Digic III i ovaj 12MP senzor u Pro1 i malko mu poveca displej i to je to...
Mozda su izgubili nacrte pa ne znaju vise kako? :D :)
(za Fliza i ostalu decu sa problemima: da, gornja recenica je napisana sa namerom da bude smesna)
[ Nebojsa Milanovic @ 15.01.2008. 18:14 ] @
Abdee, javna opomena zbog besmisleno i bespotrebno uvredljivog rečnika.
Koriguj to, a ubuduće ću bez obzira na sadržaj brisati sve poruke koje sadrže makar jednu takvu rečenicu.
[ anon157690 @ 15.01.2008. 21:28 ] @
Citat: Ivand: PMA uz Fotokinu je najveci sajam fotoopreme na svetu. Ovogodisnji PMA pocinje za 16 dana: 31 Januara.
http://www.pmai.org/index.cfm/ci_id/1198/la_id/1.htm
Ali se lako moze desiti da se pojavi naslednik, prvo zivotni vek S6500 je odavno prosao, ukoliko ga stvarno nema na stanju,
to su jasni pokazatelji da se sprema naslenik.
E, vidiš, za fotokinu sam čuo odavno a za ovaj PMA nikad, šta je bilo teško napisati "sa sajmu PMA" ili nešto slično...
U svakom slučaju, s6500fd-a nema više, ja sam rezervisao jedan od poslednjih primeraka na našem tržištu, jeste da me izađe 320 evara go aparat al hebiga kad sam se setio u last minit. Gledao sam S8000 ali mi se taj uopšte ne sviđa jer ima preveliki zum...
Dakle, čekam moj primerak ako me ne ispale.
[Ovu poruku je menjao Fliz dana 16.01.2008. u 00:00 GMT+1]
[ Backy @ 15.01.2008. 21:38 ] @
[ Abdee @ 15.01.2008. 22:23 ] @
S8000 pravi lose fotke. Tacka. Usrali su motku do te mere da bi im sad bolje bilo da izbace nesto normalno i vredno pomena. Uopste svi ti modeli sa ~28-500 objektivima su prilicno traljavi i stvarno su postali primamljivi jedino "turistima". A taj trend, uz napucavanje senzora megapikselima, ce izgleda da se nastavi...
[ Zarko Silic @ 15.01.2008. 23:00 ] @
Od tog S8000 su S5 i SP560 mnogo bolji aparati, tako da ga ne treba ni razmatrati.
I Sony ima boljeg predstavnika.
[ Vole Domu @ 15.01.2008. 23:03 ] @
sta znaci preveliki zum?
mana mu je sto nema mehanicki zum,
i sto "S8000 pravi lose fotke. Tacka." :)
a FD je (meni) prakticno neupotrebljiv (samo dugme vishka na telu :)...
ono za IDIOTA necu da komentarisem
samo,
Abdeeju svaka chast, nemojte ga "banovati",
on je jedini chovek na ovom forumu koji moze propisno da te nasmeje
(ako izuzmemo Paramecijuma ;)
[ Nebojsa Milanovic @ 15.01.2008. 23:10 ] @
Niko nije govorio o banu, ali na ES-u nema mesta za bilo kakve uvrede iz bilo kojih, a naročito besmislenih razloga.
[ wiz011 @ 16.01.2008. 04:48 ] @
Canon verovatno neće da izbaci inoviranu verziju Pro1, niti da napravi vrhunski prosumer, jer procenjuju da bi im to umanjilo profit na dSLR tržištu.
Nezanemarljiv deo tržišta Canon drži sa foto aparatima čija je osnova odavno konstruisana i u koje ne ubacuju ništa revolucionarno. Šta je revolucionarno u 5xx seriji? Objektiv je konstruisan pre 100 godina za 3 megapiksela i sad jedva obavlja posao na 7. DIGIC III nije nikakva revolucija. IS je već rutina. Canon samo malko doda (a ponekad čak i oduzme, kao npr. u A540 i A550), često se uopšte ne istrčava sa nečim revolucionarnim.
Pogledajte tipične primedbe na F6500fd, skoro svaki review sadrži nekoliko istih primedbi. Da je Fuji pametan oni bi izbacili inovirani 6500 po otprilike istoj, ili samo u početku nešto višoj ceni, maksimalno izašli u susret tipičnim primedbama, uveli samo nešto malo inovacija... To je stil Canona, oni uspešan model cede godinama. Fuji pak uspešan model napusti, napravi salto mortale i izbaci nešto sasvim različito, često znatno lošije.
Inače, ljudi ne posežu za prosumerima samo zbog live fiew-a, nego mnogim ljudima generalno treba relativno visok kvalitet u jednom paketu, bez menjanja objektiva, bez velikog prtljaga... Mnogim ljudima onako visok kvalitet kakav daje dSLR nije potreban (ustalom, ni svaki dSLR, pogotovu ni svaki objektiv, nisu da padneš u nesvest od sreće). Sama ta relacija consumer - prosumer prilično dobro opisuje stvar. Korisnicima prosumera jednostavno treba kompakt koji je kvalitetniji od tipičnog kompakta.
[ maxa11 @ 16.01.2008. 07:49 ] @
Citat: wiz011: Inače, ljudi ne posežu za prosumerima samo zbog live fiew-a, nego mnogim ljudima generalno treba relativno visok kvalitet u jednom paketu, bez menjanja objektiva, bez velikog prtljaga... Mnogim ljudima onako visok kvalitet kakav daje dSLR nije potreban (ustalom, ni svaki dSLR, pogotovu ni svaki objektiv, nisu da padneš u nesvest od sreće).
Daleko najveći razlog zbog koga ljudi kupuju consumer/prosumer aparate je Live view, drugi je gabarit aparata, trećeg razloga nema; tvrdim da bi bez LV prodaja ovih aparata opala barem za 90%. Ja u životu nisam čuo da je neko za bilo šta rekao "neću to, suviše je dobro, hoću lošije". A i većini ljudi će se više dopasti slika koju daju ovakvi aparati nego slika dSLR-a.
[ alagor2000 @ 16.01.2008. 12:01 ] @
neki dan nas je " prof " fotograf fotkao sa D80 +neki dobar blic,slike su ocajne, pitao sam tipa na kom modu drzi
aparat i on kaze na Auto,
cini mi se da bi sa mog SX 100 IS bile bolje slike...
Znaci nije ni dslr za svakoga..
Ili ja ne znam sta je dobra fotka :)))
P.S. Samo da admin ne kaze da opet pisem gluposti,valda nece :)))
[ Predrag Supurovic @ 16.01.2008. 12:06 ] @
Live View je veoma korisna stvar, ali daleko od toga da je prelomna u izboru. Nekome jeste, nekome nije. Ja recimo na s6500fd uvek koristim trazilo. Displej mi koristi za pregled slika i retko kada za fotografisanje. Mene je na njemu privukao manuleni zum i kvalitetna slika.
Uspeh s6500fd, je u tome sto je on u radu toliko nalik DSLR-u da je rad sa njim uzivanje. Otkako ga imam, prilicno sam se ohladio od kupovine DSLR-a.
[ StORM48 @ 16.01.2008. 12:25 ] @
Pa dobro, istina je to da "live-view" nije prelomna stvar, ali opet - meni lično je to ostavilo prilično gorak ukus.
Sve me to nekako podseća na superiornost formule 1, koja se pali na gurku.
A ovo što alagor2000 kaže, ne moram ni da napominjem da je tačno. Znam barem jednog fotografa kojem ni grabulju ne bih dao, a čovek kupio D300 bez da trepne. Mislim se... "žali Bože aparata".
Opet kažem (zalepio se ovog k'o pijan plota), live-view nije uvek neophodan, ali onda kada jeste, onda je nezamenjiv.
Ja da sam neko i nešto u toj industriji, situaciju bih zakuvao na vrlo jednostavan način. Fuji S9600 bih obogatio TTL-om i omogućio jednu nesvakidašnju stvar za prosumere - mogućnost skidanja objektiva. Time se ne bi previše menjao inicijalni dizajn (u smislu da bi refleksija i dalje delila prosumere od DSLR-ova, a funkcionalnost live-viewa ne bi bila ugrožena iz istog razloga), čime bi cena ostala konkurentna, a dobili bismo ceo jedan svet koji drastično usložnjava priču oko različitosti ta dva pristupa.
Nažalost, kao što Nebojša već reče, oni koji su najsposobniji da urade tako nešto (a imaju i materijalne kapacitete), to iz nekog razloga ne žele.
Pozdrav
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 12:33 ] @
Citat: StORM48: ... omogućio jednu nesvakidašnju stvar za prosumere - mogućnost skidanja objektiva.
Hm, hm.
Ovo nije tako jednostavno.
A zatvarac?
[ Abdee @ 16.01.2008. 14:14 ] @
Prosumer kome bi se menjali objektivi ne bi bio prosumer.
DOH!
[ StORM48 @ 16.01.2008. 14:16 ] @
@zarsilic
Šta sa zatvaračem?
Kako je to rešeno kod DSLR-a?
Pitam, jer stvarno pojma nemam. Priznajem da je moja ideja više u domenu maštarija, nego što je tehnički utemeljena, ali me interesuje kakve su tačno prepreke da se ova ideja i praktično ostvari?
@Abdee
Zašto tako misliš?
Ovo mi nekako izgleda kao filozofski pogled na stvar i u neku ruku je tačno, ali sam ja bio ubeđen da se kvalitativne razlike DSLR-a u odnosu na ostale (sirotinjske) vrste, prvenstveno ogledaju u refleksiji i primetno većem kvalitetu senzora, a ne primarno u izmenjivosti objektiva. Grešim li?
Pozdrav
[ deus and machina @ 16.01.2008. 14:46 ] @
Citat: Abdee: Prosumer kome bi se menjali objektivi ne bi bio prosumer.
Tačno, ali ne bi bio ni DSLR. Ima tu dosta međuprostora za izmišljanje novotarija.
Priznajem da bi bilo interesantno videti Fuji 4/3 hibridni „DEL” (Digital Exchangeble Lens) koncept na bazi današnjeg S9500, sa SuperCCD senzorom od nekih 6-9 Mpx. Malo bi morali da se potrude oko novih LCD displeja koji bi takav aparat učinili dovoljno upoterbljivim, a umesto sklopa ogledala mogli bi da mu ubacuju forice tipa jak automatski poklopac koji momentalno zatvara aparat kada se pritisne dugme za izmenu objektiva, ND filter (kao na G9) ili čak CPL-a sa servo rotiranjem (jel ovo imao neki). Uz par pristojnih objektiva (npr: 15-45 i 40-120) eto začetka nove amaterske klase.
BtW: Ako zaista naprave ovo što sam ja nalupao u pasusu gore, stvarno su carevi.
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 15:49 ] @
Meni bi logicnije bilo da od brzog dSLRa napravi brz prusumer, nego obrnuto. Casio je krenuo upravo tim stopama, a nama ostaje da vidimo sta ce se dalje desavati.
Ne vidim opravdan razlog za promenom objektiva (osim decije zanimljivosti) ako se napravi jedan korektan u rasponu od 28 do 300 (eq 35mm) sa stabilizaciom.
[ abu simbel @ 16.01.2008. 16:42 ] @
Zasto se tako prezrivo govori o upotrebi auto moda. Kao, vidi ovog, koristi auto mod nema pojma sa slikanjem. Mislim, ko u danasnje vreme ne koristi dzepni kalkulator vec peske mnozi , vadi koren ili trazi sinus ugla.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.01.2008. 16:48 ] @
Loš primer si naveo.
[ StORM48 @ 16.01.2008. 17:19 ] @
Ja ne bežim od Auto moda, čak ga koristim stalno kad je neophodno da nešto škljocnem što brže i nemam vremena za lickanje i udešavanje svih parametara. Tada je Auto mod nezamenjiv.
Ipak, kad god imam vremena, auto mod može da posluži jedino kao sredstvo za komparaciju onoga što aparat ume "sam" i onoga što ja "kao" umem.
Šta znam... meni se moja ideja sviđa (iako nije samo moja, naravno).
A zašta bi tačno izmena objektiva služila, nemam precizan odgovor. Znam da bih ja jako voleo da mogu da stavim nešto što počinje od 18mm (to prosumeri nemaju, koliko mi je poznato), a na sve to bih imao i mogućnost izbora između raznih drugih objektiva, raznovrsne namene i osobina, koje u mnogome mogu promeniti upotrebljivost aparata.
Vrlo je verovatno da ja to zamišljam bitno upotrebljivijim, nego što bi zapravo bilo izvodljivo u praksi.
Pozdrav
[ Vole Domu @ 16.01.2008. 18:44 ] @
pa, ko zna.
mozda bi cena izrade tog hibridprosumera (mislim na krajnju cenu aparata) premashila cenu netry level DSLRa,
i onda sta si uradio? dobio si liveview koji je tebi jako vazan :)
salim se, i meni je jako vazan...
sto se tice AUTO moda, full AUTO mode je meni bzvz i stvarno ga uopste ne koristim, ali onaj Programmed Auto koji ti dozvoljava da podesish sve sem Shutter Speed i Apperture je skroz kul.
Njega koristim cesto, ustvari kad god mi nisu potrebne namerno podeksponirane ili preeksponirane fotke (mada moze i na P ovo, sa exposure compensation), ili bokeh ili... pa razumete me,
u svakom sluchaju
sto se mene tice rukovanje aparatom bi bilo unekoliko lakse kada bi izbacili sledece stvari koje mi ne sluze nicemu:
-FD
-Scene mod
-Auto Mod
-AntiBlur mod (umem sam da dignem ISO, hvala puno)
-EVF (sa chime se niko ovde naravno ne slaze, ali sta cu to je samo moje misljenje)
[ wiz011 @ 16.01.2008. 20:14 ] @
U vreme pre digitalne ere, gde je malo šta bilo auto (ako išta), uobičajeno je bilo da se aparat koji nosimo drži sa takvim podešavanjima da je što bliži idiotu, tj. da možemo smesta da opalimo bez ikakvih podešavanja. U tom smislu i auto je dobar. Ja digitalac obično po defaultu držim na auto baš zbog toga, mada bi verovatno moglo da se nađe neko jednako odgovarajuće, ili još bolje, rešenje i u P ili nekom od manuelnih modova, ali mrzi me da razmišljam.
[ megapyxeltoda @ 16.01.2008. 20:44 ] @
mozda je off topic ali ne mogu da chitam sve ovo i cutim!>ovoliko branjenje auto-moda moze da iznosi samo onaj ko nishta drugo nije ni koristio,niti koristio aparat u malo nezgodnijim sitiacijama...auto-mod Te zezne kad Ti je najbitnije,u tome je fora,i u auto modu aparat ce vrlo chesto da koritsi blic-koji ja opet bash ne volim,ili ostavi ISO na auto-odma'ce ga dici na maximum,chim mu malo fali svetla...Dok vec A(aperture priority)daje neupredivo vece mogucnosti>odredish blendu,postavish merenje svetla koje zelish,ISO koji zelish,kompenmzzaciju expozicije ako treba,bracketing 2 3 snimka i rezultati su vec njam njam...da ne govorimo o-kad se ima vremena-M modu...fotkao sam svadbu,sve sa M i sve je bilo OK,chim sam jednom okinuo misliom u P modu-odma s...nje!
...auto-mod je izgovor za lenjost,da nekazem nehsto drugo...isto kao shto gomila ljudi koje znam imaju bash krsheve od aparata-analogni idioti i to oni najjeftiniji-i svi su nezadovoljni fotkama,ali kao "ne treba ima bolje..."....>"lakshe mi je da krivim aparat,nego da se malo potrudim..."tako ja to vidim...niko ko je jednom nauchio osnovne stavri i probao da se malo makne od auto-moda,nije ga vishe hvalio...
[ deus and machina @ 16.01.2008. 20:48 ] @
Citat: Vole Domu: ... sto se mene tice rukovanje aparatom bi bilo unekoliko lakse kada bi izbacili sledece stvari koje mi ne sluze nicemu:
-FD
-Scene mod
-Auto Mod
-AntiBlur mod (umem sam da dignem ISO, hvala puno)
-EVF (sa chime se niko ovde naravno ne slaze, ali sta cu to je samo moje misljenje)
Ovakav komentar najiskrenije ne razumem. Ako mi nešto smeta na fotoaparatu (ili bilo kom drugom uređaju), to sigurno nisu postojeće opcije koje ne koristim, već opcije koje mi nedostaju.
BtW: FD je fenomenalna opcija, a EVF je ne zamenljiv po jako sunčanom vremenu.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.01.2008. 20:58 ] @
Hteo sam da se uzdržim od komentara, ali evo i ja da se oglasim pošto je megapyxeltoda u njegovom stilu probio led :)
Nikada, ali baš nikada, kada snimam za svoju dušu, ni ne probavam auto mod, a kamoli da nešto radim sa njim (probam ga samo prilikom testiranja drugih aparata, da vidim kako aparat podešava parametre u karakterističnim test situacijama).
Kada ima baš dosta svetla tamo gde snimam, što je prilično retko, idem na Av.
Ali ubedljivo najčešće radim sa total manual modom i raznovrsnim korekcijama.
[ megapyxeltoda @ 16.01.2008. 21:12 ] @
...bash tako Nebojsha...!
Ono shto ljudi ne kontaju da Ti mozesh sebi maximalno prilagoditi i A i M mod, dovoljno da neke stvari ne morash 3 dana podeshavati,a opet imash dovoljnu kontrolu...znachi opet jedan(manj)deo posla radi "sam" aparat ali u sushtini mi drzimo kontrolu u svojim rukama...
P.C.svaka mashina je dobar sluga a losh gospodar...(to nauchih davnih dana i to je zaista daleko od ilchnog stava-to je sushta istina) a ako aparat "sve sam radi" kako se dosta neupucenih hvale svojim tehnichkim igrachikacama-Vi onda procenite shta je aparat u toj situaciji...
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 21:24 ] @
Potreban je AUTO ili P mod kad je frka.
[ wiz011 @ 16.01.2008. 21:27 ] @
Citat: ovoliko branjenje auto-moda moze da iznosi samo onaj
A ko je to ovde "ovoliko branio auto mod"? Ja ne vidim da je iko branio auto mod (možda bi se jedino Abu Simbelova poruka mogla tako shvatiti). Storm je rekao da ne beži od auto moda kad nema vremena da podešava, ja sam rekao da ga tako držim "po defaultu" (što je značilo: dok je aparat u futroli držim ga na auto u slučaju da mi iznenada zatreba), a ne da slikam ma šta u auto modu.
Razvila se polemika protiv stava koji ovde niko nije ni zastupao.
[ megapyxeltoda @ 16.01.2008. 21:37 ] @
...ako ti aparat zatreba iznenada a u futroli je...dzaba ti...ma OK opushteno svakom svoje...ko hoce nek ga koritsi do kraja zivota njemu na dushu...
[ Slobodan Miskovic @ 16.01.2008. 21:39 ] @
Nije li najbitnije da rezultat bude zadovoljavajuci i fotografija lepa? :)
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 21:47 ] @
Ako se aparat upozna kako treba, potpuno je sejedno koji ce se mod koristiti.
[ wiz011 @ 16.01.2008. 21:47 ] @
@megapyxeltoda
Koliko mi treba sekundi da izvadim aparat iz futrole? Koliko vremena treba da se aparat u M modu podesi da da dobru sliku? Imam utisak da ti jednostavno nikad nisi razmišljao o tome da se dešava da se iznenada pojavi potreba da se nešto slika i da sve vreme razmišljaš isključivo u relacijama situacije u kojoj imamo vremena koliko nam je volja i mogućnosti da sve savršeno podesimo po želji.
Već sam rekao da je još daleko pre digitalne ere bio čest slučaj da fotografi podešavaju vrednosti na neku prosečnu situaciju i da tako drže aparat da bi mogli, ako se ukaže potreba, da škljocnu bez podešavanja, ponekad čak i bez gledanja u tražilo. Današnji auto mod je u suštini ovo isto. To je rekao Storm, to sam rekao ja, to je sad rekao i Žarko. Ne shvatam šta ti ovome imaš da prigovoriš?
[ Abdee @ 16.01.2008. 21:50 ] @
Meni se jako dopada nacin na koji je Pentax resio celu pricu "aparat u M i setovanjima za X a zatreba u situaciji Y". LM, oni imaju divno jedno zeleno dugmence koje u M modu izmeri svetlo i postavi parametre koje ti posle cimas kako ti volja. To je nevidjeno dobra stvar jer se, na primer, sa "nocnih 15" i F8" jednim pritiskom na to dugme prebacis u "reporterskih 1/60 i F2" sto je daleko bolje od C modova na tockicu ili u goroj varijanti freneticnog vrtenja svih tockica na telu. Naravno C i N ce to da dobiju za jedno cetiri godine...
Kad pomislim da mali Canoni nemaju ni program shift, digne mi se kosa na glavi. U stvari meni se kosa dize na glavi i kad pomislim kako ti mali aparati nemaju ni AEL dugme, i zato sto ASM modovi polako nestaju sa tockica i td... Ali bitno je da raja pazari...
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 22:22 ] @
Svi mali Canoni imaju i AEL i AFL.
[ megapyxeltoda @ 16.01.2008. 22:35 ] @
Wiz011-nije konstatacija bila koliko tebi treba sec da izvadish aparat iz futrole,vec da ako Ti aparat nije u ruci ili preko ramena za takve nagle situacije ugl.bude kasno...
drugo,ja nisam govorio o M modu kao suvom podeshavanju u brucu svega na ulici-lepo sam rekao M mod kad se ima vremena,a A mod-ne auto nego aperture sa dosta stvari vec podeshenih...i u toj varijanti,Ti samo iskadrirash,aparat na osnovu izmerenog svetla i zadate blende odredi expoziciju i to je to...
a trece,Ti si lepo na jednom mestu lepo rekao da Te mrzi da razmishljash...shto sasvim dovoljno govori...ako fotografiju volish,onda Ti ne moze biti teshko da mislish o njoj...ili ja negde greshim?
chetvrto i najgore kod auto moda pogotovo kod malih kompakata-je to shto takva fotka obichno izgubi deo detalja u bilo tamnim bilo svetlim delovima,shto znachi daje takva fotka finito...!Nema korigovanja-bilo chega,balans belog je takav kakav je,mnoge druge stvari su u nepovrat izgubljene...a dobra fotka zahteva bar minimalnu obradu>a za obradu je valjda bolje shto vishe sirovih informacija...?jer bolje da ih mashina kao shto je Photoshop obradi nego aparat...?ili mozda greshim...?
[ Abdee @ 16.01.2008. 22:48 ] @
Citat: Svi mali Canoni imaju i AEL i AFL.
Ako mislis na drzanje okidaca na prvom kolenu, onda i dalje kazem da nemaju AEL dugme. Jebe mi se za AFL i za FEL, ja hocu AEL dugme na svim aparatima. Hocu i multispot ali to malo teze :)
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 22:51 ] @
Ne mislim na drzanje na pola okidaca.
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 23:02 ] @
Oba na jednom tasteru:
jedan desnim palcem, a drugi levim palcem.
[ Abdee @ 16.01.2008. 23:20 ] @
AEL nije AEL ako nije na posebnom dugmetu. Na SX100 se mora pritisnuti okidac do pola a onda ono dugme za kompenzaciju ekspozicije. Vrlo nezgodno ako se ne radi sa dve ruke...
G9 je druga prica, samo i kod njega postoji gomila sranja. OK, imas AEL dugme pod palcem ali u isto vreme kada dodelis print dugmetu funkciju promene mda merenja svetla pojavi se onaj retardirani dijalog i opet moras da ga biras kao da si isao u func meni.
[ Vole Domu @ 16.01.2008. 23:26 ] @
moze malo upucivanja u skracenice
sta je AEL? AFL? FEL?
[ Abdee @ 16.01.2008. 23:35 ] @
AEL - auto exposure lock - uperis, izmeris svetlo tamo di oces, zakljucas, rekadriras/fokusiras, opalis
FEL - flash exposure lock - uperis aparat sa sve blicom k' onom sto hoces da bude dobro eksponirano, pritisnes dugme blic opali i zapamti koliko je puk'o, ti onda rekadriras/fokusiras i opalis za stvarno
AFL - autofokus lock - uperis k' onom sto hoces da bude uostreno, fokusiras, zakljucas fokus, rekadriras/meris svetlo pa opalis
[ wiz011 @ 16.01.2008. 23:39 ] @
@megapyxeltoda
Ja uporno pričam o situacijama u kojima nema vremena ni za kakva podešavanja, ti uporno govoriš da pričaš o tom istom a onda kreneš da, što implicite što eksplicite, ređaš milion podešavanja koja treba uraditi.
Kako da znam koju blendu da zadam? Ne smem da je zatvorim previše, jer možda neću imati dovoljno svetla. Ne smem da je sasvim otvorim jer ne znam hoću li imati vremena i uslova za AF. Znači, neka sredina. Pa to isto će najčešće uraditi i Auto ili P. Gde je tu bitna razlika?
Govoriš o dobrom i lošem WB. A kako ja unapred da znam da li će se prilika ukazati pri ovakvoj ili onakvoj vrsti svetla? Nikako! Znači za iznenadne snimke opet moram da stavim i WB na Auto, a to isto će uraditi aparat i na Auto setovanju.
Govoriš o gubitku detalja. Očuvanje detalja iziskuje pažljiv izbor načina merenja svetla i dela kadra sa koga ćemo meriti svetlo. U situacijama o kojima ja pričam za to jednostavno nema vremena. Dakle, opet nam ostaje Auto.
Tvoja priča lepo zvuči ali se jednostavno ne odnosi na situaciju o kojoj ja pričam. U stvari će u većini slučajeva Auto bolje odraditi posao nego neka moja manuelna podešavanja postavljena na osnovu pretpostavki.
[ Zarko Silic @ 16.01.2008. 23:45 ] @
Ma, dobro je da to ima aparat. Ume dosta da pomogne, a sto se tice samog koriscenja, uz malo vezbe, prolazi lepo.
Konkretno kod Ixusa se sve obavi kaziprstom i palcem jedne ruke. Prilicno brzo.
[ maxa11 @ 17.01.2008. 07:36 ] @
ja u 90% slučajeva koristim A mod, a u ostalih 10% koristim neku od predefinisanih scena (F31 ima nekakav osakaćeni M mod, koji ničemu ne služi). predefinisane scene su u nekim situacijama nezamenljive kod aparata koji nemaju pravi M. recimo noćna scena ili sneg; ako slikaš u ovakvim situacijama slikaš na neki od AST modova aparat će preeksponirati, odnosno podeksponirati sliku, a ako je namešten na scenu, znaće da slika treba da bude jako tamna odnosno svetla.
wiz011, zašto bi imao problema sa fokusom na otvorenoj blendi?
[ dostanov @ 17.01.2008. 07:42 ] @
Pa i A, S i P modovi su automatski!
- A mod koristim kada se svetlo u kadru se brzo menja. Podesim blendu i vozim.
- S mod koristim kada snimam nesto sto se krece, bilo "freeze" (smanjim shutter), bilo pokret kada se sve zamuti osim objekta na kome je fokus, cini mi se da se to zove "panning"
- M mod koristim u 95% slucajeva, sa raznim korekcijama u zavisnosti od uslova snimanja, jer covek kada upozna "merac svetla" svoje kamere, tada unapred zna da li da pod/pre eksponoira jer ce merac da omasi. O kreativnosti i slobodi koja se dobija u ovom modu i da ne govorim.
- P i Auto ne koristim. Koristi moja zena kada slika decu, pa se posle ja nerviram jer su slike shit, odnosno kao sa idiJota.
Dakle da se vratim na temu, uz ovakvo koriscenje aparata, nema sanse nesto da propustim. Ja zato i koristim DSLR kada nesto necu da propustim, i na ceo digitalni svet gledam kao na neku "automatiku". Kada hocu da se upustim i uzivam, idem negde pa ako nesto snimim, cool, ako ne, onda opet cool, tada ponesem najbolji aparat na svetu, Nikon FE2, mali, neunistiv, prelep, ne izaziva paznju, objektiv 24 ili 35 ili 50mm fiksni, sta mi se cefne, i naravno pucam slajd kolor ili bw negativ. Uspeh zagarantovan :)
Poenta je upoznaj svoj aparat ili koristi idiote, inace si bacio pare.
[ cozmo_im @ 17.01.2008. 08:40 ] @
P mod nije bas automatski kod svih aparata, neki aparati imaju program shift (recimo Fuji s6500fd) sto u sprezi sa live histogramom za cas daje perfektne rezultate. Pri tom merenje svetla u P modu mozes da biras i na taj nacin, ako znas aparat, da bez muke dobijas odlicne rezultate. Na AUTO modu nema nekih podesavanja recimo na s6500fd (a i vecini aparata).
Ja ne koristim AUTO mod (mislim da sam probao max. tri puta cisto me interesovao rezultat), uglavnom P, S i M, zavisno od uslova i sta zelim da dobijem.
P mod (i program shift) kada je potrebna apsolutno dobra a brza fotka. S naravno kao i svi, a M kada vec napamet znam kako podesiti aparat zavisno od uslova a nisam u tolikoj stisci...
Najbitnija mi je kontrola merenja svetla, ISO i tacka fokusa u modovima koje koristim.
[ Backy @ 17.01.2008. 08:55 ] @
e sad jedno nagradno pitanje za sve vas :)
kad namestim af mod na "area" a merenje svetla na "spot" pa pomerim tačku fokusa, da li se tačka merenja svetla pomera sa njom?
[ vamsi @ 17.01.2008. 09:05 ] @
I da li se WB zakljucava kada pritisnemo dugme za okidanje na prvo koleno?
Mislim na situaciju kada smo izmerili WB na sobno svetlo, pa slikamo nesto kraj prozora.
[ wiz011 @ 17.01.2008. 09:08 ] @
Citat: wiz011, zašto bi imao problema sa fokusom na otvorenoj blendi?
Što je blenda otvorenija to je DOF plići. Ako okinemo pre nego što aparat izoštri (ili ako nema dovoljno svetla da izoštri) veće su šanse da će ono što slikamo ispasti oštro ako je blenda donekle zatvorena.
[ Abdee @ 17.01.2008. 09:14 ] @
Citat: kad namestim af mod na "area" a merenje svetla na "spot" pa pomerim tačku fokusa, da li se tačka merenja svetla pomera sa njom?
Zavisi od aparata.
Citat: I da li se WB zakljucava kada pritisnemo dugme za okidanje na prvo koleno?
Mislim na situaciju kada smo izmerili WB na sobno svetlo, pa slikamo nesto kraj prozora.
Na Canoncicima, da.
[ maxa11 @ 17.01.2008. 09:32 ] @
Citat: wiz011: Što je blenda otvorenija to je DOF plići. Ako okinemo pre nego što aparat izoštri (ili ako nema dovoljno svetla da izoštri) veće su šanse da će ono što slikamo ispasti oštro ako je blenda donekle zatvorena.
zavisi koji aparat koristiš. kod consumer/prosumer aparata ta priča o DOF pomalo gubi smisao, jer je mala razlika u dubini polja između najvećeg i najmanjeg otvora blende. recimo kod F31, ako je objekat na 5m od aparata, na blendi 2,8 DOF je 30cm, a na blendi 8 je 90cm. ako aparat ne stigne da izoštri, ni blenda 22 ti neće pomoći.
mislim da otvor blende nema nikakve veze u situacijama kada aparat uopšte ne uhvati fokus. po tome, ako dovoljno zavrnemo blendu, nema razloga ni da fokusiramo.
a i koliko mu vremena treba da uhvati fokus? ~0,2 sekunde.
[ Zarko Silic @ 17.01.2008. 09:38 ] @
Citat: Backy: e sad jedno nagradno pitanje za sve vas :)
kad namestim af mod na "area" a merenje svetla na "spot" pa pomerim tačku fokusa, da li se tačka merenja svetla pomera sa njom?
Kod nekih aparata merene svetla mozes da vezes za tacku fokusa (u meniu da ukopcas ili iskopcas ako ne zelis da bude vezano). Abdee zato i navodi da mu treba dodatno dugmence za AEL jer se cesto dogadja da ga ne smes vezivati za tacku fokusa.
Citat: vamsi: I da li se WB zakljucava kada pritisnemo dugme za okidanje na prvo koleno?
Ja mislim da NE. Ako si izmerio balans na sobno svetlo znaci da si u manual WB modu. Tada ono nije povezano sa prvim kolenom na okidacu.
[ vamsi @ 17.01.2008. 09:46 ] @
pogresno se izrazih, misleh na AWB.
[ Abdee @ 17.01.2008. 09:49 ] @
Citat: recimo kod F31, ako je objekat na 5m od aparata, na blendi 2,8 DOF je 30cm, a na blendi 8 je 90cm.
Aj' nemoj vise da racunas. Na F31 ako je blenda F2.8 a objekat na koji fokusiras na 5m bice ti ostro sve od 2m do beskonacno.
Citat: po tome, ako dovoljno zavrnemo blendu, nema razloga ni da fokusiramo.
Da. Pre toga samo naucis sta je hiperfokalna distanca i uzivas :)
Naravno to je (prakticno) moguce samo kod kracih objektiva...
[ Zarko Silic @ 17.01.2008. 11:04 ] @
Ovi mali aparatici realan fokusing imaju do 3m. Ako je uopste i toliko. Posle toga je sve beskonacno bez obzira na otvor blende. Drugim recima otvor blende, kada je u pitanju DOF, pri vecim udaljenostima, sluzi za "ukras".
[ Backy @ 17.01.2008. 11:44 ] @
@Abdee & zarsilic
pogledajte naslov teme pre nego što date odgovor "zavisi od aparata" ;)
[ Zarko Silic @ 17.01.2008. 12:02 ] @
Nema to veze.
Pozitivan OFFtopic je uvek dobrodosao u bilo kojoj temi.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.01.2008. 12:04 ] @
Nemam šta da dodam :)
Pozitivan i negativan offtopic se razlikuju.
[ Backy @ 17.01.2008. 12:44 ] @
uopšte ne sporim da je off kvalitetan, cilj mi je bio da pojasnim na
koji aparat se pitanje odnosilo :)
[ wiz011 @ 17.01.2008. 13:05 ] @
Hm, ako ovako nastavimo uskoro ćemo doći do teze da "na ovim malim aparatčićima" podešavanja i ne služe ničemu, pošto je i onako svejedno. Mislim... Ako je podešavanje fokusa nepotrebno i ako blenda nema uticaja na DOF, koji onda andrak uopšte pričamo o podešavanjima? I kakve onda uopšte ima veze da li je aparat setovan na Auto, P ili M, kad ispade da su jedini parametri koji imaju uticaj na daljinama preko 2-3 metra ekspozicija, ISO i WB? Za slikanje "na mah" rekosmo da WB moramo staviti na Auto, ako ima dovoljno svetla ISO će i na Auto biti nizak, a za ekspoziciju svi od početka tvrdimo da treba da je odredi aparat. Osporavanje Auto setovanja na kraju ispade najtvrđa odbrana upravo u korist Auto setovanja koju sam ja u životu pročitao.
[ maxa11 @ 17.01.2008. 13:13 ] @
Abdee, nisam ja računao, samo sam uneo parametre.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
mislio sam na situacije kada aparat uopšte ne uhvati fokus, ako previše brzo pritisnemo okidač do kraja, a ne da zavrnemo blendu i namestimo fokus na beskonačno. meni se to desilo par puta i cela slika je ispala jako mutna, i najbliži i najudaljeniji predmeti. nije se moglo videti gde počinje hiperfokalna distanca.
wiz011, prioritet blende i Auto nije isto. u A modu podešavaš sve parametre osim dužine ekspozicije, a u Auto ne podešavaš ni jedan. nije baš isto.
[ alagor2000 @ 17.01.2008. 14:23 ] @
Izgleda da je najbolje drzati na P ,pa onda mjenjas samo ISO i WB
sto ce u vecini iznenadnih sitacija biti dovoljno ...
[ abu simbel @ 17.01.2008. 17:33 ] @
Canon a 550, kombinacijom dopola stiskanja okidaca i drugih tastera, ima afl ael i fel. Na canonu a 570 is toga izgleda nema.
Zarko ako znas kako se izvodi ta kombinacija bio bih zahvalan da mi kazes.
[ Abdee @ 17.01.2008. 18:12 ] @
Na nekim aparatima se koliko vidim pritiska prvo okidac na prvo koleno i drzi a onda dugme za kom. eksp. a na drugim se posle okidaca do pritisnutog do pola pritisne kursor k' gore (ISO).
Citat: Abdee, nisam ja računao, samo sam uneo parametre
Koje si parametre uneo?
[ abu simbel @ 17.01.2008. 18:35 ] @
Na canonu a 570 is nece nikako. Dugmeta za iso zapravo ni nema vec sam tu ulogu dodelio onom dugmetu za stampanje. Izgleda da su tu mogucnost izostavili. Uopste zanimljivo je kako to da neki jeftiniji modeli imaju nesto sto oni skuplji nemaju.Na a 550 prelaz iz play u rec mod je bio idealan samo dopola stiskanjem okidaca. Ovo dugme kojim se na 570 is prelazi iz jednog u drugi mod je toliko ruzno da je konstruktor zasluzio 20 % smanjenje plate.
Da ne spominjem sto na jednom 400d nema spot merenja svetla a recimo ima ga na a 550.
[ maxa11 @ 17.01.2008. 20:52 ] @
Citat: Abdee:
Koje si parametre uneo?
auuu... a focal length mi ostao na 55mm!!!
izvinjavam se, na blendi 2,8 na početnoj poziciji objektiva DOF počinje od ~2m i ide u beskonačnost.
[ wiz011 @ 17.01.2008. 21:22 ] @
Citat: Na canonu a 570 is nece nikako. Dugmeta za iso zapravo ni nema vec sam tu ulogu dodelio onom dugmetu za stampanje. Izgleda da su tu mogucnost izostavili.
A i AEL i FEL su više nešto kaobajagi (i na A720 IS isto). Ako pritisneš okidač do pola, pa istovremeno +/- onda je to AEL ako nije uključen blic, a FEL ako jeste uključen. Pri čemu stvar ne radi ako je uključena korekcija blica/ekspozicije, a ne radi ni u M modu. Da ne pričam kakva je gimnastika ispritiskati to sve tako. Sve u svemu, praktično malo upotrebljivo.
Citat: Uopste zanimljivo je kako to da neki jeftiniji modeli imaju nesto sto oni skuplji nemaju.Na a 550 prelaz iz play u rec mod je bio idealan samo dopola stiskanjem okidaca. Ovo dugme kojim se na 570 is prelazi iz jednog u drugi mod je toliko ruzno da je konstruktor zasluzio 20 % smanjenje plate.
To dugme je ludilo svoje vrste, a zadržali su ga i na A650 IS. Još kad se desi da je tvrdo, a dešava se.
Mada, ima ono jednu korisnu funkciju. Naime, kad se aparat stavi u futrolu dobro je da ovo dugme bude na play modu. Nađoh na netu ispovest čoveka koji je dok je aparat bio u torbici nehotice kliknuo na dugme za uključivanje, objektiv počeo da se izvlači i oštetio se mehanizam. Nisu mu priznali garanciju. Dakle, kad ga stavljate u futrolu prethodno glupo dugme prebacite na play.
[ midifajl @ 20.01.2008. 13:26 ] @
Kao pocetniku, javljaju mi se razne "nelogicnosti", a sve pri pokusaju da napravim dobru sliku i da ukapiram sta i kako treba sa s6500fd!
Molio bih iskusne kolege da mi nesto objasne, a to ce sigurno koristiti i ostalim pocetnicima. Naime, sedim u sobi, upaljeno je svetlo, slikam kutiju od aparata na 2 m ispred sebe. Kutija relativno slabo osvetljena, ali blic se ne pali!!! Pomerim aparat malo u desno, predmet osetno bolje osvetljen, a Fuji pali blic???!!! U cemu je stos? Obe slike idu bez zumiranja! Slika kutije je ostala dosta tamna, a drugi predmet koji je desno od kutije za nekih 1m i udaljen od mene 2,5m izgleda mnogo bolje na slici. Sta je to sto aparatu kaze da li ce blicati ili ne, ako nije upravo kolicina svetla kojom je osvetljen objekat?! I sam vidim da ima jos nesto, ali sta?
Jos jedno pitanje: slikam isti predmet, prvo bez zumiranja, a zatim sa zumom! Prva slika ide sa blicom i bude iznenadjujuce slabo osvetljena, a druga ide takodje sa blicom ali mnogo, mnogo bolje osvetljena?! Ispravite me ako gresim, ali imam utisak da u ovim situacijama presudnu ulogu igra ono sto se nalazi okolo i iza predmeta, tj, cini mi se da refleksija blica od okoline znatno utice na to kako ce predmet izgledati na slici?!
Ovo su verovatno dobro poznate stvari onima koji su iskusni fotografi, ali meni pravi grdne probleme i nikako ne mogu da uhvatim pravilo. Mnogo cu ceniti svako detaljnije objasnjenje, a ako negde ima neki tekst o tome (pa jos ako je i na nasem jeziku)-super!
[ StORM48 @ 20.01.2008. 14:41 ] @
Sebe ne smatram ništa posebno iskusnim (naprotiv), ali mi se čini da bih ovo mogao da Ti savetujem: zaboravi na "mišljenje aparata" o potrebnim parametrima fotografisanja. Preporučujem Ti da potpuno izostaviš mogućnost da aparat "donosi odluke" umesto Tebe. Blic uključi kada vidiš potrebu za tim. Ako ne želiš bljesak, stavi širi otvor blende i eventualno dužu ekspoziciju (za ovo će Ti, povremeno, biti potreban stativ ili neki drugi oslonac). Viša ISO vrednost se podrazumeva sa nižim nivoom osvetljenja, ako ne želiš predugu ekspoziciju.
Dalje, eksperimentiši sa drugim modovima osim manuelnog (A, S, P) koji, svaki na svoj način, mogu doprineti boljim rezultatima.
Pozdrav
[ maxa11 @ 20.01.2008. 14:51 ] @
aparat određuje ekspoziciju (prema tome i da li je potreban blic) na osnovu celog kadra, a ne na osnovu jednog predmeta koji si ti zamislio. naravno, ako nisi stavio na spot metering.
[ wiz011 @ 20.01.2008. 16:37 ] @
Digitalci obično koriste tri načina merenja svetla: 1) na osnovu procene celog kadra (evaluative), 2) na osnovu proseka centralne zone (center waighted average) i 3) u tački (spot). Prvi način je obično default ali on najčešće daje dobar rezultat samo u nekim prosečnim uslovima i vrlo često dovodi do pogrešnih ekspozicija. Kod načina merenja 1) često i sasvim malo pomeranje aparata daje sasvim različit rezultat. U stvarnosti je kadar praktično isti kao i pre pomeranja, ali je i malo pomeranje bilo dovoljno da aparat proračuna sasvim različite parametre ekspozicije.
Kad razmislim, ja sam pre digitalne ere najčešće koristio neku vrstu spot merenja (eksterni svetlomer usmeren na pomoćni srednje sivi ili reprezentativno osvetljen objekat) sa +- korekcijom od otprilike dve blende na osnovu iskustva. Sad i ja najčešće koristim metod merenja 1 (i jako mi nedostaje dugme za brzu promenu načina merenja), mada mislim da u mnogim slučajevima 1 nije dobar metod.
Digitalija nas je isfušerila, barem mene... Meni se dešavalo da ispucam ceo 35 mm film sa dijapozitivima i da nemam ni jedan loš kadar, ni u smislu kadriranja, ni u smislu svetla. Danas mi se dešava da ispucam 200 snimaka i da ni sa jednim nisam zadovoljan. Nekad se pažljivo razmišljalo za svaki snimak, merilo, procenjivalo... Danas škljocamo kao blesavi, kao majmunu da daš da ispuca 500 snimaka pa se nadaš da će neki ispasti dobro.
[ megapyxeltoda @ 20.01.2008. 20:21 ] @
@Wiz 011 jeste to shto kazesh istina,digitalija,tj tehnika moze da razmazi choveka,ali to je kao i uvek,mach sa dve oshrtice...Mozesh to iskoristiti kao preduslov vishe za dobru fotografiju,a mozesh profuckati shansu za dobru fotku jer cesh ispucati brdo snimaka,od kojih ce vecimna biti snap-shotovi...no ima i tu leka...od kako uzeh za mog Nikona D70tku "normalca" 50mm 1.8, ne da mislim o kadru,negoooo..loodilo...kad imash samo i iskljuchivo tih 50 mm ne da mislish o kadru,kompoziciji svetlu,objektima i sl...negoooo...nije Ti dobro...ma sve je tako jednostavno...ako postoji preduslov za dobru fotku-iole tehnichka potkovanost footgrafa,ideja,pristojnoi svetlo,i malo mashte-eto dobre fotke,kod koje ce stvari tipa "digitalija"samo potpomoci realizaciji cilja...a ako veceg dela od ovih uslova nema,nema tu leka...
[ wiz011 @ 20.01.2008. 23:33 ] @
Ključno je to što mi nismo znali kako će snimak ispasti sve dok se ne razvije film. Znači, ako si hteo da snimaš nešto a da budeš siguran da će koliko-toliko valjati morao si da znaš šta radiš. Čak i najtrivijalniji amater je morao da ima znanja koja prevazilaze znanje 90% korisnika današnjih digitalaca da bi mogao praviti relativno solidne fotografije. Ko je hteo rezultate iznad proseka morao je još više da zna, a pogotovu je tu bilo važno merenje svetla.
Danas se prečesto oslanjamo na pokušaje i pogreške. Uf, ova fotka mi je ispala previše tamna, daj da malo otvorim blendu pa da škljocnem opet. Nekad nismo znali da li je previše ili premalo tamna, kako si je snimio - tako ti je bilo. Još kad su se pravile obične fotografije štošta je moglo da se popravi u laboratoriji. Ali dijapozitivi, tu je čovek morao potpuno da vlada svim elementima da bi ceo film ispao dobar. Da se ne vraćamo na diskusiju o auto setovanju, ali danas čovek ne mora da zna apsolutno ništa i opet može da se desi da napravi niz relativno upotrebljivih fotografija.
[ StORM48 @ 21.01.2008. 00:51 ] @
Citat: wiz011: Nekad nismo znali da li je previše ili premalo tamna, kako si je snimio - tako ti je bilo.
Tačno je to, ali kod mene je (da budem najiskreniji) to proizvodilo neverovatne frustracije i stres dok film ne odnesem na razvijanje. Pogotovo kada sam hteo da uslikam nešto veoma bitno. Em nikada nisam siguran u ishod, em i kad sam "kao" siguran, postoje sekundarni potencijalni problemi, u vidu filma, laboratorije ali i toga što je štednja filma ipak bila prisutna kao faktor slobode fotografisanja. Ne samo u finansijskom, već i u tehničkom smislu - menjanje filma je bilo nešto najogavnije... nešto što sam definitivno najviše mrzeo.
Možda to ulenji čoveka, ali meni je drago što ja sad na istu scenu slupam 2-5 snimaka, pa onda natenane izaberem koji je najbolji.
Da ne pominjem što to podiže moje iskustvo geometrijskom progresijom, budući da mi EXIF pomaže da sagledam tačan uticaj svakog pojedinačnog parametra na ono što sam dobio, a rezultate mogu videti odmah, pa opaliti još koji put, ako sam dobio nešto što nisam želeo. A pojednostavljuje i razmenu iskustava sa drugim ljudima koji vole fotografiju.
Pozdrav
[ abyss @ 23.01.2008. 11:56 ] @
Ima li negde da se kupi S6500? Na PM.
Izgleda da sam zakasnio...
[ tommy61 @ 08.02.2008. 13:08 ] @
Fuji s6500fd vise ne moze da se nadje nov pa tema polako odlazi u zaborav ali ajd malo da razmrdam obozavaoce lika i dela sest iljada petstotke...
Ja vise ne zurim pa nisam pa nisam ni pozurio da ga uzmem pre dve godine, cak i prosle godine kada sam menjao digitalac, 6500 je za ono sto meni treba (da mi stoji svaki dan u dzepu, da ga uvek imam uz sebe) bio suvise velik pa sam izabrao jedan aparat koji niko od poznavalaca sa sa svih foto foruma nebi kupio medjutim pre neki dan ispadne mi izuzetno povoljno jedan Fuji kao nov sa prilicno dodatne opreme i po lepoj ceni i sta cu uzmem ga...
Posle nekoliko dana koriscenja dana koriscenja zakljucio sam ono sto sam i mogao ranije da vidim i procitam na netu a i na poslednjoj strani Nebojsinog testa gde jedan komentar glasi:
"Procitao sam na netu sledeci komentar: I mean the photos taken by this camera look not so real, just like drawings from paints. Zamolio bih nekoga ko poseduje ovaj aparat da iznese svoje misljenje. Pozdrav."
Sve u svemu na neke stvari se covek lakse ili teze navikne, nesto je prakticnije ili nije, neko dugme je tu a neko onde, bolje ili gore od mog "malog" ali sve u svemu nisam zadovoljan slikama, ovaj aparat je defitnitivno izvikan i to zbog cega, zato sto ce neki komsija koji se razume u fotografiju ko Marica u.... da kaze da je to pravi aparat a ponosni vlasnik istog ce imati isti osecaj jer vrti "gumirani grubo nazubljeni" zoom prsten i dobro do dva broja ISO kad zatreba ali sve u svemu aparat je samo po izgledu like SLR a sve ostalo je u kompakt klasi…
Skoro sam sa mojim naprednim kompaktom slikao neko punoletstvo, iskljocao oko dvesta slika, uglavnom zadovoljan ali kada sam dobio na USB flesu slike lokalnog fotografa sa D80 i pravim blicom bas sam se razocarao, to je razlika a Fuji s6500fd je i definitivno samo “like SLR” I nista vise od toga…
Pozdrav, prodajem ga…
[Ovu poruku je menjao tommy61 dana 08.02.2008. u 14:49 GMT+1]
[ icatenej @ 08.02.2008. 15:00 ] @
S6500 je kompakt sa odlicnim senzorom i to je sve... Nije prava bridge kamera... Da li mu se zum zumira mehanicki okretanjem prstena na objektivu ili tako sto mrdas neke dugmice, potpuno je nebitno... Ono sto mu fali je upravo ogranicenost na ugradjeni blic kad god je situacija takva da ni njegove High ISO mogucnosti nisu dovoljne, nedostatak izdvojenih kontrola na telu za razne bitne funkcije, sporost u radu... Kod Fuji-ja to imaju S9500/9600 (i novi S100fs), kod Sonija R1, kod Canona G serija, PRO 1 i S5 IS, kod Nikona 5700 itd... To ti je valjda trebalo biti jasno kad si kupovao aparat... Za te pare za koje si kupio S6500 garantujem da si mogao kupiti i S9500/9600 + eksterni blic i u situaciji koju pominjes dobiti iste ili slicne rezultate kao i taj fotograf sa D80. Pri tome ne mislim na direktno samaranje blicem u facu vec na mudro odbijanje od plafona i zidova... Gore pomenuti Canoni i Nikoni to jos bolje rade jer imaju odgovarajuce TTL stopice.
Mozda si samo imao prevelika ocekivanja... S6500 je najbolji aparat u svojoj klasi i sa njim mogu da se dobiju odlicne fotke, samo treba znati gde su ogranicenja i kako ih prevazici...
[ StORM48 @ 08.02.2008. 18:05 ] @
@tommy61
Bez ljutnje, ali možda Ti samo ne znaš da iskoristiš njegove mogućnosti ili prosto ne želiš da se cimaš oko učenja (što je verovatnije). Pogledaj fotografije nekih ljudi ovde, koje su urađene tim aparatom.
Rekao bih da, najblaže rečeno, uopšte nisu loše (čak naprotiv!).
Možda si Ti očekivao dSLR, ali to nema za 270€, koliko si ga verovatno platio.
@icatenej
Kako to misliš da je "za iste pare mogao dobiti S9600 + blic", kad potonji i bez blica košta primetno više od S6500fd?
Pozdrav
[ tommy61 @ 10.02.2008. 00:58 ] @
Fuji sam dobio tako povoljno da me ne moze razocarati, mnogo manje od 270 eurica tako da cu na njemu verovatno i zaraditi ali sam samo hteo da kazem da je to precenjen aparat i da moj stari consumer jedne firme koju niko od vas "ozbiljnih" fotografa nebi ni uzeo u razmatranje pravi ostrije slike, slike sa vise detalja, dobro osvetljene mozda constantno na auto WB zutne ali dobro... s6500fd ima samo prednosti same konstrukcije, zbog cetiri baterije i gumiranog prstena zooma je stabilniji u ruci i brze radi sa blicom, dobar mu je objektiv ali onaj toliko hvaljeni senzor stvarno proizvodi neke cudne nerealne crtice ponekada, i stvarno moj consumer sa naduvanih 10 Mpx daje vise detalja sto mogu da dokumentujem a sve one lepe slike sa Fuji-ja su podjednaka zasluga i Fuji-ja i onog sto ga je drzao u ruci a na kraju i Adobe-a...
Tamo na pocetku teme je bila rasprava AUTO ili ne AUTO mod, kod ovog aparata je on katastrofalan, dize ISO bezveze uvek kada pali blic, najmanje na 800 a pri onom natural i natural plus blic modu jos gore, strasno... neupotrebljivo a nemogu da se slozim da je auto mod nepotreban, meni aparat u torbici ili dzepu uvek stoji na auto pa kad zatreba tu je a posle ako imam vremena cackacu nesto...
Mislim cackacu nesto ako znam posto me je super moderator StORM48 ocenio sa nedovoljnom ocenom, kao treba jos da ucim pa da se javim... Kao ne znam da obuzdam ISO kad ne treba i da ga dignem kad treba i i malo pripazim da belo ne pregori, malo blenda malo ekspozicija i to je sva tehnika fotografije a sve ostalo je umetnicka zica koju imas ili nemas... Neznam dali je ono 48 u tvojem nick-u vezano sa godinama ali pogledaj brojku pored mog nadimka pa... Tu tehniku sam usavrsio pre mnogo mnogo godina a tehnika i digialna fotgrafija je samo ucinila laksim....
Pozdrav, prodajem Fuji...
[ Backy @ 10.02.2008. 01:22 ] @
da primenjuješ tu tehniku koju pominješ, ne bi se žalio na slike... ako puštaš aparat da to odradi za tebe, onda treba da pročitaš temu iz početka
[ Predrag Supurovic @ 10.02.2008. 08:48 ] @
Moze da bude da si taj primerak dobio povoljno zato sto je felerican? Imam taj fotoaparat nesto manje od godinu dana, i imam mnogo iskustva sa fotografijom, i nemam ni priblizno misljenje kao ti.
Ako se ne varam, na DPT se isto pojavio neko ko je kukao na fotoaparat, ali se ispostavilo da nije umeo da ga koristi (pocetnicke greske). Kada je poceo da radi kako treba, vise nije imao zamerki.
[ tommy61 @ 10.02.2008. 11:38 ] @
Pa ljudi nisam ja rekao da je to los aparat nego je samo ono sto mu i klasa govori, nista narocito, obican consumer obucen u telo DSLR-a tj prosumer ili SLR-like fotoaparat a takve su mu i slike i pogledajte primer-e sa dpreview, naprimer:
http://dpreview-img.fotki.com/...samples/originals/dscf0040.jpg
Dali su to njihove pocetnicke greske, dali ce poceti da rade kako treba, dali umeju da ga koriste, videcemo u sledecem postu, da se najezis...
Salimo se naravno, nema ljutnje, covek se uci dok je ziv, valjda cu i ja nauciti nesto a bogami i vi...
[ StORM48 @ 10.02.2008. 12:52 ] @
@tommy61
Okači neku od tih "superdetaljnih" slika sa Tvog kompakta, da vidimo kakve on to detalje daje, a onda će neko od korisnika okačiti još neku sliku sa S6500fd (iako ih ovde već ima pregršt), pa će više iskusnih korisnika (a ovde ih ima koliko želiš, prokomentarisati i uporediti ta dva.
Nemoj se ljutiti, ja nisam neko ko Te može učiti, jer nemam dovoljno iskustva, ali sam bio u prilici da vidim šta može S6500fd i primetio sam jedino da on nije za ljude koji žele da kompakta (da ne kažem "idiota") zamene nečim što isto radi, a jedino bolje izgleda, jer Fuji to naprosto nije.
Pozdrav
[ BiiigMuzzy @ 10.02.2008. 13:38 ] @
Citat: tommy61: ... obican consumer obucen u telo DSLR-a tj prosumer ili SLR-like fotoaparat a takve su mu i slike i pogledajte primer-e sa dpreview...
Pa niko i ne kaze da je to DSLR i niko ni ne ocekuje slike DSLR-a. Svi kazemo da je prosumer i da je u TOJ klasi (da se razumemo, u klasi prosumer-a) jedan od najboljih, a pogotovo odnos kvalitet/cena. Onaj ko uporedjuje DSLR i prosumer klasu, malo je neozbiljan, zar ne... da je to uporedivo, ne bi ni bile dve razlicite klase, jel tako? Mislim... moze da se uporedjuje... slobodna je ovo zemlja po pitanju toga... ali je neozbiljno pricati toliko negativnosti po pitanju kvaliteta i brzine u odnosu na DSLR (mozes ti da uporedjujes Audi i Ferari, ali da kazes da je Audi krsh jer nije brz ni startan kao Ferari... ili da je Ferari krsh jer nije udoban ni prostran kao Audi...). Osim kvaliteta fotke, ni koncept, ni zamisao nije ista.
Pozdrav! 
[ tommy61 @ 10.02.2008. 14:01 ] @
Ma ne ljutim se ali ipak sam znao o fotografiji dosta pre nego sto je vecina sa ovog foruma i bila rodjena a onda ti neko kaze nemas pojma... Evo slikano pre deset minuta, ovako mi bilo najlakse, samo da napomenem da je consumer je prosle godine za trecinu bio jeftiniji od s6500fd...
http://rapidshare.com/files/90.../consumer_vs_prosumer.rar.html
[ wiz011 @ 10.02.2008. 14:27 ] @
Ja se ne bih generalno složio da daje manje detalja, ali na mnogim delovima slike zaista daje manje detalja. Vrlo je očito zašto, aparat primenjuje izuzetno agresivan algoritam za softversku redukciju šuma (mislim da je Paramecijum u više navrata ovo stavljao kao glavni prigovor S6500). Uz prilično neprijatne hromatske aberacije to je najveći problem i one slike sa dpreview (mada ni boje nisu sjajne), detalji su jednostavno prebrisani softverskim skidanjem šuma.
E, sad... Ljudi koji su pokazivali dobre fotke po pravilu su koristili RAW, ja ne znam koliko je velika razlika između JPG fotki i RAW-a kod ovog foto aparata, bilo bi vrlo korisno da nam oni koji intenzivno koriste ovaj Fuji to razjasne.
[ tommy61 @ 10.02.2008. 14:41 ] @
To ja pricam sve vreme... 
Jos da znate sa kojim sam ga aparatom poredio, zakletim Canon i Nikon fanovima bi se digla kosa na glavi...
[ wiz011 @ 10.02.2008. 15:27 ] @
Mustek?
[ StORM48 @ 10.02.2008. 16:02 ] @
@tommy61
Kao što sam mogao i da pretpostavim, Tvoj primer ne pokazuje ništa. Umesto da postaviš dve fotografije iste scene, bez ikakve obrade i seckanja (ili bar 100% crop iste rezolucije, a ne iste oblasti, budući da crop zavisi od rezolucije senzora), Ti si napravio screenshot i to tragično obrađen, a pritom si fotku sa S6500 razvukao do veličine ove prve, iako je poenta poređenja piksel na piksel.
Nemam šta više da dodam, "u pravu si".
Pozdrav
[ wiz011 @ 10.02.2008. 16:44 ] @
U stvari su "razvlačene" fotke sa ovog drugog aparata.  To bi trebalo da je prednost za 6500 u ovakvom poređenju? Pusti "piksel na piksel", i ovako se veoma jasno vidi gde je problem (e sad ako neko ne želi da vidi, to je onda druga stvar), a ako neko misli da se to zbog "tragično odrađenih" screenshotova ne vidi, ostaje ona fotka sa dpreview.
[ icatenej @ 11.02.2008. 00:22 ] @
Citat: @icatenej
Kako to misliš da je "za iste pare mogao dobiti S9600 + blic", kad potonji i bez blica košta primetno više od S6500fd?
Mislim lepo :) Polovan super-mega-ekstra ocuvan 9500 ne moze da se proda za vece pare od 6500, dok je 9600 jedva za koju desetinu evra skuplji... Puni su ih oglasi za do maksimalno 300 evra i to sa dodatnom opremom (filteri, kartice, punjive baterije, trt-mrt...).. Ljudi ih prodaju i za manje pare... Takodje, sjajni blicevi, brzi, sa visokim vodecim brojem, rotirajucom glavom, tiristorskom celijom itd. ali bez TTL kontrola su oko desetak evra... Na prosloj berzi se mogla naci masa takvih bliceva... Ne znam koliko je covek dao za taj 6500, ali sam pretpostavio da je dao oko 250-270 evra pa sam u tom kontekstu i dao onakav komentar...
[ StORM48 @ 11.02.2008. 16:13 ] @
OK, nisam to znao. Mislio sam na nov aparat.
Pozdrav
[ tommy61 @ 11.02.2008. 17:28 ] @
Jedan aparat daje 10Mpx a rugi 6.3Mpx, ne znam kako bih drugacije uporedio dve slike sa istog mesta u ramaku jednog minuta sa istim podesenjima, da smanjim rezoluciju na onom prvom necu, nista nije obradjivano samo je uporedjeno u Fast Stone Vieweru, zumirao sam na centralni deo slike gde se vidi razlika u detaljima i megapikselima dok se na krajevima slike vidi nesto bojli Fuji-jev objektiv, ostrina manje opada i ima malo manje CA na na granama drveca od kompakta, necemo se svadjati samo zbog toga sto ne spadam u Fuji Super CCD fanove, nisam ni za Canon ili neku drugu firmu po svaku cenu, samo razmenjujemo misljenja…
Evo nesto slikano letos sa s3is i malo pre po oblacnom vremenu sa s6500fd, pogresna zgrada ali je bliza od prve i onaj cuveni Fuji-jev sum ili vec sta li je i to na ISO 100, jeste oblacno vreme ali...
http://rapidshare.com/files/90949633/s6500fd_vd_s3is.rar.html
Inace u odnosu na s3is mi je ergonomija na Fuji-ju mnogo bolja al opet ista prica, samo da s6500 fd ima stabilizaciju, znacilo bi mi dve tri blende vise po ovakvom vremenu vise nego mali sum... a kad smo vec kod Canona jel hoce neko da se menja, s3is ili neki drugi Ultra Zoom i neka doplata za s6500fd, prebrisite ako je nepristojna ponuda,  tj zabranjeno... oglasavanje...
Pozdrav Braci po staklu, nema ljutnje...
[ Logic_Volume @ 12.02.2008. 17:23 ] @
Nameravao sam da kupim ovaj aparat, ali dok se pare skupise aparati nestase. Vec sam poceo da razmisljam o drugim opcijama za otprilike iste pare mozda malo vise, recimo Panasonic FZ-7 ili FZ-8, Sony DSC-7 ili Canon S5 kad danas setajuci po gradu naletim na Fuji-ja za 290€.
Sad sam opet malo kolebljiv kad sam i gledao ostale aparate pa nisam siguran sta je pametno uraditi. Dal uzeti Fuji-ja ili ipak malo doplatiti i uzeti nesto drugo. Da li su druge opcije bolje za 50-ak € vise?
[ StORM48 @ 12.02.2008. 17:52 ] @
Ja sam bio u sličnoj dilemi i kupio sam S9600, kao nekakav korak bliže do dSLR-a, koji mi nisu odgovarali zbog nedostataka o kojima ovde neću trošiti reči (ima u drugim temama). S9600 sam, uz nesebičnu pomoć ostalih članova, ocenio kao bolje rešenje iz više razloga, a glavni je papučica za blic (tzv. "hot-shoe") koja, iako ne raspolaže TTL podrškom, rad sa portretima i blicem uopšte podiže na jedan daleko viši nivo (hvala Nebojša za info!), a rezolucija (iako ne ključna) ipak omogućava malo više akrobacija nad fotografijom, kasnije, kada to zatreba.
Jedno vreme sam razmišljao o Lumix-u FZ50 (oko 500€) i Sony-ju DSC-R1, ali su i oni imali svoje nedostatke. Prvi nema 28mm, koji su se (kako sam i savetovan - hvala Žarko!) pokazali nezamenjivim u brojnim situacijama, a drugi cenom bezobrazno zalazi u entry-level dSLR teritoriju, što bez obzira na nesporni kvalitet, samo po sebi postavlja pitanje svrhe.
Naslednik S9600, novi S100fs sledi neku novu logiku cena, pa je najavljen za 20.april sa "premijernom" cenom od "svega" 800$, što je neviđena glupost. Ne verujem da će prodati više od 3-4 primerka na celoj planeti.
Oni koji se odluče da bace tolike pare, ne znam baš koliko će moći da opravdaju čak i sumnjive "prednosti" u odnosu na R1, a kamoli na dolazeći EOS 450 D.
Nisam Ti naročito pomogao, znam. Na Tvom mestu, ja bih izabrao S9600,. A ako dokupiš i blic, makar polovan (na berzi). Mogućnosti odjednom naglo skoče.
Pozdrav
[ Ivand @ 12.02.2008. 18:22 ] @
@StORM48
S100fs je najavljen kao ultimate prosumer aparat, sto ce verovatno i biti, tako da onda cena od $800 mozda i nije toliko visoka.
Poredjenje sa R1 nije na mestu, R1 je izasao pre dosta vremena, kada je opticka stabilizacija u toj klasi bila misaona imenica,
takodje Sony tada nije imao najbolje resenje za veliki color noise. A sto se tice papucice blica, pogledaj samo cene Sony
bliceva novih, ili probaj da nadjes polovan blic za Sony na berzi ;), stoga nonTTL papucica koju ima Fuji u odnosu na R1 resenje postaje premija.
Dalje takodje poredjenje sa entrylevel klasom DSLR takodje nije na mestu, mozda moze da parira EOS 450D po ceni ali samo u kitu sa 18-55 IS,
hajde upari ga sa nekim stabilisanim objektivom raspona koji poseduje taj novi Fuji, i sada reci na cijoj je strani cena.
Uvek ce biti ljudi koji nisu spremni da vucaraju veliku ( citaj tesku) torbu sa DSLR fotoaparatom i nekoliko objektiva, kojima ce uvek prosumer ovakog tipa
biti bolji izbor. Takodje uvek ce postojati ljudi koje zele da slikaju koristeci ekran - EOS 450D i dalje nema preterano upotreblji live-preview. Ta vrsta ljudi
ce uvek izabrati prosumer pre DSLR iz vrlo ociglednih razloga.
[ Logic_Volume @ 12.02.2008. 18:22 ] @
Hvala StORM48.
Znam da je sve to igranka bez prestanka, ako dodam malo uzecu ovo ali ako uzimam ovo onda bolje da dodam jos koji € i da uzmem ono pa vidi mala je razlika do onoga i na brzinu se nagura par stotina evra preko pocetne cifre i tek onda vidis da nemas te pare i onda aj sve iz pocetka.
Za sad sto mogu da izdvojim je nesto vise od 300€ i to na misice, a 9600 malo vise premasuje cifru a i malo mi je glomazan, ne bih mogao da ga nosim bas uvek kad bi mi odgovaralo.
Znaci 9600 otpada sigurno, kada bi imao para za njega strpeo bi se i skupio za eos350d ili d40 za malo vise para.
Ovako razmisljam o 6500 ili da se stisnem za koji evro vise i uzmem neki od onih koje sam vec pomenuo. Samo je pitanje vredi li dati koji evro vise i sta se dobija za to.
[ StORM48 @ 12.02.2008. 18:56 ] @
@Logic_Volume
Znam na kakvoj si muci. Zato i rekoh da "znam da nisam pomogao".
@Ivand
Stoji to što kažeš.
ALI, po onome što sam video, čak i tako "zastareo", R1 će Fuji-ja da baci na velike muke što se krajnjeg rezultata tiče. TTL je jako dobra mogućnost, ali nije ograničena, pa (uz malo akrobacije) i na TTL papučicu možeš staviti neki matori blic, koji ima manuelna podešavanja, što takođe pruža jednu novu dimenziju.
Voleo bih da se javi neko ko je probao R1 (ili se malo pobliže upoznao s njim), pa da prokomentariše Fuji-jeve šanse protiv Sony-ja R1.
Voleo bih takođe da mogu da se složim da EOS 450D nije konkurencija, ali (opet još jedno "ALI") kupci se dele na dve grupe: oni koji znaju šta hoće i to žele ili beskompromisno ili uz izvesne kompromise. Oni će se lomiti šta je za njih bolje, gledajući šta dobijaju i koliko im para treba da dostignu isti raspon na nekom EOS-u. Međutim, postoji i ona druga grupa, koja to gleda čisto kroz novac. Početna investicija u Fuji iznosi 800$, u EOS - isto. Mnogi će se odreći raspona 55-300, barem dok ne sakupe pare za neku Sigmu ili jeftinijeg Canona, dok je sa Fuji-jem stvar završena onog trenutka kad izbrojite novac.
Meni se koncept prosumera sviđa, definitivno. Na kraju krajeva, ne bih kupio S9600 da nisam tako razmišljao. Međutim, kada bi S100fs koštao u rangu jednog Lumix-a FZ50, bez šale bi oduvao konkurenciju. Ovako, epitet "ultimate prosumer" prosto ne možemo uvrstiti u "feature-list" ovog Fuji-ja, jer nedostatak TTL-a čini da cena od 800$ izgleda krajnje nestvarno. Rezultati bi morali biti barem duplo bolji od S9600, kako bi opravdao takvu cenu, a čisto sumnjam da će to ići baš tako.
A od iskusnijih članova sam naučio još nešto - veliki raspon (u ovom slučaju bi se mogao nazvati "vrtoglavim") često proizvede sasvim suprotan efekat od onoga što prosečan laik očekuje - izvesnu degradaciju krajnjeg rezultata, što samo po sebi ovaj aparat udaljava od ciljne grupe kojoj je namenjen.
Naravno, moram da se ogradim, ja zasad samo trućam o (ne)kvalitetu aparata koji sam video samo na slici. Možda to nije u redu (i nije, u stvari), ali sam sebi ipak dopustio da komentarišem ono što se da naslutiti iz liste najavljenih karakteristika.
Pozdrav i daj Bože da si u pravu! Ako bude toliko dobar, kupiću i njega i EOS 450 D, nek' se nađe.
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|