[ easyyu @ 11.11.2006. 01:28 ] @
Odakle da pocenem...Ovako:Imam swich 8-portni 1 AP D-link-DWL900AP+ i 3 racunara OS WinXP.
Sta mi treba?Da jedan racunar bude server koji ce deliti internet konekciju (NAT-ovati) ka preostalim racunarima (klijent racunarima) a ujedno da sa klijent racunara mogu da se konektujem na internet!?
Kako sam ja ovo zamislio...Naime ovo radi sve ali bez mogucnosti da se klijent racunari kace direktno na net!(moguce ukoliko im manuelno promenim gateway)
Konkretni podatci:

Racunar A:
Srever
IP:192.168.49.20
SM:255.255.255.0
Gateway:192.168.49.1

Racunar B:
Klijent
IP:192.168.49.21
Gateway:192.168.49.20
DNS:212.200.112.1

Racunar C:
Klijent
IP:192.168.49.22
Gateway:192.168.49.20
DNS:212.200.112.1

Na Server racunaru koristim softwre Kerio winroute v4.25 i na njemu podesen DHCP server koji dodeljuje IP adrese klijent racunarima B i C!Preko pomenutog software-a preko NAT-a dobijam internet na klijent racunarima!Naravno na serveru je uspostavljena jedna VPN konekcija ka ISP-u

AP je uboden u swich i preostala tri racunara Server A, B i C takodje u isti swich!
Na klijent racunarima internet dobijam preko mrezne kartice.Nema nikakvog dial-ovanja vec kad se digne windows na njima jednostavno ima interneta!
I sad ovo sve lepo radi!

Wireless AP (predajni od ISP-a) na koji se kaci moj server ima domen 192.168.49.x sa Gateway-om 192.168.49.1.

Ono sto ja zelim..je da klijent racunari budu u stanju da dial-uju neki drugi korisnicki nalog istog ISP-a.
Kada u ovakvoj konfiguraciji ovo uradim javlja se problem da me server (ISP-a) odbija jer logicno nije taj gateway (192.168.49.1) postavljen na klijent racunarima vec je 192.168.49.20 sto je neophodno da bi mi funkcionisalo NAT-ovanje!
Logicno resenje bi bilo da postavim IP mog servera na 192.168.49.1 jer bi u tom slucaju Gateway klijenata bio 192.168.49.1 ali tada me server ISP-a baca sa mreze niti moze da ostvari konekciju!
Moje pitanje je:Sta trebam da uradim..da li treba jos jedna network kartica u mom "server"-u.Da li se uopste ovo moze izvesti?
Nikako ne bih koristio ICS od windows-a jer mi je on fuujj a i pored toga treba mi opseg IP adresa koje cu ja odrediti!
Niti bih rado menjao operativni system.
Unapred hvala!

[Ovu poruku je menjao easyyu dana 20.11.2006. u 00:26 GMT+1]
[ misk0 @ 17.11.2006. 16:48 ] @
Ja tebe ne kontam bash najbolje
Citat:

Ono sto ja zelim..je da klijent racunari budu u stanju da dial-uju neki drugi korisnicki nalog istog ISP-a.

Cime da dialuju ako nemaju uredjaj nakace na sebi? Ako dobro kontam, sav tvoj izlaz je AP koji se spaja sa ISP-om, a sa druge strane je spojen direkt na server.
Jedino sto mozes uraditi je da (ukoliko AP to moze) da ti racunari koriste AP za direktnu vezu na net (da ne idu preko compa A) ali nema ni tad price o razlicitim accountima jer imas 1 uredjaj i 2 racunara ga mogu samo 'dijeliti' a ne koristiti posebno.
[ easyyu @ 17.11.2006. 22:05 ] @
Citat:
misk0: Ja tebe ne kontam bash najbolje

Cime da dialuju ako nemaju uredjaj nakace na sebi? Ako dobro kontam, sav tvoj izlaz je AP koji se spaja sa ISP-om, a sa druge strane je spojen direkt na server.
Jedino sto mozes uraditi je da (ukoliko AP to moze) da ti racunari koriste AP za direktnu vezu na net (da ne idu preko compa A) ali nema ni tad price o razlicitim accountima jer imas 1 uredjaj i 2 racunara ga mogu samo 'dijeliti' a ne koristiti posebno.

Mislim da nisi obrato paznju na ovaj deo txt-a:
AP je uboden u swich i preostala tri racunara Server A, B i C takodje u isti swich!
Znaci ovako..ja jesam u stanju da sa svakog racunara dial-ujem poseban korisnicki nalog u isto vreme!To moze da radi AP!
Primer:Racunar A je konektovan sa korisnickim nalogom perica1 na provajder ISP1
Racunar B je konektovan sa korisnickim nalogom perica2 na provajder ISP2
Isto tako i za C!
Znaci tri razlicite konekcije u isto vreme!Ovo je moguce jedino ukoliko je "moj server" (racunar A) nije podesen da radi DHCP,vec ulogu DHCP-a preuzima bazna stanica na koju se kacim preko AP-a (znaci predajna antena ISP-a)
Ovo je isprobano.I radi!
[ misk0 @ 18.11.2006. 18:58 ] @
Ajmo dalje..

Kako se ti racunari mogu spojiti (kako se spaja racunar A) sa AP-om? Ne mislim na kablove, vec kojim protokolom ili programom? Vidim da na A racunaru nemas GW, a on se spaja sa APom? Kako?
[ easyyu @ 19.11.2006. 23:25 ] @
Citat:
misk0: Ajmo dalje..

Kako se ti racunari mogu spojiti (kako se spaja racunar A) sa AP-om? Ne mislim na kablove, vec kojim protokolom ili programom? Vidim da na A racunaru nemas GW, a on se spaja sa APom? Kako?

Da u pravu si..IZVINJAVAM SE na zabuni!Ja sam zaboravio da napisem da i racunar A ("server") ima GATEWAY:192.168.49.1 (ispravljeno u prvom postu!)
Mislis sa AP-om od ISP-a?Pa klasicnim VPN-om.Protokol je naravno TCP-IP.Program je..nebitan..nemora da postoji bilo koji program da bih uspostavio VPN konekciju sa IPS-om sa bilo kog racunara!Ako me pitas za program koji vrsi sharing sa mog "servera" na preostala 2 racunara (B i C) inda je rec o KERIO Winroure v4.35,ali to sam vec gore naveo!
[ misk0 @ 23.11.2006. 18:38 ] @
Oki, AP ima sa ISPom VPN i ti dobijas 192.168.49.1 kao gateway na svoju mrezu.
Sta te sprecava da na svim racunarima koristis to kao GW?

Koliko ja kontam ovo tvoje 'dialovanje' je uspostava VPN tunnela izmedju tvog AP-a i ISP-a?
Ako AP moze da uspostavi vishe istovremeni VPN konekcija zasto ga ne koristis kao GW za ostala 2 compa?
[ easyyu @ 23.11.2006. 20:09 ] @
Citat:
misk0: Oki, AP ima sa ISPom VPN i ti dobijas 192.168.49.1 kao gateway na svoju mrezu.
Sta te sprecava da na svim racunarima koristis to kao GW?

Koliko ja kontam ovo tvoje 'dialovanje' je uspostava VPN tunnela izmedju tvog AP-a i ISP-a?
Ako AP moze da uspostavi vishe istovremeni VPN konekcija zasto ga ne koristis kao GW za ostala 2 compa?

Sta me sprecava?Opet sticem utisak da nisi porocitao moj prvi post u kome sam sve detaljno opisao!
Sprecava me to da ukoliko na klijent racunarima upisem bilo koji drugi gateway osim IP adrese "mog servera" tada nemam internet sharing na klijent racuunarima!
Da u pravu si..dial-ovanje predstavlja uspostavljanje VPN konekcije sa AP-om (ISP-a) odsnosno klasicno konektovanje preko VPN-a na internet!
[ misk0 @ 24.11.2006. 15:01 ] @
Uh... A kako si ti onda utvrdio da mozes imati 3 tunela preko istog AP-a ako mu ne mozes pristupiti sa 3 razlicite adrese?

Kazes:
Citat:

Znaci ovako..ja jesam u stanju da sa svakog racunara dial-ujem poseban korisnicki nalog u isto vreme!To moze da radi AP!
Primer:Racunar A je konektovan sa korisnickim nalogom perica1 na provajder ISP1
Racunar B je konektovan sa korisnickim nalogom perica2 na provajder ISP2
Isto tako i za C!
Znaci tri razlicite konekcije u isto vreme!Ovo je moguce jedino ukoliko je "moj server" (racunar A) nije podesen da radi DHCP,vec ulogu DHCP-a preuzima bazna stanica na koju se kacim preko AP-a (znaci predajna antena ISP-a)
Ovo je isprobano.I radi!

OKI u tom slucaju je AP DHCP server ali kakve tad podatke dobijes od njega? Sta dobijes za GW? koju IP adresu dobiju racunari B i C?
[ easyyu @ 24.11.2006. 19:52 ] @
Citat:
misk0: Uh... A kako si ti onda utvrdio da mozes imati 3 tunela preko istog AP-a ako mu ne mozes pristupiti sa 3 razlicite adrese?
OKI u tom slucaju je AP DHCP server ali kakve tad podatke dobijes od njega? Sta dobijes za GW? koju IP adresu dobiju racunari B i C?

Ne..moj AP ne radi kao DHCP server!To radi predajna bazna stanica (AP od provajdera).
Stoga za Gateway dobijam adresu 192.168.49.1 a IP adrese se dobijaju na slucajan (slobodan) nacin od strane opet Predajnog AP-a mog provajdera!
Gore opisano je u slucaju automatskog dodeljivanja adresa..moguce je ostvariti sigurno vise ovakvih konekcija...i to je,kazem,isprobano!Bas kako si me citirao (mislim na primer)
[ lord_celtic @ 25.11.2006. 02:25 ] @
ako hoćeš da drugi računari koriste više naloga jednog ISP-a moraćeš koristiti neki relay a gde će ostali klient računari kao gateway imati taj relay
A sad koji je VPN u pitanju?? ako je pptp onda zaboravi na win tj nemože ako ja dobro znam.mikrotik ili linux ti rešavaju stvar sa relay-om(npr pptp relay) ili kupi ap koji ima tu mogućnost.
[ easyyu @ 25.11.2006. 07:48 ] @
Nije PPPOE!MOze malo vise pomoci o relay-u?Koji software a da je pod windows-om?
[ lord_celtic @ 26.11.2006. 18:08 ] @
koji je vpn?? PPTP?
Pazi google je tvoj prijatelj!!
ukucaj pptp relay i sve ce ti biti jasno
[ easyyu @ 27.11.2006. 18:27 ] @
Ok..hvala ti.Pogledacu!