[ nkrgovic @ 11.11.2006. 16:00 ] @
Vest sa ZDNet-a

Ukratko, tice se podrske koju Oracle i sad Microsoft daju Linux-u. Niko ovde ne kaze Linux on the desktop, Year of Linux ili bilo sta slicno, poenta clanka je samo da je Linux izasao daleko ispred Windows-a kao SERVERSKA platforma. "At least in the server world, Linux has won."
[ Mitrović Srđan @ 11.11.2006. 16:21 ] @
Ma to se ne vazi , jos uvek ima muljave fontove. Kakvi serveri ;-)
[ B4lt4z4r @ 11.11.2006. 16:23 ] @
Nista cudno......:)
[ Dragi Tata @ 11.11.2006. 16:48 ] @
E još samo da saznaju to ljudi u realnom svetu i deinstaliraju sve one Exchange, BizTalk, SharePoint, Axapta, i ostale serverske aplikcije.

A i IIS vidim nešto loše stoji: http://www.port80software.com/surveys/top1000webservers/
[ japan @ 11.11.2006. 16:58 ] @

dobro je da je to realna i objektivna statistika, inače bih se zabrinuo
[ Mitrović Srđan @ 11.11.2006. 17:01 ] @
Kao da niste culi za marketing.
[ NastyBoy @ 11.11.2006. 17:19 ] @
Riiight... a "IBM-sponsored study on Linux" je primer objektivnosti? :)
[ Not now, John! @ 11.11.2006. 18:23 ] @
Dobri komentari:
komentar 1
komentar 2
[ nkrgovic @ 11.11.2006. 18:49 ] @
Citat:
Dragi Tata: E još samo da saznaju to ljudi u realnom svetu i deinstaliraju sve one Exchange, BizTalk, SharePoint, Axapta, i ostale serverske aplikcije.

Prvo, dragi tata ( ;) ), niko sa pola mozga ne "deinstalira" server koji radi, ma sta koristio. Ovde se prica o novim instalacijama, i "pogledu u buducnost" realnog poslovnog sveta. :) Ajde sad ozbiljno:

Glavna prednost Linux servera je na drugom trzistu od tog koji ti spominjes. Serveri koje voze internet aplikacije i "Web 2.0" su u najvecem porastu i upravo oni su najveci prodor Linux-a. Takodje, Linux je sasvim korektno resenje i za baze podataka (bar to Oracle i IBM misle, a oni se kanda razumeju u baze), kao i za aplikativne servere (Bea, Websphere, JBoss...). Ovo su takodje primene servera koje generisu dosta prihoda, i upravo one gde se podrska najvise placa. Ovde doduse i pouzdanost ima veliku ulogu, tako da se sve vreme prica o donjem delu tog trzista (koji je doduse i najborojniji). Gornji segment ce jos dugo vremena drzati Unix-i uz pokoji Mainframe: tu skalabilnost i pouzdanost PC sa bilo kojim OS-om nece skoro dostici.

Sto se tice tog spiska serverskih aplikacija koji ti navodis, takozvanih "groupware" resenja, ona ce ostati glavno utociste MS-a, sve dok MS bude jedini proizvodjac desktop-a. Sve dok su klijenti Outlook i MS office bice najlakse imati servere koji voze Exchange, BizTalk i SharePoint. Na *nix platformama postoje i druga resenja slicnih problema, koja su uglavnom web-bazirana, ali sa MS-om na desktop-u MS serveri pruzaju mnogo veci komfor korisnicima. Sansa da se ovo promeni postoji i ja je vidim na nekoliko mesta: prva je daljinski pristup, gde web-based aplikacije imaju velike prednosti, a drugi su heterogena okruzenja. Apple postaje znacajan igrac na desktop-u, koji bi tu mogao doneti promene, ako bi jednom uspeo uzeti znacaj udeo na trzistu corporate desktop-a. Doduse, MS tu igra na sigurno nudeci Office i za Apple. U svakom slucaju, to trziste je ono na kome ce se MS najduze odrzati, jer je najjace vezano za desktop-e, gde MS jos uvek dominira.

Citat:
japandobro je da je to realna i objektivna statistika, inače bih se zabrinuo

Citat:
NastyBoy: Riiight... a "IBM-sponsored study on Linux" je primer objektivnosti? :)

Pa i IBM je Microsoft Partner, i to dosta veliki. Ne verujem ja u tu teoriju da IBM "gura Linux". IBM je firma koja prodaje harder i podrsku. Jednostavno, oni nude sve sto trziste hoce, i tu je kraj... Nemojte misliti da ce IBM odbiti da proda server sa MS resenjem i podrsku za njega, ili da ce imati losu podrsku. Lepo ce to naplatiti - i njima fino. :)
[ Dragi Tata @ 11.11.2006. 21:48 ] @
Citat:
japan

dobro je da je to realna i objektivna statistika, inače bih se zabrinuo

E jbga, pre 3-4 godine smo dokazali da jeste, a stvarno nemam nameru da "padobrancima" objašnjavam iste stvari sto puta :) Iskopaj negde temu pa se informiši o metodici sajta port80 i fortune 1000 kompanijama uopšte.
[ Dragi Tata @ 11.11.2006. 22:10 ] @
Da, evo ga link na temu: http://www.elitesecurity.org/t...ljenija-Web-servera-danasnjice

Inače, tad smo na Advocacy imali bar dva kompetentna Linuxovca: popaja i dinketa, pa je bilo i zanimljivo diskutovati. Danas je to (ehm) malo drugačije :)
[ japan @ 11.11.2006. 22:14 ] @
jel to ova tema u kojoj se objašnjava kako se formira port80 statistika i fortune 1000 liste i u kojoj ti kažeš:
Citat:
Dragi Tata: Mislim da možemo da se složimo da je Apache zastupljeniji ako se posmatraju "svi" web sajtovi, ali da je IIS preovlađujući kod velikih kompanija (posebno onih koje koriste SSL). Zaključak? Ako ste "Linuxovac", to je dokaz da je Apache bolji jer ga ukupno gledano ima više. Ako ste "MSovac", to je dokaz da je IIS bolji, jer ga više koriste tamo gde je gusto. :)

da, jeste :)

Citat:
Dragi Tata: Inače, tad smo na Advocacy imali bar dva kompetentna Linuxovca: popaja i dinketa, pa je bilo i zanimljivo diskutovati. Danas je to (ehm) malo drugačije :)

ma ne, nego samo ti tad još nisi znao šta je to linux pa su ti sve te stvari izgledale možda malo mistično. danas je to (ehm) malo drugačije ;)

[Ovu poruku je menjao japan dana 11.11.2006. u 23:29 GMT+1]
[ degojs @ 11.11.2006. 22:37 ] @
@japan: u čemu je problem? Imaš spisak Fortune 1000 kompanija, pa ako ne veruješ..

Citat:
poenta clanka je samo da je Linux izasao daleko ispred Windows-a kao SERVERSKA platforma. "At least in the server world, Linux has won."

LOL

U kom to server svetu?

Kod mene u firmi praktično svi DC i fajl serveri su pod Windowsom. Što se application servera tiče, opet je u pitanju Windows, negde još ima neki Java server (Tomcat ili JBoss, a i ti često na Windowsu). Nameće se i prosto pitanje: da li je uopšte za očekivati da će u iole većoj mreži gde se koriste Windows radne stanice (a takva je većina mreža) uopšte koristi bilo šta drugo za DC i fajl servere.

Linux? LOL

Što se ostalog tiče, ponovo Fortune 1000, http://www.port80software.com/surveys/top1000appservers/:

Microsoft's ASP.NET and ASP are the
Leading Application Server Technologies
For Fortune 1000 Companies' Web Sites

Takođe, iz prve ruke znam za neke velike osiguravajuće kompanije, u potpunosti su standardizovane na Microsoft alatima. Pomagao sam nedavno jednoj osobi nešto oko programiranja, pa dobro znam šta koriste.

Intranet (serveri) je, kako se meni čini, područje gde MS postaje dominantan isto kao i na desktopu.

Osim toga čak i prema Netcraftu, IIS ima sasvim solidno učešće, ako se uzme da se plaća, a LAMP ne.
[ japan @ 11.11.2006. 22:46 ] @
Citat:
degojs: u čemu je problem?

problem je u tome što je ovo statistika koja je zasnovana na listi koja je opet formirana na neki subjektivan način. pitanje je da li se to uopšte može nazvati statistikom

Citat:
degojs: Imaš spisak Fortune 1000 kompanija, pa ako ne veruješ...

ma verujem ja, ali to ništa ne znači. a sve i da ne verujem, šta? nmap u ruke? toliko zaludan nisam ;)

Citat:
degojs: Što se ostalog tiče, ponovo Fortune 1000

pa normalno. ako već koriste tu platformu, onda će da je koriste u full-u. ali opet je to samo ta kvazi-statistika.

možda ja nisam sve to dobro shvatio, ispravite me ako grešim, ali po istom principu bi bentley bio najzastupljeniji automobil u gb samo zato što ga vozi 50 najbogatijih britanaca
[ degojs @ 11.11.2006. 23:05 ] @
Citat:
problem je u tome što je ovo statistika koja je zasnovana na listi koja je opet formirana na neki subjektivan način. pitanje je da li se to uopšte može nazvati statistikom

Lista je 1000 najvećih američkih kompanija, šta tu ima subjektivno?

Ma, u stvari, što reče Tata, da sad ponovo razglabamo jedno te isto..
[ nkrgovic @ 11.11.2006. 23:51 ] @
Citat:
degojs: @japan: u čemu je problem?
U kom to server svetu?

Kod mene u firmi praktično svi DC i fajl serveri su pod Windowsom. Što se application servera tiče, opet je u pitanju Windows, negde još ima neki Java server (Tomcat ili JBoss, a i ti često na Windowsu). Nameće se i prosto pitanje: da li je uopšte za očekivati da će u iole većoj mreži gde se koriste Windows radne stanice (a takva je većina mreža) uopšte koristi bilo šta drugo za DC i fajl servere.

Linux? LOL

- Kod mene u firmi nisu prakticno, vec apsolutno svi serveri pod nekim Red Hat-om ili derivatom, osim sprac-ova pod solarisom. Pa? Kakav je argument "kod mene u firmi je sve windows" uopste? Sad ja treba da kazem: "Degojs? LOL" , je li?

- Znas, jako je tesko imati produkcioni DC server pod necim sto nije Windows. :) PDC moze, ali AD nikako :). Opet, pa? Doduse, puno ljudi je svesno koliko Windows lepo skalira, pa, na primer, velike firme (ljubljeni ti Fortune's) obicno, posto imaju Windows desktope rade sledece: Uzmu i u svaki malo-veci brach stave po Windows server da vozi AD. Onda, posto to skalira onako "drazesno" (sto rece uciteljica) dignu LDAP na Solarisu i nameste te Windows servere da samo rade kao "proxy" ka pravom serveru. Podaci stoje na Unix-u, MS ih sluzi da bi bila MS tehnologija. GM je to uradio sa par stotina hiljada user-a pre koju godinu, kazu da im je super. Sad imaju centralizovan management na nivou celog GM-a, po svim kancelarijama u svetu.

- Ja sam vise puta naglasio da mislim da ce takve primene ostati poslednje mesto koriscenja MS-a. Znaci, u startu se hvatas za ono sto sam rekao da jeste tako. :)

Citat:

Što se ostalog tiče, ponovo Fortune 1000, http://www.port80software.com/surveys/top1000appservers/:
...
Takođe, iz prve ruke znam za neke velike osiguravajuće kompanije, u potpunosti su standardizovane na Microsoft alatima. Pomagao sam nedavno jednoj osobi nešto oko programiranja, pa dobro znam šta koriste.
...
Intranet (serveri) je, kako se meni čini, područje gde MS postaje dominantan isto kao i na desktopu.
...
Osim toga čak i prema Netcraftu, IIS ima sasvim solidno učešće, ako se uzme da se plaća, a LAMP ne.

Application server i Web site application server nisu isto. To takodje nisu ni DB serveri. Link ti ne radi, grafic je ko zna odakle, a primeri su ti "neke velike osiguravajuće kompanije" i "Pomagao sam nedavno jednoj osobi nešto oko programiranja" . Dejane, ako imas neke argumente, samo izvoli, ali nek budu argumenti :).

Ja ne sporim da se MS serverska resenja koriste i da ce se jos dugo koristiti kao groupware i security ispomoc MS klijentima. Znaci, zaboravite, molim vas lepo te primene - to ce MS drzati jos dugo... Uostalom - to su njihovi klijenti :). Uslov da se ne koristi MS groupware je da se necim prvo zameni outlook i office :).

Ono o cemu se prica su TRENDOVI u koriscenju i uzimanju novih resenja za pre svega Web i Baze, pre svega. Znaci, ne stanje pre par godina, vec pravac u kome se krece trziste, dugorocno.
[ degojs @ 12.11.2006. 00:03 ] @
Pa "moja" firma je ministarstvo zdravlja Ontarija, kad te već interesuje. Tu i tamo ako se nađe neki server da nije Windows, ali zanemarivo. Tvoja firma? Nemoj mi samo opet onu gde si samo ti u stanju da instaliraš Red Hat Linux server.

Citat:
Link ti ne radi, grafic je ko zna odakle, a primeri su ti "neke velike osiguravajuće kompanije" i "Pomagao sam nedavno jednoj osobi nešto oko programiranja" . Dejane, ako imas neke argumente, samo izvoli, ali nek budu argumenti :).

Jeste, link ne radi jer je ostala jedna : na kraju, typo. Dakle,

http://www.port80software.com/surveys/top1000appservers/

Da li i dalje ne radi i da li je grafikon ko zna odakle?

Imaš ti neki takav grafikon, ko zna odakle?

Što se drugog dela tiče, odgovor čim se vrnem iz prodavnice :)
[ degojs @ 12.11.2006. 00:25 ] @
Citat:
a primeri su ti "neke velike osiguravajuće kompanije" i "Pomagao sam nedavno jednoj osobi nešto oko programiranja" .

U pitanju je supruga mog brata, radi kao programer za Sunlife Financial. Slobodno pogledaj oglase za posao, koje tehnologije se traže.

Šta je tebi, što ti misliš da bi ja to sve izmišljao?

Mislim, ne znam koliko pratiš ovaj forum, ako pratiš, možda si primetio da ja recimo radim Javu (i manje .NET) na poslu. Well, da mi je do laganja i takve priče, ne bih ni to rekao, itd.

Citat:
Znas, jako je tesko imati produkcioni DC server pod necim sto nije Windows. :) PDC moze, ali AD nikako :). Opet, pa?

Šta pa? :)

Pa ako imaš Windows na desktopu, a imaš ga u 99% slučajeva, onda je sigurno da imaš i Windows servere kao DC i verovatno i velik broj fajl servera takođe pod Windowsom. A Linux uopšte ne nedostaje, tako da priče o broju servera.. mačku o rep :)

Citat:
Doduse, puno ljudi je svesno koliko Windows lepo skalira, pa, na primer, velike firme (ljubljeni ti Fortune's) obicno, posto imaju Windows desktope rade sledece: Uzmu i u svaki malo-veci brach stave po Windows server da vozi AD. Onda, posto to skalira onako "drazesno" (sto rece uciteljica) dignu LDAP na Solarisu i nameste te Windows servere da samo rade kao "proxy" ka pravom serveru. Podaci stoje na Unix-u, MS ih sluzi da bi bila MS tehnologija. GM je to uradio sa par stotina hiljada user-a pre koju godinu, kazu da im je super. Sad imaju centralizovan management na nivou celog GM-a, po svim kancelarijama u svetu.

Imaš još neku priču tako sa Slashdota? Ja ti kažem iz iskustva, a ti vidi šta ćeš da kopaš.

Osim toga, pominješ Solaris, a tema je nešto kao o Linuxu, zar ne?
[ nkrgovic @ 12.11.2006. 00:32 ] @
Citat:
degojs: Pa "moja" firma je ministarstvo zdravlja Ontarija, kad te već interesuje. Tu i tamo ako se nađe neki server da nije Windows, ali zanemarivo.

Ne znam kako je u Ontariju, ali u vecini zemalja resenja koja se koriste u drzavnoj upravi su dobrim delom politicki izabrana. Iskreno, meni je vise smetao ton koji si koristio... No, nazad na diskusiju.
Citat:
Jeste, link ne radi jer je ostala jedna : na kraju, typo. Dakle,

Hvala, ovo jeste mnogo bolje. Ujedno nema ni "LOL"-ova, i vracamo se na pravu raspravu. Posebno hvala na tome :)

Sa druge strane, da si procitao clanak koji sam ja poslao, nasao bi sledece:
Citat:

The truth of the assertion is in a chart near the back of the report. It shows that 83% of companies expect to support new workloads on Linux next year, against 23% for Windows. The move is slower for larger enterprises, but the direction is clear.

Znaci, Fortune 1000 su, po definiciji najvece kompanije, i samim tim i najintertnije. I ovaj clanak to potvrdjuje, oni tvrde da se trziste mnogo vise menja kod manjih kuca. Dalje, ovo sto ti navodis je analiza stanja pre par meseci, ZD Net prica o trendovima. Cak se ne radi ni o sadasnjem stanju, vec o onome sto se planira za narednu godinu. Odvojeno od ZD Net-ovog clanka ja sam interpolirao da ce se trend pokazati i na aplikacionim (manje) i DB serverima (vise, posebno mi se cini da ce se Oracle trziste pomeriti ka Linux-u i Solarisu). To je moja procena, odvojena od one ZD Net-a. Ovo sto si ti naveo su Web serveri i njihove tehnologije, a ne aplikacioni serveri, clanak to lepo kaze (Ne mislis, valjda da je Perl aplikacioni server :) ). Ono sto ZD Net tvrdi je da ce iduce godine cak i ovaj grafik biti sa smanjenim ucescem MS-a, a da ce se to mnogo vise videti na manjim sajtovima / firmama.
[ nkrgovic @ 12.11.2006. 00:40 ] @
Citat:
degojs:
Šta je tebi, što ti misliš da bi ja to sve izmišljao?

Mislim, ne znam koliko pratiš ovaj forum, ako pratiš, možda si primetio da ja recimo radim Javu (i manje .NET) na poslu. Well, da mi je do laganja i takve priče, ne bih ni to rekao, itd.

Izvini, samo sam hteo reci da jedna firma, ma koja bila nije neki primer. Analiza sa Port80 koju si dao je bila mnogo bolja, i to vidis u mom drugom postu. Ne pada mi na mali mozak da kazem nesto lose o tebi, samo se trudim da vodim raspravu sa tobom (sto znaci i da, bar donekle, cenim tvoje misljenje), pa shodno tome osporavam i argumente tipa "jedna firma", ma koja bila. Ispravio si post, dao podatke, procitao sam i nastavio u drugom postu.
Citat:

Šta pa? :)

Pa ako imaš Windows na desktopu, a imaš ga u 99% slučajeva, onda je sigurno da imaš i Windows servere kao DC i verovatno i velik broj fajl servera takođe pod Windowsom. A Linux uopšte ne nedostaje, tako da priče o broju servera.. mačku o rep :)

OK, dejane, ajde ponovo: SLAZEM SE. Ono sto sam ja i napisao je da ce u Windows mrezi sa MS Office i Outlook klijentima AD DC i Groupware serveri naravno biti MS-ovi. To i ne pokusavam da osporim. Ono o cemu clanak koji sam naveo prica je da Linux preuzima primat nad MS-om na trzistu PC servera kao platforma za buduce deploymente, pre svega zahvaljujuci web tehnologiji.

Da potvrdim jos jednom: I moj i tvoj drugi post su rasprava. Ovde se slazemo :).
[ degojs @ 12.11.2006. 01:08 ] @
Citat:
Znaci, Fortune 1000 su, po definiciji najvece kompanije, i samim tim i najintertnije.

Pa sad, nije .NET nešto toliko staro, nego upravo obrnuto.
[ Mitrović Srđan @ 12.11.2006. 01:14 ] @
ja bih voleo da mi neko od win znalaca i win-internals hakera pomogne oko jednog problemcica ;-)
http://www.elitesecurity.org/t...ta-rezolucija-user-account-ima
[ dr ZiDoo @ 12.11.2006. 11:14 ] @
Ne mogu vjerovati da neko pri čistoj pameti može da uzme port80 statistiku kao tačnu. Pa kad surfaš 2 sata shvatiš paradox.
[ mulaz @ 12.11.2006. 15:07 ] @
ne znam kako, ali naisao sam na netcraft.. i opet vidim statstike...

statistika servera (Market Share for Top Servers Across All Domains August 1995 - November 2006)

gde je to iis prvi?

a oko pouzdanosti (Ranking by Failed Requests and Connection time,)

http://uptime.netcraft.com/per...rmance/Hosters?tn=october_2006
windows tek na 12om mestu i na dole
[ degojs @ 12.11.2006. 16:59 ] @
Ne mogu verovati da nekom opet treba pojašnjavati i port80 i Netcraft..

[ Mitrović Srđan @ 12.11.2006. 17:10 ] @
degojs sto si skrtica pa pomozi meni u mom problemu?
Jbg mi smo tebi pomogali oko muljavih fontova ;-)
[ degojs @ 12.11.2006. 21:59 ] @
Pa dobio si odgovor na drugoj temi, u čemu je problem?

Feature koji je bitan za 0.00001% ljudi i nije nešto što baš mora biti po difoltu deo OS-a, zar ne? Stvar je da jednostavno rešenje postoji. Nisam čuo da se neko žali što npr. AutoCAD, Photoshop ili Office nisu deo Windows-a, tako da ne vidim u čemu je u stvari tvoj problem. Ne bi smetalo da ima, slažem se, ali već rekoh - ne vidim ni problem sa rešenjem koje si dobio.

Osim toga, pošto LCD monitori imaju jednu "native" rezoluciju, postavlja se pitanje - ko će to uopšte i da radi (u nekom višekorisničkom okruženju ili ne). Ne znam kod nas, ovde skoro više i ne možeš da kupiš CRT monitor.

Sa druge strane, bolje da ne ulazimo u priču šta je to za desktop korisnike (kućne, pro) bitno, a na Linuxu jednostavno ne postoji - po difoltu ili ne :)

Citat:
Jbg mi smo tebi pomogali oko muljavih fontova ;-)

Da, fontovi se kopiraju sa Windowsa. LOL :) To ti ne smeta, takva osnovna stvar kao fontovi, a? :)

I da, što smaraš ovde, kad si već dobio odgovor na drugoj temi?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 12.11.2006. u 23:10 GMT+1]
[ flylord @ 12.11.2006. 23:33 ] @
“Unix is not Unix.”

~ Richard Stallman on Unix

“Unix is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.”

~ Oscar Wilde on Unix
[ flylord @ 12.11.2006. 23:38 ] @
Linux®, Linux Is Not UniX more commonly known as DorkWare for Dweebs, is an operating system used mainly for cracking into animal hospitals and online banking sites by 12-year-old social misfits desperate to appear 1337 in front of other 12 year old social misfits. It is free as in free beer, and is the only operating system which allows one to engage in OS wars with people who use the same operating system, a feature which has revolutionized Slashdot.

It was created entirely by one amazing man, communist Linus Torvalds, and if you don't believe that, just ask him. He'll tell you, but only if you address him as "My Lord" or "Your Worship". And do not make the mistake of mentioning SCO; he will kill you and bury you within the kernel (that's what makes it so bloated).
[ flylord @ 12.11.2006. 23:40 ] @
Installing programs has been made much easier on Linux®, with standalone software only taking the miniscule amount of twenty hours to install (this includes a whole host of dependency files adding even more useful functionality). Unlike Windows software, Linux® software can be fully configured to every user's specific taste in just a scant two months or so.
[ bojan_bozovic @ 12.11.2006. 23:54 ] @
Citat:
Installing programs has been made much easier on Linux®, with standalone software only taking the miniscule amount of twenty hours to install (this includes a whole host of dependency files adding even more useful functionality). Unlike Windows software, Linux® software can be fully configured to every user's specific taste in just a scant two months or so.

Ma svakako.

Citat:
Linux®, Linux Is Not UniX more commonly known as DorkWare for Dweebs, is an operating system used mainly for cracking into animal hospitals and online banking sites by 12-year-old social misfits desperate to appear 1337 in front of other 12 year old social misfits. It is free as in free beer, and is the only operating system which allows one to engage in OS wars with people who use the same operating system, a feature which has revolutionized Slashdot.

Ne znam gde si ovo nasao, ali u Oracleu to ocigledno ne znaju, postedi nas, a Oraclu posalji e-mail.

Opet cemo o webserverima? Ne kazem da komercijalna baza ne moze da se skalira, skaliraju se, ali je cena licenci strahovita (moze da bude i 10000 dolara po procesoru, ako hocete klastering). Zato ne pitajte sto skoro svi sajtovi koji imaju ogromnu posecenost ne koriste Windows.
[ japan @ 13.11.2006. 00:39 ] @
Linux is just a anarchist invention aiming at bringing chaos and death everywhere in the world. I am still amazed to see that no one is able to see the truth in their games
[ japan @ 13.11.2006. 00:42 ] @
BSD, Lunix, Debian and Mandrake are all versions of an illegal hacker operation system, invented by a Soviet computer hacker named Linyos Torovoltos, before the Russians lost the Cold War.
[ japan @ 13.11.2006. 00:51 ] @
The name alone (LINUX) sounds kind of queer to me!
It's just some primitive European substitute for a real operation system like the mighty Windows XP.
Also I would like to mention that Apple's 'Mac Os X' is a real threat, too. This damn extrem leftwing company is giving millions to the democ-rats!!!
Also I suspect that this Mac OS is sending personal information to Apple and other communist companies and organizations!
[ japan @ 13.11.2006. 00:53 ] @
a jeste slušali KUD idiote kad ste bili mali?

šta ono beše neuništivo?
[ Mitrović Srđan @ 13.11.2006. 01:16 ] @
@degojs
Eto meni je bitno jako uopste necu da pricam zbog cega moj problem.
Naleteo sam na taj problem i nisam mogao da ga resim bez nekog dodatnog programa.
A kada u linuxu nesto moras da podesavas dodatno sa nekim app-om onda je to
zestoka rabota ;-)
Mislim daj molim te. Javi kad win postane pravi multuser sistem ;-) i kad postuje
prava svakog korisnik i kada racuna svakog korisnika na sistemu kao zasebnu licnost.
A ne da podesim nesto na jednom admin nalogu a to se odrazi na sve ostale.

Ti si sa fontovima smarao mesecima. Zato o smaranju molim te ;-)

Citat:

isam čuo da se neko žali što npr. AutoCAD, Photoshop ili Office nisu deo Windows-a, tako da ne vidim u čemu je u stvari tvoj problem.

Hahah o Boze ;-)
[ degojs @ 13.11.2006. 01:33 ] @
Pa taj problem je tako strašan, da eto ljudi koji koriste Windows jednostavno lude zbog istog.. Masovno prelazimo svi na linux pošto to na Windowsu nije moguće po difoltu :) Kako bre da koristimo WIndows bez tog, pogotovo sa LCD monitorima :)))

Citat:
Eto meni je bitno jako uopste necu da pricam zbog cega moj problem.

Ma jasno, strašan problem, slično kao i ono od božovića - kako da mi se prozori uvek otvaraju na istoj poziciji na ekranu..

Au, kakvi veliki problemi Windowsa. LOL :)

Sa druge strane, pogledaj svet oko sebe, pa se zapitaj što Linux, još besplatan, nema više od 1% korisnika na desktopu. Verovatno zbog tako sjajnih mogućnosti :) Mogućnosti da podešavaš sitnice za koje ne više od, upravo, 1% ljudi nije briga.

I opet, dobio si rešenje, bez da kopiraš fajlove sa druge particije na kojoj je drugi OS :))))

I za kraj, i tebi bih poručio: samo ti prvo ukloni Windows sa diska, pa mi onda pričaj o Linuxu :)
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 04:33 ] @
Citat:
Ma jasno, strašan problem, slično kao i ono od božovića - kako da mi se prozori uvek otvaraju na istoj poziciji na ekranu..

Au, kakvi veliki problemi Windowsa. LOL :)

Dupli standardi, kako predvidivo ;-)

Citat:
Sa druge strane, pogledaj svet oko sebe, pa se zapitaj što Linux, još besplatan, nema više od 1% korisnika na desktopu. Verovatno zbog tako sjajnih mogućnosti :) Mogućnosti da podešavaš sitnice za koje ne više od, upravo, 1% ljudi nije briga.

Tu je gde i OSX. Kao sto rekoh, nikoga nije briga za mogucnosti i kvalitet sistema, kad je 9x/Me tako dobro prolazio. Argumentujes ocenom neuke vecine windows korisnika degojs, ne gubi to iz vida.
[ Mitrović Srđan @ 13.11.2006. 07:19 ] @
Heh znaci ne moze ;-) Nista bez dodatnog software-a.
Dobro mozda se sa vistom nesto i promeni i windows postane
pravi multiuser sistem.

Citat:

Sa druge strane, pogledaj svet oko sebe, pa se zapitaj što Linux, još besplatan, nema više od 1% korisnika na desktopu

Da i galeb cokolada ima 1% market share , jel to znaci da je gora od Milke? ;-)
(banalan ali ne i stvaran primer)
Znaci ako proizvod ima mali market share on je po defaultu los proizvod?

Citat:

I opet, dobio si rešenje, bez da kopiraš fajlove sa druge particije na kojoj je drugi OS

Kopiram samo pesme -)

Citat:

I za kraj, i tebi bih poručio: samo ti prvo ukloni Windows sa diska, pa mi onda pričaj o Linuxu

Uf da win na hardu me cini jako manje kompetentnim da pricam o linuxu. Moram ga pod hitno
izbrisati kako nebi dovodio u pitanje moje tvrdnje i da bi bio cool.
[ Zoran Rodic @ 13.11.2006. 09:26 ] @
Citat:
japan: BSD, Lunix, Debian and Mandrake are all versions of an illegal hacker operation system, invented by a Soviet computer hacker named Linyos Torovoltos, before the Russians lost the Cold War.

Kopiracu OffHand-a pa cu i ja ovu sjajnu recenicu staviti u potpis :)
[ nkrgovic @ 13.11.2006. 19:43 ] @
Citat:
japan: a jeste slušali KUD idiote kad ste bili mali?

Evo, ovo je vrhunac: ovaj baljezga jedno, flylord baljezga nesto drugo, blood prica kako mu ne radi desktop i onda svi pocnu pricu oko fontova.... A tema lepo kaze SERVERI.

Ima li ovaj forum moderatore? Rade li oni oni nesto? Je'l to Advocacy postao sinonim za "lupetanje", "offtopic po zelji", ili prosto "flame" ? Meni se stvarno ne brise cela tema, posto smo poceli da pricamo normalno o SERVERIMA, ali ako moderatori nece da rade svoj posao, ja ne znam sta drugo... Ovo je stvarno strasno.
[ Mitrović Srđan @ 14.11.2006. 01:31 ] @
Heh prelistaj ostale teme nijedna se nije zavrsila na zadatoj temi ;-)
Takav je advocacy.
[ NastyBoy @ 14.11.2006. 01:38 ] @
Tema svake teme je tema foruma - Advocacy.
Shta si ti ochekivao, da ce neko da se prikloni drugoj strani i da kazhe "jeste, u pravu ste"? :)
Ovo uglavnom nije tehnichka diskusija, tj. mozhe biti, ali tek koliko da zavara naivne posmatrache :)
[ Apatrid @ 14.11.2006. 01:44 ] @
Pa, ako ćemo pošteno, ovakav naslov originalnog članka je garancija da će tema da zavšri kao flame.

"Rat" nikako nije završen. Premnogo ljudi u struci je investiralo premnogo vremena i truda u MS platformu da je takav "rat" uopšte moguće "dobiti" tako brzo. QED

Legacy OS :D
[ nkrgovic @ 14.11.2006. 01:57 ] @
Citat:
NastyBoy: Tema svake teme je tema foruma - Advocacy.
Shta si ti ochekivao, da ce neko da se prikloni drugoj strani i da kazhe "jeste, u pravu ste"? :)
Ovo uglavnom nije tehnichka diskusija, tj. mozhe biti, ali tek koliko da zavara naivne posmatrache :)

Ocekivao sam Advocacy, ali oko SERVERA. Nisam ocekivao da neko u diskusiji o serverima pocne pricu o Windows desktopu ili fontovima, ili da neko stavlja izjave o Unix-u u usta Oscar-a Wilde-a, koji je umro 70 godina pre pocetka Unix epohe... Da sam ocekivao da se svi samo sloze - ne bi ni pisao. Ocekivao sam argumente i kontraargumente u korist sereverskih deployment-a pod razlicitim OS-ovima, a ne baljezgarije. Poenta moderacije je bas u tome da se izbace strvari koje su offtopic. Ocigledno sam imao previsoko misljenje ...

Sad sam lepo promenio signature, i shodno tome cu na dalje da cutim kad ljudi nastave da lupetaju.
[ cynique @ 14.11.2006. 11:40 ] @
Znači šta...MS je "izgubio rat" ? :)

Šteta što nemate neke hard fakte (npr. revenue + market share) da potkrijepite takve tvrdnje :) Neki idiotski blog sa ZDNeta...oh please.

Dok čekamo godišnji IDC report za 2006 (da uočimo, jelte, "trend"), podsjetimo se ne tako davnog trenda iz 2005:

Windows bumps Unix as top server OS
[ nkrgovic @ 14.11.2006. 13:28 ] @
Citat:
cynique: Znači šta...MS je "izgubio rat" ? :)

Šteta što nemate neke hard fakte (npr. revenue + market share) da potkrijepite takve tvrdnje :) Neki idiotski blog sa ZDNeta...oh please.

Znaci da analize o kojima pricaju pokazuju da su planirane instalacije u sledecoj godini pretezno orijentisane na Linux. Konkretno, cetiri puta vise nego na Windows.Ne znam koje "hard fakte" ocekujes za planirane deploymente u sledecoj godini? Kako mislis da ti neko da revenue izvestaj za sledecu godinu? Ili ti pretpostavljas da autor nije u pravu, i da ce: 1) Iduce godine biti instalirano mnogo vise Office i Groupware servera nego Web servera ili 2) da ce vecina instaliranih web servera biti pod Windows-om?
Citat:
Dok čekamo godišnji IDC report za 2006 (da uočimo, jelte, "trend"), podsjetimo se ne tako davnog trenda iz 2005:

- Unix, ne Linux.
- Vec sam objasnio kad smo pricali o tome: Unix se JAKO retko kupuje. Solaris je free, a AIX mozes da kupis samo uz IBM hardver. Zarada od prodaje Unix-a je samo za media kit-ove, za razliku od windows-a gde MS naplacuje i licencu, i CAL-ove, i... Ukratko, prodaja Unix-a nije izvor prihoda proizvodjacima Unix-a.
[ degojs @ 14.11.2006. 13:50 ] @
A kako bi uopšte bilo za očekivati da će biti instalirano više Windows web servera, so obzirom na to da Win nije besplatan a LAMP jeste?

Vidi onaj Netcraft grafik: da, Windows/IIS je na nekih 30%, ali this 30% donosi $$$ Majkrosoftu. Čisto sumnjam da je njima cilj da imaju 100% udeo na tržištu ako bi to donosilo $0.

Citat:
za razliku od windows-a gde MS naplacuje i licencu, i CAL-ove, i... Ukratko, prodaja Unix-a nije izvor prihoda proizvodjacima Unix-a.

Samim tim poređenje je prilično besmisleno, zar ne?

Znaš i sam da je Windows od nedavno najprodavaniji server - tako da ponovimo pitanje: ko je dobio server rat, ako je Windows postao najprodavaniji?
[ nkrgovic @ 14.11.2006. 14:27 ] @
Citat:
degojs: A kako bi uopšte bilo za očekivati da će biti instalirano više Windows web servera, so obzirom na to da Win nije besplatan a LAMP jeste?

Vidi onaj Netcraft grafik: da, Windows/IIS je na nekih 30%, ali this 30% donosi $$$ Majkrosoftu. Čisto sumnjam da je njima cilj da imaju 100% udeo na tržištu ako bi to donosilo $0.
...
Samim tim poređenje je prilično besmisleno, zar ne?

Znaš i sam da je Windows od nedavno najprodavaniji server - tako da ponovimo pitanje: ko je dobio server rat, ako je Windows postao najprodavaniji?

Pazi, to je kao kad bi rekao "search na google-u se ne placa, znaci google gubi pare". Support za servere su jako lepe pare, na koje ni MS nije imun :). To sto neko neki proizvod deli besplatno, a onda od corporate klijenata naplacuje podrsku (plus, u slucaju tradicionalnih Unix vendora naplacuje i hardver), nikako nije los nacin da se zaradi. Pogledaj samo IBM, oni su prodali celu proizvodnju desktop-a jer mnogo vise novca mogu da zarade radeci samo podrsku. Od tih 70% servera koji su LAMP ili nesto slicno, jedan prilicno fin procenat donosi prihod Red Hat-u, Sun-u i IBM-u.

Ono u cemu je poenta je, ipak, nesto sasvim drugo: Ako 70% internet servera sad koristi neki LAMP ili LAMP-like stack, i iduce godine preko 80% novih servera bude koristilo LAMP, onda mozes da pretpostavis da je najvece trziste za usluge i podrsku internet servera - LAMP trziste. To dalje vodi orijentaciji provajdera ka LAMP-u, vecoj ponudi dodataka za LAMP i uopste koncentrisanju paznje i inovacija na LAMP platformu. Ako MS dopusti sebi (a cini se da se to desava) da bude marginalizovan na trzistu Web servera to dovesti do potpunog potiskivanja MS-a sa tog trzista. Samo po sebi to je jako neprijatno. To je upravo ono na sta su momci sa ZD Net-a ciljaju clankom.

Sto je jos gore, uz podrsku Oracle-a MS moze biti marginalizovan i na trzistu baza podataka. A ako izgubi ta dva trzista, i bez uporista u aplikativnim serverima (MS nema nista sto konkurise Java platformi i proizvodima kao sto je JBoss, Websphere ili Bea Weblogic - .NET je tek u povoju), MS rizikuje da, gubeci na dva fronta paralelno i nemajuci cvrstu poziciju na trecem, bude skroz marginalizovan na proizvodjaca servera koji se koriste samo za office / groupware primene. Ne verujem da bi se njima dopalo da budu Novell 21-og veka, posto smo vec videli da NetWare nije tako dugo opstao...
[ cynique @ 14.11.2006. 15:45 ] @
Citat:
nkrgovic: Znaci da analize o kojima pricaju pokazuju da su planirane instalacije u sledecoj godini pretezno orijentisane na Linux. Konkretno, cetiri puta vise nego na Windows.Ne znam koje "hard fakte" ocekujes za planirane deploymente u sledecoj godini? Kako mislis da ti neko da revenue izvestaj za sledecu godinu?

Zaboli koga za analize na temelju planiranih instalacija, ako ne postoji predziđe za njih u obliku pomaka i tendencija tržišta prema takvim predviđanjima, sve to ide u domenu: Što se babi htilo - to se babi snilo :-)

Ja neću više postat na ovu temu, samo ću je izvadit iz naftalina za jedno 3-4 mjeseca budu crno na bijelom objelodanjeni podaci za 2006.

Da vidimo jeli tone SUN ili MS :)
[ degojs @ 14.11.2006. 16:13 ] @
@nkgrovic:
Ja mislim da ti mnogo pretpostavljaš. A Microsoft još ima mnooogo prostora za manevrisanje, za razliku od nekih drugih koji su prisiljeni da sav svoj softver dele besplatno ili su počeli da se kolju između sebe :) MS je u opasnosti od Oracle? A obrnuto? Mogao bi i Oracle da pukne, mnogo pre, ako ćemo baš tako da ŠBBKBB..

Citat:
MS nema nista sto konkurise Java platformi i proizvodima kao sto je JBoss, Websphere ili Bea Weblogic - .NET je tek u povoju

Ovo stvarno treba napisati.
[ nkrgovic @ 14.11.2006. 16:29 ] @
Citat:
degojs: @nkgrovic:
Ja mislim da ti mnogo pretpostavljaš. A Microsoft još ima mnooogo prostora za manevrisanje, za razliku od nekih drugih koji su prisiljeni da sav svoj softver dele besplatno ili su počeli da se kolju između sebe :) MS je u opasnosti od Oracle? A obrnuto? Mogao bi i Oracle da pukne, mnogo pre, ako ćemo baš tako da ŠBBKBB..

Nadam se, iskreno. Nedostatak konkurencije nikad nije dobro uticao ni na jedno trziste... Pazi, ja bi voleo da MS opstane, i da napravi bolji proizvod :). Ja zelim izbor, ja zelim konkurenciju, i ja zelim da kupujem MS proizvode u buducnosti. Ja sam bre kukako sto nema XBox 360 da se kupi kod nas :). I da - ne pretpostavljam ja nista... Samo navodim mogucu interpolaciju onoga sto su momci iz ZD Net-a uocili kao pocetak trenda. Nadao sam se da mi neko da kontraagrument, da neko vidi MS kako nudi kontra-strategiju, nesto novo i dobro... Zelim da vidim MS kako se KVALITETOM bori protiv konkurencije. Cudno?
Citat:
Ovo stvarno treba napisati.

Nisam rekao da je .NET losa tehnologija, samo da postoji svega zadnjih godinu-dve. Java postoji duze od decenije, i instalirana je na milionima uredjaja... Nisam rekao ni da je MS resenje za application servere tehnicki lose, samo da velike kuce uglavnom vec koriste IBM i BEA resenja, i da ce ih tesko zameniti... Ista prednost koji MS ima na desktopu Java ima na aplikativnim serverima.
[ Dragi Tata @ 14.11.2006. 16:44 ] @
Krgoviću, ti si pametan čovek, samo imaš loše informacije.

LAMP je vrlo zastupljen, ali ne u svetu korporacija. Tu se kolju dve tehnologije: Java i .NET. Java je kao što si rekao duboko ukorenjena i neće da nestane, ali .NET jede ne samo tržište koje trenutno Java zauzima, već i stare MS tehnologije (COM, VB6, ASP) i raste kao kvasac. Potražnja za SharePoint ili BizTalk konsultantima je danas otprilike onakva kakva je bila za J2EE pre 6-7 godina. Ima i Linuxa ponegde, recimo ja radim na sistemu koji se vrti pod Linuxom, ali da je "dobio rat", to nema nikakve veze sa realnim svetom.
[ degojs @ 14.11.2006. 16:46 ] @
Citat:
Nisam rekao da je .NET losa tehnologija, samo da postoji svega zadnjih godinu-dve.

Postoji zadnjih 1-2 godine??? E pa stvarno.. Šta ti pričaš?

Citat:
samo da velike kuce uglavnom vec koriste IBM i BEA resenja, i da ce ih tesko zameniti...

Ma da, a ono sa port80 da zaboravimo, kao i ono što sam ti rekao iz vlastitog iskustva..

[ nkrgovic @ 14.11.2006. 17:16 ] @
Citat:
degojs: Ma da, a ono sa port80 da zaboravimo, kao i ono što sam ti rekao iz vlastitog iskustva..

Web serveri i application serveri nisu isto. To sto momci sa Port80 zovu svaki web server koji ne sluzi staticke strane application server je njihov problem. Pogledaj malo aplikacije koje se vrte na ozbiljnim application serverima. Takodje, Java postoji vec 15 godina. .NET ? 3? 4? 5? U svakom slucaju nekoliko puta manje. Takodje, Java se vec vrti na milionima uredjaja, dok .NET aplikacije koristi... Covece, ja sam jedina osoba koju znam da koristi nesto u .NET, i to zato sto koristim MONO! Oko tebe verovatno ima bar 3 mobilna telefona koji vrte neku Java-u.
[ degojs @ 14.11.2006. 17:35 ] @
Citat:
Takodje, Java postoji vec 15 godina.

Znaš šta, ja sam mislio da si ti ozbiljniji sagovornik. Kako bi bilo da pogledaš sam kada se pojavila Java 1.0, kao i Enterprise izdanje?

Koliko god da postoji, toliko je bila dobra da su bili primorani da priznaju kako je J2EE jednostavno "overengineered" i da nedavno ponude Java EE 5 gde je jedan od osnovnih ciljeva bio upravo - pojednostaviti stvari :-) Pričaj mi o tome.

Citat:
.NET ? 3? 4? 5?

Pa hoćemo li sad da pogađamo? Počeo si sa 1-2, a sad je 3, 4 a možda i 5? :)

Osim toga, Microsoft je pre toga imao i svoju Javu, kao i neke druge tehnologije.. ne vidim šta je problem sa .NET-om onda, u 2006. Svašta.

[ degojs @ 14.11.2006. 17:36 ] @
Citat:
Oko tebe verovatno ima bar 3 mobilna telefona koji vrte neku Java-u.

Kakve to veze ima sa serverima?

Osim toga telefon koji su mi dali na poslu, koristi Windows.
[ cynique @ 14.11.2006. 18:38 ] @
Citat:
nkrgovic: Takodje, Java postoji vec 15 godina. .NET ? 3? 4? 5?

Postoji i FORTRAN više od 50 godina pa se dam kladiti da postoji najmanje jedna osoba na svijetu koja će propagirati uporabu FORTRANa kao "industry best practice" za enterprise scalable middleware blablabla rješenja, jerbo su se multimilijunske FORTRAN aplikacije koristile u produkciji dok je James Gosling još bio u pelenama :)

Mislim, kakvu težinu uopće ima taj argument da je neka tehnologija "nezrela zato što je relativno mlada u odnosu na neku drugu tehnologiju" ?!

CLR je arguably po mnoooogim tehničkim karakteristikama i performansama superiorniji od HotSpota, a C# kao jezik užasno brzo evoluira. Java 5 je masu featurez poklonirala od C# 2.0 (i to loše - vidi epopeju o Java genericsima via type erasure), a tek za sljedeću verziju JVM se planiraju ekstenzije koje bi olakšale podršku za dinamičke jezike nad JVM (invokedynamic) a koje CLR već danas ima. MS je pozapošljavao u core CLR tim kreatore IronPython-a, RubyCLR-a, da ne spominjemo da se u MS Research @ Cambridge razvija najveći dio GHC (haskell je the hottest istraživački programski jezik današnjice), a tu su i F#, Boo, Nemerle...

Osim toga, C# 3.0 (sl. kao i C++ 0x i Javasript) polako evoluiraju ka funkcijskoj (funkcionalnoj) paradigmi, gdje se horde ALGOLOoidnih programera oduševljavaju otkrivajući Hindley-Milner inferencu tipova, leksičke klozure (anonimne metode) i lambda izraze, list comprehensions, currying i ine trikove koje lispovci, schemovci i *MLovci troše odvajkada, a koje smanjuju verboznost koda i povećavaju produktivnost.

Ovako kad pogledam u budućnost, bazirano na kojekakvim najavama i aktualnim trendovima - Javi se loše piše :D
[ degojs @ 14.11.2006. 19:06 ] @
Da ne pominjemo Javu i web. Ne zna se koji pije, a koji plaća, ni dan danas.

JSP nastao kao odgovor na MS-ov ASP. Pa je onda taj JSP nekako bio slab u prvim verzijama (danas je bolje), pa se uglavnom koristi(o) u kombinaciji sa Struts-om. Onda su kopirali JSF po ugledu na komponentni model iz ASP.NET-a. Taj se nikad nije nešto "primio" kao standard, pa tako imamo situaciju da negde koriste čist JSP, pa Struts, pa JSF, pa Apache Tapestry, pa Stripes.. malo li je? :-)

Sve u svemu, danas imaš gomilu tehnologija za web sa Javom. Neko će reći da je to super, mogućnost izbora, bla bla, međutim, zamisli da tražiš posao (tj. da prelaziš sa jednog na drugi).. ajme, ko će to sve znati i slično? Ili radiš kao konsultant, pa u jednoj firmi koriste JSF, u drugoj Struts.. bato, valja tebi sve naučiti. Nisam siguran da čovek može za života da postigne da bude stručnjak za sve :)

On top of that, sad već imamo i J2EE i Java EE 5 :-) Pa onda malo JPA 3 vs Hibernate.. i tako redom..

O da, da ne zaboravim još jedan popularni framework - Spring..

Đumbus, što bi rekao Majkl Đekson :-)

P.S.
Da se razumemo, ovo gore ne treba shvatiti kao pljuvanje Jave ili kao da to ništa ne radi, ne valja i sl. ;) Ali, daleko je od onog "Java je starija, pa je savršena" i slično.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 15.11.2006. u 07:54 GMT+1]
[ nkrgovic @ 15.11.2006. 16:05 ] @
Malo kasnim, pa cu pokusati da odgovorim svima. Samo prvo da ustanovima par cinjenica:

- Ne razumem se puno u .NET, i, osim sto ga ponekad, uglavnom zbog losih programera koji ga koriste, zovem dot-njet, nemam nista protiv njega. Necu pljuvati okruzenje koje ne razumem. Stavise, i sam koristim Mono. I ne, ne znam koliko je star. Jedino sto meni, kao adminu u IT decision maker-u bitno je da je standard otvoren, te da nije vezan za bilo koju pojedinacnu kucu.
- Ne mislim ni mnogo toga dobrog o Java-i. Jedina prednost koju vidim koj Java-e je jednostavno u tome sto postoji jako dugo. Mozemo pricati o tome da je java krs jezik, i da tek od skora valja, ali verujem da i Dejanov telefon koji vozi Windows ima podrsku za Java-u. To nema direktno veze sa serverima ali ima sa time koliko je tehnologija prodrla na trziste i koliko ima ljudi koji je koriste i znaju da je koriste. Ne tvrdim da je java bolja jer je starija, samo da je starija pa se vise koristi.

E sad, moje misljenje. De facto LAMP serveri drze, i drzace JAKO veliki deo trzista Web servera. Meni je recimo jako cudno da je MS imao Web izdanje Win 2k3 servera, ali da, kad je izasao x64 2k3 server on to nema. Meni to deluje kao znak da se MS povlaci sa trzista web servera. Uz postojeci trend ka "web 2.0" (sta god to znacilo), uz ovoliki hype ka tome ce progurati LAMP kao platofrmu koja mozda cak uspe da postigne dominaciju na tom trzistu. Ovde se ne prica o corporate, fortune 1000 serverima, vec o onim "obicim" primenama, od malog sajta za neku prosecnu firmu, do varijanti tipa youtube. Poenta: MS treba da uradi nesto hitno, ili ce potpuno izgubiti to trziste, kao sto ZD Net tvrdi.

Oracle sa druge strane, je poceo da zestoko gura Linux, i, delom, Solaris. IBM gura isto Linux za DB2, naravno pored AIX-a. MS je jedno vreme bio platforma na kojoj su se vrtele razne baze, sad mi se cini da, opet, ako nesto ne urade, svesce se na to da Windows server kad DB server koriste samo ljudi koji koriste MS SQL server.

Kao groupware server windows je neprikosnoven.Resenje je skroz validno, i radi sasvim OK, licno sam nekim ljudima predlozio da kupe MS SBS. Postoje alternativna resenja, ja ih koristim iz nekih razloga (cena, sigurnost...), ali ovo je glavna stvar koja drzi MS. Ono sto moze ovde da potrese MS nije Samba, vec Google Spreadsheet, ali trenutak kada ce to biti ozbiljna pretnja je daleko u buducnosti. Problem je u tome sto MS ne moze opstati kao proizvodjac serverskog softvera SAMO na tim serverima... To je Novell vec probao i videli smo gde je zavrsio.

To je i razlog zasto su bitni Java i application serveri, i .net. Ako MS izgubi ciste web servere (a deluje da hoce), i ako izgubi dobar udeo DB servera (sto je moguce, ali ne mora da znaci), jedino meste gde jos mogu nesto da urade su upravo aplikativni serveri. Znaci, e-bankig nije "samo web sajt", vec nesto dosta iznad toga. Takve stvari se jos uvek tradicionalno rade u Java-i, i to je ono sto pricam pod "usancila se java". Jednostavno sve vece finansijske institucije VEC koriste Java-u i prelaz na bilo sta drugo bi bio jako bolan... Pricamo o kucama koje zbog skupog prelaza nisu jos ni Cobol napustile :). .NET ulazi na mala vrata na to trziste, preko aplikacija koje menjaju tradicionalne Access aplikacije, ali ne znam koliko je to dovoljno. Sad, kada je Java GPL-ovana, i kada ce se uz vecinu Linux servera isporucivati java i poneki java-based application server, to deluje kao ozbiljan udarac MS-u. RH je vec rekao da ce da koristi GPL java-u, a RH vozi i JBoss. Ako RH ubaci java-u pojavice se i u RH forku zvanom "Oracle Unbreakable Linux". Ubuntu server ce takodje, vrlo verovatno, imati java-u. (Znam, to je vise hype nego server, ali ima MNOGO veliki hype. Cudo je publicitet). Ovo ce ispasti kao kad je MS poceo da u windows ugradjuje IE, pa je IE postao dominantan browser. Sad MS uz svaki Windows isporucuje .NET, ali ne i razvojne alate - kojih za Java platformu ima brdo besplatnih a upotrebljivih. (Nemojte o tome da je VS bolji od Net Beans ili Eclipse... Ni ne pokusavam, da pricam ko je bolji, samo o tome da su ovi DZABE).

Nadam se da ste sad shvatili sta zelim da kazem: Ili ce MS da uradi nesto da povrati deo trzista Web servera i da se nekako pojaca na DB trzistu s'jedne, ujedno agresivnije nastupajuci na trzistu application servera i tehnoloskih resenja sa druge strane, ili ce se za par godina svesti na Novell 21-og veka. Jednostavno, meni se cini da MS gubi trzista servera i da se polako svodi na sve manje toga...
[ nkrgovic @ 15.11.2006. 16:22 ] @
Citat:
cynique: Postoji i FORTRAN više od 50 godina pa se dam kladiti da postoji najmanje jedna osoba na svijetu koja će propagirati uporabu FORTRANa kao "industry best practice" za enterprise scalable middleware blablabla rješenja, jerbo su se multimilijunske FORTRAN aplikacije koristile u produkciji dok je James Gosling još bio u pelenama :)
....
Ovako kad pogledam u budućnost, bazirano na kojekakvim najavama i aktualnim trendovima - Javi se loše piše :D

Ti rece da vise neces da lupetas? :) Uglavnom: Fortran je best practice danas za ono sto je napravljen - naucne primene, i i dan danas ga koriste osobice koje se time bave... Nasa, ESA, Intel i slicne manje institucije i firme i dalje veruju u njega. Jedan od glavnih razloga je bas ta starost koja za sobom vuce brdo sjajnih biblioteka u kojima je reseno vec puno toga. Izvoli, otvori firmu i pokusaj dokazati kako je C--#0x1337.MSplus bolji za naucne primene od njega, te ga prodati istrazivackim ustanovama.

Izvuci glavu iz MS-ovog du****, prekini da mislis da je jedina buducnost ona iz MS labova, i generalno prestani da pricas gluposti. Tehnicke karakteristike istrazivackog projekta, koje pisu sami istrazivaci, ne vrede puno dok se ne potvrde u praksi, a cak ni tada ne govore nista o realnoj primeni. Istorija je puna primera gde se objektivno bolje tehnologije zbog intertnosti trzista nikad nisu koristile, bez obzira na tehnicke karakteristike... Pogledajmo samo kalendar... :)

EDIT: gramaticko/logicko/stilske greske
[ degojs @ 15.11.2006. 16:59 ] @
Citat:
Meni je recimo jako cudno da je MS imao Web izdanje Win 2k3 servera, ali da, kad je izasao x64 2k3 server on to nema.

Pa.. koji je smisao da izbaciš x64 verziju sistema i onda ga ograničiš na 2GB RAM-a? Mislim da je to ograničenje za 2003 Web Edition.

Citat:
Meni to deluje kao znak da se MS povlaci sa trzista web servera.

S obzirom da je nedavno najavljena saradnja MS i Zend-a, kao i da su prvi rezultati te saradnje više nego odlični, ne znam otkud ti takav utisak. Tu su i druge stvari vezane za web i Win.. da sad ne nabrajam.

Citat:
Oracle sa druge strane, je poceo da zestoko gura Linux, i, delom, Solaris. IBM gura isto Linux za DB2, naravno pored AIX-a. MS je jedno vreme bio platforma na kojoj su se vrtele razne baze, sad mi se cini da, opet, ako nesto ne urade, svesce se na to da Windows server kad DB server koriste samo ljudi koji koriste MS SQL server.

Prodaja SQL Servera 2005 ide fantastično, ne znam koliko pratiš vesti.

I opet da ponovim: Linux uzima tržište Unixa, a ne Windowsa.

Citat:
Jednostavno, meni se cini da MS gubi trzista servera i da se polako svodi na sve manje toga...

Sa web serverima je stvar zaista kako jeste, LAMP radi lepo, PHP je popularan, cena softvera je $0 itd. Videćemo. Kako sam već napomenuo, MS i Zend počinju da sarađuju, a neki rezutati su tako lepi da neki novinari već komentarišu da PHP radi brže na Win/IIS nego Apache/Linux kombinaciji.

Windows postao najprodavaniji server, prodaja SQL Servera blista, a ti ovakve prognoze?

Citat:
emojte o tome da je VS bolji od Net Beans ili Eclipse... Ni ne pokusavam, da pricam ko je bolji, samo o tome da su ovi DZABE

Onaj ko nema love koristiće ili besplatni VS Express ili pirata.. Šta fali VS Express izdanju?

Osim toga, je l' ti ozbiljno pokušavaš da kažeš da je nekom problem da kupi Visual Studio Standard ili Professional, a da to koristi svaki dan i živi od tog? Daj bre, nemoj da zajebavaš. Upgrade na Standard je ~$180..

Što se ostalog tiče.. na intranet tržištu.. ti jednostavno uporno ignorišeš ono što ti i Nemanja i ja govorimo iz iskustva.. Ja više uopšte neću ni da se trudim da ti objašnjavam kako stvari stoje, iz mog iskustva.

I da se razumemo, VS jeste bolji od NB i Eclipse, a to nikakva cena od $0 ne može da ti nadoknadi.

Sve u svemu, ŠBBKBB.. Moraćemo da sačekamo i vidimo, a ako se i desi propast MS-a, iskreno, mislim da ćemo tada već i ti i ja da igramo šah na Kalemegdanu ili tako negde, ako već i ne budemo sa druge strane :)

[ degojs @ 15.11.2006. 17:09 ] @
@nkrgovic
I evo npr. jedan blog sa Java.Blogs koji sam pročitao jučer, čovek komentariše upravo tu vest, koju si ti linkovao:
Citat:

The war is over and Linux won
At least in the server world, Linux has won.

Here in Sweden, Microsoft has an inexplicable stronghold, even in the server room. The last time Craig Larman, Valtechs Chief Scientist, was here he noted that nowhere did he see as large proportion of server side windows as in Sweden - and Denmark.

I šta si ono poručio Štambuku, da izvuče glavu iz du****?

Iskreno, nisam primetio da je rekao nešto pogrešno, a da mu tako odgovaraš, POSEBNO pošte te jako "dira" ako ja stavim neko LOL na stvari koje ti, ovaj, pričaš (a boga mi, pričaš svašta).. da sam video, lično te ne bih udostojio svog prethodnog odgovora, a onda još manje i ovog.
[ nkrgovic @ 15.11.2006. 17:36 ] @
Citat:
degojs: Osim toga, je l' ti ozbiljno pokušavaš da kažeš da je nekom problem da kupi Visual Studio Standard ili Professional, a da to koristi svaki dan i živi od tog? Daj bre, nemoj da zajebavaš. Upgrade na Standard je ~$180..

Što se ostalog tiče.. na intranet tržištu.. ti jednostavno uporno ignorišeš ono što ti i Nemanja i ja govorimo iz iskustva.. Ja više uopšte neću ni da se trudim da ti objašnjavam kako stvari stoje, iz mog iskustva.

To za Zend zapravo nisam znao... Pogledacu, bas zvuci zanimljivo... I ne, ne mislim da je nekome problem da kupi... Jednostavno mi se cini da se MS ne trudi dovoljno, to je fora. Znaci, ako Java krene napred, Oracle krene napred sa Linux-om, Web 2.0 povuce linux na web-u, a MS stoji, onda se zapitam "rade li oni nesto". Ovo za Zend mi je zapravo milo, voleo bi da vidim da se jos malo potrude.. I sam vidis da su Web trziste, osim onog vezanog za corporate web portale, skoro izgubili. Mada, sto kazes, videcemo.

BTW - ko je Nemanja?

Citat:
degojs:I šta si ono poručio Štambuku, da izvuče glavu iz du****?

Iskreno, nisam primetio da je rekao nešto pogrešno, a da mu tako odgovaraš, POSEBNO pošte te jako "dira" ako ja stavim neko LOL na stvari koje ti, ovaj, pričaš (a boga mi, pričaš svašta).. da sam video, lično te ne bih udostojio svog prethodnog odgovora, a onda još manje i ovog.

Iznerviralo me sto je covek prvo dosao sa "necu vise da pricam o ovome", a onda nastavio da daje komentare... Pretpostavljam da jesam preterao, same me nervira kad prvo kaze da "nece da se igra", jer ja nisam realan, a onda podbada sa strane... Ti i ja lepo pricamo, a on se pravi fini, pa onda ubaci sta misli da treba u fazonu "ovo je ovako, ali ja eto necu da diskutujem... ". Pretposvaljam da me isprvocirao previse... Ali u pravu si, jesam preterao. Necu editovati, jer mislim da je glupo da covek kad pogresi to "brise", ali se evo, javno izvinjavam. Preterao sam.

A cuj, ti, osim sto ponekad znas da pokrenes fraze tipa "kupusara" cisto reda radi da prvociras, obicno imas jako pametne komentare :). Zato od tebe ocekujem vise nego od njega. :)
[ degojs @ 15.11.2006. 17:58 ] @
Citat:
BTW - ko je Nemanja?

Pa, Dragi Tata.

Sto se Zenda tice, imas link na vestima na www.Novetehnologije.com, da sad ne trazim direkt link..

[ cynique @ 17.11.2006. 19:54 ] @
Citat:
nkrgovic: Ne razumem se puno u .NET, i, osim sto ga ponekad, uglavnom zbog losih programera koji ga koriste, zovem dot-njet, nemam nista protiv njega. Necu pljuvati okruzenje koje ne razumem. Stavise, i sam koristim Mono. I ne, ne znam koliko je star. Jedino sto meni, kao adminu u IT decision maker-u bitno je da je standard otvoren, te da nije vezan za bilo koju pojedinacnu kucu.

Onda bolje koristi .NET pošto su i CLI (Common Language Infrastructure) i C# ISO/ECMA standardi, za razliku od (do jučer fully proprietary) Jave.

Citat:
Ne tvrdim da je java bolja jer je starija, samo da je starija pa se vise koristi.

Na prethodnoj si stranici ove teme pokušao činjenicom da je Java starija proturati nekakvu glupost da je time implementacijski superiornija, sad opet pričaš neku treću priču. Koja patetika.

Citat:
Sad MS uz svaki Windows isporucuje .NET, ali ne i razvojne alate - kojih za Java platformu ima brdo besplatnih a upotrebljivih. (Nemojte o tome da je VS bolji od Net Beans ili Eclipse... Ni ne pokusavam, da pricam ko je bolji, samo o tome da su ovi DZABE).

Imaš VS EE koji je džabe, .NET SDK-ove. I C# kompajler (csc.exe) dolazi skupa sa .NET frameworkom, svi ostalo je fancy GUI nakalemljen na njega, čudo da neki "aktivan mono developer" poput tebe do ne zna. Prije će biti da tvoje C# iskusto na Windowsima nije uznapredovalo dalje od Hello World WinForme.

I nemoj sad slučajno započeti one priče kao Bojan onomad kako bi MS trebao skupa sa Windowsima dijeliti i Windows Internals 4Ed, skupa sa DDK + .NET SDK, već je smiješno što insinuiraš da za .NET ne postoje besplatni razvojni alati.

Citat:
<beskrajna količina argumentima neosnovanog laprdanja u ŠBBKBB domeni>

Nadam se da ste sad shvatili sta zelim da kazem: Ili ce MS da uradi nesto da povrati deo trzista Web servera i da se nekako pojaca na DB trzistu s'jedne, ujedno agresivnije nastupajuci na trzistu application servera i tehnoloskih resenja sa druge strane, ili ce se za par godina svesti na Novell 21-og veka. Jednostavno, meni se cini da MS gubi trzista servera i da se polako svodi na sve manje toga... quote]

</beskrajna količina argumentima neosnovanog laprdanja u ŠBBKBB domeni>

Ma kako da neće, sve se MS-ovi burzovni indeksi na Wall Streetu tresu od tvoje grmljavine na [ES]. Hear, hear!

Rekoh ti već, za 3-4 mjeseca ću refreshat ovaj thread sa najnovijim statistikama za 2006. da se crno-na-bijelo vidi koliku si količinu gluposti izasro svojim interpretacijama nekog glupog blog posta.

Citat:
Ti rece da vise neces da lupetas? :) Uglavnom: Fortran je best practice danas za ono sto je napravljen - naucne primene, i i dan danas ga koriste osobice koje se time bave... Nasa, ESA, Intel i slicne manje institucije i firme i dalje veruju u njega. Jedan od glavnih razloga je bas ta starost koja za sobom vuce brdo sjajnih biblioteka u kojima je reseno vec puno toga. Izvoli, otvori firmu i pokusaj dokazati kako je C--#0x1337.MSplus bolji za naucne primene od njega, te ga prodati istrazivackim ustanovama.

Ovaj tvoj pingvinizam je klasičan primjer argumentacije u kojima mi želit prišiti izjave i značenja koja nisam rekao.

Gdje ja to točno velim da je C# dobar za number-crunching aplikacije, u odnosu na jezik koji ima 50-godišnju povijest optimizirajućih i paralelizirajućih kompajlera? Prije će biti da si (kao i obično) pogrešno shvatio suptilnu ironiju.

Da te podsjetim, sprdao sam se na tvoju sljedeću glupost:

Citat:
Takodje, Java postoji vec 15 godina. .NET ? 3? 4? 5?

Na način da sam ti suptilno htio dati do znanja dvije činjenice:

1) da jednom kad tehnologija pređe određenu granicu prihvata u industriji, ne postoje ta klješta razuma koja će istisnuti gnojni čir backwards-kompatibilnosti sa milijunima već napisanih linija koda, uloženih milijardi dolara i zauvijek-izmjenjenog mindseta developera. Zato i dan danas nosimo teret prokletstva ALGOLA-60 ("Can Programming Be Liberated from the von. Neumann Style?") u svim mainstream programskim jezicima, defektne dizajn paradigme u arhitekturi svi OS-evima i procesora (VLIW je jedina iznimka) današnjice. Ako misliš da .NET nije prešao tu granicu, onda se bojim da ti je pamet grdno pomućena nekakvim reality distorsion fieldom.

2) Sav high-tech babble ne govori ništa po sebi, sve je to postojalo (u primitivnijoj varijanti) već prije 20+ godina.

Citat:
Izvuci glavu iz MS-ovog du****, prekini da mislis da je jedina buducnost ona iz MS labova, i generalno prestani da pricas gluposti.

MS Research je trenutno najveća istraživačka computer science organizacija koja zapošljava više dobitnika Turingove nagrade nego većina ostalih skupa. Uopće ne sumnjam da ti imena kao što su C.A.R. Hoare, Leslie Lamport i Simon Peyton-Jones ništa ne znače. Samo ove godine MS ima 7 milijardi $ R&D budžeta. Nekome tko laprda da je CLR, najnaprednija produkcijska virtualna mašina današnjice na koju je portano nekoliko stotina programskih jezika, još uvijek "u povojima", vjerujem da baš ništa neće značiti papiri Erika Meijera o "monad comprehensions" i implikacijama na type system u C# 3.0, koji prvi od svih mainstream jezika radi iskorak ka funkcijskom programiranju, dok Ruby za sljedeću verziju planira izbacivanje kontinuacija, a Guido za sljedeću verziju pythona izbacivanje map/filter/reduce/lambde. Prije nego što trepneš okom, .NET CLR će postati No. 1 hacking platforma za PL research :)

Citat:
Tehnicke karakteristike istrazivackog projekta, koje pisu sami istrazivaci, ne vrede puno dok se ne potvrde u praksi

http://msdn.microsoft.com/netframework/future/linq/

Citat:
a cak ni tada ne govore nista o realnoj primeni. Istorija je puna primera gde se objektivno bolje tehnologije zbog intertnosti trzista nikad nisu koristile, bez obzira na tehnicke karakteristike..

Da nažalost, pogledajmo samo Javu. Prvi veći programski jezik koji nije ništa novo donio.

[ degojs @ 17.11.2006. 20:46 ] @
Citat:
Da nažalost, pogledajmo samo Javu. Prvi veći programski jezik koji nije ništa novo donio.

Pa sad.. to je namerno tako, by design :) Čak su mnoge stvari namerno izostavljene, a koje su za očekivati. I dalje imaju takav stav, da se nerado dodaju nove stvari sa ciljem da jezik ostane što jednostavniji. Doduše, ima i primera za forsiranje nečeg što nigde nije uobičajena stvar..

Da li je ispravno ili ne.. ne znam, ja nisam nešto oduševljen ni kad se strpa "everything and the kitchen sink" u jezik. Gde to vodi? U to da ti treba ko zna koliko godina da istreniraš sebe (ili radnika).. a kolika je stvarna dobit svim tim? Mislim, što C# nema višestruko nasleđivanje, pa nije da pocrkasmo?

Doduše, LINQ je nešto što mi je nedostajalo godinama :-)
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 08:14 ] @
Citat:
I nemoj sad slučajno započeti one priče kao Bojan onomad kako bi MS trebao skupa sa Windowsima dijeliti i Windows Internals 4Ed, skupa sa DDK + .NET SDK, već je smiješno što insinuiraš da za .NET ne postoje besplatni razvojni alati.

Je li Stambuk, dugujes obrazlozenje zasto bi to bilo lose, jos uvek