[ SuperC @ 11.11.2006. 21:32 ] @

Slicnu temu sam nasao, no ne i rjesenje.

Evo i pitanja, instalirao sam DEV C++ i super je dok kompajliram, kad ima greska on javi, kad je sve ok on opet kaze da je ok. No, kako da provjerim sam program, da u DEV-u od .cpp fajla kreiram exe fajl i da isti pokrenem?

compile i run, otvori prozor i zatvori ga, probao sam i sa dodavanjem system pause na kraju no to ne pije vode.

Ovako, ne mogu nikako prakticno provjeriti niti ijedan program. Ima neko neki savjet ili ideju? Mozda neki drugi c++ compiler koji nije 50, 100, 200 i vise megabajta i koji mogu samo instalirati?
[ NrmMyth @ 11.11.2006. 22:24 ] @
Probaj s Rebuild All.
[ SuperC @ 11.11.2006. 23:02 ] @
Ista stvar.

Manuelnom pretragom nadjem da je kreirao .exe fajl u dev\bin direktoriju no to je sve. Da nije nesto automatski pogresno setovano i treba promijeniti?
[ icobh @ 12.11.2006. 09:34 ] @
Deinstaliraj ga, obriši C:\Dev-CPP folder, instaliraj DEV-CPP ponovo i skini sa neta ove pakete:
Code:
binutils-2.16.91-20060119-1.tar.gz
gcc-core-3.4.5-20060117-1.tar.gz
mingw-runtime-3.9.tar.gz
w32api-3.6.tar.gz

Time ćeš dobiti noviji kompajler i brži naravno. Provjereno radi.
[ SuperC @ 12.11.2006. 10:18 ] @
Evo uradih, i..ne radi odnosno ne mogu provjeriti da li je neki kod nakon sto mi compiler javi da nema greske, ne mogu provjeriti prakticno isti kod
[ icobh @ 12.11.2006. 10:29 ] @
Gdje ti sačuvavaš te tvoje projekte? Tamo gdje ti je sačuvan projekat, tu bi trebao biti taj exe. I za zadržavanje ekrana koristi getch(); ili getchar(); u zavisnosti da li je C ili C++, umjesto onog System("PAUSE");
[ SuperC @ 12.11.2006. 11:37 ] @
stavih getch
dalje exe i cpp fajlovi s od pocetka zajedno, u istom folderu/direktoriju,
no na klik run, prozor samo bljesne i zatvori se
[ krtica14 @ 12.11.2006. 12:57 ] @
sto ne stavis beskonacnu petlju while(1);
[ SuperC @ 12.11.2006. 13:01 ] @
nista. stvarno ne razumijem gdje je problem
[ SuperC @ 12.11.2006. 14:36 ] @
MOze li ovdje problem biti da sam ove pakete raspakovao na pogresnom mjestu??
[ basicD @ 12.11.2006. 15:08 ] @
Citat:
krtica14: sto ne stavis beskonacnu petlju while(1);

Probaj ovo, inace imas u C:\Dev-Cpp\Examples\Hello - primer za while petlju otvori taj projekat kompajliraj ga i pokreni pa da vidimo sta se desava.
[ SuperC @ 12.11.2006. 15:27 ] @
Otvorih, kompajliraj i pokrenuh, i konacno se otvorio command prompt prozor (ja ovo testiram pod winXP, nadam se da to nije neki problem) na dnu naravno stoji pressq za quit i kada pritisnem q zatvori se normalno prozor.
[ basicD @ 12.11.2006. 17:35 ] @
Citat:
SuperC:ja ovo testiram pod winXP, nadam se da to nije neki problem.

Naravno da nije, pod XP-om radi odlicno ( pod Vistom inace ne radi mada se nisam preterano trudio da ga podesim dok Visual Studio 2005 Express radi dobro mada dosta sporije nego pod XP-om - cisto informacije radi ).

E sad verovatno nesto nisi radio kako treba sve ovo dole bi trebalo da radi :

1. primer
Code:

#include <iostream>
using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    system("PAUSE");
    return 0;
}

2. primer
Code:

#include <iostream>
using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
       cout << "\nPress Enter to continue" << endl;
       cin.ignore();
    return 0;
}

[ SuperC @ 12.11.2006. 17:45 ] @
HM, ovi tvoji primjeri rade kako treba, problem je sto moji ne rade, odnosno kompajer kaze da je bez greske no poslije sa run "comamnd prompt"-prozor samo blicne.

Rado bih ja nesto drugo instalirao, sto ce mi kompajlirati c++ programe i omoguciti da prakticno probam iste sa unosom trazenih podataka. No, sta? A da nije 100 i vise MB?
[ basicD @ 12.11.2006. 19:09 ] @
Citat:
SuperC: HM, ovi tvoji primjeri rade kako treba, problem je sto moji ne rade, odnosno kompajer kaze da je bez greske no poslije sa run "comamnd prompt"-prozor samo blicne.

Rado bih ja nesto drugo instalirao, sto ce mi kompajlirati c++ programe i omoguciti da prakticno probam iste sa unosom trazenih podataka. No, sta? A da nije 100 i vise MB?

Samo pre zavrsetka funk. main() (dakle pre return 0) stavi ili system("PAUSE"); ili cin.ignore(); i naravno ukljuci iostream.
a sto se tice unosa vrednosti u command prompt programa ovako :

Code:

int choice;
        cout << "Unesi broj.\n";
        cin >> choice; // ceka na unos(pauza)

DevC++ je sigurno najbolje IDE okruzenje kad je u pitanju MinGW(gcc) kompajler na win-u a mozes probat i Code::Blocks imas ga na [url] http://www.codeblocks.org/ [/url] (isto nije veliki za download) koji nije los(ima ih jos nekoliko ali su losiji), ipak svi su oni slicni i ako ti se ne dopada DevC++ bolje nemoj ni da ih isprobavas.
Visual Studio 2005 Express je nesto preko 200 Mb za download sa msvc kompajlerom a ako zelis da ga koristis za pravljenje GUI programa(win32 api i MFC ili .NET) onda ti treba jos i Platform SDK koji je 400+ Mb download tj. oko 900Mb instaliran, inace i sa njim ces imati slican problem kad su u pitanju console aplikacije, ono sto je kod VS daleko bolje nego kod drugih je odlican debugger,pa ga zbog toga i vredi koristiti.
Meni najvise odgovara da radim u Linuxu koristeci KDevelop a na win-u ih samo ponovo kompajliram i ako treba uradim debugging u
VS-u ali najcesce i tu koristim gcc jer ne vidim da je msvc po necemu bolji.
[ Dragi Tata @ 12.11.2006. 19:22 ] @
Možda ti program "crkne" pre dostizanja getch. Stavi primer pa da vidimo šta je u pitanju.
[ SuperC @ 12.11.2006. 19:23 ] @
Ja sam skroz novi u C++, nazalost tempo kojim idemo i koji me primorava je strahovito brz, i licno mi se ne svidja, no sta je tu je. Treba hiljadu i jednu stvar podesiti i nastimati i pokrenuti, tako da ce vjerovatno i to profunkcionisati vremenom.

Ono sto ja zelim je da kod kuce na kompjuteru imam isto okruzenje kao i na nastavi, odnosno da mogu pokrenuti program, koji sam prije toga kompajlirao, i onda prakticno unijeti trazene podatke i samim tim provjeriti da li to sve funkcionise kako treba. Trenutno mogu kompajlirati, ovaj drugi dio ne funkcionise jos uvijek.