[ Shon3i @ 13.11.2006. 23:00 ] @
Danas je Microsoft napokon pustio RTM varijantu sto znaci da je ovo finalna verzija Viste, build 6.0.6000

Takodje je izasao i office 2007 final/RTM

[Ovu poruku je menjao Shon3i dana 14.11.2006. u 00:10 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 14.11.2006. 14:43 ] @
Kao i za svaku beta verziju do sada postoji po jedna tema o Visti.
Ova tema ide u privrenemi top jer je ipak ovo final verzija.
U ovoj temi možete komentarisati o tome šta je izmenjeno u odnosu na prethodne verzije, gde vas je microsoft oduševio, razočarao....
Za konkretna pitanja i probleme otvorite novu temu.

[ Miroslav Jeftić @ 14.11.2006. 14:50 ] @
http://www.microsoft.com/press.../2006/nov06/11-08VistaRTM.mspx
[ Deda_Mraz @ 17.11.2006. 09:40 ] @
Office 2007 Final Enterprise je sjajan, dosta je poboljšan u odnosu na Beta verziju!

Vista je ostala ista kao i poslednja RC verzija!
[ rmilosh @ 17.11.2006. 11:54 ] @
interesuje me koliko je vista zapravo zahtevna (iz vaseg iskustva, ne ono sto pise na www.microsoft.com-ovom sajtu) :)
instalirao bih je na svom kompu (Barton 2500, 1gm RAM, fx5700) pa me interesuje kako bi to radilo...
takodje sam uradio nekakav test pomocu programa WindowsVistaUpgradeAdvisor.msi koji sam skinuo sa gore pomenutog sajta i (naravno) rezultati pokazuju da moze da radi bez problema.

hvala,

pozz...

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 29.11.2006. u 20:42 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 17.11.2006. 15:43 ] @
Slobodno instaliraj Vistu, lepo će ti raditi.
Za office imate drugu temu.
[ profa42 @ 20.11.2006. 21:19 ] @
Pre par sati sam je konačno skinuo i instalirao. Na prvi pogled radi daleko brže od RC2 verzije, koja se sa uključenim Aerom vukla kao prebijeno kuče. Najverovatnije je stvar u drajverima za grafičku karticu - drajveri u RC2 za nVidia kartice su bili očajni.

Anyway, mašina je Sempron 2500+ dignut na 2.1Ghz, 1Gb memorije i FX5600XT grafička kartica, koju sam relativno skoro kupio samo da bih mogao da isprobam DirectX igre, kao i Aero, jer stari Ti4200, naravno, nije podržan. Dakle, nikakav posebno dobar kompjuter, a šljaka sasvim lepo. Ok, još uvek je prilično čist sistem, tako da i ne može da bude nekih usporenja, ali sećam se da je čak i WMP u RC2 radio očajno sporo. Sada sve ide glatko, mada mi je default video plejer KMPlayer. I dalje ostaje problem u vezi sa prebacivanjem iz Aera u Windows Vista temu prilikom puštanja video fajla - čini mi se da se još uvek samo korišćenjem WMP-a to ne dešava. :(

Poslaću još neki komentar kada malo napunim sistem.
[ rmilosh @ 23.11.2006. 15:03 ] @
aj salji komentare, bash me interesuje...

ja je vec nekoliko dana skidam i nikako ili da nadjem RTM ili mi zaglupi na 99,7%....
juce sam stavio jos jedan put da probam ako hoce hoce, ako nece....
nemam strpljenja vise!
[ profa42 @ 26.11.2006. 16:06 ] @
Sa instaliranim svim osnovnim programima + Avastom nova Vista i dalje radi jako dobro. Jednom mi se desilo da je brisanje backup-a starih mejlova (oko 30,000 fajlova) potpuno paralisalo kompjuter - Total Commander je zauzeo preko 90% procesora, i download u eMule-u je prestao da radi (mada je upload išao sasvim normalno). Par puta se desilo padanje pojedinih programa (uglavnom Internet Explorer-a), i jednom mi se desilo kompletno zagljupljivanje sistema (iz i dalje potpuno nepoznatih razloga), za koje je morao da radi hard reset. Neke DirectX igre zahtevaju Windows XP kompatibilnost, ali inače sve radi jako dobro - kao što sam napisao u prethodnoj poruci, mnogo brže nego RC2. Prosto jedva čekam da krenem da se igram sa .NET Frameworks 3.0. :) Trebalo bi da bude prilično interesantnih stvari, jer je moguće praviti najobičnije desktop programe koji će biti 3D accelerated. No videćemo...

@rmilosh: Na eMule-u imaš BillGates verziju sa kojom ne bi trebalo da imaš problema oko skidanja, a sigurno može da se nađe i negde među torrentima. Potrebno je prevariti i aktivaciju, ali to već nije za ovaj forum. Na eMule-u može da nađeš sva objašnjenja... Vidim da si pomenuo i ADSL - kačiš se preko USB-a? Ako pređeš na Ethernet ne bi trebalo da imaš ikakvih problema, a u svakom slučaju bi drajveri sa XP-a trebalo da funkcionišu.

Na kraju - što se mene tiće, Vista je za preporuku, bilo da hoćete malo da se igrate ili da definitivno promenite OS (govorim samo za one koji koriste Windows). User Account Control ume itekako da smori - morao sam da ga isključim da bih neke stvari uopšte bio u stanju da uradim - ali je za početnike koristan dodatak. Sam sistem je dovoljno stabilan i brz, i ako izuzmemo već pomenute probleme sa radom velikog broja plejera pod Aerom kada se pušta video materijal, nema nikakvih značajnijih problema.
[ Jezdimir Lončar @ 28.11.2006. 09:23 ] @
Ljudi, recite mi, (znam da je glupo) je li free?
I može li da radi na mojoj "mašini":
amd duron 750mh
nVidia tnt2
rama 256mb (valjda sdr)
160 gb hd-a.
Hvala!!!

mmwc edit: obrisan deo koji je protiv pravilnika.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 28.11.2006. u 10:36 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 28.11.2006. 09:38 ] @
Bolje nemoj da je instaliraš na toj mašini.
Nije free, a cene imaš ovde.
[ Jezdimir Lončar @ 28.11.2006. 09:46 ] @
Mislim na betu?
U drugoj temi sam vidio da je free?
[ Jezdimir Lončar @ 28.11.2006. 09:58 ] @
A trebalo bi da legne još 256 mb memorije tako da..
[ rmilosh @ 28.11.2006. 10:21 ] @
pogledaj na microsoft sajtu neki program, mislim da se zove Microsoft Windows Vista Upgrade Advisor i uradi test

a kad budes vec tamo, pogledaj i preporucene konfiguracije
[ Jezdimir Lončar @ 29.11.2006. 09:06 ] @
Pogleda ću ali ne vjerujem da će proći test...
[ Milan Gligorijevic @ 29.11.2006. 21:06 ] @
Svi postovi iz ove teme koji su se odnosili na drajvere su prebačeni u novu temu.
Dalju diskusiju o drajverima nastavite tamo.
Hvala.
[ Acika @ 29.11.2006. 21:56 ] @
Da li mogu da instalitram vistu na eksterni hard disk? I da li bi to radilo.
[ TGCVugi @ 29.11.2006. 22:10 ] @
..Oh nikad nisam probao instalirat WIN na vanjski disk, ali ne vidim u cemu bi tu trebao biti proble, imas u biosu da okljucis boot from extern HDD,,
[ Deda_Mraz @ 30.11.2006. 16:50 ] @
Citat:
Acika: Da li mogu da instalitram vistu na eksterni hard disk? I da li bi to radilo.

To je isto kao da pitaš hoću li se povezati na internet preko externog modema

Naravno da će raditi, kao i bilo koji drugi OS koji staviš.
[ operacija @ 30.11.2006. 17:27 ] @
Citat:
pogledaj na microsoft sajtu neki program, mislim da se zove Microsoft Windows Vista Upgrade Advisor i uradi test

Startujem program i izadje mi
Microsoft NET. Framework

An unhandled exception has occured ina a component in your application. Click continue and application will ignore this error and attempt to continue.
File or assembly name Accessiblility, or one of its dependencies, was not found.

Kliknem Continue, i opet posle nekog vremena isto.
[ Deda_Mraz @ 30.11.2006. 18:17 ] @
Da bi ti ovaj program radio moraš imati instaliran MSXML6.msi patch i pravilno instaliran NET Framework i za njega zakrpu koja dolazi sa vezijom 1.1.

Upravo sam skinuo program instalirao programe koje su neophodni za pokretanje tog programa za proveru kompatabilnosti komponenata iz računara sa Vistom i sve radi ok, skenirao je i dao svoj predlog, koju bi "trebalo" Vistu (paket) da kupim!

Evo šta kaže program, koji po meni radi odličan posao, i sve ti kaže šta ti treba šta je ok a šta ti neće raditi!?

Evo za ram memoriju, znači za neki uopšteni rad ti je dovoljno sasvim 512 ali za neki malo ozbiljniji je neophodno min 1gb:

"Your computer has 512,00 MB of RAM and can run the core experiences of Windows Vista. We recommend at least 1 GB of RAM to ensure optimal performance for the Windows Aero™ user experience, TV recording, high-end gaming, photo editing, and multimedia programs. Contact your computer manufacturer or retailer to see if an upgrade is available."
[ robby_023 @ 01.12.2006. 10:37 ] @
probao sam i betu 1 i finalnu ver. viste,moram reci da se primjeti velika razlika.za testiranje finalne verzije nisam imao puno vremena,betu sam testirao i dobre rezultate sam dobio.ako nista vistu cu koristiti zbog cistog zvuka [testirano na beti 1],na xp mi sve sve zivo cuje [zzzzššššžžžžzzzzssss] dok na visti toga nema.izvukao sam drajvere sa viste i probao na xp-u ali opet ssssšššžžžž,snimanje preko mikrofona je daleko bolje nego na xp-u nema sumova,bla bla...za koji dan kupujem jos jedam slot rama od 1GB,tako da cu inst. vistu i poceti je koristiti. --pozdrav za moju SK ekipu--
[ svetlanalane @ 01.12.2006. 16:02 ] @
Koja je razlika između RC2 i RTM ? Ja imam prvu, pa me zanima da li vredi da se potrudim i za RTM. Hoću reći, dobijam li nešto značajno time?

Ako je moguće, molim za opširniji odgovor ako su razlike značajne. Takođe i koje su uopšte razlike.

Pozzz
[ Miroslav Jeftić @ 01.12.2006. 16:30 ] @
Finalna verzija je ipak finalna, koliko god dobra bila beta i tu ne bi trebalo da bude dvoumljenja. Nigde se ne koriste stare beta verzije ako postoji konačna.
[ svetlanalane @ 01.12.2006. 17:36 ] @
Svakako, samo što sam molila malo više detalja, ako je moguće

Pozzz

mmwc edit: član 7 pravilnika

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 01.12.2006. u 20:13 GMT+1]
[ TGCVugi @ 01.12.2006. 19:57 ] @
Citat:
Koja je razlika između RC2 i RTM ?

Glupo pitanje,, ko da pitas koja je razlika izmedu demo i full igre...
[ aurora221 @ 02.12.2006. 16:02 ] @
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Ako ste procitali gore navedenu liniju 'a' uzdaha, onda znajte da sam ja NAPOKON NASAO LJUDE KOJI SE ZANIMAJU ZA VISTU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OMG OMG OMG! Napokon nadjoh ja sebi odlicnu grupu PC entuzijasta :D Koji su vec uveliko informisani o Visti!!!!!!!!!! Ja sam vistu pratio jos odkako su restartovali sve i poceli iz pocetka da je prave. Skinuo sam RC1 verziju, i to se lepo registrovao kod Microsofta, skinuo RC2 verziju (bio jedan od onih 100.000 ljudi. Zamislite skidanje je bilo ograniceno na 100.000 IP-ova. Strasno.) A sada bih da isprobam RTM verziju jer se ne bojim da ce je menjati. Kao sto ste i sami procitali na oficionalnom blogu ovde:

http://windowsvistablog.com

da Vistin kod nece biti menjan - samo ce se dodavati novi drajveri. Jos jedna super stvar koju sam primetio je da se na svakom DVDu (cak i kod Office 2007) se nalazi update folder. Ako niste znali, tu stavljate sve updateove koji izadju za vistu (ili u slucaju za Office). Samo narezete, tek tako. I ti updateovi se sami instaliraju tokom klasicne instalacije. Dakle nema vise instaliram Office 2007 pa onda SP1 pa onda dalje.....ne! Samo ubacim SP1 u update folder i ja sam gotov! Genialno.

Jedna od najvecih stvari koja me je zadesila je da imam 512MB RAM-a. To mi ukupno daje Windows Experience index od 2.9. Pogodite koliko je potrebno da pokrenem Windows Aero?????!!! Treba 'samo' 3.0.

ARGH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A kao drugo, mene stvarno mrzi da skidam RTM u vidu torrenta. Zado sto bi mi onda trebalo nedelju dana, ako skidam sa brzinom od 20kb/s i ne manje. A problem je sto sam prvi put skidao Vistu preko Flash geta, pa mi je donwload bio ubrzan za 500%, i isao je oko 25kb/s. Ja cu se ubiti cekajuci da se to skine. Ima li neko predlog sta da radim ili moram da cekam dve nedelje da se skine???

P>S> OBOZAVAM VAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Deda_Mraz @ 02.12.2006. 16:05 ] @
Pretplati se na MSDN kod MS-a i skinućeš je punom brzinom
[ Ivan Dimkovic @ 02.12.2006. 17:55 ] @
Prvih nekoliko dana se vucaralo i sa MSDN-a :)
[ xigma @ 03.12.2006. 13:06 ] @
Citat:
Jedna od najvecih stvari koja me je zadesila je da imam 512MB RAM-a. To mi ukupno daje Windows Experience index od 2.9. Pogodite koliko je potrebno da pokrenem Windows Aero?????!!! Treba 'samo' 3.0.

Sa indeksom 3.0 Aero je po defaultu ukljucen a sa manjim iskljucen, ali mozes ga pokrenuti manuelno:

desni klik na desktop > Personalize > Window Color and Appearance > i u Color Scheme odaberi Windows Aero

[ profa42 @ 04.12.2006. 15:45 ] @
Deo starog posta koji je prebačen u temu o drajverima:

Neohacker: ...ni ne pokušavaj. Procesor je previše slab, 512Mb na toj mašini ti neće mnogo značiti jer je memorija svejedno jako spora, a grafička (kao što sam već napisao) ništa živo neće moći da pokrene. Na takav sistem bih čak pre XP-a stavio Windows 2000. Manje je bušan i dosta je brži. Inače, beta verzija jeste besplatna, ali komercijalna neće biti kada izađe u januaru.
[ Vucko @ 06.12.2006. 21:32 ] @
Cini mi se da su stali komentari. Kao da su se svi ohladili od Viste ili je temeljno istrazuju.
Ja sam je na "brzinu" inst. i osim sjajnog (Las Vegas) izgleda cini mi se da je slicna xp. Radi odlicno ali na prilicno dobroj masini a to je Intel Pent. 524, 1gb rama, MB sa 945 chip - ineg. grafika intel 6100, HDD WD 80GB sataII, DVD RW Pioneer 111. Instal. sam biznis varijantu. Aero radi (indeks 3.0), 3-D view prozorcici sjajno funkcionisu-izgledaju.
Za instalaciju na gore navedenoj konfig. treba oko 45min i 3-4 klika misem. Drajvere je sam prepoznao i sve radi tako da nisam naknadno nista instalirao.
Potrebna je on-line aktivacija za 30 dana. Kada sam hteo da unapredim u ultimate trazi prvo aktivaciju.
Toliko od mene a, voleo bih da vidim reci od onih koji bolje poznaju problematiku i naravno imaju malo vise vremena.
[ ~Pavle~ @ 06.12.2006. 22:02 ] @
Ajde nek neko napise sta koristi od programa, ili sa cime ime problema ??
Ja na primer imam problema sa BSPlayer-om, netlimiterom , cak i sa windows live messenger-om ( nece da mi pusta sound alerts)
zanima me sta koristite za gledanje DviX-a , cak i winamp ima neki problema pri podizanju. Ja sam instalirao doduse 64-bitnu verziju, mozda i to ima neke veze.
[ rmilosh @ 07.12.2006. 08:42 ] @
da i meni bsplayer pravi problem, mada bi trebalo da se u skorije vreme pojavi bs koji ce moci da radi na visti. pored njega svaki program koji sam instalirao, pobrljavi (pre ili kasnije).
Jedino iTunes nije pravio nikakav problem, instalacija je prosla bez problema i sljaka extra. Da, i office 2007 isto...

Pitanje: Da li smo se isuvise rano prebacili na Vistu?

Da se razumemo, Vista ekstra izgleda (i vise od toga) u odnosu na predjasnje verzije win-a, ali ima slabu podrsku za druge programe i mnogo je zahtevna da bi radila onako kako bi trebalo.
[ Milan Gligorijevic @ 07.12.2006. 08:56 ] @
Uskoro će imati i dobru programsku podržku. Uglavnom najnovije verzije programa su kompatibilne sa Vistom. Do 30. Januara će biti sve sređeno.
[ dejson @ 07.12.2006. 11:30 ] @
Eh ljudi moji evo i ja koristim rc2 build 5840 ja mislim a trenutno preko torrenta skidam final. Sve u svemu odusevljen sam ( malo je reci ) slinim kad pokrenem vistu jer je zaista odlicno uradjena. Preokret su golem napravili. Rating mi je 3.9 i sa 768 rama fura ko luda.7300gt mi je grafa ( agp ) i ne mogu se pozaliti.Testirao sam sistem na sve nacine i nece da se srusi nikako. Otvorim po 30 prozora i alt tab i leti opet, internet mi vidno brze funkcionise. takodje sam na jednoj masini instalirao da vidim kako ce se ponasati, prosjecna konfiguracija sempron642800 512 rama i 9550 grafa, i radi izuzetno dobro i brzo. Dobro aero je bio isklj. ali sam ga ja uklj. i brate ide hej da ne vjerujes. Jedva cekam da se skine final x64 za koji kazu da je jos bolji a aplikacije imate za njga na www.start64com. Lik na nekom forumu kaze da mu ide cod bez frke ikakve i da sve 32bit-ne aplikacije uredno funkcionisu. Instalirao sam neke programcice i rade odlicno. NOD ADAWARE ADOBE READER COREL X3 e nero nije mogao niakko pa nadjem neki program gear pro za przenje i radi kako treba. Razlika izmedju rc1 i rc2 je neopisiva jednostavno neopisiva. Prva mi je radila tako da sam sebi nabio komplekse kako nikad necu imati dovoljno jak racunar da je pokrenem ali sa rc2 stvar se iz temelja mijenja. Pretpostavljam da ce tranzicija na Vistu proteci glatko i brzo. Sto se mene tice za nekih 6 mjeseci se nadam da ce mi xp motici u torbicu sa ostalim antikama windows-a. Naravno govorim kao lik koji je freak za ovakvim stvarima, radim kao serviser racunara i svjestan sam da ce mi radi musterija ponekad zatrebati i win98 ali sto se mene tice ovo je fenomenalno.
[ profa42 @ 07.12.2006. 14:05 ] @
BSPlayer mi radi ako nije uključen Aero (radi i ovako, ali nema slike). Inače koristim KMPlayer - prilikom puštanja filmova automatski se prebacuje na Windows Vista Basic temu, a nakon gašenja programa vraća se u Aero. Hm, imam utisak da sam ovo već ranije napisao. Ponekad koristim WMP u kombinaciji sa VobSub-om zbog titlova, ali to je prilično spora varijanta u odnosu na bilo koji drugi plejer, ali bar radi pod Aerom.
Sa ostalim programima nisam imao problema. Radi mi Winamp, Nero 7.5.7.0, Total Commander, UEStudio, VLC (isti problem kao KMPlayer), PlanPlus 2006, Borland Delphi 4 (da, i dalje radim u njemu! ), Foxit Reader, Mailwasher, eMule, LimeWire, River Past Audio Converter, Avast!, Cyberlink PowerDVD 7, Adobe Creative Suite CS2, WinRAR... Nemam mnogo programa, ali ovo što mi je neophodno radi kako treba. Office 2007 je glupo pominjati, jel'te, ali i OpenOffice je radio bez problema.
[ svetlanalane @ 07.12.2006. 15:48 ] @
Neko je pitao šta radi od programa a šta ne. Ja ću navesti probleme sa kojima se susrećem.

Kada sam pokušala da instaliram nove drajvere (najnovije) za miša, nisam uspela (to mi je potrebno zbog naprednih podešavanja lucky jump-a na jednom od točkića) jer kaže da su njegovi drajveri noviji, a nisu ! ! ! Ako forsiram instalaciju ništa novo ne dobijam. Instalacija za tastaturu je prošla dobro.

Sledeći problem je što svaki put posle restartovanja, nakon instalacije novog programa koji traži restart, on pita da li da startuje normalno ili u nekom od safe modova jer je navodno Windows nepravilno isključen. Molim savet. Naime dva puta sam pokušavala da isključim Vistu ali nije se dala, pa sam restartovala računar i isključila ga iz XP/a koji mi je na drugoj particiji.

Imam rating 2,1 što je naravno malo, verovatno zbog 512 RAM-a i loše grafičke pa mislim da ne mogu da pokrenem aero jer ga ovde, kako neko reče: "Sa indeksom 3.0 Aero je po defaultu ukljucen a sa manjim iskljucen, ali mozes ga pokrenuti manuelno: desni klik na desktop > Personalize > Window Color and Appearance > i u Color Scheme odaberi Windows Aero" i nemam. Ostale komponente su čini mi se OK (AMD ATHLON 64 3000+ na 1800Gh i matična ASUS A8NE).
Tačno se vidi gde je "usko grlo"
Meni je ovako: procesor...................3.7
memorija..................2.9
grafika.....................2.1 (to je to usko grlo i osnovna ocena) i ne može aero
3D i igrice.................3.2
Primary hard disc.......5.1

Nemam nameru da instaliram gomilu programa, jer mi za sada ova Vista služi čisto za upoznavanje i familijarizovanje sa novim postavkama i opcijama.
Za sada sam instalirala Winamp 5.2.1 i radi OK, kao i Office 2007 .......................WOOOOOOW super je.

Ako se do kraja januara pojave validni drajveri za sve ono što meni treba (štampač, skener, video obrada....) onda će biti druga priča.

Toliko od JA.

mmwc edit: spajanje poruka.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 08.12.2006. u 09:26 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 07.12.2006. 19:46 ] @
Pošto je meni rejting 1.0 (u trans sam upao kad sam video) koliki je maximalan rejting?

Ovako imao sam prilike sve verzije od Viste da imam (i dalje ih imam) još počev od 2xxx kao Longhorn. Lepo je našminkana i to je to, ali bar po meni previše su je nabudžili, stavili su gomilu ne potrebnih programa. Mislim da i kada budem kupio nove komponente za računar i budem mogao terati Vistu, ostaću na XP-u!

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 08.12.2006. u 09:43 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 08.12.2006. 08:42 ] @
Windows Vista : Programs That Do and Don't Work
[ profa42 @ 08.12.2006. 16:24 ] @
Citat:
svetlanalane: Aero je po defaultu ukljucen a sa manjim iskljucen, ali mozes ga pokrenuti manuelno: desni klik na desktop > Personalize > Window Color and Appearance > i u Color Scheme odaberi Windows Aero" i nemam.

Koja je grafička kartica u pitanju? Da li ti uopšte otvara spisak tema (tvoja je po defaultu Windows Vista Basic)?
[ svetlanalane @ 08.12.2006. 19:47 ] @
Ma grafička je loša pa zbog nje mi je ocena 2.1 a Vista je RC2 ultimate build 5744 32 bitna. Otvara samo nekliko tema.
[ Che_ @ 09.12.2006. 23:34 ] @
totalno sam zbunjen oko ove Viste. Jel postoji posebno 32 bitna verzija, a posebno 64 bitna verzija? Ili je samo jedna verzija Viste pa radi i sa 32 bitnim i 64 bitnim procesorima? Da li neko ima problema sa actiontec-ovim adsl modemom kod Viste?
[ dejson @ 10.12.2006. 10:35 ] @
Postoje obje vrste viste ali su ukomponovane na jednom mediju ( dvd ) -u. Prilikom instalacije izabereš koju želiš. Za 64 bitni OS moraš imati i takav CPU ali to valjda već znaš. Moj savjet je da ne instaliraš 64-bitnu verziju. Naravno to je subjektivni utisak. Radi mi jedno 50 % sporije od 32 bitne verzije koju koristim već pet dana i nemam nikakvih problema. Divna je jednom rijecju. Ali ako kao ja zahtijevas da ti vista vrti corelx3 i photoshop9 u isto vrijeme preporucujem malo bolju grafu ( moja je 7300GT ) i bar gigu rama iako i 512 ide uredno.
[ Deda_Mraz @ 10.12.2006. 16:00 ] @
Ja sam jutros skinuo Vistu final i ima da se izabere 32 ili 64 verzija.

P.S. Vista je teška oko 4.9 gb kako da je spržim na dvd od 4.7?
[ mizob @ 10.12.2006. 16:19 ] @
Hehehe :) Mozda moras uzeti dual layer dvd :D

mmwc edit: član 7 pravilnika

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 10.12.2006. u 20:26 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 10.12.2006. 16:37 ] @
Ima ima neki extra dodatak za tu Vistu enterprise... glupost neka, obrisao sam je! sada može da stane!
[ Shadowed @ 10.12.2006. 16:43 ] @
To su dve viste na jednom DVD-u. Zato zauzima toliko i zato mozes birati da li ces 32bit ili 64bit.
[ Deda_Mraz @ 10.12.2006. 17:41 ] @
Prilikom donwload-a dobio sam i drajvere za skoro sve modele grafičkih kartica koja Vista podržava, pa je zbog toga toliko veliki fajl bio.

[Ovu poruku je menjao Deda_Mraz dana 11.12.2006. u 00:07 GMT+1]
[ profa42 @ 10.12.2006. 19:39 ] @
Citat:
svetlanalane: Ma grafička je loša pa zbog nje mi je ocena 2.1 a Vista je RC2 ultimate build 5744 32 bitna. Otvara samo nekliko tema.

Moja grafička ima ocenu 2.0 (već sam pisao ranije, GeForce FX 5600XT) pa ipak mogu da uključim Aero. Zato sam te i pitao za model - bilo koja grafička koja hardverski podržava DirectX 9 (a to je sve od serije 5 GeForce-a) pokrenuće Aero. Opet, ne znam kako stoje stvari sa ATi-jem, ali ako imaš nVidia karticu trebalo bi da radi. Anyway, ionako ćeš uskoro probati RTM, pa možda ne budeš imala problema.
[ profa42 @ 10.12.2006. 19:54 ] @
E pa, došlo je vreme za prvo brisanje Viste Ljudi, desila mi se jako čudna stvar.

Moja reinstalacija Windowsa obično izgleda ovako: dignem sistem iz ERD Commandera, obrišem Windows folder, preimenujem Documents & Settings i Program Files (ako nemam dovoljno mesta na disku iz Program Files obrišem neke nebitne stvari, kao što je Office, Creative Suite, i slično - ionako ću ih reinstalirati), obrišem root, dignem Windows instalaciju sa diska, instaliram ga, prebacim bitne stvari iz prethodno preimenovanih foldera u nove, i obrišem sve što je preostalo od starog.
Istu stvar sam uradio prilikom instalacije RTM-a - napravio sam backup Documents & Settings foldera iz RC2 verzije, sve uradio po prethodno rečenoj proceduri, i tek pre par dana shvatio da je Vista luda. Prilikom brisanja kompletnog backup foldera, nestalo je sve od odgovarajućih fajlova/foldera u svežoj Vista instalaciji. Ne znam kako ni zašto, ali je Vista uspela da prepozna backup kao da to nije (ili je sama napravila neke linkove - to me izluđuje u njoj, ima milion linkova). Praktično, imao sam folder backup_vista gde je bio stari Documents & Settings, i folder Users/profa/AppData... gde su se nalazile iste stvari kao u backup-u. Tačnije, u onaj prvi Vista je upisivala iste stvari koje je upisivala i u drugi. I eto, odlukom da obrišem očigledno duple fajlove, uspeo sam da obrišem sve sa Desktopa, nešto od dokumenata, i brdo nekih stvari koje mi nisu bitne, ali je poželjno da postoje. Na sreću, imam još jedan backup sa mejlovima pa je to bar ostalo čitavo. Potpuno neverovatno...

Kako god, uzeo sam još jedan disk (250Gb), uradio backup sa oba stara diska (2x160Gb). Kada je već ovakva situacija, taman sam u prilici da ove od po 160Gb vežem u RAID0 - baš me interesuje da li će ih Vista odmah prepoznati, koliko će brzo raditi ako sve prođe kako treba. Poslaću poruku sa iskustvima kada (i ako) prođe instalacija, za jedno sat-dva.
[ svetlanalane @ 10.12.2006. 20:20 ] @
Ma moja grafička je ATi radeon X300 ! ! !

Kada sam kupovala ovu konfiguraciju, bila su mi bitna dva elementa: Procesor i matična ploča pa je grafička VEOMA LOŠA spram ostalim stvarima: ATI RADEON X300 jer sam računala da ću nju najlakše da zamenim, jer nije strogo povezana sa matičnom i procesorom. To ću i uraditi (nadam se za par meseci).
Citat:
Anyway, ionako ćeš uskoro probati RTM, pa možda ne budeš imala problema.
NADAM SE.

Uzgred, koliko sam čitala o verzijama Viste, jedino za Premium kažu da ima AERO teme a ja imam ULTIMATE verziju. Možda to ima neke veze sa tim što ne mogu da imam AERO

[Ovu poruku je menjao svetlanalane dana 10.12.2006. u 21:55 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2006. 21:31 ] @
Ultimate sasvim sigurno ima Aero ;-)
[ Deda_Mraz @ 10.12.2006. 23:09 ] @
Da se nadovežem na @Ivanov komentar.

Koliko sam ja upoznat sve verzije i onaj "najsiromašnija" pod imenom Vista basic poseduje Aero.
[ profa42 @ 10.12.2006. 23:53 ] @
Loše si upoznat. Samo Premium i Business verzije imaju uključen Aero.

@svetlanalane: Ultimate je verzija iznad svih ovih, što znači da ima baš sve što dolazi sa Vistom. Uopšte mi nije jasno zašto ti ne radi Aero - X300 je podržana kartica. Probaj da skineš beta drajvere sa ATi-jevog sajta (http://ati.amd.com/support/driver.html) koji su ionako rađeni za RC2, a valjda će sve da ti proradi kada dobiješ RTM.

@svi: Otkud vam informacija da se Aero uključuje samo za indeks 3.0+? Upravo sam završio ponovnu instalaciju, i Aero je uključen sa indeksom 2.0.

A sad što se tiče RAID-a: patim se već 3 sata, da bih na kraju skontao da ili nešto nije u redu sa jednim diskom, ili on ne podržava RAID (što i dobijam kao informaciju od SiliconImage 3114 kontrolera). Na nVidia kontroleru navodno napravi RAID niz, ali ne-butabilan, koji ni Vista ni XP ne vide kao RAID. Bacanje para ni za šta... Jedino mi preostaje da uzmem još jedan od 250Gb, a da ova dva stara odu u penziju.

mmwc edit: član 7 pravilnika.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 12:25 GMT+1]
[ Nenad Vranjanac @ 11.12.2006. 00:10 ] @
kako moze hdd da ne podrzava raid?
[ svetlanalane @ 11.12.2006. 08:20 ] @
Skinula sam ATI-jeve drajvere i to odmah nakon instaliranja Viste:

catalyst_8-31-100_vista32_rc2 ima 76Mb.

Taj drajver je instaliran ali aero NE RADI i kao što rekoh, uopšte ga i nemam kao opciju u temama.
[ profa42 @ 11.12.2006. 15:50 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: kako moze hdd da ne podrzava raid?

Upravo to mi je jako čudno: *ne može* da ne podržava. Moguće je da postoji neka greška na disku, koju trenutno ne mogu da detektujem... u svakom slučaju, užasno se nerviram zbog toga. Hard je Maxtor 6L160M0 (drugi je 6Y160M0) - ako neko kojim slučajem zna šta može da bude problem neka javi.

@svetlanalane: Više nemam nikakvu ideju. Izgleda da oboje imamo gremline u kompjuterima, bar kada je Vista u pitanju.
[ kontogist @ 11.12.2006. 16:50 ] @
ZA profa42

Neznam koliko ću ti pomoći, ali mislim da sam negde čitao kod pravljenja RAID-a da je potrebno da budu identični HDD, znači ne samo po proizvodjaču, već i po tipu, a ti imaš koliko sam video dva različita tipa HDD istog proizvodjača Maxtor

"Hard je Maxtor 6L160M0 (drugi je 6Y160M0)"
[ profa42 @ 11.12.2006. 22:01 ] @
Možda je to važilo nekada, ali sada nije tako. Moguće je praviti kombinacije sa PATA i SATA diskovima, moguće je koristiti diskove različitog kapaciteta (pri čemu se za niz, ako se ne varam, uzima veličina najmanjeg - praktično, bacanje prostora), pa čak i mešanje diskova sa različitih kontolera. Nije to... nažalost, Maxtor PowerMax neće da mi vidi diskove na nVidia kontroleru, tako da iz njega ne mogu da uradim dijagnostiku.

Nego, da ne idemo više u off-topic. Da li iko ima neki spisak programa koji su već sada Vista ready? Nero od verzije 7.5.7.0 zvanično podržava Vistu, Roxio bi trebalo da je podržava već neko vreme. Da li iko ima iskustva sa video plejerima, ili ćemo ipak morati da čekamo do kraja januara?

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 12:26 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 12.12.2006. 01:56 ] @
Citat:
profa42: Loše si upoznat. Samo Premium i Business verzije imaju uključen Aero.

Nemaju uključen po deafult-u ili nemaju uopšte integrisan Aero?
[ profa42 @ 12.12.2006. 16:47 ] @
Home Basic uopšte nema Aero, a nema ni Media Center (kao ni Business verzija), BitLocker i još par stvari. Ovde možete videti detaljnije informacije:
http://www.microsoft.com/windo...getready/editions/default.mspx

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 12:28 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 12.12.2006. 18:50 ] @
Ja sam danas instalirao Vistu Home Premium i vidim da ima Aero ali ja ne mogu da ga pokrenem jer mi je grafička slaba.
[ Sum Of All Fears @ 13.12.2006. 07:27 ] @
Koja je graficka karta potrebna za Vistu.
Ja imam 7600gs sa 256 i na kutiji pise da je namenjena Visti.
Negde sam procitao da Vista radi samo na DirectX-u 10 pa me interesuje da li je to tacno?
[ Miroslav Jeftić @ 13.12.2006. 07:50 ] @
Obrnuto je, directx 10 radi samo na Visti.
[ noisy @ 13.12.2006. 08:37 ] @
Citat:

Home Basic uopšte nema Aero, a nema ni Media Center (kao ni Business verzija), BitLocker i još par stvari.

instalirao sam vistu ultimate,
a neki softweri (kao što je everest home edition i slični) mi je prijavljuju kao vista media center edition??, i imam aero temu.
[ dejson @ 13.12.2006. 10:16 ] @
E ja sam skinuo everest 3.5 i kaze da imam vistu i build i sve je u redu. Sa ranijim everestom ni grafičku ne prepozna.
Svi mi programi rade ok. Nero 7.5 fura pravo. Nemam problema sa vistom čak sam skinuo i perfectdisk za vistu koji radi svoj posao odlicno. Ne sviđa mi se integrisan defragmentator :), nema pregleda diska. Ne svidja mi se što na grafi ne mogu da izvučem control panel klasični. nVIDIA 7300GT256 DDR2 a pored toga sada imam 512 rama jer mi je riknula jedna pločica :(.
A vista i dalje radi odlično sa AERO-om (hmmm).
Iako sam pokusao da prebacim themu na windows classic i onda naravno radi jos brze ali nista pretjerano. Ipak animacije su cool.

[ svetlanalane @ 13.12.2006. 14:55 ] @
A meni za RC 2 build 5744 taj Everest kaže da je LONGHORN!

Takođe mi uopšte ne prepoznaje Matičnu ploču u Benchmarkovim testovima na Everestu. Kaže UNKNOWN, a pre toga je u opštim karakteristikama lepo prepoznao kao ASUS A8NE.

Može li se već negde skinuti directx 10 ?

Uzgred, da li je neko već čačkao po procesima? meni radi 66 procesa. Mislim da je to nepotrebno mnogo i da se neki slobodno mogu isključiti (kao uostalom i u XP).

[ dejson @ 13.12.2006. 21:30 ] @
Ne znam u cemu je caka. U gornjem postu prije ovoga imas moje procese oko 35 procesa ja mislim i sasvim se lijepo ponaša. Aktivirao sam ultimate verziju prije nekih pola sata i jos sam sretan jer necu morati da je reinstaliram za 30 dana. Ja mislim da moze do maja da ide a posto ja svakih sest mjeseci dajem krv i reinstaliram OS ( isti dan uglavnom ) ovo ce lijepo da posluzi. Mozda je do verzije koju imas. Ja sam prije ove koristio pre rtm 5840 ja mislim build i ona me natjerala da instaliram final i nisam se pokajao. U ovom postu ti dostavljam everest 3.5 ja mislim da je ultimate verzija i njegovo vidjenje OS-a.
[ svetlanalane @ 13.12.2006. 22:43 ] @
Verovoatno je caka u toj verziji koju imam. Sve sam pokušavala korak po korak pa i preko help-a , ali u temama definitivno nema AERO.
Ali strpljenja pa će biti.

Sredila sam podešavanja za štampač.

Da li su podešavanja za services-a slična kao kod XP, jer ih takođe ima mnogo na automatski?

Neko je ovde u nekoj temi lepo objasnio za XP šta koji servis radi, koliko memorije zauzima, pa se može porilično toga isključiti. Ali ovde ima mnogo novih stvari pa ne smem da čačkam.

[ noisy @ 14.12.2006. 23:17 ] @
e, sad mi se javlja novi problem.
ništa što instaliram ne mogu da pokrenem.
eventualno, ponešto i pokrenem ali samo jednom i to odmah posle instalacije.
kasnije neće, ni posle restarta.
stari programi rade bez problema, kao i igre.
[ svetlanalane @ 15.12.2006. 13:52 ] @
Da li je neko primetio da u start meniju (desna strana) nema sličice pored naziva foldera (Computer, Documents, Control panel, Music....) već se pojavljuje na vrhu sličica određenog foldera kad se postavi miš na neki od njih? Meni se lično više sviđa kako je to postavljeno u XP-u, deluje malo bogatije i, čini mi se, preglednije.

Može li se to podesiti da bude kao u XP-u?
[ profa42 @ 15.12.2006. 16:42 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Ja sam danas instalirao Vistu Home Premium i vidim da ima Aero ali ja ne mogu da ga pokrenem jer mi je grafička slaba.

Ima Aero jer se radi o premium verzija. Uopšte mi nije jasno kako ne radi, ukoliko grafička podržava DirectX 9 (kod ATi-ja od X300, kod nVidia-e od FX5200), koliko god da je slaba.
[ mizob @ 15.12.2006. 17:07 ] @
Mozda nemas dovoljno video memorije, probaj staviti na min razoluciju pa onda aero probati. Sto veca rezolucija, vise se video memorije trazi. A mislim da sam vecinu x300 na laptopovima vidjao da ima 64 MB.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 12:37 GMT+1]
[ profa42 @ 15.12.2006. 17:08 ] @
Citat:
noisy: instalirao sam vistu ultimate, a neki softweri (kao što je everest home edition i slični) mi je prijavljuju kao vista media center edition??, i imam aero temu.

Mislim da je ok to za Vista Media Center, jer ga Vista Ultimate ima, mada bi ipak trebalo da ispiše da je Ultimate verzija. Pošto je Ultimate iznad Premium verzije, naravno da imaš i Aero, i još neke bonus stvari.
[ dejson @ 15.12.2006. 20:33 ] @
Ma prebaci start meni na classic i dobijas nesto kao , ali samo kao xp
[ Deda_Mraz @ 17.12.2006. 05:27 ] @
Jao nemate pojma kako je kada kucate poruku sa telefona na Es-u a nemate komp
Nema me par dana i jos 2-3 me nece biti jer menjam ISP a moram da se pohvalim i komp (malo da vas pecnem, intel na 64 bit na 3.06/ 7900 512, 2 gb ddr2...) uzimam novi, tako da cu da surim ovu vistu konacno ]:
Da odgovorim na post izan mog.... Ne mogu uopste ni rucno da ukljucim Vistu jer mi ne dozvoljava. Ddr je 1gb a graf je 4200 128 mb i nece ma sta god pokusao.
Vec ste poceli... Smeta vam sad i nedostatak slicica u Meni-ju a ?
Svetlana to ce sigurno moci da se uradi preko StyleXP ili pomocu nekih twekova. Mada i ja se slazem da je ovaj Meni u Visti totalno prenatrpan i ne pregledan, u Xp je meni vrlo lak i jednostavan za koriscenje.

Poz...
[ svetlanalane @ 17.12.2006. 09:21 ] @
Pa šta ćeš kad smo zahtevni i "nezahvalni ljudi", dobijaju nov operativni sistem a već mu nalaze mane.

Čestitam za novi komp.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 12:39 GMT+1]
[ mitar1982 @ 17.12.2006. 20:21 ] @
http://www.jcxp.net/news.php?newsid=1791
[ profa42 @ 18.12.2006. 18:26 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Da odgovorim na post izan mog.... Ne mogu uopste ni rucno da ukljucim Vistu jer mi ne dozvoljava. Ddr je 1gb a graf je 4200 128 mb i nece ma sta god pokusao.

Više puta sam pisao u vezi sa ovim, ali dobro... Aero ne može da radi sa GeForce karticama pre generacije 5. Dakle, Ti4200 (koju sam i ja imao i zamenio za 5600XT samo zbog Viste) ne može da pokrene Aero, a ne bi trebalo da može ni bilo šta od DirectX igara (ja sam bar imao problema sa starom karticom).
[ svetlanalane @ 21.12.2006. 16:01 ] @
Meni se Vista mnooogo usporila. Primećujem da radi između 58 i 62 procesa (mislim potpuno neptrebno) ali ne smem da isključujem napamet.

Pitala sam već ali da ponovim: Zna li neko koji su procesi NEOPHODNI a koji se slobodno mogu isključiti?
[ Hasimbegovic @ 21.12.2006. 16:51 ] @
Procesa ... 40. Radi odlicno iako imam Laptop sa integrisanom Intel Grafickom karticom i samo 512 Mb rama. Prezadovoljan sam. Sad kad je problem akivacije resen, borim se da osposobim AERO. Vrlo je moguce i na ovakvoj konfiguraciji naravno, je do sad - nista.

Generalni utisak nakon 20 - tak dana upotrebe : Boot-a mi sporije nego XP. Svi programi koje sam nekad koristio su tu i mogu da tvrdim da radi cak i malo brze nego XP sa svim mogucim zakprama koje sam imao pre. Cak mi je i NOD32 non stop aktivan. Windows Defender - OFF. Izbacio sam i nesto beskorisnih startup programa koje dolaze uz neke aplikacije.

Bilo bi lepo da ako neko osposobi AERO na 512 MB Rama, kome je po defaulty OFF, i da napise ovde kako je uspeo jer meni ne ide. Graficka kartica je DX9 Compatible i podrzava Pixel Shader 2.0, dodelio sam joj 128 share VRAM iz BIOSA i nece pa da ga ubijes. Cak i nakon prepravljanja registry :( Kupicu sutra jedan modul od 1Gb Rama pa cemo da vidimo da li ce onda da radi AERO na 1,5 Gb. Ako ne - ima da bacim laptop u smece. Haha. Salim se naravno.

Configuracija :
--------------

Intel 1.5 GHz (1Mb L2 Cache),
Intel 82910GML Graphic Card,
512 DDR2 400MHz Memory,
80 GB Disk (8Mb Buffer Size),
--------------

Windows Vista Business.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 12:55 GMT+1]
[ Hasimbegovic @ 21.12.2006. 17:35 ] @
Hajde ti lepo nama postavi ScreenShot tvojih procesa pa cemo ti mi reci sta ti treba a sta ne. Bolje tako nego da nagadjamo u prazno.
[ svetlanalane @ 21.12.2006. 20:23 ] @
Evo šaljem. Nije moglo da stane sve u jednu sličicu ( ima ih kako rekoh mnogo)

Pomoć neophodna jer se Vista bootuje sve sporije i sporije sada je došlo do skoro 3 minuta.

Hvala
[ Deda_Mraz @ 22.12.2006. 11:27 ] @
@Hasimbegovic

Aero ne zavisi (toliko) od ddr memorije već od grafičke kartice, ja imam 1gb pa opet ne mogu da startujem Aero a imam 2x jaču grafičku od tvoje. Kupovinom tog modula od 1gb nećeš ništa postići (samo me zanima kako ćeš ga ubaciti u laptop?)

Svetlana ne možemo čak ni mi napamet da ti kažemo koje procese treba da isključiš, negde sam video jedan program za Vistu koji se patch-uje i ubija sve ne potrebne programe i servise, da me ubiješ ne mogu da se setim...

Obaveštenje: Svako ko ima krekovanu verziju Viste i uradi apdejt sa oficijalnog sajta skinuće umesto jednog programa anti-krek i automatski će se Vista log-off i tražiti da se ukuca ispravan registry key. Eto tako da znate da se i "oni tamo" trude da suzbiju pirateriju Viste.
[ svetlanalane @ 22.12.2006. 12:24 ] @
Deda_mraze bre pa seti se gde si to video!!!!

Neko mi je kazao da okačim to ovde pa će možda i pogledati šta mi od procesa ne treba i mogu da isključim.

A sad me interesuje ovo: Da li ključ koji sam lično dobila od Microsofta za Vistu RC1 ili 2 (ne znam tačno) važi za Vistu RTM do juna 2007?

Što se tiče famoznog AERA, definitivno ne mogu da ga uključim jer mi je grafička ATI RADEON X300SE.
[ Hasimbegovic @ 22.12.2006. 12:53 ] @
Deda_Mraz :

Poznato je meni sve to sto ti kazes, nisam laik, ali borim se koliko mogu da osposobim to na svojoj masini jer kod jednog prijatelja (Laptop masina isto) AERO radi odlicno na grafickoj kartici koja ima vrlo slicne preformanse kao moja. Uz prepravljanje registry baze naravno jer po defaultu je setovan na OFF. Njegova kartica je za cak i losija od X300 koju poseduje Svetlana pa coveku opet sve radi normalno. Jedino da dodjes pa da ocima svojim to vidis, mozda ces onda verovati da to sve radi OK. On ima 1Gb memorije sto je JEDAN od (ne nuznih) uslova za AERO.

Kako to mislis kako cu modul od 1Gb Rama da ubacim u Laptop ? Moj Laptop ima 2 slota za memoriju. U jednom se vec nalazi 512 Mb a drugi je slobodan i ubacicu novi modul bas tu. Isto kao na desktop masinama. Jasno ?

svetlanalane :

Koliko se meni cini ti imas Ultimate Edition i ona je naravno drugacija nego moja Business verzija. Ne volim da govorim u prazno i otprilike pa cu ti reci da mozes slobodno da iskljucis procese za koje sam siguran da nisu deo tvoje verzije Viste :

F Secure - Nisam siguran ali ako ti je ovo aktivan antivirus to iskljuci odmah jer ovo dere sistem. Koristi NOD 32, moja preporuka. Odlican je, ne usporava sistem mnogo uopste, pouzdan ..

Groove Monitor Utility - Ovo je od Groove-a iz MS Office paketa iskljuci slobodno.
Windows Defender - Mozes bez problema i njega da iskljucis.
WinAmpa - I ovo.
Windows Automatic Update - I ovo.

Mislim da ti F Secure prilicno usporava sistem mada vreme dizanja sistema od cela 3 minuta je abnormalno. Znas i sama da dosta aplikacija ubacuje neke svoje delove kao startup procese a ja ne znam sta tebi od toga stvarno treba a sta ne, zavisi od tvojih konkretnih potreba. Ja da sam na tvom mestu poceo bih od spiska koji sam ti gove naveo. Mali je znam ali pocni odatle.

[ Deda_Mraz @ 22.12.2006. 13:16 ] @
Pa i nije baš najjasnije!?

Nisam rekao da si laik, ali Vista je još svima nama ne poznato okruženje, te mislimo da će isto da radi kao i XP, to je moja suština odgovora!
Inače što se tiče tvog prijatelja, ne može na dva identična notebook računara da na jednom radi Aero a na drugom ne, očigledno da je problem nešto kod tebe, ili ne znaš da podesiš kako treba manuelno uključivanje Aero okruženja ili je neki drugi problem u pitanju.
Nemam razloga da ti ne verujem, uostalom na ikstrim overkloking su ljudi terali i po par minuta Aero na 256 prema tome na 512 znam da može i znam da RADi Aero. Zato ti i pričam da nije baš ddr to "usko" grlo već (po meni) grafička kartica. Koliki ti je rejting za 3D okruženje? Minimalan rejting je 2.9 za pokretanje po default Aero, ispod toga moraš sam da ga uključiš.

Dobro ako ti tako kažeš, ako imaš slobodan slot ubaci nemam ništa protiv.

F Secure je jedan dobar i pouzdan AV program, te ne mislim da je on srž problema oko sporog botovanja Viste. Nije rešenje preći sa dobrog na lošiji AV program (po meni). Recimo Norton i Kaspersky do zla boga na Visti usporavaju. Na Xp je isto a tek na Visti (lično iskustvo) možeš da zamisliš.

Groove Monitor Utility - ako joj je otvoren Office program i radi nešto u njemu, isključivši ovaj proces ubija ceo Office paket.
Windows Defender - jedan od najglupljih majkrosoftovih proizvoda trebalo bi ga deinstallirati zauvek.
WinAmp - ako to isključi kako će da sluša muziku? ionako proces ima 2xx kb što je minimalnom te ga računar i ne oseti.
Windows Automatic update - ovo je proces koji koristi Network servise i on isto tako zauzima jako malo učešća u tom sporom botovanju Viste.

Toliko od mene!

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 13:05 GMT+1]
[ Hasimbegovic @ 22.12.2006. 13:41 ] @
Ne, nemamo 2 identicna laptopa. Slicna DA ali identicna NE. CPU - isti. Memorija - on ima 1GB a ja 512Mb. Graficka njegova je nesto malo bolja nego moja. I njemu AERO radi sasvim OK meni nece. Pas mu majku ... Ma nista kupicu jos 1Gb modul pa AERO radio ne radio, memorija nece da se baci u svakom slucaju. Znam i ja da nije memorija usko grlo (iako je imam malo) ali uvek je trebas. I na XP mi je bilo prilicno tesno jer pokrecem zahtevnije aplikacije. Sad kad je novi sistem tu, sa ili bez AERO, mislim da je vreme za jednu nadogradnju.

Rajting za 3D ... 1.9 - znam da je premalo ali ... sta cu mu sad. To je sto je. Graficku ne mogu da nadogradim.

Dobro sad oko AntiVirusa ... to je stvar ukusa sad. Neko vise voli onaj, neko ovaj ali cinjenica je da NOD32 trazi ubedljivo najmanje sistermskih resursa. Kod mene je non stop aktivan i ne usporava me nimalo. Na XP je isto bilo. Komparacije radi : Kaspersky stalno aktivan .... dovoljno da pocnes da vristis od muke i sporoce. Sve se odvija u nedogled. Cak je i pasijans spor. Haha.

Primetio sam da joj F Secure uzima prilicno Rama pa moje misljenje je da bi trebala da ga skine i zameni ds NOD32 koji kod mene uzima 1.372 Mb i to je sve. U prakticnom radu je neprimetan iako je non stop aktivan.

Bem ti AERO. A bas mi se svidja. Prelep je, stvarno. Mislm da ce biti tesko zamisliti zivot bez AERO-a sad. Sta cu sad :( Haha.
[ svetlanalane @ 22.12.2006. 17:03 ] @
Evo me.

Bila na nekom rođendanu. Torta mmmmmmm.

Koji NOD32 je podržan u Visti? Ovde na XP-u mi je verzija 2.51.20 ali ne znam da li će raditi na Visti.

A KAKO da ručno uključim AERO? Išla sam korak po korak iz HELP-a i nemam opciju uopšte. Da li treba da se nešto čačka po registryju ili da se ponovo ubacuje Boot DVD?

Recite šta da radim ali bre HOĆU AERO. zbog VIste sam i kupovala ovu konfiguraciju. meni je 2,1 rating na grafičkoj. Ostalo je od 2.9 do 5.1.

Što se tiče GROOVE-a, pri instalaciji OFFICE paketa ne mora se on čekrati, tako da mi je logično da ne mora ni da postoji a kamoli da radi ako je već instaliran. Možda grešim a?

Uzgred predjoh na Vistu da pogasim sve procese.

[Ovu poruku je menjao svetlanalane dana 22.12.2006. u 18:44 GMT+1]
[ saneldz @ 22.12.2006. 21:45 ] @
Koliko Vista zauzima na hardu nakon instalacije.Procitao sam da zahtjeva min harddisk od 20GB, taman koliko ja imam, i particiju min od 15GB.Koliko zauzima znaci na particiji, 5GB?
Imam graficku nVIDIA Riva TNT2/M64 16MB, sta milsite hoce li Vista moci raditi pod ovom grafickom (naravno pod windows classic rezimom)?
[ svetlanalane @ 22.12.2006. 22:40 ] @
Ja poisključivah gomilu servisa (po ugledu na XP). Posle restarta, boot se ubrzao (na oko 1.5 minut što je duplo brže). Mnogi servisi i ne postoje u XP-u pa to nisam ni dirala, a mislim da i tu nešto može da se učini.

Takođe sam isključila i F-secure pa je i to verovatno doprinelo ubrzanju boot-a.

Ali u svakom slučaju, još niam zadovoljna jer sve to treba da bude brže nego u XP-u a nije, iako tamo imam instalirano sve i svašta.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 13:14 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 22.12.2006. 22:45 ] @
Citat:
saneldz: Koliko Vista zauzima na hardu nakon instalacije.Procitao sam da zahtjeva min harddisk od 20GB, taman koliko ja imam, i particiju min od 15GB.Koliko zauzima znaci na particiji, 5GB?
Imam graficku nVIDIA Riva TNT2/M64 16MB, sta milsite hoce li Vista moci raditi pod ovom grafickom (naravno pod windows classic rezimom)?

Iskreno, ne vidim zašto bi instalirao Vistu na takvu konfiguraciju. Ako instalacija i prođe, ima poprilično da se "vuče", tako da ako ti je stalo samo da vidiš kako izgleda bolje pogledaj neke slike, jer od nekog ozbiljnog rada tu nema ništa.
[ Iksi @ 22.12.2006. 23:57 ] @
mene takodje zanima moze li instalacija da prodje bez problema na takvoj
masini zelim da testiram samo kako ce raditi screen reader jaws.
imam 256 mb rama da li ce se dici sistem i da li ce moci kako tako da se
radi u svrhu testiranja. Hvala svima na pomoci
[ mizob @ 23.12.2006. 00:48 ] @
Ne mozes ni da pokrenes instalaciju sa 256 mb rama.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 13:15 GMT+1]
[ dr ZiDoo @ 23.12.2006. 09:29 ] @
Jel potjero ko tu vistu na fx5200? jel radi taj pilot interfjes ;)
[ Hasimbegovic @ 23.12.2006. 13:57 ] @
Evo kako ces ukljuciti AERO ako ti je po defaultu setovan na OFF.

U registry bazi setuj ove postavke :

1. Start > Run > Regedit

HKCU\Software\Microsoft\Windows\DWM\Composition postavi na vrednost 1 (32-bit DWORD)
HKCU\Software\Microsoft\Windows\DWM\CompositionPolicy postavi na vrednost 2 (32-bit DWORD)

HKCU ti je : Hkey Current User

2. Pokreni Command Prompt sa Administratorskim privilegijama i otkucaj

a) net stop uxsms
b) net start uxsms

3. Resetuj racunar ili uradi samo log off i log on

Ako ti je kompjuter (graficka kartica) hardverski sposoban da odradi AERO sa ovom malom prepravkom trebala bi da ga ugledas po narednom ulasku u sistem. Ovo je samo preskakanje provere na kolicinu RAM memorije ako me razumes. Drugim recima ako ti je GPU sposoban za AERO ali imas malo memorije ovo bi trebalo da ukljuci AERO bez problema. Trik je vec oproban i pouzdano radi ali ne bas na svakom kompjuteru. Zavisi naravno ...

Nadam se da moderatori nece ovo ukloniti jer je trik potpuno legalan.

NOD32 koji je podrzavan i programiran za Vistu je u verziji 2.70. Licno imam 2.70.16 koji radi i previse dobro ;)
[ svetlanalane @ 23.12.2006. 14:45 ] @
Citat:
2. Pokreni Command Prompt sa Administratorskim privilegijama i otkucaj

a) net stop uxsms
b) net start uxsms

Prvo sam uradila i odmah mi se pojavila transparentnost u delu trake sa alatima ali ne i slojevito prikazivanje prozora.

Ovo drugo ne znam kako da pokrenem sa admin. privilegijama.

Molim objašnjenje.
Takođe više nemam u display settings da biram teme.
[ Hasimbegovic @ 23.12.2006. 14:54 ] @
Svetlana ...

Ides na :

1. Start
2. Programs
3. Accessories
4. Stani na Command Prompt misem
5. Klikni desnim tasterom misa na Command prompt
6. Otvorice ti se jedan pod meni na kome pise Run as Administrator
7. Klikni levim tasterom misa na to
8. Pokrenuce ti se Command prompt sa Administratorskim privilegijama

Tek onda kucaj ono sto sam u zadnjem postu rekao jer ces u suprotnom dobiti poruku Access Denied.

Ako si dobila transtarentne ivice prozora onda se spremaj da slavis mada videcemo ;)

Mani se Windows Help-a. Ovo neces naci tamo zasigurno. Da bi imala onaj 3D prikaz za listanje prozora mislim da treba odredjena kombinacija tastera da se pritisne. Cini mi se Shift + TAB ili pre ce biti ALT + TAB tako nesto. Ne zaboravi da nakon ovoga namestis Theme kao AERO.

Ako imas nekih problema .. iznesi ovde ... videcu da li mogu da ti pomognem.

A ti .... bila na rodjendanu i torta i sve to a nama nista ... Eee sram te bilo. Haha.

Sretan ti AERO ;)

[ svetlanalane @ 23.12.2006. 15:18 ] @
Tu je AERO, bravo Hasimbegoviću. Inače nije ni Shift+tab, ni Alt+tab. Mora da je neka druga kombinacija.

Da, pojavljivalo se samo upozorenje Access Denied. Nisam znala da treba desnim klikom da se uđe kao administrator. Naučih bogami štošta danas.

Da li se meni samo čini, ili pre aera nisam imala minijaturni prozorčić kad miša postavim na neki otvorem prozor na komandnoj liniji?

Hvala, šta reći, dođi na pićence.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 26.12.2006. u 13:21 GMT+1]
[ Hasimbegovic @ 23.12.2006. 15:20 ] @
Uzivaj. Kao sto sam ti i pre rekao tvoja kartica je sposobna da odradi AERO bez ikakvih problema. Uzivaj Lane ;)

Setio sam se. Da bi koristila Flip 3D pritisnes Windows Key + TAB. Kasnije samo pritiskas Gore / Dole dugmice na tastaturi i tako se kreces po prozorima.

Cini mi se da sam i ja na dobrom tragu da osiguram sebi AERO na mom laptopu :)
[ svetlanalane @ 23.12.2006. 15:28 ] @
Hvala puno.

Još da mi je rešiti 2 problema:

1) što iz Viste neće da se isključuje računar ( doduše to jako retko i radim) već moram da odem u Xp pa tamo da to uradim, i

2) kad pokrećem Vistu javlja se prozor da Windows nije isključen normalno pa me pita da li da startuje normalno ili u nekom od safe modova. Javlja se često prilikom isključivanja plavi ekran na kratko, pa verovatno zbog toga.

Uh što sam dosadnai zahtevna a?
[ Deda_Mraz @ 23.12.2006. 19:11 ] @
@Svetlana da bi ti Aero okruženje normalno radilo, prioritetno je da ti grafička karta ima minimalan rejting od 3.0, sve ispod toga je mučenje i otežano korišćenje sistema Viste. Može manuelno ali.... ako su ljudi iz Rejdmonda lepo napisali da radi normalno sa 3.0 i da se ne preporučuje pokretanje Viste ispod tog minimala a ti hoćeš da letiš sa rejtingom od 2.1 nešto neće posle toga izaći na dobro (bagovanje, sporo dizanje grafičkog okruženja, bagovitost nekih programa, itd).
Dakle ili uzmi grafičku kartu koja može da postigne rejting na Visti preko 2.9 ili nemoj uopšte uključivati i time smanjiti rizik da ti se računar muči, pregrejava i ostalo.

Da odgovorim na ostale postove>

Vista naravno MOŽE da se pokrene na 256mb DDR-a.

Citat:
Iksi: mene takodje zanima moze li instalacija da prodje bez problema na takvoj
masini zelim da testiram samo kako ce raditi screen reader jaws.
imam 256 mb rama da li ce se dici sistem i da li ce moci kako tako da se
radi u svrhu testiranja.

Instaliraj Vistu Home Basic (osnovna verzija Viste bez Aero-a i dodatnih programa koje možeš naći u Vista ultimate i Vista premium) i radiće ti na takvoj konfiguraciju. Naravno imaš malo memorije te će biti otežan rad (ne nešto strašno pošto je Basic verzija) ali moći ćeš neke operacije da radiš na njoj.

Citat:
svetlanalane: Kad pokrećem Vistu javlja se prozor da Windows nije isključen normalno pa me pita da li da startuje normalno ili u nekom od safe modova. Javlja se često prilikom isključivanja plavi ekran na kratko, pa verovatno zbog toga.

Plavi ekran (smrti) znači da ti nešto nije u redu sa hardwerima. Ne mora uvek da znači da je to ali u 95% slučajeva je TO.
[ svetlanalane @ 23.12.2006. 19:32 ] @
Hvala Deda_mrazu na savetima.

Htela sam da vidim kako to izgleda. Inače u Visti samo razgledam i surfujem na netu a sve ostalo važno i zahtevno radim u XP-u. Sve ću uredno da preinstaliram kad se bolje opremim hardverski i kompletno da pređem na Vistu.

Grafička mi je zaista prioritetna kupovina ali sačekaću da se pojave one koje će 100% podržavati directX 10. Pa kad kupujem da bude na nešto duže vreme.

Baš si me uplašio sa tim plavim ekranom. On se pojavi na par sekundi (ali ne svaki put) kad gasim Vistu (i samo Vistu a ne XP).

Nadam se da nije hardver (nova mi je knfiguracija).
[ Deda_Mraz @ 23.12.2006. 20:06 ] @
Nemoj se plašiti napisao sam da ne mora uvek da znači da je do hradwera, npr ako 5-6 puta ugasiš računar nepravilno (ne start pa turn off computer, već na prekidač na kućištu) on će ti prikazati jedno-dvaput taj ekran i resetovaće se i posle podignuti u DOS-u prozor da izabereš kako da podigneš sistem, ono safe, safe whit networking, last know good... bla bla bla.
[ Hasimbegovic @ 23.12.2006. 21:19 ] @
Deda_Mraz :

Zvucis kao prodavac u nekoj kompjuterskoj firmi koji upravo Svetlani prodaje graficku karticu. Hahah. Naravno neki top model koji kosta ko ...... Opusti se. Nije ona studio tamo neki kojoj treba jaka grafika. Slobodno bre teraj AERO, najlakse je istresti pare nekome i na kraju kad kupis jacu karticu neces dobiti nista spektaktularno osim sto ces se ratosiljati para, jer ti koliko vidim ne trazis igrice nego da ti radi AERO. To si i dobila.

Cinjenica je da ce ti sistem sporije raditi nego pre zbog AERO. Tu razliku najbolje ce osetiti onaj ko radi za tim kompjuterom. Ako si nezadovoljna ili ti je presporo ili nesto slicno uvek mozes da vratis stanje kako je bilo pre obratnim postupkom od onoga kako si uradila. I naravno to sve za dzabe. Najlakse je dati pare i prebrinuti svaku muku. To ako nista mozes uvek da uradis i onda neces imati problema sa AERO osim sto ces biti olaksana za jedno 150 - 200 eura minumum za neku iole bolju graficku karticu.

Pogledaj ti sve, da li se nesto greje vise nego pre, da li je sporije i sve sto ti Deda_Mraz kaze pa sama odluci. Microsoft tamo svasta nesto kaze. Te treba ovo, te ono, te kupi ovo i ti kad bi to sve slusala gde bi tu kraj bio. Cinjenica je da sad vec imas broj ljudi koji teraju AERO na masinama za koje Microsoft tvrdi da navodno ne moze da radi. Kako onda njima radi ? Znam i ja da je najbolje resenje kupovina nove i jake graficke kartice ali ako bas imas potrebu - kupi je onda. To mozes uvek da uradis.

A za sporo dizanje sistema to je sad vec neka druga prica. Da li AERO utice na to - DA. Ti znas najbolje kojom brzinom ti se Vista podizala pre AERA i nakon njega. Ako to mozes da tolerises onda ostavi, a ako ne kupi novu graficku karticu i opet ces dobiti istu brzinu dizanja sistema i potrositi pare.

Svetlana :

Tebi je AERO naravno i instaliran vec i bio ali zbog teskih hardverskih kriterijuma koje namece Microsoft on ti je bio samo ugasen jer nisi zadovoljavala njihovu ocenu za AERO, to sto Deda_Mraz kaze index preko 3.0. Slusajuci moj savet ti si ga ustvari rucno upalila i sta sad ? Da li sad trebas vec trositi novce za novu karticu ? Da li ce ti se nesto lose desiti zbog upaljenog AERA - cisto sumljam. Nema mesta panici, kazem ti, a ti uvek mozes da kupis novu graficku. To je barem danas najlakse.
[ svetlanalane @ 23.12.2006. 23:09 ] @
Hvala na svim savetima.
Naime kada sam kupovala ovu konfiguraciju, najviše sam štedela na memoriji i grafičkoj jer su to stvari koje uvek možeš da dokupiš ili promeniš. Vodila sam računa da mi procesor i matična budu (za moje potrebe) više nego dobri. Bez obzira na Vistu i AERO, u planu mi je kupovina oba ova elementa (ali ne baš tako brzo).

Što se tiče igrica, tu se varaš. Igram se i to prilično ali u naletima. Ali na Visti nemam tenutno nameru da se igram jer kao što rekoh za sada mi služi samo da se polako upoznajem i srodim sa operativnim sistemom. I ranije sam imala prvo 98 pa dodala i XP i tek kad sam zavolela XP otarasila sam se trajno 98-ice. Ovu Vistu ću izgleda brže prisvojiti od uslovom da bude mnogo više drajvera i kompatibilnosti sa programima.

U svakom slučaju, proći će meseci pre nego što i ja dokupim nešto od hardvera. Za sada mi čak i enkripcija filmova ide solidno i sve igrice koje ja igram, pokrećem bez problema.

Ne znam kako tačno funkcioniše AERO. Da li to podrazumeva samo transparentnost ivica prozora ili celog prozora i šta još? Za Flip 3D kad pritisnem Windows Key + TAB onda mi samo ubrzano lete prozori koji su otvoreni i desktop. Nešto mi tu ne ide kako treba.
[ Hasimbegovic @ 23.12.2006. 23:28 ] @
Pa cekaj malo :) Ti rece da imas AERO ?

Da li ga imas ili ne najlakse ces prepoznati recimo kada vrsis minimaze i maximaze nekog prozora. Ako se to odvija animirano, a ne kao sto smo do sad navikli na XP i prijasnjim sistemima, onda imas AERO a ako ne onda ga nemas.

Evo recimo nekih primera kako to uopste izgleda :)

[ svetlanalane @ 24.12.2006. 12:55 ] @
Pa zato sam i pitala šta je sve AERO jer ovo što sam dobila (transparentnost , ali ne baš tako velika kao na tvojim slikama, ivica prozora i leteći prozori kad stisnem Windows dugme +TAB mi ne deluje kao da je to baš to). Verovatno se onim podešavanjima nešto postiže ali grafička ne može da izvuče sve kako treba.

Minimise i maximise prozora se odvija identično kao i kod XP-a. Ništa revolucionarno. Jedino imam mini prozorčić sa izgledom kad je program spušten na statusnu traku a miša postavim iznad tog naslova prozora.

Kad su svi prozori podignuti, mogu ih ja postaviti jedan iza drugog ali sa kako ti kažeš DORE/DOLE (valjda strelicama) samo mi kursor ide po aktivnoj stranici.

Ovo sve detaljno objašnjavam jer vidim da si živo zainteresovan kao programer i da ćeš verovatno "čačkati".

U svakom slučaju, još ću da zadržim ona podešavanja koja si mi objasnio, da vidimo može li se još nešto učiniti, pa ću vratiti originalna ako ne dobijemo bolje rezultate. Samo ćeš mi tada reći kojim redom da idem (u delu sa redom unosa podataka u komand prompt) za registry nije problem

[ xploiter @ 24.12.2006. 20:37 ] @
Kako se pokrece taj aero i zasto se firefox ne moze pokrenuti kaze:

The program must close to allow a previous installation attempt to complete. please restart. restartiro sam i racunar i firefox opet isto
[ Deda_Mraz @ 24.12.2006. 20:52 ] @
Neka instalacija ti je u toku (bar ti tako računar prijavljuje).
[ dr ZiDoo @ 30.12.2006. 11:08 ] @
Bas je simpaticna ova vista :)
Sve je razmjesteno mislim da ce support centar MSa da se rokne.
[ sajatovic @ 01.01.2007. 21:48 ] @
sto se tice plavog ekrana smrti i meni se pojavio par puta ali sam slucajno zamenio modem intel hardverski a ubacio sam motorolin softverski i sada nakon restarta ili gasenja racunara plavog ekrana vise nema,moguce je da je to mada ne mora da znaci,izvadio sam cak i memoriju i opet je lepo vratio,mozda je i zbog toga,Svetlane probaj sve zivo,sigurno imas neki mali problem cim se pojavljuje plav ekran!
[ Deda_Mraz @ 03.01.2007. 15:26 ] @
Svako ko ima slabu mašinu a želi Vistu moja preporuka je Vista Home Basic.
Malopre sveža instalirana Vista Home Basic me je oduševila svojom brzinom (na mom računaru 2ghz proc, 1gb-ddr, 4200ti). Neuporedivo brže radi za razliku od Vista Home Premium, Ultra, Biznis...
[ DeeJayDee @ 10.01.2007. 22:16 ] @
Vista Ultimate savrseno radi na Fujitsu Siemens Amilo 1655G
AMD Turion 64
1Gb ram
radeon x 200
Samo jos da je otkljucam...
Da li neko moze da mi kaze koliko kosta zvanicna verzija??

E da jako bitna stvar za sve one koji bi hteli da instaliraju vistu na laptop...
Amilo moze da pravi probleme sa WiFi dugmetom.
Kod Viste ne vredi ono podesavanje iz biosa da se startuje operativni sistem sa upaljenim Wireless-om nego on moze da se upali samo preko soft key dugmeta.
Problem je u tome sto Vista ne moze pravilno da "potera/instalira" siemensov softver za soft key pa stoga ova dugmad (osim power) ne rade....
Resenje problema je samo instaliranje ovog softwera na neku XP mashinu i kopiranje aplikacija za softkey na Vistu...

Predpostavljam da se za ovo niko nije interesovao ali znam kakve sam muke imao dok nisam provalio o cemu se radi, pa eto tako reko da pomognem
[ Astral Projection @ 11.01.2007. 00:22 ] @
Vista Ultimate mi sporije radi na 390 mb rama, + drajveri za ati radeon 9000 nece da se instaliraju. Skinuo sam ove nove za vistu, ali valjda ne podrzvaju ovaj model. Da li bi mi radila Vista brze ako bih instalirao Home Basic? I da li mogu da nekako downgradeujem postojeci OS, ili moram sve iz pocetka? :)
[ Milan Gligorijevic @ 11.01.2007. 10:36 ] @
Cene:
Windows Vista Home Basic, $199/$99.95 (full/upgrade)
Windows Vista Home Premium, $239/$159 (full/upgrade)
Windows Vista Business, $299/$199 (full/upgrade)
Windows Vista Ultimate, $399/$259 (full/upgrade)

http://www.elitesecurity.org/p1351518