[ 069 @ 14.11.2006. 22:18 ] @
Evo zadatka sa jednog drugog foruma: U pravouglom trouglu poznata je hipotenuza 15 cm i simetrala pravog ugla cija je duzina 5 cm.Konstruisati taj trougao. |
[ 069 @ 14.11.2006. 22:18 ] @
[ braker @ 15.11.2006. 01:29 ] @
Izvini,al' gde je tu problem?
[ Fuzz @ 15.11.2006. 12:49 ] @
Naizgled jednostavan, a ustvari potpuno infantilan :)
[ goky2002 @ 15.11.2006. 15:36 ] @
Ako nije problem, moze onda neko da postavi resenje ako ga ima
[ braker @ 15.11.2006. 20:49 ] @
Reshenje je ovde
Pogledaj deo:PRIMENE SLICHNOSTI NA PRAVOUGLI TROUGAO,a na slici ispod ovog naslova posmatraj stranicu b kao simetralu ugla,uzimajuci u obzir da je ugao ACD 45 stepeni,pa uz malo trigonometrije lako se dolazi do vrednosti Hc,pa zatim i p,a zatim i ugla CBA koji u ovom sluchaju zaklapa hipotenuza sa katetom.Sad kada su nam poznate velichine:kateta,hipotenuza i ugao lako se konstruishe trazheni trougao. Jel' to sa foruma neke osnovne shkole,il' je domaci ![]() [ Farenhajt @ 15.11.2006. 21:13 ] @
[ srki @ 16.11.2006. 06:14 ] @
Ne racunaju se uglovi nego npr. tangens ugla pa nema veze sto su takve vrednosti jer je taj tangens uvek moguce izraziti preko tih vrednosti koriscenjem mnozenja, delenja i korenovanja a onda je lako konstruisati taj ugao.
[ qzqzqz @ 16.11.2006. 07:31 ] @
[ Farenhajt @ 16.11.2006. 08:19 ] @
Sve je ovo kao kad bi se sa tri date stranice računao kosinus/tangens jednog unutrašnjeg ugla, pa onda trougao konstruisao preko SUS umesto direktno preko SSS. Batalite algebru, potražite čisto geometrijsku konstrukciju.
[ chupcko @ 16.11.2006. 10:14 ] @
Ja sam mozda blesav, ali ja nekako ne mogu da vidim one uglove o kojima vi pricate ????
Dakle ajde neko ko misli da je resio da podeli sa nama konstrukciju, ne mora dokaz :). [img]http://static.elitesecurity.org/uploads/1/3/1361184/a.svg[/img] ono sto znamo je sledece: ugao ACB je prav prava CD je simetrala ugla ACB duz AB je mere 15 duz CD je mere 5 [ Farenhajt @ 16.11.2006. 18:49 ] @
Evo recimo ovako može (priznajem da u konstrukciji ima malo algebre, tako da potraga za čisto geometrijskom konstrukcijom ostaje otvorena):
Na slici levo, neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [att_img] Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konstrukcija duži ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ braker @ 16.11.2006. 20:50 ] @
@Farenhajt
Lepo,nisam ni sumnjao da cesh se uskoro pojaviti sa nekim konstruktivnim ![]() [ Farenhajt @ 16.11.2006. 21:33 ] @
I ja ću nastaviti potragu, a u međuvremenu, čisto radi potpunosti, da okačim i konstrukciju bez pomoćnih slika:
[att_img] Date su duži ![]() MODS: Da li još neko ima isti problem kao i ja, naime da mu ne izlazi samostalno slovo c u TeX-u? [ chupcko @ 17.11.2006. 08:57 ] @
[ 069 @ 17.11.2006. 16:41 ] @
Mozemo li da vidimo to "malo trigonometrije",Braker?Kako mislis da povezes ovu lekciju iz I razreda srednje skole sa simetralom pravog ugla?
Zadatak se moze resiti pomocu trigonometrije ali drugacije.Trazilo se konstruktivno resenje. Svaka cast,Farenhajt. [ Farenhajt @ 17.11.2006. 18:56 ] @
[ braker @ 17.11.2006. 20:39 ] @
Izvinjavam se shto nisam crtao slike uz objashnjenje,ali nemam trenutno niti jedan odgovorajuci program za tu namenu,pa cu se koristiti slikom sa linka iz prethodnog posta(mrzi me da instaliram
![]() ![]() ![]() ![]() Iz slichnosti sledi da je: ![]() ![]() ![]() Napomena:tachka ![]() ![]() ![]() Ako se ne varam,trigonometrija i homotetija i slichnost spadaju u program I r.s.sh. Citat: Trazilo se konstruktivno resenje. Konstruktivno reshenje je recimo i ono koje je postovao qzqzqz,jer mu je takav i pristup ![]() Citat: Zadatak se moze resiti pomocu trigonometrije ali drugacije. Da vidimo. [ 069 @ 20.11.2006. 10:25 ] @
Homotetija i slicnost su u I razredu, kvadratne jednacine u II a trigonometrija u I ili II(sa 4 i vise casova nedeljno u I razredu (samo na pravouglom trouglu) po vazecim programima u Srbiji).
[ 069 @ 20.11.2006. 11:08 ] @
Neka su p i q odsečci koje simetrala formira na hipotenuzi i neka je alfa ugao kod odsečka p a beta kod osečka q.Na osnovu zadatka i sinusne teoreme dobija se sistem:
p+q=15 alfa+beta=90 q/sin45=5/sin(beta) p/sin45=5/sin(alfa) Sve se to svede na sistem: alfa+beta=90 3*(2)^1/2=1/sin(alfa)+1/sin(beta) PS.I ja muku mucim sa pisanjem i posebno crtanjem slika.Kako vi resavate taj problem? [ 069 @ 20.11.2006. 11:12 ] @
Braker,kako dobijes q=bcos(alfa)?
[ braker @ 25.11.2006. 02:24 ] @
Ako je neko tragao za geometrijskom konstrukcijom,mozhda ce ga zanimati i odakle potiche zadatak
@069 Kako to da jedan diplomirani matematichar ne zna chemu je jednak kosinus nekog ugla? ![]() [ chupcko @ 25.11.2006. 14:59 ] @
Dakle definitno sam shvatio, ovaj zadatak je postavi neki palestinac koji kao ide u 6 razred onsovne skole. Mislim da je ovo jos jedan od onih zadataka koji su izgubljeni u prevodu :)))).
Tom uzrastu vise odgovara zadatak gde je visina 5 cm :))), i kao takav ce dosta da se namuce dok ne shvate zasto i kako... (provereno sa ciljnim uzorkom :))) ). Inace neko je na krstarici spominjao poznati metod zvrljanja po lenjiru :), to je mnogo mocna metoda i uz pomoc nje se moze resiti i barem jos trisekcija ugla :))). Naime sve se svodi na sledece: na drvenom lenjiru (pamti li jos takve lenjire), oznacimo dve tacke. e onda se trudimo da svaka od te dve tacke pripada nekoj pravoj a da neka nacrtana tacka pripada pravoj koju "povlaci" lenjir. Ovo je cesto bilo dovoljno da se ljudi zbune oko toga sta znaci konstrusiati lenjirom i sestarom. Ovo gore jeste konstrukcija lenjirom prakticno, ali nije po stogoj formalnoj definiciji :). Da podsetimo sta sve mozemo da radimo u konstrukcijama lenjirom i sestarom: 1. Da lupamo slobodne tacke (znas ono, olovkom lupis po papiru :))) ). 2. Da kroz dve tacke povucemo pravu 3. Da nacrtamo kruznicu tako sto je jedna tacka centar, a druga na kruznici (ostar kraj sestara ... ) 4. Da oznacimo presek dva entiteta (prave i prave, kruznice i ... ) 5. Da na nekom entitetu (prava, kruznica) odredimo tacku koja mu pripada :). Da bi sve ovo bilo potpuno negde imamo dve tacke za koje znamo da je mera njihovog rastojanja 1. Cisto da primetimo ne mozemo lako ni da konstruisemo prav ugao :), zar ne ? Sve u svemu postoji resenje za zadati zadatak, ali sumnjam da ce ga i neko darovito dete iz 6 razreda resiti na onaj nacin :). Zabuna je jer smo svi ocekivali lepo resenje (o Fermaaaaaa gde si sada ti :)) ). Doduse i dato resenje nije bas potpuno cisto, mozda bi moglo do kraja da se uradi samo sa slicnoscu :))). [ 069 @ 01.12.2006. 06:46 ] @
Braker, ne znam kad nije tacno ako je b simetrala a ako b nije simetrala onda nema veze sa zadatkom.
Prema slici to je tacno ali nigde nema simetrale. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|