[ Entoni @ 15.11.2006. 11:19 ] @
Mala pomoc. Trebaju mi koje su prednosti i mane primenom 3d CAD programa u procesu projektovanja.
Daklem, nema obrade, ne CAM, ne CNC ... samo raspored opreme unutar postrojenja, pa ako neko ima iskustva sa ovim ..... bio bih zahvalan
[ IvanRD @ 17.11.2006. 06:08 ] @
Zdravo Entoni,

Kako si postavio pitanje deluje kao da pises nekakav sastav za skolu... Malo je nejasno pitanje, narocito zato sto i sam veoma dobro poznajes CAD i problematiku. Prednost u odnosu na sta? Crtanje lenjirom i sestarom po papiru? Zar nisu ocigledne prednosti i mane? Daj neke primere pa da dopunimo ako treba.
[ Entoni @ 17.11.2006. 12:49 ] @
Hvala kao prvo.
A da je sastav u pitanju .. blizu si
evo slike i onoga sto sam ja napisa, pa ako ima jos nesto
pozdrav

Prednosti koje imamo primenom 3D modelovanja su:

- prostorno sagledavanje kompletnog postrojenja
- lakše predviđanje mesta za transport robe i komponenti
- sagledavanje mesta na kojima je najracionalnije postaviti hodne staze i penjalice
- generisanje tehničkog crteža iz 3D modela
- mogućnost tačnog definisanja vijčane robe kao i potrebnog materijala za spajenje (šelni, obujmica ......
- određivanje faza u procesu montaže opreme. Sagledavanje mogućnosti da se uparalele montaže više mašina. Izbor kojom trasom unositi mašine i montirati.
- lakše predstavljanje projekta, sama vizuelizacija ostavlja mnogo bolji utisak na potencijalnog kupca nego "suvoparni" 2D crtež
- sagledavanje opreme i raporeda sa investitorom i nadzornim organom, pošto se često javlja situacija da investitor nije mislio "da ce to izgledati tako"
- vrlo lako merenje uglova u prostoru, naročito bitno kod protočnog cevovoda, kako bi sprečili zagušivanje i slab protok transportovanog materijala
- lako davanje ponude za specifične zahteve investitora (plastificiranje komora, epoksidni premazi u komorama .. jer baratamo sa svim parametrima potrebnim za davanje cena -masa, povrsina.
- uporedni prikaz cena za deo od crnog čelika, prokrona, pocinkovanu varijantu, plastificirano.
- mogućnost izrade kompletne opreme u fabrici, bez potrebe za doradama na terenu (naravno, ovo podrazumeva visko nivo tačnosti pri ugradnji opreme na terenu)
- ukloniti sa modela ceo jedan blok ili datu mašinu kako bi se lakše sagledao posao na konstruisanju i montaži određene celine
- dobijanje preseka u bilo kojoj ravni, i pod bilo kojim uglom
- mogućnost davanja preseka samo dela oprema (mašina), dok ostala oprema ne podleže ravni preseka. Odavde se lako može generisati crtež sa datim presecima

Nedostatci i mane koje prate 3D modelovanje:

- visok tehničko-softwerski nivo inžinjerskog tima koji radi
- harwerski izuzetno zahtevno
- potrebno je postojati 3D model opreme koja se ugrađuje
- dosta više vremena potrebno za crtanje 3D modela nego za običan crtež, ali kada jednom imamo urađen model, možemo isti koristiti u svim ostalim projektima (ako ima potrebe za njim)
- potreba za modelovanjem polovne opreme (ako se ista ugradjuje)
[ ture27 @ 17.11.2006. 16:45 ] @
Vidis da i sam sve zans, cak i vise negi sto bi mi napisali, tako da nije bilo potrebe za ovim pitanjem.
[ Entoni @ 17.11.2006. 18:21 ] @
Dok sam cekao na pomoc ... sam napisah. J...ga
hvala u svakom slucaju